Saras vardag - Debut!
SEP
02

Debut!

Hej! I veckan var det dags för Bills debut på tävlingsbanorna, och jag är sååå nöjd! Hoppades så klart att det skulle gå bra, men visste att det skulle kunna gå precis hur som helst. Plockade ut honom och ledde bort honom utanför manegen. Hoppade upp och skrittade lite på grusplanen utanför. Han var helt lugn fastän det var andra hästar som kom och gick.

Gick in i stora manegen där det var både framridning och framhoppning i ett. Var nervös för detta då han på träningar i grupp varit lite vild under just framridningen när de andra hästarna galopperar runt. Den här gången var han lugn som en filbunke och skrittade omkring där inne medan de andra galopperade och hoppade fram. Travade och galopperade utan problem och hoppade sedan fram vilket också gick jättebra.

Sedan var det dags att gå in på banan. Det var utomhus i den stora paddocken, och där blev han lite spänd när vi väntade på vår tur när hästen före hoppade. Försökte bara skritta omkring och hålla honom lugn. Sedan var det vår tur! Debut på 90cm! En bana på åtta hinder. Bara bomhinder och plank. Kändes skönt!

Hoppade ettan och drog sedan iväg lite efteråt och gjorde en bakutspark när jag skulle svänga till tvåan, så fick inte svängt där utan fick göra en volt och rida an på nytt. Sedan flöt det på så fint! Rev ett räcke med bak, då han som sagt var lite spänd och inte hoppade igenom så bra som på träning, men huvudsaken var att han bjöd på alla hinder och tyckte det var roligt! :D Är jättenöjd och har redan anmält till nästa unghästtävling om några veckor!


Dagen efter fick Bill, och även Hedda, välförtjänt djupvågsbehandling och massage av Vivi på Svensk Hästrehab. De tycker att det är sååå gott!
Vivi tittade även på Ratzia med värmekameran, eftersom hon fortfarande inte är bra. Såg då att det var ökad värme inte bara i den hoven där hon har blåmärket, utan även upp till kotan. Troligen är det alltså inte bara stengalla, utan säkert en vrickning också! För hon reagerade inte på böjprov hos veterinären, men en vrickning är ju åt "andra hållet". Ska tillbaka till veterinären i veckan och berätta om detta och se vad de säger, men låter rätt troligt att hon i en landning kan ha trampat snett då det var lite stenigt och tungt på den tävlingen. Tror inte hon kommer behöva behandlas, utan bara låta det gå över med vila. Hoppas hon blir bra snart :)

Har det riktigt skönt :)


Igår var det dags för tävling i Hermanstorp med Hedda och Marco. Årets sista utetävling. Hermanstorp har en jättestor och fin paddock med fin hinderpark och nu har de bytt underlag, så det är en fantastisk tävlingsplats! När jag för x antal år sedan red fälttävlan så tävlade jag faktiskt för Hermanstorp.

Mamma och jag åkte dit på morgonen med Hedda, som skulle hoppa 110cm och 115cm. Vi rev näst sista hindret i båda klasserna, men hon kändes verkligen jättefräsch och fin! Så kul att vara ute och tävla med henne igen :)
Sedan kom Fredrik och pappa ner med Marco som skulle hoppa 125cm. Skönt för honom att kunna gå i hagen så länge som möjligt och inte stå på släpet hela dagen. Åkte liksom hemifrån kvart över sju med Hedda och Marcos klass började kvart över fyra. Marco var laddad på framridningen och flög i luften några gånger, men när vi väl började hoppa fram fokuserade han och hoppade riktigt fint. Inne på banan var det 11 hinder, 13 språng. Han hoppade superfint och var felfri! Det var bedömning Winning Round, så travade av honom och ledde honom sedan en stund innan det var dags att värma upp på nytt för omhoppning.

När vi kommer in på banan igen för omhoppning frågar speakern om det är Sara Ekman på banan? Jag nickar allt vad jag orkar. Inget händer, får ingen startsignal. Marco är laddad och steppar omkring. Jag tittar upp mot domartonet och undrar vad som händer?? De sitter bara och stirrar i sin dator. Domaren börjar sedan dilla om att "Nä Saga, du rev sista hindret, du hade fyra fel". Saga?? Vem är Saga?? Ropar att jag var visst felfri och att detta är Sara Ekman, ingen Saga?! Domaren snöar helt in på att jag är en annan ryttare, Saga, och fastän både jag själv och flera andra ropar att detta är Sara Ekman så tar det ett himla tag innan hon fattar att hon är på fel ryttare i datorn.. Förstår inte vad problemet var då hon direkt när jag kom in på banan frågade om det var Sara Ekman och jag nickade?? I vilket fall som helst så fick vi till slut vår startsignal och Marco levererade ytterligare en superrunda! Med tanke på hans historik och att han precis börjat tävla igen så var planen att endast korta in vägarna, men inte brassa på. Han kändes helt fantastisk! Hoppas, hoppas att han fortsätter kännas så här fräsch! :)
Grundomgången :)
Omhoppningen :)
Fredrik supernöjd över Marcos prestation!


Instagram & Snapchat - aamaziingsaraLäst 14018 ggr

Fler inlägg

FEB
13

Storm i Laholm

Hej. I söndags åkte vi ner till Laholm tidigt på morgonen. Såg ut att bli fint väder när solen gick upp, men när vi kom fram blåste det som bara den. Åkte ner med Hedda och Bill, sedan skulle mamma komma ner med Ratzia senare på dagen.

För Hedda var det årspremiär på tävlingsbanan. 21 år gammal nu och fortfarande lika pigg och glad. Hoppade 110cm och 115cm. Hon var jättepigg och det märktes att hon var taggad att komma ut på tävlingsbanan. I 110cm började vi dock med att riva ettan, haha! Snacka om dåligt fokus?! Nä, skämt å sido, vi kom bra men hon gick ner lite för tidigt med bak och tog ner bakbommen. Resten hoppade hon fint!I 115cm, som mamma kallar hennes paradhöjd nu på pensionärsdar', tog hon revansch. Då var hon felfri i både grund och omhoppning och kom 2:a! Tant Hedda gillar när det går undan ❤️
Det blåste upp mer och mer och vi bestämde att mamma inte skulle komma ner med Ratzia till 130cm och att jag bara skulle starta 115cm med Bill och sedan ta oss hemåt innan det blev alldeles för stormigt.Vilde Bill var ännu vildare i blåsten och uppförde sig i vanlig ordning inte på bästa sätt när det var uppvärmning. Tur att han briljerade inne på banan, då blev jag riktigt stolt! Det var många titthinder och läktaren i Laholm är ganska mörk, så man hör mest att folk rör sig och pratar, men ser inte så bra, så innan start var han lite tittig på den långsidan, men när vi väl fick startsignal fokuserade han på rätt saker 🙂
Han är ju 7 år i år, så han fick också hoppa avdelning A. Även han hoppade felfritt i både grund och omhoppning och han pinnade på himla bra i omhoppningen med sina långa ben, så han tog sin första placering i livet och blev 8:a! Hur duktigt?!Åkte sedan hem lagom till att det började regna också. Fick köra försiktigt på motorvägen då det svajade rejält.. Var borta på ridspåret häromdagen vid ridklubben och där hade det blåst ner några stora träd rätt över spåret och även i Bunketorp på ridspåret hade det vält ett jätteträd, men där kunde vi rida runt, så det gick bra ändå. Läskigt det där med vindar alltså...


Läst 3363 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
08

Helsingborg, igen!

Hej! Förra helgen var vi i Helsingborg, igen! Tredje gången på typ två månader, haha. Hade ju aldrig varit där tidigare, men det har nog blivit lite av en ny favorit när det kommer till inomhustävlingar. Tar oss cirka 2h20min att köra dit, men motorväg hela vägen, så det är skönt. Bra framridning under tak, det är lyxigt när det regnat så mycket.

Hade med Ratzia och Marco. Ratzia gick 130cm och Marco 140cm. För Ratzia var det bedömning A:0 och en bana på 12 hinder och 14 språng. Hon var helt fantastisk och gjorde en toppenfin felfri runda som gav en 3:e placering. Såå roligt!


På prisutdelningen :)Stor, tjusig rosett <3

Sedan var det dags för Marco att hoppa 140cm, bedömning två faser. I grunden 8 hinder och 9 språng, i omhoppningen 5 hinder och 6 språng. Han kändes toppenfin han också, men ett nedslag i grunden. Rev uthoppet i kombinationen där han inte nådde ut över bakbommen på oxern, kom lite för försiktigt in, men annars kändes det väldigt bra <3


Foto: Kim C LundinFoto: Kim C Lundin

I måndags kom Per och skodde alla hästarna. Hedda är ju lite kinkig när det kommer till bakbenen, så hade sett på Facebook att man kunde ha på Equiband vid skoning. Testade det, och det gick helt okej, men det är fortfarande inte favoritgrejen att bli skodd bak ;pI tisdags åkte jag bort till manegen på morgonen för att trimma Vilde Bill. Då var han Super Bill och uppförde sig strålande. Brydde sig inte alls om att Pricken harvade i andra manegen och att stora porten var öppen. Ibland kan han fokusera på rätt saker, och då blir matte glad :)

På onsdagen fick han hoppträna för Lennart. Samma ställe som vi tränade på för två veckor sedan när han var helt sjövild och rädd för läktaren. Den här gången A-barn och huuuur lugn som helst. Alla var faktiskt förvånade över hur lugn han var, det säger en hel del om hur han brukar uppföra sig, haha! Idag däremot var vi ute och galopperade lite i skogen och då brallade han en hel del, men glädjebrallar gör mig inget. Då fortsätter han ändå på framåt. Värre är till exempel på tävling när han är spänd och man känner att man sitter på en tickande bomb som kan explodera precis när som helst. Hua.. Får se vad som händer imorgon på tävlingen. Håll gärna en tumme för en odramatisk dag ;)Vivi från Svensk Hästrehab var här i torsdags och gick över alla hästarna med djupvågen. Alla kändes fina, bara gamla Hedda som var lite spänd på höger rumpa, annars bra :)

Alla hästarna ridna i skogen idag, nu blir det lite slappa på soffan innan jag ska gå ut och packa inför tävling imorgon. Ikväll blir det att titta på Världscupen. Bra lördag!


Läst 6615 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
01

Hoppning med alla hästarna

Hej! Förra veckan hopptränade jag för Lennart på torsdagen med Bill och på fredagen med Ratzia. Han har börjat ha träningar i ett nytt ridhus här i närheten, så det var första gången vi var där. Jättefint, men Bill var rätt skeptisk... (himlar ordentligt med ögonen), haha. De hade en läktare på ena långsidan och i början tvärvägrade han att gå förbi där eftersom människorna som stod där antagligen skulle äta upp honom. Så framridningen bjöd på diverse konster från hans sida och vi var båda ganska svettiga redan innan vi börjat hoppa. En mamma på läktaren gav mig beröm för mitt tålamod med honom. Tack, han testar det varje dag, hehe.

Men sedan började vi hoppa och då skärpte han till sig en aning. Var inte helt hundra fokuserad och lattjade lite, men hoppade helt okej. Sedan fick han en flipp och bara sprang och sparkade bakut. Tänkte att nu säger han upp sig helt, vad sjutton händer? Men så galopperade jag honom typ två varv utan att styra på något hinder och sedan var det som bortblåst, och han avslutade med att hoppa en liten bana helt magiskt!!! Kanske de bästa språng han någonsin gjort?! Då är det värt alla hans hyss ;)
På fredagen åkte vi dit igen och jag hoppade Ratzia, samma övningar. Där var jag själv lite ofokuserad i början, men sedan vaknade jag till. Hon hoppade bra och övningarna passade henne utmärkt!

Gjorde på söndagen en short version av veckans träning med Marco och Hedda borta i manegen så att de också fick hoppa. Båda två var superfina, så det var roligt! :)
Vår klippmaskin la av förra helgen när jag klippte Bill (för övrigt typ en timma innan vi skulle till Åstorp, bra planerat av mig..), men då kom bästa Maria till undsättning med sin maskin och klippte klart honom så jag slapp tävla med en halvrakad häst. Dock har maskinen inte vaknat till liv efter det, så Fredrik har beställt en ny motor från England som vi nu väntar på. Hedda och Ratzia behövde bli klippta nu, så i veckan var Annelie här och rakade dem. Ratzia helrakad (eller ja, inte benen och sparat vid sadeln) och Hedda halvklippt. Jättesnyggt, och skönt att inte göra det själv faktiskt :) Men vi får hoppas vår maskin väljer att starta igen med ny motor. Är himla dyrt att behöva köpa en ny.. :O

I övrigt har det mest regnat och varit tråkigt väder, men det har i vanlig ordning blivit varierad ridning, både ute och inne. Idag red vi en långtur på Hedda och Bill i bortre skogen. Båda två var superpigga och Bill hoppade över varje vattenpöl vi stötte på.. Hade sedan tänkt rida ut på Ratzia och Marco i första skogen, men det var någon aktivitet där så när vi kom bort dit och skulle parkera var det helt fullsmockat med bilar, så vi fick vända och åka till ridspåret vid ridklubben istället.

Åkte sedan och badade Marco hos Maria. Han och Ratzia ska tävla imorgon, men Ratzia slapp bada. Hur kommer det sig att skimlar alltid är skitigast?? :)Vilde Bill 120cm i Åstorp för två veckor sedan :) För övrigt kan jag bara hålla med i alla skriverier om nya sättet att anmäla sig till tävling m.m. Dessutom verkar premieutbetalning inte heller fungera som det ska. Var ju placerad med Marco i Åstorp för två veckor sedan och har fortfarande inte fått in pengarna på mitt konto?? Har kontaktat två stycken från Åstorp på mail men ingen har svarat... Någon mer som inte fått pengar utbetalda? :/


Läst 10006 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.