OS-kollen - Patrik om bilderna: ”Inte i närheten av verkligheten”

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


AUG
03

Patrik om bilderna: ”Inte i närheten av verkligheten”


  
Även för Patrik Kittel blev det ett par missar i Grand Prix-programmet som drog ner betyget, men trots det var han nöjd med sin ritt och med lagresultatet. Om bilderna på honom och Scandic, som har väckt proteststorm på internet, säger han:
- Scandic hoppade undan för något när bilden togs och det speglar verkligen inte verkligheten kring hur jag rider min häst.
  
Det såg fint ut även för Patrik Kittel och Scandic när de var sista svenska ekipaget ut på arenan under fredagseftermiddagen. 74,073 procent blev slutresultatet.
- Jag är nöjd med min ritt, Scandic kändes fin men tyvärr fick vi en miss i piaffen. Det är ju hans starka rörelse i vanliga fall, säger Patrik, direkt efter att han suttit av.
De låga poängen för ryggningen var däremot väntade.
- Ryggning är inte Scandics starka sida och den har vi jobbat väldigt mycket med. Sedan blev jag lite sen in i passagen inför piaffen, eftersom Scandic tittade till på kameran i hörnet. Därför hann jag kanske inte satsa tillräckligt för att han skulle hålla piaffen. Men överlag var han jättefin, jag är nöjd.
  
Bilderna - ett slag under bältet
Proteststormen som väckts på internet, sedan en tysk tidning publicerat bilder på Patrik och Scandic när hästen rids i en väldigt låg och djup form med mulen i bringan, kommenterar han så här: 
- Det handlar om några få ögonblick och publiceringen är ett slag under bältet. Jag har ingenting att dölja och det där är inte hur jag rider min häst. Jag red inne på den stora arenan med massor av folk runt omkring, som kunde ha reagerat om något inte stod rätt till. Det var i samband med att Scandic studsade till som bilderna togs, säger han och fortsätter:
- Jag har ingenting att dölja. Jag har inte ridit min häst på ett felaktigt sätt. Jag är ganska hårdhudad när det gäller sådana här saker. Vem som helst kan komma ut på en tävling och se hur jag rider min häst, säger han.
  
Precis med till "Specialen"
Nu sätter Patrik Kittel, Minna Telde och Tinne Vilhelmson Silfvén fullt fokus på Grand Prix Special som rids på tisdag. Sverige slutade på en sjunde plats i dagens klass, vilket innebär att laget precis klarade sig kvar i tävlingen.
– Hade vi inte kommit vidare hade det var ett dåligt resultat. Nu är vi med till "Specialen" och hoppas att vi får chansen att visa världen hur bra vi faktiskt är, säger Bo Jenå, dressyrens förbundskapten.
Alla svenska ryttare har haft ett par dyra misstag i sina första ritter. 
– Minna är mest förlåten för sina missar, eftersom Santana gick riktigt fint fram tills han blev rädd. Men nu måste vi gå för personbästa för att vara med och slåss om medaljerna, säger Bo Jenå.
Både hästar och ryttare ska nu få ta det lite lugnt. Ryttarna åker ut på sightseeing och ska eventuellt se någon annan OS-sport. Hästarna ska träna "lagom" mycket, för att toppa formen till på tisdag. 
– Det gäller att lägga upp träningen på ett bra sätt nu, så att de är i bra skick på tisdag, säger Bo Jenå.

 

Text och foto: Ida Röök


Fina byten fick de till.  Foto: Tomas Holcbecher/www.holcbecher.com

 


Och en riktigt bra längning i traven.  
Foto: Tomas Holcbecher/www.holcbecher.com

 

I piaffen blev det däremot en del missar. 
Foto: Tomas Holcbecher/www.holcbecher.com


Det verkar vara Minna som håller i hejandet från läktarplats. Det är i alla fall hon som ser till att flaggan kommer upp när ritterna avslutats.

 

Scandic fick ett täcke på sig efter ritten, Patriks fru Lyndal Oatley och hästskötaren Marie ser efter honom.

 

Ser man Patrik så är inte Lyndal långt därifrån. Här har hon fått ta hand om sin makes hatt, medan han möter pressen i "mixed zone".

 

Bo Jenå fick även han frågor om bildpubliceringen på Patrik och Scandic. "Jag stöttar Patrik. Han har inte gjort något fel", säger förbundskaptenen.


Läst 30323 ggr


Fler inlägg

NOV
27

Caroline af Ugglas – stilryttaren  
Globen-tävlingens sista klass, Stjärnornas hoppning, blev som vanligt en rysare. Men samtliga kändisamatörer satt faktiskt kvar, även om det blev en och annan felridning och tappad stigbygel. Vann tidshoppningen denna gång gjorde rocktjejen Mia Coldheart, före Jenny "Velvet" Pettersson och Sara Sommerfeld.
- Jag har inte ridit på 15 år och är så glad för att ha fått möjlighet att börja igen. Galoppombyten har jag till exempel aldrig gjort förut, så jag läste på nätet hur man gör, berättar Mia.
 

Mia Coldheart sjunger i rockbandet Crucified Barbara.
 
Den stora överraskningen var dock att Caroline af Ugglas vann stilpriset. Förra gången hon var med i Stjärnornas hoppning utmärkte hon sig inte riktigt för att rida elegant - men herrej-vlar vilken uppryckning!
- Åh vad jag ÄLSKAR min häst. Han bara hänger på allt jag hittar på, säger en mycket nöjd Caroline.
 

Artisten Caroline af Ugglas vann stilpriset.
 

Kampsportaren Musse Hasselvall stal som vanligt showen. Denna gång genom att rida hela omhoppningen utan sadel. 
 

Skådisen Ola Rapace var gästspeaker och tråkade Musse genom hela tävlingen. Men efteråt fick kompisen en puss.
 

Skådespelaren Sara Sommerfeld har bara ridit i ett halvår och blev något av en publikfavorit. Trots att hon tappade stigbygeln efter första hindret hoppade hon hela banan felfritt, med ett leende på läpparna. Dessutom red hon en väldigt söt häst.
- Jag är läkardotter så jag fick aldrig rida som barn. Det här är min tonårsrevolt, säger hon.
 

Artisten Erik Segerstedt hoppade fel hinder och blev utesluten.
 

Som straff fick han bära clownnäsa på presskonferensen.
 
En fullständig resultatlista hittar du här.


Läst 79260 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27

Bo Jenå är strålande glad


SVT intervjuade dressyrens förbundskapten Bo Jenå efter söndagens sensationella dubbelseger i världscupsküren.
- Det här ger verkligen hopp för framtiden inför London, säger Bo.


Läst 75674 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27

Sista bilen gick till Belgien


 
Fem ryttare hade kvalat till finalen i Agria Nordic Tour - som reds i två rundor under söndagskvällen. Snabbast var Ludo Philippaerts Tauber van het Kapelhof, och han fick därmed med sig helgens sista bil hem till Belgien. Övriga fyra ryttare blev lottlösa - konceptet med klassen är att det bara finns ett förstapris, men inget dåligt sådant...
 

- Det är en väldigt bra speedhäst jag har. Han är 15 år gammal och det här är hans 59:e vinst, berättade Ludo efteråt.
 

Rolf-Göran Bengtsson var riktigt sugen på bilen och var felfri i första rundan.
 

Men eftersom Kiara La Silla inte är jättesnabb var han tvungen att chansa i svängarna - och det höll inte riktigt denna gång. Kiara tyckte att det blev lite väl trångt och slog på en nit.
 

Väldigt nära en bilvinst var klassens tvåa, finska Nina Fagerström.
 

"Var jag snabb nog?", undrar Ludo.
 

Det var han, och fick en bil för besväret.
 
Fullständig resultatlista


Läst 76777 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste