Pether Markne
APR
14
2016


Jag och Hans Horn, bangång OS i London 2012.
  
Hans Horn är definitivt en av de tränare som jag har lärt mig mest av – även om han inte sa så mycket under träning och tävling. Vi såg honom sällan, men cigarrdoften avslöjade att han ändå var i närheten. Han var alltid på plats.

Efter ritten, långt ifrån affekt och eufori, bjöd han på kaffe och ställde samtidigt några intelligenta och välformulerade frågor. I takt med mina svar uppstod en konstruktiv diskussion gällande ridningens mysterier, som på ett utmärkt sätt flyttade fram och utvecklade min kunskaps- och färdighetsnivå.


Hans och cigarren vid en tävling i Österrike.
Foto: Tomas Holcbecher
  
Idag tränar jag mina elever alltmer i Hans Horns anda. Min vision är att vara delaktig i att de unga ryttarna själva förstår att de äger sin egen utveckling till hundra procent. Jag strävar efter att skapa en kultur där ryttarna tidigt inser hur deras agerande mot hästar, kamrater och även tränare påverkar deras framtida varumärke i ridsporten.

Det räcker nämligen inte att 2016 enbart att vara en duktig ryttare, man måste även kunna attrahera både hästägare och nödvändiga sponsorer. Social förmåga och ett väl utvecklat management är nyckeln för att kunna nå framgång i en global hoppsport som är under snabb utveckling. I årets WC-final i Göteborg visade världens skickligaste ryttare och deras fantastiska hästar vad som krävs för att vara med i det internationella toppskiktet.


Avon sträcker sig över sista hindret i Falsterbo Derbyt.
Foto: Roland Thunholm
  
När landslaget tränade för Franke Sloothaak för tjugo år sedan frågade jag om jag kunde komma och träna med honom. Han tittade oförstående på mig och sa:
”Du behöver inte träning, utan en sponsor och fler bra hästar.”
Det var ett uppvaknande. Jag som trodde att om jag bara red lite bättre skulle en trollstav förändra min situation, simsalabim! Men Franke visste av egen erfarenhet att ingen ryttare är bättre än sin bästa häst. 

Varje ryttare ansvarar för sin egen satsning. Att se problem kommer alltid att vara enkelt och ofruktbart, medan förmågan att se lösningar på problemen skapar den rakaste vägen mot målen.
  
/Jens


Läst 71124 ggr Kommentarer KommenteraPether Markne

Pether har själv tävlat hoppning upp till 1,60 internationellt, samt internationell dressyr upp till OS-nivå (Sydney 2000). Han är dessutom Sveriges enda A-tränare i både hoppning och dressyr.
Porträttfoto: Erik Rundelius

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Belöningsbaserad hästträning Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

I bloggen bjuder Pether Markne på erfarenheter och tips från sin långa karriär inom ridsporten, samt på "vardagsnörderi" kring hästar och ridning.

Till bloggen
Arkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

När är vaccinet mot eksem på marknaden?
Mälaren Hästklinik svarar
Är det farligt att spruta igång stoets brunst?
Mälaren Hästklinik svarar
Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.