Stalldrömmar - Släktträff, bröllopsdag och följetongen ridbanan...
SEP
01
2015

Släktträff, bröllopsdag och följetongen ridbanan...

Jag vet att det är en klyscha, men just nu flyger tiden förbi. Jag förstår inte var den tar vägen! Men så har jag också två hästar, en hundvalp, två kattungar, ett stallbygge att projektleda och bygga, en gård och trädgård att sköta, ett hus på 287kvm att inreda och ett företag att sköta. Ja, det kanske inte är så konstigt att tiden tickar på lite snabbare än den borde ibland?

10-kamp i solskenet!

I lördags hade vi den årliga Mellbergska familjeträffen här på gården. Det blev en helt fantastisk dag! Vi hade inte kunnat be om bättre väder. Strålande sol och nästan helt vindstilla. Vi hade 10-kamp och till middag blev det helstekt gris. Allt som allt var vi 26 personer i alla tänkbara generationer. Daisy och kattungarna var speciellt populära bland den yngre publiken, och det var en fröjd att se hur fin hon var med barnen - glad, vänlig, tålmodig, lekfull med försiktig. En riktig liten pärla. Annars har hon kommit in i en liten trotsålder tror jag. 9 av 10 ggr kommer hon när jag ropar på henne. Men den 10'de gången... När hon hittat något roligare att nosa på - så bara tittar hon på mig och går åt andra hållet. Suck! Jag tror faktiskt att det är för att hon har fått vara med mig lite för mycket ute när jag jobbar. Då kan jag inte hålla 100% koll på henne och hon blir lite för självständig. Så igår och idag har hon fått vara inne när jag jobbar och sen har jag tagit ut henne och haft 100% fokus på henne de gångerna. Min instruktör på hundkursen sa faktiskt att det är viktigt att de får lov att ha tråkigt och vila emellanåt också. Det verkar i alla fall fungera för nu är hon supermotiverad och lydig när jag tar ut henne. Men det känns ju lite tråkigt att inte kunna ha henne med... Men det får helt enkelt vänta tills hon blir lite större. Hon är ju bara tre månader gammal.

Och till middag serverades helstekt gris.

I söndags var det min och Jörgens 1-års bröllopsdag (som ni kan se i bildspelet i förra inlägget)! Det firade vi stort med att göra ingenting. Jag tror inte att vi har gjort ingenting sedan vi flyttade in här på gården för två månader sedan. Så sovmorgon, pannkaksfrukost och en promenad och fika i Pålsjö skog kändes som värsta lyxdagen. Den dagen för att år sedan är verkligen en av de bästa dagarna i mitt liv. Tänk att det redan har gått ett helt år! På vår bröllopsnatt började det regna. Eller rättare sagt - det öste ned! Ett av de värsta skyfall/åskoväder som Skåne varit med om. Ett helt års nederbörd på bara ett par timmar. Men man säger ju att det betyder tur om det regnar på brudparet och hittills verkar det ju stämma bra. För dom här senaste månaderna så har allting börjat falla på plats mer och mer - med hästarna, gården och livet i största allmänhet. Ett annat fint minne som jag kommer bära med mig för resten av mitt liv är den natten i Tyskland då Jörgen friade. Den berättelsen kan ni läsa här!

En av de bästa dagarna i mitt liv. Tack för att du finns!

Igår hade jag entreprenören här för att titta på min ridbana (sist var det killen från grusföretaget nu är det dom som gör själva jobbet). Dom mätte den på alla håll och kanter - lutning, vinklar och alla andra mått du kan tänka dig. Så nu väntar jag återigen på att få en offert på vad kalaset kan tänkas kosta. Jag kommer få två offerter - en med grävning av dräneringsrör och en utan (och vi gör det själva). Det hade ju varit sjukt skönt att leja ut det på någon annan, speciellt som både mina föräldrar och mina svärföräldrar åker iväg på semester nu. Men det är ju en prisfråga också. Han uppskattade grovt att det var frågan om en veckas jobb allt som allt och eventuellt kunde de börja redan nästa vecka! Så om 1½ veckas tid kan jag ha en helt sprillans ny ridbana att rida på! Nåväl... Vad är väl en bal på slottet? Vi har ytterligare ett litet problem att ta tag i. Vi måste på ett eller annat sätt få upp en mur eller något annat runt om ridbanan (eller "Hästabanan" som entreprenören uttryckte det - gotta love Skåne!). Där ligger redan gamla telefonstolpar runt kanske 80% av banan, så vi hade ju egentligen bara tänkt fylla på. Men så fick vi reda på att de är miljöfarliga och kan skada djur, natur och människor så nu måste vi komma på ett alternativ. Och detta måste ju göras innan de kan börja jobba med banan (eller åtminstone innan man kan lägga på något nytt material). Hur, när, var vi ska hinna med det övergår mitt förstånd, men det brukar ju lösa sig, så det gör det väl den här gången också. Vi har ju en hel helg på oss... 

Som om vi inte hade nog att göra så måste vi göra en ny hage, och röja upp i den tomma boxen i stallet för till helgen kommer det en ny liten inneboende till oss på Örstorp. Mer om det i nästa inlägg!

________________________________________________________

Detta skall göras på ridbanan för att få den i det skick som jag vill ha den:

* Mura en 40cm mur runt om

* Hyvla till den så att den blir helt jämn

* Göra ett dräneringsdike framför kortsidan som samlar upp regnvatten från gårdsplanen.

* Lägga markduk

* Lägga dräneringsrör längs ena långsidan och på tvären med 6-7meters mellanrum.

* Lägga på nytt material ca 30cm och avsluta med makhippo/klenflis 5cm.

Sedan kan man fundera på om det kanske är lika bra att förlänga den så den blir 60meter, när man ändå håller på? Men då måste vi också fälla ett par träd och lägga in mer material på de 15 extra metrarna för att komma upp i samma nivå som vi har på resten av banan. Dvs mycket tid och mycket pengar... Det tål att tänkas på. Först måste jag få in offerten för nuvarande bana, så kan man ta ställning till det hela då. Nu ska jag ta och laga lite middag, och så ska jag gå och kolla till den där hunden som har varit oroväckande tyst den sista kvarten.....

taggar


liknande webbartiklar


Läst 17491 ggr

Fler inlägg

JAN
07
2020

Årskrönika 2019!

Jag får börja med att önska alla en god fortsättning på det nya året! Nytt år och nytt årtionde... Om tio år är jag 48 år! Nästan 50. Och om två år fyller jag 40! Och den lilla bebisen som kom till världen på Luciadagen 2018 - han är redan en liten pojke som springer och pratar! Hur gick det till?! Mest rapparkalja, men ändå. Kanske borde jag istället säga att han kommunicerar. För det gör han! Och att man kan kommunicera massor utan att använda ord behöver jag ju knappast berätta för er som håller på med hästar!

Året som gått har varit ett år i familjens tecken. Att bli mamma är speciellt och underbart. Fantastiskt och skitjobbigt på en och samma gång. Du kommer aldrig att känna sådan kärlek och lycka - men inte heller sådan trötthet och ibland (tillfällig) förtvivlan. Om två veckor börjar den lille parveln på förskolan och livet går in i en ny fas. Men vi har också hunnit med att ta vår första valpkull efter vår Juniirotts Daisy och Jordan House of Lazic. Sju fina valpar blev det som alla har hittat fantastiska hem, och vi är så glada att få följa dem på deras väg genom livet.

Jag har skrivit det förr, men det är värt att upprepas! Jag ÄLSKAR nyår! Inte själva aftonen i sig (även om den brukar vara nog så trevlig). Utan tanken på att få börja om. Ett tomt blad där man kan skriva precis vad man vill. Och jag vet att man förstås kan göra detta den 23 mars, eller den 12 juni, eller vilken annan dag som helst på året. Men det är ändå något magiskt som händer den 31/12 varje år då klockan nollställs och man står med ett helt år av möjligheter framför sig!

Det här året, 2020, kommer vi bland annat att rida in vår första uppfödning - Örstorps Rex. Det ska bli väldigt spännande att se hur han blir som ridhäst, och det jag ser i hagen lovar gott! Han kommer att vara till salu. Vår andra uppfödning Örstorps Totifini blir två i år. Hon kommer att få stanna hos oss på gården och förhoppningsvis bli min framtida tävlingshäst och så småningom avelssto. Kanske blir embryotransfer aktuellt i framtiden? Vem vet?

Vad det gäller bygge och renovering så har det inte hänt mycket under året som gått, men det kommer hända desto mer under 2020! Vi har nämligen fått vår bidragsansökan godkänd från Länsstyrelsen! Så om allting klaffar och vädrets makter är med oss så drar vi igång och börjar bygga boxar i mars! Pengarna delas ut i samarbete med Europeiska jordbruksfonden för Lantbruksutveckling. Fronter med skjutdörrar är beställda från Stallimporten. Och skalblock till mellanväggar och spolspilta har vi redan från Ottossons Cementvaror AB. Med hjälp av bidraget kommer vi ha råd att ta in hantverkare som kommer hjälpa oss med murandet av boxar och byggandet av serviceutrymmen (tvättstuga m.m.). Med facit i hand så får vi helt enkelt erkänna att projektet att bygga ett helt stall med 12 boxar när man har familj och hästar och hund och en gård att sköta, och dessutom redan arbetar heltid och driver två företag - ja, det blev helt enkelt lite för mycket. Vi hade säkert kunnat göra det själva - men vi hade inte blivit färdiga förens nån gång 2032! Och det tycker jag är lite väl länge... Men nu är det alltså på G, och jag känner mig som ett barn på julafton! Allra mest ser jag fram emot att ha en spolspilta med väggar och tak! Slippa stå ute på husgaveln i regn och rusk och snålblåst när lerigt unghästben med mugg ska tvättas med hexocil... Och det ska bli skönt att ha en ordentligt rymlig stallgång och egen uppbindningsplats, och att slippa köra över gårsplanen med halm som flyger all världens väg... Att ha ett torkrum för blöta täcken! Och en tvättmaskin! Och så ska det faktiskt bli helt ljuvligt att inte längre behöva lägga tid och kraft och pengar på att planera och bygga stall! Att jag redan börjat planera och drömma om hur och var vi ska anlägga en longervolt kan vi tala lite tyst om. Jag tänker mig att den kan stå färdig till våren 2021 - lagom till att Tottan ska ridas in.

Förutom stallbygget så känner jag att det återigen är dags att satsa lite på min egen ridning igen. Ferdinand är igång efter sin skada, och redo för nya utmaningar. Jag ska också försöka uppdatera bloggen lite flitigare! Jag har en bra magkänsla inför 2020! Min häst är frisk! Mitt företag blomstrar, och efterfrågan på både lektioner och kurser är hög (jag är förresten så stolt över mina duktiga elever som alla går från klarhet till klarhet och utvecklas och kämpar på tillsammans med sina hästar)! Stallet ska byggas klart, och jag har två fina unghästar som snart ska ridas in! Nu kör vi!

Såhär ser modellen på boxfronter ut som vi har valt. Våra boxar kommer dock ha galvade galler och stolpar och fyrkantig profil. Visst är de snygga?

              


Läst 34582 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
23
2018

Fix och trix på gården!

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Hej på er! Det har varit en hektisk tid med hästarna, gården, elever, kurser och bebisförberedelser om vart annat. Lägg sen till att jag är både trött och hungrig nästan jämt (så som man är när man är i slutspurten på en graviditet), då blir det inte mycket tid över till annat. Äta, sova, jobba… 

Men som tur var så har jag haft lite hjälp i veckorna. Mina föräldrar var här en vecka i början av november och min svärfar håller som bäst på att installera elen och värmekablarna till vattnet i gamla stallet (mer om det i kommande inlägg). Lagom till att kylan kommer verkar det som. Prognosen lovar frostnätter inom kommande vecka.

Just nu har vi mest fokuserat arbetet på diverse lagningar och små förbättringar som kan underlätta arbetet på gården som höggravid och småbarnsföräldrar. Min pappa har satt upp redskapshållare både i trädgårdsförrådet och vid ridbanan, så att var sak har sin plats, och är lätt att hitta och komma åt. Jag älskar ju ordning och reda! Jag kommer ha liknande "stationer" för sopkvastar/skyfflar/grepar mm på två-tre platser i nya stallet när det blir färdigt (bara lite mer fancy). Det ska aldrig vara långt bort till närmsta sopkvast!
 
Han har också satt upp en liten hasp så jag kan stänga porten till ladan inifrån de dagar det blåser på fel håll, så jag slipper lägga upp halm och hösilage i motvind... Dessutom har han bytt ut och lagat några murkna/trasiga bräder på gödselrampen, satt upp en släplist under porten till ladan så att det inte ska regna in (vi måste dock gjuta en liten plint på ena sida och bila bort överflödig betong på andra sidan innan det blir helt tätt), och så har han gjort en jättefin hängare till mina tömkörnings- och longergjordar. Under tiden som pappa snickrat så har mamma rensat ogräs mellan kullerstenen, krattat löv och fixat lite i trädgården.


Måttbeställd och hemmagjord hängare för tömkörnings- och longergjord, tömmar och linor. Visst blev den fin?

Och den här veckan har jag alltså mina svärföräldrar här som hjälper till och avlastar mig lite. Min att-göra-lista som under flera månaders tid bara har blivit längre och längre, trots långa arbetsdagar, har äntligen börjat bli kortare! Vi har köpt det mesta (eller i alla fall det viktigaste), som vi behöver innan bebisen kommer.
  
Jag är i god fas med allt kontorsarbete och administration. Jag har pratat med försäkringskassan om föräldraledighet och skickat in de papper som behövs. Jag har köpt ett parti hösilage så det räcker till hela vintern/våren. Vi har sett över hagarna och bytt isolatorer på kortsidorna, som är de som är mest utsatta för väder och vind, samt grusat upp där det behövs så nu klarar de både skitväder och vinterstormar, och jag slipper oroa mig för att antingen jag eller hästarna ska halka och skada sig...


Sådana här isolatorer har vi innan bara haft i hörnen, men i höst har jag bytt ut även varannan isolator längs kortsidorna av hagarna. Det gör att bandet inte står och slår i vinden, och vi slipper oroa oss för att de ska gå sönder – även när det stormar rejält.

Får vi bara ordning på de där värmeslingorna till vattnet i stallet så tror jag faktiskt att vi är så redo som man nu nånsin kan bli – både på bebis och på vinter. Bring it on!


Läst 144454 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
29
2018

One small step...

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Ibland tar man stora steg framåt. Ibland lite mindre... Jag har länge tänkt att jag skulle vilja ha en permanent stationerad uppsittningspall nere vid ridbanan. Jag har hittills haft en IKEA-pall, och det har fungerat ok. Men den är i trä och behöver en del underhåll för att klara väder och vind (måla, limma, skruva...). Eftersom vi har gjutit mycket i betong de senaste åren, så har tanken på en uppsittningspall i betong vuxit fram. Och nu hade vi äntligen lite tid (och lite betong) över.

När vi beställde betong till vår platta (som ni kan läsa om i det här inlägget), så ville vi förstås vara helt säkra på att det skulle räcka och beställde därför en liten skvätt extra. Och istället för att låta den gå till spillo tänkte jag att det kunde vara läge att gjuta den där pallen!

Sagt och gjort! Med Ikea-pallen som mall, snickrade min pappa ihop en gjutform av överbliven formplywood. Betongen som blev över från plattan räckte till ungefär 2/3 av pallen, resten fick vi blanda till och hälla på själva. Som armering har vi använt hönsnät. Betongen från plattan var lite tjockare och hade inte fyllt ut alla hörn när vi öppnade formen, så vi fick också blanda till lite lagningsbetong och fylla i hålen. Den är lite, lite mörkare i färgen än den vanliga betongen, men med tidens tand och slitage kommer det inte att synas.

Men nu står den där! Stabil, väderbeständig, funktionell och snygg (tycker jag själv). Vad tycker ni? Under har vi lagt ett lager makadam. Dels för att leda bort fukt, och förhindra frostskador, och dels för att den inte ska luta, utan stå rakt och stabilt. Jag är så nöjd! Tack pappa, Jan och Jörgen för hjälpen! Det må vara "one small step" i det stora hela, men ändå ett litet steg närmre min drömgård, och faktiskt, två små steg enklare att hoppa upp på hästryggen! 

Nästa projekt (och antagligen det sista lite större projektet innan vintern och bebis kommer), är att lägga in värmeslingor till vattenkopparna i gamla stallet, samt byta ut de gamla och installera nya vattenkoppar i alla boxarna. Det påbörjades i helgen, och kan förhoppningsvis avslutas i början av november. Efter det ska vi ägna lite tid inne i huset och göra iordning det som ska bli barnrum, och så bara njuta av vårt kommande föräldraskap!


Läst 161028 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Stalldrömmar »Stalldrömmar

I den här bloggen får du följa med Marie Mellberg och henns stora bygg- och renoveringsprojekt. Målet är att skapa ett riktigt drömstall.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen


Maries senaste
Arkiv