OS-kollen - Onsdag: Det svenska guldet blev till sand

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


AUG
08

Onsdag: Det svenska guldet blev till sand


På vattenhindret hoppade Allerdings av ett galoppsprång för tidigt.
    
Det här har inte varit de svenska hoppryttarnas OS. I den individuella finalen ville det sig inte alls - Rolf-Göran Bengtssons Casall var ofräsch och kunde inte starta, och Henrik von Eckermann och Jens Fredricson klarade sig inte vidare till andra omgången.
  
För Henriks del började den inledande finalrundan väldigt bra. Men på vattnet hoppade Allerdings av ett galoppsprång för tidigt.
- Han hade inte riktigt plats med sista galoppsprånget. Jag skulle ha hållit ihop honom lite mer, men släppte tyglarna i stället. Då blev det ett missförstånd och han hoppade av. 
Fram till vattnet hoppade Allerdings bättre än någonsin, men av misstag blir han alltid spänd.
- Det blev lite hejvilt efteråt, säger Henrik, vilket förklarar rivning nummer två.
Åtta fel blev det alltså, vilket placerar honom på den retliga 23:e-platsen. Det var 22 ryttare som gick vidare till omgång 2...
  
Hittade inte hindret
Även Jens Fredricson är besviken när han kommer ut från sin niofelsrunda.
- Men jag är mer besviken med resultatet än med rundan och hästen. Jag hade så gärna velat vara med till final. Med fyra fel hade jag varit nöjd, två ner är för mycket, säger han.
Som ni kanske såg på tv vinglade Lunatic till inför hindret efter vattnet, och rev därmed den stora oxern.
- Det var väldigt långt efter vattnet, i vanliga fall brukar det komma ett hinder ganska snabbt inpå. Han letade efter hindret, "var är det någonstans?", och det var därför vinglet kom, berättar Jens.
I början av banan red han lite långsamt, men det var meningen.
- Jag gör så eftersom jag vet att Lunatic lätt blir het. Banorna här, med många "turn-backs", har passat mig bra. För då har jag kunnat få lite hejd på min heta häst! Han är nästan för pigg nu, på veterinärbesiktningen bet han mig två gånger och försökte sedan springa ifrån mig.
  
Hästarna flyttar till Kyra
Jens kommer dock inte att deppa över OS speciellt länge. Om tio dagar är det dags för superligan i Dublin, där han troligtvis rider.
- Hästarna åker direkt härifrån hem till Kyra Kyrklund, och sedan vidare till Dublin om ett par dagar. Det är en jätteviktig tävling, nu gäller det att hålla sig kvar i ligan. Hade det inte varit för möjligheten att hoppa i Super League hade inte jag och Lunatic varit här i dag.
Från sitt livs första OS tar Jens med sig många fina minnen.
- Jag har haft otroligt trevligt här, det har varit en härlig utmaning. Jag har presterat på den nivå jag har kunnat, även om någon rivning mindre här och var hade varit ännu bättre. Skulle jag få göra om det hade jag inte ändrat på någonting.
Hemma på Strömsholm väntar förresten ett gäng elever på Jens, han börjar som lärare igen efter tävlingen i Dublin.
Vad tar du med dig för erfarenheter till dem?
- Jag hoppas kunna ge dem lärdomen att det är med långsiktighet och hängivenhet man kommer någon vart. Jag satt själv och tittade på OS i Seoul 1988 och tänkte att jag ville rida OS. Först nu är jag här. Man får inte ge upp och du måste vara beredd att offra någonting för att komma någonstans.
  
Text: Anki Yngve
  

Jens är besviken med att inte ha tagit sig till andra omgången. Men OS i stort har varit en positiv erfarenhet.


Läst 16023 ggr


Fler inlägg

AUG
20

Hylla Peder i Kungsan eller i tv-soffan på söndagFoto: Jenny Abrahamsson
  
Kom och fira Peder Fredricson och de andra svenska OS-medaljörerna i Kungsträdgården i Stockholm i morgon söndag! Hyllningarna startar klockan 17.15, medaljörerna beräknas stå på scenen klockan 18. Kan du inte vara på plats? Lugn, hyllningarna direktsänds av TV3.
  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
Förutom Silver-Peder träffar du även medaljörerna Sarah Sjöström, simning (ett guld, ett silver och ett brons), Marcus Svensson, skytte (silver), Jenny Fransson, brottning (brons), Sofia Mattsson, brottning (brons) och damlandslaget i fotboll.
– Vi är glada och stolta över att OS-truppen har tagit fler medaljer än i London, vilket var vårt mål. Hittills är antalet medaljer tio stycken och vi ser fram emot att få fira framgångarna med supportrarna på hemmaplan, säger Peter Reinebo som är truppchef i ett pressmeddelande.


Läst 21139 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20

Meredith efter kraschen: ”Fibonacci mår bra”Foto: Tomas Holcbecher

  
I går kraschade Meredith Michaels Beerbaum och Fibonacci rejält i OS-finalens första omgång. Ekipaget landade mitt i en bred oxer och ett tag såg det ut som om den stora skimmeln skulle gå omkull. Meredith lyckades ta sig tillbaka i sadeln och fick styr på både sig och hästen, hon hoppade ett hinder till för att därefter – av omtanke om Fibonacci – utgå på egen begäran.

  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
– Jag ville bara känna hur han kändes och att han inte hade skadat sig. Därför hoppade jag inte hela banan. Men han kändes okej och det är jag glad för, säger Meredith Michaels Beerbaum efter ritten.
Hon förklarar kraschen med att hon helt enkelt ville för mycket, och tappade koncentrationen för ett kort ögonblick.
  
På Facebook skriver Meredith:
"Nacho mår bra och det är huvudsaken!!" och ”Jag är glad över att kunna säga att Nacho är fräsch och mår bra efter dagens missöde. Han gnäggade och gjorde lufthopp när vi joggade honom innan jag lämnade Rio. Inte trött alls!
  
Den svenskfödda valacken Fendi (född 2005, e. For Feeling – Corland) är uppfödd av Tina Pettersson Lind. År 2012 köptes han av Lisen Bratt Fredricson som vidareutbildade och tävlade honom. Så småningom tog Stall Fredricsons beridare Stephanie Holmén över det framgångsrika tävlandet. Våren 2014 såldes Fendi till tyska Meredith Michaels Beerbaum och fick då namnet Fibonacci. 

Källa, citat: Horsenetwork


Läst 28532 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20

Extra: Peders långa medaljkväll i bilder


Yran efter Peder Fredricsons OS-silver ville aldrig ta slut, givetvis firades det natten lång i Rio de Janeiro. Men först skulle media får sitt.
    
Text: Jenny Abrahamsson
  
Efter prisutdelning, intervjuer och presskonferens skedde den obligatoriska fotograferingen vid OS-ringarna för Peder. Därefter fick han i ilfart bege sig till den ena tv-studion efter den andra ­– där ytterligare intervjuer och fotograferingar väntade.
  
Middag vid Copacabana
Sent omsider, när allt det mediala arbetet var färdigt, firades silvermedaljen med middag på en restaurang vid Copacabana. Och vi kan utgå från att intervjuer, tv-sändningar och fotograferingar är långt ifrån över för vår silvermedaljör.
Efter hemkomsten fortsätter resan direkt till Stockholm och Kungsträdgården där han kommer att firas offentligt, nämligen söndag klockan 18.30.
  

På podiet med guldmedaljör Nick Skelton och bronsmedaljör Eric Lamaze. Foto: Tomas Holcbecher
  

Svenska publiken i extas. Foto: Tomas Holcbecher
  

All In togs självklart omhand kungligt av Malin Henlöv efter prisutdelningen. Foto: Tomas Holcbecher
  

Obligatorisk fotografering vid OS-ringarna. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Smajl! Foto: Jenny Abrahamsson
  

Den lika obligatoriska ”tummen upp”-bilden. Inte lika cool som en ”dab”… Foto: Jenny Abrahamsson
  

Peders fanclub ”gör en Bolt”. Rolf-Göran Bengtsson, teamkollegan Nicola Philippaerts, hästskötaren Malin Henlöv, förbundskapten Ragnar Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och landslagsveterinären Jonas Tornell. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Utanför restaurangen var det många som ville fotografera….
  

… och intervjua Peder.
  

Festgänget! Rolf-Göran Bengtsson, Nanna Nieminen (Henriks hästskötare), Malin Henlöv (Peders hästskötare), Peder Fredricson, Natalie Jansson (Malin Baryard Johnssons hästskötare) och Malin Baryard Johnsson. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Vid Copacabana med hustrun Lisen, som också har en viktig del i silvret. Foto: Jenny Abrahamsson


Läst 52791 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste