OS-kollen - Onsdag: Det svenska guldet blev till sand

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


AUG
08
2012

Onsdag: Det svenska guldet blev till sand


På vattenhindret hoppade Allerdings av ett galoppsprång för tidigt.
    
Det här har inte varit de svenska hoppryttarnas OS. I den individuella finalen ville det sig inte alls - Rolf-Göran Bengtssons Casall var ofräsch och kunde inte starta, och Henrik von Eckermann och Jens Fredricson klarade sig inte vidare till andra omgången.
  
För Henriks del började den inledande finalrundan väldigt bra. Men på vattnet hoppade Allerdings av ett galoppsprång för tidigt.
- Han hade inte riktigt plats med sista galoppsprånget. Jag skulle ha hållit ihop honom lite mer, men släppte tyglarna i stället. Då blev det ett missförstånd och han hoppade av. 
Fram till vattnet hoppade Allerdings bättre än någonsin, men av misstag blir han alltid spänd.
- Det blev lite hejvilt efteråt, säger Henrik, vilket förklarar rivning nummer två.
Åtta fel blev det alltså, vilket placerar honom på den retliga 23:e-platsen. Det var 22 ryttare som gick vidare till omgång 2...
  
Hittade inte hindret
Även Jens Fredricson är besviken när han kommer ut från sin niofelsrunda.
- Men jag är mer besviken med resultatet än med rundan och hästen. Jag hade så gärna velat vara med till final. Med fyra fel hade jag varit nöjd, två ner är för mycket, säger han.
Som ni kanske såg på tv vinglade Lunatic till inför hindret efter vattnet, och rev därmed den stora oxern.
- Det var väldigt långt efter vattnet, i vanliga fall brukar det komma ett hinder ganska snabbt inpå. Han letade efter hindret, "var är det någonstans?", och det var därför vinglet kom, berättar Jens.
I början av banan red han lite långsamt, men det var meningen.
- Jag gör så eftersom jag vet att Lunatic lätt blir het. Banorna här, med många "turn-backs", har passat mig bra. För då har jag kunnat få lite hejd på min heta häst! Han är nästan för pigg nu, på veterinärbesiktningen bet han mig två gånger och försökte sedan springa ifrån mig.
  
Hästarna flyttar till Kyra
Jens kommer dock inte att deppa över OS speciellt länge. Om tio dagar är det dags för superligan i Dublin, där han troligtvis rider.
- Hästarna åker direkt härifrån hem till Kyra Kyrklund, och sedan vidare till Dublin om ett par dagar. Det är en jätteviktig tävling, nu gäller det att hålla sig kvar i ligan. Hade det inte varit för möjligheten att hoppa i Super League hade inte jag och Lunatic varit här i dag.
Från sitt livs första OS tar Jens med sig många fina minnen.
- Jag har haft otroligt trevligt här, det har varit en härlig utmaning. Jag har presterat på den nivå jag har kunnat, även om någon rivning mindre här och var hade varit ännu bättre. Skulle jag få göra om det hade jag inte ändrat på någonting.
Hemma på Strömsholm väntar förresten ett gäng elever på Jens, han börjar som lärare igen efter tävlingen i Dublin.
Vad tar du med dig för erfarenheter till dem?
- Jag hoppas kunna ge dem lärdomen att det är med långsiktighet och hängivenhet man kommer någon vart. Jag satt själv och tittade på OS i Seoul 1988 och tänkte att jag ville rida OS. Först nu är jag här. Man får inte ge upp och du måste vara beredd att offra någonting för att komma någonstans.
  
Text: Anki Yngve
  

Jens är besviken med att inte ha tagit sig till andra omgången. Men OS i stort har varit en positiv erfarenhet.


Läst 16280 ggr


Fler inlägg

OKT
10
2010

Fyrspann: Inget brons till SverigeTomas Eriksson gjorde en bra maraton, men körde fel väg i precisionsmomentet - och blev utesluten. FOTO: Hippo Foto/Leanjo de Koster 
  
Under söndagen, mästerskapens sista dag, avgjordes fyrspanns-VM med det avslutande precisionsmomentet. Äntligen skulle Sverige ta medalj, ett lagbrons, trodde vi.
 
Visserligen låg vi trea inför sista dagen och Fredrik Persson fick till en bra precision med bara 0,56 straff för tid. Även Tomas Eriksson startade bra, men så hände det som inte fick hända. Han körde fel väg och blev utesluten!
 
Tomas Eriksson hamnade i och med uteslutningen sist och Fredrik Perssons individuella placering blev åtta.
 
Lagguld tog Nederländerna före USA och Tyskland. Individuellt vann Boyd Exell före Ijsbrand Chardon och Tucker Johnson. 
  
Även voltigen avgjordes idag - Sverige var åtta i sista omgången men stannade kvar på elfte plats totalt.
 
Nej, det enda vi vill minnas från det här VM:et är nog Rolf-Göran Bengtssons sjätteplats. Resten tar vi och glömmer...


Läst 62513 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
10
2010

Hålltider, söndag


 
FYRSPANN

Klockan 10:00 (16:00 i Sverige) avgörs fyrspannstävlingen med precision/konkörning. Fredrik Persson startar som nummer två och Tomas Eriksson som nummer sex.
 
VOLTIGE
Final, freestyle, lagtävlingen. Sverige startar först, klockan 11:04 (17:04 svensk tid).


Läst 62670 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
09
2010

Fyrspann: Eriksson näst bäst i maraton - 5:a totalt


Under lördagen avgjordes det spännande och fartfyllda maratonmomentet i fyrspann. Och det gick riktigt bra för svenskarna - Tomas Eriksson, på 149,82 straff, var näst bäst efter favoriten Ijsbrand Chardon från Holland. Och Fredrik Persson var åtta av 25 ekipage med sina 161,42 straff.
 
Sammanlagt efter två grenar ligger Eriksson femma och Persson tia inför det avslutande precisionsmomentet imorgon, söndag. I lagtävlingen ligger Sverige just nu trea efter Nederländerna och USA.


Läst 29169 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste