Saras vardag

Idag åkte mamma och jag ner till Björbäck på deras nationella tävlingar. Har varit där de två senaste åren och de har en jättebra bana, och dessutom brukar det gå bra för oss där. Idag gick det absolut bäst!!!


Hoppade först 120 cm, som var två faser. Startade på slutet och var först felfria i grunden, och sedan flöt vi bara på i omhoppningen med ett bra tempo och snäva svängar. När vi gick i mål felfritt tänkte jag att "det där, det var riktigt snabbt", och förväntade mig att de skulle säga att jag gick upp i ledning. Istället sa de ingenting, för deras datorer började bråka. Efter en stund ropade de upp hur ställningen var än så länge, och då sa de att jag låg tvåa. Dock var tjejen som de ropade upp som etta hon som startade precis efter mig, och hon trillade av, så något var lite knepigt. När de sedan fått ordning på sina tekniska saker och det var dags för prisutdelning, då ropade de upp mig som etta, och det blev segertäcke och massa prispengar! Sååå roligt! Tyckte verkligen att vi var förtjänta av det efter en sådan bra runda, och omhoppningen kände jag själv att den var riktigt snabb och snäv :)


Sedan var det dags för 130 cm, som var en tidshoppning. Hedda var jättefin här också, och jag höll ett bra tempo. Var i några få bommar, men denna helgen var turen med oss (till skillnad från Vetlanda i 135cm) och bommarna fick ligga kvar. Gick in på en tredje plats, men då var det cirka 70 ryttare kvar, så visste att tiden inte skulle räcka till färgade rosett, men hoppades på en vit. Jajjemen, slutade på en nionde plats, så vår tid var inte så tokig ändå.


Två härliga rundor idag alltså som gav bra utdelning. Vilken kanondag!
Läst 9532 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
26
2012

I förmiddags åkte jag först bort till Bunketorp med Hedda. Red från den första skogen till den andra och höll igång ordentligt. Var borta i nästan två timmar, och det var strålande sol och Hedda tyckte det var jättekul. Gick ner till sjön och gick i och "badade" lite. Gick i alla fall ut en liten bit, och Hedda tyckte det var skönt att svalka sig. Nu på kvällen åkte mamma och jag bort till andra skogen med Rivica och Marco. Marco har ju haft vila i en vecka så detta var första gången jag red honom idag och en lugn promenad var på sin plats. Dock blev vi väldiga ovänner eftersom jag tänkte att vi kunde gå ner till sjön så att han också fick gå i och plaska. Marco tyckte att sjön var skitläskig, fastän Rivica gick i och traskade ut en bit. Jag smackade, bankade med skänklarna, använde spöt och Marco rörde sig inte ur fläcken. Helt fastvuxen i marken och tänkte ABSOLUT INTE gå i vattnet. Och jag tänkte ABSOLUT INTE åka hem utan att ha varit i vattnet. Så skam den som ger sig, eller vad man nu brukar sig. Efter att ha stått och bråkat och försökt gå i från alla möjliga vinklar och till och med försökt rygga i så hoppade jag av och klev själv ut i vattnet, och jaha, då kunde han minsann traska ut i godan ro. Hästar alltså...?! Jag satt upp ute i vattnet och han fick massa beröm. Gick omkring lite, och jajjemen, det var ju riktigt kul. Han sprattlade med benen och drog ner mulen i vattnet. Gick sedan upp ur vattnet och gick i några gånger till. Detta kommer han nu få göra varje gång vi är där och rider. Eller åtminstone till han självmant går i utan tvekan. Någon fälttävlanshäst av Marco blir det nog i alla fall inte :)


Läst 9593 ggr Kommentarer Kommentera

Igår bar det av till Vetlanda. Lite drygt tre timmars bilresa med transporten, men jag har redan bestämt att det ska göras om nästa år. Det var första gången vi var i Vetlanda, men de hade en jättefin, stor gräsbana som inte lutade åt alla håll och kanter, med bra underlag och fina hinder. Nästa år vill jag åka dit på meeting och vara där i flera dagar :) Då kanske Marco är redo att följa med?


Igår hoppade Hedda och jag 125 cm och 135 cm. Det var hennes första grästävling för i år, och hon älskar att gå på gräs och brukar bli piggare än vanligt. I 125 cm, som var två faser, så var vi felfria i grunden och fick ett ner i omhoppningen. Jag märkte inte ens att vi rev i omhoppningen, men som man ser på filmen så rev hon räcket i inhoppet i kombinationen med ett bakben. Ovanligt, eftersom hon brukar riva med fram, och antagligen därför jag inte märkte något. Jag var väldigt nöjd med rundan och när jag gick ut från banan låg jag trea, eftersom det bara varit två dubbelnollar hittills. Efter mig trillade några till dubbelnollor in, men som snabbaste fyrfelaren så knep vi en sjundeplats, av totalt 11 placerade. Kul!


Lagom till 135 cm började det regna, men banan höll sig fin ändå. Dock var Hedda väldigt pigg. Hon är ju så konstig och blir inte trött till andra klassen, utan istället mer taggad och piggare. Detta resulterade i hela FEM rivningar. Trots detta resultat kan jag inte säga att jag är missnöjd, för det var inga kråksprång, utan vi hade bra distanser, men eftersom hon var så pigg och övertaggad så hann hon liksom inte få med sig hovarna den sista centimetern som fattades. Hade det varit 130 cm hade det gått an, men skillnaden från 130 cm till 135-140 cm är stor. Hedda har bara hoppat 135 cm en gång innan och två rundor på 140 cm. Nu har i och för sig alla de rundorna varit med bra resultat (felfria och 6:a i vår första 135 cm, 4 fel i debuten i 140 cm och 16 fel i 140 cm för några veckor sedan). Hon behöver bara hoppa in sig på den här höjden, som hon gjort på höjderna under :) Sedan tror jag att när hon blir så överladdad till andra klassen, vilket hon inte alltid blir, men ofta, i alla fall på utomhustävlingar, så ska jag nog låta henne gå på, istället för att sitta och hålla. Ska testa det nästa tävling :)


Är i alla fall nöjd med dagen, och en placering blev det :)

Läst 8825 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
19
2012

Efter tävlingen i söndags fick Marco påbörja sin minisemester. Han ska få vila en vecka nu och gå ute och gotta sig bara. Han kommer inte få någon lång vila nu i sommar, utan bara små korta perioder mellan träning och tävling. Sedan i september kommer han få vila i en hel månad, när jag är på road trip i USA :)


Ska åka bort till skogen med Hedda nu och rida ut en vända. Måste erkänna att jag har slarvat med henne förra veckan. Har blivit så mycket när jag varit själv hemma och både tagit hand om hästar, hundar och samtidigt jobbat. Därför blev det bara lite ridning på henne förra veckan och egentligen lite minisemester för henne också. Eftersom Marco tävlade i söndags tyckte jag att det var viktigare att rida honom ordentligt, men nu på lördag är det dags för Hedda att tävla, så denna vecka blir det inget slarv! Ska hämta familjen på flygplatsen imorgon kväll. Ska bli jätteskönt att få hem dem igen, speciellt mamma så att hon kan ge hästarna mat på mornarna.. I morse blev jag väckt 03:20. Är det ens lagligt att bli väckt så tidigt????


Här kommer några bilder från tävlingen i söndags :)
Marco kör lite morgonstretchning ;)Inne på banan :)Fin rosett efter felfri runda i 1 meter :)


Läst 9543 ggr Kommentarer Kommentera

Idag var det dags för tävling i Himledalen med Marco. Det var hans allra första gång på gräs, och vi var anmälda till 95cm och 100cm.


När vi kom fram plockade jag ut honom ganska tidigt, eftersom det var ett nytt ställe och mycket att se på. De senaste veckorna har vi ju bara varit på Kungsbackas unghästtävlingar, så nu behöver vi besöka nya ställen och miljöträna.


Jag märkte direkt att han var väldigt på tårna och spänd. Det blåste en del, var mycket hästar och folk och dessutom var det mängder med hästar i hagar bredvid både framhoppningen och tävlingsbanan. Men det är bara bra, då vänjer han sig vid allt ståhej.


På framhoppningen skötte han sig fint och kändes mer avslappnad än på framridningen. Men när vi klev in på stora gräsbanan blev han väldigt spänd och plötsligt visste han inte vad han skulle titta på av allt läskigt. Försökte rida omkring och visa honom så mycket som möjligt innan start, så inga obehagliga överraskningar skulle komma. När vi fick startsignal började vi med att riva första hindret. Great! Hoppade spänt över tvåan och trean och sedan fyran som vi också rev. Sedan blev han allt mer avslappnad och fokuserad och hoppade resten av banan riktigt fint. Blev alltså två rivningar plus ett tidsfel (hur nu det gick till???), men jag kände mig hyfsat nöjd ändå.


In i transporten för lite havre och vila. Fika för min del och sedan bangång. Valde att ta ut honom senare till 100 cm eftersom jag inte ville trötta ut honom. Blev mycket nya intryck i första klassen, och mycket riktigt kändes han trött i både kropp och knopp när jag började rida fram. Tog bara några få språng på framhoppningen och traskade sedan in på banan. Många av unghästarna rev, stannade, kraschade och hade sig. Det var bara ryttaren precis innan oss som klarade av att hoppa felfritt. Den här rundan såg jag till att vi kom igång ordentligt på ettan. Ett första riktigt språng är så viktigt för att få bra flyt! Nu blev vår runda ingen stilprisrunda, men en riktig kämparrunda! Vi lyckades hoppa runt felfritt, och fastän Marco var trött så kämpade han på och jag pushade på. Blev lite nära på vissa hinder där han inte riktigt orkade komma tillbaka i tid, men det kommer :)


Var riktigt nöjd med att vi var felfria i 100 cm, fastän han kändes så matt. Han kunde lika gärna grinat ihop och sagt tack och adjö, men han kämpade! :)
Läst 8768 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
16
2012

Igår väckte Rivica mig 03:42 på morgonen. Sover aldrig hästar??? I vilket fall var det bara att lyda och ge hästarna mat, sedan kasta ut dem i hagen, sedan gå och lägga mig igen och sova till nio. Mycket skönt! När jag vaknade ringde jag tandläkaren och fick en tid redan samma dag vid elva. De tog några bilder, och tänderna såg hela och fina ut :)


När jag kom hem sedan plockade jag in Marco och åkte bort till Bunketorp med honom. Red i första skogen fram och tillbaka två gånger. Tog det ganska lugnt, men blev lite galopp i alla fall. Imorgon ska jag åka till Himledalen med honom och tävla, så jag vet inte riktigt om jag ska rida honom idag eller inte. Eftersom han är fyra brukar jag rida honom fyra gånger i veckan, och den här veckan longerade jag honom i tisdags, hoppade i onsdags och red ut igår. Imorgon blir alltså fjärde dagen, och då ska han dessutom gå två klasser, så vill ju inte att han ska vara trött. Äsch, rider bara Hedda idag så får Marco motionera sig själv bäst han vill i hagen :)


Bild från skogen igår :)


Läst 9578 ggr Kommentarer Kommentera

Resten av familjen befinner sig just nu på Gran Canaria, och jag har alltså ansvar för både hästar och hundar. Både igår och idag har jag fått gå upp klockan fyra på morgonen för att ge hästarna mat och släppa ut dem i hagarna, eftersom de sparkar i väggarna som värsta väckarklockan och inte ger sig förrän jag masar mig ut och gör som de säger.


Detta gör min mamma cirka 358 dagar om året, och jag gör det en vecka när hon är på semester. Stålkvinnan är vad hon är, för jag är redan halvt död och fick frågat chefen om jag kunde börja en timma senare idag och imorgon bara jobba eftermiddag och kväll (tacka gudarna att jag fick det, ska sova hela förmiddagen imorgon).


Mamma, detta är alltså ett litet kärleksinlägg till dig där jag tackar dig för att jag får ta sovmorgon i princip året om. Jag erbjuder mig alltså inte att dela upp året på hälften, så njut av semestern medan du kan och skynda dig hem sedan!


Puss på dig älsklingsmamma!
Läst 8758 ggr Kommentarer Kommentera

Idag åkte jag iväg på unghästtävling med Marco. Vi hoppade en runda på 1 meter. Han brukar vara ganska cool, men idag var han lite mer spänd än vanligt, men får inte glömma bort att han bara är fyra år, så det är inte hela världen.


Inne på banan hoppade han över ettan fint, men sedan måste det blivit något missförstånd på tvåan, som var ett räcke. Vi kom nämligen på bra distans, men när jag ställer mig upp, redo att flyga som en fågel över hindret, ja då tycker Marco att vi ska köra ett omtramp istället, och då fick det bli så. Så Marco trampar om och river så klart med frambenen, och jag som inte var beredd på detta knyckiga språng lyckas bita mig både i över- och underläppen. Det gjorde så ont så jag ville börja gråta och jag kände liksom hur det började svullna upp redan då. Men nej, inte tid för att grina nu, bara att rida vidare. Så det var full fart framåt och hoppa resten av banan felfritt. Inte någon av våra bästa rundor, men ändå helt okej, och jag är glad att jag lyckades bita ihop (även om jag hade munnen vidöppen pga svullna läppar) och fullfölja banan så pass bra.


När jag gick ut från banan stod min tränare Ewa och Thomas (som filmade) där och de sa att jag blödde som bara den. Tog handen mot munnen, och mycket riktigt, blodet forsade! Så Ewa hjälpte mig snabbt att göra i ordning Marco och lasta på honom, så fick jag gå och tvätta av munnen. På insidan överläppen och underläppen var stora märken och sår efter tänderna, och det var en himla tur att jag inte bet igenom! Dock bet jag av en köttslamsa från insidan läppen, och det var fruktansvärt äckligt att spotta ut den i handfatet! Tänderna satt också kvar, men ska ringa tandläkaren imorgon och fråga om jag borde åka dit och ta röntgenbilder för säkerhets skull.


Nu är i alla fall läpparna jättesvullna och ömma, och jag ser ut som en riktig anka. En misslyckad läppförstoring, men vad kan man vänta sig för 80 kronor? ;)


Här är video på rundan, och man ser ju hur galet det blir på tvåan, men resten tycker jag ändå var helt okej :)


Tjusigt va?Läst 18215 ggr Kommentarer Kommentera

Lämnade familjen på flygplatsen i morse. De ska till Gran Canaria och gotta sig i en vecka, medan jag själv ska vara hemma och träna och tävla. Dessutom åker ju jag till USA i en månad i september, så hänger inte läpp :)


Åkte till första skogen med Hedda idag på en liten uteritt. Skrittade och travade fram och tillbaka en gång i första skogen, och galopperade sedan fem gånger upp för den långa, sluttande backen vid parkeringen. Hedda är verkligen grymt snabb när hon galopperar och man känner hur hon liksom tar en helt annan form och sänker sig och bara dundrar fram. Tog backen som sagt fem gånger, men hon var fortfarande jättepigg efteråt och hade säkert velat galoppera lite till. Ja ja, får väl köra den backen några gånger nu innan Falsterbo :)


Efteråt åkte jag hem och gjorde stallet och sedan var det Marcos tur. Longerade honom i paddocken en stund, i bara grimman, och efteråt släppte jag honom lös så att han fick springa och busa en stund. En liten luring skulle jag vilja säga. Då har han motionerat och sprungit massor så att jag är nöjd, och likaså han, då han bara roat sig :) Win win situation! Imorgon blir det unghästhoppning för honom på KRK, och på söndag tävling i Himledalen. Mycket för den lille denna veckan, men sedan ska han få en veckas ledigt :)Läst 9672 ggr Kommentarer Kommentera

Fick idag brev från Falsterbo på posten med en inbjudan att rida Sydsvenskan Falsterbo Horse Show i år igen på Hedda!
Mycket roligt att få en chans till! Förra året gick Hedda som en klocka, men när vi kom in på stora hoppbanan igen glömde jag ju bort näst sista hindret och red glatt i full fart mot sista hindret istället som vi flöööög över. Attans, då det gick så fint och fort. Alla säger att det misstaget kommer jag inte göra om, men så nervös som jag var där nere förra året har jag aldrig varit i hela mitt liv, inte ens i vintras när jag kastade mig ut för ett flygplan på hur många hundra meters höjd som helst. Det brukar ju gå åt skogen för mig på mästerskap och andra "viktiga" tävlingar när det verkligen gäller, så jag är förberedd.. Fast Huntingen är ju varken ett mästerskap eller en viktig tävling (okej, suktar efter prispengarna!!!), utan det är bara superkul att ens få rida där inför ett hav av publik på en stor gräsbana där de största ryttarna ridit. Men det hade ju varit väldigt kul att i år få vara felfri och komma ihåg banan, och få en snabb tid och komma topp fyra. Men det får bli som det blir, vi kommer göra vårt bästa och Hedda kommer förmodligen njuta varenda sekund, som förra året!Förra året!
Läst 10599 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.