OS-kollen - Fredag: Sverige vidare till "Specialen"!

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


AUG
03
2012

Fredag: Sverige vidare till "Specialen"!


Svenska hejarklacken kan pusta ut, vi är med till på tisdag.
FOTO: Tomas Holcbecher

  
Det var verkligen på håret, men Sverige är kvar i dressyrens lagtävling. Nu gäller det att ladda om till på tisdag - då lag-OS avgörs i Grand Prix Special.
  
Individuellt resultat, Grand Prix
1. Charlotte Dujardin, Valegro, Storbritannien - 83,663 procent
2. Adelinde Cornelissen, Parzival, Holland - 81,687 procent
3. Helen Langehanenberg, Damon Hill, Tyskland - 81,140 procent
  
14. Tinne Vilhelmson Silfvén, Don Auriello, Sverige - 74,271 procent
15. Patrik Kittel, Scandic, Sverige - 74,073 procent
44. Minna Telde, Santana, Sverige - 67.477 procent

Hela resultatlistan
 
Följande lag går vidare till Grand Prix Special (tisdag)
1. Storbritannien - 79,407
2. Tyskland - 78,845
3. Holland - 76,809
4. Danmark - 73,845
5. USA - 72,801
6. Spanien - 72,467
7. Sverige - 71,940
Samtliga lagresultat

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  
Fredag klockan 16:27: Sista ryttare ut i Grand Prix-klassen var ingen mindre än Helen LangehanenbergDamon Hill, från Tyskland. Det är en fantastiskt häst, men i dag såg han tidvis ut att stå emot lite grann - Helen fick jobba rejält med skänklarna. Procenten blev i alla fall utmärkta 81,140 och hon slutar på tredje plats efter Grand Prix:en. Personbästa!
 
Svenska laget kan dessutom pusta ut - Sverige tog sig som sista lag vidare till Grand Prix Special på tisdag.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

  
Fredag klockan 16:14:
Adelinde Cornelissens Parzival såg väldigt laddad ut när han kom in på banan. Men han lugnade sig efter hand och visade som vanligt fantastiska ökningar och slutor, superfin piaff och eleganta bytesserier. Tidvis såg det ut som att matte hade sjå med att hålla sin energiska häst på mattan. Det är dock inte så konstigt med tanke på det långa tävlingsuppehållet.

81,687 procent fick Adelinde av OS-domarna - in på andraplatsen efter Charlotte Dujardin!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
   

Patrik Kittel på Scandic. FOTO: Tomas Holcbecher 
 
Fredag klockan 15:56:
Det började väldigt bra för Patrik Kittel Scandic, med fina ökningar och härliga övergångar mellan piaff och passage. Sedan kom dock ett par förargerliga missar - Scandic var tveksam till att rygga, fick någon taktmiss och småreste sig i en piaff. 
 
Mycket var väldigt bra, men det var alltså inte helt felfritt. Hur som helst såg Patrik glad ut och procenten från domaren blev 74,195.
- Så där har han aldrig någonsin gjort förut!, utbrast Patrik om den lilla stegringen i piaffen, när han hade kommit ut från banan.
  
Det här betyder att Patrik går in på en 13:e plats, precis efter Tinne Vilhelmson Silfvén på 12:e-platsen. Fyra ryttare återstår!
Se Patrik Kittels ritt här

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
    
Fredag klockan 15:46:
USA:s största OS-hopp Steffen Peters - på Ravel - såg riktigt glad ut efter sin ritt. Och det ska han vara, 77,948 procent och en tredjeplats så här långt! Nu, Patrik...
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
    
Fredag klockan 15:37: En av de absolut största favoriterna i hela tävlingen, brittiska Charlotte DujardinValegro, visade just upp dressyr när den är som bäst. Mjukt och harmoniskt, men ändå med power! Niorna och tiorna haglade och slutprocenten blev 83,794. Nytt personligt rekord och upp i rejäl ledning - publiken är galen!
(En rolig detalj är förresten att britterna har mösterryktat sina hästar på bakdelen.)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
   
Fredag klockan 15:13: Charmige spanjoren Juan Manuel Munoz Diaz på maffiga PRE-hingsten Fuego satte personbästa med 75,532 procent - efter brilljant piaff och passage. Visst är det härligt med ryttare som blir så där riktigt glada!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  
Fredag klockan 13:37: Nu visade tyskarna att de också vill vara med i guldstriden. Kristina Sprehe på fantastiske Desperados gick just upp i ledning, med 79,119 procent. Lagtävlingen börjar hetta till!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
   
Fredag klockan 13:09: Edward Gal, som innehar världsrekordet i Grand Prix (fast på Totilas) red just Undercover för det holändska laget. Att han är en mästare på att utbilda och matcha hästar är uppenbart, han tar ju fram kvalitetshästar på löpande band. Riktigt flott gick Undercover, i sin fjärde internationella Grand Prix-start i livet, även om han tidvis blev lite kort i formen. Vad månde det bliva, med den piaffen och passagen?
Edward vinkade glatt åt "de oranga" i publiken - och fick 75,289 procent av domarna.
 
  
Väldigt glad var förresten italienska Valentina Truppa för en stund sedan, när hon gick in på fjärdeplatsen. 75,790 procent fick hon och Eremo del Castegno för sin fina ritt, hon och Edward har därmed petat ner Tinne till sjundeplatsen.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
 

Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello. FOTO: Tomas Holcbecher
  
Fredag klockan 12:19:
Näst först ut på Grand Prix-banan i dag var Tinne Vilhelmson Silfvén för Sverige, på vackre Don Auriello. De bjöd på härliga ökningar och slutor, och på väldigt uttrycksfull grundtrav och grundgalopp. "Anton" såg dock lite blyg ut ibland, det finns nog ännu fler poäng att plocka! 
Tyvärr fick Tinne en rejäl miss i bytena i vartannat, vilket kostar. Men Don Auriello satte i alla fall "ettorna", som ju har koefficient. Mjukt ridet och bra jobbat Tinne - 74,271 procent gav domarna! Det räcker till en femteplats efter 27 ryttare.
- Trots ett par missar är jag jättenöjd, säger Tinne efter sin ritt.
Se Tinne Vilhelmson Silfvéns ritt här

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  
FÖRHANDSINFORMATION

I dag rids andra halvan av dressyrens Grand Prix-klass. De sju bästa lagen efter i dag (och de elva bästa individuellt) kvalar till Grand Prix Special på tisdag. Då delas även lagmedaljerna ut.

  
Svenskarnas starttider

Tinne Vilhelmson Silfvén, Don Auriello - 11:09 lokal tid (12:09 svensk tid)

Patrik Kittel, Scandic - 14:44 lokal tid (15:44 svensk tid)

Startlista och onlineresultat
  
DIREKTSÄNDNING: GP-dressyren sänds här, 11:55-16:30! (SVT Play)


Läst 39218 ggr


Fler inlägg

DEC
01
2014

Minna: "Jag ville inte vara gravid över OS i Rio"


Minna Telde är tillbaka i rampljuset efter en längre tävlingspaus. Men snart blir det uppehåll igen, den rutinerade ryttaren väntar sitt andra barn. För en kvinnlig ryttare på högsta nivå gäller det att planera in barnafödandet mellan mästerskapen.

Text & foto: Ida Röök

Vi har inte sett så mycket av Minna Telde och hennes svarta hingst Santana på sistone. Efter VM gick topphästen in i väggen, det tog lång tid för honom att komma tillbaka igen.
– Han var jättetrött. Vanligtvis är han en häst med mycket motor och "go", men då såg han ut som en gammal valack i hagen. Han orkade ingenting och det tog tid att få honom att hitta gnistan igen, säger Minna.

Fick en lång paus
Santana fick helt ledigt, han gick i hagen och skrittades bara ut i skogen. Först när han kändes redo satte Minna igång att träna honom igen.
– Det har inte varit något fel på honom rent medicinskt, men han vara bara platt. Helt slut. Jag fick vänta ut honom tills han ville börja jobba igen.
VM var den senaste tävlingen de gjorde tillsammans, innan världscupen i Friends Arena nu i helgen (där ekipaget slutade trea).
– Men jag älskar ju det här. Att tävla är det bästa jag vet, säger Minna.
Snart väntar dock paus igen, inte för Santana dock. Minna väntar barn och under tiden hon tar ett uppehåll hålls hästarna igång av tränaren och kollegan Cecilia Kristoffersen och hennes man Einar Kristoffersen.
– Graviditeten är planerad och jag är fantastikt glad för att det fungerade att planera in den nu, att det gick som jag ville, säger Minna.

Rider så länge kroppen vill
Planen är nämligen att Minna Telde ska vara tillbaka i sadeln i god tid inför Falsterbo nästa år, barnet i magen väntas komma i april.
– Man måste ha en plan och jag vill rida Falsterbo för att sedan kunna vara med på EM som går i augusti nästa år. Anledningen till att jag ville ha barn nu är för att jag inte vill vara gravid över OS i Rio. Och så vill jag heller inte att Ruben, som är tre och ett halvt, blir för gammal så att det blir för långt mellan syskonen, säger Minna.
Hon rider så länge kroppen vill.
– Jag mår jättebra, mycket bättre än jag gjorde när jag väntade Ruben. Men det är kroppen som bestämmer, jag äventyrar ingenting utan låter den tala. Eftersom jag har ett så bra upplägg med Cilla och Einar behöver jag inte känna någon press heller. Jag kör på så länge det går, säger hon.
   

Missade ni Minnas häftiga julkür – som hade premiär i Friends Arena? Se den här!


Läst 75763 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2014

Söndag: Bosty segrade i Malin Baryard Invitational


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Fem ryttare ställde upp i söndagens sista hoppklass - Malin Baryard Invitational. En hoppning där Malin, vid sidan av sig själv, även bjudit in tre ryttare plus lät publiken rösta in den fjärde.

Peder Fredricson, som blev inröstad av publiken, lovade att rida så snabbt han kunde - och det gjorde han. En bom föll tyvärr för honom och H&M Sibon, så Peder slutade på tredje plats.

Malin Baryard Johnsson red sin Corporal VDL, en häst som verkligen är en fröjd för publiken att titta på. Hans språng är spektakulära, men kanske stannar han lite för länge i luften? Tyvärr blev det tidsfel, utöver felen för en rivning i varje fas.

John Whitaker hade inte tur i klassen, det såg ut som att han höll på att riva ett hinder med foten i första omgången. I fas två åkte det hindret ner, men då på grund av Lord of Arabias hov, inte ryttarens fot i alla fall.

Det stod alltså mellan herrarna Jur Vrieling och Roger Yves Bost, två snabba ryttare som inte släpper en seger frivilligt. Resultatlistan vittnar om att de gav allt de hade, det skilde endast några hundradelar.
Roger Yves Bost som tävlade för första gången i Sverige 1977 – då på ponny-EM – red kaxigt, snävt och målmedvetet. Han kanske inte rider snyggast, men oj så effektivt han kämpar med sin häst över varje hinder.

För segern belönades han med en Volkswagen Tiguan och ritningar till ett arkitektritat hus, något som faktiskt kan komma till användning inom en snar framtid.
– Min dotter ska gifta sig i sommar, efter det kommer familjen att bli större så hon behöver ett hus, sa Roger.
Vad tycker du om klassen, Bosty?
 Vilken stämning och publik! Jag trodde inte att jag skulle vinna, men tänkte att jag får göra mitt bästa.

Även banbyggare Peter Lundström var nöjd med dagens klass, och ännu mer med veckans samtliga banor.
– Med en så bra arena blir det bättre resultat och trevligare ridning, eftersom utrymme finns. Och vad jag har hört så har ryttarna varit nöjda.
– Vi ska vara väldigt glada över att vi har en så fantasisk banbyggare som Peter i Sverige, han bygger riktigt bra banor, inflikade Malin.

Resultat


Läst 101466 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2014

Söndag: Janelle Larsson knep Prins Carl Philips Pris


Janelle Larsson åker hem med dubbla rosetter efter söndagens tävling. Hon kom på andraplats i kvalet och vann finalen, som reds framför fullsatta läktare.

C-ponnyn Sabrina Fair såg ut att gilla fart och fläkt lika mycket som sin ryttare. Det var ingen tvekan om att de satsade allt i omhoppningen.


Sabina Fair och Janelle i kvalklassen.

På andra plats kom skicklige Tom Svitzer med Snow Flake, endast en sekund efter segraren Janelle.


Tom Svitzer och Snow Flake.
 

Resultat 


Läst 103996 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste