OS-kollen - Söndag: Sverige på delad andraplats inför i morgon!

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


AUG
05
2012

Söndag: Sverige på delad andraplats inför i morgon!


Saudiarabien leder inför den avslutande laghoppningen, här tackar Prins Abdullah Al Saud högre makter för sin nollrunda. FOTO: Tomas Holcbecher

    
Lagställning inför måndagens avgörande omgång:

1. Saudiarabien - 1 fel
2. Sverige, Storbritannien, Schweiz, Holland - 4 fel
6. Kanada - 5 fel
7. Brasilien, USA - 8 fel

Sensationellt nog är alltså Tyskland ute ur lagtävlingen!
Fullständigt resultat
  
I morgon börjar inte finalhoppningen förrän klockan 14.00 lokal tid (15.00 svensk tid). Tv-tiderna hittar du här.
  

Tyskland är inte i final i OS - har det någonsin hänt förut? På bilden hoppar Marcus Ehning sin Plot Blue. FOTO: Tomas Holcbecher

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
   

Casall får en klapp som tack. FOTO: Tomas Holcbecher 
     
Söndag klockan 15.14:
 JAAA! Rolf-Göran Bengtsson visade vilken otrolig världsstjärna han är. Som sista svenska ryttare red han och Casall ut och visade stor klass. Det såg hur säkert ut som helst. Vilken ryttare, har han några som helst nerver?!
  
"Klappa en gång till för det där var perfekt", sa den brittiska speakern efter Rolfs ritt. Vi kan inte annat än hålla med. 
Se Rolf-Görans runda här
  

Casall var högt över hindren. FOTO: Tomas Holcbecher
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 

Henke kan man lita på! Och Allerdings hoppar kanske inte hus, men i alla fall bussar. FOTO: Tomas Holcbecher    
  

Söndag klockan 14.52: Yes! Vilket ritt av Henrik von Eckermann och Allerdings. Fläckfri ridning och noll fel. Precis vad Sverige behövde! Med sina två felfria rundor ligger Henrik i delad ledning individuellt.
Intervju med Henrik von Eckermann

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
   

Lisens fyrfelsrunda är dagens bragd. FOTO: Tomas Holcbecher
    
Söndag klockan 14.30:
 Vilken revansch av Lisen Bratt Fredricson och Matrix! Endast fyra fel efter att de kom in lite kort i trekombinationen och rev mitthindret. I övrigt var det felfri ridning - och Lisen såg mycket nöjd ut direkt efter ritten, även om hon hade tydligt ont.
Se Lisens runda här


"Fan vad tuff hon är, vilken brud!"
, utbrast Lisens man Peder Fredricson efter hennes bragdrunda.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


Jens Fredricsons och Lunatics runda var bättre än vad de åtta felen antyder. Jens var väldigt nöjd med hur hästen hoppade. FOTO: Tomas Holcbecher
  
Söndag klockan 14.05: Det såg riktigt harmoniskt ut när Jens Fredricson och Lunatic red. Tyvärr föll ändå två hinder och det blev åtta fel. De gick därmed in på 18:e plats efter 42 ekipage. Detta sätter stor press på övriga svenskar, Sverige måste hamna bland de åtta bästa nationerna för att får rida nästa omgång.
  
"Hästen kändes super, jag är väldigt nöjd med honom i dag. Möjligtvis att jag kom lite djupt in på trekombinationen. Men det andra hindret vet jag inte varför han rev", säger Jens direkt efter ritten.
Se Jens runda här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

 
Söndag klockan 13.20: Den regerande olympiske mästaren Eric Lamaze rider Derly Chin de Muze här i London. Ett enda tidsfel blev det för kanadensaren, och han är fortfarande med i striden individuellt.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
 

Stilstudie av Nick Skelton på Big Star. FOTO: Tomas Holcbecher
    
Söndag klockan 12.44:
Jublet visste inga gränser när Storbritanniens kanske största medaljfavorit i hoppning, rutinerade Nick Skelton, satte nollan med sin Big Star. Han har noll fel hittills i tävlingen och kommer därmed att ligga i delad ledning individuellt när dagen är slut. Tillsammans med hur många återstår att se...
  
En stund senare nollade även Nick Skeltons lagkamrat Ben MaherTripple X. Britterna blir riktigt farliga!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
 
Söndag klockan 12.23:
Regnet öser ner och Daniel Bluman Sancha från Colombia gick just upp i ledning, med ett fel totalt. Han var nolla i går och fick bara ett tidsfel i dag. Snyggt!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

  
Söndag klockan 12.05: Första ryttaren in på banan i nationshoppningens första omgång, Luciana Diniz från Portugal på Lennox, välkomnades av regntunga skyar. Men hon satte nollan, till skillnad från i går då hon hade åtta fel.
  
Eftersom Sverige tillhör gruppen med de åtta bästa lagen från i går startar alla svenskarna sent, och tätt inpå varandra. Först ut av dem är Jens Fredricson Lunatic som har startnummer 45.  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  

Nu gäller det att stötta svenskarna ordentligt! FOTO: Tomas Holcbecher
     
FÖRHANDSINFORMATION

På söndagen börjar allvaret för det svenska hopplandslaget, och striden om lagmedaljerna drar igång. Då inleds nämligen nationshoppningen med en första omgång. 
Klassen startar 12.00, svensk tid. Den rids inte mot klockan, ryttarnas fel läggs ihop och de tre bästa resultaten i varje lag är de som räknas.
   
Banan kommer att innehålla 12 eller 13 hinder inklusive ett dubbelhinder och en trekombination, alternativt tre tvåkombinationer. Två hinder ska vara rättuppståenden på 1,60-meter. Vattenhinder är obligatoriskt. Tempot ska vara 375 meter/minut.
  
Sverige var ett av fyra länder med tre felfria ritter under lördagens klass. Ju bättre resultat desto senare start. Sverige går därför ut som nummer tretton av femton.
Medaljstriden avgörs under måndagen, då nationshoppningens andra omgång rids. 
  
De svenska ryttarnas startnummer:

45. Jens Fredriscon & Lunatic
53. Lisen Bratt Fredricson & Matrix
61. Henrik von Eckermann & Allerdings
69. Rolf-Göran Bengtsson & Casall la Silla
  
Tider och länkar till tv-sändningarna
Startlista och onlineresultat

 

 


Läst 50456 ggr

Fler inlägg

JUL
15
2012

Lisen om OS-platsen: "Man blir faktiskt inte glad"Det är kluvna känslor som gäller för Lisen Bratt Fredricson. Hon är jätteledsen över att hennes vän och lagkamrat Malin Baryard Johnsson missar OS, då Tornesch har blivit skadad. Samtidigt innebär det att hon själv blir ordinarie ryttare i London.
- Min första reaktion var att det är väldigt tråkigt för det svenska laget, f-n! Sedan blev jag faktiskt inte glad över att få rida utan bara fokuserad. Man går in som i en tunnel, säger hon. 
Sylve Söderstrand menar att det betyder jättemycket att alla i laget känner varandra så väl, inte minst när det händer något tråkigt. 
- Ryttarna lyfter och stöttar varandra.
  
Om Sverige får ta ut en ny reserv till London är fortfarande oklart. Därför är det extra viktigt att ingen mer häst eller ryttare skadar sig, laget blir ju väldigt sårbart utan reserv.
- Så jag har sagt till dem att nu är det slut med fallskärmshoppning och liknande. Nä, skämt å sido, det kanske inte är så smart att rida de allra vildaste unghästarna veckorna innan OS, säger Sylve.
I veckan ska Lisen och Peder Fredricson ha fest för att de har bott tio år på Grevlundagården.
- Jag kommer dit bara för att kontrollera att Lisen inte går omkring i några skyhöga klackar, ler Sylve.
  
När paret Fredricson är i London får deras båda söner stanna hemma och se mamma rida på tv, tillsammans med far- och morföräldrar.
- Det går tyvärr inte att ha med dem, de får inte bo i OS-byn och säkerheten är väldigt stor i London, säger Sylve.
Lisen får inte ens ha maken Peder boende hos sig i OS-byn, trots att han är på plats som tränare. Han får i stället härbärgera i det boende som Svenska Ridsportförbundet tillhandahåller.
 
Text & foto: Anki Yngve


Läst 162228 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15
2012

Söndag: Peder Fredricson trea i Falsterbo GP
Det blev en grymt spännande avslutning här i Falsterbo, Peder Fredricson på H&M Cash In var som enda svensk med till andra omgången. Han gick ut som trea från slutet, satte en snygg nolla och ledde klassen. Men tyvärr passerades han i prislistan av vinnaren Nicola Philippaerts på Carlos från Belgien och tvåan Brianne Goutal på Nice De Prissey från USA.
  
GP-segraren Nicola Philippaerts hann se första ryttaren i andra omgången och insåg att det skulle bli en snabb omhoppning:
- Jag gav allt och det lyckades!
Andraplacerade Brianne Goutal bor egentligen i USA, men har varit stationerad i Europa under sommaren.
- Jag var väldigt glad i omhoppningen över att jag har en så försiktig och "scopy" häst. Det behövdes!
Hon avslöjar också att hon har koppling till Sverige, hennes pojkvän kommer härifrån...
  
Peder Fredricson var jätteglad för sin tredjeplats.
- Det är en speciell häst jag har, allt är möjligt och allt är omöjligt med honom. Men vet aldrig hur det blir. Cash In har en otrolig kapacitet, men ridbarheten måste vi jobba lite mer på...
Valacken gillar helt enkelt inte när ryttaren bestämmer för mycket.
- Det är bara att hänga med. Andra hästar kan man ha en tanke om att forma på ett visst sätt, men det går inte med den här. Jag har haft honom i tre år och kan fortfarande inte få honom på tygeln...
  
Om ett par veckor åker Peder till OS i London. Men inte som ryttare utan som tränare till sin bror Jens. Och som make till Lisen förstås, som nu är klar för en ordinarie plats.
- Jag, Jens och Lisen har tränat ihop hemma hos oss under de senaste månaderna, det har varit jättekul. Tidigare har det aldrig gått bra för alla oss tre samtidigt, men det har det faktiskt gjort den här säsongen. Även om jag inte har varit tillräckligt bra för att få rida OS.
Mindre roligt tycker Peder att det är att hans team-kamrat Malin Baryard Johnsson missar London.
- Det är bara tråkigt, jag är verkligen ledsen för Malin. Man vet ju hur det känns, dels att missa en OS-plats men framför allt när hästarna blir skadade...

ResultatlistaDen 18-årige Grand Prix-vinnaren Nicola Philippaerts.


Amerikanskan Brianne Goutal kom på andra plats.


När Peder fyllde 40 i vintras önskade han sig en klocka, men han fick ingen. Så lyxuret han fick i pris är han väldigt nöjd med.


Peder fick se sig slagen av "ungdomarna".
  
Text: Anki Yngve
Foto: Johan Sjögren


Läst 164734 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15
2012

Söndag: Bestört Malin Baryard missar OSTidigt under söndagseftermiddagen kallade förbundskapten Sylve Söderstrand till presskonferens. Och det var inget trevligt besked han hade att lämna, Malin Baryard Johnssons Tornesch har nämligen visat sig ha en senskada, och missar OS.
Med sig till presstältet hade Sylve en lapp från landslagsveterinär Jonas Tornell, där det stod att Torneschs senskada är treprocentig och sitter i vänster fram. Det är inget allvarligt för framtiden, men han kommer inte att bli frisk till London.
- Malin är förstås bestört, det är verkligen synd om henne. Det är ingen idé att ni söker henne i dag, hon kommer inte att vara tillgänglig...
   
In som ordinarie i laget går i stället Hippson-bloggaren Lisen Bratt Fredricson på Matrix. Om Sylve får anmäla en ny reserv är oklart, troligtvis går det inte eftersom reglerna säger att anmälan nu är helt stängd.
- Vi har fortfarande ett väldigt bra lag. Lisens häst har hoppat övertygande, även om den inte är lika rutinerad som Tornesch, säger Sylve.
   
Snacka om att det har varit dramatik för det svenska hopplaget den här helgen. Först vann de nationshoppningen, sedan visade det sig att Coupe de Coeur var ofräsch så att Henrik von Eckermann får ta Allerdings till OS. Och nu Torneschs skada...
 
Text & foto: Anki Yngve


Läst 162395 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.