Saras vardag - En spricka i benet
MAJ
03
2020

En spricka i benet

Hej! Nu är det två veckor sedan vi var hos veterinären med Ratzia och Marco. Ratzia skulle "bara" checkas av med ultraljudet så att allt fortfarande såg fint ut. Hon hade ju ridits som vanligt innan och jag hoppade (i samrådan med veterinär så klart) henne på morgonen innan besöket. En liten studs och några kuber bara, men hon tyckte det var superkul. Allt såg jättefint ut, fick grönt ljus att fortsätta!På Hästklinik Florian Lackner :)

Marco skrev jag ju om i förra inlägget, om hovarna och såret ovanför knät. Trodde inte att det skulle ha med såret att göra, men hoppades det, för skulle hovarna spöka igen skulle det kännas rätt kört. Var väldigt rädd att hans gamla skada skulle ha gått upp. Alla vet hur extremt noga jag är med honom (med alla hästarna så klart, men extra extra med honom), så det skulle kännas väldigt tungt om det var det.

Benen och hovarna kändes fina, men när veterinären klämde och kände runt såret, som fortfarande var lite svullet, så reagerade han väldigt mycket! Bedövade bort hov och kota och då haltade han fortfarande, så då kändes det väldigt hoppfullt att det inte var den gamla skadan i alla fall. Röntgade vid såret och där kunde man se en spricka! Veterinären sa att det stället som såret var på var ett typiskt sparkställe, så han har antagligen fått sig en rejäl spark. Han går alltid själv i sin hage, men Ratzia går i hagen bredvid och hon är superbrunstig, så hon har förmodligen sparkat till honom när han stått och retat henne. På det stället som skiljer deras hagar åt är nämligen bara trådar och inte plank, men efter detta var pappa snabb på att sätta upp plank, så skulle någon sparka igen får plankan ta smällen istället!Nu måste han vara väldigt stilla i fyra veckor innan nästa besök till veterinären, så vi har gjort en liten sjukhage som går ihop med en utebox, så han kan vara både inne och ute, men det är inget utrymme för spring och stök. Första veckan var han förvånansvärt lugn och accepterade pyttehagen bra. Denna veckan har också gått bra men man märker att han börjar bli uttråkad. Får fixa någon leksak eller så som han kan bita lite i när han blir grinig. Har betat honom utanför hagen så att han får göra något roligt i alla fall. Håll tummen nu att sprickan ser bra ut på återbesöket och att han blir helt bra igen. Stackars Marco :(Marco i sin sjukhage!

Förra söndagen gjorde vi något otippat! Vi körde ner Hedda till Laholm till min tränare Amanda Ericsson. Hon la ut på Facebook för ett tag sedan att hon sökte en snäll häst till sin sambo som han kan lära sig rida på. När jag hopptränade Hedda för Amanda förra veckan (vilket gick superbra) frågade jag om de inte ville låna Hedda. Hon är ju verkligen så snäll! Så nu är hon nere hos dem och ska testa på att vara läromästare. Jag fick filmer skickade till mig idag när han både borstade henne och red. Hon såg så glad ut, bästa Hedda! Hoppas att hon är snäll och inte springer iväg med honom, haha. Skulle det inte fungera får jag bara ta hem henne igen, det verkar finnas mycket krut kvar i tanten än ❤️Hedda fick lära Fredrik rida :) Kommer ni ihåg att han till och med hoppade pay & jump på henne?

Bill hade en paus från hoppningen förra veckan och vi hängde bara i skogen. Denna veckan hopptränade vi för Lennart och han kändes superfin. Tycker han blir mer ridbar hela tiden och lyssnar bra både fram och tillbaka i hoppningen. Dessutom har den förvända galoppen fallit på plats i markarbetet. Det bara kom från en dag till en annan. Om jag inte minns helt fel så var det först i slutet på förra året som jag började introducera förvänd galopp för honom. Gillar att jobba både Marco och Ratzia i förvänd galopp, men med Bill har det ju varit så himla mycket annat ståhej så det har varit överkurs. Där är det gas, broms, styrning och hålla sig kvar som har gällt, haha. Men så började jag så smått. Fick bryta av innan hörnet väldigt länge, för kände att han bara ramlade iväg och inte alls kunde behålla galoppen.

Efter ett tag kunde vi passera första hörnet men fick bryta av på kortsidan innan nästa. Gjorde det lite då och då när vi red i paddocken, men kändes som att det var lååångt bort till han skulle ha samma bärighet och lika enkelt för det som Marco och Ratzia. Men så plötsligt en dag nu för ett tag sedan så rider vi i paddocken och jag testar att vända halvt igenom och fortsätter i förvänd galopp. Kommer till hörnet och han är helt med, trillar inte iväg, utan bär sig själv och känns så säker. Fortsätter genom hela kortsidan utan problem. Vad hände?? Polletten trillade ner! Efter det har han gått på en åtta och serpentiner i galopp jättefint. Så klart mycket kvar att jobba med, men vilken skillnad det blev över en natt? Kul!!Mys med Lille Bill, den mest sociala häst jag någonsin träffat <3

Ratzia hoppade jag lite hemma förra veckan och denna veckan hoppade jag med/för Amanda på Öppen Bana på Kungsbacka RK. Hon hoppade en grön femåring, så det var lagom för Ratzia att hänga med på samma höjd. Hon tyckte det var jättekul och kändes fin! Amanda tyckte hennes galopp såg bättre ut : )Idag har mamma varit iväg med Ratzia hos Svensk Hästrehab och gått på vattenbandet. Bill och jag tog en tur i skogen i morse innan jobbet. Vi fick även se en film när Ratzias syster hoppade med ryttare för första gången. Bara en snutt på ett kryss, men såg trevlig ut. Har för mig att hon är fyra år. Kanske skulle fråga om man får låna henne också? Haha, behöver flytta till en större gård känner jag, med fler boxar och mer mark. Tänk att kunna rida på heltid!

Filmklipp hittar ni som vanligt på Instagram - aamaziingsara :)


Läst 36673 ggr

Fler inlägg

OKT
25
2020

Hej! Idag skulle jag egentligen tävlat med Bill och Ratzia i Borås, men tävlingen blev inställd då en häst på anläggningen är dålig. Såg att det fanns tävling i Hermanstorp som jag kunde efteranmäla till, men efter att ha kikat på väderprognosen så fick det bli en tävlingsfri helg. Har ösregnat och blåst idag, så mamma och jag åkte och red i manegen, sedan har jag mest myst runt inne. Händer inte så ofta, så var rätt skönt måste jag säga, men längtar till nästa tävling :)Ratzia på grym hoppträning förrförra veckan på fina Lerbergs Equestrian :)

Har i alla fall hänt mycket här hemma på unghästfronten sedan sist. Gjorde framsteg med Cooper då jag satt på honom och även skrittade ett halvt varv! Han var hur lugn och snäll som helst. Nästa dag däremot tog det en sekund så flög han i luften och jag for i backen! Han var superlugn när jag satt upp, sedan när mamma skulle leda honom när jag satt på så blev det som sagt rodeo. Skulle sedan försöka sitta upp igen men hann inte ens sitta upp innan han for iväg igen, så nu har vi backat och jag har bara klivit upp och ner på pallen bredvid honom och hängt på honom. Det har gått bra, så nu får vi testa att sitta upp igen. På med fallskärmen! ;)Den dagen han var hur lugn som helst och jag kunde skritta på honom. Inte visste jag då att jag skulle få tugga grus dagen efter!

Både förra helgen och denna löshoppade vi honom hemma i paddocken (filmer på min Instagram aamaziingsara). Det har gått jättebra och han har varit sååå duktig! Har lagt in vattenmattor så att han vänjer sig vid det direkt :) Förra helgen löshoppade han utan något, men igår fick han löshoppa med sadeln.Löshoppning förra helgen :)

I veckan hopptränade jag Ratzia och Bill för Amanda och båda hästarna hoppade super. Eftersom tävlingen blev inställd idag så får Bill två veckors hoppvila nu innan nästa tävling. Marco åkte jag och hoppade bana med hos Lerbergs Equestrian igår. Han har inte hoppat sedan Lidköping (såret är helt läkt nu) så han var hur taggad som helst! Hoppade fint, men låg på väldigt mycket, så ska ta honom på träning nu till veckan som kommer tänkte jag :) Han och Ratzia tävlar inte nästa helg men helgen därpå.

Ratzia och Bill på träning för Amanda :)


Läst 3615 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
12
2020

Hej! I fredags morse åkte vi till Lidköping med Bill och Marco för meeting. De brukar ha ett meeting på våren och ett på hösten och jag försöker alltid åka på i alla fall ett av dem då jag tycker så bra om deras tävlingar :)

I fredags tävlade bara Bill, så när vi hade kommit fram och packat ur alla grejer så red jag Marco. Skrittade först fram på deras ridspår och sedan red vi i paddocken. Han var hur taggad som helst, men kändes jättefin!

Sedan var det dags för Bill att tävla, 120cm med totalfel. Tog bettet (babypelham) som jag har testat två gånger nu innan tävlingen att hoppa på, men hade även med det andra om jag skulle känna att jag behövde byta till dag två. Han kändes toppen på framhoppningen och inne på banan var han superfin! Så fin att jag tänkte efter sista i grunden att nu chansar jag lite i omhoppningen, så då gjorde jag en för dålig sväng på första i omhoppningen och han ruskade lite på huvudet i svängen, så han blev visst lite förvånad när hindret plötsligt var framför honom, haha. Ett stopp, men red bara an på nytt och resten hoppade han lika bra som grunden. Kände mig sjukt nöjd efteråt!! :)
På lördagen hoppade Bill 120cm igen, bedömning A:0. Inte samma toppenkänsla som på fredagen tyvärr, utan lite spänd, men var ändå duktig. Ett nedslag på ett räcke i början på banan, hoppade fint på resten men hade önskat att han var liiiite mer avspänd :)Mycket promenader på meeting :)

På kvällen var det dags för Marco att hoppa 135cm, bedömning A:0. En bana på 11 hinder och 13 språng. Han var helt magisk och hoppade sååå fint! Var felfria och kom 3:a i det stora startfältet! Helt fantastiskt <3 Så glad!!

<3

På söndagen avslutade Bill med att hoppa 125cm, bedömning A:0 + A:0 två faser. Nu kändes han toppen igen och hoppade jättefint och avspänt. Rev ett hinder på slutet, men väldigt nöjd med honom den här helgen! :) Tredje gången bara som han är på meeting men det har inte varit några som helst bekymmer för honom att sova borta, att lämna Marco vid boxarna eller att själv bli lämnad. Guldstjärna!
Skulle ha startat Marco i 140cm på kvällen, men vi fick stryka oss då han någon gång under lördagen fått en reva i karleden på ena bakbenet. Han hade den inte på fredagen, men på lördagen. Veterinären tittade då och sa att han gick helt rent och han kändes ju toppen och hoppade som sagt magiskt. Tvättade rent och smörjde in både på lördagen och söndagen, och när jag gjorde i ordning honom för start på söndagen så hade det blivit som en liten skorpa. Dock gick den skorpan upp när jag red fram honom så det började blöda :( Veterinären stod på framhoppningen så innan vi gick in där fick hon kolla på revan igen. Hon bad mig trava med honom och han gick helt rent, och var varken varm eller svullen i benet, dock sitter revan så när han rör sig spänns den ut och då börjar det blöda. Reglerna är ju inget blod (så klart), så vi strök oss. Glad att det inte är något allvarligt och veterinären trodde det skulle läka ihop snabbt med några lugna dagar bara :) Idag fick han vila helt och jag tog in honom och tvättade rent och smorde in med min mirakelsalva igen som jag har visat tidigare i bloggen och det såg genast bättre ut. Tänker att jag skrittar honom imorgon.Marcobus <3

Någonstans i mitten av skrivandet av detta inlägg ringde pappa mig. Han hade hört ett ordentligt brak/oljud från stallet och gick ut för att titta. Ratzia hade rullat fast i boxen!!! Han ringde som sagt mig, och Fredrik och jag flög ut till stallet! Hon låg inknödd mot ena hörnet och hade även nosen tryckt mot bringan så hörde att hon hade svårt att andas. Fick sådan panikkänsla inombords, men fick bara hålla mig lugn och tänka snabbt. Försökte få rätat ut halsen och bort med rumpan från väggen, men insåg snabbt att jag inte kunde rubba henne. Fredrik fick rusa och hämta en slang som vi försökte få runt rumpan/bakbenen. Vi drog och hon gjorde en kraftansträngning och kom loss! Puuuuhhh. Hon ställde sig upp och var lite skärrad någon minut, jag stod bara och klappade henne och hon lugnade sig. Gick över kroppen och alla ben och hon verkar tagit sig upp utan att sparka sig själv. Skönt! Så himla otäckt när de rullar fast :( Nu har jag adrenalinpåslag deluxe och får nog ta mig en kopp te och försöka varva ner innan jag ska sova, haha.


Läst 26171 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
08
2020

Hej! Förra veckan testade jag som sagt ett annat bett på Bill på träningen. Eftersom han hade tävlat helgen innan ville jag bara hoppa några få språng för att känna känslan. Kändes bra, så testade det även denna vecka på Lennartträningen. Mer om det längre ner.

Slutet på förra veckan var ganska lugn. Mamma trimmade dressyr på Ratzia då hon skulle tävla på helgen, och vilken tävling det blev. De red med i Kungsbackas dressyrlag igen och detta var sista omgången. De hade vunnit de två första omgångarna och nu vann de även sista omgången och blev också totalsegrare, så Ratzia kom hem med två blågula rosetter, en megastor ALFAB-rosett samt segertäcke. Så kul!
Bill och Marco gick i skogen, Bill gick en dag med Equibandet och Marco red jag markarbete på i paddocken.Det går framåt med lille Cooper också. Som jag skrev i förra inlägget så hängde jag på honom och i fredags tog vi upp honom i paddocken igen. Han är lite bakskygg, men ändå lugn och nyfiken, så jag håller mig också bara lugn och kliver upp och ner på pallen bredvid honom, hänger över honom, och när jag hängde en gång på honom i fredags och han var helt lugn så slängde jag över ena benet på andra sidan så att jag satt på honom, men jag låg fortfarande lutad framåt på honom. Så duktig!I söndags lastade vi på honom på transporten och åkte till Rebeccas nya ridhus för att löshoppa. Han klev in där och var hur lugn som helst. Nästan lite för lugn och cool, haha! Men han hoppade glatt runt. Vi byggde upp så som det ser ut på treårstestet, men hoppade bara några få gånger och kanske runt 80-90cm. Tänkte att vi ska åka till Stall Phem nu i höst/vinter och löshoppa, det har vi gjort med våra andra unghästar. De är så duktiga och alltid kul att få lite omdöme och tips :)

Igår longerade jag honom med både träns och sadel en liten stund i paddocken och efteråt hängde jag på honom igen och satt även rätt upp. Duktig!!I tisdags var det hoppträning för Lennart och jag hoppade Rosie, Bill och Marco, så det blev en intensiv kväll. Så kul!! Rosie var både högt och lågt, ena stunden jättepigg och på, i nästa stund ville hon knappt fatta galopp. Det var en bra träning för henne, och Elin har ridit lite intensivare på henne det senaste, så kändes nog lite i kroppen nu. Får en liten paus att smälta och återhämta sig, sedan kör vi igen :)

Med Bill hade jag som sagt annat bett, och det kändes rätt så bra, lite ovant, men tänkte att jag testar det på nästa tävling och ser hur det fungerar. Både han och Marco fick en lite lugnare träning eftersom de ska tävla. Båda hoppade fint, Marco kändes toppen. Filmer på alla tre hästarna finns på Instagram!

Igår fick Ratzia hoppa för Amanda. Bra träning med fokus på noggrannhet, planering och att hålla rytmen då det kom hinder och kuber väldigt snabbt. Filmklipp på Instagram på henne också.

Idag får Ratzia en vilodag och Bill och Marco ska jag rida ut på, sedan blir det att packa inför helgens tävling :)

Vivi på Svensk Hästrehab var här förra veckan också och gick över alla hästarna. Djupvågsbehandling och massage. Även lille Cooper fick och han tyckte det var så skönt med djupvågen :)Instagram - aamaziingsara


Läst 33208 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv