OS-kollen - Söndag: Sara och Sverige på delad fjärdeplats inför terrängen

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


JUL
29
2012

Söndag: Sara och Sverige på delad fjärdeplats inför terrängen

Söndag klockan 17:45: Efter att sista ryttaren, självaste Mark Todd som gick in på tredjeplatsen, har ridit ser ställningen bland svenskarna ut så här:
  
Sara Algotsson Ostholt - 4:a på 39,3 straff
Ludwig Svennerstål - 16:e på 43,7 straff
Niklas Lindbäck - 22:a på 45,2 straff
Linda Algotsson - 62:a på 59,8 straff
Malin Petersen - 65:a på 60,4 straff
  
Svenska laget har halkat ner på delad fjärdeplats i lagtävlingen. Det är ett bra utgångsläge, men samtidigt är pressen stor på de tre bästa ryttarna - Sara, Ludwig och Niklas - att göra bra ifrån sig i morgon. Detta eftersom Linda och Malin ligger så pass långt efter i resultatlistan, vi vill helst inte behöva räkna deras dressyrresultat...
Fullständig resultatlista 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  

Malin Petersens "Sophie" är en häst med många kvaliteter. Men hon tyckte att OS-publiken var riktigt läskig! FOTO: Tomas Holcbecher 
 
Söndag klockan 17:38:
Sist ut av svenskarna, och näst sist ut i hela klassen, red Malin Petersen Sofarsogood (eller Sophie som hästen kallas). Hon avvaktade lite med att gå in på banan - och hade ledhjälp första biten - eftersom stoet inte gillar applåder (Malin hade dessutom en britt framför sig i startlistan).
   
Det blev ingen riktig första halt, Malin vågade inte stanna eftersom Sophie kan bli istadig, men i övrigt såg travprogrammet ganska fint ut. I skritten var dock stoet spänt och galoppropgrammet var avvaktande, med svajiga byten. Sofarsogood höll sig i alla fall på mattan, det har hänt att hon stått på bakbenen på andra tävlingar, och sista halten blev helt okej!
  

Applåder gillar jag inte... FOTO: Tomas Holcbecher
  
När applåderna på slutet kom trodde vi nästan att "Sophie" skulle braka in i staketet. Men Malin såg glad och lättad ut när hon red ut - hon gjorde nog helt enkelt det bästa hon kunde med tanke på hästens anspänningsgrad.
  
Domarna gav Malin 59,63 procent, vilket ger 60,60 straff.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

    
Söndag klockan 17:02:
Nu fick vi en ny ledare i klassen! Och inte "ett av de stora namnen" utan Yoshiaki Oiwa från Japan på Noonday de Conde. Hans superfina ritt belönades med 74,57 procent, det vill säga låga 38,10 straff. Yoshiaki verkar själv inte riktigt tro att det är sant - och japanerna på läktaren är helt tokiga!
Det betyder alltså att Sara Algotsson Ostholt nu ligger delad trea, Ludwig Svennerstål ligger på 15:e plats och Niklas Lindbäck på 20:e.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 
Söndag klockan 16:11:
Tyske guldfavoriten Michael Jung på Sam fick ett par taktmissar i ett i övrigt stiligt program. Domarna lade honom på 40,6 straff - inte bättre än en åttondeplats med nio ryttare kvar. Det är han nog inte helt nöjd med!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  
Söndag klockan 15:37:
Nu fick klassen en ny ledare, italienaren Stefano Brecciaroli fick till en toppenritt på 38,50 straff. Det betyder att han petade ner Sara Algotsson Ostholt till delad andraplats. Ludwig Svennerstål ligger elva och Niklas Lindbäck 15:e. Svenska laget fortsatt trea.
  
Apropå Niklas så berättade SVT:s expertkommentator Viktoria Carlerbäck att hon pratade med honom för en stund sedan:
- Han svor inte, men det var inte långt ifrån. Tydligen fick han valet och valde att gå ut efter den första åsksmällen. Han lade ner sin häst och tänkte börja om med uppladdningen, men efter bara fem minuter kom de tillbaka och hämtade honom. Han hann därför inte få tillbaka det tryck han ville ha i galoppen.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Niklas Lindbäck och Mister Pooh. FOTO: Tomas Holcbecher 
  
Söndag klockan 14:21:
Efter den tio minuter långa "åskpausen" fick Niklas Lindbäck Mister Pooh startsignal, då regnade det i alla fall lite mindre. En bra start blev det, med härlig ökad trav och bra skolor. Skritten är kanske inte "Misters" starkaste sida, men den var ok. Galopparbetet var stadigt, med många sjuor och någon åtta från domarna. Och så avslutade han med en tjusig halt! På minussidan var att Mister Pooh tidvis såg lite ojämn och "fipplig" ut i munnen.
   
69,88 procent gav domarna Niklas, vilket ger 45,20 straff. Han fick en kram av dressyrtränaren Elisabet Lundholm efteråt, men skakade bara på huvudet. Niklas är med andra ord inte alls nöjd med en 13:e-plats så här långt.
   
Sverige åkte i alla fall upp på tredjeplats i lagtävlingen, efter Tyskland och Australien. 16 ekipage återstår!
 

Kolla in de svenska kronorna på Mister Poohs rumpa!
FOTO: Tomas Holcbecher

 
Söndag klockan 14:02:
Vilken rysare! Himlen öppnade sig inför att Niklas Lindbäck på Mister Pooh skulle rida och när han red in på banan mullrade åskan... Huvuddomaren beslutade då att blåsa av tävlingen i tio minuter, i hopp om att åskovädret ska dra förbi. Hoppas, hoppas att Niklas kan ladda om mentalt efter det här!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

Söndag klockan 13:32: Efter 52 ekipage ligger Sara Algotsson Ostholt på Wega fortfarande på delad förstaplats. Ludwig Svennerstål på Shamwari ligger åtta, vilket också är fantastiskt bra. Svenska laget är fyra efter tre ryttare, nu är det bara en halvtimme kvar till Niklas Lindbäcks start!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 

Wega har verkligen en härlig galopp! FOTO: Tomas Holcbecher
   
Söndag klockan 11:37: Sara Algotsson Ostholt Wega var först ut av svenskarna under söndagen. Hon startade precis efter Zara Phillips, den brittiska drottningens barnbarn, som slutade på 46,1 straff.
  
Wega drog sig lite fri i första halten och blev även något hög i formen i den ökade traven, men visade härliga skolor och avspänd skritt. I galopprogrammet höjde sig Wega ytterligare, stoet har en fin och schvungfull galopp, med "go" i längningarna. Jättefina byten gör hon också!
  
Domarna gav Sara 73,83 procent, vilket ger 39,30 straff. UPP I DELAD LEDNING! (Hon petade ner Ludwig Svennerstål till 6:e-platsen, men det kan han nog unna henne.)

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

FÖRHANDSINFORMATION
Under söndagen rider andra halvan av startfältet i fälttävlans OS-dressyr. 
Dressyrprogrammet heter OG CCI 4-Star Test B, Short Version. Det innehåller bland annat inridning i samlad galopp, skolor i trav och galopp, serpentiner med förvänd galopp, fyra byten i språnget, samt ökningar i alla gångarter. Svårighetsgraden motsvarar ungefär Medelsvår B.
  
Svenska ryttare i dag:
Sara Algotsson Ostholt, Wega - 10:24 lokal tid, 11:24 svensk tid
Niklas Lindbäck, Mister Pooh - 13:02 lokal tid, 14:02 svensk tid
Malin Petersen, Sofarsogood - 16:20 lokal tid, 17:20 svensk tid 
Startlista och onlineresultat

  
SE KLASSEN ONLINE: Här följer du hela fälttävlansdressyren direkt, i SVT Play, mellan 10:55 och 17:45 (Yvonne Åstrand och Viktoria Carlerbäck kommenterar)


Läst 31783 ggr
(Logga in för att skriva en kommentar)

Fler inlägg

AUG
10
2012

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 231823 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2012

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna

Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 230970 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09
2012

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 233698 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste