OS-kollen - Fredag: Sverige vidare till "Specialen"!

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


AUG
03

Fredag: Sverige vidare till "Specialen"!


Svenska hejarklacken kan pusta ut, vi är med till på tisdag.
FOTO: Tomas Holcbecher

  
Det var verkligen på håret, men Sverige är kvar i dressyrens lagtävling. Nu gäller det att ladda om till på tisdag - då lag-OS avgörs i Grand Prix Special.
  
Individuellt resultat, Grand Prix
1. Charlotte Dujardin, Valegro, Storbritannien - 83,663 procent
2. Adelinde Cornelissen, Parzival, Holland - 81,687 procent
3. Helen Langehanenberg, Damon Hill, Tyskland - 81,140 procent
  
14. Tinne Vilhelmson Silfvén, Don Auriello, Sverige - 74,271 procent
15. Patrik Kittel, Scandic, Sverige - 74,073 procent
44. Minna Telde, Santana, Sverige - 67.477 procent

Hela resultatlistan
 
Följande lag går vidare till Grand Prix Special (tisdag)
1. Storbritannien - 79,407
2. Tyskland - 78,845
3. Holland - 76,809
4. Danmark - 73,845
5. USA - 72,801
6. Spanien - 72,467
7. Sverige - 71,940
Samtliga lagresultat

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  
Fredag klockan 16:27: Sista ryttare ut i Grand Prix-klassen var ingen mindre än Helen LangehanenbergDamon Hill, från Tyskland. Det är en fantastiskt häst, men i dag såg han tidvis ut att stå emot lite grann - Helen fick jobba rejält med skänklarna. Procenten blev i alla fall utmärkta 81,140 och hon slutar på tredje plats efter Grand Prix:en. Personbästa!
 
Svenska laget kan dessutom pusta ut - Sverige tog sig som sista lag vidare till Grand Prix Special på tisdag.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

  
Fredag klockan 16:14:
Adelinde Cornelissens Parzival såg väldigt laddad ut när han kom in på banan. Men han lugnade sig efter hand och visade som vanligt fantastiska ökningar och slutor, superfin piaff och eleganta bytesserier. Tidvis såg det ut som att matte hade sjå med att hålla sin energiska häst på mattan. Det är dock inte så konstigt med tanke på det långa tävlingsuppehållet.

81,687 procent fick Adelinde av OS-domarna - in på andraplatsen efter Charlotte Dujardin!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
   

Patrik Kittel på Scandic. FOTO: Tomas Holcbecher 
 
Fredag klockan 15:56:
Det började väldigt bra för Patrik Kittel Scandic, med fina ökningar och härliga övergångar mellan piaff och passage. Sedan kom dock ett par förargerliga missar - Scandic var tveksam till att rygga, fick någon taktmiss och småreste sig i en piaff. 
 
Mycket var väldigt bra, men det var alltså inte helt felfritt. Hur som helst såg Patrik glad ut och procenten från domaren blev 74,195.
- Så där har han aldrig någonsin gjort förut!, utbrast Patrik om den lilla stegringen i piaffen, när han hade kommit ut från banan.
  
Det här betyder att Patrik går in på en 13:e plats, precis efter Tinne Vilhelmson Silfvén på 12:e-platsen. Fyra ryttare återstår!
Se Patrik Kittels ritt här

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
    
Fredag klockan 15:46:
USA:s största OS-hopp Steffen Peters - på Ravel - såg riktigt glad ut efter sin ritt. Och det ska han vara, 77,948 procent och en tredjeplats så här långt! Nu, Patrik...
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
    
Fredag klockan 15:37: En av de absolut största favoriterna i hela tävlingen, brittiska Charlotte DujardinValegro, visade just upp dressyr när den är som bäst. Mjukt och harmoniskt, men ändå med power! Niorna och tiorna haglade och slutprocenten blev 83,794. Nytt personligt rekord och upp i rejäl ledning - publiken är galen!
(En rolig detalj är förresten att britterna har mösterryktat sina hästar på bakdelen.)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
   
Fredag klockan 15:13: Charmige spanjoren Juan Manuel Munoz Diaz på maffiga PRE-hingsten Fuego satte personbästa med 75,532 procent - efter brilljant piaff och passage. Visst är det härligt med ryttare som blir så där riktigt glada!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  
Fredag klockan 13:37: Nu visade tyskarna att de också vill vara med i guldstriden. Kristina Sprehe på fantastiske Desperados gick just upp i ledning, med 79,119 procent. Lagtävlingen börjar hetta till!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
   
Fredag klockan 13:09: Edward Gal, som innehar världsrekordet i Grand Prix (fast på Totilas) red just Undercover för det holändska laget. Att han är en mästare på att utbilda och matcha hästar är uppenbart, han tar ju fram kvalitetshästar på löpande band. Riktigt flott gick Undercover, i sin fjärde internationella Grand Prix-start i livet, även om han tidvis blev lite kort i formen. Vad månde det bliva, med den piaffen och passagen?
Edward vinkade glatt åt "de oranga" i publiken - och fick 75,289 procent av domarna.
 
  
Väldigt glad var förresten italienska Valentina Truppa för en stund sedan, när hon gick in på fjärdeplatsen. 75,790 procent fick hon och Eremo del Castegno för sin fina ritt, hon och Edward har därmed petat ner Tinne till sjundeplatsen.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
 

Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello. FOTO: Tomas Holcbecher
  
Fredag klockan 12:19:
Näst först ut på Grand Prix-banan i dag var Tinne Vilhelmson Silfvén för Sverige, på vackre Don Auriello. De bjöd på härliga ökningar och slutor, och på väldigt uttrycksfull grundtrav och grundgalopp. "Anton" såg dock lite blyg ut ibland, det finns nog ännu fler poäng att plocka! 
Tyvärr fick Tinne en rejäl miss i bytena i vartannat, vilket kostar. Men Don Auriello satte i alla fall "ettorna", som ju har koefficient. Mjukt ridet och bra jobbat Tinne - 74,271 procent gav domarna! Det räcker till en femteplats efter 27 ryttare.
- Trots ett par missar är jag jättenöjd, säger Tinne efter sin ritt.
Se Tinne Vilhelmson Silfvéns ritt här

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  
FÖRHANDSINFORMATION

I dag rids andra halvan av dressyrens Grand Prix-klass. De sju bästa lagen efter i dag (och de elva bästa individuellt) kvalar till Grand Prix Special på tisdag. Då delas även lagmedaljerna ut.

  
Svenskarnas starttider

Tinne Vilhelmson Silfvén, Don Auriello - 11:09 lokal tid (12:09 svensk tid)

Patrik Kittel, Scandic - 14:44 lokal tid (15:44 svensk tid)

Startlista och onlineresultat
  
DIREKTSÄNDNING: GP-dressyren sänds här, 11:55-16:30! (SVT Play)


Läst 38536 ggr


Fler inlägg

AUG
10

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 224274 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna





Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 223502 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”



Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 226046 ggr Kommentarer Kommentera




taggar


liknande webbartiklar



Hippsons senaste