OS-kollen - Söndag: Sara och Sverige på delad fjärdeplats inför terrängen

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


JUL
29
2012

Söndag: Sara och Sverige på delad fjärdeplats inför terrängen

Söndag klockan 17:45: Efter att sista ryttaren, självaste Mark Todd som gick in på tredjeplatsen, har ridit ser ställningen bland svenskarna ut så här:
  
Sara Algotsson Ostholt - 4:a på 39,3 straff
Ludwig Svennerstål - 16:e på 43,7 straff
Niklas Lindbäck - 22:a på 45,2 straff
Linda Algotsson - 62:a på 59,8 straff
Malin Petersen - 65:a på 60,4 straff
  
Svenska laget har halkat ner på delad fjärdeplats i lagtävlingen. Det är ett bra utgångsläge, men samtidigt är pressen stor på de tre bästa ryttarna - Sara, Ludwig och Niklas - att göra bra ifrån sig i morgon. Detta eftersom Linda och Malin ligger så pass långt efter i resultatlistan, vi vill helst inte behöva räkna deras dressyrresultat...
Fullständig resultatlista 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  

Malin Petersens "Sophie" är en häst med många kvaliteter. Men hon tyckte att OS-publiken var riktigt läskig! FOTO: Tomas Holcbecher 
 
Söndag klockan 17:38:
Sist ut av svenskarna, och näst sist ut i hela klassen, red Malin Petersen Sofarsogood (eller Sophie som hästen kallas). Hon avvaktade lite med att gå in på banan - och hade ledhjälp första biten - eftersom stoet inte gillar applåder (Malin hade dessutom en britt framför sig i startlistan).
   
Det blev ingen riktig första halt, Malin vågade inte stanna eftersom Sophie kan bli istadig, men i övrigt såg travprogrammet ganska fint ut. I skritten var dock stoet spänt och galoppropgrammet var avvaktande, med svajiga byten. Sofarsogood höll sig i alla fall på mattan, det har hänt att hon stått på bakbenen på andra tävlingar, och sista halten blev helt okej!
  

Applåder gillar jag inte... FOTO: Tomas Holcbecher
  
När applåderna på slutet kom trodde vi nästan att "Sophie" skulle braka in i staketet. Men Malin såg glad och lättad ut när hon red ut - hon gjorde nog helt enkelt det bästa hon kunde med tanke på hästens anspänningsgrad.
  
Domarna gav Malin 59,63 procent, vilket ger 60,60 straff.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

    
Söndag klockan 17:02:
Nu fick vi en ny ledare i klassen! Och inte "ett av de stora namnen" utan Yoshiaki Oiwa från Japan på Noonday de Conde. Hans superfina ritt belönades med 74,57 procent, det vill säga låga 38,10 straff. Yoshiaki verkar själv inte riktigt tro att det är sant - och japanerna på läktaren är helt tokiga!
Det betyder alltså att Sara Algotsson Ostholt nu ligger delad trea, Ludwig Svennerstål ligger på 15:e plats och Niklas Lindbäck på 20:e.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 
Söndag klockan 16:11:
Tyske guldfavoriten Michael Jung på Sam fick ett par taktmissar i ett i övrigt stiligt program. Domarna lade honom på 40,6 straff - inte bättre än en åttondeplats med nio ryttare kvar. Det är han nog inte helt nöjd med!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  
Söndag klockan 15:37:
Nu fick klassen en ny ledare, italienaren Stefano Brecciaroli fick till en toppenritt på 38,50 straff. Det betyder att han petade ner Sara Algotsson Ostholt till delad andraplats. Ludwig Svennerstål ligger elva och Niklas Lindbäck 15:e. Svenska laget fortsatt trea.
  
Apropå Niklas så berättade SVT:s expertkommentator Viktoria Carlerbäck att hon pratade med honom för en stund sedan:
- Han svor inte, men det var inte långt ifrån. Tydligen fick han valet och valde att gå ut efter den första åsksmällen. Han lade ner sin häst och tänkte börja om med uppladdningen, men efter bara fem minuter kom de tillbaka och hämtade honom. Han hann därför inte få tillbaka det tryck han ville ha i galoppen.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Niklas Lindbäck och Mister Pooh. FOTO: Tomas Holcbecher 
  
Söndag klockan 14:21:
Efter den tio minuter långa "åskpausen" fick Niklas Lindbäck Mister Pooh startsignal, då regnade det i alla fall lite mindre. En bra start blev det, med härlig ökad trav och bra skolor. Skritten är kanske inte "Misters" starkaste sida, men den var ok. Galopparbetet var stadigt, med många sjuor och någon åtta från domarna. Och så avslutade han med en tjusig halt! På minussidan var att Mister Pooh tidvis såg lite ojämn och "fipplig" ut i munnen.
   
69,88 procent gav domarna Niklas, vilket ger 45,20 straff. Han fick en kram av dressyrtränaren Elisabet Lundholm efteråt, men skakade bara på huvudet. Niklas är med andra ord inte alls nöjd med en 13:e-plats så här långt.
   
Sverige åkte i alla fall upp på tredjeplats i lagtävlingen, efter Tyskland och Australien. 16 ekipage återstår!
 

Kolla in de svenska kronorna på Mister Poohs rumpa!
FOTO: Tomas Holcbecher

 
Söndag klockan 14:02:
Vilken rysare! Himlen öppnade sig inför att Niklas Lindbäck på Mister Pooh skulle rida och när han red in på banan mullrade åskan... Huvuddomaren beslutade då att blåsa av tävlingen i tio minuter, i hopp om att åskovädret ska dra förbi. Hoppas, hoppas att Niklas kan ladda om mentalt efter det här!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

Söndag klockan 13:32: Efter 52 ekipage ligger Sara Algotsson Ostholt på Wega fortfarande på delad förstaplats. Ludwig Svennerstål på Shamwari ligger åtta, vilket också är fantastiskt bra. Svenska laget är fyra efter tre ryttare, nu är det bara en halvtimme kvar till Niklas Lindbäcks start!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 

Wega har verkligen en härlig galopp! FOTO: Tomas Holcbecher
   
Söndag klockan 11:37: Sara Algotsson Ostholt Wega var först ut av svenskarna under söndagen. Hon startade precis efter Zara Phillips, den brittiska drottningens barnbarn, som slutade på 46,1 straff.
  
Wega drog sig lite fri i första halten och blev även något hög i formen i den ökade traven, men visade härliga skolor och avspänd skritt. I galopprogrammet höjde sig Wega ytterligare, stoet har en fin och schvungfull galopp, med "go" i längningarna. Jättefina byten gör hon också!
  
Domarna gav Sara 73,83 procent, vilket ger 39,30 straff. UPP I DELAD LEDNING! (Hon petade ner Ludwig Svennerstål till 6:e-platsen, men det kan han nog unna henne.)

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

FÖRHANDSINFORMATION
Under söndagen rider andra halvan av startfältet i fälttävlans OS-dressyr. 
Dressyrprogrammet heter OG CCI 4-Star Test B, Short Version. Det innehåller bland annat inridning i samlad galopp, skolor i trav och galopp, serpentiner med förvänd galopp, fyra byten i språnget, samt ökningar i alla gångarter. Svårighetsgraden motsvarar ungefär Medelsvår B.
  
Svenska ryttare i dag:
Sara Algotsson Ostholt, Wega - 10:24 lokal tid, 11:24 svensk tid
Niklas Lindbäck, Mister Pooh - 13:02 lokal tid, 14:02 svensk tid
Malin Petersen, Sofarsogood - 16:20 lokal tid, 17:20 svensk tid 
Startlista och onlineresultat

  
SE KLASSEN ONLINE: Här följer du hela fälttävlansdressyren direkt, i SVT Play, mellan 10:55 och 17:45 (Yvonne Åstrand och Viktoria Carlerbäck kommenterar)


Läst 31782 ggr
(Logga in för att skriva en kommentar)

Fler inlägg

JUL
15
2012

Lisen om OS-platsen: "Man blir faktiskt inte glad"Det är kluvna känslor som gäller för Lisen Bratt Fredricson. Hon är jätteledsen över att hennes vän och lagkamrat Malin Baryard Johnsson missar OS, då Tornesch har blivit skadad. Samtidigt innebär det att hon själv blir ordinarie ryttare i London.
- Min första reaktion var att det är väldigt tråkigt för det svenska laget, f-n! Sedan blev jag faktiskt inte glad över att få rida utan bara fokuserad. Man går in som i en tunnel, säger hon. 
Sylve Söderstrand menar att det betyder jättemycket att alla i laget känner varandra så väl, inte minst när det händer något tråkigt. 
- Ryttarna lyfter och stöttar varandra.
  
Om Sverige får ta ut en ny reserv till London är fortfarande oklart. Därför är det extra viktigt att ingen mer häst eller ryttare skadar sig, laget blir ju väldigt sårbart utan reserv.
- Så jag har sagt till dem att nu är det slut med fallskärmshoppning och liknande. Nä, skämt å sido, det kanske inte är så smart att rida de allra vildaste unghästarna veckorna innan OS, säger Sylve.
I veckan ska Lisen och Peder Fredricson ha fest för att de har bott tio år på Grevlundagården.
- Jag kommer dit bara för att kontrollera att Lisen inte går omkring i några skyhöga klackar, ler Sylve.
  
När paret Fredricson är i London får deras båda söner stanna hemma och se mamma rida på tv, tillsammans med far- och morföräldrar.
- Det går tyvärr inte att ha med dem, de får inte bo i OS-byn och säkerheten är väldigt stor i London, säger Sylve.
Lisen får inte ens ha maken Peder boende hos sig i OS-byn, trots att han är på plats som tränare. Han får i stället härbärgera i det boende som Svenska Ridsportförbundet tillhandahåller.
 
Text & foto: Anki Yngve


Läst 158936 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15
2012

Söndag: Peder Fredricson trea i Falsterbo GP
Det blev en grymt spännande avslutning här i Falsterbo, Peder Fredricson på H&M Cash In var som enda svensk med till andra omgången. Han gick ut som trea från slutet, satte en snygg nolla och ledde klassen. Men tyvärr passerades han i prislistan av vinnaren Nicola Philippaerts på Carlos från Belgien och tvåan Brianne Goutal på Nice De Prissey från USA.
  
GP-segraren Nicola Philippaerts hann se första ryttaren i andra omgången och insåg att det skulle bli en snabb omhoppning:
- Jag gav allt och det lyckades!
Andraplacerade Brianne Goutal bor egentligen i USA, men har varit stationerad i Europa under sommaren.
- Jag var väldigt glad i omhoppningen över att jag har en så försiktig och "scopy" häst. Det behövdes!
Hon avslöjar också att hon har koppling till Sverige, hennes pojkvän kommer härifrån...
  
Peder Fredricson var jätteglad för sin tredjeplats.
- Det är en speciell häst jag har, allt är möjligt och allt är omöjligt med honom. Men vet aldrig hur det blir. Cash In har en otrolig kapacitet, men ridbarheten måste vi jobba lite mer på...
Valacken gillar helt enkelt inte när ryttaren bestämmer för mycket.
- Det är bara att hänga med. Andra hästar kan man ha en tanke om att forma på ett visst sätt, men det går inte med den här. Jag har haft honom i tre år och kan fortfarande inte få honom på tygeln...
  
Om ett par veckor åker Peder till OS i London. Men inte som ryttare utan som tränare till sin bror Jens. Och som make till Lisen förstås, som nu är klar för en ordinarie plats.
- Jag, Jens och Lisen har tränat ihop hemma hos oss under de senaste månaderna, det har varit jättekul. Tidigare har det aldrig gått bra för alla oss tre samtidigt, men det har det faktiskt gjort den här säsongen. Även om jag inte har varit tillräckligt bra för att få rida OS.
Mindre roligt tycker Peder att det är att hans team-kamrat Malin Baryard Johnsson missar London.
- Det är bara tråkigt, jag är verkligen ledsen för Malin. Man vet ju hur det känns, dels att missa en OS-plats men framför allt när hästarna blir skadade...

ResultatlistaDen 18-årige Grand Prix-vinnaren Nicola Philippaerts.


Amerikanskan Brianne Goutal kom på andra plats.


När Peder fyllde 40 i vintras önskade han sig en klocka, men han fick ingen. Så lyxuret han fick i pris är han väldigt nöjd med.


Peder fick se sig slagen av "ungdomarna".
  
Text: Anki Yngve
Foto: Johan Sjögren


Läst 161309 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15
2012

Söndag: Bestört Malin Baryard missar OSTidigt under söndagseftermiddagen kallade förbundskapten Sylve Söderstrand till presskonferens. Och det var inget trevligt besked han hade att lämna, Malin Baryard Johnssons Tornesch har nämligen visat sig ha en senskada, och missar OS.
Med sig till presstältet hade Sylve en lapp från landslagsveterinär Jonas Tornell, där det stod att Torneschs senskada är treprocentig och sitter i vänster fram. Det är inget allvarligt för framtiden, men han kommer inte att bli frisk till London.
- Malin är förstås bestört, det är verkligen synd om henne. Det är ingen idé att ni söker henne i dag, hon kommer inte att vara tillgänglig...
   
In som ordinarie i laget går i stället Hippson-bloggaren Lisen Bratt Fredricson på Matrix. Om Sylve får anmäla en ny reserv är oklart, troligtvis går det inte eftersom reglerna säger att anmälan nu är helt stängd.
- Vi har fortfarande ett väldigt bra lag. Lisens häst har hoppat övertygande, även om den inte är lika rutinerad som Tornesch, säger Sylve.
   
Snacka om att det har varit dramatik för det svenska hopplaget den här helgen. Först vann de nationshoppningen, sedan visade det sig att Coupe de Coeur var ofräsch så att Henrik von Eckermann får ta Allerdings till OS. Och nu Torneschs skada...
 
Text & foto: Anki Yngve


Läst 159152 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste