Saras vardag - En spricka i benet
MAJ
03
2020

En spricka i benet

Hej! Nu är det två veckor sedan vi var hos veterinären med Ratzia och Marco. Ratzia skulle "bara" checkas av med ultraljudet så att allt fortfarande såg fint ut. Hon hade ju ridits som vanligt innan och jag hoppade (i samrådan med veterinär så klart) henne på morgonen innan besöket. En liten studs och några kuber bara, men hon tyckte det var superkul. Allt såg jättefint ut, fick grönt ljus att fortsätta!På Hästklinik Florian Lackner :)

Marco skrev jag ju om i förra inlägget, om hovarna och såret ovanför knät. Trodde inte att det skulle ha med såret att göra, men hoppades det, för skulle hovarna spöka igen skulle det kännas rätt kört. Var väldigt rädd att hans gamla skada skulle ha gått upp. Alla vet hur extremt noga jag är med honom (med alla hästarna så klart, men extra extra med honom), så det skulle kännas väldigt tungt om det var det.

Benen och hovarna kändes fina, men när veterinären klämde och kände runt såret, som fortfarande var lite svullet, så reagerade han väldigt mycket! Bedövade bort hov och kota och då haltade han fortfarande, så då kändes det väldigt hoppfullt att det inte var den gamla skadan i alla fall. Röntgade vid såret och där kunde man se en spricka! Veterinären sa att det stället som såret var på var ett typiskt sparkställe, så han har antagligen fått sig en rejäl spark. Han går alltid själv i sin hage, men Ratzia går i hagen bredvid och hon är superbrunstig, så hon har förmodligen sparkat till honom när han stått och retat henne. På det stället som skiljer deras hagar åt är nämligen bara trådar och inte plank, men efter detta var pappa snabb på att sätta upp plank, så skulle någon sparka igen får plankan ta smällen istället!Nu måste han vara väldigt stilla i fyra veckor innan nästa besök till veterinären, så vi har gjort en liten sjukhage som går ihop med en utebox, så han kan vara både inne och ute, men det är inget utrymme för spring och stök. Första veckan var han förvånansvärt lugn och accepterade pyttehagen bra. Denna veckan har också gått bra men man märker att han börjar bli uttråkad. Får fixa någon leksak eller så som han kan bita lite i när han blir grinig. Har betat honom utanför hagen så att han får göra något roligt i alla fall. Håll tummen nu att sprickan ser bra ut på återbesöket och att han blir helt bra igen. Stackars Marco :(Marco i sin sjukhage!

Förra söndagen gjorde vi något otippat! Vi körde ner Hedda till Laholm till min tränare Amanda Ericsson. Hon la ut på Facebook för ett tag sedan att hon sökte en snäll häst till sin sambo som han kan lära sig rida på. När jag hopptränade Hedda för Amanda förra veckan (vilket gick superbra) frågade jag om de inte ville låna Hedda. Hon är ju verkligen så snäll! Så nu är hon nere hos dem och ska testa på att vara läromästare. Jag fick filmer skickade till mig idag när han både borstade henne och red. Hon såg så glad ut, bästa Hedda! Hoppas att hon är snäll och inte springer iväg med honom, haha. Skulle det inte fungera får jag bara ta hem henne igen, det verkar finnas mycket krut kvar i tanten än ❤️Hedda fick lära Fredrik rida :) Kommer ni ihåg att han till och med hoppade pay & jump på henne?

Bill hade en paus från hoppningen förra veckan och vi hängde bara i skogen. Denna veckan hopptränade vi för Lennart och han kändes superfin. Tycker han blir mer ridbar hela tiden och lyssnar bra både fram och tillbaka i hoppningen. Dessutom har den förvända galoppen fallit på plats i markarbetet. Det bara kom från en dag till en annan. Om jag inte minns helt fel så var det först i slutet på förra året som jag började introducera förvänd galopp för honom. Gillar att jobba både Marco och Ratzia i förvänd galopp, men med Bill har det ju varit så himla mycket annat ståhej så det har varit överkurs. Där är det gas, broms, styrning och hålla sig kvar som har gällt, haha. Men så började jag så smått. Fick bryta av innan hörnet väldigt länge, för kände att han bara ramlade iväg och inte alls kunde behålla galoppen.

Efter ett tag kunde vi passera första hörnet men fick bryta av på kortsidan innan nästa. Gjorde det lite då och då när vi red i paddocken, men kändes som att det var lååångt bort till han skulle ha samma bärighet och lika enkelt för det som Marco och Ratzia. Men så plötsligt en dag nu för ett tag sedan så rider vi i paddocken och jag testar att vända halvt igenom och fortsätter i förvänd galopp. Kommer till hörnet och han är helt med, trillar inte iväg, utan bär sig själv och känns så säker. Fortsätter genom hela kortsidan utan problem. Vad hände?? Polletten trillade ner! Efter det har han gått på en åtta och serpentiner i galopp jättefint. Så klart mycket kvar att jobba med, men vilken skillnad det blev över en natt? Kul!!Mys med Lille Bill, den mest sociala häst jag någonsin träffat <3

Ratzia hoppade jag lite hemma förra veckan och denna veckan hoppade jag med/för Amanda på Öppen Bana på Kungsbacka RK. Hon hoppade en grön femåring, så det var lagom för Ratzia att hänga med på samma höjd. Hon tyckte det var jättekul och kändes fin! Amanda tyckte hennes galopp såg bättre ut : )Idag har mamma varit iväg med Ratzia hos Svensk Hästrehab och gått på vattenbandet. Bill och jag tog en tur i skogen i morse innan jobbet. Vi fick även se en film när Ratzias syster hoppade med ryttare för första gången. Bara en snutt på ett kryss, men såg trevlig ut. Har för mig att hon är fyra år. Kanske skulle fråga om man får låna henne också? Haha, behöver flytta till en större gård känner jag, med fler boxar och mer mark. Tänk att kunna rida på heltid!

Filmklipp hittar ni som vanligt på Instagram - aamaziingsara :)


Läst 36216 ggr

Fler inlägg

AUG
07
2020

Hej! Förra fredagen åkte mamma och jag iväg för att kolla på en häst. Jag har ju kikat på annonser sedan jag lånade ut Hedda i maj. Visade lite olika hästar för Lennart, men det var tvärnej på allihopa. Han är väldigt kritisk, och det uppskattar jag!

Så hittade jag en annons på en tvååring. Fanns bara bild och ingen film. Hoppade vidare då han bara var två år, men senare kom jag tillbaka till samma annons. Visste väl vem uppfödaren är (syster till hon som tävlade Hedda innan jag köpte henne som sjuåring) och vet att hon fött upp många trevliga hästar. Kontaktade henne och bad om film från löshoppning. Han hade bara löshoppat en endaste gång, men jag tyckte det såg fint ut och visade för Lennart. Han gav godkänt till att åka och kika! :)

Vi åkte dit och Eva, uppfödaren, hade hämtat hem honom från betet så vi kunde titta på honom. Jag frågade Lennart om lite råd vad jag skulle tänka på, eftersom jag inte kunde provrida, och dessutom trodde jag bara att jag skulle få se honom röra sig i paddocken, men det visade sig att vi skulle få se honom löshoppa också. Kul!

Han stod snällt på gången i stallet och vi fick klämma och känna, sedan släppte vi honom lös i paddocken medan vi började bygga upp för löshoppning. Rätt som det var när vi höll på att bygga kom han galopperandes och började hoppa över hindren fastän vi inte satt upp banden eller byggt klart. Då kände jag att "det här är en rolig häst, honom vill jag ha", haha! Sedan löshoppade han fint. Andra gången i sitt liv! Skickade filmer till Lennart, för även om jag själv redan fallit för honom, så var ändå Lennarts ord avgörande. Han gav omdömet "hoppar trevligt :)", och då var det klart!

