OS-kollen - Söndag: Sara och Sverige på delad fjärdeplats inför terrängen

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


JUL
29
2012

Söndag: Sara och Sverige på delad fjärdeplats inför terrängen

Söndag klockan 17:45: Efter att sista ryttaren, självaste Mark Todd som gick in på tredjeplatsen, har ridit ser ställningen bland svenskarna ut så här:
  
Sara Algotsson Ostholt - 4:a på 39,3 straff
Ludwig Svennerstål - 16:e på 43,7 straff
Niklas Lindbäck - 22:a på 45,2 straff
Linda Algotsson - 62:a på 59,8 straff
Malin Petersen - 65:a på 60,4 straff
  
Svenska laget har halkat ner på delad fjärdeplats i lagtävlingen. Det är ett bra utgångsläge, men samtidigt är pressen stor på de tre bästa ryttarna - Sara, Ludwig och Niklas - att göra bra ifrån sig i morgon. Detta eftersom Linda och Malin ligger så pass långt efter i resultatlistan, vi vill helst inte behöva räkna deras dressyrresultat...
Fullständig resultatlista 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  

Malin Petersens "Sophie" är en häst med många kvaliteter. Men hon tyckte att OS-publiken var riktigt läskig! FOTO: Tomas Holcbecher 
 
Söndag klockan 17:38:
Sist ut av svenskarna, och näst sist ut i hela klassen, red Malin Petersen Sofarsogood (eller Sophie som hästen kallas). Hon avvaktade lite med att gå in på banan - och hade ledhjälp första biten - eftersom stoet inte gillar applåder (Malin hade dessutom en britt framför sig i startlistan).
   
Det blev ingen riktig första halt, Malin vågade inte stanna eftersom Sophie kan bli istadig, men i övrigt såg travprogrammet ganska fint ut. I skritten var dock stoet spänt och galoppropgrammet var avvaktande, med svajiga byten. Sofarsogood höll sig i alla fall på mattan, det har hänt att hon stått på bakbenen på andra tävlingar, och sista halten blev helt okej!
  

Applåder gillar jag inte... FOTO: Tomas Holcbecher
  
När applåderna på slutet kom trodde vi nästan att "Sophie" skulle braka in i staketet. Men Malin såg glad och lättad ut när hon red ut - hon gjorde nog helt enkelt det bästa hon kunde med tanke på hästens anspänningsgrad.
  
Domarna gav Malin 59,63 procent, vilket ger 60,60 straff.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

    
Söndag klockan 17:02:
Nu fick vi en ny ledare i klassen! Och inte "ett av de stora namnen" utan Yoshiaki Oiwa från Japan på Noonday de Conde. Hans superfina ritt belönades med 74,57 procent, det vill säga låga 38,10 straff. Yoshiaki verkar själv inte riktigt tro att det är sant - och japanerna på läktaren är helt tokiga!
Det betyder alltså att Sara Algotsson Ostholt nu ligger delad trea, Ludwig Svennerstål ligger på 15:e plats och Niklas Lindbäck på 20:e.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 
Söndag klockan 16:11:
Tyske guldfavoriten Michael Jung på Sam fick ett par taktmissar i ett i övrigt stiligt program. Domarna lade honom på 40,6 straff - inte bättre än en åttondeplats med nio ryttare kvar. Det är han nog inte helt nöjd med!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  
Söndag klockan 15:37:
Nu fick klassen en ny ledare, italienaren Stefano Brecciaroli fick till en toppenritt på 38,50 straff. Det betyder att han petade ner Sara Algotsson Ostholt till delad andraplats. Ludwig Svennerstål ligger elva och Niklas Lindbäck 15:e. Svenska laget fortsatt trea.
  
Apropå Niklas så berättade SVT:s expertkommentator Viktoria Carlerbäck att hon pratade med honom för en stund sedan:
- Han svor inte, men det var inte långt ifrån. Tydligen fick han valet och valde att gå ut efter den första åsksmällen. Han lade ner sin häst och tänkte börja om med uppladdningen, men efter bara fem minuter kom de tillbaka och hämtade honom. Han hann därför inte få tillbaka det tryck han ville ha i galoppen.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Niklas Lindbäck och Mister Pooh. FOTO: Tomas Holcbecher 
  
Söndag klockan 14:21:
Efter den tio minuter långa "åskpausen" fick Niklas Lindbäck Mister Pooh startsignal, då regnade det i alla fall lite mindre. En bra start blev det, med härlig ökad trav och bra skolor. Skritten är kanske inte "Misters" starkaste sida, men den var ok. Galopparbetet var stadigt, med många sjuor och någon åtta från domarna. Och så avslutade han med en tjusig halt! På minussidan var att Mister Pooh tidvis såg lite ojämn och "fipplig" ut i munnen.
   
69,88 procent gav domarna Niklas, vilket ger 45,20 straff. Han fick en kram av dressyrtränaren Elisabet Lundholm efteråt, men skakade bara på huvudet. Niklas är med andra ord inte alls nöjd med en 13:e-plats så här långt.
   
Sverige åkte i alla fall upp på tredjeplats i lagtävlingen, efter Tyskland och Australien. 16 ekipage återstår!
 

Kolla in de svenska kronorna på Mister Poohs rumpa!
FOTO: Tomas Holcbecher

 
Söndag klockan 14:02:
Vilken rysare! Himlen öppnade sig inför att Niklas Lindbäck på Mister Pooh skulle rida och när han red in på banan mullrade åskan... Huvuddomaren beslutade då att blåsa av tävlingen i tio minuter, i hopp om att åskovädret ska dra förbi. Hoppas, hoppas att Niklas kan ladda om mentalt efter det här!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

Söndag klockan 13:32: Efter 52 ekipage ligger Sara Algotsson Ostholt på Wega fortfarande på delad förstaplats. Ludwig Svennerstål på Shamwari ligger åtta, vilket också är fantastiskt bra. Svenska laget är fyra efter tre ryttare, nu är det bara en halvtimme kvar till Niklas Lindbäcks start!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 

Wega har verkligen en härlig galopp! FOTO: Tomas Holcbecher
   
Söndag klockan 11:37: Sara Algotsson Ostholt Wega var först ut av svenskarna under söndagen. Hon startade precis efter Zara Phillips, den brittiska drottningens barnbarn, som slutade på 46,1 straff.
  
Wega drog sig lite fri i första halten och blev även något hög i formen i den ökade traven, men visade härliga skolor och avspänd skritt. I galopprogrammet höjde sig Wega ytterligare, stoet har en fin och schvungfull galopp, med "go" i längningarna. Jättefina byten gör hon också!
  
Domarna gav Sara 73,83 procent, vilket ger 39,30 straff. UPP I DELAD LEDNING! (Hon petade ner Ludwig Svennerstål till 6:e-platsen, men det kan han nog unna henne.)

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

FÖRHANDSINFORMATION
Under söndagen rider andra halvan av startfältet i fälttävlans OS-dressyr. 
Dressyrprogrammet heter OG CCI 4-Star Test B, Short Version. Det innehåller bland annat inridning i samlad galopp, skolor i trav och galopp, serpentiner med förvänd galopp, fyra byten i språnget, samt ökningar i alla gångarter. Svårighetsgraden motsvarar ungefär Medelsvår B.
  
Svenska ryttare i dag:
Sara Algotsson Ostholt, Wega - 10:24 lokal tid, 11:24 svensk tid
Niklas Lindbäck, Mister Pooh - 13:02 lokal tid, 14:02 svensk tid
Malin Petersen, Sofarsogood - 16:20 lokal tid, 17:20 svensk tid 
Startlista och onlineresultat

  
SE KLASSEN ONLINE: Här följer du hela fälttävlansdressyren direkt, i SVT Play, mellan 10:55 och 17:45 (Yvonne Åstrand och Viktoria Carlerbäck kommenterar)


Läst 32723 ggr

Fler inlägg

SEP
08
2014

Bildspel: Au revoir, Normandie!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det har varit två helt otroliga veckor i och runt Caen – med utmärkt sport, stor dramatik, besvikelse, glädje och till och med sorg. Vi avslutar vår VM-bevakning med en sammanfattande tillbakablick. Minns mästerskapet med oss – och tack alla läsare för ert stora engagemang!


Läst 82193 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
07
2014

Bildspel: Casall blev en vinnare – med "fel" ryttare


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Visst, det var inte Sveriges dag i Final Four-finalen i Caen, Rolf-Göran Bengtsson hamnade utanför podiet som fyra. Men hans häst Casall blev i alla fall en vinnare – med Jeroen Dubbeldam i sadeln. Här frossar vi i finalen, genom ett bildspel signerat Tomas Holcbecher.

Här kan du läsa Hippsons intervju med Rolf-Göran Bengtsson.
Här hittar du vår direktrapport från finalen, med bilder och massor av tv-klipp.


Läst 90477 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
07
2014

RGB: ”Nedslag med sin egen häst får inte hända”


Rolf-Göran Bengtssons axlar hängde ner, han var tydligt besviken över att ha gått ur VM-finalen som fyra.
– Det är väldigt olyckligt att få ett ner med sin egen häst. När de andra red noll där var jag plötsligt ordentligt distanserad, innan det ens hade börjat, säger han.

Det var inte Rolf-Göran Bengtssons dag i Caen. Finalen började med ett ned på C-hindret i kombinationen med Casall.
– Jag trodde att han skulle komma ur den bra. Det var sjutton också att det skulle behöva hända, säger han, när han lågmält möter pressen direkt efteråt.
Inne på arenan pågår prisutdelningen med topp tre, Rolf-Göran är den som ”blev över den här gången”.
– Jag hade så klart förväntat mig något annat av det här. Jag skulle helst inte stå här och prata med er nu, säger han. 

Känsligare än han trodde
Rolf-Göran inledde hästbytet med att rida Jerone Dubbeldams unge Zenith.
– Den var betydligt känsligare än jag trodde. Jerone och hästen känner varandra utan och innan. Efter det första nedslaget drog jag ner tempot betydligt, det kostade två tidsfel vilket jag inte hade råd med. Det hade kanske varit en fördel att ha haft den hästen senare.
Även med Patrice Delaveaus Orient Express blev det nedslag för Rolf-Göran.
– Där valde vi att gå framåt på sex galoppsprång till den sista oxern, det hade även Jerone gjort med den innan. Kanske hade den inte riktigt orken kvar att klara det igen.
Casall blev hästen som säkrade guldet åt holländaren, något som Rolf-Göran är glad över.
– Det var rolig att Casall var den som fick ”vinna”. Han har kommit igenom det här mästerskapet mycket bra, det var ingen som hade problem att rida runt honom därinne. Han hade krafter kvar och det visar verkligen på kvalitet i hästen, säger Rolf-Göran.
Nu åker han hem till Tyskland där lilla Pamina och sambon Evi väntar.
– Jag har ju lite att komma hem till i alla fall, jag får tänka lite så, säger Rolf-Göran och får fram ett litet leende.
 
Rolf kommer tillbaka
Förbundskapten Sylve Söderstrand är också nedslagen.
– Det blev en jättetrist avslutning. Men vi vet att det är svårt att ta medalj om man inleder med att riva med sin egen häst, konstaterar han.
Rolf-Göran kommer tillbaka, det är Sylve säker på.
– Han har flera fina unghästar i stallet som han har väntat med att börja rida, för att få VM överstökat. Och Casall lär ju tävla mer, vi har ett EM nästa år, säger Sylve.

Text & foto: Ida Röök

Direktrapport med resultat och klipp på samtliga rundor
   

Tyvärr fick Rolf-Göran en dålig start, genom rivningen med Casall.
   

Vad tänkte han när han stod där vid staketet?
 

Finalen är hektisk, med många upp- och avsittningar.

Casalls groom Celia fick se sin häst ridas av andra än Rolf-Göran. 

Beezie Maddens Cortes väntar på att Rolf-Göran ska sitta upp.

Jeroen Dubbeldam sitter upp på Casall medan Rolf-Göran funderar på sista rundan.

Casall fick "vinna" när Jeroen säkrade guldet på hingsten.

Jeroen var nolla finalen igenom, då blir man glad!

Zenith visade sig vara känsligare än Rolf-Göran trott.

Även Beezie Madden lotsade runt Casall väldigt fint.


Sylve är förstås besviken över att det inte blev medalj, men menar att "Roffe" kommer igen.


Läst 93038 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.