OS-kollen - Sylve: "Äntligen är det dags!"

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


AUG
03
2012

Sylve: "Äntligen är det dags!"


Casall tar i lite onödigt mycket över de "små" hindren. 
  
De har väntat och väntat och väntat. Men nu, äntligen, är det dags för hoppryttarna att inta arenan i Greenwich Park. Under fredagskvällen fick de känna på banan - och hindren. Alla hästar var i riktigt bra form.
  
Varje ryttare fick 90 sekunder på sig. Rolf-Göran Bengtsson och Casall La Silla var först ut av de svenska ekipagen. Det såg busenkelt ut när "Roffe" lotsade hingsten runt banan.
- Det var trevligt att komma ut och hoppa i arenan. Casall kändes precis som han ska vara - avspänd och pigg. Det är bra att ha hoppat en kombination till exempel. Därför tog vi den två gånger, säger Rolf-Göran när Hippson träffar honom och de andra svenska ryttarna efteråt.
Jens Fredricson och Lunatic var nästa ryttare in, även han passade på att hoppa igenom nästan hela banan. Ryttarna hade ett tiotal språng att välja på, hinderhöjden låg omkring 1,40-1,50, följden på hindren bestämde de själva.
- Lunatic kändes okej, jag begärde inte mer av honom egentligen. Det är bara viktigt att komma ut och känna att allt stämmer, säger han.
  
Allerdings hoppade inte
Henrik von Eckermann var den enda av svenskarna som avstod helt från att hoppa. 
- Jag fick veta att det ändå inte är de här hindren i morgon, så då kändes det inte nödvändigt att hoppa dem. I stället red jag runt Allerdings som kan vara lite tittig på allt runtomkring banan, säger han.
Lisen Bratt Fredricson satt på en överhettad Matrix. Han såg ut att ta i lite onödigt mycket över de relativt små hindren inne på banan.
- Min häst är ganska het så för mig är det perfekt att ha möjligheten att ta in honom på det här sättet. Matrix blir bättre och bättre ju längre tävlingen är igång, säger hon.
  
Har haft lugn och ro
Under fredagen hade annars det svenska hopplandslaget en ganska lugn dag. De red på arenan även under morgonen, sedan slappade de i lägenheten i OS-byn.
- Jag undrar om ryttarna någonsin har det så här lugnt runtomkring sig. De behöver det. Några låg bara och vilade medan någon fick massage. Perfekt uppladdning, säger förbundskapten Sylve Söderstrand.
Han är väldigt glad över att det äntligen har blivit dags att dra i gång hoppdelen av detta OS.
- Som vi har väntat och längtat. Nu är vi här. Underbart!, säger han.
Lördagens klass är det första individuella kvalet, för nationshoppningens del har resultatet där bara betydelse för startordningen i den kommande lagklassen.
Jens Fredricson är den som startar först av svenskarna under lördagen.
- Jag trivs med att gå ut först. För mig är det bra att ha gjort min prestation, för jag har väldigt lätt för att fokusera på annat under tiden. Jag är lite som en storebror som gärna hjälper till med allt möjligt runtomkring. Då är det skönt att starta först och ha tävlingen avklarad sedan, säger han.
  
Text och foto: Ida Röök

 


Rolf-Göran Bengtsson och Casall La Silla testade banan.

 


Jens Fredricson och Lunatic gjorde en "okej" runda, mer begärde inte piloten idag.

 


Henrik von Eckermann och Allerdings hoppade inte alls.

 


En flygande start fick Lisen på Matrix. "Han är het, min häst". Jo tack, vi ser det!

 


Peder Fredricson har nu anlänt för att stötta de svenska ryttarna. Här med Sylve Söderstrand.

 


Jens Fredricson går ut först av de svenska ryttarna. "Då kan jag koncentrera mig på annat sen", säger han.

 


Världsettan i hoppning ser väldigt avslappnad ut medan han ger telefonintervjuer...

 


Lisen får nu stöttning av maken Peder.

 


Henrik Von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson är taggade inför första starten.

 


Lisen och Jens tittar på film från dagens övningar.


Läst 27681 ggr

Fler inlägg

JUL
16
2013

Bildspel: Höjdpunkter från hästfesten i Falsterbo


Klicka på en bild för att starta bildspelet.I söndags avlutades Falsterbo Horse Show och med svenska ögon sett gjordes det på bästa möjliga sätt - Jens Fredricson vann Falsterbo Grand Prix. I vanlig ordning var så klart hela veckan full av höjdpunkter. Nu avslutar vi årets bevakning med att blicka tillbaka i ett blidspel.
 
Foto: Ida Röök 


Läst 109415 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Webb-tv: Intervju med groomen My Almqvist


Hippsons husbloggare My Almqvist är hästskötare hos Jens Fredricson och har arbetat i tre år med Lunatic. Här intervjuas hon av Falsterbo Horse Show efter dagens Grand Prix-vinst - och hon är så klart väldigt glad.
  
 


Läst 114992 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Jens och ”Luna” hade segern på känn


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  

–  Jag hade det på känn. Jag har mått så bra och varit så stark mentalt, allt har stämt till 100 procent. 

Så säger Jens Fredricson om vinsten i Falsterbo Grand Prix. Nyckeln till framgången ligger i bra planering – och en otroligt stark känsla att segern var på gång.

   

Jens Fredricson var som enda svensk med till den andra omgången i Longines Falsterbo Grand Prix. Lunatic hoppade helt fantastiskt i den första rundan, där banan bjöd på en hel del klurigheter. Inte minst var det den sista distansen som ställde till det för en mängd ryttare. Många var felfria fram till den allra sista, gigantiska oxern – Angelica Augustsson och Livello till exempel.

 

Jens Fredricson fick en skämtsam smocka av tvåan Marcus Ehning när de stod på podiet under prisutdelningen, i dag var inte den legendariske tysken oslagbar.

– Efter Marcus omhoppning sa alla att ”det där går inte att slå”. Men det gjorde det, vilken fantastisk avslutning, säger förbundskapten Sylve Söderstrand, märkbart nöjd med hur Falsterbo-veckan slutade.

 

Lunatic var perfekt

Jens själv säger att känslan var 100 procent rätt.

– Det smittar av sig på Lunatic. Han känner mig utan och innan den hästen. Det finns ingen som honom, han passar mig som handen i handsken. Lunatic har ett ben här och ett ben där när han hoppar, men han vet vad som krävs för att ta sig över, och så gör han det.

 

I dag stämde hans plan hela vägen fram.

– Jag trimmade med hjälp av Henk Nooren i morse och då var Lunatic bara helt perfekt. Han kändes hur fin som helst.

Jens framhåller att det är just coachningen vid sidan av som gjorde att det gick så bra.

– På en sådan här tävling har jag stöttning av Sylve, Henk och många andra som jag kan bolla tankar och idéer med. Jag valde exempelvis att gå på åtta språng fram till den sista kombinationen i första rundan, det var inte många som löste det så. Hade jag gjort annorlunda hade jag kanske haft nedslag, säger han.

Full fart framåt

I omhoppningen kände han inför näst sista språnget att han var tvungen att gasa ännu mer. Mellan näst sista och sista hindret gav han och Lunatic därför allt.

– Jag hade en stor fördel av att gå ut sist i omhoppningen. Hade Marcus varit sist hade han ridit snabbare. Men jag släppte på helt efter sista hindret, det var bara full fart som gällde. Lunatic är som en liten kanin, han bara landar och sätter fart. Han är inte heller lika lång tid i luften, i och med att han är så snabb i språnget.

 

Landslaget i hoppning har på senare tid tagit hjälp av en mental coach.

– Jag träffade henne i torsdags. Hon kom in i stallet och frågade hur jag mådde. Jag svarade ”bra”. ”Jag ser det, du kommer att vinna”, sade hon då. Hon såg exakt på mig hur stark jag var mentalt, säger Jens. 

Jens Fredricson borde nu vara självskriven i EM-laget. Tillsammans med Sylve skulle saken diskuteras under söndagskvällen.

– Vi ger besked nästa vecka, säger förbundskaptenen.

  

Text och foto: Ida Röök

MISSA INTE BILDSPELET I TOPPEN PÅ SIDAN!


Läst 120187 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Hästen i trafiken
– Porträtt: Lotta och Kajsa Björe 
– Tömkör som Bo Jenå

– Sveriges charmigaste stallmaskot
– Det viktiga beterinärbesiktningen
– Hoppövningar med Victoria Almgren
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Ryggömhet kan bero på både yttre och inre faktorer
Mälaren Hästklinik svarar
Avtalet avgör vem som blir ansvarig när ett föl skadar sig
Eva Johansson svarar
Vem blir ansvarig om någon skadar sig på anläggningen?
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.