Saras vardag

FÖRST ska jag så klart gratulera och hylla Sara och Wega för en fantastisk prestation som gav dem OS-silver i fälttävlan idag! Första OS-medaljen för Sverige i år, och första OS-medaljen i fälttävlan på 40 år! Historiskt!Efter flera timmar framför TV:n drog pappa med mig ut i löparspåren, och vi tog en joggingrunda. Det var länge sedan jag var ute och sprang, och jag hade glömt hur jobbigt det är. Ibland tror jag seriöst att jag ska kola vippen.Direkt när vi kom hem var det bara att svira om till ridkläderna igen och åka iväg till dressyr-Eva för lektion med Marco. Var ett bra tag sedan jag hade med honom dit, men han skötte sig fint. Vi gjorde några skänkelvikningar, och i början pressade jag inte på så mycket, utan tvärade bara lite lätt. Sista gången pressade jag på lite mer, och då blev det jobbigt, så då protesterade han genom ett luftsprång :) I galoppen fick vi galoppera på ordentligt fram, och jag tyckte att han kändes mycket mer framåt och piggare än vanligt, vilket är positivt. Känns som om han börjar bli starkare :) På slutet,  när han började bli trött, hängde han dock mycket i handen. Men det kommer, mer styrka :)


Dessutom har jag gjort ett riktigt fynd idag! Dressyr-Evas man, Roland, har hoppat mycket i sina dagar, men inte längre. De har en maffig grind, och jag frågade om jag inte kunde få köpa den. Det skulle nog gå bra sa Eva, men jag fick fråga Roland. Dessutom sa hon att de hade en hel mur, med torn på sidorna, inne i hinderförrådet, med delar så att den kunde bli hela 180 cm! Taget sa jag, och frågade Roland som tyckte det var bra om sakerna kom till användning. Vad skulle han nu ha för den grinden och muren då? 100 kronor och lite hemmabakade kakor gick fint. Hallelujah sa jag och nästa tisdag åker pappa och jag och hämtar våra nya hinder!! :)

 

 


Läst 9222 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
31
2012

Hade bokat in en träning hos Ewa idag med Hedda. Skulle egentligen vara ute i paddocken, men efter nattens och morgonen monsunregn så fick vi hoppa inne i mangegen. Hedda kändes jättefin, så hoppas hon går lika fint på tävligen i helgen :) Film från träningen finner ni här nedan!

 

 


Direkt efter träningen var det raka vägen in och bänka sig i soffan. Hoppningen i OS i fälttävlan gick av stapeln halv tolv. Linda Algotsson gjorde en felfri, fin runda som fick det att se jätteenkelt ut. Malin rev sista hindret, men ändå en fin runda. Niklas och Ludvig däremot.... Båda fick två rivningar, och de red fruktansvärt långsamt och hade noll anspänning! Hästarna behöver hjälp efter gårdagens jobbiga terräng och då kan man inte rida så lösigt och sitta och ratta.. Nej, det där var inte bra och kostade Sverige sin OS-medalj i fälttävlan i lag. Med endast fyra straff dessutom! Men sedan var det dags för Sara Algotsson, och där var bågen spänd hela rundan och det var klockrent felfritt! Hon leder nu ensam inför den individuella hoppningen, och hon och Wega hade varit så förtjänta av ett guld, så nu ska jag hålla tummarna så hårt jag bara kan!!!
Läst 8874 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
30
2012

Idag har jag suttit klistrad framför skärmen, för idag var nämligen terrängmomentet i OS i fälttävlan. ALLA FEM svenska ryttare var felfria på hinder i terrängen, och Sara Algotsson klarade dessutom tiden och ligger delad ETTA inför morgondagens hoppning!!!


Fantastiskt kul att se hur bra det gick för svenskarna och jag blev så otroligt glad av att se sååå många ryttare som klappade om sina hästar under rittens gång och öste klappar och beröm över hästarna när de kom i mål, och knöt nävarna i luften för att de var så glada när de kom i mål! Fantastiskt kul att se!

Tyvärr var det hela 15 uteslutna dock, och vissa vurpor såg inte speciellt trevliga ut. Vad jag har hört så hände det inget allvarligt med varken någon häst eller ryttare, och skönt var väl det!


Vill också kritisera Mark Todd. På slutet av banan, när hans häst såg trött ut, så piskade han på den på baken. Ser fruktansvärt otrevligt ut, och dessutom när han hoppat sista hindret och galopperade in mot mål så piskade han på hästen på baken. Otroligt tråkigt att se! Här har hans häst kämpat sig runt banan, FELFRITT på hinder, och så är det pisk in i mål. Som om det skulle hjälpa? Hästen har för sjutton galopperat och hoppat i dryga tio minuter och orkar inte mer. Varför inte ösa beröm och klappar över hästen in i mål som så många andra ryttare gjorde? Det ser så mycket trevligare ut och man blir som åskådare så glad av att se det :) Jag brukar ofta använda mig av uttrycket att "Gud straffar direkt", och jajjemen, Mr Todd klarade inte tiden och hamnade där med på tredje plats istället för första.


Men för det mesta var det härliga timmar framför terrängen med fina ritter, glada hästar och glada ryttare. Mer av det tack! :)


Läst 8794 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
28
2012

Se vilken fin tavla pappa pysslade ihop i morse!! Artiklarna från Ridsport, Kungsbacka-Posten och Sydsvenskan satte han i denna tavelram, och nu sitter den upphängd i vardagsrummet! :) Kommer spara den hela livet!!!! :)

 

 

För övrigt så blev det markarbete med Heddis i morse innan jobbet. Hade på hackamoret, vilket hon trivs bra med. Sänkte sig och det blev mycket galopp. Var grymt kvavt på morgonen, så blev ganska svettigt.

 

Marco fick vila idag. Longerade honom igår kväll (vilket gick bra mycket bättre än sist) och imorgon får jag se vad vi hittar på. Beror lite på om det ska ösregna eller ej :)

 


Läst 9049 ggr Kommentarer Kommentera

Red ut i första skogen med Marco efter jobbet, mamma och Rivica var med. Vid varje backe eller där det var plant lät jag mamma trava i förväg med Rivica, och så stod jag still eller skrittade med Marco till Rivica var utom synhåll för att sedan dundra iväg i galopp. Riktigt kul tyckte Marco, som snällt väntade fastän Rivica gick i förväg :)


Tillbaka vid transporten stannade mamma, men jag ville köra en rush upp för monsterbacken med Marco, och han hade inga problem med att gå ifrån Rivica. Han dundrade upp för backen i världens fart. Inte riktigt så snabb som Hedda, men det märks att han blivit starkare nu. Innan har han liksom masat sig upp för den backen!

 
Visst är grisen på bilden söt, men jag äger ju redan två små grisar, Heddis och Marcooo :)


Läst 9234 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
26
2012

Gick upp klockan sju i morse för att rida Hedda innan jobbet. Kombinationen var kvar sedan i tisdags. Började att hoppa den med kryss in och räcke ut, låga hinder. Hade på gummibanden så hon fick jobba lite. Tog sedan av dem och gjorde om till räcke - oxer. Hedda kändes väldigt fin. Lät inhoppet, räcket, vara ganska lågt, höjde sedan oxern till 110 cm och lät avståndet vara kvar lite för kort. Första gången hoppade hon till som in i bänken, så jag hamnade nästan på sniskan :) Breddade oxern något och gjorde den till parallell 120 cm. Hoppade igenom två gånger, och hon hoppade kanonfint. Fler språng än så blev det inte idag, då hon hoppade så väl och fint. Vill inte slita på benen :)


Efteråt nere i stallet hade jag gott om tid på mig, så då fick hon en ordentlig massage med Dr Schaettes balsamliniment. Hedda är verkligen en häst som uppskattar massage. Står helt still, blundar och bara njuter. Ibland känns det som hon somnar :)

Bästa hinderpersonalen!


Läst 8845 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
25
2012

I morse åkte mamma och jag till skogen med Hedda och Natalie. Har blivit en vana att pappa följer med och springer, så han släpper av oss med hästarna i Bunketorp, så kör han med transporten till Strekered och springer där och så rider vi dit. Perfekt, eftersom det inte går att köra upp för den backen i Strekered längre med hästarna lastade eftersom den sura gubben i första huset grusat sönder backen så bilen bara slirar. Sist vi körde upp med hästarna i kom vi knappt upp och gubben stod på sin veranda och skakade förbannat på huvudet. Jag vevade ner rutan och skrek lite argt att de var efterblivna som grusade sönder backen eftersom bilen inte får fäste. Fast jag använde inte ordet efterbliven, det gör jag bara till nära och kära :)


Men åter till dagens uteritt. Varmt idag också, men både Natalie och Hedda var pigga. Massor med golfare ute också, måste varit tävling eller något annat. Eller så var det pensionärerna som var på hugget. Eller semesterfirarna. Eller vad vet jag.


I andra skogen blev det mycket galopp och både Hedda och Natalie såg ut som om de producerade grädde mellan bakbenen :)


Väl hemma från skogen fick vi göra i ordning snabbt, för att sedan in och duscha och sätta oss i bilen och åka till lilla farmor. Hon fyllde år i söndags och var väl värd ett besök. Åkte till Mariestad och åt lunch nere vid hamnen. Lax o potäter, som de säger där. Mums! Sedan lite glass från kiosen bredvid. Inte fel!


Nu sitter vi i bilen på väg hem, och kanske blir det en skogstur med Marco och Rivica. Om vi orkar!
Läst 8240 ggr Kommentarer Kommentera

Började i morse med att longera Hedda i paddocken innan jobbet. Idag var hon inte det minsta slö, fastän det redan var 20 grader strax efter sju på morgonen. Pappa kom upp och tittade på en stund. Han var mäkta imponerad av att Hedda fattade galopp på mitt kommando där jag bara rätt och slätt säger "Galopp". Inga smackningar eller läten med pisken. Att få henne att sakta av däremot är lite svårare. Brukar alltid träna övergångar från trav till skritt när jag longerar, och de första gångerna går det fin fint, men sedan har hon lärt sig att hon ändå ska börja trava efter att hon skrittat några steg, så då tycker hon att det är onödigt att lägga in skritten. Smart horse..På kvällen efter jobbet var det dags för Marco att motioneras. Han trampade ju av sig en sko i helgen och idag blev det helrenovering av hovarna. Göttans!
Bestämde att jag skulle hoppa lite och det ville mamma också göra, med Rivica, så pappa fick agera banbyggare och banpersonal.
Gjorde travbom, kryss och sedan 5,5 meter till ett litet hinder. Marco har stått och hängt de senaste dagarna i boxen och verkat jättetrött av den plötsliga värmen, så trodde att det skulle gå jättesegt, men travade igång honom ordentligt.


Började med bara travbommen och krysset, och då masade han sig över. Satte mer tryck i traven och då blev det bättre. Slängde sedan upp b-hindret till ett räcke och till sist en oxer. Både Marco och Rivica klev över hindren, men verkade tycka att det var kul.


Tog sedan bort travbommen och gjorde om krysset till räcke och hoppade igenom. Gick också fin fint. Vände sedan på steken genom att hoppa oxer in och räcke ut. Gick fint först, men andra gången lyssnade han inte tillbaka och trampade om på oxern, som revs, och hoppade kråka på b-hindret. Sa åt käre banpersonalen att sänka både in- och uthopp så att han bara fick hoppa igenom enkelt och fint. Vill inte att han ska förknippa kombinationer med jobbigt, utan det ska vara enkelt. På tävling har det aldrig varit några problem, men då är man ju igång på ett helt annat sätt än när man hoppar hemma i paddocken. I vilket fall som helst så hoppade han käckt igenom den två gånger efter det och då var jag nöjd med kombinationer för dagen. Plockade bort räcket och avslutade med bara en oxer på 1 meter som han hoppade fint över.


I natt får han stå inne så att han får sova ordentligt lille skrutten. Ska försöka komma iväg till Bunketorp med honom imorgon kväll så han får springa lite i skogen :)


God natt!


Läst 8498 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
23
2012

Ikväll åkte mamma och jag bort till Bunketorp med Hedda och Rivica för en uteritt. Pappa hängde med för att springa. Trodde att Hedda skulle bli jätteglad över att få komma ut i skogen eftersom det inte blev någon uteritt i helgen, men jag har då aldrig varit med om jobbigare ridning i skogen!


I vanliga fall går det i 110 km/h och jag har svårt att hålla henne. Idag däremot var både Hedda och Rivica som två slöa ridskoleponnyer.. Det gick i snigelfart, plus att Hedda var extra tittig idag. Det har jag nog aldrig skrivit här innan, men det finns ingen som är så tittig som Hedda när man rider ut. Det kan man väl ändå inte tro när man ser henne på tävling? På tävling är hon så fokuserad och taggad, så då kan det ju störta ett flygplan utanför paddocken och jag är tveksam på om hon hade reagerat. När man rider ut däremot är hon livrädd för stenar som ligger helt still på backen. Som dessutom har legat där de senaste fem åren som vi ridit ut där. Paranoid much?


Vi började rida klockan nio på kvällen och var tillbaka vid transporten strax före tio. Då var det 20 grader varmt ute och kvavt. Antagligen därför hästarna var så sega. Rivica såg dessutom ut som en dränkt katt när vi skulle åka hem.


Det var först på slutet när vi kommit igång med galoppen lite mer som hästarna betedde sig mer som vanligt och det blev svårare att hålla dem. Maskineriet behövde väl bara smörjas lite :)

Läst 8609 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
22
2012

Både Marco och Hedda fick vila igår, då jag försov mig. Slarva tjoheja! Gick upp vid fem för att ge dem mat och släppa ut Natalie som stått inne. Sedan gick jag in för att sova till klockan sju, men det råkade bli halv nio istället och då fick jag rusa iväg till jobbet. Aja, de tyckte säkert det var skönt med en extra dags vila den här veckan..


Heddas bakben känns inte svullet längre. Igår på kvällen var det jättefint och även nu i morse, så ska rida lite lugnt ikväll i paddocken :)

 

 


Läst 8413 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.