Saras vardag - Debut!
SEP
02
2018

Debut!

Hej! I veckan var det dags för Bills debut på tävlingsbanorna, och jag är sååå nöjd! Hoppades så klart att det skulle gå bra, men visste att det skulle kunna gå precis hur som helst. Plockade ut honom och ledde bort honom utanför manegen. Hoppade upp och skrittade lite på grusplanen utanför. Han var helt lugn fastän det var andra hästar som kom och gick.

Gick in i stora manegen där det var både framridning och framhoppning i ett. Var nervös för detta då han på träningar i grupp varit lite vild under just framridningen när de andra hästarna galopperar runt. Den här gången var han lugn som en filbunke och skrittade omkring där inne medan de andra galopperade och hoppade fram. Travade och galopperade utan problem och hoppade sedan fram vilket också gick jättebra.

Sedan var det dags att gå in på banan. Det var utomhus i den stora paddocken, och där blev han lite spänd när vi väntade på vår tur när hästen före hoppade. Försökte bara skritta omkring och hålla honom lugn. Sedan var det vår tur! Debut på 90cm! En bana på åtta hinder. Bara bomhinder och plank. Kändes skönt!

Hoppade ettan och drog sedan iväg lite efteråt och gjorde en bakutspark när jag skulle svänga till tvåan, så fick inte svängt där utan fick göra en volt och rida an på nytt. Sedan flöt det på så fint! Rev ett räcke med bak, då han som sagt var lite spänd och inte hoppade igenom så bra som på träning, men huvudsaken var att han bjöd på alla hinder och tyckte det var roligt! :D Är jättenöjd och har redan anmält till nästa unghästtävling om några veckor!


Dagen efter fick Bill, och även Hedda, välförtjänt djupvågsbehandling och massage av Vivi på Svensk Hästrehab. De tycker att det är sååå gott!
Vivi tittade även på Ratzia med värmekameran, eftersom hon fortfarande inte är bra. Såg då att det var ökad värme inte bara i den hoven där hon har blåmärket, utan även upp till kotan. Troligen är det alltså inte bara stengalla, utan säkert en vrickning också! För hon reagerade inte på böjprov hos veterinären, men en vrickning är ju åt "andra hållet". Ska tillbaka till veterinären i veckan och berätta om detta och se vad de säger, men låter rätt troligt att hon i en landning kan ha trampat snett då det var lite stenigt och tungt på den tävlingen. Tror inte hon kommer behöva behandlas, utan bara låta det gå över med vila. Hoppas hon blir bra snart :)

Har det riktigt skönt :)


Igår var det dags för tävling i Hermanstorp med Hedda och Marco. Årets sista utetävling. Hermanstorp har en jättestor och fin paddock med fin hinderpark och nu har de bytt underlag, så det är en fantastisk tävlingsplats! När jag för x antal år sedan red fälttävlan så tävlade jag faktiskt för Hermanstorp.

Mamma och jag åkte dit på morgonen med Hedda, som skulle hoppa 110cm och 115cm. Vi rev näst sista hindret i båda klasserna, men hon kändes verkligen jättefräsch och fin! Så kul att vara ute och tävla med henne igen :)
Sedan kom Fredrik och pappa ner med Marco som skulle hoppa 125cm. Skönt för honom att kunna gå i hagen så länge som möjligt och inte stå på släpet hela dagen. Åkte liksom hemifrån kvart över sju med Hedda och Marcos klass började kvart över fyra. Marco var laddad på framridningen och flög i luften några gånger, men när vi väl började hoppa fram fokuserade han och hoppade riktigt fint. Inne på banan var det 11 hinder, 13 språng. Han hoppade superfint och var felfri! Det var bedömning Winning Round, så travade av honom och ledde honom sedan en stund innan det var dags att värma upp på nytt för omhoppning.

När vi kommer in på banan igen för omhoppning frågar speakern om det är Sara Ekman på banan? Jag nickar allt vad jag orkar. Inget händer, får ingen startsignal. Marco är laddad och steppar omkring. Jag tittar upp mot domartonet och undrar vad som händer?? De sitter bara och stirrar i sin dator. Domaren börjar sedan dilla om att "Nä Saga, du rev sista hindret, du hade fyra fel". Saga?? Vem är Saga?? Ropar att jag var visst felfri och att detta är Sara Ekman, ingen Saga?! Domaren snöar helt in på att jag är en annan ryttare, Saga, och fastän både jag själv och flera andra ropar att detta är Sara Ekman så tar det ett himla tag innan hon fattar att hon är på fel ryttare i datorn.. Förstår inte vad problemet var då hon direkt när jag kom in på banan frågade om det var Sara Ekman och jag nickade?? I vilket fall som helst så fick vi till slut vår startsignal och Marco levererade ytterligare en superrunda! Med tanke på hans historik och att han precis börjat tävla igen så var planen att endast korta in vägarna, men inte brassa på. Han kändes helt fantastisk! Hoppas, hoppas att han fortsätter kännas så här fräsch! :)
Grundomgången :)
Omhoppningen :)
Fredrik supernöjd över Marcos prestation!


Instagram & Snapchat - aamaziingsaraLäst 14938 ggr

Fler inlägg

OKT
25
2020

Hej! Idag skulle jag egentligen tävlat med Bill och Ratzia i Borås, men tävlingen blev inställd då en häst på anläggningen är dålig. Såg att det fanns tävling i Hermanstorp som jag kunde efteranmäla till, men efter att ha kikat på väderprognosen så fick det bli en tävlingsfri helg. Har ösregnat och blåst idag, så mamma och jag åkte och red i manegen, sedan har jag mest myst runt inne. Händer inte så ofta, så var rätt skönt måste jag säga, men längtar till nästa tävling :)Ratzia på grym hoppträning förrförra veckan på fina Lerbergs Equestrian :)

Har i alla fall hänt mycket här hemma på unghästfronten sedan sist. Gjorde framsteg med Cooper då jag satt på honom och även skrittade ett halvt varv! Han var hur lugn och snäll som helst. Nästa dag däremot tog det en sekund så flög han i luften och jag for i backen! Han var superlugn när jag satt upp, sedan när mamma skulle leda honom när jag satt på så blev det som sagt rodeo. Skulle sedan försöka sitta upp igen men hann inte ens sitta upp innan han for iväg igen, så nu har vi backat och jag har bara klivit upp och ner på pallen bredvid honom och hängt på honom. Det har gått bra, så nu får vi testa att sitta upp igen. På med fallskärmen! ;)Den dagen han var hur lugn som helst och jag kunde skritta på honom. Inte visste jag då att jag skulle få tugga grus dagen efter!

Både förra helgen och denna löshoppade vi honom hemma i paddocken (filmer på min Instagram aamaziingsara). Det har gått jättebra och han har varit sååå duktig! Har lagt in vattenmattor så att han vänjer sig vid det direkt :) Förra helgen löshoppade han utan något, men igår fick han löshoppa med sadeln.Löshoppning förra helgen :)

I veckan hopptränade jag Ratzia och Bill för Amanda och båda hästarna hoppade super. Eftersom tävlingen blev inställd idag så får Bill två veckors hoppvila nu innan nästa tävling. Marco åkte jag och hoppade bana med hos Lerbergs Equestrian igår. Han har inte hoppat sedan Lidköping (såret är helt läkt nu) så han var hur taggad som helst! Hoppade fint, men låg på väldigt mycket, så ska ta honom på träning nu till veckan som kommer tänkte jag :) Han och Ratzia tävlar inte nästa helg men helgen därpå.

Ratzia och Bill på träning för Amanda :)


Läst 2305 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
12
2020

Hej! I fredags morse åkte vi till Lidköping med Bill och Marco för meeting. De brukar ha ett meeting på våren och ett på hösten och jag försöker alltid åka på i alla fall ett av dem då jag tycker så bra om deras tävlingar :)

I fredags tävlade bara Bill, så när vi hade kommit fram och packat ur alla grejer så red jag Marco. Skrittade först fram på deras ridspår och sedan red vi i paddocken. Han var hur taggad som helst, men kändes jättefin!

Sedan var det dags för Bill att tävla, 120cm med totalfel. Tog bettet (babypelham) som jag har testat två gånger nu innan tävlingen att hoppa på, men hade även med det andra om jag skulle känna att jag behövde byta till dag två. Han kändes toppen på framhoppningen och inne på banan var han superfin! Så fin att jag tänkte efter sista i grunden att nu chansar jag lite i omhoppningen, så då gjorde jag en för dålig sväng på första i omhoppningen och han ruskade lite på huvudet i svängen, så han blev visst lite förvånad när hindret plötsligt var framför honom, haha. Ett stopp, men red bara an på nytt och resten hoppade han lika bra som grunden. Kände mig sjukt nöjd efteråt!! :)
På lördagen hoppade Bill 120cm igen, bedömning A:0. Inte samma toppenkänsla som på fredagen tyvärr, utan lite spänd, men var ändå duktig. Ett nedslag på ett räcke i början på banan, hoppade fint på resten men hade önskat att han var liiiite mer avspänd :)Mycket promenader på meeting :)

På kvällen var det dags för Marco att hoppa 135cm, bedömning A:0. En bana på 11 hinder och 13 språng. Han var helt magisk och hoppade sååå fint! Var felfria och kom 3:a i det stora startfältet! Helt fantastiskt <3 Så glad!!

<3

På söndagen avslutade Bill med att hoppa 125cm, bedömning A:0 + A:0 två faser. Nu kändes han toppen igen och hoppade jättefint och avspänt. Rev ett hinder på slutet, men väldigt nöjd med honom den här helgen! :) Tredje gången bara som han är på meeting men det har inte varit några som helst bekymmer för honom att sova borta, att lämna Marco vid boxarna eller att själv bli lämnad. Guldstjärna!
Skulle ha startat Marco i 140cm på kvällen, men vi fick stryka oss då han någon gång under lördagen fått en reva i karleden på ena bakbenet. Han hade den inte på fredagen, men på lördagen. Veterinären tittade då och sa att han gick helt rent och han kändes ju toppen och hoppade som sagt magiskt. Tvättade rent och smörjde in både på lördagen och söndagen, och när jag gjorde i ordning honom för start på söndagen så hade det blivit som en liten skorpa. Dock gick den skorpan upp när jag red fram honom så det började blöda :( Veterinären stod på framhoppningen så innan vi gick in där fick hon kolla på revan igen. Hon bad mig trava med honom och han gick helt rent, och var varken varm eller svullen i benet, dock sitter revan så när han rör sig spänns den ut och då börjar det blöda. Reglerna är ju inget blod (så klart), så vi strök oss. Glad att det inte är något allvarligt och veterinären trodde det skulle läka ihop snabbt med några lugna dagar bara :) Idag fick han vila helt och jag tog in honom och tvättade rent och smorde in med min mirakelsalva igen som jag har visat tidigare i bloggen och det såg genast bättre ut. Tänker att jag skrittar honom imorgon.Marcobus <3

Någonstans i mitten av skrivandet av detta inlägg ringde pappa mig. Han hade hört ett ordentligt brak/oljud från stallet och gick ut för att titta. Ratzia hade rullat fast i boxen!!! Han ringde som sagt mig, och Fredrik och jag flög ut till stallet! Hon låg inknödd mot ena hörnet och hade även nosen tryckt mot bringan så hörde att hon hade svårt att andas. Fick sådan panikkänsla inombords, men fick bara hålla mig lugn och tänka snabbt. Försökte få rätat ut halsen och bort med rumpan från väggen, men insåg snabbt att jag inte kunde rubba henne. Fredrik fick rusa och hämta en slang som vi försökte få runt rumpan/bakbenen. Vi drog och hon gjorde en kraftansträngning och kom loss! Puuuuhhh. Hon ställde sig upp och var lite skärrad någon minut, jag stod bara och klappade henne och hon lugnade sig. Gick över kroppen och alla ben och hon verkar tagit sig upp utan att sparka sig själv. Skönt! Så himla otäckt när de rullar fast :( Nu har jag adrenalinpåslag deluxe och får nog ta mig en kopp te och försöka varva ner innan jag ska sova, haha.


Läst 24861 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
08
2020

Hej! Förra veckan testade jag som sagt ett annat bett på Bill på träningen. Eftersom han hade tävlat helgen innan ville jag bara hoppa några få språng för att känna känslan. Kändes bra, så testade det även denna vecka på Lennartträningen. Mer om det längre ner.

Slutet på förra veckan var ganska lugn. Mamma trimmade dressyr på Ratzia då hon skulle tävla på helgen, och vilken tävling det blev. De red med i Kungsbackas dressyrlag igen och detta var sista omgången. De hade vunnit de två första omgångarna och nu vann de även sista omgången och blev också totalsegrare, så Ratzia kom hem med två blågula rosetter, en megastor ALFAB-rosett samt segertäcke. Så kul!
Bill och Marco gick i skogen, Bill gick en dag med Equibandet och Marco red jag markarbete på i paddocken.Det går framåt med lille Cooper också. Som jag skrev i förra inlägget så hängde jag på honom och i fredags tog vi upp honom i paddocken igen. Han är lite bakskygg, men ändå lugn och nyfiken, så jag håller mig också bara lugn och kliver upp och ner på pallen bredvid honom, hänger över honom, och när jag hängde en gång på honom i fredags och han var helt lugn så slängde jag över ena benet på andra sidan så att jag satt på honom, men jag låg fortfarande lutad framåt på honom. Så duktig!I söndags lastade vi på honom på transporten och åkte till Rebeccas nya ridhus för att löshoppa. Han klev in där och var hur lugn som helst. Nästan lite för lugn och cool, haha! Men han hoppade glatt runt. Vi byggde upp så som det ser ut på treårstestet, men hoppade bara några få gånger och kanske runt 80-90cm. Tänkte att vi ska åka till Stall Phem nu i höst/vinter och löshoppa, det har vi gjort med våra andra unghästar. De är så duktiga och alltid kul att få lite omdöme och tips :)

Igår longerade jag honom med både träns och sadel en liten stund i paddocken och efteråt hängde jag på honom igen och satt även rätt upp. Duktig!!I tisdags var det hoppträning för Lennart och jag hoppade Rosie, Bill och Marco, så det blev en intensiv kväll. Så kul!! Rosie var både högt och lågt, ena stunden jättepigg och på, i nästa stund ville hon knappt fatta galopp. Det var en bra träning för henne, och Elin har ridit lite intensivare på henne det senaste, så kändes nog lite i kroppen nu. Får en liten paus att smälta och återhämta sig, sedan kör vi igen :)

Med Bill hade jag som sagt annat bett, och det kändes rätt så bra, lite ovant, men tänkte att jag testar det på nästa tävling och ser hur det fungerar. Både han och Marco fick en lite lugnare träning eftersom de ska tävla. Båda hoppade fint, Marco kändes toppen. Filmer på alla tre hästarna finns på Instagram!

Igår fick Ratzia hoppa för Amanda. Bra träning med fokus på noggrannhet, planering och att hålla rytmen då det kom hinder och kuber väldigt snabbt. Filmklipp på Instagram på henne också.

Idag får Ratzia en vilodag och Bill och Marco ska jag rida ut på, sedan blir det att packa inför helgens tävling :)

Vivi på Svensk Hästrehab var här förra veckan också och gick över alla hästarna. Djupvågsbehandling och massage. Även lille Cooper fick och han tyckte det var så skönt med djupvågen :)Instagram - aamaziingsara


Läst 31897 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv