SIHS-2013-kollen - Lördag: Nummer 14 vann Top ten-finalen

SIHS 2013

Här samlar vi allt från Stockholm International Horse Show 2013. Nyheter, resultat, bilder och mycket mer.


NOV
30
2013

Lördag: Nummer 14 vann Top ten-finalen


  
Under lördagskvällen avgjordes en av världens mest prestigefulla hoppklasser i Globen, nämligen Rolex IJRC Top Ten Final. Finalen arrangeras av den internationella hoppryttarklubben och inbjudna är världsrankingens tio bästa ryttare.
  
Men eftersom det kommit ett par återbud har några av ryttarna på reservlistan halkat med denna gång. Och de knep de två högsta placeringarna!
Tyske Daniel Deusser på Evita van de Veldbalie var snabbaste dubbelnollan efter två omgångar och fick stå överst på prispallen. Han är just nu rankad som nummer 14 i världen. Bredvid honom stod tvåan från Frankrike, Patrice Delaveau på Lacrimoso HDC, även han dubbelnolla – och rakad elva för närvarande. Å andra sidan återfanns en världsetta, Ben Maher på Tripple X III, på bronspallen.
– Det hade varit bättre om de där två hade stannat hemma, skämtade han på den efterföljande presskonferensen.
  
Fick sen inbjudan
Segraren Daniel Deusser beskriver sig som ”enormt glad” och berättar att han först för åtta-nio dagar sedan fick sin inbjudan till Globen.
- Men jag visste ju att jag var reserv så jag har haft finalen lite i bakhuvudet. Min häst var därför inte anmäld till någon tävling helgen innan. Jag måste verkligen tacka mitt sto, hon är i fantastisk form just nu!
Han tycker också att Globen är en rolig arena att tävla i:
- Folk sitter så högt upp längs med väggarna, det blir en väldigt speciell atmosfär. Man kommer in och känner ”wow”!
  
Banan får beröm
Alla tre ryttarna på prispallen berömde den svenske banbyggaren Peter Lundström efteråt.
- Det var en fantastisk bana, och det säger jag inte för att jag vann. Den var rättvis och hygglig mot hästarna, men samtidigt hade vi bara två felfria i första rundan, menar Daniel.
Patrice Delaveau fyller i:
- Det var en rolig bana i andra omgången där vi ryttare kunde rida på med lite fart. Då blir det bra underhållning för publiken. 
  
Text & foto: Anki Yngve
  
Fullständigt resultat
 

Glad Daniel på presskonferensen.
  

Hans sto Evita är i ruskigt bra form.
  

Patrice var nära seger.
  

Världsettan Ben Maher, trea i dag.
  


Daniel tittar på kollegorna via tv:n från framhoppningen - efter sin första felfria runda. FOTO: Annelie Lundkvist


Läst 12118 ggr

Fler inlägg

JUL
10
2011

Vi älskar dig, Angelica!Visst, Angelica Augustsson och Mic Mac Du Tillard blev "bara" tvåa i Falsterbo Grand Prix. Men för publiken var det så nära en seger hon bara hade kunnat komma. Angelica var näst sist ut och red för allt vad tyglarna höll, hon var nolla på ledartiden 44,72 sekunder. Vi var nog många som redan hade hämtat hem segern i tanken när fransmannen Patrice Delaveau, som sista ryttare, nollade på en ännu snabbare tid.
 
Historisk fransman
Genom segern i dag på blott nioåriga Orient Express är Patrice Delaveau historisk, han är den första ryttaren någonsin som vunnit både derbyt och Falsterbo Grand Prix under samma år. Och förutom en snygg klocka får ha med sig motsvarande 607 000 kronor hem (plus segersumman från derbyt). Det kan man ju leva med...
- Den här helgen har varit helt fantastisk för mig. I går kväll hade jag inte ens kvalat in till Grand Prixen, men så kom det några strykningar och jag fick rida. Nästa år planerar jag att komma tillbaka och försöka vinna derbyt, Grand Prix-klassen OCH Nations Cup, skrattar segraren. 
Han berättar att han inte behövde ha någon speciell plan inför omhoppningen.
- Jag tittade på Angelica och insåg att jag måste rida precis som hon, fast snabbare.
 
Bästa rundan någonsin
När Angelica Augustsson träffar pressen efter prisutdelningen ska hon strax sätta sig i den stora sexhästars lastbilen och köra hem till Tyskland. Hästarna måste ju med, annars hade hon haft råd med en flygbiljett i dag - andraplatsen gav (hästägaren) motsvarande 380 000 kronor.
- Jag är väldigt glad för min andraplats. Mic Mac hoppade fantastiskt, grundomgången var nog den bästa runda jag gjort med henne någonsin, berättar hon.
I omhoppningen menar Angelica att hon blev lite "blyg" i svängarna eftersom underlaget inte var helt optimalt. 
- Jag vågade egentligen bara låta henne löpa på för fullt till sista hindret. 
Men Angelica har svårt att tro att hon hade kunnat rida så mycket fortare, ens om hon hade startat sist i omhoppningen och hade kunnat titta på Delaveau. Hon är nöjd med sin ritt, med sin andraplats och med sin nya Longines-klocka.
- Jag har faktiskt vunnit väldigt många klockor … det är något med mig och klockor! 
Hon får behålla armbandsuren själv men har gett bort några av dem, bland annat en till sin hästskötare. På den egna armen sitter den klocka hon hade på sig när hon vann världscupen i Göteborg.
- Den har jag inte tagit av mig sedan dess. Det är min turklocka. 
Och Mic Mac måste vara hennes turhäst.
- Hon är het och lite svår, men jag älskar att rida henne. Jag kan rida henne hur länge som helst där hemma, berättar Angelica.
 
Besviken "Roffe"
En som inte var lika nöjd efter omhoppningen var Rolf-Göran Bengtsson. Grundomgången på Quintero La Silla var lysande, men i omhoppningen halkade hästen lite inför en stor oxer och låg helt fel mot hindret.
- Jag var passiv själv och väntade bara på vad han skulle göra, om han skulle gå av stort eller lägga in ett kort galoppsprång. Och han gjorde det senare, säger Rolf-Göran om den grova rivningen som förpassade honom till sjundeplatsen.
Å andra sidan menar "Roffe" att han med Quintero inte hade haft någon segerchans. Hästen är helt enkelt inte snabb nog i jämförelse med exempelvis Orient Express och Mic Mac.
 
Resultatlista, Falsterbo Grand Prix

Hippsons bildspel från Falsterbo Grand Prix
  


Läst 107140 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2011

Tysk seger i ”lilla” küren


World Dressage Masters-küren i går var höjdpunkten på dressyrtävlingarna här i Falsterbo. Men under söndagseftermiddagen reds det även en trestjärnig kür. Den här gången fick Patrik Kittel och Toy Story nöja sig med andraplatsen, vann gjorde tyska Sabine Becker Lamarc WRT. Trea blev Per Sandgaard Lomumba Havdal, som fick till en riktigt fin runda.
 

Ulla Håkanson på Richelle 2 var femma i klassen. Man kan inte bli annat än glad över att hon fortfarande, 73 år ung, kan hävda sig på så hög nivå!
 
Hela resultatlistan


Läst 106225 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2011

Anja bäst på tre hästar


En av showklasserna inne på dressyrbanan har varit Agria Rider Challenge, där tre världsryttare har lånat tre svenska tävlingshästar och startat dem en gång var. De hjältehästar som var med i klassen var Pia Fälths Efendi, Kristian von Krusenstiernas Charleston och Tullstorp Dressage Stables Mainau.
Bäst sammanlagda poäng, efter att ha ridit alla tre hästarna, hade Anja Plönzke (andraplacerad var Patrik Kittel). Hennes ritt på Charleston belönades högst av samtliga program.
 

Anja Plönzke på Efendi. Sympatiskt nog red hon med hjälm eftersom hon inte kände hästarna.
 

Patrik Kittel lotsade runt Mainau på ett väldigt harmoniskt sätt.
 

Catherine Haddad-Staller bjöd som alltid på sig själv. Här rider hon Charleston.
 
Motsvarande showinslag inne på hoppbanan var barbackahoppningen, som vanns av danska Tina Lund.


Läst 41792 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.