Saras vardag - Hemma igen!
AUG
01

Hemma igen!

Hej! I fredags kom vi hem från en helt underbar semester. Så himla vackert, har njutit som bara den. Landade på förmiddagen, så kom igång med ridningen direkt :) Mamma och jag red ut en tur i skogen med Marco och Ratzia. Hon har hållit igång Hedda och Ratzia hela tiden när jag har varit borta, och när Marco kom hem från Ale Hästspa satte hon även igång honom med skogspromenader. Lille Bill däremot har fått vila hela tiden och sätts igång nu. För övrigt så hade Marco det väldigt bra och verkade tycka att vattenbandet var kul. Här nedan ser ni en video från första dagen när han för första gången testar vattenband :)

Marco på skogstur


I lördags åkte vi bort till Kungsbacka Ridklubb tidigt på morgonen med Marco och Ratzia för att hoppa några språng. Marco hopptränade jag innan semestern, men för Ratzia var det ett tag sedan hon hoppade med tanke på att hon blev sjuk (anaplasma). Hon återhämtade sig som tur var väldigt fort och har peppar peppar känts bra sedan vi började sätta igång henne efter antibiotikakuren. Hon tyckte det var jättekul att hoppa igen och kändes fräsch :) Även Marco pigg och glad!På söndagen tog vi en promenad i skogen på morgonen med Marco och Ratzia. Nu när det är så varmt gäller det att rida tidigt eller sent. Mitt på dagen är det ju helt galet varmt. Måste vara rekordvärme? Igår (tisdag) var det 33 grader mitt på dagen!!!
På söndag kväll longerade vi Hedda och Bill i paddocken. Första aktiviteten för Bill, så han var ganska laddad och bjöd på en del rodeo. Glad att jag lärt mig av mina misstag och longerar honom först efter vila ;)Marco redo för söndagstur

I måndags började jag med att rida ut i skogen på Hedda. Red den vanliga rundan i första skogen och Hedda var pigg och glad. Skrittade på i racertempo och ville helst galoppera istället för att trava, så så fick det bli :)Heddis! <3

Kom hem och åt frukost, gick sedan ut för att rida markarbete på Marco och Ratzia i paddocken. Marco kändes toppen. Mjuk och fin och kändes bärigare i galoppen än vanligt. Jättehärlig känsla! Tränade lite förvänd galopp på åttvolten. Han har ju så otroligt lätt för att byta, så tycker han att det blir lite jobbigt med den förvända galoppen är det lättare att bara byta galopp, men den här gången var han hur stadig som helst och inga byten.

Även Ratzia kändes fin. Hon är däremot mästare på förvänd galopp, men det är ju för att bytena är en större svårighet. Har faktiskt blivit mycket bättre på att byta och gör nu ofta rena byten för hjälpen i markarbetet. Ska bara få till det mellan hindren också.Ratzia och Hedda fick nya skor igår av bäste Per :)

Igår började jag morgonen med en runda i första skogen med Marco. Så skönt att rida tidigt. Inte bara för att det är svalt, utan också för att det är så lugnt i skogen. Inte en kotte ute :)I skogen igår morse

Efter lunch kom Per och skodde Hedda och Ratzia. Fredrik och jag gjorde i ordning hela stallet och sedan blev det lite sushi. Var som sagt igår det var 33 grader i skuggan, så vi väntade till klockan sju på kvällen innan det blev ridning igen. Då tog vi Hedda och Bill och åkte bort till de nya ridspåren där man kan rida en längre runda. Första gången jag red Bill efter vilan, och han var pigg och glad. Kände när vi travade att han gärna ville explodera iväg, men han höll sig som tur var på mattan. Annars hade jag säkert flugit. Han är lite väl smidig, den hästen.

Vi höll igång med mycket trav och red ner till sjön. Bill har nog inte varit där sedan förra sommaren skulle jag tro. Ratzia har varit i gått och i vattnet flera gånger, så sa till Fredrik att han kunde gå i med henne först så skulle säkert Bill hänga på. Det var lite småblåsigt igår på kvällen, så skvalpade upp små vågor mot kanten och Ratzia frustade och var jättesjåpig. Ville inte alls gå i och svalka benen. Nähä, tänkte jag, då får väl Bill gå i först då. Han kan ju vara väldigt bestämd om han inte vill göra något, men han gick fram till kanten, ställde sig och nosade lite, stack ner mulen i vattnet och sedan gick han rätt ut. Jätteduktig! Fick knappt upp honom ur vattnet efteråt och kunde absolut inte stå still, för då började han skrapa som en galning och jag var rädd att han skulle lägga sig ner. Tyckte det var så kul! När Ratzia hade sett att Bill gick i utan problem så gick hon också i efter en stund när Fredrik hade fått övertyga henne om att det inte var något farligt.

Glöm inte följa mig på Snapchat och Instagram - aamaziingsara - för fler bilder och videos :)


Läst 18076 ggr

Fler inlägg

JAN
14

Lennartträning och Serieskapande

Hej! Förra veckan var det dags för årets första hoppträning för Lennart. Det blev med Lille Bill och Hedda. Ratzias ben med mugg är otroligt mycket bättre och inte alls så svullet längre, men eftersom hon fortfarande fick penicillin ville jag inte ta henne på träningen. Då fick gamla Hedda hänga med. Hon hade inte hoppat sedan sista tävlingen i slutet på november, så hon var sååå glad. 20 år and still going strong! Visst är det underbart?

Men jag hoppade först Lille Bill. Visste ni att det var Lennart som kom på hans smeknamn Lille Bill? Vi kallade honom Billie, Billieboy och Billywonka. Sedan tog jag Lille Bill på "hoppträning" för Lennart när han var tre år. Då blev han, trots sin storlek, Lille Bill! I onsdags fick han dock ett nytt smeknamn av Lennart; SuperBill! Inte så illa va? Men nu är det mycket att leva upp till om han ska få behålla det smeknamnet.

Jag har förresten bytt bett på SuperBill i hoppningen. Vet inte om ni sett det i de två senaste filmerna? Har tidigare hoppat på ett ploppbett, vilket ändå fungerat bra, men han blir lite stark för mig. Diskuterade med Lennart på sista träningen i december och sa att jag har ett jaktbett som jag brukar använda på honom när jag rider ut. Sa att jag kunde testa det när jag hoppar lite småhinder. Provade först att rida ett vanligt markarbetspass med det och tyckte det fungerade bra, så tog det när jag hoppade honom på julafton (film i inlägget under). Kändes bra då också, så tog det på nästa hoppning och nu även på hoppträningen. Kändes jättebra och Lennart tyckte också det fungerade bra, så nu tänker jag att jag fortsätter trimma på hans vanliga tredelade i markarbetet och så har jag jaktbettet i hoppningen ett tag framöver. Jag har hellre ett lite skarpare bett och mjukare hand än ett annat där han blir stark och jag får ta i för mycket mellan hindren :)

Träningen gick toppenbra och herregud vilka hinder det börjar bli nu! För ett år sedan skulle jag inte ens hoppa de hinder som vi hoppar fram på nu. Nej nej, då var 70cm maxhöjd ungefär! I onsdags hoppade han bana på hinder som låg på 110-120cm. Så himla roligt med hans utveckling. Hoppas det fortsätter åt rätt håll :)
Efteråt hoppade jag alltså Hedda och vad kan jag säga? Det är krut i den gamla damen och hon älskar livet. Extra mycket när det är galopp och hinder <3

När jag kom in på kvällen efter träningen och skulle sätta ihop filmerna såg jag att Fredrik hade fotat lite när Lennart står och förklarar för mig. I videon på Bill kan ni höra vad det egentligen är han säger, men jag tyckte det var lite roligt att skapa en egen serie:I torsdags träffade jag Mikaela Parmlid. Hon är golfproffs och jobbar nu bl.a. som mental coach. Har träffat henne några gånger på hoppträningarna, och vi bestämde att vi skulle träffas själva så hon skulle berätta lite hur hon jobbar osv. Kändes väldigt bra, så nu ska hon ta sig an mig och hjälpa mig med det mentala. Vi ska träffas varannan vecka i ett år till att börja med. Spännande va?

Jag gillar det där med mental träning och tycker det är intressant, men när jag varit på föreläsningar med mentala coacher och även hade mental tränare i Hallands Talang så har jag inte riktigt klickat med den som haft det, och det är ju en väldigt viktig faktor. Tror det blir bra med Mikaela!Förra veckan blev det en uteritt med Marco och Ratzia på morgonen. Finns en liten ridslinga vid Kungsbacka Ridklubb som är upplyst dygnet runt (?) och även om den är hård i backen nu så är det ändå skönt att komma ut och skritta. I morse däremot blev det markarbete i manegen.I morse var Vivi från Svensk Hästrehab här och gav Marco behandling. Djupvåg och massage. Hon tyckte det var jättekul att Florian tyckte han var så fin förra veckan på vetchecken. Vivi har stor del i Marcos rehab och att han kom tillbaka efter skadan och att han håller sig fräsch. Nu blir det semester för hästarna i två veckor då jag åker på semester. Ska bli skönt att ladda batterierna med lite sol och värme. Behövs nu i mörkret och kylan efter en höst och vinter med mycket jobb, mycket häst och inte mycket sömn, haha!Marco njuter av djupvågen, haha! :)


Följ mig gärna på Instagram - aamaziingsara - och prenumerera på min YouTubekanal :)


Läst 4908 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
08

2019

God fortsättning, hoppas det nya året har börjat bra! :) Här har det varit fullt ös sedan julafton. Som jag skrev då så var jag och hoppade lite bana på julaftons morgon med Bill. De hade smyckat hinder och hinderstöd med glitter, men det var inget han brydde sig om. Hoppade riktigt fint!! Film nedan:
Allt har rullat på fint med hästarna. Det gick bra på nyårsafton. Där vi bor skjuter de som tur är inte så mycket raketer. Smäller en stund just vid tolvslaget. Hedda och Ratzia stod inne i stallet och Marco och Bill i sina uteboxar. Ingen av hästarna reagerar något speciellt, så det är skönt! Bill är så flummig och jag skulle nästan tro att han uppskattar dem, haha! Han står i sin utebox, mumsar hö och tittar ut med nyfiken blick när det skjuts. Han är så speciell den hästen! Men ska i alla fall bli skönt med nya reglerna till nästa nyår. Fia, vår hund, är otroligt rädd :(Bill kikar ut vid tolvslaget :)Bill och Marco :)

Ratzia är som ni vet väldigt känslig i sina vita bakben, och efter jul fick hon mugg, så ena bakbenet svullnade upp väldigt. Försökte hålla så rent det gick, men fick inte bort det och det var väldigt svullet så åkte till kliniken så fick de raka det benet och hon fick även penicillin. Hon var aldrig halt av det, men svullnaden försvann inte. Nu har det bara gått några dagar sedan besöket, men benet är redan jättemycket bättre :)

I söndags blev det banhoppning med Bill och Marco. Bill hoppade först en runda på 100cm felfritt, sedan fick han hoppa sin första 110cm! Han gjorde det riktigt fint :) Rev sista hindret, men hade en väldigt bra känsla. Jättenöjd!! Marco hoppade bara en runda på 110cm, kändes superfräsch!

Igår var jag hos veterinär Florian Lackner med Marco för en hälsokontroll. Det var honom vi var hos hela förra vintern och våren för att hitta vad det var för fel på honom. Fick åka till Ugglarp för magnetröntgen och då se att hans hovled på ena framhoven i ena fästet höll på att tyna bort i princip. Det var så sjukt när man fick se bilderna bredvid varandra från den friska hovleden och den skadade. Den var så tunn, så tunn! Florian behandlade Marco tre gånger med ACP, vilket han svarade jättebra på. Efter sista behandlingen sa han att nu är det bara att hoppa igång honom (då var han så klart igång i alla tre gångarter), så får det bära eller brista, nu har vi gjort allt som går. Gjorde tillsammans med Vivi på Svensk Hästrehab ett hoppschema (finns längre bak i bloggen då jag la ut det här) som vi följde till punkt och pricka och allting kändes bra! Efter det började vi tävla, och i höst startade Marco åtta stycken klasser. En 120cm, 125cm och sex stycken 130cm. Han var felfri i sju av dessa starter och har känts helt fantastisk!!! <3

Bokade in detta besök för att bara göra en check och se så allt fortfarande ser bra ut. Han har känts toppenfin hela tiden, men man vet ju aldrig :O

Det blev glada besked igår. Han klämde och kände på honom, vi longerade honom både inne i manegen och ute på asfalten, samt sprang med honom på gången och böjde alla ben. Fantastisk, super och toppen var ord Florian använde. Jag blev så glad! Han sa att han önskade att alla måndagsmornar kunde börja så här och att jag bara ska fortsätta precis som jag gör med honom för det fanns absolut ingenting att anmärka på. Hur underbart?! Så nu kommer vi fortsätta som vi gjort hela 2018 och hoppas att allt fortsätter kännas bra <3En av mina favoritbilder på Marco <3 2:a i 140cm inne på Åby sommaren 2017. Som han hoppade!


Läst 13239 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
24

God jul!

God jul till er alla, hoppas ni får mysiga dagar med nära och kära :)

Här hemma flyter allt på med hästarna. För en och en halv vecka sedan var det årets sista hoppträning för Lennart. Brukar bara ta en häst varje träning, men den här gången blev det både Lille Bill och Ratzia. Var första gången Bill åkte med en annan häst där den andra fått stå kvar i transporten och vänta. Visste inte hur han skulle reagera på det. Marco till exempel blir heltossig både när han blir lämnad eller ska lämna. Bill däremot brydde sig inte alls. Backade ut ur transporten och spatserade in i manegen utan en tanke på att Ratzia var kvar på släpet. När hans träning sedan var slut bytte jag häst och Bill gick på transporten och ställde sig och åt hö :)

Träningen gick jättebra med både hästarna. Bill var pigg och glad, lite sprallig. Med Ratzia blev det lyxig privatlektion och hon hoppade toppen. Se film nedan på övningarna!


Mikaela (mental tränare), Lennart, Ratzia och jag :)Fina framben :)

I början på förra veckan blev det iskallt och kom lite snö. Gårdsplanen blev isgata, så var bara att ställa sig och brodda alla hästarna. Stenhårt i alla broddhål, så tog sin lilla tid innan jag var klar. Kanske skulle testa det Klick and ride som jag sett lite här och där. Någon som provat?

Vivi från Svensk Hästrehab var här förra veckan och gick över alla hästarna. Välförtjänt julmassage och djupvåg. Hästarna älskar det!
Marco <3Ratzia <3Bill <3
Hedda <3


I lördags blev det först en uteritt med Marco och sedan red mamma och jag ut på Bill och Ratzia. Bill var sååå yster i början, haha! Igår åkte vi bort till manegen på morgonen med Marco och Ratzia för lite hoppning. Hoppade en serie med kub, kub, räcke och oxer. Ett galoppsprång mellan varje. Marco kändes superrfräsch! Han har tagit det lugnt på hoppfronten sedan sista tävlingen för några veckor sedan. Hoppade toppen igår! Ratzia kändes också jättefin, pigg och glad!


Fin Marco!Ratzia vecklar in frambenen fint :)

Åkte sedan till skogen med Bill och Hedda för en runda. I morse åkte jag bort tidigt till manegen med Bill för att hoppa lite. Bästa starten på julaftons morgon :) Film på det kommer i nästa inlägg, men han var toppenduktig! Nu väntar julfrukost. Ha en mysig dag!


Instagram - aamaziingsara


Läst 22182 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv

Galleriet på Hippson Market