OS-kollen - Jenå: ”Härligt för England och bra för sporten”

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


AUG
07
2012

Jenå: ”Härligt för England och bra för sporten”


Tyskland har tagit OS-guld sju gånger i rad. Nu bröt Storbritannien den dominansen. FOTO: Tomas Holcbecher
      
Sveriges förbundskapten Bo Jenå kunde förstås inte vara jublande glad över femteplatsen i lagtävlingen. Men samtidigt är han väldigt nöjd med uppryckningen.
- Att gå från en sjunde- till en femteplats är helt okej, det är vi nöjda med. Hade vi haft lite mer flyt de första dagarna hade vi nog kunnat ta oss in på fjärdeplatsen, men upp till Holland och bronset var det rätt långt, säger han.
  
Dessutom gläds han åt att britterna fick ta guld på hemmaplan.
- Det är härligt för England och bra för sporten. Det har varit lite tråkigt tidigare när det bara har handlat om Tyskland och Holland, säger han. 
Medan de svenska ryttarna inte kan ha en enda miss om de ska finnas med i toppen, presterade hemmaryttaren Charlotte Dujardin på Valegro dagens bästa resultat - trots flera missar.
- Valegro har en otrolig karisma, lätthet och elasticitet. Hon kan rida med lätta hjälper, det ser nästan ut som att hon bara sitter och styr. Det är sådant vi domare vill se. Är det så bra i grunden har man råd med missar, säger Bo.
  
Adelinde blir farlig
Däremot kommer det inte att bli någon promenadseger för Charlotte Dujardin i küren på torsdag. Sveriges förbundskapten påpekar att Adelinde Cornelissens Parzival såg väldigt fin ut i dag, trots alla rykten om att han inte skulle vara i form.
- Det kommer att bli supertufft i den individuella finalen, Adelinde är expert på kür och har ett väldigt svårt program. Parzival blir bara bättre och bättre ju fler klasser han går, medan Charlotte Dujardin har visat att hon ibland har svårt att hålla skärpan uppe under en lång tävling.
Svenskarna har troligtvis inte med toppstriden att göra individuellt, men målet är att försöka slå personbästa.
- Patrik har ridit på runt 80 procent och Tinne på runt 79, når de dit får vi vara väldigt nöjda. Vad det sedan räcker till i prislistan beror helt på vad de andra i klassen presterar.
  
Patrik har pussats för mycket
Bo Jenå hostar lite lätt, men försäkrar att varken han eller de andra ryttarna har drabbats av Patrik Kittels influensa.
- Äh, han har helt enkelt pussat för mycket på sin fru som har varit sjuk. Eller så har hon pussat för mycket på honom, skämtar Bo, som samtidigt berättar att Patrik får all vård han behöver i OS-byn. Inom dopningsreglerna förstås...
I kväll ska det svenska dressyrlaget äta middag tillsammans, analysera och läsa protokoll. Och i morgon sitter de på läktaren för att stötta hoppryttarna i den individuella finalen. Bo Jenå menar att vi inte får räkna bort hans forna arbetskamrat (när denne var på Flyinge) Jens Fredricson.
- Jens är en fighter, han kommer inte att ge bort en enda sekund.
  
Om du hade haft en enorm säck pengar, av Saudiarabien-mått, vilka tre dressyrhästar skulle du då värva till det svenska laget?
- Valegro hade jag köpt direkt! Parzival är lite gammal, så de andra två fick nog bli tyskarnas Damon Hill och Desperados, som fortfarande är unga. 
  
Text: Anki Yngve


Läst 22803 ggr


Fler inlägg

DEC
01
2014

Minna: "Jag ville inte vara gravid över OS i Rio"


Minna Telde är tillbaka i rampljuset efter en längre tävlingspaus. Men snart blir det uppehåll igen, den rutinerade ryttaren väntar sitt andra barn. För en kvinnlig ryttare på högsta nivå gäller det att planera in barnafödandet mellan mästerskapen.

Text & foto: Ida Röök

Vi har inte sett så mycket av Minna Telde och hennes svarta hingst Santana på sistone. Efter VM gick topphästen in i väggen, det tog lång tid för honom att komma tillbaka igen.
– Han var jättetrött. Vanligtvis är han en häst med mycket motor och "go", men då såg han ut som en gammal valack i hagen. Han orkade ingenting och det tog tid att få honom att hitta gnistan igen, säger Minna.

Fick en lång paus
Santana fick helt ledigt, han gick i hagen och skrittades bara ut i skogen. Först när han kändes redo satte Minna igång att träna honom igen.
– Det har inte varit något fel på honom rent medicinskt, men han vara bara platt. Helt slut. Jag fick vänta ut honom tills han ville börja jobba igen.
VM var den senaste tävlingen de gjorde tillsammans, innan världscupen i Friends Arena nu i helgen (där ekipaget slutade trea).
– Men jag älskar ju det här. Att tävla är det bästa jag vet, säger Minna.
Snart väntar dock paus igen, inte för Santana dock. Minna väntar barn och under tiden hon tar ett uppehåll hålls hästarna igång av tränaren och kollegan Cecilia Kristoffersen och hennes man Einar Kristoffersen.
– Graviditeten är planerad och jag är fantastikt glad för att det fungerade att planera in den nu, att det gick som jag ville, säger Minna.

Rider så länge kroppen vill
Planen är nämligen att Minna Telde ska vara tillbaka i sadeln i god tid inför Falsterbo nästa år, barnet i magen väntas komma i april.
– Man måste ha en plan och jag vill rida Falsterbo för att sedan kunna vara med på EM som går i augusti nästa år. Anledningen till att jag ville ha barn nu är för att jag inte vill vara gravid över OS i Rio. Och så vill jag heller inte att Ruben, som är tre och ett halvt, blir för gammal så att det blir för långt mellan syskonen, säger Minna.
Hon rider så länge kroppen vill.
– Jag mår jättebra, mycket bättre än jag gjorde när jag väntade Ruben. Men det är kroppen som bestämmer, jag äventyrar ingenting utan låter den tala. Eftersom jag har ett så bra upplägg med Cilla och Einar behöver jag inte känna någon press heller. Jag kör på så länge det går, säger hon.
   

Missade ni Minnas häftiga julkür – som hade premiär i Friends Arena? Se den här!


Läst 75763 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2014

Söndag: Bosty segrade i Malin Baryard Invitational


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Fem ryttare ställde upp i söndagens sista hoppklass - Malin Baryard Invitational. En hoppning där Malin, vid sidan av sig själv, även bjudit in tre ryttare plus lät publiken rösta in den fjärde.

Peder Fredricson, som blev inröstad av publiken, lovade att rida så snabbt han kunde - och det gjorde han. En bom föll tyvärr för honom och H&M Sibon, så Peder slutade på tredje plats.

Malin Baryard Johnsson red sin Corporal VDL, en häst som verkligen är en fröjd för publiken att titta på. Hans språng är spektakulära, men kanske stannar han lite för länge i luften? Tyvärr blev det tidsfel, utöver felen för en rivning i varje fas.

John Whitaker hade inte tur i klassen, det såg ut som att han höll på att riva ett hinder med foten i första omgången. I fas två åkte det hindret ner, men då på grund av Lord of Arabias hov, inte ryttarens fot i alla fall.

Det stod alltså mellan herrarna Jur Vrieling och Roger Yves Bost, två snabba ryttare som inte släpper en seger frivilligt. Resultatlistan vittnar om att de gav allt de hade, det skilde endast några hundradelar.
Roger Yves Bost som tävlade för första gången i Sverige 1977 – då på ponny-EM – red kaxigt, snävt och målmedvetet. Han kanske inte rider snyggast, men oj så effektivt han kämpar med sin häst över varje hinder.

För segern belönades han med en Volkswagen Tiguan och ritningar till ett arkitektritat hus, något som faktiskt kan komma till användning inom en snar framtid.
– Min dotter ska gifta sig i sommar, efter det kommer familjen att bli större så hon behöver ett hus, sa Roger.
Vad tycker du om klassen, Bosty?
 Vilken stämning och publik! Jag trodde inte att jag skulle vinna, men tänkte att jag får göra mitt bästa.

Även banbyggare Peter Lundström var nöjd med dagens klass, och ännu mer med veckans samtliga banor.
– Med en så bra arena blir det bättre resultat och trevligare ridning, eftersom utrymme finns. Och vad jag har hört så har ryttarna varit nöjda.
– Vi ska vara väldigt glada över att vi har en så fantasisk banbyggare som Peter i Sverige, han bygger riktigt bra banor, inflikade Malin.

Resultat


Läst 101466 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2014

Söndag: Janelle Larsson knep Prins Carl Philips Pris


Janelle Larsson åker hem med dubbla rosetter efter söndagens tävling. Hon kom på andraplats i kvalet och vann finalen, som reds framför fullsatta läktare.

C-ponnyn Sabrina Fair såg ut att gilla fart och fläkt lika mycket som sin ryttare. Det var ingen tvekan om att de satsade allt i omhoppningen.


Sabina Fair och Janelle i kvalklassen.

På andra plats kom skicklige Tom Svitzer med Snow Flake, endast en sekund efter segraren Janelle.


Tom Svitzer och Snow Flake.
 

Resultat 


Läst 103996 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste