Saras vardag - En spricka i benet
MAJ
03
2020

En spricka i benet

Hej! Nu är det två veckor sedan vi var hos veterinären med Ratzia och Marco. Ratzia skulle "bara" checkas av med ultraljudet så att allt fortfarande såg fint ut. Hon hade ju ridits som vanligt innan och jag hoppade (i samrådan med veterinär så klart) henne på morgonen innan besöket. En liten studs och några kuber bara, men hon tyckte det var superkul. Allt såg jättefint ut, fick grönt ljus att fortsätta!På Hästklinik Florian Lackner :)

Marco skrev jag ju om i förra inlägget, om hovarna och såret ovanför knät. Trodde inte att det skulle ha med såret att göra, men hoppades det, för skulle hovarna spöka igen skulle det kännas rätt kört. Var väldigt rädd att hans gamla skada skulle ha gått upp. Alla vet hur extremt noga jag är med honom (med alla hästarna så klart, men extra extra med honom), så det skulle kännas väldigt tungt om det var det.

Benen och hovarna kändes fina, men när veterinären klämde och kände runt såret, som fortfarande var lite svullet, så reagerade han väldigt mycket! Bedövade bort hov och kota och då haltade han fortfarande, så då kändes det väldigt hoppfullt att det inte var den gamla skadan i alla fall. Röntgade vid såret och där kunde man se en spricka! Veterinären sa att det stället som såret var på var ett typiskt sparkställe, så han har antagligen fått sig en rejäl spark. Han går alltid själv i sin hage, men Ratzia går i hagen bredvid och hon är superbrunstig, så hon har förmodligen sparkat till honom när han stått och retat henne. På det stället som skiljer deras hagar åt är nämligen bara trådar och inte plank, men efter detta var pappa snabb på att sätta upp plank, så skulle någon sparka igen får plankan ta smällen istället!Nu måste han vara väldigt stilla i fyra veckor innan nästa besök till veterinären, så vi har gjort en liten sjukhage som går ihop med en utebox, så han kan vara både inne och ute, men det är inget utrymme för spring och stök. Första veckan var han förvånansvärt lugn och accepterade pyttehagen bra. Denna veckan har också gått bra men man märker att han börjar bli uttråkad. Får fixa någon leksak eller så som han kan bita lite i när han blir grinig. Har betat honom utanför hagen så att han får göra något roligt i alla fall. Håll tummen nu att sprickan ser bra ut på återbesöket och att han blir helt bra igen. Stackars Marco :(Marco i sin sjukhage!

Förra söndagen gjorde vi något otippat! Vi körde ner Hedda till Laholm till min tränare Amanda Ericsson. Hon la ut på Facebook för ett tag sedan att hon sökte en snäll häst till sin sambo som han kan lära sig rida på. När jag hopptränade Hedda för Amanda förra veckan (vilket gick superbra) frågade jag om de inte ville låna Hedda. Hon är ju verkligen så snäll! Så nu är hon nere hos dem och ska testa på att vara läromästare. Jag fick filmer skickade till mig idag när han både borstade henne och red. Hon såg så glad ut, bästa Hedda! Hoppas att hon är snäll och inte springer iväg med honom, haha. Skulle det inte fungera får jag bara ta hem henne igen, det verkar finnas mycket krut kvar i tanten än ❤️Hedda fick lära Fredrik rida :) Kommer ni ihåg att han till och med hoppade pay & jump på henne?

Bill hade en paus från hoppningen förra veckan och vi hängde bara i skogen. Denna veckan hopptränade vi för Lennart och han kändes superfin. Tycker han blir mer ridbar hela tiden och lyssnar bra både fram och tillbaka i hoppningen. Dessutom har den förvända galoppen fallit på plats i markarbetet. Det bara kom från en dag till en annan. Om jag inte minns helt fel så var det först i slutet på förra året som jag började introducera förvänd galopp för honom. Gillar att jobba både Marco och Ratzia i förvänd galopp, men med Bill har det ju varit så himla mycket annat ståhej så det har varit överkurs. Där är det gas, broms, styrning och hålla sig kvar som har gällt, haha. Men så började jag så smått. Fick bryta av innan hörnet väldigt länge, för kände att han bara ramlade iväg och inte alls kunde behålla galoppen.

Efter ett tag kunde vi passera första hörnet men fick bryta av på kortsidan innan nästa. Gjorde det lite då och då när vi red i paddocken, men kändes som att det var lååångt bort till han skulle ha samma bärighet och lika enkelt för det som Marco och Ratzia. Men så plötsligt en dag nu för ett tag sedan så rider vi i paddocken och jag testar att vända halvt igenom och fortsätter i förvänd galopp. Kommer till hörnet och han är helt med, trillar inte iväg, utan bär sig själv och känns så säker. Fortsätter genom hela kortsidan utan problem. Vad hände?? Polletten trillade ner! Efter det har han gått på en åtta och serpentiner i galopp jättefint. Så klart mycket kvar att jobba med, men vilken skillnad det blev över en natt? Kul!!Mys med Lille Bill, den mest sociala häst jag någonsin träffat <3

Ratzia hoppade jag lite hemma förra veckan och denna veckan hoppade jag med/för Amanda på Öppen Bana på Kungsbacka RK. Hon hoppade en grön femåring, så det var lagom för Ratzia att hänga med på samma höjd. Hon tyckte det var jättekul och kändes fin! Amanda tyckte hennes galopp såg bättre ut : )Idag har mamma varit iväg med Ratzia hos Svensk Hästrehab och gått på vattenbandet. Bill och jag tog en tur i skogen i morse innan jobbet. Vi fick även se en film när Ratzias syster hoppade med ryttare för första gången. Bara en snutt på ett kryss, men såg trevlig ut. Har för mig att hon är fyra år. Kanske skulle fråga om man får låna henne också? Haha, behöver flytta till en större gård känner jag, med fler boxar och mer mark. Tänk att kunna rida på heltid!

Filmklipp hittar ni som vanligt på Instagram - aamaziingsara :)


Läst 37074 ggr
Fler inlägg

FEB
28
2021

Hej! I förra inlägget skulle jag iväg på träning för Lennart med Marco, och det gick toppen. Han hoppade så fint! Film nedan.
På onsdagen var det banhoppningsträning för Amanda med Ratzia. Hoppade en superbra, felfri runda, och efteråt tog vi bara några hinder större, bland annat kombinationen. Första gången rev hon, så tog kombinationen igen och jisses vad ambitiöst hon hoppade då. Satt till och med lite löst i sadeln!Ratzia <3Sedan har det i vanlig ordning varit varierad ridning. Skogen, travbanan, manegen. Vivi på Svensk Hästrehab var här och gick över alla hästarna i början på den här veckan och då pratade vi om det. Hur viktigt det är med varierad ridning. Hon tycker alltid hästarna känns så fina. Inga spänningar, stela eller ömma. Så härligt att höra :)

Pratade även om hur jag brukar rida när jag rider i manege/paddock, och hon tror även att det har stor betydelse. Så tänkte jag kunde dela med mig av hur ett typiskt markarbetspass ser ut för mina hästar. Det är väldigt basic, hehe. Skrittar först fram och flyttar sedan hästen i sidled i skritt i det jag kallar för "Royneövningen" (fick göra den övningen för Royne Zetterman i trav och galopp med Marco för några år sedan och det var MAGI så gör den med alla hästar i alla gångarter ALLTID). Börjar sedan trava och fortsätter flytta några steg in och rakriktar sedan och travar på några steg framåt. Gör lite öppna längs långsidan och sedan galopp. Så travdelen är den kortaste när jag rider. I galoppen börjar jag igen med Royneövningen, sedan flytta in framdelen lite längs långsidan och efter det jobb i förvänd galopp. Brukar börja att rida som en åtta, sedan rida lite serpentiner. Detta är i princip det enda vi gör på böjt spår och volt. Gör mycket tempoväxlingar. Samlar så mycket vi klarar av några steg, låter sedan länga ut ordentligt. Travar av, flyttar igen några steg i sidled och sedan avskrittning. Så mest galopp, mycket flytta i sidled, knappt några volter och en hel del tempoväxlingar. Det fungerar bra för oss :)Djupvågsbehandling :)


I onsdags var det träning för Amanda med Bill och efter den träningen har Bill blivit kändis. Det var trim/styrka/seriehoppning på schemat och Bill var taggad till tusen och kändes jättefräsch. Slängde som vanligt ut sina bakben ordentligt och jag tog några galna printscreens från filmerna. Är med i en SVINrolig grupp på Facebook där folk postar så roliga filmer och bilder på diverse fails och ingen kommer med pekpinnar utan alla tycker bara det är hur kul som helst. Så jag postade bilderna i gruppen och Bill is going viral! Hur kul som helst och alla kommentarer är hilarious eftersom alla är ironiska och som sagt, det finns inga "Karens" i gruppen, om ni förstår vad jag menar ;)

Nu ska jag alldeles strax åka och jobba. Har gjort i ordning Cooper så ska mamma och Fredrik åka iväg med honom till Stall Phem i eftermiddag för löshoppning :) Har bett att de ska filma så jag får se efteråt hur han skötte sig.Så söt, men tro mig, han är en devil in disguise ;)


Läst 152 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
16
2021

Hej! I måndags förra veckan var jag iväg på Öppen Bana på Kungsbacka Ridklubb med Bill och Ratzia. Eftersom vi inte får tävla så är det kul att så många arrangerar Öppen Bana så man ändå kan hålla igång och förhoppningsvis vara i fin form till det är dags för tävlingsstart :)

Bill hoppade en felfri runda på 120cm och var jättefin och glad. Eftersom han inte hoppat så mycket efter vintervilan så nöjde vi oss med det :) Ratzia hoppade också felfritt en runda på 120cm och sedan höjde vi några hinder till 130-135cm och hoppade en kortare version av banan, vilket hon gjorde toppenbra!


Man får hålla i sig när han gör sådana kickar med bakbenen över vissa hinder, haha!


På onsdagen var det trimträning för Amanda med Marco. Hade en studs uppbyggd på varje kortsida på böjt spår och på ena snett igenom var det en kombination med räcke två galoppsprång räcke och på andra snett igenom en kombination med oxer två galoppsprång oxer. Åkte själv så har ingen film från den träningen, men man skulle rida som en åtta och bara få det att flyta på. Marco var såååå taggad, men hoppade fint!

På torsdagen var det träning för Lennart med Ratzia och då var det samma övningar som på förra träningen för honom när jag hade Bill och Marco (film i förra inlägget). Ratzia hoppade fint, men jag måste tänka på att komma igång i en bra galopp från början och inte börja i för seg galopp för att sedan rida på.I söndags åkte jag med Bill på Öppen Bana på Herreds gård. Han kändes superfin och hoppade en felfri runda på 120cm. Höjde sedan några hinder till 130cm och hoppade ett kortare varv. Gav så härlig känsla, men får klamra mig fast för mitt liv på många språng, haha!


Lille Bill <3

Nöjd efter öppen bana :DÖvriga dagar har det blivit turer i skogen och markarbete i manegen. I lördags red jag Marco i manegen efter att jag hade jobbat 05:45-13. Mina linser var så torra efter jobbet så när jag kom hem tog jag ur dem och satte på mig glasögonen. Jag har ju alltid linser eftersom det är så bekvämt och använder bara glasögon hemma på morgonen och kvällen. Nu red jag med glasögonen, och jag fattar inte hur ni som alltid gör det klarar det?? Dels så immade de igen i tid och otid och sedan kändes det inte helt stabilt. Hade jag hoppat hade jag säkert tappat dem, haha. Nä, tur jag har linserna, det känns säkrare för min del.Varit ute i snön idag på en skogstur med Bill och Hedda och nu ska jag göra i ordning Marco för hoppträning för Lennart :) Ha en fortsatt fin vecka!


Läst 9268 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
07
2021

Hej! I veckan var det banhoppningsträning på onsdagen på Lerbergs Equestrian för Amanda med Ratzia. Var en bana med 10 hinder och 11 språng. Hoppade fram på ett räcke och en oxer som på tävling, sedan blev det hela banan (film på Instagram). Ratzia hoppade riktigt fint, så det var kul :) Hoppade banan två gånger, första rundan på 120cm och andra rundan höjde vi några hinder till 130cm.Marco och Ratzia på ridspåret innan det blev snö och is

På torsdagen var det dags för årets första Lennartträning och jag tog med både Bill och Marco. Var även Bills första träning för i år, så kul! Han var jätteduktig och tyckte det var så roligt. Eftersom det var första träningen på cirka två månader och jag bara hoppat några kuber innan så blev det ett lagom pass för honom. Vi tränade på att reglera galoppen och ha bra galopp i svängen upp på linjerna.Tycker vi ser väldigt nöjda ut :)

Marco hoppade toppenfint och var sååååå pigg! Har köpt en sådan där Batmanhuva (de är inte vackra alltså) från Vivi på Svensk Hästrehab. Hon säljer en billigare variant (390kr ni hittar den HÄR) av den populära Fenwickhuvan. Tänkte det kunde vara kul att testa! Har även använt den på båda grabbarna när vi ridit ut. Kan inte säga så mycket än, de har varit pigga och glada, men hållit sig från galenskaper, så det är ju trevligt :) Ska prova den på lilleman också.

Batman-Marco ;)

Har även varit på travbanan i veckan. Så skönt med bra underlag och kunna låta hästarna sträcka ut. Mycket glad att jag och mamma köpte varsitt bankort till Bill och Ratzia. Kommer nyttjas ordentligt!Ratzia och Bill i Bunketorp igår :)

Red Marco i manegen igår och då tog mamma med och longerade Hedda. Rörde sig precis som vanligt och fin i kroppen är hon också. Så härligt! När jag jobbade idag passade mamma på att rida ut en sväng på henne i Bunketorp och det var öronen framåt hela vägen så klart. Heddis <3
Alldeles glansig och fluffig i pälsen <3

En eftermiddag i veckan när jag åkte bort till Bunketorp och skulle skritta en runda med Marco kom det en annan tjej till häst precis när jag hade suttit upp. Hon skulle också rida på ridspåret, så det blev att vi slog följe. Himla trevligt med sällskap och det visade sig att vi hade gemensamma vänner/bekanta m.m. Världen är bra liten! Bytte nummer så vi kan rida ut fler gånger ihop :)Marco vid golfbanan för någon vecka sedan
Laddat upp med en redig hink med MSM på 4kg när det var erbjudande.Kvällstur i solnedgången :)


Läst 14448 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Hästliv Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv