Stalldrömmar - Jag har en plan!
FEB
10
2016

Jag har en plan!

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Grus, grus, grus och mer grus! Det är vad som står på menyn för mig denna veckan. Förra helgen gjorde vi mer eller mindre klart staketet. Dvs vi satte upp hålblecken på de platser där det behövdes, och så satte vi upp alla hörn-reglar. Hörnen är förstås lite extra trixiga eftersom det är två reglar som skall mötas i en perfekt 90 graders vinkel, men det blev hur bra som helst. Vi mätte noggrant innan vi sågade och sen använde vi vinkeljärn och vinkelbleck för att få hörnen räta och stabila. Jag är så himla nöjd med resultatet! Det kommer att bli så fint när det är klart! Ni kan se lite bilder från helgens arbete i bildspelet. Förutom staketet har vi också grävt klart alla dräneringsgravar. 

Innan helgen ägnade jag mig åt avancerad matematik för att räkna på materialåtgång på vår ridbana. Om man har en helt platt yta så är det ett rätt enkelt jobb. Om man har en berg-och-dalbana som jag har, är det lite mer trixigt men jag tror att jag har fått rätt på det. Det blir en väldans massa grus rent ut sagt. Förutom de vanliga - bärlager- mellanlager - topplager, måste vi också ha ett "extralager" i botten på ungefär halva banan där den behöver fyllas upp och jämnas till för att få en plan, bra yta att jobba med. Detta lager hade klunnat bestå av samma material som bärlagret, men eftersom det blir billigare om vi väljer ett annat grövre material så kommer vi att välja det alternativet.

När jag höll på och räknade och planerade i höstas kände jag mig fortfarande jätteförvirrad. Alla, för mig, nya termer snurrade runt, runt i huvudet. Bärlager, grus, makadam, stenmjöl, sand, bergkross, samkross, 0-4, 0-5, 0-8 o.s.v. i all oändlighet. Och inte underlättas det av att man på många ställen använder olika termer och olika metoder för att bygga upp en bra bana. Vissa vill ha 3 lager, andra 4. Tjockleken på lagren kan variera mellan 20 och 5 cm(!) beroende på vilken guide man läser eller vem man pratar med. Jag läste allt jag kunde komma över, och pratade med alla jag kom åt som kunde ha något att tillföra i frågan. Ska man göra jobbet själv så som vi gör tror jag det är den vägen man måste gå. Ta redo på så absolut mycket du kan, så att du sen kan välja vad som passar dina behov bäst. Tar man hjälp av en entreprenör är min rekommendation att hitta en som man verkligen litar på. Ta inte första bästa (billigaste?). Utan var noggrann med att ta referenser och se om du kan åka och titta på en eller två banor som vederbörande har gjort (kanske fråga om du får provridning på dem?), och prata med ryttare som rider på banorna dagligen. 

Hur som helst. Planen är alltså att lägga fyllnads- och bärlager till helgen, för sen ska min man eventuellt åka på tjänsteresa och då blir det ingenting gjort på minst tre veckor. Då får gruset ligga till sig under den tiden och förhoppningsvis skapa ett stabilt och bra bärlager. Jag har beställt mitt grus från Norrviddinge maskinstation. Det känns som ett tryggt val eftersom VD'n Marin själv håller på med hästar och ger ett kunnigt intryck. Han var dessutom proffsig nog att med kort varsel komma ut och titta på min bana - och tro det eller ej, men IMORGON kommer första leveransen av fyllnadsmaterial! Och sen på fredag kommer leveransen av bärlagret. Så vi kommer få jobba intensivt ett par dagar nu. Och inte blir det lättare av att Ferdinand fick en hovböld under gårdagen så jag fick åka akut in till hästkliniken, och av att de lovar skitväder till helgen... Men det känns helt klart värt det.

Förutom allt detta spenderas mycket tid på kontoret, som alltid den här årstiden, med att få ordning på all bokföring och årets momsrapport m.m. Det händer grejer här på Örstorp nu! Vi håller på att ombilda min mans bolag, och allting börjar liksom falla på plats och ta form. Det känns så kul även om det inte är helt klart ännu. Jag hoppas fortfarande på att kunna få saker och ting så pass klart att vi kan hinna få in två ston till våren som vi kan sätta föl på! Men då måste både papper och stall vara iordning först. Sålänge får ni jättegärna gå in och gilla mina facebooksidor https://www.facebook.com/horseandhuman/ och https://www.facebook.com/orstorp/!   

taggar


liknande webbartiklar


Läst 20531 ggr


(Logga in för att skriva en kommentar)

Fler inlägg

NOV
09
2020

Ja, lite så känns det just nu! Byggarna har åkt och plötsligt är det väldigt tyst här på gården... Ingen betongblandare som går. Ingen som kapar skalblock, ingen radio som dunkar i bakgrunden och ingen slaghammare som hackar i sockeln...  Det har varit några extremt fullspäckade, stressiga veckor! Men nu står boxarna där och vi är så nöjda!!! 

Jag önskar jag kunde skriva att nu är allting färdigt och vi kan flytta in hästarna, men riktigt så enkelt är det inte. Dels för att bygget måste godkännas av Länsstyrelsen innan vi kan börja använda det. Och dels för att vi faktiskt inte är riktigt färdiga. Vår elektriker (dvs svärfar) ska dra färdigt elen, och sätta upp den sista belysningen. Och sen ska vi få upp vattenkoppar och  nya vattenledningar, krubbor och fönstergaller. Det kommer vi att göra själva. Och så ska det städas! Det blir väldigt mycket skräp och bråte när man bygger! Trots flera rundor till tippen så har vi minst 10-15 sopsäckar med tomma betongpåsar, en massa spillvirke och delar av block som inte är lönt att spara mm mm. För att inte tala om alla tomma pallar som ska köras iväg och lämnas in! 

Och apropå pallar så måste jag ge en eloge till vår palltruck som vi köpte i våras! Det kan vara århundradets bäst köp! Vilken nytta vi haft av den både innan och under bygget!!! Så står ni och tvekar om ni behöver en truck eller inte så är mitt tips! Gör det! Köp palltrucken! Ni kommer inte att ångra er. Den har gått varm de här senaste veckorna och verkligen förtjänat sitt uppehälle. Men hur som helst - lite el, lite städning och lite vatten, och sen har vi ett användbart stall med 12 boxar! Amazing! 

Under våren kommer vi sen att färdigställa sadelkammare och gödselplatta. I sadelkammaren ska det röjas (just nu används det som verkstad), och sen ska det målas. Det kommer att behövas någon extra täckande specialfärg om vi inte ska behöva måla 20 lager. Man har tidigare haft en vedpanna i det utrymme som ska bli sadelkammare och både väggar och tak är missfärgade av år av sot. Jag tror det blir vita väggar och mörkare golv. Kanske grått. I mitt drömstall så har vi klinker på golvet, men det är tveksamt som det ryms i budgeten tyvärr. Men visst hade det varit såå snyggt? Terracottaklinkers, vita putsade väggar och ljusgrå garderober! Kan ni se det framför er? 

Gödselplattan ska gjutas på baksidan av stallet och kommer bli en rejäl pjäs på 180 kvadratmeter (12m*15m) och ca 360 kubikmeter. Jordbruksverket räknar med att en häst i genomsnitt producerar 1,2 kubik gödsel/månad. Det är ju ett genomsnitt så jag tänker att jag som har stora hästar och som mockar petigt och strör med halm kanske får räkna med ca 1,5 kubik istället. 1,5 kubik bajs * 12 hästar = 18 kubik bajs/månad (det låter lite lite - tycker ni inte det?). På ett år blir det 216 kubik. Sen vill jag ju kunna slänga även sånt som lite mögligt hösilage och kanske lite ogräs och dylikt. Jag tror jag kommer ha goda marginaler. Men det finns ju ingen värre än en underdimensionerad gödselplatta! Så det blir nog bra. Men det projektet väntar vi alltså med till vädret blir lite mer gynnsamt för arbete utomhus. 

Det sista som ska färdigställas är de tre serviceutrymmena - tvättrum, foderkammare och förråd.  

Men precis just nu ska vi bara njuta ett litet tag av att vi har ett sprillans nytt stall med 12 boxar och en spolspilta, och det blev precis så fint och bra som vi hade hoppats! Eller vad säger ni? Följ oss gärna på vår Instagram.


Läst 9263 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
30
2020
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Många väljer att bygga boxar i skalblock - så även vi! Det finns många fördelar. Det är stabilt och håller för både sparkar och kliande rumpor. Det går inte att gnaga på och klarar av kiss och bajs och fukt utan att förstöras. Och så är dom snygga! Både att ha "råa" eller om man vill putsa och måla. Dessutom är de billigare än de flesta andra alternativ om man väljer de minsta skalblocken på 15cm (dels blir skalblocken billigare, men framför allt så går det åt mindre armering och mindre betong för att fylla blocken). Det blir alltså billigare att bygga med 15cm skalblock än t.ex. med lecablock i samma storlek eftersom det går åt mer armering och murbruk till sådana. Dessutom går lecablocken sönder om hästarna sparkar i väggen.

Våra skalblock kommer från Ottossons Cementvaror

Nu har vi ju tagit hjälp av byggare för att mura upp våra mellanväggar (och det i sig blir tips nr 1 om man ska göra många boxar - ta hjälp! Det tar så mycket mer tid än man tror, och det är alltid nåt som strular! Det är ju ganska få av oss som enkelt kan frigöra en 300-400 timmar bara sådär. Ska man jobba på kvällar och helger får man hålla på i åratal), men vi har ändå snappat upp några tips och trix på vägen som jag tänkte dela med mig av här till alla er som tänker ge er på att mura själva. 

Eftersom vårt gamla betonggolv i ladan är väldigt ojämt var det första som gjordes efter att man mätt och markerat noga med laser vart boxarna skall vara, att gjuta upp en liten, liten sockel för att jämna till och loda av. Den är på de flesta ställen bara 2-3 cm hög, men förstås högre på de ställen golvet är lågt och på sina ställen bara 1 cm där golvet är högt. Man blandade relativt torr betong som sedan lades i en mall gjord av två  långa reglar. Formade till och lodade av och sen vidare till nästa. Armeringsjärnen var då redan borrade ned i golvet för maximal stabilitet. Två 10mm järn horisontalt i varje skalblock, och sen ett (eller två som skarvas) horisontellt. Dessa fästes också in i ytterväggen för maximal stabilitet. 

För att få blocken att ligga still när man sen börjar stapla dem har de använt cellplastlim emellan. Detta är inget måste, men det gör att man kan stapla fler rader på höjden innan man fyller med betong, och man slipper svära över block som flyttar sig när det väl blir dags att fylla. I fogarna mellan block och vägg, speciellt vid socklar och ställen där det var lite svårare att passa in blocken, har man använd fogskum för utomhusbruk för att täta så att inte betongen flyter ut. Varje rad som läggs lodas av i alla plan och om något är snett så använder man små kilar av plast eller trä (som sen tas bort) för att få väggarna i lod. För att få en snygg rak linje i framkant har man fäst en bräda som man murar emot. 

Om man vill "forma" som väggar med t.ex. en fin rundning (som vi har gjort) eller en våg eller liknande som man brukar ha, kan man göra det med vinkelslip efter att betongen torkat minst 2 dagar.  

Följ bygget på vår Instagram. 


Läst 18688 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
22
2020

Ja, ni läste rätt!! Tro det eller ej, men nu byggs det boxar här på gården!!! Efter ytterst många om och men så är det äntligen dags! Från början var planen att bygga allt själva. Alla 12 boxar, sadelkammaren, foderrum, tvättrum, förråd, spolspilta osv. Men efter ungefär två års tid och ganska små framsteg insåg vi att vi måste ha hjälp. Om man ska bygga själv behöver man helt enkelt ha mer tid över än vad vi har haft. Och/eller kanske lite mer förhandskunskaper och erfarenhet av bygge? Det hade ju inte skadat i alla fall...

Efter det har det av olika anledningar dröjt ytterligare tre år innan vi äntligen har kunnat börja bygga. Det har varit ekonomi (när man bygger bör man antingen ha massvis med tid - eller massvis med pengar. Vi har inte haft någotdera!), och så har vi blivit föräldrar till världens bästa lilla kille. Och nu senast var det alltså Conronapandemin som satte käppar i hjulet med försening av boxfronter som resultat. 

Men sen i måndags är vi alltså igång och bygger!!! Tanken var ju att den här bloggen skulle handla om "hur man bygger ett stall". Men den här veckan har vi känt oss mer som experter på "hur man INTE bygger ett stall.... Vi har haft allmän tidsbrist i flera veckors tid vilket gjort att vi inte är ens i närheten av så förberedda inför byggandet som vi hade velat vara. Bland annat så misslyckades vi med att beställa betong, armering och expanderbultar i god tid (expanderbultarna används för att fästa boxfronterna i betonggolv och väggar). Detta har lett till att vi har fått köra skytteltrafik till bygghandeln för att hämta betong och armering. Eftersom vi redan gjort en beställning vill vi ju inte hämta för mycket - samtidigt som vi inte vill att våra byggare ska stå tomhänta och inte ha något att göra. Så det har blivit en hel del resor fram och tillbaka. Lägg sen till alla oväntade småköp och några rundor till tippen, så kan ni tänka er hur kaosartad den här veckan har varit! Men nu kommer lastbilen med varorna imorgon bitti och vi kan andas ut litegranna. Ottsonons Cement Varor har redan varit här under gårdagen och lämnat av ett sista lass med skalblock så det räcker till alla boxar och spolspilta. 

Och precis nu när jag sitter och skriver detta så kommer dom in och undrar om jag kan köra och köpa en ny mejsel till en borrhammare innan jag hämtar på dagis... Så det betyder att jag får avrunda detta inlägg pronto!

Ni kan följa bygget på vår facebooksida Örstorp Gård AB, och/eller på vårt nystartade Instagramkonto!


Läst 27012 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Stalldrömmar »Stalldrömmar

I den här bloggen får du följa med Marie Mellberg och henns stora bygg- och renoveringsprojekt. Målet är att skapa ett riktigt drömstall.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen


Maries senaste
Arkiv