Stalldrömmar - Shoppingrunda och mys på gården!
OKT
03
2015

Shoppingrunda och mys på gården!

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Vilken underbar vecka det har varit! Jag tar tillbaka allt jag har sagt om att det är höst. Den här veckan har det varit sommar i Skåne! Perfekt ridväder med soliga, vindstilla dagar och inte för höga temperaturer. Alldeles lagom som vi säger här i Sverige. Den här veckan är det Breeders men jag har valt att skippa det helt i år. Det är alltid kul att se på fina unghästar och träffa gamla vänner, men just i år kändes det mest som ytterligare ett stressmoment att komma iväg. Lite tråkigt är det att jag missar konstutställningen där mina vänner Christine Kwarnmark och Sara Silvferberg båda ställer ut sina vackra tavlor med hästmotiv. Jag har faktiskt en tavla av varje konstnär här hemma.

Konstnär Sara Silfverberg

Den här sagolikt vackra blyertsskissen föreställande beridarna på spanska rikskolan fick jag av Sara i födelsedagspresent för många år sedan. Kan det ha varit 2005?

Konstnär Christine Kwarnmark

Och den här underbara målningen fick jag i bröllopspresent av Christine förra året. Den pryder nu väggen i vårt vardagsrum!

Jag såg i alla fall att det gått bra för Domingos uppfödare Carin på Ugglarps Stuteri som med sin uppfödning, (nu ägd och riden av Rose Mathisen) hingsten Heston for U fick 98,500% i 4-års klassen! Inga dåliga poäng precis! Grattis Carin! 

Här hemma har det mer varit fotboll på tapeten eftersom maken spelade seriefinal idag. 6-1 till Kulladal FF som därmed vann serien och går upp i div 3 nästa säsong. Grattis älskling!!! För min del innebär det att jag får ha min man hemma lite mer, nu när det blir speluppehåll och förhoppningsvis kommer vi få lite mer fart på det där byggandet... 

Mina föräldrar har ju varit här i veckan så vi har hunnit få massor av saker gjorda - utan att jag har behövt dela mig på två och stressa runt som en tok. Så skönt! Dom har bland annat hjälpt mig beskära vinbärsbuskarna, rensa rabatterna, klippa gräset och mycket annat smått och gott. Bara en sån lyx som att kunna komma in från stallet till en färdiglagad och framdukad lunch! Wonderlovely! Jag har också hunnit storhandla och så har jag lämnat in mina ridstövlar för att laga dragkedjan och min väst som behövde lagas i ena sömmen - kort och gott sådant som jag velat få gjort ett bra tag nu, men inte hunnit med.

Igår filmade mamma när jag red Ferdinand. Så kul att se honom utvecklas! Vi ska åka och träna för Kerstin André på tisdag. Första träningen sedan flytten och det ska bli så himla roligt! Jag rider som sagt nästan bara på fältet nu när vädret tillåter. Det har varit jättebra för hans galopp. Jag har jobbat mycket med dynamiken i galoppen och övat på att minska från korta, kvicka språng till längre, rundare språng. Det ska bli kul att höra vad hon tycker om honom nu.  I början av året var mitt mål att kvala med honom till Breeders, men de planerna la jag ned ganska omgående när vi köpte gården. Och det är jag väldigt glad för nu. Det hade bara blivit stressigt och antagligen slutat i pannkaka. Han har varit relativt sen. Han reds i sent och har varit extremt superkänslig och lite bakskygg. Länge kunde/ville jag inte sätta någon press på honom utan bara "mys-red" med målet att han skulle bli lugn och trygg och känna förtroende för mig som ryttare. Men det senaste året har han gjort enorma framsteg och i dagsläget är det nästan så att jag ibland glömmer bort att han bara är fem år. Jag får påminna mig då och då.

Idag har vi, förutom att skruva upp en hängare till vattenslangen (och träna hästar), varit på ute på en liten shoppingtur på bland annat Hööks och Biltema (man vet att man bor på landet när man tycker att det är årets happening att åka till Hööks i Helsingborg...). Jag har shoppat lite praktiska saker till sadelkammaren! Nu ska här bli ordning och reda! Flera krokar, täckeshängare m.m. Jag har också köpt en ny snygg nosgrimma till Ferdinand. Så vi kan vara snygga när vi ska träna för Kerstin! Jag har hittills haft en remont grimma på honom. Tycker det är rätt bra på unghästar. Men det ÄR ju snyggare med en aschengrimma. Eller hur? Jag hittade också ett snyggt och super duper gosigt pannband - till mig! Det är stickat, grått och fodrat med vitt mjukt "ludd". Jag har också beställt en jacka eftersom min gamla vinterjacka gick sönder förra året. Dom hade den dock inte hemma i min storlek, men det kommer in i mitten av nästa vecka. Det är en mörkblå, midjekort Spooksjacka i lite enklare modell som jag gillar skarpt! Till vintern tänkte jag köpa mig en mörkblå täckkjol som jag kan ha när jag håller lektioner eller när jag rider ut om det är riktigt kallt. Det blir nog kanon. När jag jobbade i Tyskland investerade jag i ett par fleecefodrade, vinterridbyxor i softshellmaterial. Dom är såååå varma! Jag behöver inte ens långkalsonger under! Man klarar sig utan köldskador ända ned till minus fem grader! Helt outstanding! Men om man står still utomhus (eller i ridhus) i ett par timmar, som man gör när man har lektioner, så räcker de inte till. Då är en täckkjol bra. Ni kan se mina fynd upp i bildspelet. 

Imorgon ska vi som sagt fortsätta jobbet med dräneringen och ridbanan, och så ska jag sätta upp alla mina nya krokar och hängare i stallet och sadelkammaren! Det kommer att bli så fint!

taggar


liknande webbartiklar


Läst 19537 ggr

Fler inlägg

OKT
22
2020

Ja, ni läste rätt!! Tro det eller ej, men nu byggs det boxar här på gården!!! Efter ytterst många om och men så är det äntligen dags! Från början var planen att bygga allt själva. Alla 12 boxar, sadelkammaren, foderrum, tvättrum, förråd, spolspilta osv. Men efter ungefär två års tid och ganska små framsteg insåg vi att vi måste ha hjälp. Om man ska bygga själv behöver man helt enkelt ha mer tid över än vad vi har haft. Och/eller kanske lite mer förhandskunskaper och erfarenhet av bygge? Det hade ju inte skadat i alla fall...

Efter det har det av olika anledningar dröjt ytterligare tre år innan vi äntligen har kunnat börja bygga. Det har varit ekonomi (när man bygger bör man antingen ha massvis med tid - eller massvis med pengar. Vi har inte haft någotdera!), och så har vi blivit föräldrar till världens bästa lilla kille. Och nu senast var det alltså Conronapandemin som satte käppar i hjulet med försening av boxfronter som resultat. 

Men sen i måndags är vi alltså igång och bygger!!! Tanken var ju att den här bloggen skulle handla om "hur man bygger ett stall". Men den här veckan har vi känt oss mer som experter på "hur man INTE bygger ett stall.... Vi har haft allmän tidsbrist i flera veckors tid vilkt gjort att vi inte är ens i närheten av så förberedda inför byggandet som vi hade velat vara. Bland annat så misslyckades vi med att beställa betong, armering och expanderbultar i god tid (expanderbultarna används för att fästa boxfronterna i betonggolv och väggar). Detta har lett till att vi har fått köra skytteltrafik till bygghandeln för att hämta betong och armering. Eftersom vi redan gjort en beställning vill vi ju inte hämta för mycket - samtidigt som vi inte vill att våra byggare ska stå tomhänta och inte ha något att göra. Så det har blivit en hel del resor fram och tillbaka. Lägg sen till alla oväntade småköp och några rundor till tippen, så kan ni tänka er hur kaosartad den här veckan har varit! Men nu kommer lastbilen med varorna imorgon bitti och vi kan andas ut litegranna. Ottsonons Cement Varor har redan varit här under gårdagen och lämnat av ett sista lass med skalblock så det räcker till alla boxar och spolspilta. 

Och precis nu när jag sitter och skriver detta så kommer dom in och undrar om jag kan köra och köpa en ny mejsel till en borrhammare innan jag hämtar på dagis... Så det betyder att jag får avrunda detta inlägg pronto!

Ni kan följa bygget på vår facebooksida Örstorp Gård AB, och/eller på vårt nystartade Instagramkonto!


Läst 1948 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
08
2020

I onsdags kom äntligen våra boxfronter från Stallimporten!!!! Vi har väntat otåligt och lite ängsligt (vad händer om företaget går i konkurs? Vi som redan har betalt för fronterna...) sedan mitten av mars! Först var det total lockdown i Polen pga corona. I maj fick vi höra att nu lättar restriktionerna och fronterna kommer snart att tillverkas. I juli fick vi höra att de var klara och nu "bara" skulle levereras (det ska ju alla andra varor som varit restade i flera månader också, så sådär "bara" var det ju inte...). Sen blev det plötsligt tyst. Och vi hann bli lite nervösa igen. Vad hände nu? Hösten närmar sig. Vi vill stalla in unghästarna snart... Visade sig att de tar semester på fabriken i Polen i augusti! Spelar tydligen ingen roll att man haft ledigt hela våren och står med jobb upp till knäna...

Men så till slut så fick vi äntligen att datum - onsdagen den 2/9 skulle de komma! Vi vågade faktiskt inte riktigt tro på beskedet fören de stod på gårdsplan! Men jo! Strax efter klockan 07:00 när jag var på väg ut med hästarna till hagen, hörde jag Daisy skälla på gårdsplan. Och där stod mycket riktigt en något förskrämd polack som hoppat ur sin lastbil mot bättre vetande. 

Nu blev istället frågeställningen hur vi skulle få ned fronterna från lastbilen... Det skulle egentligen behövts extra långa gafflar och kanske en starkare maskin än vår gamla trotjänare. Men med tålamod och lite klurighet (och några spännband) så gick det hela att lösa. Vi fick ta av 3-4 fronter i taget, och spänna fast dem med korslagda spännband. Lite nervöst var det att stå bredvid och titta på, men min man löste uppgiften med millimeter precision. Två timmar senare hade vi lastat av fronter, dörrar och stolpar till alla 12 boxarna. De låg nu utspridda i sex högar på parkeringen bakom stallet. Vi konstaterade att vi får nog bära in dem för hand, men vi kommer inte att klara av det bara vi två... Tur man har bra grannar som ställer upp när det kniper! På kvällen samlades sex man (tre grannar, vår svåger och systerson, samt Jörgen - ja, och så jag!). På strax under en timme hade vi burit in alla delarna i det som ska bli nya stallet. Teamwork när det är som allra bäst! 

Vi har inte vågat boka hantverkare innan vi har fronterna på plats (och tur var väl det!). Men nu är det plötsligt dags. Så fort vi fått svar på våra förfrågningar och Jörgen kunnat boka in "semester" så börjar vi montera upp fronterna! Jag hoppas att vi kan börja bygga senast den första oktober... Mellanväggarna ska byggas med skalblock som vi köpt från Ottossons Cementvaror. Vi har valt skalblock framför lecablock eftersom de håller bättre. Om man som oss väljer den smalare varianten, som ändå är fullt tillräckliga för att ge en mycket stabil och tålig vägg, så blir det dessutom ganska mycket billigare än lecablock eftersom betongåtgången är mindre. Så bara fördelar som jag ser det. Om man har en häst som sparkar i väggarna, och man oroar sig för skador, så kan man med fördel sätta upp antingen gummimatta eller panel av trä eller plast, så blir det lite mjukare. Panel blir ju dessutom sjukt snyggt! Vi kommer dock inte ha någon panel nu direkt. Kanske nån dag, men då blir det mest för utseendets skull. Mina hästar brukar aldrig sparka i väggarna. Har man hästar som sparkar kan man också fundera lite över utfodringsrutiner och utformning av boxarna. Oftast så sparkar hästarna när de känner att de måste "försvara" sin mat. Vi kommer att mura upp så att en tredjedel av mellanväggen är lite högre just där foderkrubban sitter. Så får hästarna matro, men kan ändå hälsa på varandra över boxväggarna längre bak. Det gäller också att ha rätt hästar bredvid varandra, så att de trivs med sin kompis, och att utfodra med så mycket grovfoder som man bara kan. Då får man lugna och trygga hästar. 

I veckan som gått har vi haft fullt upp med annat. Jag har knappt hunnit tänka på fronter och bygge trots att vi längtat så länge! Igår visades Rex på 3-års test. Han fick retliga 44,5 gångartspoäng (ett halvt poäng från klass1 och två och ett halvt poäng från diplom). Hans storlek drog tyvärr ned betyget på Typ (han fick en 7'a), och traven var lite matt för dagen efter en och en halv timme i transsporten (även där fick han en 7'a). Men i övrigt tycker jag han fick de poäng han förtjänade, och han skötte sig som en riktig pärla. Gick ridprov i ridhus med vinden dånandes och regnet piskandes på taket utan att så mycket som vinkla ett öra. Han fick många fina lovord från domare Christina Olsson. Just ridbarheten och hans balans, sammarbetsvilja och temperament kommer bli det som gör honom till en stjärna i framtiden. 

Nu är det i alla fall avklarat och han ska få någon veckas vila innan vi tar tag i hösten. Så den här veckan kommer jag hinna fokusera lite extra på stallbygget. Jag ska försöka hinna ringa alla de samtal som ska ringas så att vi kan börja boka lite datum och knyta ihop alla trådar. Vill ni se fler bilder på fronterna och från 3-årstestet på finns det på vår facebooksida Östorp Gård AB! 

Vi genomför vår investering med hjälp av Europeiska jordbruksfonden för landsbygsutveckling.


Läst 40200 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
28
2020

Världen är upp-och-ned och Coronan fortsätter härja i städerna. Men här ute på landet är det inte mycket som förändrats. Mina lektioner fortsätter som vanligt. Jag rider, tränar, mockar och släpper ut och tar in hästar som vanligt. Ingen jag känner har blivit (allvarligt) sjuk. Vincent går på dagis. Min man jobbar visserligen hemifrån - men eftersom han precis har varit pappaledig i ett halvår innan detta, så känns det ganska hemtamt det med. Den största skillnaden är att vårt sociala liv varit extremt torftigt under de senaste månaderna, och att vi varken kan träffa mina föräldrar eller svärföräldrar då de tillhör en riskgrupp. Så livet är både som vanligt - och inte alls som vanligt på en och samma gång!


Men lite har vi ändå "drabbats" av Coronan. Vi skulle ju varit i full gång med vårt stallbygge vid det här laget! Men eftersom vi väntar på boxfronter som ska tillverkas i Polen (där de suttit i strickt karantän i flera månader), så ligger vi i dagsläget minst två och en halv månad efter i planeringen. Fronterna skulle kommit i mitten av mars, men nu är vi i slutet av maj och ännu syns inte skymten av några fronter... Vi fick dock det glädjande beskedet att de öppnat fabrikerna igen för ca 14 dagar sedan, och att man börjat tillverka våra fronter! Så med förhoppningsvis kan vi ändå komma igång och bygga under sommaren så vi hinner klart innan det blir kallt och ruskväder igen. Allra helst skulle jag ju vilja vara färdig när det är dags att ta in unghästarna från betet så vi kan flytta direkt in i nya stallet - men jag vågar inte hoppas för mycket. Man kan ju hoppas på en fin och varm höst i alla fall, så betessäsongen blir så lång som möjligt.


Eftersom våra vanliga barnvakter är portade pga Corona så blir det inte så många andra projekt gjorda heller. Jag är lir frustrerad för det finns ju så mycket som man skulle vilja hinna med och fixa! Men vi har full upp med att bara hinna med vardagen med hästar, hundar, barn och gräsklippning. The usual stuff. Innan fronterna kommer ska vi ta ett krafttag och röja ordentligt i "ladan" (som ska bli nya stallet). Vi har precis köpt en handtruck så nu kan vi flytta en massa tung skrot som blivit liggande efter att vi röjt i det som ska bli nya sadelkammaren. Vi har haft kontakt med ett företag som köper metallskrot. De kommer ut med en container som man får fylla, och sen vägs den. Kommer man upp över X antal kilon så får man betalt per kilo för allt som skjuter över. Vi håller tummarna för att det ska sluta på pluskontot. Bland annat så kommer vår gamla "trotjänar" gräsklippare få åka container till gräsklippar-himlen (kan man kalla det eläniga skrället för trotjänare, när den bara startade varannan gång och krävde ändlöst med kärlek och underhåll för att hålla igång så länge att man faktiskt kunde klippa alla de 1500kvm gräsmatta som hör till vår tomt? Jag vet inte.....). Vi är väldigt glada för vår nya Stiga Tornado som startar varje gång man vrider om nyckeln, och som gladeligen klipper gräset så länge som man ber om det! Plötsligt så är det enkelt att ha en välskött gård!

Nu ska jag gå ut och ge hästarna sin kvällsmat! Håll tummarna för att våra fronter kommer snart! Vi hörs! 

En liten påminnelse om hur våra boxar från Stallimporten kommer se ut. Dock med galvade galler och utan luftintaget i nederkanten. 


Läst 101640 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Stalldrömmar »Stalldrömmar

I den här bloggen får du följa med Marie Mellberg och henns stora bygg- och renoveringsprojekt. Målet är att skapa ett riktigt drömstall.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen


Maries senaste
Arkiv