Stalldrömmar - Skåne vs vinter 1-0
NOV
24

Skåne vs vinter 1-0

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Jag ska aldrig mer klaga på vädret! Skåne vs vintern 1-0! Ni vet att jag skrev att man lovade snöblandat regn i helgen? Well... Det blev mer bara snö. Och rätt mycket av det. Det började vid fyra-tiden på lördagen med små lätta flingor som sakta dalade ner. Men övergick rätt snabbt till en redig snöstorm, och på bara några timmar så hade ett tjockt vitt täcke lagt sig över hela gården. Daisy var överlycklig! Idag är det dock plusgrader igen och det mesta av snön är redan borta. Men vi fick iaf två gnistrande vackra vita vinterdagar. Ni kan se lite bilder i bildspelet.

Innan snön hann vi med en hel del saker här på gården. Min man och svärfar fick i stort sett upp alla stolpar på ridbanan. Tyvärr blev de tvungna att sluta när snön kom eftersom den vägde ned snöret som vi spänt upp för att mäta mot så alla stolpar blir exakt i samma höjd och på samma linje. Precis som jag sagt tidigare så gäller det att mäta, kontroll mäta och sen mäta igen. Man spar en massa tid och arbete om man slipper göra om saker och ting flera ggr. Med det sagt så räknar jag dock med att vi kommer behöva flytta åtminstone ett par av stolparna när det äntligen är dags att få upp reglarna. Allting måste stämma på en 10-dels mm. Och tro mig - det är inte så himla enkelt. Om det inte hade varit för snön hade vi nog fått upp det där staketet på plats i helgen, men vädret satte helt enkelt stopp för alla sådana planer. 

Såhär "tjusig" var min ridbana på söndagen. Men staketet blir fint i alla fall!

Ni vet känslan när man jobbat väldigt intensivt för något, och så blir det ändå inte som man vill? Ungefär så känner jag mig idag. Vi har jobbat så himla hårt för att bli klara med ridbanan innan vädret blir alltför kasst, och just nu känns det som om vi misslyckats lite med det hela. Vi kommer få upp staketet inom kort, men frågan är om vi kommer kunna lägga på något nytt material så att den blir ridbar igen för ens till våren. Problemet är att vi måste ha en jämn och fast schaktbotten att lägga det nya materialet på. Om bottnen har olika fasthet (så som den har just nu) finns det en risk att det nya materialet som vi lägger på sjunker ned i leran på de ställena där bottnen är lösare. Vi måste också kunna packa det nya materialet ordentligt, och även det kan bli svårt om det är för vattensjukt. Så det känns lite som om jag måste bita i det sura äpplet och göra upp en ny strategi för min vinterträning. Det får bli typ åka till ridhus 3-4 dagar i veckan och skritta (ev trava och galoppera när det är torrt nog) på fältet resten av dagarna. Mina hästar kommer att bli väldigt välberesta i alla fall. Om man ska försöka se positivt på eländet. Det kanske blir jättebra men just idag känner jag mig bara trött och lite uppgiven. Det hade varit gött med en helt ledig dag. Hade jag haft en ledig dag nu hade jag spenderat den i pyjamas framför tvn med några bra filmer och en stor skål med chips och godis. Kanske vi kan få tid till om något år eller två....

Jag kan i alla fall glädjas lite åt min fina sadelkammare. Mina vänner var här i helgen och hjälpte mig sätta i ordning det sista detaljerna. Vi har flyttat ut en kyl och frys som stod därinne och satt in en garderob som vi hade i vår gamla lägenhet, men som vi inte behöver i vårt nya hus. Vi satte också upp en smörjkrok, och kopplade in ett litet element som jag köpte för ett par veckor sedan. När man sätter in element eller värmefläktar och dylikt i en stallmiljö måste man tänka på brandrisken. Det skall vara ett kapslat element så att det inte kan komma in dammpartiklar som kan fatta eld. Man får också vara noggrann med att ingenting hänger emot. Det är min värsta mardröm att det ska börja brinna i stallet. Lite bilder från sadelkammaren kommer snart!

Nu ska jag sluta beklaga mig och ta tag i min to-do-list igen. Någon som vet ett bra ställe som lagar och tvättar täcken i området? Och så måste jag ha tag på en bra skomakare som kan laga mina stövlar! 

taggar


liknande webbartiklar


Läst 25795 ggr

Fler inlägg

NOV
23

Fix och trix på gården!

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Hej på er! Det har varit en hektisk tid med hästarna, gården, elever, kurser och bebisförberedelser om vart annat. Lägg sen till att jag är både trött och hungrig nästan jämt (så som man är när man är i slutspurten på en graviditet), då blir det inte mycket tid över till annat. Äta, sova, jobba… 

Men som tur var så har jag haft lite hjälp i veckorna. Mina föräldrar var här en vecka i början av november och min svärfar håller som bäst på att installera elen och värmekablarna till vattnet i gamla stallet (mer om det i kommande inlägg). Lagom till att kylan kommer verkar det som. Prognosen lovar frostnätter inom kommande vecka.

Just nu har vi mest fokuserat arbetet på diverse lagningar och små förbättringar som kan underlätta arbetet på gården som höggravid och småbarnsföräldrar. Min pappa har satt upp redskapshållare både i trädgårdsförrådet och vid ridbanan, så att var sak har sin plats, och är lätt att hitta och komma åt. Jag älskar ju ordning och reda! Jag kommer ha liknande "stationer" för sopkvastar/skyfflar/grepar mm på två-tre platser i nya stallet när det blir färdigt (bara lite mer fancy). Det ska aldrig vara långt bort till närmsta sopkvast!
 
Han har också satt upp en liten hasp så jag kan stänga porten till ladan inifrån de dagar det blåser på fel håll, så jag slipper lägga upp halm och hösilage i motvind... Dessutom har han bytt ut och lagat några murkna/trasiga bräder på gödselrampen, satt upp en släplist under porten till ladan så att det inte ska regna in (vi måste dock gjuta en liten plint på ena sida och bila bort överflödig betong på andra sidan innan det blir helt tätt), och så har han gjort en jättefin hängare till mina tömkörnings- och longergjordar. Under tiden som pappa snickrat så har mamma rensat ogräs mellan kullerstenen, krattat löv och fixat lite i trädgården.


Måttbeställd och hemmagjord hängare för tömkörnings- och longergjord, tömmar och linor. Visst blev den fin?

Och den här veckan har jag alltså mina svärföräldrar här som hjälper till och avlastar mig lite. Min att-göra-lista som under flera månaders tid bara har blivit längre och längre, trots långa arbetsdagar, har äntligen börjat bli kortare! Vi har köpt det mesta (eller i alla fall det viktigaste), som vi behöver innan bebisen kommer.
  
Jag är i god fas med allt kontorsarbete och administration. Jag har pratat med försäkringskassan om föräldraledighet och skickat in de papper som behövs. Jag har köpt ett parti hösilage så det räcker till hela vintern/våren. Vi har sett över hagarna och bytt isolatorer på kortsidorna, som är de som är mest utsatta för väder och vind, samt grusat upp där det behövs så nu klarar de både skitväder och vinterstormar, och jag slipper oroa mig för att antingen jag eller hästarna ska halka och skada sig...


Sådana här isolatorer har vi innan bara haft i hörnen, men i höst har jag bytt ut även varannan isolator längs kortsidorna av hagarna. Det gör att bandet inte står och slår i vinden, och vi slipper oroa oss för att de ska gå sönder – även när det stormar rejält.

Får vi bara ordning på de där värmeslingorna till vattnet i stallet så tror jag faktiskt att vi är så redo som man nu nånsin kan bli – både på bebis och på vinter. Bring it on!


Läst 69526 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
29

One small step...

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Ibland tar man stora steg framåt. Ibland lite mindre... Jag har länge tänkt att jag skulle vilja ha en permanent stationerad uppsittningspall nere vid ridbanan. Jag har hittills haft en IKEA-pall, och det har fungerat ok. Men den är i trä och behöver en del underhåll för att klara väder och vind (måla, limma, skruva...). Eftersom vi har gjutit mycket i betong de senaste åren, så har tanken på en uppsittningspall i betong vuxit fram. Och nu hade vi äntligen lite tid (och lite betong) över.

När vi beställde betong till vår platta (som ni kan läsa om i det här inlägget), så ville vi förstås vara helt säkra på att det skulle räcka och beställde därför en liten skvätt extra. Och istället för att låta den gå till spillo tänkte jag att det kunde vara läge att gjuta den där pallen!

Sagt och gjort! Med Ikea-pallen som mall, snickrade min pappa ihop en gjutform av överbliven formplywood. Betongen som blev över från plattan räckte till ungefär 2/3 av pallen, resten fick vi blanda till och hälla på själva. Som armering har vi använt hönsnät. Betongen från plattan var lite tjockare och hade inte fyllt ut alla hörn när vi öppnade formen, så vi fick också blanda till lite lagningsbetong och fylla i hålen. Den är lite, lite mörkare i färgen än den vanliga betongen, men med tidens tand och slitage kommer det inte att synas.

Men nu står den där! Stabil, väderbeständig, funktionell och snygg (tycker jag själv). Vad tycker ni? Under har vi lagt ett lager makadam. Dels för att leda bort fukt, och förhindra frostskador, och dels för att den inte ska luta, utan stå rakt och stabilt. Jag är så nöjd! Tack pappa, Jan och Jörgen för hjälpen! Det må vara "one small step" i det stora hela, men ändå ett litet steg närmre min drömgård, och faktiskt, två små steg enklare att hoppa upp på hästryggen! 

Nästa projekt (och antagligen det sista lite större projektet innan vintern och bebis kommer), är att lägga in värmeslingor till vattenkopparna i gamla stallet, samt byta ut de gamla och installera nya vattenkoppar i alla boxarna. Det påbörjades i helgen, och kan förhoppningsvis avslutas i början av november. Efter det ska vi ägna lite tid inne i huset och göra iordning det som ska bli barnrum, och så bara njuta av vårt kommande föräldraskap!


Läst 85200 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
24

Världens bästa jobb!

När jag var liten så drömde jag om en egen ponny. Det stod högst upp på önskelistan varje jul och varje födelsedag. Det var nära några gånger. Som när min sköthäst, en vit B-ponny med mörkgrå man och svans, som var lite svårriden och inte passade sin lite yngre ägare skulle säljas. Jag letade runt efter billiga stallplatser och gjorde kalkyler och visade för mina föräldrar, och de sa inte tvärt nej! Men så var det det där med tävling... Jag älskade ju att hoppa på den tiden och tävlade flitigt på ridskolans ponnyhästar. Om vi gick och köpte en B-ponny så skulle jag ju bara kunna tävla den under max ett år till... Det var ju låååång tid för mitt unga jag, men mina föräldrar som tänkte lite mer långsiktigt kom fram till att det var en dålig idé.

Det var det närmsta jag kom en alldeles egen ponny. Några år senare, när jag sen gått ut gymnasiet, längtade jag som bara den efter en alldeles egen häst. Eftersom jag jobbade och bodde hemma så kunde jag spara undan rätt mycket, och det gjorde jag! Varje månad växte summan på sparkontot och jag var ett steg närmre min alldeles egna häst. Trodde jag då... Livet tog en annan inriktning och pengarna lades på studier istället (inte en dålig investering på något vis). Det skulle visa sig dröja rätt länge innan jag äntligen fick möjlighet att köpa min alldeles egna första häst. Under tiden utbildade jag mig, hade eget företag och arbetade i tävlingsstall. Ponnydrömmen tog mig hela vägen från arbete som hästskötare i Sverige, till en beridartjänst i Tyskland, till en alldeles egen hästgård i Skåne (drömmar och så lite blod, svett och tårar)...

Och nu – många år efter att jag drömde mina ponnydrömmar, har jag förmånen att få jobba med att utbilda små ponnyryttare i ridningens ädla konst! Det är förstås alltid roligt när elever gör framsteg (oavsett ålder och storlek på häst). Att få hjälpa någon till en aha-upplevelse, och att se hur häst och ryttare börjar synka och förstå varandra är bland det bästa som finns. Men det är något alldeles speciellt med ett barn och dennes ponny. Glädjen som glittrar i ögonen när man lyckats med något som känts svårt, och stoltheten över sin fina ponny är så äkta och oförstörd. Barn är så bra på att vara här och nu, och fastnar inte lika mycket i prestationsångest och tvivel som vi vuxna kan göra.

Kanske borde vi försöka lära oss lite mer av våra barn? Att vara lite mer här och nu. Att njuta av det vi har och av alla små framsteg som görs (och tänka mindre på vad vi fortfarande inte kan). Kanske är det bara gravidhormonerna som pratar? Oavsett vilket så är jag så glad för att jag får ha världens bästa jobb! Som får hjälpa både barn och vuxna att fördjupa kommunikationen med sina älskade djur. För visst lever vi alla för de där stunderna i perfekt harmoni med våra hästar? När allting flyter och man dansar fram tillsammans, och allting känns enkelt och rätt! I know I do!


Det här är jag ute på Bisslinge Gård på min sköthäst, B-ponnyn Bonny. Jag tror att året är 1991 och jag är 10 år gammal.


Läst 89001 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Stalldrömmar »Stalldrömmar

I den här bloggen får du följa med Marie Mellberg och henns stora bygg- och renoveringsprojekt. Målet är att skapa ett riktigt drömstall.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen


Maries senaste
Arkiv