OS-kollen - Hopplaget: "Som vilken tävling som helst"

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


AUG
02
2012

Hopplaget: "Som vilken tävling som helst"


Hela laget samlat. Lisen Bratt Fredricson, Jens Fredricson, Henrik von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson.
  
Snart är det hoppryttarnas tur att inta arenan i Greenwich Park. Hästar och ryttare anlände till London under onsdagen.
- Hästarna har kommit fram på ett bra sätt och vi ryttare trivs superbra i OS-byn. Vi har samma lägenhet som fälttävlansryttarna hade. Jag hoppas att jag har fått Saras säng. Det ger nog riktigt bra karma, säger Lisen och ler stort.
  
Det var uppsluppen stämning när hopplaget, förbundskapten Sylve Söderstrand och tränare Hans Horn höll presskonferens sent på torsdagseftermiddagen. Alla anlände de till London och OS-byn på onsdagen.
- Här finns mycket goda förutsättningar för att lyckas. Omgivningarna är riktigt bra både för hästar och ryttare, säger Rolf-Göran Bengtsson.
Han tar - som vanligt - uppståndelsen med ro. Ett av Sveriges återstående medaljhopp låter inte pressen påverka resultatet.
- Pressen är inte högre än den du har på dig själv. Jag kommer att göra mitt bästa, men alla som har varit med i det här ett tag vet att det handlar om några få minuter där allt ska stämma. Bara för att man har kvalat till den individuella finalen betyder inte det att man kan vinna den. Allt går ut på att toppa prestationen där och då, säger han.
Det svenska OS-hopplaget har laddat upp på olika håll. Jens har varit hos Hans Horn och Henrik har varit hemma på Beerbaum-gården i Tyskland, medan Lisen har varit hos Rolf-Göran i Breitenburg för att slipa på detaljer. Först den 30 augusti mötte hela laget upp hos Hans Horn för att ladda gemensamt. 
- Vi tittade på Saras silverritt tillsammans hos Hans Horn. Det är klart att det inspirerar, men kanske framför allt tar det ner förväntningarna på oss lite grann, säger Sylve Söderstrand.
  
Fokus på nuet
Hippsonbloggaren Lisen Bratt Fredricson väljer att fokusera på en sak i taget. Precis efter presskonferensen är det dags för veterinärbesiktning av hästarna. 
- Det är så det fungerar nu. Man tar en sak i taget och bockar av vartefter. Det går inte att tänka på finalen i dag. I stället är det fullt fokus i nuet som gäller. Det här är som vilken tävling som helst, säger hon.
Lisen berättar att hela hopplaget delar en lägenhet i ett stort höghus inne i OS-byn. Där finns umgängesutrymmen och närhet till allt man kan tänkas behöva. Hennes man, Peder, kom till London under torsdagseftermiddagen.
- Han kommer att finnas med och stötta mig under hela tiden. Visst är det konstigt att inte kunna bo ihop, men sådana är ju reglerna, säger Lisen.
Ryttarna delar rum med varandra eller med representanter från förbundet.
- Jag delar rum med en tjej från SvRF. Det fungerar jättebra, säger hon.
Hon har alltså varit på precamp hos Rolf-Göran i Tyskland. Där har hon och Matrix slipat på detaljer.
- Många Cardento-avkommor har svårt att hålla ihop fram- och bakdel. Vi har tränat mycket på anridning, samt på att få honom att få med sig bakbenen och hålla i gång galoppen. Rolf är en riktigt bra tränare, säger Lisen.
  
Testar banan
Precis som resten av laget är även Jens Fredricson taggad till tusen. 
- Jag är glad över att äntligen vara här, fokuserad och laddad för att kunna inleda tävlingen på bästa sätt. Vi rider hästarna en gång om dagen och sedan promeneras de för hand. Parken är perfekt för hästarna att komma ut i.
Under fredagseftermiddagen får alla hoppryttare chans att känna på arenan under en så kallad warm-up.
- Då passar man på att låta hästen hoppa alla typer av hinder. Lunatic är en rutinerad herre, men man vill ändå att han ska få kolla runt på banan ordentligt, säger Jens.
På lördag drar alltså hoppdelen av ryttar-OS i gång, med det första individuella kvalet. Henrik von Eckermann gillar upplägget att klassen inte går på tid, utan att det är antalet fel som räknas.
- Då behöver man inte rida på i ett högre tempo utan kan bara koncentrera sig på att vara felfri, det passar både mig och Allerdings bra, säger han.
Sylve Söderstrand är övertygad om att laget kommer att kunna konkurrera med de starka nationerna.
- Håller alla samma höga kvalitet som de gjort den senaste tiden har de absolut en chans att ta medalj, säger han.
  
Text och foto: Ida Röök

 


Rolf-Göran ger som vanligt ett samlat intryck.

 


Hippsonbloggaren Lisen Bratt Fredricson hoppas att hon har fått Sara Algotsson Ostholts säng. Bra karma, förhoppningsvis!

 


Henrik von Eckermann är glad över att första klassen inte rids på tid. "Då kan man fokusera på att vara felfri på hinder", säger han.


Läst 39770 ggr

Fler inlägg

AUG
19
2016

OS-program, fredag 19/8: Sista medaljerna delas utAv 35 ryttare i finalen är två svenskar. Nu håller vi alla tummar som finns!
Foto: Tomas Holcbecher

  
Sista dagen på ridsportens OS är här, i dag ska 35 ekipage göra upp om hoppmedaljerna. Och vi har två svenskar att hålla tummarna för.
  
Peder Fredricson och All in har imponerat hela veckan. Inte ett enda hinder har fallit under deras tre ritter. Ett ynka tidsfel är allt det blev sammanlagt i kvalen. Bara Eric Lamaze har lyckats bättre än så, men det är av akademisk betydelse nu.
  
Alla ekipage startar om på noll fel i finalen. Henrik von Eckermann på Yajamila, som kvalificerade sig som 31:a, har alltså lika stor chans på medaljerna som Peder. Enda betydelsen de tidigare resultaten har är att de sätter startordningen. Peder startar därför som tredje ryttare från slutet.
  
Finalen avgörs i två omgångar. De 20 bästa går vidare till sista omgången, dit man tar med sig felen från omgång 1. Hamnar flera ekipage på samma antal fel är det omhoppning som avgör var medaljerna hamnar. Fredag kväll vet vi vem som kan titulera sig regerande olympisk mästare de kommande fyra åren.
  
Svenskarnas startnummer
06. Henrik von Eckermann/Yajamila

33. Peder Fredricson/All In
Fullständig startlista
  
Tv-tider, fredag 19 augusti
11.00–14.55 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling final, repris
14.55–16.40 – TV3 HD: Hoppning individuell final, LIVE
14.55–18.25 – Viasat OS Ridsport & Viaplay: Hoppning individuell final, LIVE
14.55–16.40 – Viasat Sport HD: Hoppning individuell final, LIVE
18.25–19.20 – TV3 HD: Hoppning individuell final, LIVE
18.25–21.30 – Viasat OS Ridsport & Viaplay: Hoppning individuell final, LIVE
18.25–19.20 – Viasat Sport HD: Hoppning individuell final, LIVE
21.30–23.15 – Viasat OS Ridsport: Hoppning individuell final, repris
23.15–11.00 – Viasat OS Ridsport: Hoppning individuell final, repris
  
Appen HorseNews
Ska man välja en dag då det är lite extra bra att hålla koll på ridsportvärlden är det nog i dag. Med appen HorseNews får du reda på vad som händer, när det händer. Appen är gratis och finns för iPhone och Android.

Ladda ner från App Store (iOS)
Ladda ner från Google Play (Android)
(Läs mer om appen här.)


Läst 53428 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
18
2016

OS-program, torsdag 18/8: Vilodag med besiktningI dag är det vilodag för hopphästarna i Rio. Foto: Adobe Stock
  
Som tur är får vi en hel dag till återhämtning efter onsdagens anspänning under OS-lagfinalen. Fredag väntar individuell final med Peder Fredricson och Henrik von Eckermann – då gäller det att vara utvilad!
   
Vid sidan av de svenska ritterna var det mest nervkittlande under gårdagen kampen om bronset, som avgjordes i omhoppning mellan Kanada och Tyskland. Då hade Roger Yves Bost redan avgjort guldkampen till Frankrikes fördel, som tredje ryttare. Tyskland hoppade om bäst och knep bronset medan USA tog hem silvret.
  
Två svenskar hoppar final
Individuellt levererade Peder Fredricson ytterligare en nästintill felfri ritt, med endast ett tidsfel. Han och All in har inte haft ner ett enda hinder hittills i Rio. Peder är självklart klar för fredagens individuella final. Även Henrik von Eckermann kvalificerade sig dit, trots att han hade åtta fel under onsdagen. Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson är utslagna sedan tidigare.
  
Veterinärerna ska säga sitt
Men fullständig vila blir det inte under torsdagen. Finalhästarna ska besiktigas mellan 21.00 och 21.30, svensk tid. Det kommer vi givetvis att bevaka. För den som vill se ridsport i tv finns det repriser att tillgå, såväl på Viaplay.se som på specialkanalen Viasat OS Ridsport. 
  
Tv-tider, torsdag 18 augusti

11.00–15.00 – Viasat OS Ridsport: Dressyr Grand Prix Kür, repris
15.00–18.30 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling kval, repris
18.30–11.00 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling final, repris
  

Rapporterat från OS, onsdag 17/8:
Peder: "Jag sätter inga begränsningar på mig själv"
En perfekt avslutning av Rolf-Göran Bengtsson
Mardrömsstart: 17 fel för Malin Baryard Johnsson
Citatkavalkad: Christian Olsson – metaforernas mästare
Malin får inte rida individuellt trots sen strykning


Appen HorseNews
Även om det är vilodag på OS vet man aldrig vad som händer i ridsportvärlden i övrigt. Ett bra sätt att hålla koll är att ladda ner succéappen HorseNews. Med den kan du enkelt vara uppdaterad även om du är på språng. Appen är gratis och finns för iPhone och Android.

Ladda ner från App Store (iOS)
Ladda ner från Google Play (Android)
(Läs mer om appen här.)


Läst 12668 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
17
2016

OS-program, onsdag 17/8: Lagmedaljer står på spel!Peder Fredricson har varit otroligt cool hittills och vägrar göra annat än att ta ett hinder i taget, trots att han faktiskt delar ledningen.
Foto: Tomas Holcbecher

  
Tiden går fort när man har roligt brukar man säga, det stämmer verkligen. Nu är det bara två tävlingsdagar kvar på ridsportarenan i Rio – innan vi summerar Sydamerikas första OS.
  
Men det är inte vilka tävlingsdagar som helst, hoppmedaljer ska nämligen fördelas. Onsdag står lagmedaljerna på spel och Sverige är med bland de åtta nationer som gör upp.
  
Nationshoppningen
USA, Holland, Tyskland och hemmanationen Brasilien är alla helt felfria inför onsdagens lagfinal. Dock kan vi tillägga att USA och Holland kommer till start med tre ryttare – Det är med andra ord bäddat för Elisabeth Madden och Cortes 'C', som skadade sig under tisdagens hoppning. Och Holland låter Jur Vrielings Zirocco Blue vila efter att han stannat ut sig i de båda klasserna. Detta blir en riktig rysare. Närmast bakom, med ett snöpligt fel som kan visa sig betyda väldigt mycket, jagar Frankrike. Sverige ligger delad sjua med sina åtta fel.
Det är förvisso bara två rivningar upp till ledarna, men ska vi vara ärliga kommer det att krävas att allt går Sveriges väg för att guldet ska vara inom räckhåll. Men med tre felfria ritter lever i alla fall medaljhoppet. 
Lagställningen inför onsdagen
  
Den individuella tävlingen
Peder Fredricson och All in har varit helt felfria hittills, de delar därför förstaplatsen med tio andra ekipage inför onsdagens klass. Även Henrik von Eckermann är med sina fyra fel fortfarande med i kampen, men Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson tillhör tyvärr inte de 45 ryttare som får tävla vidare. Givetvis rider de för laget, men deras individuella tävling är över.
Efter onsdagens klass gäller det att tillhöra det 35 bästa för att få tävla vidare på fredag, när de individuella medaljerna ska delas ut.
Individuell ställning inför onsdagen
  
Svenskarnas startnummer
19. Malin Baryard Johnsson/Cue Channa
27. Peder Fredricson/All in
35. Henrik von Eckermann/Yajamila
43. Rolf-Göran Bengtsson/Unita
Fullständig startlista

Så går lagfinalen till
Bedömningen är densamma som under tisdagen, men givetvis är det en ny bana som sätts upp. Omgången rids alltså inte mot klockan. I lagtävlingen adderas felen för de tre bästa ekipagen i laget. Banan innehåller 12 till 13 hinder inklusive ett dubbelhinder och en trekombination, alternativt tre tvåkombinationer. Två hinder är rättuppstående 1,60-hinder och det kommer att finnas en vattengrav på mellan 4,30 och 4,50 meter. Tempot är satt till 375 meter per minut.
Läs mer om OS-reglerna hos SvRF

Tv-tider, onsdag 17 augusti
11.00–14.55 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling kval, repris
14.55–19.30 – Viasat OS Ridsport & Viaplay: Hoppning lagtävling final, LIVE
16.05–17.50 – TV10: Hoppning lagtävling final, LIVE
19.30–11.00 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling final, repris
  


Rapportering från OS, tisdagen den 16/8:
Ytterligare två ryttare diskade
Sylve: "Det är inte över förrän sista hindret är hoppat"
Peder om framgångarna: "Jag tar en runda i taget"
Fyra fel för Malin och Cue Channa
Ett retligt nedslag för Henrik och Yajamila
Jur Vrieling fick starta trots att man fann blod på hästen


Succéappen – HorseNews
Med stor sannolikhet har du redan laddat ner vår nya app – HorseNews. Du vet den där appen där vi samlar ridsportnyheter på ett enkelt och smidigt sätt. Men om du inte har gjort det är det hög tid att göra det nu. HorseNews är helt gratis och finns till både iOS (iPhone och iPad) och till Android (Samsung, LG, Sony etc).
Ladda ner från App Store (iOS)
Ladda ner från Google Play (Android)
(Läs mer om appen här.)


Läst 43728 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.