Saras vardag - Clear-Round + Hundrädsla
JUN
12
2015

Clear-Round + Hundrädsla

Hej! Vädret de senaste dagarna har varit underbart! Igår kväll lät jag Hedda och Marcos boxdörrar vara öppna så de kunde välja om de ville vara ute eller inne under natten. När jag mockade i morse var Marcos box ren, så han gick nog ut på gräset och sov :) Låter dem välja i natt också. Så skönt med uteboxarna!

I onsdags kväll åkte mamma och jag till Kungsbacka ridklubb. Jag hoppade en runda på 110cm med Rivica på deras clear-round. Hon kändes jättefin och hoppade felfritt :) Kanske något mattare än vanligt, men är nog bara över den plötsliga värmen som kommit. Hon gjorde i alla fall fina språng och lyssnade bra. 
Videolänk: http://play.videofy.me/v/10397480

Igår förmiddags red jag ut en liten runda på både Marco och Ratzia i Bunketorp. Tog det lugnt med båda två. Ratzia har varit lite svullen nu när hon kommit ut i stora gräshagen, så hon har fått skritta i några dagar, men imorgon åker vi till skogen igen och kommer hålla igång lite mer i alla gångarter :)

Jo, jag skulle ju berätta om Marco och hans hundrädsla. Det hela började som sagt med att han blev ordentligt skrämd av skällande hundar som fyraåring. Jag skulle skritta upp till manegen hos dressyr-Eva och då går man förbi deras hundgård. Precis när vi passerade kastade sig hundarna mot gallret och skällde som tokiga. Marco blev helt vettskrämd och har efter detta alltid blivit väldigt spänd och rädd när han hör hundar skälla. Skäller en hund som är nära så vänder han helst och drar åt andra hållet. Hör han en hund skälla när vi till exempel är ute och rider i skogen, men inte ser den, så blir han väldigt spänd och på sin vakt. 

Dessutom var han med om ett annat "hundtrauma", som kunde slutat riktigt illa, också när han var fyra, eller möjligtvis fem. När vi håller på och grejar i stallet brukar vi ha vår hund Fia i en lång lina, så att hon inte ska gå på egna promenader. Den här gången låg Fia på gårdsplanen och satt fast i linan. Jag skulle rida Marco uppe i paddocken och hoppade upp utanför stallet. Jag fipplar lite med stiglädren och Marco börjar gå. Plötsligt är Marco med frambenen på ena sidan om hundlinan, som ligger rätt ner på marken, och med bakbenen på andra. Just i detta ögonblick väljer Fia att resa på sig och börja gå, så att linan spänns och åker upp i luften mellan Marcos ben, samtidigt som han är på väg framåt. Allting gick väldigt fort och klantiga jag hade ju ingen koll (lesson learned, det vill jag lova, mådde jättedåligt över vad som kunde ha hänt) där jag satt och ändrade längd på stiglädren i godan ro. Marco fick panik när han känner linan mellan benen och självklart blev det bara värre när han börjar hoppa omkring och trassla in sig ännu mer. Vad som ännu värre var var ju att Fia satt fast i linan och halades in mot Marcos sparkande ben. Marco hade fullständig panik och var inte kontaktbar. Till slut gick linan som tur var sönder så att Fia kom loss och Marco kunde lugna ner sig. Kunde gått riktigt illa med Fia, och även med Marco.

Det var sjukt obehagligt och efter detta har jag så klart lärt mig en ordentlig läxa. Dessutom är jag efter detta "med" när hästen rör sig framåt och håller inte på och pillar med annat.

Både Fia och Marco var rädda för varandra ett bra tag, men idag är de vänner igen. Fia kan komma fram till Marcos box eller staket vid hagen och hoppa upp med framtassarna och slicka honom på mulen :) Han blir aldrig rädd när han ser Fia eller om hon skäller, utan bara när han ser eller hör andra hundar. Det har blivit mycket bättre med att se hundar. Visst blir han lite spänd, men han passerar fint och hundarna brukar alltid vara snälla och inte bry sig om honom. Det är som sagt mest när de skäller som han får panik. Kan ju hoppas att det blir bättre med tiden, men kan nog vara så att detta alltid kommer sitta kvar.Marco och Fia på uteritt 


Läst 7607 ggr
Fler inlägg

JUL
23
2021

Hej! För tre veckor sedan var vi på meeting i Mantorp med Marco, Bill och Ratzia. Det var på Mantorp Hästarena och det var toppenbra. Hade ett eget litet stall med tre boxar, uppbindningsplats med dusch och massor av utrymme. Så himla lyxigt! :)Bill hoppade 120cm första dagen och gjorde det jättefint med en felfri runda och blev 3:a! Hoppade "normala" språng och kändes avspänd. Så är målet att alltid ha honom, men det är inte det lättaste. Andra dagen gick han 125cm och då blev han tyvärr spänd på framhoppningen så då blev det att han hoppade för stora språng, mer upp än fram. Men han kämpade på så himla bra inne på banan ändå! Kom helt galet in i första kombinationen. Klarade A-hindret trots omtramp, men då var det omöjligt att hoppa B-hindret, så fick helt enkelt styra på igen och då gick det utan problem :)


Foto: Pernilla Hägg

Marco hoppade 135cm första dagen och var dunderladdad. Reagerade mycket på ljud och kändes som en exploderande bomb, hehe. Det blev tre räcken ner då han helt enkelt var för ivrig, men annars kändes hans hoppning riktigt bra och jag hoppades att han skulle lugna ner sig lite.Foto: Pernilla Hägg

Det gjorde han och dag två hoppade han 140cm bedömning A:0. Första 140cm sedan september för oss och det var en mastig bana. Var till och med en mur med på 150cm. Han hoppade helt magiskt med ett nedslag och jag kunde inte vara nöjdare. Han kändes superfin!


Foton: Pernilla Hägg

Hoppade 140cm sista dagen också, som var bedömning A:0+A:0 med totalfel. Även här hoppade han toppenbra! Var felfria i grunden och i omhoppningen fick vi ett stopp där vi tappade galoppen helt i svängen upp till en oxer. Resten kändes så himla bra! <3


Foton: Pernilla Hägg

Ratzia däremot gick det inte alls bra med. Detta var tredje tävlingen sedan vi fick börja tävla igen och även denna gång blev det flera rivningar, så nu bokade vi en tid hos veterinären. Vet ju att man inte alltid kan vara på topp, men när man river flera hinder tre tävlingar på raken, vilket hon inte brukar, då är det nog något som inte stämmer. Så vi fick en tid redan på måndagen hos veterinären och nu är hon behandlad båda fram. Faktiskt första gången i hennes 13-åriga liv hon blir behandlad. Hon har skrittat sedan behandlingen och nästa vecka är det återbesök.

Sedan tävlingen i Mantorp har Bill, Hedda och Marco gått i skogen och Bill har även gått en dressyrlektion och förra veckan blev det hoppträning för Lennart. Marco gick en trimlektion denna veckan för Amanda. Han var så besviken när han såg alla hinder i paddocken och sedan bara fick trava och galoppera över bommar på marken, haha.

I måndags var Marco hos Vivi på Svensk Hästrehab och fick djupvågsbehandling samt gick på vattenbandet. Och förra veckan var Thiago hemma och gjorde den årliga tandkollen på Marco, Bill och Hedda. Han tog Ratzia några veckor innan.Läst 5957 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
28
2021

Hej! I måndags och tisdags förra veckan blev det tävling inne på Åby med Marco och Ratzia. Hoppade 7-star 130cm båda dagarna och på måndagen var det bedömning A:0+A:0 två faser och på tisdagen A:0. Marco var helt fantastisk och Ratzia var total katastrof!

Marco kändes superbra båda dagarna och hoppade jättefint! Han var felfri och placerad båda dagarna och kvalade till finalen på onsdagen, men min plan var hela tiden att bara hoppa måndagen och tisdagen så avstod att hoppa den. Var så härligt att han var så lugn och uppmärksam. På första tävlingen efter det långa coronauppehållet (i Halmstad för tre veckor sedan) var han ju otroligt taggad och stark, nu däremot var han en helt annan häst. Superkul! :)


Härliga bilder fotade av Falkenbergs Foto :)

Ratzia och jag var dock inte alls i form! Jag har hoppat henne på ett kombinationsbett länge (och på hackamore lite från och till), men när jag hoppade henne själv för cirka två veckor sedan var hon väldigt irriterad på bettet, så veckan innan tävlingen testade jag Bills bett på träningen för Amanda. Kändes helt okej, så tänkte att jag provar det på tävlingen. På måndagen rev vi två hinder och hon låg på väldigt mycket i handen och var framtung för mig. Tog det ändå på tisdagen igen, men det var samma sak där och när vi hade rivit fyra hinder lyfte jag handen och tackade för oss. Kontaktade vår duktiga hästtandis och han kom redan samma dag. Det var ändå dags för tandkoll nu för alla hästar, men det visade sig att Ratzia hade jättemycket vassa kanter. Mycket mer än vad hon hade sist för kappt ett år sedan och han sa att så här mycket ska det inte bli. Stackaren! Säkerligen en bidragande faktor. Skönt att det är fixat nu :) Så får vi se om det går bättre nästa gång vi hoppar!

Eftersom 130cm var lägsta klassen på måndagen och tisdagen när jag kunde vara med och tävla så fick Bill inte hänga med. Däremot fick han åka på Amandaträning på onsdagen och det var kanonkul! Vi hade lite övningar där hästarna fick jobba med hindret samt hinder ur sväng och sedan böjt spår in till en serie bommar på marken så man var tvungen att planera sin ridning ordentligt. Bill kändes jättefin och lydig, så det var kul :)

I måndags efter tävlingen gav jag Cooper ett redigt sommarbad, sedan körde jag honom till hans uppfödare Eva för att släppa ut honom på bete. Han stod som ett ljus i transporten hela vägen. Nu ska han vara där till slutet på augusti/början på september och bara äta gott och ha det kul med de andra. Han går med en till treåring och två tvååringar. Den ena tvååringen visade lite attityd när Cooper kom in i hagen, men det tog inte lång tid innan Cooper satte honom på plats. Han är nog allt lite kaxig ;)Lille långöra <3 Ska bli spännande att se om han växer till sig något under sommaren. HOPPAS!

Utsläppt på bete <3


I onsdags kom Vivi från Svensk Hästrehab och gick över alla hästarna hemma med djupvåg och massage. En gång i månaden är hon här och ser till att hästarna får en härlig stund :)Instagram: aamaziingsara


Läst 19967 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
20
2021

Hej! Nu har Cooper vilat i cirka två veckor och bara gått i gräshage här hemma och även gått ute på nätterna. Bill har fått vara barnvakt och hålla honom sällskap :) Imorgon däremot ska jag köra honom till hans uppfödare så ska vi släppa honom på riktigt bete. Blir härligt för honom. Väl värt sommarlov efter en mycket bra vår. Så glad att det lossnade efter en väldigt tuff vinter. Hoppas bara han inte glömmer bort allt till han kommer hem efter betet, hehe.En sista skogspromenad för två veckor sedan :)Marco på hoppträning för Lennart förra veckan :)


Förra veckan fick Marco hoppträna för Lennart utomhus och denna veckan blev det banhoppningsträning inomhus för både Amanda och Lennart. Hoppade först Marco och Ratzia för Amanda ena dagen och sedan samma bana med Bill dagen efter för Lennart. Kändes bra! :) Snart tävling igen och har även planerat in lite meeting. Ska bli så kul!
Har varit fantastiskt sommarväder de senaste veckorna och det har blivit mycket uteritter. Långa skritturer och mycket galopp i backarna. Hoppas det håller i sig, allt blir så mycket roligare när det är fint väder :)


Läst 27964 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.