Saras vardag - Debut i 140!
JUL
31

Debut i 140!

Hej! Har dragit på mig en dunderförkylning, så idag har jag bara legat i sängen hela dagen.. Hoppas verkligen den ger med sig snabbt!

Förra helgen var vi som sagt på Åby och tävlade. Har inte berättat hur det gick sista dagen. Då var det 130cm bedömning C. Då görs alltså rivningarna om till sekunder och man får fyra sekunders tillägg. Den bedömningen är inte med jätteofta (iaf inte på de tävlingarna jag åkt på), men jag tycker den är rätt rolig att rida när den finns eftersom jag är en snabb ryttare :) Rider ju Ratzia på babypelham när jag hoppar henne och Lennart tyckte jag skulle sätta på en deltatygel för att få lite mer kontroll. Ibland tar hon ju egna initiativ och älgar på fram utan att lyssna, och då blir det ju gärna att vi kommer för nära. Testade med deltatygeln och det fungerade bra. Hon var lite sur när vi värmde upp och började galoppera, men sedan släppte hon det och det fungerade bra inne på banan. Rev ett hinder, men hon hoppade fint och gjorde fina svängar.
Hoppade sedan Marco i samma klass. Fick ett tidigt nedslag på trippelbarren av alla hinder. Saknade lite power och språnget blev platt, så tog bakbommen. Visste att nu var det bara att ösa på efter det ;) Marco galopperade på bra och gjorde också fina svängar, så det gick fort och trots fyra sekunders tillägg blev det en fjärdeplats :) Det är ju ingen rättvis bedömning då vissa felfria hamnade utanför placering, men som sagt, det är kul med den här bedömningen någon gång ibland :)Fin rosett :)


Bill longerades ju ett par dagar och i förra veckan var det dags att rida. Longerade lite först i paddocken, satt sedan upp och red ut en sväng hemma. Mamma följde med på Ratzia och allt gick bra. Mest skritt men blev lite trav också. Dagen efter skulle jag rida i paddocken, och då kände jag i traven att han inte gick rent bak.. :O Hade inte känt eller sett något dagen innan, så misstänker någon sträckning när han har busat i hagen. Tog honom på linan på fredagen och det såg bättre ut, men inte helt borta. Idag kom Vivi och kollade och då var det bättre igen, men fortfarande inte helt hundra. Skrittar några dagar till och ser vad som händer. Fick lite djupvåg och laser på höger bak högt upp.En liten video när vi tränar att gå över vattenmattan. Vill att han ska vara så avspänd att han trampar på den, vilket han gjort många gånger :) Ibland blir det dock lite hopp över :)


Marco har i veckan känts trött igen. Han fick ju ett break med vila och skogsturer och kändes bra på tävlingen inne på Åby, men som sagt, i veckan var han matt igen. Tänkte att det kanske berodde på värmen och att det var kvavt vissa dagar. Tävlade i Gislaved nu i helgen och på lördagen skulle både Ratzia och Marco gå 135cm. Hade Marco först och fick galoppera igång honom på framridningen. Hoppade fint när vi värmde upp, men fick sätta upp en galopp. Brukar ju vara tvärtom att jag får sitta och lugna honom för att han är så taggad. Inne på banan kände jag inte alls hans vanliga energi och i en sväng blev han alldeles tom inför hindret och stack på sidan. Gav upp.. Det är såå inte likt honom! Strök honom på söndagen och har fått tid hos veterinären imorgon. Det är något som inte är som vanligt. Min första tanke är ju inte hälta, då han ändå är känslig och brukar visa tydligt om han har ont. Tror snarare på någon infektion i kroppen eller liknande, men jag har ingen aning. Hoppas på att få något svar imorgon...Marco eller en lama?? ;)

Ratzia däremot kändes superfin! Hon var dock skiiiiitsur på deltatyglarna på framhoppningen. Ruskade på huvudet med öronen spikrakt bakåt och var jättearg att hon inte kunde älga iväg som hon ville. Sedan kom hon in på banan och allt var glömt :) Första gången hon gick in i 135cm direkt. Bedömning A:0 med 11 hinder, 13 språng. Var två kombinationer med och vi rev uthoppet ur bägge (räcken). Första var inget konstigt, en liten touch bara, och på andra kom vi väldigt nära på insprånget så då blev det långt till B-hindret så tog även den med bak. Kändes i vilket fall väldigt bra! Ingen film på varken Marco eller Ratzia då det ösregnade.

På söndagen var det dags för debut i 140cm för Ratzia. Bedömning Winning Round och det var 11 hinder och hela 14 språng. Mastigt när det är debut, men jag kände att nu var vi redo! Har bara en utomhustävling kvar och ville gärna testa 140 med henne ute om allt känts bra fram till nu, så så fick det bli. Hade inte sagt något till Lennart för då hade vi nog blivit stoppade ;)

Så hoppar hon superfint och gör en jättefin runda med bara två ner! Och det ena hindret rev jag med min fot (ett räcke) då jag uppenbarligen inte kunde pricka mitten, så Ratzia rev ju faktiskt bara ett! ;) Och det var sista hindret, ett räcke, som hon bara touchade lite grand. Så himla nöjd med rundan!! Och med Ratzia, som var så modig!

Fick ta bort ljudet pga upphovsrättsskäl så att videon kan ses på alla enheter :)Foto: Julia Tinghall. Ratzias debut i 140cm!Missfärgad stövel efter att man dragit ner ett hinderstöd ;)Nöjda och glada trots dåligt väder :)


Läst 41721 ggr

Fler inlägg

DEC
13

Åstorp Christmas Show Dag 3

Hej! Sista starterna för i år gjordes i söndags i Åstorp :) Bill avslutade med att hoppa 115cm avdelning B. Han stannade en gång på hinder tre som var lite läskigt, men resten hoppade han jättebra! Hinder tre hoppades en gång till åt andra hållet också, så det var bra :) Förutom när vi skulle till veterinärbesiktningen på fredagen (då var det kaaaoooos) så har Bill skött sig alldeles utmärkt detta meeting. Första gången han hoppade tre dagar på raken och han kändes ju otroligt fräsch även sista dagen, så det var kul. Nu har han lite jullov, det är han verkligen förtjänt av <3


Marco och Ratzia avslutade med att hoppa 135cm två faser med totalfel. En bana med 11 hinder och 13 språng. Visade sig vara en väldigt utslagsgivande bana! Jag hade Marco först och han kändes såååå fin! Var felfri i grunden och rev sedan inhoppet i räcke - räcke kombinationen i omhoppningen. Kom något fort in och språnget blev platt, men resten kändes kanon! Han var snabbast och med bara fyra felfria tog han hem femteplatsen <3


Ratzia kändes också himla fin, men in i kombinationen i grunden fick jag inte igenom förhållningen riktigt så det blev lite nära och vi rev inhoppet. Eftersom jag visste att det var få nollor tänkte jag att nu får vi satsa järnet i omhoppningen ändå. Snabb som vinden var hon, men näst sista räcket föll tyvärr! Men i övrigt bra hoppning :)


Ratzia fick hämta Marcos pris <3

I måndags kom Vivi från Svensk Hästrehab och gick över Marco och Ratzia. Marco var lite öm i ena skinkan medan Ratzia kändes toppen i hela kroppen. Har bokat in Marco på vattenbandet nästa vecka. Både han och Ratzia har också haft jullov denna vecka, men imorgon ska vi rida igen :)
Läst 1385 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
08

Åstorp Christmas Show dag 2

Hej! Igår var det tävlingsdag nummer två och Bill hoppade första klassen, 120 cm avdelning B. En bana med 10 hinder och 12 språng (trekombination). Han slog till med en superrunda och hoppade felfritt! Såå himla roligt!!Ratzia och Marco hoppade 140 cm bedömning Winning Round, en bana med 11 hinder och 13 språng. Hindren kom väldigt snabbt! Hade Ratzia först och jag visste att nu gällde det att ha en bra galopp och försöka använda varenda centimeter av ridhuset för att lyckas ratta runt där inne, haha. Det blev tre nedslag, men tyckte ändå att hon hoppade riktigt bra språng! Kul att både hennes ägare och Lennart var där och tittade. Lennart sa att jag ska vara nöjd över min egna prestation, "det var bra ridet", så det var kul att höra. Jag tror ändå Ratzia kommer ställa in sig på höjden så småningom. Tog ju ett tag innan hon blev "van" på 130 cm också. Vi får bara träna vidare :)


Sist ut var Marco, och han kändes toppenfin! Rev SISTA hindret med magen, haha! Men så nöjd, kändes jättebra verkligen.


Idag blåser det ännu mer storm än tidigare. Fy sjutton! Vi var ute och gick med Marco och Ratzia innan och det både regnade och blåste så de gick nästan i sidled.

Ska strax gå ner till stallet och göra i ordning Bill för sista starten för i år. :)Igår bjöds det i alla fall på lite sol :)


Läst 3871 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
06

Åstorp Christmas Show Dag 1

Hej! Igår kväll efter jobbet åkte vi med Bill, Marco och Ratzia till Åstorp Christmas Show för årets sista tävling :) Hedda lämnade vi hos Maria på Höglanda Stall, där kommer hon ha en lyxig helg och bli bortskämd!

Kom fram ganska sent, men allt gick bra och hästarna gillade sina boxar. Marco rullade sig direkt, flera gånger, och i morse var alla tre helt nerspånade så de hade nog sovit gott :) Vi bor i ett rum precis ovanför stallarna, så det är så nära man kan komma.Brorsorna bredvid varandra :)Ratzia mittemot <3Blåste som bara den i morse och regnade, men vi gick ut på en liten promenad. Bill var helvild, Marco halvvild och Ratzia ville bara gå och äta gräs. Senare på dagen när vi skulle gå och besiktiga var det knappt jag överlevde att ta mig fram och tillbaka till veterinären med Bill. Heeelt tokig. Ni vet ju att han brukar vara tossig, men det här var next level craziness. Skojar inte.. Tänkte hur sjutton ska det gå att rida sedan??

Bill skulle idag hoppa 120cm avdelning B. Första gången som han går direkt in i 120cm! En bana på 10 hinder och 11 språng. Mycket böjda spår och rytmiskt byggt. När jag satt upp var han snäll häst igen, utan galenskap. Kunde rida fram och hoppa fram utan att skämmas och känna oss livsfarliga och i vägen. Puh, skönt..

Hoppade ganska dåligt på framhoppningen måste jag säga. Lite springig och drog ner räcket några gånger utan att rätta sig. Funderade på om han var störd av martingalen eftersom han inte är van vid den, men tänkte skit samma, nu testar vi med den idag så får vi hellre plocka av imorgon. Men inne på banan hoppade han fantastiskt! Han är inte dum han Bill, varför hoppa bra på framhoppningen när det är inne på banan det gäller? Haha! Rev ett räcke, men kändes som en riktigt härlig runda. Superkul!
Sedan var det dags för Marco och Ratzia att hoppa 130cm, bedömning A:0+A:0 med totalfel. En bana med 11 hinder och 13 språng. Hade Marco först och tog hackamoret. Kändes lugn och fin på framridningen, men när vi kom in på framhoppningen fick han frispel. Bockade så jag var såååå nära på att flyga av. Typiskt, när Bill väl sköter sig på framhoppningen ska Marco flippa ur. Kan mina hästar bara ge sin stackars ryttare ett break någon gång?

Lugnade sig efter ett tag och kunde hoppa fram. Inne på banan fullt fokus och då är allt förlåtet och bortglömt när man gör en felfri runda och kommer 2:a <3 Duktiga Marco!!Marco, hoppade så fint idag <3

Sist ut var Ratzia. Äntligen en lugn och skön uppvärmning utan krusiduller. Tack för det! Hoppade toppen och försiktigt på framhoppningen! Kändes jättefin inne på banan också, men till första i omhoppningen fick jag inte alls till svängen och det blev helt mittemellan. Snäll som hon är så hoppar hon ändå, men rev så klart. Bara att klappa henne på halsen och hoppa färdigt, och det gjorde hon så fint <3 
Nu ska vi gå och ge hästarna kvällshö, sedan väntar hoppning på TV :)


Läst 5559 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv