Saras vardag - Åskoväder
AUG
08

Åskoväder

Hej! När vi åkte hemifrån igår eftermiddag var det redigt åskoväder från Kungsbacka ner till Varberg. Ösregnade så vi körde i 50 på motorvägen. Kom fram till ett soligt Älmhult på kvällen och lastade in alla grejer i stallet och hästarna i boxarna :) Har varit här en gång tidigare och då fick vi stå i "gamla stallet", som bara består av fyra boxar men väldigt mycket plats att ha alla sina grejer på, så jag skrev i anmälan att jag gärna står där igen och det fick vi. Så snällt!!Bill på promenad igår kväll när vi kommit fram :)Brorsorna installerade i stallet :)Skulle ta en panoramabild, gick sådär, haha!Haha!! Ser ut som en älgkamel?

I morse åkte vi bort tidigt och gav dem mat och jag gick en promenad med Bill eftersom han skulle starta första klassen. Åkte sedan till hotellet (IKEA) och åt frukost och sedan tillbaka till tävlingen igen och gick promenad med alla hästarna. Gjorde sedan i ordning Bill som skulle hoppa 110cm, avdelning B.

Han var lite stissig under framridningen och inne på framhoppningen började han visa upp diverse konster. Precis vid staketet stod en reporter från Sveriges Radio Kronoberg P4 och intervjuade tävlingsledaren. Bill såg sin chans att göra radiodebut och började skutta omkring precis vid staketet så att reportern direkt lade märke till honom och började prata om denna pajas, haha! Har lagt upp radioklippet på min instagram, aamaziingsara, så gå in där om ni vill lyssna när de pratade om Bill på framhoppningen, haha!

Inne på banan var han bättre fokuserad och var jätteduktig och hoppade felfritt! Superkul!


Efteråt gick jag ut och skrittade på Ratzia en stund och joggade lite, sedan blev det lunch innan det var dags för 130cm med Marco och Ratzia. Bedömning två faser med totalfel.

Marco var först ut och nu var det debut på tävlingsbanan med hackamore. Spännande! Han var heeeelt sjövild innan vi gick in på framhoppningen. Han har nog aldrig hoppat runt så, vet inte alls vad det tog åt honom. Riktigt psykbryt i alla fall.. Men inne på framhoppningen lugnade han ner sig och det kändes bra. Fortfarande inte helt lätt att svänga, men tror det blir bättre!

Inne på banan kändes han jättebra och hoppade felfritt! Missade en sväng i omhoppningen, men som sagt, lite fler rundor på hackamoret så blir vi nog mer varma i kläderna. Tiden räckte ändå till en tredjeplats vilket var superkul!! :)Marco några sekunder innan han flippade ur totalt.. :P
Fick sedan snabbt byta häst och sitta upp på Ratzia. Precis när vi går in på framhoppningen brakar världens oväder igång och det börjar åska som bara den och det känns som om blixtarna är precis runt oss. Så stort åskoväder att klassen fick pausas och alla hästar och ryttare tog skydd i manegerna under tiden. Helt galet! Men efter en stund lättade det upp och tävlingen kunde fortsätta :) Glad att jag inte hade börjat hoppa fram än, men stackars de ryttarna som precis skulle in på banan och starta. Då gäller det att verkligen lyckas ladda om mentalt!

Ratzia kändes jättefin hon också och var felfri i grunden så i omhoppningen brassade vi på som bara den! Tyvärr föll de två sista hindren, men ibland måste man chansa :)Efter regn kommer solsken och det var en solig prisutdelning när Ratzia hämtade Marcos rosett :)Fick på sig rosetten på grimman i boxen så han vet hur duktig han var :)Vid framhoppningen finns gratis dricka till ryttarna. Uppskattas verkligen!! :)


Spolade av hästarna och gav dem lite hö. Åkte sedan tillbaka lite senare för att gå ut och promenera med dem och ge kvällsmat. Nu är det läggdags för mig också :)


Läst 9582 ggr

Fler inlägg

JAN
17

Vecka 2 och 3

Hej! Det har varit full fart sedan tävlingen i Helsingborg för två veckor sedan. Måndag förra veckan var röd dag och jag började sent, så då passade mamma och jag på att rida hästarna tillsammans. Det blev en lugn promenad i skogen med Marco och Ratzia som hade tävlat och med Hedda och Bill blev det lite hoppning i manegen. Byggde en serie med kub - studs - räcke - ett galoppsprång - oxer. Mamma fick hoppa Hedda några gånger på låg höjd, sedan tog jag några språng lite högre. Hon ska ju snart också ut och tävla :)Resten av veckan blev som vanligt varierat arbete med några tidiga mornar i manegen med markarbete, några sena eftermiddagar/kvällar på det upplysta ridspåret och några ljusa förmiddagar i skogen. Längtar verkligen till det blir ljust tidigare så vi kan rida ut ännu mer.Ratzia i Helsingborg för två veckor sedan <3

I lördags åkte jag till Svensk Hästrehab med Marco så fick han gå ett pass på vattenbandet. Han tycker det är riktigt roligt och vet precis vad han ska göra. Vivi sa att han går väldigt stadigt och jämnt på bandet. Kul!När jag kom hem blev det hoppintervaller med Hedda och Bill i paddocken. Ena långsidan är tre räcken med 6,5 meter i mellan och den andra långsidan hade jag en studs med fyra kuber. Man hoppar då först tre varv i ena varvet, sedan cirka en minut paus för att sedan byta varv och köra tre varv åt andra hållet. Hur många intervaller man gör beror så klart på hästens kondition och styrka i nuläget samt vilken höjd. 120cm skulle jag säga är maxhöjd på den här övningen.

Med Bill körde jag 3x3 varv och första varvet på 90cm och de två sista varven på 100cm. Detta var första gången han gjorde detta och det fungerade mycket bra!

Med Hedda blev det också 3x3 varv men första varvet 100cm och de två sista varven 110cm. Hon kändes jättefin!

Ratzia fick göra detta på söndagen och denna övning är guld för henne och hon har gjort den många gånger tidigare. Gjorde en intervall på 100cm, en på 110cm och tre på 120cm. Självklart lite mjölksyra på sista intervallen men fortfarande bra hoppning och absolut inte trött. Ska göra detta denna helgen också då hon inte har tävling :)

Med Marco blev det lite specialare med tanke på hans ben. Hoppade studsen några gånger och sedan kombinationen för sig. Inga intervaller. Plockade sedan ner A och C i kombinationen och hoppade bara ett fristående räcke på lite högre höjd. Kändes bra!

Ratzia fick välförtjänt djupvågsbehandling och massage förra veckan efter segern i Helsingborg <3


Läst 670 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
04

Första tävlingen 2020!

Hej! I morse ringde klockan strax före fem. Årets första tävling gick idag av stapeln för Ratzia, Marco och mig. Har aldrig tävlat så här tidigt på året förut. Har många gånger planerat att åka till Trettonspelen i Helsingborg, men avstått pga dåligt väglag. I morse var det däremot bara blåsigt, så vi susade ner till Helsingborg för att hoppa 130cm med Ratzia och 140cm med Marco.

För Ratzia var det bedömning A:0 med en bana på 11 hinder och 13 språng. Fanns inte så många svängar att göra, utan bara hålla bra galopp och korta in vägarna så gått det går. Hon var väldigt stissig ute på framridningen pga blåsten, men inne på framhoppningen kändes hon nästan slö. Var som att hon gjorde av med all energi när hon stressade runt där ute. Hoppade väl i alla fall, men tog inte så många språng.

Inne på banan blir hon alltid lite mer alert. Började något skakigt på ettan då hon var lite tittig på transporten i hörnet, men sedan kom hon igång och kutade på som bara den och lyfte fint på hovarna. Det blev en felfri runda och vinst med hela tre sekunder!! Kunde säsongen 2020 börjat bättre? Näää! Så roligt, heja Ratzia!! <3Ny luva och nytt schabrak från Equestrian Stockholm som hon fick i julklapp :)

Sedan var det dags för Marco att hoppa 140cm, bedömning A:0+A:0 med totalfel. En bana på 12 hinder och hela 15 språng. Han kändes toppenfin, men två bommar trillade i trekombinationen. Annars en väldigt bra runda tycker jag :) Får träna mer trekombinationer så han inte stressar sig igenom utan tar det lugnt och hoppar färdigt sprången.
När vi kom hem från Helsingborg gjorde vi i ordning Bill och Hedda och åkte till nya ridspåren för en uteritt. Höll igång ordentligt och båda var superpigga. Bill bockade i vanlig ordning som bara den. Kommer han någonsin lugna ner sig? Förmodligen inte, med tanke på att brorsan nu är 12 år och fortfarande lika vild som när han var fyra...
Vacker himmel på uteritten :)


Läst 8206 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
31

Gott Nytt År!

God fortsättning och gott nytt år! :) Alla hästarna är igång efter lite jullov efter sista tävlingen i Åstorp. Var även på vetcheck för två veckor sedan med Marco hos Florian. Han har känts jättefin under året, men är alltid nervös att det ska vara något. Kunde andas ut när han blev överröst av lovord och att han såg toppenfin ut! Så skönt, och kul, att höra <3Åkte även till Svensk Hästrehab med Marco för att låta honom gå på vattenbandet. Detta var andra gången han var där och han visste precis vad han skulle göra. Så duktig! Mamma köpte ett tiokort på vattenbandet till Marco i julklapp. Lyxigt!!Förra veckan, på juldagen, fick alla hästarna hoppa lite hemma i paddocken. Hade tre små kuber på medellinjen och hoppade som på en åttvolt och en fristående oxer och en kombination. Hedda och Bill, äldst och yngst, var lydigast. Både Marco och Ratzia var lite halvvilda, haha.Julklapp från Vivi :) Hur snygga posters?!Härlig sista morgon på 2019 när vi var ute och red på Ratzia och Bill :)Jag jobbade till klockan 15 idag, så mamma red även ut på Hedda och Marco när det var ljust ute. Marco hade varit jättefjantig och tittat på varenda människa ute i motionsspåren. Lustigt, när vi är ute och rider tillsammans och jag klagar på att han är så sjåpig för allt så säger hon alltid "det beror på ryttaren" ;)

Ikväll blir det restaurang och sedan hem till djuren och vara med dem på tolvslaget. Peppar peppar så har hästarna inte reagerat jättemycket tidigare år, men lite oroliga blir de så klart i början när alla fyrverkerier skjuts upp. Kan hoppas att alla i närheten har slopat fyrverkerier i år :)

Gott nytt år till er alla!


Läst 10027 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv