OS-kollen - Patrik om bilderna: ”Inte i närheten av verkligheten”

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


AUG
03

Patrik om bilderna: ”Inte i närheten av verkligheten”


  
Även för Patrik Kittel blev det ett par missar i Grand Prix-programmet som drog ner betyget, men trots det var han nöjd med sin ritt och med lagresultatet. Om bilderna på honom och Scandic, som har väckt proteststorm på internet, säger han:
- Scandic hoppade undan för något när bilden togs och det speglar verkligen inte verkligheten kring hur jag rider min häst.
  
Det såg fint ut även för Patrik Kittel och Scandic när de var sista svenska ekipaget ut på arenan under fredagseftermiddagen. 74,073 procent blev slutresultatet.
- Jag är nöjd med min ritt, Scandic kändes fin men tyvärr fick vi en miss i piaffen. Det är ju hans starka rörelse i vanliga fall, säger Patrik, direkt efter att han suttit av.
De låga poängen för ryggningen var däremot väntade.
- Ryggning är inte Scandics starka sida och den har vi jobbat väldigt mycket med. Sedan blev jag lite sen in i passagen inför piaffen, eftersom Scandic tittade till på kameran i hörnet. Därför hann jag kanske inte satsa tillräckligt för att han skulle hålla piaffen. Men överlag var han jättefin, jag är nöjd.
  
Bilderna - ett slag under bältet
Proteststormen som väckts på internet, sedan en tysk tidning publicerat bilder på Patrik och Scandic när hästen rids i en väldigt låg och djup form med mulen i bringan, kommenterar han så här: 
- Det handlar om några få ögonblick och publiceringen är ett slag under bältet. Jag har ingenting att dölja och det där är inte hur jag rider min häst. Jag red inne på den stora arenan med massor av folk runt omkring, som kunde ha reagerat om något inte stod rätt till. Det var i samband med att Scandic studsade till som bilderna togs, säger han och fortsätter:
- Jag har ingenting att dölja. Jag har inte ridit min häst på ett felaktigt sätt. Jag är ganska hårdhudad när det gäller sådana här saker. Vem som helst kan komma ut på en tävling och se hur jag rider min häst, säger han.
  
Precis med till "Specialen"
Nu sätter Patrik Kittel, Minna Telde och Tinne Vilhelmson Silfvén fullt fokus på Grand Prix Special som rids på tisdag. Sverige slutade på en sjunde plats i dagens klass, vilket innebär att laget precis klarade sig kvar i tävlingen.
– Hade vi inte kommit vidare hade det var ett dåligt resultat. Nu är vi med till "Specialen" och hoppas att vi får chansen att visa världen hur bra vi faktiskt är, säger Bo Jenå, dressyrens förbundskapten.
Alla svenska ryttare har haft ett par dyra misstag i sina första ritter. 
– Minna är mest förlåten för sina missar, eftersom Santana gick riktigt fint fram tills han blev rädd. Men nu måste vi gå för personbästa för att vara med och slåss om medaljerna, säger Bo Jenå.
Både hästar och ryttare ska nu få ta det lite lugnt. Ryttarna åker ut på sightseeing och ska eventuellt se någon annan OS-sport. Hästarna ska träna "lagom" mycket, för att toppa formen till på tisdag. 
– Det gäller att lägga upp träningen på ett bra sätt nu, så att de är i bra skick på tisdag, säger Bo Jenå.

 

Text och foto: Ida Röök


Fina byten fick de till.  Foto: Tomas Holcbecher/www.holcbecher.com

 


Och en riktigt bra längning i traven.  
Foto: Tomas Holcbecher/www.holcbecher.com

 

I piaffen blev det däremot en del missar. 
Foto: Tomas Holcbecher/www.holcbecher.com


Det verkar vara Minna som håller i hejandet från läktarplats. Det är i alla fall hon som ser till att flaggan kommer upp när ritterna avslutats.

 

Scandic fick ett täcke på sig efter ritten, Patriks fru Lyndal Oatley och hästskötaren Marie ser efter honom.

 

Ser man Patrik så är inte Lyndal långt därifrån. Här har hon fått ta hand om sin makes hatt, medan han möter pressen i "mixed zone".

 

Bo Jenå fick även han frågor om bildpubliceringen på Patrik och Scandic. "Jag stöttar Patrik. Han har inte gjort något fel", säger förbundskaptenen.


Läst 30346 ggr


Fler inlägg

JUL
10

Vi älskar dig, Angelica!Visst, Angelica Augustsson och Mic Mac Du Tillard blev "bara" tvåa i Falsterbo Grand Prix. Men för publiken var det så nära en seger hon bara hade kunnat komma. Angelica var näst sist ut och red för allt vad tyglarna höll, hon var nolla på ledartiden 44,72 sekunder. Vi var nog många som redan hade hämtat hem segern i tanken när fransmannen Patrice Delaveau, som sista ryttare, nollade på en ännu snabbare tid.
 
Historisk fransman
Genom segern i dag på blott nioåriga Orient Express är Patrice Delaveau historisk, han är den första ryttaren någonsin som vunnit både derbyt och Falsterbo Grand Prix under samma år. Och förutom en snygg klocka får ha med sig motsvarande 607 000 kronor hem (plus segersumman från derbyt). Det kan man ju leva med...
- Den här helgen har varit helt fantastisk för mig. I går kväll hade jag inte ens kvalat in till Grand Prixen, men så kom det några strykningar och jag fick rida. Nästa år planerar jag att komma tillbaka och försöka vinna derbyt, Grand Prix-klassen OCH Nations Cup, skrattar segraren. 
Han berättar att han inte behövde ha någon speciell plan inför omhoppningen.
- Jag tittade på Angelica och insåg att jag måste rida precis som hon, fast snabbare.
 
Bästa rundan någonsin
När Angelica Augustsson träffar pressen efter prisutdelningen ska hon strax sätta sig i den stora sexhästars lastbilen och köra hem till Tyskland. Hästarna måste ju med, annars hade hon haft råd med en flygbiljett i dag - andraplatsen gav (hästägaren) motsvarande 380 000 kronor.
- Jag är väldigt glad för min andraplats. Mic Mac hoppade fantastiskt, grundomgången var nog den bästa runda jag gjort med henne någonsin, berättar hon.
I omhoppningen menar Angelica att hon blev lite "blyg" i svängarna eftersom underlaget inte var helt optimalt. 
- Jag vågade egentligen bara låta henne löpa på för fullt till sista hindret. 
Men Angelica har svårt att tro att hon hade kunnat rida så mycket fortare, ens om hon hade startat sist i omhoppningen och hade kunnat titta på Delaveau. Hon är nöjd med sin ritt, med sin andraplats och med sin nya Longines-klocka.
- Jag har faktiskt vunnit väldigt många klockor … det är något med mig och klockor! 
Hon får behålla armbandsuren själv men har gett bort några av dem, bland annat en till sin hästskötare. På den egna armen sitter den klocka hon hade på sig när hon vann världscupen i Göteborg.
- Den har jag inte tagit av mig sedan dess. Det är min turklocka. 
Och Mic Mac måste vara hennes turhäst.
- Hon är het och lite svår, men jag älskar att rida henne. Jag kan rida henne hur länge som helst där hemma, berättar Angelica.
 
Besviken "Roffe"
En som inte var lika nöjd efter omhoppningen var Rolf-Göran Bengtsson. Grundomgången på Quintero La Silla var lysande, men i omhoppningen halkade hästen lite inför en stor oxer och låg helt fel mot hindret.
- Jag var passiv själv och väntade bara på vad han skulle göra, om han skulle gå av stort eller lägga in ett kort galoppsprång. Och han gjorde det senare, säger Rolf-Göran om den grova rivningen som förpassade honom till sjundeplatsen.
Å andra sidan menar "Roffe" att han med Quintero inte hade haft någon segerchans. Hästen är helt enkelt inte snabb nog i jämförelse med exempelvis Orient Express och Mic Mac.
 
Resultatlista, Falsterbo Grand Prix

Hippsons bildspel från Falsterbo Grand Prix
  


Läst 98874 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10

Tysk seger i ”lilla” küren


World Dressage Masters-küren i går var höjdpunkten på dressyrtävlingarna här i Falsterbo. Men under söndagseftermiddagen reds det även en trestjärnig kür. Den här gången fick Patrik Kittel och Toy Story nöja sig med andraplatsen, vann gjorde tyska Sabine Becker Lamarc WRT. Trea blev Per Sandgaard Lomumba Havdal, som fick till en riktigt fin runda.
 

Ulla Håkanson på Richelle 2 var femma i klassen. Man kan inte bli annat än glad över att hon fortfarande, 73 år ung, kan hävda sig på så hög nivå!
 
Hela resultatlistan


Läst 97939 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10

Nu startar Grand Prix

Storfavoriten Roffe stegar upp banan.

Läst 97276 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste