Saras vardag - Första inomhus!
SEP
11
2015

Första inomhus!

Hej! Ibland har jag ingenting att skriva om, och ibland, som nu, har jag så mycket att berätta att jag knappt hinner med..

Börjar om att skriva om dagens tävling på Kungsbacka RK i alla fall! :) Första inomhus den här hösten. Fy, är utesäsongen redan slut alltså?! Jag trivs mycket bättre utomhus, och nu i början inne känns allting så himla litet och trångt. Väggarna äter upp en ;)

Hade fullt upp idag då jag hoppade alla fyra hästarna. Ratzia och Rivica gick 115cm och Marco och Hedda gick 125cm. Var inte jättemånga starter, så jag fick så fort jag hade hoppat en häst sitta upp på nästa. Det gick i ett! Funderar på hur sjutton en ryttare som till exempel Jörgen Larsson fixar det? Han har ju alltid kanonmånga hästar, men det måste vara ett grymt team som hjälps åt :) Idag var det bara pappa och jag, så lite stressigt var det, men vi fixade det!

Började med Ratzia i 115cm, bedömning A:0+A:0 två faser. På träningen i onsdags fick vi som sagt inte bästa känslan, men idag var det mycket bättre! Tog ploppbettet och hon kändes väldigt tillfreds. Var lite orolig hur hon skulle vara nu när det var första inne, eftersom hon kan vara lite småtittig och det stod hinder kloss an läktaren, men hon var väldigt positiv. Hoppade jättefint de sju första sprången, sedan rev vi de två sista hindren med bak. Det första var ett räcke. Kom på en bra distans, men hon rev som sagt med bak. Sådant som händer. Till nästa blev vi dock inte klara och jag höll kvar i handen, så då fick hon inte alls med sig baken över hindret. I övrigt är jag jättenöjd med rundan och hennes inställning. Kändes mer rytmiskt än förra tävlingen dessutom :)

Upp på Rivica och rida fram! Henne har jag inte tävlat sedan i juli, och knappt hoppat heller. När vi anmälde henne till denna tävling lovade mamma att jag skulle få åka och hoppträna henne för Ewa några gånger och jag ville även tagit henne till Lennart i onsdags, men morsan har blivit egoistisk och ska minsann hoppträna henne själv! Jag försöker förklara för henne att jag inte bara kan gå ut och tävla, utan att jag måste träna med henne också. Även när jag hopptränar henne är hon den som jag har det svårast med i hoppningen, så det blir inte lätt att bara sitta upp lite då och då och försöka ta sig runt en bana. Är liksom inget proffs som Jörgen Larsson (han får bli alla mina exempel idag, för han är kung på ridning) som bara kan hoppa upp på vilken häst som helst och få det att se hur enkelt ut som helst! Inne på banan hade jag svårt att hitta rytmen, men Rivica var bussig och hoppade ändå. Det blev en rivning på sista hindret. Nästa vecka måste vi hoppträna!

Plockade ut Marco och gjorde i ordning honom. Han uppförde sig bra mycket bättre än förra helgen! Kunde till och med besiktiga honom idag ;) Han fick hoppa 125cm bedömning A:0+A:0 två faser idag. Var lite kluven innan om jag skulle hoppa 115 eller 125 eftersom det var första inne, men beslutade mig tillslut för att köra på och gå rätt in i 125. Han hoppade fint på framhoppningen, men inne på banan var han lite taggad och studsig. Gjorde en ganska bra runda med en rivning på sista i grunden. Det var en oxer där han dök ner för tidigt i landningen. Kändes ändå rätt bra, ska bara försöka få igång galoppen och få honom mer rytmisk.

Sist ut var lilla Heddis. Hon gjorde en fantastisk grundomgång där hon hoppade sååå fint :) Tappade stigbygeln efter sista i grunden, men hittade den ganska snabbt igen. Taggade till lite i omhoppningen och fick tyvärr ner bakbommen på en oxer med bak (samma som Marco rev i grunden), men det var knappt några dubbelnollor, så vår runda räckte ändå till en femteplats. Det var hon värd efter sin fina hoppning i grunden :)Grönt är skönt :) Här nedan är videon på Heddas runda idag:

Videolänk: http://play.videofy.me/v/10755028

Sedan skulle jag berätta om den personliga intervjun jag var på igår kväll för Talangprojektet Nivå 2, som jag skrev om häromdagen. Jag tror att intervjun gick ganska bra, men man vet ju aldrig? Svar på om jag kommer med i projektet får jag siste september. Ni kan ju hålla en tumme om ni vill :) Hade varit roligt att få vara med, då det kommer vara en del intressanta föreläsningar och några träningar. De frågade vad jag hade för önskemål om för föreläsningar, och framförallt vill jag ha mental träning!! Det är något jag verkligen behöver. Borde ta tag i det även om jag inte kommer med, men vart vänder jag mig? Hmm.. Får googla, men har ni något tips tar jag tacksamt emot :)


Läst 9202 ggr
Fler inlägg

JAN
12
2021

Hej! Idag var vi på Hästklinik Florian Lackner hos Christine för Marcos vanliga vetcheck och med oss hade vi även Cooper för att göra exportröntgen + nacke, hals och rygg. Vi började med Marco och han var jättefin. Visade alla möjliga konster på linan i ridhuset :) Han har haft några veckors hoppvila, men nu ska det bli kul att komma igång igen!

Sedan tog vi en titt på Cooper. Jag tycker han är en liten ponny, men han är överbyggd bak och Christine sa även att hans ben är rätt grova, så tror att det kommer växa och knaka en del i år. Kände över honom och tog honom även på linan och han såg också jättefin ut. Sedan röntgade vi i princip hela hästen kändes det som, och allt var tipptopp! Skönt ändå att utesluta att han skulle ha ont någonstans, men också liiiite kämpigt att veta att hans känslighet för uppsittning sitter i huvudet. Men som sagt, får bara ta det väldigt vackert och hoppas att det ger sig (gärna innan jag slagit ihjäl mig). Några till veckors vila blir det, men vi klänger lite på honom i boxen när vi tar in på kvällarna bara för att vänja honom och att det inte är någon som helst fara.
Videon ovan är från förra veckan när vi fick första snön. Öppnade upp Bill och Coopers hage så de kom ut på gräset, och de blev sååå exalterade. Speciellt den lille! Ni MÅSTE titta på videon, för Cooper är för rolig. Springer så han drattar omkull, men låtsas som ingenting ;)

Efter veterinärbesöket idag åkte vi till Kungsbacka RK och red Ratzia och Bill i manegen. Bill är ju som sagt under igångsättning efter sitt lilla jullov, så han är fortfarande lite på tårna. Ska rida igång honom lite till innan det blir hinder för hans del :)
I helgen blev det en tur i snön med Marco och Ratzia :)

Gillar dock verkligen inte det här vädret som är nu. Snöade i slutet på förra veckan, sedan ÖSregnade det exakt hela dagen igår och var fem plusgrader för att i natt så klart bli minusgrader och då självklart isbana. Jag är inget fan av vinter och kyla alltså. Visst, det är fint med snö och det gör att det blir lite ljusare, men så meckigt att hålla på med snösulor och broddar (såg dock någon mycket smart lösning för snösula som du kunde ta på och av själv genom att fästa under brodden???) och så vet man att det blir slask och äckligt. Nä, jag tar faktiskt hellre regn alla dagar i veckan. Nu blir det mest ridning i manege då det är så isigt och knaggligt i skogen så det ändå bara går att skritta. Längtar efter våren :)


Läst 6246 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
05
2021

Hej och god fortsättning! Hoppas ni haft en fin jul och att 2021 har börjat bra :) Tänkte skriva en liten sammanfattning av hur ridåret 2020 blev för mig och hästarna, och fastän det blev en kort säsong pga Corona så blev det ändå en hel del bra rundor och placeringar!Började året i Helsingborg med att vinna 130cm med Ratzia och sedan bli 3:a i 130cm med henne på nästa tävling där nere. Marco placerade sig i 130cm i Åstorp och gjorde fina rundor i 140cm och Bill hoppade felfritt i 120cm på Kungsbackas nationella tävlingar. Sedan blev det tävlingsstopp och Marco blev sparkad och fick en spricka ovanför knät. Så för honom var det först yttepytteliten sjukhage som gällde och sedan efter klartecken från veterinär igångsättning. Ratzia och Bill tränade på under våren och början på sommaren och var redo när tävlingarna startade igen.

Ratzia vann 130cm igen under sommaren och placerade sig även i 130cm när inomhussäsongen började. Lille Bill gick mot klockan för första gången och slog till med en 2:a plats i 120cm. Sedan blev det debut i både 125cm och 130cm under utesäsongen! Prickade in en felfri runda i 125cm och hoppas att i år fortsätta utvecklas och vänja oss vid 130cm :)

Marcobus kom tillbaka med besked efter skadan och bjöd på den bästa hoppningen någonsin! Felfri och 3:a i 125cm, 6:a i 140cm, 2:a i 140cm och 3:a i 135cm! Han kändes verkligen helt fantastisk <3 Hoppas formen håller i sig!Sedan blev det två hästköp 2020. Ja, det ena vet ni ju om, tvååriga Cooper Q (tre år nu), men det andra har jag glömt skriva. Mamma gick och köpte sig en häst i november. Hon köpte Ratzia! Som ni vet så bestämde vi tillsammans med ägaren i slutet på augusti för att försöka sälja Ratzia efter att vi haft henne i sex år. Dock gick det segt på försäljningsfronten och det var bara den första tjejen som provade henne som vi skulle vilja att hon hamnade hos. Nu blev det inte så att de köpte henne och sedan provade och hörde av sig diverse knepiga människor och till slut fick mamma nog och köpte henne själv. Hon fick lite panik när hon insåg att hon eventuellt skulle hamna hos någon som skulle rida henne bakom lod i ridhus sju dagar i veckan och gå i en liten ruta till hage. Nä, det är inget liv för henne (eller för någon). Hon blir kvar här som mammas häst som hon rider ut på och tävlar dressyr med och jag kommer så klart fortsätta hoppa henne. Drömmen är att betäcka henne om ca två år. Hon har ju fin stam och ett hjärta av guld. En lite sportigare modell på hingst med bra psyke :) Vi får se i framtiden.

Och tillbaka till Cooper. Han har jullov nu och planen är att låta honom vila februari ut. Han är riden i alla tre gångarter MEN är så himla känslig när det kommer till upp- och avsittning så jag är nog mer traumatiserad än vad han är. När till och med Eamon påpekar varenda gång jag varit där hur extremt känslig han är, då vet man att det är EXTREMT, så många hästar som han ridit in. Hoppas innerligt att det kommer vända och gå åt rätt håll, men när jag tittade på Peder-dokumentären och han snackade om att skimmeln fortfarande har flyktbeteende när han sitter upp och att även Allan har det, ja, då känns det inte jätteljust faktiskt... ;) Men vi får se, hoppas inte jag slår ihjäl mig på kuppen bara. Löshoppar gör han i alla fall briljant än så länge!

Bill har också haft jullov men är nu under igångsättning igen. Marco och Ratzia har inte haft någon helvila, men har gått lite på "halvfart". Nu ska vi komma igång igen och redan nästa helg är det tvådagars kurs för Amanda med markarbete på lördagen och studs/gymnastik på söndagen :)Fick den här superfina padden av Vivi på Svensk Hästrehab i julklapp!! <3


Läst 11854 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
09
2020

Hej! Nu var det en månad sedan jag bloggade sist. Blev en liten paus då jag har haft fullt upp, och även bytt jobb (nu hittar ni mig på Ica Maxi 421 :)). På hästfronten har det också varit full fart, trots tävlingsuppehåll så tränar vi på flitigt.Som jag skrev i förra inlägget så var vi nere hos Eamon Hickey för att få hjälp med inridningen av Cooper. Jag jobbade honom från marken i en vecka hemma innan vi skulle åka ner med honom igen, och det gick jättebra. Eamon tyckte det var stor skillnad mot gången innan. Jobbade honom från marken en vecka till och åkte sedan ner igen. Eamon jobbade honom från marken och satt sedan upp och red lite. När han hade suttit av sa han åt mig att ändra till mina stigläder och att jag skulle sitta upp. Herregud! Sist jag satt på honom flög jag ju åt tjotahejti, hehe. Men den här gången gick det jättebra! Eamon höll i honom när jag satt upp och sedan började vi direkt att göra framdelningsvändning, först åt ena hållet, sedan åt andra. Efter det släppte han och vi red runt i manegen några få varv, men i alla tre gångarter! Ja, till och med galopp! Kändes helt sjukt.. Efteråt sa han att jag skulle skritta en liten tur utomhus på honom innan jag skulle sitta av, och det gick också jättebra.Bestämde att jag skulle fortsätta jobba honom från backen hemma i en vecka och att jag kunde känna av läget om jag eventuellt skulle sitta upp eller inte själv hemma. Eamon säger att han är extremt känslig och att detta kommer ta tid, så jag stressar absolut inte. Dock kändes det inte bra när jag jobbade honom från marken den veckan, så att sitta upp var det absolut inte tal om. Han var inte busig eller så, men kände inte riktigt att vi connectade och att hans fokus inte var 100% på mig. Berättade detta för Eamon när vi kom ner och han sa att det kan ju inte alltid gå bra och gav mig lite fler tips. Det gick jättebra när han jobbade honom från marken och efteråt frågade han om han eller jag skulle sitta upp. Jag sa att jag faktiskt inte ville sitta upp idag eftersom det inte hade känts bra i veckan. Eamon satt upp och red en liten sväng och det gick toppen! :)

Nu skulle det gå 11 dagar till nästa tillfälle, vilket är imorgon. Och nu har det gått jättebra på marken igen och jag har känt att han fokuserar på mig och att han spänner av mer och mer. När jag jobbade honom i helgen kändes det som om jag hade kunnat sitta upp, men jag valde att bara sätta foten i stigbygeln och lägga lite tyngd. Det gick bra och jag hoppas kunna sitta upp imorgon :)

Har inte löshoppat honom på över en månad då jag fokuserat så mycket på att komma in i Eamons system, men i lördags byggde jag upp hinder i paddocken, och oj vad glad han blev! Ingen drivning behövdes och vi fick nästan inte stopp på honom, haha! När han hade hoppat igenom serien fortsatte han i galopp varvet runt och tog den igen, så hann knappt med att höja. Så roligt att se att han tyckte det var så kul! :) Hade vattenmatta på båda räckena och grind på oxern.Marco, Bill och Ratzia har hopptränat för både Amanda och Lennart och alla har känts i fin form. Här nedan är en liten film på Bill från en Amandaträning, resten av träningarna finns på Instagram, och där ligger så klart ett klipp från när jag galopperade med Cooper också :)


Bill flög!! :)
Marco hoppade jättefint för Lennart förra veckan :)


Marco på Öppen Bana på Lerbergs Equestrian :)Skogstur :)
En dimmig morgon <3Trask på vattenbandet :)Efter en lyckad dag hos Eamon :)

Alla videos från träningar osv hittar ni på Instagram - aamaziingsara


Läst 33446 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Hästliv Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv