OS-kollen - Fredag: Sverige vidare till "Specialen"!

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


AUG
03

Fredag: Sverige vidare till "Specialen"!


Svenska hejarklacken kan pusta ut, vi är med till på tisdag.
FOTO: Tomas Holcbecher

  
Det var verkligen på håret, men Sverige är kvar i dressyrens lagtävling. Nu gäller det att ladda om till på tisdag - då lag-OS avgörs i Grand Prix Special.
  
Individuellt resultat, Grand Prix
1. Charlotte Dujardin, Valegro, Storbritannien - 83,663 procent
2. Adelinde Cornelissen, Parzival, Holland - 81,687 procent
3. Helen Langehanenberg, Damon Hill, Tyskland - 81,140 procent
  
14. Tinne Vilhelmson Silfvén, Don Auriello, Sverige - 74,271 procent
15. Patrik Kittel, Scandic, Sverige - 74,073 procent
44. Minna Telde, Santana, Sverige - 67.477 procent

Hela resultatlistan
 
Följande lag går vidare till Grand Prix Special (tisdag)
1. Storbritannien - 79,407
2. Tyskland - 78,845
3. Holland - 76,809
4. Danmark - 73,845
5. USA - 72,801
6. Spanien - 72,467
7. Sverige - 71,940
Samtliga lagresultat

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  
Fredag klockan 16:27: Sista ryttare ut i Grand Prix-klassen var ingen mindre än Helen LangehanenbergDamon Hill, från Tyskland. Det är en fantastiskt häst, men i dag såg han tidvis ut att stå emot lite grann - Helen fick jobba rejält med skänklarna. Procenten blev i alla fall utmärkta 81,140 och hon slutar på tredje plats efter Grand Prix:en. Personbästa!
 
Svenska laget kan dessutom pusta ut - Sverige tog sig som sista lag vidare till Grand Prix Special på tisdag.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

  
Fredag klockan 16:14:
Adelinde Cornelissens Parzival såg väldigt laddad ut när han kom in på banan. Men han lugnade sig efter hand och visade som vanligt fantastiska ökningar och slutor, superfin piaff och eleganta bytesserier. Tidvis såg det ut som att matte hade sjå med att hålla sin energiska häst på mattan. Det är dock inte så konstigt med tanke på det långa tävlingsuppehållet.

81,687 procent fick Adelinde av OS-domarna - in på andraplatsen efter Charlotte Dujardin!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
   

Patrik Kittel på Scandic. FOTO: Tomas Holcbecher 
 
Fredag klockan 15:56:
Det började väldigt bra för Patrik Kittel Scandic, med fina ökningar och härliga övergångar mellan piaff och passage. Sedan kom dock ett par förargerliga missar - Scandic var tveksam till att rygga, fick någon taktmiss och småreste sig i en piaff. 
 
Mycket var väldigt bra, men det var alltså inte helt felfritt. Hur som helst såg Patrik glad ut och procenten från domaren blev 74,195.
- Så där har han aldrig någonsin gjort förut!, utbrast Patrik om den lilla stegringen i piaffen, när han hade kommit ut från banan.
  
Det här betyder att Patrik går in på en 13:e plats, precis efter Tinne Vilhelmson Silfvén på 12:e-platsen. Fyra ryttare återstår!
Se Patrik Kittels ritt här

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
    
Fredag klockan 15:46:
USA:s största OS-hopp Steffen Peters - på Ravel - såg riktigt glad ut efter sin ritt. Och det ska han vara, 77,948 procent och en tredjeplats så här långt! Nu, Patrik...
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
    
Fredag klockan 15:37: En av de absolut största favoriterna i hela tävlingen, brittiska Charlotte DujardinValegro, visade just upp dressyr när den är som bäst. Mjukt och harmoniskt, men ändå med power! Niorna och tiorna haglade och slutprocenten blev 83,794. Nytt personligt rekord och upp i rejäl ledning - publiken är galen!
(En rolig detalj är förresten att britterna har mösterryktat sina hästar på bakdelen.)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
   
Fredag klockan 15:13: Charmige spanjoren Juan Manuel Munoz Diaz på maffiga PRE-hingsten Fuego satte personbästa med 75,532 procent - efter brilljant piaff och passage. Visst är det härligt med ryttare som blir så där riktigt glada!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  
Fredag klockan 13:37: Nu visade tyskarna att de också vill vara med i guldstriden. Kristina Sprehe på fantastiske Desperados gick just upp i ledning, med 79,119 procent. Lagtävlingen börjar hetta till!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
   
Fredag klockan 13:09: Edward Gal, som innehar världsrekordet i Grand Prix (fast på Totilas) red just Undercover för det holändska laget. Att han är en mästare på att utbilda och matcha hästar är uppenbart, han tar ju fram kvalitetshästar på löpande band. Riktigt flott gick Undercover, i sin fjärde internationella Grand Prix-start i livet, även om han tidvis blev lite kort i formen. Vad månde det bliva, med den piaffen och passagen?
Edward vinkade glatt åt "de oranga" i publiken - och fick 75,289 procent av domarna.
 
  
Väldigt glad var förresten italienska Valentina Truppa för en stund sedan, när hon gick in på fjärdeplatsen. 75,790 procent fick hon och Eremo del Castegno för sin fina ritt, hon och Edward har därmed petat ner Tinne till sjundeplatsen.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
 

Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello. FOTO: Tomas Holcbecher
  
Fredag klockan 12:19:
Näst först ut på Grand Prix-banan i dag var Tinne Vilhelmson Silfvén för Sverige, på vackre Don Auriello. De bjöd på härliga ökningar och slutor, och på väldigt uttrycksfull grundtrav och grundgalopp. "Anton" såg dock lite blyg ut ibland, det finns nog ännu fler poäng att plocka! 
Tyvärr fick Tinne en rejäl miss i bytena i vartannat, vilket kostar. Men Don Auriello satte i alla fall "ettorna", som ju har koefficient. Mjukt ridet och bra jobbat Tinne - 74,271 procent gav domarna! Det räcker till en femteplats efter 27 ryttare.
- Trots ett par missar är jag jättenöjd, säger Tinne efter sin ritt.
Se Tinne Vilhelmson Silfvéns ritt här

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  
FÖRHANDSINFORMATION

I dag rids andra halvan av dressyrens Grand Prix-klass. De sju bästa lagen efter i dag (och de elva bästa individuellt) kvalar till Grand Prix Special på tisdag. Då delas även lagmedaljerna ut.

  
Svenskarnas starttider

Tinne Vilhelmson Silfvén, Don Auriello - 11:09 lokal tid (12:09 svensk tid)

Patrik Kittel, Scandic - 14:44 lokal tid (15:44 svensk tid)

Startlista och onlineresultat
  
DIREKTSÄNDNING: GP-dressyren sänds här, 11:55-16:30! (SVT Play)


Läst 39037 ggr


Fler inlägg

JUL
13

Alexander: ”Jag presterar bäst under press”


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Alexander Zetterman har gjort 21 starter under Falsterboveckan, målet var att vinna allt. Han fick nöja sig med flera placeringar och seger i den största Grand Prix-klassen, och med att ha dragit in prispengar på omkring en miljon kronor.

44 ryttare kom till start i Longines Falsterbo Grand Prix, varav åtta svenskar. Med till omhoppningen var Niklas Arvidsson på Click and Cash 1155 och Alexander Zetterman på Cafino, tillsammans med nio andra ryttare. Inte minst var det trekombinationen i grundomgången som skapade problem för flera av ekipagen.
Alexander Zetterman gick ut tidigt i omhoppningen och satte en riktigt snabb nolla. Ryttare efter ryttare fick fel i omhoppningen – eller red långsammare än Alexander. Och så var segern ett faktum.
– Jag är helt utmattad. Det har varit så mycket den här veckan och allt har planerats in i minsta detalj. Min häst är fantastisk och jag blir överväldigad när jag tänker på att han gör allt som jag ber honom om. Han har ett så stort hjärta, säger Alexander på presskonferensen efter klassen.

Flera bud på Cafino
Cafino är en elvaårig valack som var med Alexander i USA och tävlade i vintras.
– Vi började med några mindre 1,20-klasser, men då kom vi inte ens fram till första hindret, han bockade och hade sig. Nu har vi jobbat ihop oss. Det har kommit flera bud på honom, flera ryttare har provat honom man han har alltid kommit tillbaka till mig. Det känns som att det är meningen att det ska vara vi två. Det blir väldigt känslomässigt när jag tänker på det, säger Alexander.
Cafino tävlades tidigare av Karl-Jakob Ingvarsson, bland annat har han gått young rider-EM, men steget till att vinna en femstjärnig internationell Grand Prix-klass är förstås stort, något som förbundskapten Sylve Söderstrand också intygar.
– Både Alexander och Cafino har utvecklats massor det senaste året. Alexanders teknik i ridningen har förfinats och Cafino har höjt sig inte bara ett snäpp utan två eller tre, säger han.
Alexander har alltså haft en fullproppad Falsterbo-vecka, med 21 starter. Han har kunnat dra in runt en miljon i prispengar med hjälp av placeringar och den avslutande segern – och så en tjusig Longines-klocka förstås.
– Jag sa för längesedan att jag inte skulle köpa någon klocka utan vänta tills jag vann en. Men så dröjde det så länge att jag skaffade en Longinesklocka ändå. Men den gick sönder så den här är välkommen, säger Alexander.

Trött men inte omotiverad
Inför den sista starten för veckan var han ganska avslappnad.
– Eftersom jag är så trött hade jag ingen energi för att kunna vara nervös. Jag var motiverad men avspänd och visste vad jag behövde göra. När jag hoppade av Cafino efter grundomgången kunde jag knappt stå på benen, det läget är det.
Inte helt oväntat får Alexander frågan om han är klar för VM i Normandie nu i och med framgångarna.
– Nja, det vet jag inte riktigt. Men jag blickar framåt och slipar på detaljer. Det gäller att bestämma vilka tävlingar man vill göra och sikta på det. I och med detta kanske jag kan få plats på fler större tävlingar. Det är ett måste för att kunna prestera på toppnivå – att göra det här ofta så att det blir rutin. Jag kan inte gå in och överprestera varenda gång jag rider femstjärnigt, därför måste jag göra det oftare, säger han.
  
Blir taggad av pressen
Alexander funkar som bäst när han rider under press.
– Den där söndagen när det ösregnar, man ska starta avdelning B och klockan är sex på kvällen, då gäller det att motivera sig. Pressen motiverar mig, jag är en ganska avslappnad person som behöver ha den för att motiveras. Skulle jag rida VM har jag en hel nations förväntningar på mig, säger han och fortsätter:
– Jag tänker mycket på alla som står bakom mig, att det här är min betalning till dem – min mamma, min bror, min hästskötare, hästägarna och sponsorerna. Min mamma finns alltid där, hon hade ju kunnat göra något annat av sitt liv men har valt att stötta mig och min bror.
Hela tre sekunder skilde segraren från nummer två i resultatlistan, tyska Andre Thieme och Contanga 3.
– Det är respekt att vinna så stort. Jag tyckte att jag höll bra tempo men så såg jag resultatet när jag kommit över mållinjen, jag trodde nog att jag red snabbare, säger han och fortsätter:
– Det är häftigt med publiken, under prisutdelningen stod jag bara och tänkte att ”hjälp vad häftigt”, jag undrar då hur Alexander kände sig.
Niklas Arvidsson fick dessvärre ett stopp i omhoppningen efter att ha kommit för nära hinder nummer två. 

Text: Ida Röök
Foto: Ida Röök/Annelie Lundkvist 

Här hittar du fullständigt resultat.

 
Falsterbo Horse Show intervjuar Alexander:


Läst 109524 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13

Söndag: Holländsk topp i dressyrens sjuårsfinalPatrick van der Meer - en nöjd segrare.

Den sista dressyrklassen under Falsterbo Horse Show blev sjuåringarnas final, med tio startande ekipage. Segrade överlägset gjorde Patrick van der Meer med Coco Chanel, på 74,12 procent.
– Det är en sådan otrolig atmosfär här i Falsterbo, något som gjorde dagens seger ännu roligare, säger Patrick efter prisutdelningen.

Bästa svensk i klassen blev Per Sandgaard på Charmeur med 69,64 procent. Direkt efter ritten var Per märkbart besviken över några missar. När vi träffar honom efter prisutdelningen kan han inte riktigt njuta av placeringen.
– Missarna kostade andraplatsen, det är tråkigt. Men det är en väldigt talangfull häst som jag tror kommer gå hela vägen, säger Per.

Resultat


Per Sandgaard ser ljust på framtiden, det här var nämligen bara början.

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 110195 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13

Söndag: Patrik vann med minimal marginal


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Patrik Kittel och Deja vann WDM-küren med minimal marginal. Han prisade åter sitt unga sto efter ritten.
– Jag bara stoppar i poletten så går hon, säger han.
  
Patrik Kittel och Deja gjorde en enastående küruppvisning.
– Allt var bra, vi hade inga missar. Travslutorna var bra, piaffen, passagen och galoppserierna var bra. Nu återstår det att se vad domarna tyckte, sade ryttaren precis efter sin ritt.
Det rutinerade ekipaget Nathalie zu Sayn-Wittgenstein på Digby kom in på banan efter Patrik.
–  Han vet vad han ska göra. Han är som en professor, säger hon om den 17-årige valacken och fortsätter:
– Han gillar inte väderomslaget och trivs bättre i värme än i kyla. Han var lite på under framridningen och bockade en del. Men när vi väl kom in här skärpte han till sig.
De gjorde en närmast prickfri uppvisning precis som Patrik och Deja. Till slut stod det klart att Patrik vann på 78,300 procent medan Nathalie landade på 78,175.
– Så är det i den här sporten, men det var verkligen tight i dag, säger Patrik.
Deja är en cool tjej, hon bryr sig inte om allt runt omkring på banan, utan fokuserar på att jobba tillsammans med sin ryttare.
– Hon tittar inte på fotograferna och bryr sig inte om publiken. Jag stoppar bara i poletten så går hon, säger Patrik och fortsätter:
– Hon har så otroligt lätt för allting. Hon har lätt för att böja och ställa, hon är mjuk och går med bärighet.

Fyra med ny kür
Cecilia Andrén Dorselius och Lennox bjöd Falsterbpubliken på en nästan ny kür – till musik av Annie Lennox, vilket resulterade i en fjärdeplats.
– Jag har alltid velat rida till Annie Lennox, rytmen passar så bra och min häst gillar den också. Han älskar att komma in på den här banan inför den här publiken. Han växer lite till när musiken kommer igång och ja, i dag gjorde han ett bra jobb trots några små missar. Jag är nöjd!, säger hon.
Cecilia är en av dem som kan få den fjärde biljetten, eller reservplatsen, till VM i Normandie.
– Det är Bo Jenå som tar ut laget, så vi får vänta och se. Men naturligtvis är det alla ryttares dröm att rida ett VM, säger Cecilia.

Trea i klassen blev holländska Patrick van Der Meer på Zippo.

Här kommer du till fullständigt resultat.

Text och foto: Ida Röök


Läst 46445 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste