OS-kollen - Patrik om bilderna: ”Inte i närheten av verkligheten”

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


AUG
03
2012

Patrik om bilderna: ”Inte i närheten av verkligheten”


  
Även för Patrik Kittel blev det ett par missar i Grand Prix-programmet som drog ner betyget, men trots det var han nöjd med sin ritt och med lagresultatet. Om bilderna på honom och Scandic, som har väckt proteststorm på internet, säger han:
- Scandic hoppade undan för något när bilden togs och det speglar verkligen inte verkligheten kring hur jag rider min häst.
  
Det såg fint ut även för Patrik Kittel och Scandic när de var sista svenska ekipaget ut på arenan under fredagseftermiddagen. 74,073 procent blev slutresultatet.
- Jag är nöjd med min ritt, Scandic kändes fin men tyvärr fick vi en miss i piaffen. Det är ju hans starka rörelse i vanliga fall, säger Patrik, direkt efter att han suttit av.
De låga poängen för ryggningen var däremot väntade.
- Ryggning är inte Scandics starka sida och den har vi jobbat väldigt mycket med. Sedan blev jag lite sen in i passagen inför piaffen, eftersom Scandic tittade till på kameran i hörnet. Därför hann jag kanske inte satsa tillräckligt för att han skulle hålla piaffen. Men överlag var han jättefin, jag är nöjd.
  
Bilderna - ett slag under bältet
Proteststormen som väckts på internet, sedan en tysk tidning publicerat bilder på Patrik och Scandic när hästen rids i en väldigt låg och djup form med mulen i bringan, kommenterar han så här: 
- Det handlar om några få ögonblick och publiceringen är ett slag under bältet. Jag har ingenting att dölja och det där är inte hur jag rider min häst. Jag red inne på den stora arenan med massor av folk runt omkring, som kunde ha reagerat om något inte stod rätt till. Det var i samband med att Scandic studsade till som bilderna togs, säger han och fortsätter:
- Jag har ingenting att dölja. Jag har inte ridit min häst på ett felaktigt sätt. Jag är ganska hårdhudad när det gäller sådana här saker. Vem som helst kan komma ut på en tävling och se hur jag rider min häst, säger han.
  
Precis med till "Specialen"
Nu sätter Patrik Kittel, Minna Telde och Tinne Vilhelmson Silfvén fullt fokus på Grand Prix Special som rids på tisdag. Sverige slutade på en sjunde plats i dagens klass, vilket innebär att laget precis klarade sig kvar i tävlingen.
– Hade vi inte kommit vidare hade det var ett dåligt resultat. Nu är vi med till "Specialen" och hoppas att vi får chansen att visa världen hur bra vi faktiskt är, säger Bo Jenå, dressyrens förbundskapten.
Alla svenska ryttare har haft ett par dyra misstag i sina första ritter. 
– Minna är mest förlåten för sina missar, eftersom Santana gick riktigt fint fram tills han blev rädd. Men nu måste vi gå för personbästa för att vara med och slåss om medaljerna, säger Bo Jenå.
Både hästar och ryttare ska nu få ta det lite lugnt. Ryttarna åker ut på sightseeing och ska eventuellt se någon annan OS-sport. Hästarna ska träna "lagom" mycket, för att toppa formen till på tisdag. 
– Det gäller att lägga upp träningen på ett bra sätt nu, så att de är i bra skick på tisdag, säger Bo Jenå.

 

Text och foto: Ida Röök


Fina byten fick de till.  Foto: Tomas Holcbecher/www.holcbecher.com

 


Och en riktigt bra längning i traven.  
Foto: Tomas Holcbecher/www.holcbecher.com

 

I piaffen blev det däremot en del missar. 
Foto: Tomas Holcbecher/www.holcbecher.com


Det verkar vara Minna som håller i hejandet från läktarplats. Det är i alla fall hon som ser till att flaggan kommer upp när ritterna avslutats.

 

Scandic fick ett täcke på sig efter ritten, Patriks fru Lyndal Oatley och hästskötaren Marie ser efter honom.

 

Ser man Patrik så är inte Lyndal långt därifrån. Här har hon fått ta hand om sin makes hatt, medan han möter pressen i "mixed zone".

 

Bo Jenå fick även han frågor om bildpubliceringen på Patrik och Scandic. "Jag stöttar Patrik. Han har inte gjort något fel", säger förbundskaptenen.


Läst 30463 ggr


Fler inlägg

OKT
10
2010

Fyrspann: Inget brons till SverigeTomas Eriksson gjorde en bra maraton, men körde fel väg i precisionsmomentet - och blev utesluten. FOTO: Hippo Foto/Leanjo de Koster 
  
Under söndagen, mästerskapens sista dag, avgjordes fyrspanns-VM med det avslutande precisionsmomentet. Äntligen skulle Sverige ta medalj, ett lagbrons, trodde vi.
 
Visserligen låg vi trea inför sista dagen och Fredrik Persson fick till en bra precision med bara 0,56 straff för tid. Även Tomas Eriksson startade bra, men så hände det som inte fick hända. Han körde fel väg och blev utesluten!
 
Tomas Eriksson hamnade i och med uteslutningen sist och Fredrik Perssons individuella placering blev åtta.
 
Lagguld tog Nederländerna före USA och Tyskland. Individuellt vann Boyd Exell före Ijsbrand Chardon och Tucker Johnson. 
  
Även voltigen avgjordes idag - Sverige var åtta i sista omgången men stannade kvar på elfte plats totalt.
 
Nej, det enda vi vill minnas från det här VM:et är nog Rolf-Göran Bengtssons sjätteplats. Resten tar vi och glömmer...


Läst 62499 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
10
2010

Hålltider, söndag


 
FYRSPANN

Klockan 10:00 (16:00 i Sverige) avgörs fyrspannstävlingen med precision/konkörning. Fredrik Persson startar som nummer två och Tomas Eriksson som nummer sex.
 
VOLTIGE
Final, freestyle, lagtävlingen. Sverige startar först, klockan 11:04 (17:04 svensk tid).


Läst 62657 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
10
2010

Hoppfinalen: Le Jeune är bäst i världen!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

    
Det individuella guldet i banhoppning gick under lördagsnatten svensk tid till Philippe Le Jeune från Belgien - belgarna behåller alltså titeln inom landet (Philippe tar över efter Jos Lansink). Silvret gick sensationellt nog till Abdullah Al Sharbatly från Saudiarabien och brons tog Kanadas Eric Lamaze.
Rodrigo Pessoa, som gjort ett fantastiskt VM, hamnade på den snöpliga fjärdeplatsen och Rolf-Göran Bengtsson blev alltså sexa. 
 
Här nedan kan du läsa vår direktrapportering från finalen - i efterhand.
_ _ _ _ _ _ _ _ _
 
DIREKTRAPPORTERING FRÅN FINALEN
 
Nu är hoppfinalen, där de fyra bästa byter hästar, igång.
Först ut var Abdullah Al SharbatlySeldana di Campalto från Saudiarabien. Det blev åtta fel - kanske spelade nerverna honom ett spratt?
 
Nästa man ut, Rodrigo PessoaHH Rebozo för Brasilien. En häst som nog inte blir så lätt för de andra att rida eftersom den lätt hamnar lite i framvikt. Fyra fel blev det för Rodrigo.
 
Tredje finalisten, belgaren Philippe le JeuneVigo d'Arsouilles, klämde till med första nollan!
 
Sist ut på sin egen häst i finalen, Kanadas Eric Lamaze Hickstead, fick även han noll fel på den egna hästen.
 
Dags för första hästbytet!
  
Rodrigo Pessoa red Al Sharbatlys Seldana di Campalto och hade först en liten stund (med betoning på liten) på sig att känna på hästen. Sedan dags för start - och en snygg nolla blev det! 
 
Andra ryttare i andra omgången, Philippe le Jeune på Rodrigos HH Rebozo. Ytterligare en nolla!
 
Den regerande olympiske mästaren Eric LamazeLe Jeunes Vigo d´Arsouilles fick noll fel.
 
Sist ut i andra omgången - Abdullah Al Sharbatly på Eric Lamazes kraftigt betslade Hickstead, som verkar vara en ganska het häst. Men nolla blev det!
  
Med andra ord nollade samtliga ryttare i andra omgången. Dags för andra hästbytet
 
Först ut i denna runda var Philippe le Jeune på Al Sharbatlys Seldana di Campalto. Det blev ytterligare en nolla - och nu ligger Philippe väldigt bra till inför sista hästen.
 
Nästa ryttare, Eric Lamaze på Pessoas HH Rebozo fick fem fel (ett ner plus ett tidsfel) som kan ha kostat honom en världsmästartitel. 
 
Abdullah Al Sharbatly på Le Jeunes stora Vigo d´Arsouilles. Han satte ytterligare en nolla - snyggt! Snacka om att Abdullah måste gräma sig över de åtta felen på egna hästen...
  
Sist ut i tredje omgången, Rodrigo Pessoa på Lamazes Hickstead. Och han nollade!
 
Dags för tredje och avgörande hästbytet!
 
Först ut i sista rundan var Eric Lamaze på Al Sharbatlys Seldana di Campalto. Han rev första hindret i trekombinationen, fyra fel, och slutar på sammanlagda nio fel.
 
Därefter Abdullah Al Sharbatly på Rodrigos HH Rebozo. Han stod länge och pratade med Rodrigo inför ritten, bra med många tips eftersom de får så kort tid på sig att känna på hästen. Och Abdullah nollade igen! Det betyder att han slutar på åtta fel och kommer att ta medalj!
 
Näst sist ut, Rodrigo Pessoa på Le Jeunes Vigo d´Arsouilles. Men neeej, två hinder ner och åtta fel. Det ger sammanlagt 12 fel och troligtvis ingen medalj för stilryttaren Rodrigo. Hästen, som är av större modell, verkade lite trött.
 
Sist ut var ledande Philippe le Jeune på Lamazes Hicksted. Philippe höll nerverna i styr och satte sin fjärde nolla i finalen. Och som felfri rakt igenom är han verkligen en VÄRDIG VÄRLDSMÄSTARE. Efteråt kramade och pussade Le Jeune sin egen fantasiske Vigo. Snacka om segerlycka!


Läst 64655 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste