OS-kollen - Söndag: Sara och Sverige på delad fjärdeplats inför terrängen

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


JUL
29
2012

Söndag: Sara och Sverige på delad fjärdeplats inför terrängen

Söndag klockan 17:45: Efter att sista ryttaren, självaste Mark Todd som gick in på tredjeplatsen, har ridit ser ställningen bland svenskarna ut så här:
  
Sara Algotsson Ostholt - 4:a på 39,3 straff
Ludwig Svennerstål - 16:e på 43,7 straff
Niklas Lindbäck - 22:a på 45,2 straff
Linda Algotsson - 62:a på 59,8 straff
Malin Petersen - 65:a på 60,4 straff
  
Svenska laget har halkat ner på delad fjärdeplats i lagtävlingen. Det är ett bra utgångsläge, men samtidigt är pressen stor på de tre bästa ryttarna - Sara, Ludwig och Niklas - att göra bra ifrån sig i morgon. Detta eftersom Linda och Malin ligger så pass långt efter i resultatlistan, vi vill helst inte behöva räkna deras dressyrresultat...
Fullständig resultatlista 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  

Malin Petersens "Sophie" är en häst med många kvaliteter. Men hon tyckte att OS-publiken var riktigt läskig! FOTO: Tomas Holcbecher 
 
Söndag klockan 17:38:
Sist ut av svenskarna, och näst sist ut i hela klassen, red Malin Petersen Sofarsogood (eller Sophie som hästen kallas). Hon avvaktade lite med att gå in på banan - och hade ledhjälp första biten - eftersom stoet inte gillar applåder (Malin hade dessutom en britt framför sig i startlistan).
   
Det blev ingen riktig första halt, Malin vågade inte stanna eftersom Sophie kan bli istadig, men i övrigt såg travprogrammet ganska fint ut. I skritten var dock stoet spänt och galoppropgrammet var avvaktande, med svajiga byten. Sofarsogood höll sig i alla fall på mattan, det har hänt att hon stått på bakbenen på andra tävlingar, och sista halten blev helt okej!
  

Applåder gillar jag inte... FOTO: Tomas Holcbecher
  
När applåderna på slutet kom trodde vi nästan att "Sophie" skulle braka in i staketet. Men Malin såg glad och lättad ut när hon red ut - hon gjorde nog helt enkelt det bästa hon kunde med tanke på hästens anspänningsgrad.
  
Domarna gav Malin 59,63 procent, vilket ger 60,60 straff.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

    
Söndag klockan 17:02:
Nu fick vi en ny ledare i klassen! Och inte "ett av de stora namnen" utan Yoshiaki Oiwa från Japan på Noonday de Conde. Hans superfina ritt belönades med 74,57 procent, det vill säga låga 38,10 straff. Yoshiaki verkar själv inte riktigt tro att det är sant - och japanerna på läktaren är helt tokiga!
Det betyder alltså att Sara Algotsson Ostholt nu ligger delad trea, Ludwig Svennerstål ligger på 15:e plats och Niklas Lindbäck på 20:e.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 
Söndag klockan 16:11:
Tyske guldfavoriten Michael Jung på Sam fick ett par taktmissar i ett i övrigt stiligt program. Domarna lade honom på 40,6 straff - inte bättre än en åttondeplats med nio ryttare kvar. Det är han nog inte helt nöjd med!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  
Söndag klockan 15:37:
Nu fick klassen en ny ledare, italienaren Stefano Brecciaroli fick till en toppenritt på 38,50 straff. Det betyder att han petade ner Sara Algotsson Ostholt till delad andraplats. Ludwig Svennerstål ligger elva och Niklas Lindbäck 15:e. Svenska laget fortsatt trea.
  
Apropå Niklas så berättade SVT:s expertkommentator Viktoria Carlerbäck att hon pratade med honom för en stund sedan:
- Han svor inte, men det var inte långt ifrån. Tydligen fick han valet och valde att gå ut efter den första åsksmällen. Han lade ner sin häst och tänkte börja om med uppladdningen, men efter bara fem minuter kom de tillbaka och hämtade honom. Han hann därför inte få tillbaka det tryck han ville ha i galoppen.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Niklas Lindbäck och Mister Pooh. FOTO: Tomas Holcbecher 
  
Söndag klockan 14:21:
Efter den tio minuter långa "åskpausen" fick Niklas Lindbäck Mister Pooh startsignal, då regnade det i alla fall lite mindre. En bra start blev det, med härlig ökad trav och bra skolor. Skritten är kanske inte "Misters" starkaste sida, men den var ok. Galopparbetet var stadigt, med många sjuor och någon åtta från domarna. Och så avslutade han med en tjusig halt! På minussidan var att Mister Pooh tidvis såg lite ojämn och "fipplig" ut i munnen.
   
69,88 procent gav domarna Niklas, vilket ger 45,20 straff. Han fick en kram av dressyrtränaren Elisabet Lundholm efteråt, men skakade bara på huvudet. Niklas är med andra ord inte alls nöjd med en 13:e-plats så här långt.
   
Sverige åkte i alla fall upp på tredjeplats i lagtävlingen, efter Tyskland och Australien. 16 ekipage återstår!
 

Kolla in de svenska kronorna på Mister Poohs rumpa!
FOTO: Tomas Holcbecher

 
Söndag klockan 14:02:
Vilken rysare! Himlen öppnade sig inför att Niklas Lindbäck på Mister Pooh skulle rida och när han red in på banan mullrade åskan... Huvuddomaren beslutade då att blåsa av tävlingen i tio minuter, i hopp om att åskovädret ska dra förbi. Hoppas, hoppas att Niklas kan ladda om mentalt efter det här!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

Söndag klockan 13:32: Efter 52 ekipage ligger Sara Algotsson Ostholt på Wega fortfarande på delad förstaplats. Ludwig Svennerstål på Shamwari ligger åtta, vilket också är fantastiskt bra. Svenska laget är fyra efter tre ryttare, nu är det bara en halvtimme kvar till Niklas Lindbäcks start!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 

Wega har verkligen en härlig galopp! FOTO: Tomas Holcbecher
   
Söndag klockan 11:37: Sara Algotsson Ostholt Wega var först ut av svenskarna under söndagen. Hon startade precis efter Zara Phillips, den brittiska drottningens barnbarn, som slutade på 46,1 straff.
  
Wega drog sig lite fri i första halten och blev även något hög i formen i den ökade traven, men visade härliga skolor och avspänd skritt. I galopprogrammet höjde sig Wega ytterligare, stoet har en fin och schvungfull galopp, med "go" i längningarna. Jättefina byten gör hon också!
  
Domarna gav Sara 73,83 procent, vilket ger 39,30 straff. UPP I DELAD LEDNING! (Hon petade ner Ludwig Svennerstål till 6:e-platsen, men det kan han nog unna henne.)

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

FÖRHANDSINFORMATION
Under söndagen rider andra halvan av startfältet i fälttävlans OS-dressyr. 
Dressyrprogrammet heter OG CCI 4-Star Test B, Short Version. Det innehåller bland annat inridning i samlad galopp, skolor i trav och galopp, serpentiner med förvänd galopp, fyra byten i språnget, samt ökningar i alla gångarter. Svårighetsgraden motsvarar ungefär Medelsvår B.
  
Svenska ryttare i dag:
Sara Algotsson Ostholt, Wega - 10:24 lokal tid, 11:24 svensk tid
Niklas Lindbäck, Mister Pooh - 13:02 lokal tid, 14:02 svensk tid
Malin Petersen, Sofarsogood - 16:20 lokal tid, 17:20 svensk tid 
Startlista och onlineresultat

  
SE KLASSEN ONLINE: Här följer du hela fälttävlansdressyren direkt, i SVT Play, mellan 10:55 och 17:45 (Yvonne Åstrand och Viktoria Carlerbäck kommenterar)


Läst 32120 ggr

Fler inlägg

JUL
14
2014

David Will om Mic Mac: "Hon måste få vara lite galen"


I helgen som var fick vi se en välbekant häst i Falsterbo – med en ny ryttare i sadeln. Angelica Augustssons Mic Mac du Tillard togs tidigare i år över av David Will.
– Jag försöker att inte kontrollera henne för mycket, hon måste få vara lite galen, säger han.

Angelica flyttade från Tyskland till Belgien tidigare i år. Därmed fick hon lämna kvar superhästen Mic Mac du Tillard hos tidigare arbetsgivaren Dietmar Gugler i Tyskland.
– Det var så klart väldigt tufft för henne. Mic Mac har alltid varit Angelicas favorit, ända sedan hästen kom till oss, säger David Will.
Han tog över det egensinniga stoet och har gjort det med både framgång och motgång. De har bland annat vunnit en 1,50-klass, men i första klassen de startade i Falsterbo fick de tre nedslag.
– Jag red inte tillräckligt bra helt enkel. Hon behöver mitt stöd, hon är väldigt försiktig och känslig och är jag inte med henne hoppar hon inte lika bra, säger David.
  
Ödmjuk inför uppgiften
Han har ridit Mic Mac en del på hemmaplan även när Angelica tävlade henne.
– Så jag känner henne en del och vet lite hur jag ska göra. Men jag rider henne inte ens hälften så bra som Angelica, ännu i alla fall, säger han ödmjukt.
I söndagens Grand Prix-klass kom David fyra med Mic Mac, efter fyra fel i grunden.
– Det är viktigt att jag låter henne vara som hon är. Hon kan inte passas in i en mall och det måste jag vara medveten om hela tiden.
Än så länge har han inte känt av några tendenser till att Mic Mac skulle bli istadig inne på banan. Ni minns kanske att Angelica Augustsson hade problem med att stoet reste sig och vägrade gå från utgången vid ett par tillfällen.
– Nej, men jag försöker tänka på att hålla lite fart när jag rider förbi utgången. I början hade jag det mer i bakhuvudet att det kunde bli så, men nu tänker jag inte alls på det.
Om inte Angelica flyttat från Tyskland och bytt arbetsgivare hade kanske hon och Mic Mac varit tilltänkta att starta i VM i Normandie senare i år.
– Nja, nej. Några tankar på ett mästerskap har jag inte för henne. Självklart vill jag vara ute och tävla på hög nivå, men jag satsar inte på att hon ska gå VM alls, säger David Will.
 
Text & foto: Ida Röök 


Läst 92772 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2014

Alexander: ”Jag presterar bäst under press”


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Alexander Zetterman har gjort 21 starter under Falsterboveckan, målet var att vinna allt. Han fick nöja sig med flera placeringar och seger i den största Grand Prix-klassen, och med att ha dragit in prispengar på omkring en miljon kronor.

44 ryttare kom till start i Longines Falsterbo Grand Prix, varav åtta svenskar. Med till omhoppningen var Niklas Arvidsson på Click and Cash 1155 och Alexander Zetterman på Cafino, tillsammans med nio andra ryttare. Inte minst var det trekombinationen i grundomgången som skapade problem för flera av ekipagen.
Alexander Zetterman gick ut tidigt i omhoppningen och satte en riktigt snabb nolla. Ryttare efter ryttare fick fel i omhoppningen – eller red långsammare än Alexander. Och så var segern ett faktum.
– Jag är helt utmattad. Det har varit så mycket den här veckan och allt har planerats in i minsta detalj. Min häst är fantastisk och jag blir överväldigad när jag tänker på att han gör allt som jag ber honom om. Han har ett så stort hjärta, säger Alexander på presskonferensen efter klassen.

Flera bud på Cafino
Cafino är en elvaårig valack som var med Alexander i USA och tävlade i vintras.
– Vi började med några mindre 1,20-klasser, men då kom vi inte ens fram till första hindret, han bockade och hade sig. Nu har vi jobbat ihop oss. Det har kommit flera bud på honom, flera ryttare har provat honom man han har alltid kommit tillbaka till mig. Det känns som att det är meningen att det ska vara vi två. Det blir väldigt känslomässigt när jag tänker på det, säger Alexander.
Cafino tävlades tidigare av Karl-Jakob Ingvarsson, bland annat har han gått young rider-EM, men steget till att vinna en femstjärnig internationell Grand Prix-klass är förstås stort, något som förbundskapten Sylve Söderstrand också intygar.
– Både Alexander och Cafino har utvecklats massor det senaste året. Alexanders teknik i ridningen har förfinats och Cafino har höjt sig inte bara ett snäpp utan två eller tre, säger han.
Alexander har alltså haft en fullproppad Falsterbo-vecka, med 21 starter. Han har kunnat dra in runt en miljon i prispengar med hjälp av placeringar och den avslutande segern – och så en tjusig Longines-klocka förstås.
– Jag sa för längesedan att jag inte skulle köpa någon klocka utan vänta tills jag vann en. Men så dröjde det så länge att jag skaffade en Longinesklocka ändå. Men den gick sönder så den här är välkommen, säger Alexander.

Trött men inte omotiverad
Inför den sista starten för veckan var han ganska avslappnad.
– Eftersom jag är så trött hade jag ingen energi för att kunna vara nervös. Jag var motiverad men avspänd och visste vad jag behövde göra. När jag hoppade av Cafino efter grundomgången kunde jag knappt stå på benen, det läget är det.
Inte helt oväntat får Alexander frågan om han är klar för VM i Normandie nu i och med framgångarna.
– Nja, det vet jag inte riktigt. Men jag blickar framåt och slipar på detaljer. Det gäller att bestämma vilka tävlingar man vill göra och sikta på det. I och med detta kanske jag kan få plats på fler större tävlingar. Det är ett måste för att kunna prestera på toppnivå – att göra det här ofta så att det blir rutin. Jag kan inte gå in och överprestera varenda gång jag rider femstjärnigt, därför måste jag göra det oftare, säger han.
  
Blir taggad av pressen
Alexander funkar som bäst när han rider under press.
– Den där söndagen när det ösregnar, man ska starta avdelning B och klockan är sex på kvällen, då gäller det att motivera sig. Pressen motiverar mig, jag är en ganska avslappnad person som behöver ha den för att motiveras. Skulle jag rida VM har jag en hel nations förväntningar på mig, säger han och fortsätter:
– Jag tänker mycket på alla som står bakom mig, att det här är min betalning till dem – min mamma, min bror, min hästskötare, hästägarna och sponsorerna. Min mamma finns alltid där, hon hade ju kunnat göra något annat av sitt liv men har valt att stötta mig och min bror.
Hela tre sekunder skilde segraren från nummer två i resultatlistan, tyska Andre Thieme och Contanga 3.
– Det är respekt att vinna så stort. Jag tyckte att jag höll bra tempo men så såg jag resultatet när jag kommit över mållinjen, jag trodde nog att jag red snabbare, säger han och fortsätter:
– Det är häftigt med publiken, under prisutdelningen stod jag bara och tänkte att ”hjälp vad häftigt”, jag undrar då hur Alexander kände sig.
Niklas Arvidsson fick dessvärre ett stopp i omhoppningen efter att ha kommit för nära hinder nummer två. 

Text: Ida Röök
Foto: Ida Röök/Annelie Lundkvist 

Här hittar du fullständigt resultat.

 
Falsterbo Horse Show intervjuar Alexander:


Läst 118052 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2014

Söndag: Holländsk topp i dressyrens sjuårsfinalPatrick van der Meer - en nöjd segrare.

Den sista dressyrklassen under Falsterbo Horse Show blev sjuåringarnas final, med tio startande ekipage. Segrade överlägset gjorde Patrick van der Meer med Coco Chanel, på 74,12 procent.
– Det är en sådan otrolig atmosfär här i Falsterbo, något som gjorde dagens seger ännu roligare, säger Patrick efter prisutdelningen.

Bästa svensk i klassen blev Per Sandgaard på Charmeur med 69,64 procent. Direkt efter ritten var Per märkbart besviken över några missar. När vi träffar honom efter prisutdelningen kan han inte riktigt njuta av placeringen.
– Missarna kostade andraplatsen, det är tråkigt. Men det är en väldigt talangfull häst som jag tror kommer gå hela vägen, säger Per.

Resultat


Per Sandgaard ser ljust på framtiden, det här var nämligen bara början.

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 118654 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.