Saras vardag - Debut i 140!
JUL
31

Debut i 140!

Hej! Har dragit på mig en dunderförkylning, så idag har jag bara legat i sängen hela dagen.. Hoppas verkligen den ger med sig snabbt!

Förra helgen var vi som sagt på Åby och tävlade. Har inte berättat hur det gick sista dagen. Då var det 130cm bedömning C. Då görs alltså rivningarna om till sekunder och man får fyra sekunders tillägg. Den bedömningen är inte med jätteofta (iaf inte på de tävlingarna jag åkt på), men jag tycker den är rätt rolig att rida när den finns eftersom jag är en snabb ryttare :) Rider ju Ratzia på babypelham när jag hoppar henne och Lennart tyckte jag skulle sätta på en deltatygel för att få lite mer kontroll. Ibland tar hon ju egna initiativ och älgar på fram utan att lyssna, och då blir det ju gärna att vi kommer för nära. Testade med deltatygeln och det fungerade bra. Hon var lite sur när vi värmde upp och började galoppera, men sedan släppte hon det och det fungerade bra inne på banan. Rev ett hinder, men hon hoppade fint och gjorde fina svängar.
Hoppade sedan Marco i samma klass. Fick ett tidigt nedslag på trippelbarren av alla hinder. Saknade lite power och språnget blev platt, så tog bakbommen. Visste att nu var det bara att ösa på efter det ;) Marco galopperade på bra och gjorde också fina svängar, så det gick fort och trots fyra sekunders tillägg blev det en fjärdeplats :) Det är ju ingen rättvis bedömning då vissa felfria hamnade utanför placering, men som sagt, det är kul med den här bedömningen någon gång ibland :)Fin rosett :)


Bill longerades ju ett par dagar och i förra veckan var det dags att rida. Longerade lite först i paddocken, satt sedan upp och red ut en sväng hemma. Mamma följde med på Ratzia och allt gick bra. Mest skritt men blev lite trav också. Dagen efter skulle jag rida i paddocken, och då kände jag i traven att han inte gick rent bak.. :O Hade inte känt eller sett något dagen innan, så misstänker någon sträckning när han har busat i hagen. Tog honom på linan på fredagen och det såg bättre ut, men inte helt borta. Idag kom Vivi och kollade och då var det bättre igen, men fortfarande inte helt hundra. Skrittar några dagar till och ser vad som händer. Fick lite djupvåg och laser på höger bak högt upp.En liten video när vi tränar att gå över vattenmattan. Vill att han ska vara så avspänd att han trampar på den, vilket han gjort många gånger :) Ibland blir det dock lite hopp över :)


Marco har i veckan känts trött igen. Han fick ju ett break med vila och skogsturer och kändes bra på tävlingen inne på Åby, men som sagt, i veckan var han matt igen. Tänkte att det kanske berodde på värmen och att det var kvavt vissa dagar. Tävlade i Gislaved nu i helgen och på lördagen skulle både Ratzia och Marco gå 135cm. Hade Marco först och fick galoppera igång honom på framridningen. Hoppade fint när vi värmde upp, men fick sätta upp en galopp. Brukar ju vara tvärtom att jag får sitta och lugna honom för att han är så taggad. Inne på banan kände jag inte alls hans vanliga energi och i en sväng blev han alldeles tom inför hindret och stack på sidan. Gav upp.. Det är såå inte likt honom! Strök honom på söndagen och har fått tid hos veterinären imorgon. Det är något som inte är som vanligt. Min första tanke är ju inte hälta, då han ändå är känslig och brukar visa tydligt om han har ont. Tror snarare på någon infektion i kroppen eller liknande, men jag har ingen aning. Hoppas på att få något svar imorgon...Marco eller en lama?? ;)

Ratzia däremot kändes superfin! Hon var dock skiiiiitsur på deltatyglarna på framhoppningen. Ruskade på huvudet med öronen spikrakt bakåt och var jättearg att hon inte kunde älga iväg som hon ville. Sedan kom hon in på banan och allt var glömt :) Första gången hon gick in i 135cm direkt. Bedömning A:0 med 11 hinder, 13 språng. Var två kombinationer med och vi rev uthoppet ur bägge (räcken). Första var inget konstigt, en liten touch bara, och på andra kom vi väldigt nära på insprånget så då blev det långt till B-hindret så tog även den med bak. Kändes i vilket fall väldigt bra! Ingen film på varken Marco eller Ratzia då det ösregnade.

På söndagen var det dags för debut i 140cm för Ratzia. Bedömning Winning Round och det var 11 hinder och hela 14 språng. Mastigt när det är debut, men jag kände att nu var vi redo! Har bara en utomhustävling kvar och ville gärna testa 140 med henne ute om allt känts bra fram till nu, så så fick det bli. Hade inte sagt något till Lennart för då hade vi nog blivit stoppade ;)

Så hoppar hon superfint och gör en jättefin runda med bara två ner! Och det ena hindret rev jag med min fot (ett räcke) då jag uppenbarligen inte kunde pricka mitten, så Ratzia rev ju faktiskt bara ett! ;) Och det var sista hindret, ett räcke, som hon bara touchade lite grand. Så himla nöjd med rundan!! Och med Ratzia, som var så modig!

Fick ta bort ljudet pga upphovsrättsskäl så att videon kan ses på alla enheter :)Foto: Julia Tinghall. Ratzias debut i 140cm!Missfärgad stövel efter att man dragit ner ett hinderstöd ;)Nöjda och glada trots dåligt väder :)


Läst 41792 ggr

Fler inlägg

JAN
20

Åstorp

Hej! Igår åkte vi till Åstorp för årets andra tävling. Eller ja, det var årets andra för mig och Marco, men årets första för Bill. Han fick hoppa 120cm avd. B och Marco fick hoppa 130cm avd. A.

För Bill var det en bana på 10 hinder och 11 språng. En bra bana tyckte jag och lagom att börja året med. Bill tyckte visst annorlunda, haha! Nej då, men han var väldigt brötig/lattjo/överallt och ingenstans, men det får man väl räkna med när det är årets första start och kyligt i luften.

Jag började att värma upp i den stora paddocken men han var som en tickande bomb och plötsligt exploderade han, så för allas trevnad gick jag in i manegen istället. Synd när det var så fint väder, men där inne kunde han fokusera på mig istället för allt annat runtomkring. Gick sedan in på framhoppningen och han var sååå laddad. Inte att han höll på att bocka, utan var extremt på bara, tyckte det var roligt! :)

Inne på banan började det inte helt enligt plan. Han hoppade stort på ettan, viftade lite med huvudet efteråt och sköt ut bogen och stack förbi tvåan som stod kloss an väggen. Red bara an igen på nytt med en bättre väg och passade med innerskänkeln, petade dock ner hindret. Fortsatte sedan resten av banan med lite mer tryck än önskvärt eftersom jag kände att jag behövde passa honom lite då han inte var helt fokuserad och sprätte runt där inne. Det blev bättre mot slutet :)
Gjorde sedan i ordning Marco, och när han och Ratzia är iväg på tävling brukar det vara han som är vild och hon som är den trygga punkten. Igår däremot var det Marco som var den lugna, skötsamma. Kom på att det faktiskt var första gången jag åkte på tävling med bara grabbarna bus.

Marcos bana var 11 hinder och 13 språng, bedömning A:0+A:0 med totalfel. Också en bra bana. Han kändes fin både på framridning och framhoppning, och inne på banan var han superfin! Hoppade felfritt i både grunden och omhoppningen, och gjorde en väl avvägd omhoppning tycker jag. Höll flytet men tog ut vägarna till första och sista hindret i omhoppningen som kom kort ur sväng. Snävade in på två andra ställen istället och höll bra galopp. Det räckte till en fjärdeplats!! :) Superkul!


Nöjda och glada efter en härlig, felfri runda <3

Idag har grabbarna vilat och jag har hoppat intervaller med Ratzia och Hedda i paddocken. Nu väntar jobbet :)


Läst 1621 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
17

Vecka 2 och 3

Hej! Det har varit full fart sedan tävlingen i Helsingborg för två veckor sedan. Måndag förra veckan var röd dag och jag började sent, så då passade mamma och jag på att rida hästarna tillsammans. Det blev en lugn promenad i skogen med Marco och Ratzia som hade tävlat och med Hedda och Bill blev det lite hoppning i manegen. Byggde en serie med kub - studs - räcke - ett galoppsprång - oxer. Mamma fick hoppa Hedda några gånger på låg höjd, sedan tog jag några språng lite högre. Hon ska ju snart också ut och tävla :)Resten av veckan blev som vanligt varierat arbete med några tidiga mornar i manegen med markarbete, några sena eftermiddagar/kvällar på det upplysta ridspåret och några ljusa förmiddagar i skogen. Längtar verkligen till det blir ljust tidigare så vi kan rida ut ännu mer.Ratzia i Helsingborg för två veckor sedan <3

I lördags åkte jag till Svensk Hästrehab med Marco så fick han gå ett pass på vattenbandet. Han tycker det är riktigt roligt och vet precis vad han ska göra. Vivi sa att han går väldigt stadigt och jämnt på bandet. Kul!När jag kom hem blev det hoppintervaller med Hedda och Bill i paddocken. Ena långsidan är tre räcken med 6,5 meter i mellan och den andra långsidan hade jag en studs med fyra kuber. Man hoppar då först tre varv i ena varvet, sedan cirka en minut paus för att sedan byta varv och köra tre varv åt andra hållet. Hur många intervaller man gör beror så klart på hästens kondition och styrka i nuläget samt vilken höjd. 120cm skulle jag säga är maxhöjd på den här övningen.

Med Bill körde jag 3x3 varv och första varvet på 90cm och de två sista varven på 100cm. Detta var första gången han gjorde detta och det fungerade mycket bra!

Med Hedda blev det också 3x3 varv men första varvet 100cm och de två sista varven 110cm. Hon kändes jättefin!

Ratzia fick göra detta på söndagen och denna övning är guld för henne och hon har gjort den många gånger tidigare. Gjorde en intervall på 100cm, en på 110cm och tre på 120cm. Självklart lite mjölksyra på sista intervallen men fortfarande bra hoppning och absolut inte trött. Ska göra detta denna helgen också då hon inte har tävling :)

Med Marco blev det lite specialare med tanke på hans ben. Hoppade studsen några gånger och sedan kombinationen för sig. Inga intervaller. Plockade sedan ner A och C i kombinationen och hoppade bara ett fristående räcke på lite högre höjd. Kändes bra!

Ratzia fick välförtjänt djupvågsbehandling och massage förra veckan efter segern i Helsingborg <3


Läst 3255 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
04

Första tävlingen 2020!

Hej! I morse ringde klockan strax före fem. Årets första tävling gick idag av stapeln för Ratzia, Marco och mig. Har aldrig tävlat så här tidigt på året förut. Har många gånger planerat att åka till Trettonspelen i Helsingborg, men avstått pga dåligt väglag. I morse var det däremot bara blåsigt, så vi susade ner till Helsingborg för att hoppa 130cm med Ratzia och 140cm med Marco.

För Ratzia var det bedömning A:0 med en bana på 11 hinder och 13 språng. Fanns inte så många svängar att göra, utan bara hålla bra galopp och korta in vägarna så gått det går. Hon var väldigt stissig ute på framridningen pga blåsten, men inne på framhoppningen kändes hon nästan slö. Var som att hon gjorde av med all energi när hon stressade runt där ute. Hoppade väl i alla fall, men tog inte så många språng.

Inne på banan blir hon alltid lite mer alert. Började något skakigt på ettan då hon var lite tittig på transporten i hörnet, men sedan kom hon igång och kutade på som bara den och lyfte fint på hovarna. Det blev en felfri runda och vinst med hela tre sekunder!! Kunde säsongen 2020 börjat bättre? Näää! Så roligt, heja Ratzia!! <3Ny luva och nytt schabrak från Equestrian Stockholm som hon fick i julklapp :)

Sedan var det dags för Marco att hoppa 140cm, bedömning A:0+A:0 med totalfel. En bana på 12 hinder och hela 15 språng. Han kändes toppenfin, men två bommar trillade i trekombinationen. Annars en väldigt bra runda tycker jag :) Får träna mer trekombinationer så han inte stressar sig igenom utan tar det lugnt och hoppar färdigt sprången.
När vi kom hem från Helsingborg gjorde vi i ordning Bill och Hedda och åkte till nya ridspåren för en uteritt. Höll igång ordentligt och båda var superpigga. Bill bockade i vanlig ordning som bara den. Kommer han någonsin lugna ner sig? Förmodligen inte, med tanke på att brorsan nu är 12 år och fortfarande lika vild som när han var fyra...
Vacker himmel på uteritten :)


Läst 10792 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv