OS-kollen - Bildextra: Casall ofräsch – Roffe missar OS-finalen!

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


AUG
08

Bildextra: Casall ofräsch – Roffe missar OS-finalen!

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
I nationshoppningen i förrgår trampade Rolf-Göran Bengtssons Casall sig lätt och fick ett sår på ytterballen, vänster fram. Som Hippson tidigare rapporterat om lindades foten om direkt. På veterinärbesiktningen i dag kom dock chockbeskedet. Såret har inte hunnit läka och världsettan kan inte starta i finalen.
  
- Han hade väldigt ont dagen efter nationshoppningen, men i morse verkade det vara över och han var fin. Men så när han fick röra på sig inne på besiktningen fick han känningar igen, berättar landslagsveterinär Jonas Tornell. 
Såret sitter precis i kanten av hoven, på kronranden. 
- När han inte var fräsch tog vi efter en snabb diskussion beslutet att inte riskerna något. Sådana här saker brukar släppa, men det sitter som vid "nagelbandet" så det känns nog när han går. Det är ingen fara med hästen, men om vi skulle låta honom hoppa finns dels risk för dåligt resultat, dels för att han skulle kunna skada sig ytterligare.
Landslagsveterinären berättar att han sedan såret uppkom har hållit det rent, samt att han fick skära bort en liten hudflik. 
- Rolf-Göran är naturligtvis väldigt besviken, men är inte hästen helt fräsch är det ingen idé att ens försöka. Hästen måste gå i första hand, säger Jonas.
  
"Fruktansvärt dålig tajming"
Sylve Söderstrand är även han rejält nedstämd när Hippson träffar honom.
- Vad säger man, det är jättetråkigt. Det vi möjligtvis kan trösta oss med är att det inte är någon fara med hästen. Men det var verkligen fruktansvärt dålig tajming, säger han. 
Han berättar att landslagsledningen under gårdagen var medveten om att Casall inte var 100 procent okej. Men i morse red Rolf-Göran och då kändes hästen helt fräsch. Han gick även helt rent när han sprang upp för landslagsveterinär Jonas Tornell tidigare på morgonen.
- Det är ett sår han har lite känningar av. Enligt hästskötaren Celia är Casall känslig med sådant här, Ninja hade inte brytt sig. Det är verkligen en liten grej. Men ska han gå final måste han vara 100, och det är han inte. Det är ingen liten klass, vi vill inte riskera något.
  
Text: Anki Yngve
  
Vi återkommer inom någon timme med en intervju med Rolf-Göran.


Läst 19553 ggr


Fler inlägg

DEC
01

Minna: "Jag ville inte vara gravid över OS i Rio"


Minna Telde är tillbaka i rampljuset efter en längre tävlingspaus. Men snart blir det uppehåll igen, den rutinerade ryttaren väntar sitt andra barn. För en kvinnlig ryttare på högsta nivå gäller det att planera in barnafödandet mellan mästerskapen.

Text & foto: Ida Röök

Vi har inte sett så mycket av Minna Telde och hennes svarta hingst Santana på sistone. Efter VM gick topphästen in i väggen, det tog lång tid för honom att komma tillbaka igen.
– Han var jättetrött. Vanligtvis är han en häst med mycket motor och "go", men då såg han ut som en gammal valack i hagen. Han orkade ingenting och det tog tid att få honom att hitta gnistan igen, säger Minna.

Fick en lång paus
Santana fick helt ledigt, han gick i hagen och skrittades bara ut i skogen. Först när han kändes redo satte Minna igång att träna honom igen.
– Det har inte varit något fel på honom rent medicinskt, men han vara bara platt. Helt slut. Jag fick vänta ut honom tills han ville börja jobba igen.
VM var den senaste tävlingen de gjorde tillsammans, innan världscupen i Friends Arena nu i helgen (där ekipaget slutade trea).
– Men jag älskar ju det här. Att tävla är det bästa jag vet, säger Minna.
Snart väntar dock paus igen, inte för Santana dock. Minna väntar barn och under tiden hon tar ett uppehåll hålls hästarna igång av tränaren och kollegan Cecilia Kristoffersen och hennes man Einar Kristoffersen.
– Graviditeten är planerad och jag är fantastikt glad för att det fungerade att planera in den nu, att det gick som jag ville, säger Minna.

Rider så länge kroppen vill
Planen är nämligen att Minna Telde ska vara tillbaka i sadeln i god tid inför Falsterbo nästa år, barnet i magen väntas komma i april.
– Man måste ha en plan och jag vill rida Falsterbo för att sedan kunna vara med på EM som går i augusti nästa år. Anledningen till att jag ville ha barn nu är för att jag inte vill vara gravid över OS i Rio. Och så vill jag heller inte att Ruben, som är tre och ett halvt, blir för gammal så att det blir för långt mellan syskonen, säger Minna.
Hon rider så länge kroppen vill.
– Jag mår jättebra, mycket bättre än jag gjorde när jag väntade Ruben. Men det är kroppen som bestämmer, jag äventyrar ingenting utan låter den tala. Eftersom jag har ett så bra upplägg med Cilla och Einar behöver jag inte känna någon press heller. Jag kör på så länge det går, säger hon.
   

Missade ni Minnas häftiga julkür – som hade premiär i Friends Arena? Se den här!


Läst 75200 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30

Söndag: Bosty segrade i Malin Baryard Invitational


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Fem ryttare ställde upp i söndagens sista hoppklass - Malin Baryard Invitational. En hoppning där Malin, vid sidan av sig själv, även bjudit in tre ryttare plus lät publiken rösta in den fjärde.

Peder Fredricson, som blev inröstad av publiken, lovade att rida så snabbt han kunde - och det gjorde han. En bom föll tyvärr för honom och H&M Sibon, så Peder slutade på tredje plats.

Malin Baryard Johnsson red sin Corporal VDL, en häst som verkligen är en fröjd för publiken att titta på. Hans språng är spektakulära, men kanske stannar han lite för länge i luften? Tyvärr blev det tidsfel, utöver felen för en rivning i varje fas.

John Whitaker hade inte tur i klassen, det såg ut som att han höll på att riva ett hinder med foten i första omgången. I fas två åkte det hindret ner, men då på grund av Lord of Arabias hov, inte ryttarens fot i alla fall.

Det stod alltså mellan herrarna Jur Vrieling och Roger Yves Bost, två snabba ryttare som inte släpper en seger frivilligt. Resultatlistan vittnar om att de gav allt de hade, det skilde endast några hundradelar.
Roger Yves Bost som tävlade för första gången i Sverige 1977 – då på ponny-EM – red kaxigt, snävt och målmedvetet. Han kanske inte rider snyggast, men oj så effektivt han kämpar med sin häst över varje hinder.

För segern belönades han med en Volkswagen Tiguan och ritningar till ett arkitektritat hus, något som faktiskt kan komma till användning inom en snar framtid.
– Min dotter ska gifta sig i sommar, efter det kommer familjen att bli större så hon behöver ett hus, sa Roger.
Vad tycker du om klassen, Bosty?
 Vilken stämning och publik! Jag trodde inte att jag skulle vinna, men tänkte att jag får göra mitt bästa.

Även banbyggare Peter Lundström var nöjd med dagens klass, och ännu mer med veckans samtliga banor.
– Med en så bra arena blir det bättre resultat och trevligare ridning, eftersom utrymme finns. Och vad jag har hört så har ryttarna varit nöjda.
– Vi ska vara väldigt glada över att vi har en så fantasisk banbyggare som Peter i Sverige, han bygger riktigt bra banor, inflikade Malin.

Resultat


Läst 100891 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30

Söndag: Janelle Larsson knep Prins Carl Philips Pris


Janelle Larsson åker hem med dubbla rosetter efter söndagens tävling. Hon kom på andraplats i kvalet och vann finalen, som reds framför fullsatta läktare.

C-ponnyn Sabrina Fair såg ut att gilla fart och fläkt lika mycket som sin ryttare. Det var ingen tvekan om att de satsade allt i omhoppningen.


Sabina Fair och Janelle i kvalklassen.

På andra plats kom skicklige Tom Svitzer med Snow Flake, endast en sekund efter segraren Janelle.


Tom Svitzer och Snow Flake.
 

Resultat 


Läst 103427 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste