Saras vardag - Hoppning & Ridhjälp
SEP
05
2015

Hoppning & Ridhjälp

Hej! I torsdags kunde jag börja jobbet lite senare, så då passade jag på att hoppa Marco, Ratzia och Rivica innan jobbet. Mamma var ledig, så hon kunde hjälpa mig. Byggde upp en kombination med ett galoppsprång i mellan, med oxer och räcke som gick att hoppa från båda håll. Hade även ett kryss på diagonalen som vi värmde upp på. Gjorde sedan om det till ett räcke och till sist en oxer.

Började att hoppa Marco, som var helt överpigg och rätt vild. Han hoppade helt okej, men studsade och kortade ihop sig i svängarna och exploderade sedan mot hindret. Så sjukt svårt när han är sådan att få till en jämn galopp.. Hoppade sedan Ratzia, som hoppade fint. Fick jobba med vänsterbogen i höger varv, speciellt när vi vände upp på diagonalen. Vissa gånger fick vi till det perfekt! Avslutade med att hoppa Rivica. Hon hoppade också rätt bra. Några gånger var hon lite nonchalant, men på slutet skärpte hon till sig och hoppade bra! Mamma filmade bara några småsnuttar, som jag satte ihop här nedan.


Videolänk: http://play.videofy.me/v/10731780 


I fredags var både mamma och Fredrik lediga från sina jobb, så då fick jag stall- och hästledigt (jobbade hela dagen). Först red de ut på Rivica och Hedda och sedan tog de en runda till i skogen med Marco och Ratzia. Himla bra :)

I morse gick jag upp strax efter sex. Hade bestämt med Therese att hon skulle komma hit på morgonen och hoppa lite. Jag tog Marco och hon hoppade Sigge. Kände att Marco behövde hoppa lite till och förhoppningsvis coola ner sig lite. Han var rätt het i morse också och bjöd på några luftsprång. Vi hade kvar kombinationen från när jag hoppade i torsdags, men gjorde om enkelhindret på diagonalen till en studs på tre hinder. Höjde upp hinder två och tre lite grand efter några gånger och på slutet höjde vi upp hinder tre, så det blev som tripp trapp trull. Var bra för Marco att få hoppa lite studs så att han inte kunde explodera iväg, utan var tvungen att backa av lite. Han var fortfarande lite väl på, men hoppade bättre idag tycker jag nog.

Efteråt tog jag upp Hedda i paddocken och red henne och hoppade igenom studsen några gånger. Där gjorde vi så att vi bara höjde upp mittenhindret allteftersom och vi hade det på max 1 meter. Hedda var taggad och glad och hoppade fint :) Skönt att jag hann med båda hästarna på morgonen innan jag skulle till jobbet. Strax efter att jag kom in från stallet och käkade frukost började det öööösregna.

Förresten. Klubben jag tävlar för, Kungsbacka RK, har nominerat mig och några andra ryttare till ett talangprojekt i Halland för ryttare mellan 16-25 år. Fick ett mail från dem med en del frågor jag skulle besvara och sedan ville de att jag skulle skicka en film från en tävling med hästen som jag tänkt ha i projektet om jag skulle komma med (Marco i så fall). När jag fick det här mailet var jag bergis på att filmen och frågebladet skulle vara inskickat idag, 5 september, men jag hade visst läst fel, det skulle varit inne i torsdags, 3 september! Så igår skickade de till mig att de saknade mina svar men att de skulle gå igenom dem på eftermiddagen, så om jag hann kunde jag skicka in igår på dagen. Fick i panik slänga ihop något snabbt och maila iväg. Vet knappt vad jag svarade, så jag gjorde nog inte ett så bra första intryck ;) Nästa vecka är det personlig intervju, så får se om jag kan vara lite lugnare i sinnet då. Vet förresten inte ens vad det här projektet går ut på än, så ska googla lite och se om jag får fram något. Var bara vår tävlingsledare som ringde och frågade om hon fick nominera mig, och det lät ju kul, så varför inte? Är nog ganska liten chans att komma med.

Här är två bilder på Hedda och mig från Varberg Summer Horse Show :)


Foton: Stefan Keturi


Läst 6608 ggr
Fler inlägg

JUL
23
2021

Hej! För tre veckor sedan var vi på meeting i Mantorp med Marco, Bill och Ratzia. Det var på Mantorp Hästarena och det var toppenbra. Hade ett eget litet stall med tre boxar, uppbindningsplats med dusch och massor av utrymme. Så himla lyxigt! :)Bill hoppade 120cm första dagen och gjorde det jättefint med en felfri runda och blev 3:a! Hoppade "normala" språng och kändes avspänd. Så är målet att alltid ha honom, men det är inte det lättaste. Andra dagen gick han 125cm och då blev han tyvärr spänd på framhoppningen så då blev det att han hoppade för stora språng, mer upp än fram. Men han kämpade på så himla bra inne på banan ändå! Kom helt galet in i första kombinationen. Klarade A-hindret trots omtramp, men då var det omöjligt att hoppa B-hindret, så fick helt enkelt styra på igen och då gick det utan problem :)


Foto: Pernilla Hägg

Marco hoppade 135cm första dagen och var dunderladdad. Reagerade mycket på ljud och kändes som en exploderande bomb, hehe. Det blev tre räcken ner då han helt enkelt var för ivrig, men annars kändes hans hoppning riktigt bra och jag hoppades att han skulle lugna ner sig lite.Foto: Pernilla Hägg

Det gjorde han och dag två hoppade han 140cm bedömning A:0. Första 140cm sedan september för oss och det var en mastig bana. Var till och med en mur med på 150cm. Han hoppade helt magiskt med ett nedslag och jag kunde inte vara nöjdare. Han kändes superfin!


Foton: Pernilla Hägg

Hoppade 140cm sista dagen också, som var bedömning A:0+A:0 med totalfel. Även här hoppade han toppenbra! Var felfria i grunden och i omhoppningen fick vi ett stopp där vi tappade galoppen helt i svängen upp till en oxer. Resten kändes så himla bra! <3


Foton: Pernilla Hägg

Ratzia däremot gick det inte alls bra med. Detta var tredje tävlingen sedan vi fick börja tävla igen och även denna gång blev det flera rivningar, så nu bokade vi en tid hos veterinären. Vet ju att man inte alltid kan vara på topp, men när man river flera hinder tre tävlingar på raken, vilket hon inte brukar, då är det nog något som inte stämmer. Så vi fick en tid redan på måndagen hos veterinären och nu är hon behandlad båda fram. Faktiskt första gången i hennes 13-åriga liv hon blir behandlad. Hon har skrittat sedan behandlingen och nästa vecka är det återbesök.

Sedan tävlingen i Mantorp har Bill, Hedda och Marco gått i skogen och Bill har även gått en dressyrlektion och förra veckan blev det hoppträning för Lennart. Marco gick en trimlektion denna veckan för Amanda. Han var så besviken när han såg alla hinder i paddocken och sedan bara fick trava och galoppera över bommar på marken, haha.

I måndags var Marco hos Vivi på Svensk Hästrehab och fick djupvågsbehandling samt gick på vattenbandet. Och förra veckan var Thiago hemma och gjorde den årliga tandkollen på Marco, Bill och Hedda. Han tog Ratzia några veckor innan.Läst 5177 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
28
2021

Hej! I måndags och tisdags förra veckan blev det tävling inne på Åby med Marco och Ratzia. Hoppade 7-star 130cm båda dagarna och på måndagen var det bedömning A:0+A:0 två faser och på tisdagen A:0. Marco var helt fantastisk och Ratzia var total katastrof!

Marco kändes superbra båda dagarna och hoppade jättefint! Han var felfri och placerad båda dagarna och kvalade till finalen på onsdagen, men min plan var hela tiden att bara hoppa måndagen och tisdagen så avstod att hoppa den. Var så härligt att han var så lugn och uppmärksam. På första tävlingen efter det långa coronauppehållet (i Halmstad för tre veckor sedan) var han ju otroligt taggad och stark, nu däremot var han en helt annan häst. Superkul! :)


Härliga bilder fotade av Falkenbergs Foto :)

Ratzia och jag var dock inte alls i form! Jag har hoppat henne på ett kombinationsbett länge (och på hackamore lite från och till), men när jag hoppade henne själv för cirka två veckor sedan var hon väldigt irriterad på bettet, så veckan innan tävlingen testade jag Bills bett på träningen för Amanda. Kändes helt okej, så tänkte att jag provar det på tävlingen. På måndagen rev vi två hinder och hon låg på väldigt mycket i handen och var framtung för mig. Tog det ändå på tisdagen igen, men det var samma sak där och när vi hade rivit fyra hinder lyfte jag handen och tackade för oss. Kontaktade vår duktiga hästtandis och han kom redan samma dag. Det var ändå dags för tandkoll nu för alla hästar, men det visade sig att Ratzia hade jättemycket vassa kanter. Mycket mer än vad hon hade sist för kappt ett år sedan och han sa att så här mycket ska det inte bli. Stackaren! Säkerligen en bidragande faktor. Skönt att det är fixat nu :) Så får vi se om det går bättre nästa gång vi hoppar!

Eftersom 130cm var lägsta klassen på måndagen och tisdagen när jag kunde vara med och tävla så fick Bill inte hänga med. Däremot fick han åka på Amandaträning på onsdagen och det var kanonkul! Vi hade lite övningar där hästarna fick jobba med hindret samt hinder ur sväng och sedan böjt spår in till en serie bommar på marken så man var tvungen att planera sin ridning ordentligt. Bill kändes jättefin och lydig, så det var kul :)

I måndags efter tävlingen gav jag Cooper ett redigt sommarbad, sedan körde jag honom till hans uppfödare Eva för att släppa ut honom på bete. Han stod som ett ljus i transporten hela vägen. Nu ska han vara där till slutet på augusti/början på september och bara äta gott och ha det kul med de andra. Han går med en till treåring och två tvååringar. Den ena tvååringen visade lite attityd när Cooper kom in i hagen, men det tog inte lång tid innan Cooper satte honom på plats. Han är nog allt lite kaxig ;)Lille långöra <3 Ska bli spännande att se om han växer till sig något under sommaren. HOPPAS!

Utsläppt på bete <3


I onsdags kom Vivi från Svensk Hästrehab och gick över alla hästarna hemma med djupvåg och massage. En gång i månaden är hon här och ser till att hästarna får en härlig stund :)Instagram: aamaziingsara


Läst 19187 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
20
2021

Hej! Nu har Cooper vilat i cirka två veckor och bara gått i gräshage här hemma och även gått ute på nätterna. Bill har fått vara barnvakt och hålla honom sällskap :) Imorgon däremot ska jag köra honom till hans uppfödare så ska vi släppa honom på riktigt bete. Blir härligt för honom. Väl värt sommarlov efter en mycket bra vår. Så glad att det lossnade efter en väldigt tuff vinter. Hoppas bara han inte glömmer bort allt till han kommer hem efter betet, hehe.En sista skogspromenad för två veckor sedan :)Marco på hoppträning för Lennart förra veckan :)


Förra veckan fick Marco hoppträna för Lennart utomhus och denna veckan blev det banhoppningsträning inomhus för både Amanda och Lennart. Hoppade först Marco och Ratzia för Amanda ena dagen och sedan samma bana med Bill dagen efter för Lennart. Kändes bra! :) Snart tävling igen och har även planerat in lite meeting. Ska bli så kul!
Har varit fantastiskt sommarväder de senaste veckorna och det har blivit mycket uteritter. Långa skritturer och mycket galopp i backarna. Hoppas det håller i sig, allt blir så mycket roligare när det är fint väder :)


Läst 27215 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.