Stalldrömmar - Jag kapar Avelsbloggen!
MAR
03

Jag kapar Avelsbloggen!

Jag tänkte kapa Avelsbloggen lite grann... Men bara i ett inlägg - eller kanske två, vi får se... Som dom av er som har följt den här bloggen vet, så är en del av vår plan att ha en liten, men kvalitativ, avelsverksamhet här på gården. Min tanke (eller förhoppning?) är att kunna få fram ett par bra avkommor som vi kan tjäna lite pengar på, men också att så småningom kunna spara några av de individer som vi verkligen tror på som kommande tävlingshästar till mig själv. Och det är med stor glädje som jag nu kan berätta att vi till våren kommer att få låna ett sto att sätta i avel, som ägs av en tidigare kund till mig!

Det är ett äldre sto vid namn Doriz som jag faktiskt hade i träning för ett par år sedan. Hon är ett selektionssto med avelsvärdebokstav AB. Det känns extra kul att jag faktiskt har ridit henne och därför vet exakt vilka kvaiitéer hon har som ridhäst. Hennes största nackdel är egentligen att hon inte är så hög i mankhöjd. Men hon har redan tidigare haft ett par avkommor och ingen av dem är särskilt liten, så hon verkar inte lämna litet. Hennes avkommor har dessutom gjort riktigt bra ifrån sig på både 3-årstester och kvalitén!  
  


En liten bild på mig och fina Doriz.

Så nu väntar det roliga, spännade och lite läskiga arbetet med att välja hingst. Känns väldigt passande att bruksprovet drar igång på Flyinge nästa vecka så man kan åka och spana lite IRL! Jag har dock bestämt mig redan nu för att inte välja någon av de "nyexaminerade" hingstarna, utan kommer att satsa på ett beprövat kort. Dels eftersom "mitt" sto är lite till åren och jag vill kunna titta på dräktighetsstatistik (jag kommer också välja färsk semin - inte fryst - i samma syfte), och dels eftersom jag tycker att oavsett hur fin hingsten själv är så är den viktigaste informationen vad han lämnar vidare till sina avkommor. Och det vet man ju inte förrän det har gått ett par år och man kan börja se resultat på unghästtest och andra tävlingar...

Som uppfödare, ryttare och dressyrnörd vill jag välja en hingst som kompletterar mitt sto och ger en snygg, sportig och ridbar avkomma. Som företagare och buissnesswoman vill jag välja en kommersiellt intressant hingst som kommer locka kunderna att flockas runt just min lilla guldklimp. Jag har tidigare varit lite sugen på Blue Hors Zack (eller Zack-blod), en häst som jag har fått uppleva live under den tiden som jag jobbade på Blue Hors (år 2010). Förutom det faktum att han har lämnat många fina avkommor och att han är förbaskat snygg att titta på - så är han också en väldigt snäll hingst med ett fantastiskt temperament och psyke. En Zack-son som varit lite uppe på tapeten senaste tiden är ju Glocks Zonic, riden av Edward Gaal. Han har inte betäckt så mycket här i Sverige, men desto mer i utlandet. Jag får kanske ta och ringa min vän Yvonne i Tyskland?
  
Två andra hingstar som jag funderar på är Ampère 1225 och Skovens Rafael. Ampere har ju fantastisk statistik, och jag minns att jag efter att ha sett honom live på Tullstorps hingstvisning för ett par år sedan tänkte att ska jag ta föl nån gång inom de närmsta åren så ska de vara efter den hingsten! Men jag har hört nånstans att han kan lämna lite litet? Och då kanske det inte är en bra matchning just för lilla Doriz? Tittar jag istället på Doriz statistik så har hon fått två bra avkommor efter Don Primero. Så kanske ska man fortsätta med det, och välja en hingst med Donnerhall-blod i sig? Varför ändra på ett vinnande koncept brukar man ju säga? Men å andra sidan är jag ju barnsligt förtjust i min Vivaldi-avkomma! Kanske är det Vivaldi-blod man ska satsa på?

Ja, ni hör ju...! Det är många faktorer som ska vägas in när man väljer hingst till sitt sto. Jag för min del ser i alla fall fram emot en vår med bruksprov och flertalet hingstvisningar innan jag kommer att fatta mitt beslut. Jag kommer också prata med några av mina kollegor, som har betydligt mer erfarenhet och koll på det här med avel än vad jag har, och försöka dra lärdom av deras kunskaper och bästa tips på området.

Vi söker faktiskt med ljus och lykta efter ett till sto att låna på ett eller flera år för avel. Det ska vara ett sto med bra gångarter, bra temperament och intressant stam. Ett äldre sto som tidigare haft föl eller en yngre förmåga som av en eller annan orsak vill ha ett sabbatsår. Vi kan erbjuda ett bra hem, med stor omsorg och hästkunskap. Har du en kandidat eller vet någon som har är du jättevälkommen att höra av dig på marie@horseandhuman.com.

Här kommer lite länkar för den som kan tänkas vara intresserad:

Schema, startlistor m.m. för Bruksprovet 2016

Blup - Doriz

Fakta Blue Hors Zack

Fakta Ampère 1225

Fakta Skovens Rafael

Hingstvisning hålls på Tullstorp den 2-3 april, samma som Blue Hors som har visning den 2 april. På Gränsbo stuteri har man visning den 9 april. Lövsta har visning den 10 april på Strömsholm och den 15 april "hemma" på seminstationen Stjärnborg - för att nämna några.  

Och på tal om dräktighet och fertilitet - vi har inte längre en liten hundvalp i hemmet, utan en fullvuxen (nåväl...) ung, tik som precis har blivit könsmogen och börjat löpa. Vår lilla flicka är inte så liten längre...! Men några valpar blir det inte förrän om ett år eller två!
   


"Lilla" Daisy 9 månader. Ca 62 cm hög och väger 39,5 kg. 


Läst 16439 ggr

Fler inlägg

NOV
23

Fix och trix på gården!

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Hej på er! Det har varit en hektisk tid med hästarna, gården, elever, kurser och bebisförberedelser om vart annat. Lägg sen till att jag är både trött och hungrig nästan jämt (så som man är när man är i slutspurten på en graviditet), då blir det inte mycket tid över till annat. Äta, sova, jobba… 

Men som tur var så har jag haft lite hjälp i veckorna. Mina föräldrar var här en vecka i början av november och min svärfar håller som bäst på att installera elen och värmekablarna till vattnet i gamla stallet (mer om det i kommande inlägg). Lagom till att kylan kommer verkar det som. Prognosen lovar frostnätter inom kommande vecka.

Just nu har vi mest fokuserat arbetet på diverse lagningar och små förbättringar som kan underlätta arbetet på gården som höggravid och småbarnsföräldrar. Min pappa har satt upp redskapshållare både i trädgårdsförrådet och vid ridbanan, så att var sak har sin plats, och är lätt att hitta och komma åt. Jag älskar ju ordning och reda! Jag kommer ha liknande "stationer" för sopkvastar/skyfflar/grepar mm på två-tre platser i nya stallet när det blir färdigt (bara lite mer fancy). Det ska aldrig vara långt bort till närmsta sopkvast!
 
Han har också satt upp en liten hasp så jag kan stänga porten till ladan inifrån de dagar det blåser på fel håll, så jag slipper lägga upp halm och hösilage i motvind... Dessutom har han bytt ut och lagat några murkna/trasiga bräder på gödselrampen, satt upp en släplist under porten till ladan så att det inte ska regna in (vi måste dock gjuta en liten plint på ena sida och bila bort överflödig betong på andra sidan innan det blir helt tätt), och så har han gjort en jättefin hängare till mina tömkörnings- och longergjordar. Under tiden som pappa snickrat så har mamma rensat ogräs mellan kullerstenen, krattat löv och fixat lite i trädgården.


Måttbeställd och hemmagjord hängare för tömkörnings- och longergjord, tömmar och linor. Visst blev den fin?

Och den här veckan har jag alltså mina svärföräldrar här som hjälper till och avlastar mig lite. Min att-göra-lista som under flera månaders tid bara har blivit längre och längre, trots långa arbetsdagar, har äntligen börjat bli kortare! Vi har köpt det mesta (eller i alla fall det viktigaste), som vi behöver innan bebisen kommer.
  
Jag är i god fas med allt kontorsarbete och administration. Jag har pratat med försäkringskassan om föräldraledighet och skickat in de papper som behövs. Jag har köpt ett parti hösilage så det räcker till hela vintern/våren. Vi har sett över hagarna och bytt isolatorer på kortsidorna, som är de som är mest utsatta för väder och vind, samt grusat upp där det behövs så nu klarar de både skitväder och vinterstormar, och jag slipper oroa mig för att antingen jag eller hästarna ska halka och skada sig...


Sådana här isolatorer har vi innan bara haft i hörnen, men i höst har jag bytt ut även varannan isolator längs kortsidorna av hagarna. Det gör att bandet inte står och slår i vinden, och vi slipper oroa oss för att de ska gå sönder – även när det stormar rejält.

Får vi bara ordning på de där värmeslingorna till vattnet i stallet så tror jag faktiskt att vi är så redo som man nu nånsin kan bli – både på bebis och på vinter. Bring it on!


Läst 68909 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
29

One small step...

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Ibland tar man stora steg framåt. Ibland lite mindre... Jag har länge tänkt att jag skulle vilja ha en permanent stationerad uppsittningspall nere vid ridbanan. Jag har hittills haft en IKEA-pall, och det har fungerat ok. Men den är i trä och behöver en del underhåll för att klara väder och vind (måla, limma, skruva...). Eftersom vi har gjutit mycket i betong de senaste åren, så har tanken på en uppsittningspall i betong vuxit fram. Och nu hade vi äntligen lite tid (och lite betong) över.

När vi beställde betong till vår platta (som ni kan läsa om i det här inlägget), så ville vi förstås vara helt säkra på att det skulle räcka och beställde därför en liten skvätt extra. Och istället för att låta den gå till spillo tänkte jag att det kunde vara läge att gjuta den där pallen!

Sagt och gjort! Med Ikea-pallen som mall, snickrade min pappa ihop en gjutform av överbliven formplywood. Betongen som blev över från plattan räckte till ungefär 2/3 av pallen, resten fick vi blanda till och hälla på själva. Som armering har vi använt hönsnät. Betongen från plattan var lite tjockare och hade inte fyllt ut alla hörn när vi öppnade formen, så vi fick också blanda till lite lagningsbetong och fylla i hålen. Den är lite, lite mörkare i färgen än den vanliga betongen, men med tidens tand och slitage kommer det inte att synas.

Men nu står den där! Stabil, väderbeständig, funktionell och snygg (tycker jag själv). Vad tycker ni? Under har vi lagt ett lager makadam. Dels för att leda bort fukt, och förhindra frostskador, och dels för att den inte ska luta, utan stå rakt och stabilt. Jag är så nöjd! Tack pappa, Jan och Jörgen för hjälpen! Det må vara "one small step" i det stora hela, men ändå ett litet steg närmre min drömgård, och faktiskt, två små steg enklare att hoppa upp på hästryggen! 

Nästa projekt (och antagligen det sista lite större projektet innan vintern och bebis kommer), är att lägga in värmeslingor till vattenkopparna i gamla stallet, samt byta ut de gamla och installera nya vattenkoppar i alla boxarna. Det påbörjades i helgen, och kan förhoppningsvis avslutas i början av november. Efter det ska vi ägna lite tid inne i huset och göra iordning det som ska bli barnrum, och så bara njuta av vårt kommande föräldraskap!


Läst 84573 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
24

Världens bästa jobb!

När jag var liten så drömde jag om en egen ponny. Det stod högst upp på önskelistan varje jul och varje födelsedag. Det var nära några gånger. Som när min sköthäst, en vit B-ponny med mörkgrå man och svans, som var lite svårriden och inte passade sin lite yngre ägare skulle säljas. Jag letade runt efter billiga stallplatser och gjorde kalkyler och visade för mina föräldrar, och de sa inte tvärt nej! Men så var det det där med tävling... Jag älskade ju att hoppa på den tiden och tävlade flitigt på ridskolans ponnyhästar. Om vi gick och köpte en B-ponny så skulle jag ju bara kunna tävla den under max ett år till... Det var ju låååång tid för mitt unga jag, men mina föräldrar som tänkte lite mer långsiktigt kom fram till att det var en dålig idé.

Det var det närmsta jag kom en alldeles egen ponny. Några år senare, när jag sen gått ut gymnasiet, längtade jag som bara den efter en alldeles egen häst. Eftersom jag jobbade och bodde hemma så kunde jag spara undan rätt mycket, och det gjorde jag! Varje månad växte summan på sparkontot och jag var ett steg närmre min alldeles egna häst. Trodde jag då... Livet tog en annan inriktning och pengarna lades på studier istället (inte en dålig investering på något vis). Det skulle visa sig dröja rätt länge innan jag äntligen fick möjlighet att köpa min alldeles egna första häst. Under tiden utbildade jag mig, hade eget företag och arbetade i tävlingsstall. Ponnydrömmen tog mig hela vägen från arbete som hästskötare i Sverige, till en beridartjänst i Tyskland, till en alldeles egen hästgård i Skåne (drömmar och så lite blod, svett och tårar)...

Och nu – många år efter att jag drömde mina ponnydrömmar, har jag förmånen att få jobba med att utbilda små ponnyryttare i ridningens ädla konst! Det är förstås alltid roligt när elever gör framsteg (oavsett ålder och storlek på häst). Att få hjälpa någon till en aha-upplevelse, och att se hur häst och ryttare börjar synka och förstå varandra är bland det bästa som finns. Men det är något alldeles speciellt med ett barn och dennes ponny. Glädjen som glittrar i ögonen när man lyckats med något som känts svårt, och stoltheten över sin fina ponny är så äkta och oförstörd. Barn är så bra på att vara här och nu, och fastnar inte lika mycket i prestationsångest och tvivel som vi vuxna kan göra.

Kanske borde vi försöka lära oss lite mer av våra barn? Att vara lite mer här och nu. Att njuta av det vi har och av alla små framsteg som görs (och tänka mindre på vad vi fortfarande inte kan). Kanske är det bara gravidhormonerna som pratar? Oavsett vilket så är jag så glad för att jag får ha världens bästa jobb! Som får hjälpa både barn och vuxna att fördjupa kommunikationen med sina älskade djur. För visst lever vi alla för de där stunderna i perfekt harmoni med våra hästar? När allting flyter och man dansar fram tillsammans, och allting känns enkelt och rätt! I know I do!


Det här är jag ute på Bisslinge Gård på min sköthäst, B-ponnyn Bonny. Jag tror att året är 1991 och jag är 10 år gammal.


Läst 88380 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Stalldrömmar »Stalldrömmar

I den här bloggen får du följa med Marie Mellberg och henns stora bygg- och renoveringsprojekt. Målet är att skapa ett riktigt drömstall.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen


Maries senaste
Arkiv