Nu i veckan besiktigades han, men han ska gå kvar där på bete, så vi hämtar nog inte hem honom förrän i mitten/slutet på september. Det ska bli så otroligt roligt att få göra allt själv från början, med jobb från backen, inridning, hoppa in m.m. Kan bli precis hur som helst, men tänker att ingen häst kan testa mitt tålamod lika mycket som Bill har gjort (hoppas inte jag jinxade det nu ;)).Han är efter Nintender och Corland :)

I lördags och söndags åkte jag till Lilla Edet med Bill för att tävla. Hoppade 120cm på lördagen och på söndagen var det dags för hans andra 125cm. På lördagen var det bedömning A:0+A:0 med totalfel och en bana på 11 hinder och 13 språng. Han hoppade jättefint, rev ett i omhoppningen.

På söndagen var det också bedömning A:0+A:0 med totalfel och en bana 12 hinder och hela 15 språng. Både två- och trekombination. Han var jätteduktig och hade ett skitner (bakbommen ner på en oxer), men kändes väldigt bra!

I måndags fick Bill vila, men Vivi kom och gav honom djupvågsbehandling. Så skönt! Marco och Ratzia fick gå i skogen.I tisdags blev det skogen med Bill och markarbete med Marco, mamma åkte på dressyrträning med Ratzia. I onsdags ööööösregnade, men jag red ut med Marco på morgonen innan jobbet och efter jobbet red en kompis och jag ut på Bill och Ratzia.

I torsdags var det sol och varmt igen och då åkte vi bort till Kungsbacka för lite hoppning med Marco och Ratzia, Elin kom även dit med Rosie (filmer på alla tre på Instagram - aamaziingsara) . Började med Marco och hoppade honom på hackamoret. Har hoppat honom på lite skarpare bett nu ett tag när han hoppat igång, men nu ville jag testa att gå tillbaka till hacket när han börjat hoppa lite högre igen. Kändes bra och han höll sig på mattan!

Hoppade sedan Ratzia och använde kombinationsbettet. Kändes jättebra! Sedan var det dags för Rosie. Det var första gången jag red henne på bortaplan och det var nog länge sedan hon var ute på äventyr, men det märktes inte. Var hur cool som helst! Förra veckan när jag hoppade henne tyckte jag att det verkligen var ett framsteg mot sist, och igår var det ännu bättre! Så kul med utveckling. Nästa vecka ska vi åka på öppen bana :)

Idag red jag ut på Bill och Ratzia medan Marco fick åka till Svensk Hästrehab och gå på vattenbandet. Imorgon blir det uteritt med alla tre :)Per var här och skodde hästarna i måndags också. Blir alltid lika tjusigt! :) Jag gillar att använda detta hovbalsam från Ekholms Prob några gånger i veckan.


Läst 987 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
30
2020

Hej! Förra veckan var det dags för den årliga kollen av hästarnas tänder och den här gången anlitade vi hästtandteknikern Thiago Luiz De Paula. Ibland har vi åkt till Distriktsveterinärerna, ibland har min vanliga veterinär kollat tänderna när jag ändå varit på besök för annat ärende och ibland har vi anlitat hästtandtekniker. Detta var första gången Thiago var hos oss och wow, han var så duktig och hade så fin hand med hästarna! Han arbetade utan sedering och fastän Bill var lite brötig och stökig och skulle testa honom, så hanterade han honom jättebra. Bestämd men väldigt lugn, så allt gick bra. Bill hade en rejäl hake, så han behöver ett tandläkarbesök om ett halvår igen, medan Marco och Ratzia såg fina ut med lite vassa kanter bara som togs bort, så de kan kollas nästa sommar igen.Blir kompis med Bill så att han ska uppföra sig :)Marco hade öronen fram hela tiden och tyckte inte det var några konstigheter :)

Förra veckan var som sagt ingen hoppning för Bill och Ratzia eftersom de hade tävlat. Marco däremot hopptränade för Lennart och han var helt loco under uppvärmningen. Det var utomhus och han hade så mycket energi så han visste inte var han skulle göra av den i början och flög i luften höger och vänster, reagerade på minsta lilla ljud och rörelse. Det blev bättre när vi väl började hoppa, men han var extremt pigg och på. Lugnar nog ner sig när han kommit ut och hoppat lite mer :)

Pratade med Lennart för ett litet tag sedan om att vi behöver göra något åt min sits då det känns som att jag ska trilla av när jag hoppar Bill eftersom han ofta kickar ut bakbenen över hindret. Jag klamrar mig fast för glatta livet men är inte i balans i landningen, vilket stör rytmen. Han föreslog att jag skulle byta sadel, då den jag har nu har mycket klossar som gör att jag kniper om med knäna, och då åker hälarna bak och jag tippar framåt. Han tyckte jag skulle ha en Butet. Kontaktade Christer på Svensk Ridsport som också sa Butet. Han hade två stycken begagnade som jag åkte och hämtade i förrgår för att prova. Testade på både Marco och Bill.

Marco hoppar ju inte alls lika stort som Bill, så honom har jag lättare att följa med, men ändå märkte jag skillnad redan på honom, men sedan när jag testade på Bill, då var det stor skillnad!! (Kolla in på Instagram). Frågade Lennart varför i hela fridens namn han inte föreslagit detta tidigare?! Har för sjutton haft Bill i fyra år nu! Han skojade och sa att det ser ju så kul ut när jag håller på att flyga av, så han har ju bara väntat på att jag ska få tugga grus (vilket faktiskt inte hänt än på någon av hans träningar, peppar peppar). Nä, men det är ju först senaste året när jag börjat hoppa lite högre med Bill som jag upplevt att detta blivit ett riktigt problem. Kändes i alla fall jättebra i förrgår när jag provade bägge sadlarna, så igår köpte vi den ena. Jippie!!

Igår hoppade jag Ratzia för Amanda och sadeln låg bra på henne också så hade den på henne med. Var en nyttig gymnastiklektion och Ratzia kämpade på bra! :)

Idag ska jag iväg och hoppa Rosie. Hon fick ett sår på ett ben för ett tag sedan som var svårläkt, så nu var det ett tag sedan jag hoppade henne, men nu är hon igång igen!


Läst 14844 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
21
2020

Hej! I helgen var det tävling inne på Göteborg Horse Park på Hisingen. Jag hoppade Bill i 120 på lördagen och debuterade 125 på söndagen!! Ratzia hoppade 130 på lördagen och 135 på söndagen. Det var Sara Brink som byggde och jag gillar hennes banor, tycker alltid det är följsamt och inga konstigheter. Men tyckte hon byggde stort! Är det för att man inte varit ute och tävlat så mycket? Tyckte redan 120 på lördagen var enorm, haha.

Bill var i alla fall så duktig! Jag tänkte att han som vanligt skulle vara lite haikontaikon på framridningen när Ratzia var kvar i transporten, men den här gången var han så cool! Gnäggade lite, men inget att han försökte springa tillbaka till transporten eller bocka. Inne på banan var han också duktig. Rev tvåan som var en oxer, kickade ner frambommen med bakbenen för jag hade lite dålig galopp, men resten var bra :)
Sedan var det dags för Ratzia. Hon kändes så fin på framhoppningen, hade en bra känsla. Men sedan inne på banan blev det plockepinn?! Tyckte hon var så alert och uppåt, men ändå rev vi tre hinder? Kanske var hon FÖR på? Eller så hade vi bara en dålig dag helt enkelt.

På söndagen var det nya tag och dags Bills debut i 125cm! Hur spännande?! "Bara" 5cm högre, men oj vilken skillnad det kändes som. Dessutom en lång bana på 11 hinder och 13 språng. Vi rev första och sista hindret. Första hindret var det återigen lite lösig galopp och sista var nog bara att musten började gå ur, men resten kändes jättebra och han hoppade fantastiskt i trekombinationen. NÖJD! :)
Sedan ladda om för Ratzias 135cm. En bana på 12 hinder och 14 språng. Det blev två nedslag, men kändes mycket bättre än på lördagen. Det var inga stora rivningar och rundan kändes bra och rytmisk :)
Nu vilar Bill måndag, tisdag och onsdag för att smälta helgen, sedan kör vi igång igen med galopp i skogen resten av veckan. Ingen hoppning för honom och Ratzia denna vecka. Marco däremot ska hoppa idag :)


Läst 24363 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv