OS-kollen - Minna taggad inför dressyrstarten

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


AUG
01

Minna taggad inför dressyrstarten


Minna Telde och enögde Santana är först ut av de svenska ekipagen. 
FOTO: Tomas Holcbecher
  
I morgon drar dressyren igång på den gigantiska arenan i Greenwich Park. Målet för de svenska ryttarna är att nå - och helst överskrida - sina personbästa poäng. Då kan de vara med och fightas om medaljerna, menar förbundskapten Bo Jenå.
  
Hippson mötte ryttarna Minna Telde, Patrik Kittel, Tinne Vilhelmson Silfvén och Rose Mathisen (reserv) direkt efter att de suttit av sina hästar efter ridningen inne i den gigantiska arenan.

 


Hela dressyrlaget samlat, Minnas son Ruben slank med på ett hörn. Liksom förbundskapten Bo Jenå. Foto: Ida Röök
  
Minna Telde och hingsten Santana är det första svenska ekipaget ut på banan, de startar på torsdagen. Efter att ha ridit i arenan under onsdagseftermiddagen var hon nöjd - och laddad.
  
Ändrar inte på något
Ryttarna lade upp träningsstunden lite olika. Minna Telde tog det först lugnt, men red sedan på lite mer och testade flera olika rörelser med Santana.
- Till en början var han lite spänd, men här gäller det ju att man som ryttare inte gör något annorlunda. Vi försöker att hålla oss så fokuserade det går och förhålla oss till arenan på ett så naturligt sätt som möjligt, säger Minna Telde.
Hon backas, som vanligt, upp av bästa vännen och tränaren Cecilia Kristoffersen. 
- Vi håller oss till vår plan och ser till att Minna får bästa möjliga förutsättningar för att fokusera på ridningen. Det är lätt att hetsa upp sig över att det är ett OS man ska rida, men för hästen är det inget som ska vara annorlunda. Det är samma storlek på dressyrbanan och Minna ska rida på exakt samma sätt som hon brukar, säger hon.
Minna startar alltså först av de svenska ekipagen. Hon berättar hur uppladdningen ser ut precis innan start:
- Jag sitter upp ungefär en timme innan jag ska in på banan och börjar alltid med att skritta i 20 minuter. Sedan joggar jag fram honom i en låg och rund form och arbetar därefter honom mjuk i alla gångarter. De sista 15 minuterna eftersträvar jag en högre form. Målsättningen är att se till att han är framme på hjälperna och är med mig i allt jag ber om.
  
Orutinerad går först
Santana är en ganska orutinerad häst när det gäller sådana här stora sammanhang. Det är också därför som förbundskapten Bo Jenå valt att låta Minna och Santana starta under den första dagen.
- Det brukar normalt vara så att de lite högre poängen kommer under andra dagen. Och då vill man ha de rutinerade ekipagen där, för att maxa poängen, säger han.
Även Tinne och Patrik var nöjda med sina hästar. Tinne valde att ta det lite lugnare med Don Auriello.
- Han går ett träningspass under torsdagen där jag gymnasticerar honom ordentligt genom basic-övningar, med många övergångar. Hästarna går ett pass om dagen här och promeneras sedan för hand utöver det, säger hon.
Patrik och Scandic tog ett lite hårdare pass även i dag. 
- Jag gör precis som jag brukar, ingenting är egentligen annorlunda bara för att man är här. Vi tränar på som vanligt. Inne på banan testade jag de flesta av rörelserna och Scandic är otroligt med och fräsch. Det känns spännande och roligt att det äntligen kommer igång nu, säger han.
  
Laget i första hand
Minna, Patrik och Tinne vill till att börja med göra en så bra insats som möjligt för lagets skull.
- Vi stöttar varandra och i första hand är det laget man tänker på. Sedan är det ju också viktigt att göra en så bra prestation som möjligt för att ligga bra till individuellt, säger Patrik.
Enligt Bo Jenå har man inte satt upp några konkreta målbilder i form av tänkta placeringar. Däremot siktar alla ryttarna på att nå - eller överskrida - sina personbästa poäng.
- Om de gör det är vi garanterat med och fightas om medaljerna, säger Bo Jenå.
Han är inte den som blir nervös i första taget.
- Men när det är dags för en svensk ryttare på banan - då stiger förmodligen pulsen en aning, säger han och ler.
  
Text: Ida Röök

 

 

Svenskarnas starttider
 i dressyren
Torsdag 2/8:
 Minna Telde, Santana - 12:24 lokal tid (13:24 svensk tid)
 

  
Fredag 3/8:
 Tinne Vilhelmson Silfvén, Don Auriello - 11:09 lokal tid (12:09 svensk tid)

Patrik Kittel, Scandic - 14:44 lokal tid (15:44 svensk tid)
Fullständig startlista
 
Grand Prix-dressyren sänds i SVT Play.
Här hittar du alla tv-tider
  

 

 


Patrik Kittel är imponerad över Scandics form inför fredagens start. 
FOTO: Tomas Holcbecher

 


Även reserven Rose Mathisen testade banan tillsammans med Bocelli. 
FOTO: Tomas Holcbecher

 

Tinne tog det lite lugnare. Vi lyckades bara fånga henne och "Anton" bakifrån.
FOTO: Tomas Holcbecher

  

Patrik och Tinne tänker i första hand på laget när de ger sig in i tävlingen på fredag. Foto: Ida Röök

 


Minna Telde är laddad inför morgondagen, liksom hennes vän Cecilia Kristoffersen och Minnas mamma Berit, som är med och tar hand om barnbarnet Ruben. FOTO: Ida Röök


Läst 27291 ggr


Fler inlägg

AUG
10

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 227329 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna

Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 226526 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 229139 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.