Saras vardag - Debut i 140!
JUL
31
2017

Debut i 140!

Hej! Har dragit på mig en dunderförkylning, så idag har jag bara legat i sängen hela dagen.. Hoppas verkligen den ger med sig snabbt!

Förra helgen var vi som sagt på Åby och tävlade. Har inte berättat hur det gick sista dagen. Då var det 130cm bedömning C. Då görs alltså rivningarna om till sekunder och man får fyra sekunders tillägg. Den bedömningen är inte med jätteofta (iaf inte på de tävlingarna jag åkt på), men jag tycker den är rätt rolig att rida när den finns eftersom jag är en snabb ryttare :) Rider ju Ratzia på babypelham när jag hoppar henne och Lennart tyckte jag skulle sätta på en deltatygel för att få lite mer kontroll. Ibland tar hon ju egna initiativ och älgar på fram utan att lyssna, och då blir det ju gärna att vi kommer för nära. Testade med deltatygeln och det fungerade bra. Hon var lite sur när vi värmde upp och började galoppera, men sedan släppte hon det och det fungerade bra inne på banan. Rev ett hinder, men hon hoppade fint och gjorde fina svängar.
Hoppade sedan Marco i samma klass. Fick ett tidigt nedslag på trippelbarren av alla hinder. Saknade lite power och språnget blev platt, så tog bakbommen. Visste att nu var det bara att ösa på efter det ;) Marco galopperade på bra och gjorde också fina svängar, så det gick fort och trots fyra sekunders tillägg blev det en fjärdeplats :) Det är ju ingen rättvis bedömning då vissa felfria hamnade utanför placering, men som sagt, det är kul med den här bedömningen någon gång ibland :)Fin rosett :)


Bill longerades ju ett par dagar och i förra veckan var det dags att rida. Longerade lite först i paddocken, satt sedan upp och red ut en sväng hemma. Mamma följde med på Ratzia och allt gick bra. Mest skritt men blev lite trav också. Dagen efter skulle jag rida i paddocken, och då kände jag i traven att han inte gick rent bak.. :O Hade inte känt eller sett något dagen innan, så misstänker någon sträckning när han har busat i hagen. Tog honom på linan på fredagen och det såg bättre ut, men inte helt borta. Idag kom Vivi och kollade och då var det bättre igen, men fortfarande inte helt hundra. Skrittar några dagar till och ser vad som händer. Fick lite djupvåg och laser på höger bak högt upp.En liten video när vi tränar att gå över vattenmattan. Vill att han ska vara så avspänd att han trampar på den, vilket han gjort många gånger :) Ibland blir det dock lite hopp över :)


Marco har i veckan känts trött igen. Han fick ju ett break med vila och skogsturer och kändes bra på tävlingen inne på Åby, men som sagt, i veckan var han matt igen. Tänkte att det kanske berodde på värmen och att det var kvavt vissa dagar. Tävlade i Gislaved nu i helgen och på lördagen skulle både Ratzia och Marco gå 135cm. Hade Marco först och fick galoppera igång honom på framridningen. Hoppade fint när vi värmde upp, men fick sätta upp en galopp. Brukar ju vara tvärtom att jag får sitta och lugna honom för att han är så taggad. Inne på banan kände jag inte alls hans vanliga energi och i en sväng blev han alldeles tom inför hindret och stack på sidan. Gav upp.. Det är såå inte likt honom! Strök honom på söndagen och har fått tid hos veterinären imorgon. Det är något som inte är som vanligt. Min första tanke är ju inte hälta, då han ändå är känslig och brukar visa tydligt om han har ont. Tror snarare på någon infektion i kroppen eller liknande, men jag har ingen aning. Hoppas på att få något svar imorgon...Marco eller en lama?? ;)

Ratzia däremot kändes superfin! Hon var dock skiiiiitsur på deltatyglarna på framhoppningen. Ruskade på huvudet med öronen spikrakt bakåt och var jättearg att hon inte kunde älga iväg som hon ville. Sedan kom hon in på banan och allt var glömt :) Första gången hon gick in i 135cm direkt. Bedömning A:0 med 11 hinder, 13 språng. Var två kombinationer med och vi rev uthoppet ur bägge (räcken). Första var inget konstigt, en liten touch bara, och på andra kom vi väldigt nära på insprånget så då blev det långt till B-hindret så tog även den med bak. Kändes i vilket fall väldigt bra! Ingen film på varken Marco eller Ratzia då det ösregnade.

På söndagen var det dags för debut i 140cm för Ratzia. Bedömning Winning Round och det var 11 hinder och hela 14 språng. Mastigt när det är debut, men jag kände att nu var vi redo! Har bara en utomhustävling kvar och ville gärna testa 140 med henne ute om allt känts bra fram till nu, så så fick det bli. Hade inte sagt något till Lennart för då hade vi nog blivit stoppade ;)

Så hoppar hon superfint och gör en jättefin runda med bara två ner! Och det ena hindret rev jag med min fot (ett räcke) då jag uppenbarligen inte kunde pricka mitten, så Ratzia rev ju faktiskt bara ett! ;) Och det var sista hindret, ett räcke, som hon bara touchade lite grand. Så himla nöjd med rundan!! Och med Ratzia, som var så modig!

Fick ta bort ljudet pga upphovsrättsskäl så att videon kan ses på alla enheter :)Foto: Julia Tinghall. Ratzias debut i 140cm!Missfärgad stövel efter att man dragit ner ett hinderstöd ;)Nöjda och glada trots dåligt väder :)


Läst 42356 ggr

Fler inlägg

AUG
08
2020

Hej! Förra fredagen åkte mamma och jag iväg för att kolla på en häst. Jag har ju kikat på annonser sedan jag lånade ut Hedda i maj. Visade lite olika hästar för Lennart, men det var tvärnej på allihopa. Han är väldigt kritisk, och det uppskattar jag!

Så hittade jag en annons på en tvååring. Fanns bara bild och ingen film. Hoppade vidare då han bara var två år, men senare kom jag tillbaka till samma annons. Visste väl vem uppfödaren är (syster till hon som tävlade Hedda innan jag köpte henne som sjuåring) och vet att hon fött upp många trevliga hästar. Kontaktade henne och bad om film från löshoppning. Han hade bara löshoppat en endaste gång, men jag tyckte det såg fint ut och visade för Lennart. Han gav godkänt till att åka och kika! :)

Vi åkte dit och Eva, uppfödaren, hade hämtat hem honom från betet så vi kunde titta på honom. Jag frågade Lennart om lite råd vad jag skulle tänka på, eftersom jag inte kunde provrida, och dessutom trodde jag bara att jag skulle få se honom röra sig i paddocken, men det visade sig att vi skulle få se honom löshoppa också. Kul!

Han stod snällt på gången i stallet och vi fick klämma och känna, sedan släppte vi honom lös i paddocken medan vi började bygga upp för löshoppning. Rätt som det var när vi höll på att bygga kom han galopperandes och började hoppa över hindren fastän vi inte satt upp banden eller byggt klart. Då kände jag att "det här är en rolig häst, honom vill jag ha", haha! Sedan löshoppade han fint. Andra gången i sitt liv! Skickade filmer till Lennart, för även om jag själv redan fallit för honom, så var ändå Lennarts ord avgörande. Han gav omdömet "hoppar trevligt :)", och då var det klart!

Nu i veckan besiktigades han, men han ska gå kvar där på bete, så vi hämtar nog inte hem honom förrän i mitten/slutet på september. Det ska bli så otroligt roligt att få göra allt själv från början, med jobb från backen, inridning, hoppa in m.m. Kan bli precis hur som helst, men tänker att ingen häst kan testa mitt tålamod lika mycket som Bill har gjort (hoppas inte jag jinxade det nu ;)).Han är efter Nintender och Corland :)

I lördags och söndags åkte jag till Lilla Edet med Bill för att tävla. Hoppade 120cm på lördagen och på söndagen var det dags för hans andra 125cm. På lördagen var det bedömning A:0+A:0 med totalfel och en bana på 11 hinder och 13 språng. Han hoppade jättefint, rev ett i omhoppningen.

På söndagen var det också bedömning A:0+A:0 med totalfel och en bana 12 hinder och hela 15 språng. Både två- och trekombination. Han var jätteduktig och hade ett skitner (bakbommen ner på en oxer), men kändes väldigt bra!

I måndags fick Bill vila, men Vivi kom och gav honom djupvågsbehandling. Så skönt! Marco och Ratzia fick gå i skogen.I tisdags blev det skogen med Bill och markarbete med Marco, mamma åkte på dressyrträning med Ratzia. I onsdags ööööösregnade, men jag red ut med Marco på morgonen innan jobbet och efter jobbet red en kompis och jag ut på Bill och Ratzia.

I torsdags var det sol och varmt igen och då åkte vi bort till Kungsbacka för lite hoppning med Marco och Ratzia, Elin kom även dit med Rosie (filmer på alla tre på Instagram - aamaziingsara) . Började med Marco och hoppade honom på hackamoret. Har hoppat honom på lite skarpare bett nu ett tag när han hoppat igång, men nu ville jag testa att gå tillbaka till hacket när han börjat hoppa lite högre igen. Kändes bra och han höll sig på mattan!

Hoppade sedan Ratzia och använde kombinationsbettet. Kändes jättebra! Sedan var det dags för Rosie. Det var första gången jag red henne på bortaplan och det var nog länge sedan hon var ute på äventyr, men det märktes inte. Var hur cool som helst! Förra veckan när jag hoppade henne tyckte jag att det verkligen var ett framsteg mot sist, och igår var det ännu bättre! Så kul med utveckling. Nästa vecka ska vi åka på öppen bana :)

Idag red jag ut på Bill och Ratzia medan Marco fick åka till Svensk Hästrehab och gå på vattenbandet. Imorgon blir det uteritt med alla tre :)Per var här och skodde hästarna i måndags också. Blir alltid lika tjusigt! :) Jag gillar att använda detta hovbalsam från Ekholms Prob några gånger i veckan.


Läst 10648 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
30
2020

Hej! Förra veckan var det dags för den årliga kollen av hästarnas tänder och den här gången anlitade vi hästtandteknikern Thiago Luiz De Paula. Ibland har vi åkt till Distriktsveterinärerna, ibland har min vanliga veterinär kollat tänderna när jag ändå varit på besök för annat ärende och ibland har vi anlitat hästtandtekniker. Detta var första gången Thiago var hos oss och wow, han var så duktig och hade så fin hand med hästarna! Han arbetade utan sedering och fastän Bill var lite brötig och stökig och skulle testa honom, så hanterade han honom jättebra. Bestämd men väldigt lugn, så allt gick bra. Bill hade en rejäl hake, så han behöver ett tandläkarbesök om ett halvår igen, medan Marco och Ratzia såg fina ut med lite vassa kanter bara som togs bort, så de kan kollas nästa sommar igen.Blir kompis med Bill så att han ska uppföra sig :)Marco hade öronen fram hela tiden och tyckte inte det var några konstigheter :)

Förra veckan var som sagt ingen hoppning för Bill och Ratzia eftersom de hade tävlat. Marco däremot hopptränade för Lennart och han var helt loco under uppvärmningen. Det var utomhus och han hade så mycket energi så han visste inte var han skulle göra av den i början och flög i luften höger och vänster, reagerade på minsta lilla ljud och rörelse. Det blev bättre när vi väl började hoppa, men han var extremt pigg och på. Lugnar nog ner sig när han kommit ut och hoppat lite mer :)

Pratade med Lennart för ett litet tag sedan om att vi behöver göra något åt min sits då det känns som att jag ska trilla av när jag hoppar Bill eftersom han ofta kickar ut bakbenen över hindret. Jag klamrar mig fast för glatta livet men är inte i balans i landningen, vilket stör rytmen. Han föreslog att jag skulle byta sadel, då den jag har nu har mycket klossar som gör att jag kniper om med knäna, och då åker hälarna bak och jag tippar framåt. Han tyckte jag skulle ha en Butet. Kontaktade Christer på Svensk Ridsport som också sa Butet. Han hade två stycken begagnade som jag åkte och hämtade i förrgår för att prova. Testade på både Marco och Bill.

Marco hoppar ju inte alls lika stort som Bill, så honom har jag lättare att följa med, men ändå märkte jag skillnad redan på honom, men sedan när jag testade på Bill, då var det stor skillnad!! (Kolla in på Instagram). Frågade Lennart varför i hela fridens namn han inte föreslagit detta tidigare?! Har för sjutton haft Bill i fyra år nu! Han skojade och sa att det ser ju så kul ut när jag håller på att flyga av, så han har ju bara väntat på att jag ska få tugga grus (vilket faktiskt inte hänt än på någon av hans träningar, peppar peppar). Nä, men det är ju först senaste året när jag börjat hoppa lite högre med Bill som jag upplevt att detta blivit ett riktigt problem. Kändes i alla fall jättebra i förrgår när jag provade bägge sadlarna, så igår köpte vi den ena. Jippie!!

Igår hoppade jag Ratzia för Amanda och sadeln låg bra på henne också så hade den på henne med. Var en nyttig gymnastiklektion och Ratzia kämpade på bra! :)

Idag ska jag iväg och hoppa Rosie. Hon fick ett sår på ett ben för ett tag sedan som var svårläkt, så nu var det ett tag sedan jag hoppade henne, men nu är hon igång igen!


Läst 24501 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
21
2020

Hej! I helgen var det tävling inne på Göteborg Horse Park på Hisingen. Jag hoppade Bill i 120 på lördagen och debuterade 125 på söndagen!! Ratzia hoppade 130 på lördagen och 135 på söndagen. Det var Sara Brink som byggde och jag gillar hennes banor, tycker alltid det är följsamt och inga konstigheter. Men tyckte hon byggde stort! Är det för att man inte varit ute och tävlat så mycket? Tyckte redan 120 på lördagen var enorm, haha.

Bill var i alla fall så duktig! Jag tänkte att han som vanligt skulle vara lite haikontaikon på framridningen när Ratzia var kvar i transporten, men den här gången var han så cool! Gnäggade lite, men inget att han försökte springa tillbaka till transporten eller bocka. Inne på banan var han också duktig. Rev tvåan som var en oxer, kickade ner frambommen med bakbenen för jag hade lite dålig galopp, men resten var bra :)
Sedan var det dags för Ratzia. Hon kändes så fin på framhoppningen, hade en bra känsla. Men sedan inne på banan blev det plockepinn?! Tyckte hon var så alert och uppåt, men ändå rev vi tre hinder? Kanske var hon FÖR på? Eller så hade vi bara en dålig dag helt enkelt.

På söndagen var det nya tag och dags Bills debut i 125cm! Hur spännande?! "Bara" 5cm högre, men oj vilken skillnad det kändes som. Dessutom en lång bana på 11 hinder och 13 språng. Vi rev första och sista hindret. Första hindret var det återigen lite lösig galopp och sista var nog bara att musten började gå ur, men resten kändes jättebra och han hoppade fantastiskt i trekombinationen. NÖJD! :)
Sedan ladda om för Ratzias 135cm. En bana på 12 hinder och 14 språng. Det blev två nedslag, men kändes mycket bättre än på lördagen. Det var inga stora rivningar och rundan kändes bra och rytmisk :)
Nu vilar Bill måndag, tisdag och onsdag för att smälta helgen, sedan kör vi igång igen med galopp i skogen resten av veckan. Ingen hoppning för honom och Ratzia denna vecka. Marco däremot ska hoppa idag :)


Läst 34020 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv