Saras vardag

Började i morse med att åka bort till Ewa för att rida Hedda på galoppbanan. Fredrik följde med med Fia och BamBam så att de skulle få springa av sig. Hedda var ganska pigg och kändes bra, så blev några sträckor i lugn galopp också. Extra kul tyckte hon!

När vi kom hem släppte jag ut Hedda och tog in Natalie. Longerade Natalie i paddocken, och hon fick massor av äckliga älglöss på sig! Plötsligt när hon travade så började hon slänga med huvudet och rycka med hela kroppen. Stannade henne och jajjemen, två äckliga älglöss hittade jag. Klämde kallblodigt ihjäl dem, så låt oss ha en tyst minut..

Tog sedan in Mr Marco och gjorde i ordning honom. Idag var han jättesnäll och lugn på gången och hittade inte på några dumheter. Likadant när jag red så var han väldigt lugn och fin. Tränade mycket skänkelvikningar och öppna, vilket gick jättebra. Bestämde mig för att prova lite sluta med honom också, och han är verkligen lättlärd! Jag testade att rida svag sluta på öppna delen av volten, och de två första varven förstod han inte riktigt vad jag ville. Han fattade galopp och började röra sig i sidled. Jag brydde mig inte om det, och tredje gången så fattade han grejen och gjorde lite svag sluta på öppna delen. Det är så kul med Marco att han lär sig så fort! :)

För att göra en lång historia kort så har även Fia varit på rymmen idag. Hon stack iväg plötsligt och det slutade med att jag fick polisanmäla henne bortsprungen då vi inte hittade henne någonstans. Till slut fick vi höra av en granne att en annan granne hade fångat in henne och gått upp till oss, men att ingen var hemma (antagligen när vi själva var ute och letade), så han hade kört henne till polisen. Dock var hon inte på polisstationen när vi kom dit, utan de hade kört iväg henne till hundpensionatet nära där vi bor, så vi fick åka dit och hämta henne. Alla kurser som mamma har gått med henne har alltså varit helt bortkastade. Grattis!Rymlingen...


Läst 11418 ggr Kommentarer Kommentera

Som jag berättade i Del 1 så köpte vi B-ponnyn Lufsen, då Kid var för stor, men det slutade med att Kid började fungera för mig och jag fick ha två söta ponnyer.

När vi letade B-ponny provred jag bara massa galenpannor. Det stod så himla bra i annonserna, men när man väl kom dit och provade så skenade de antingen omkring med mig eller så var de knappt ridbara. Men så kom vi till Kristiansstad, Skåne, för att prova Lufsen. Lufsen II för att vara korrekt. Ett svart russ med en ovanlig mankam. Den hängde nämligen ner på ena sidan. Detta är tydligen inte helt ovanligt hos russ, men Lufsen är fortfarande den enda ponny jag sett med sådan hängande mankam.

Lufsen var 13 år och rutinerad. Han hade hoppat högt med sin tidigare ryttare och var så lugn och snäll när jag provred. På ett hinder när jag provhoppade kom vi för nära och jag trodde att han skulle stanna, men nej då, Lufsen hoppade så snällt. En riktig läromästare!

På vår allra första tävling, L:D, kom vi tvåa. Jag vet att det var min första färgade rosett, och jag undrar om det inte var min första placering överhuvudtaget på tävling. Med Kid hade jag nog bara clear-roundrosetter fram till dess.

Lufsen var jättesnäll och go', men red jag alldeles för dåligt så ställde han inte upp. Kom vi lite konstigt ibland så hjälpte han till, men när det var helt galet stannade han och då åkte jag nog i backen 99% av fallen. Det var halvt omöjligt att sitta kvar på Luffe när han stannade, eftersom han hade sin annorlunda mankam och huvudet alltid i en lägre form. Jag kommer ihåg en tävling på Kungsbacka Ridklubb, när det blev alldeles tokigt på ett hinder och han stannade. Då åkte jag rutschkana ner för hans hals och landade på fötterna. Jag har inte gjort många snygga avfallningar, men den måste varit en tiopoängare!

Jag ställde upp i några kombinationstävlingar med Luffe, när man red dressyr första dagen och hoppade den andra. Egentligen gick han väl inte så fint i dressyren, men eftersom han alltid gick med huvudet nere och vi säkert var gulliga att titta på så brukade vi få rätt bra poäng. I hoppningarna dagen därpå gick det alltid jättebra och om vi inte vann så var vi i alla fall placerade och vi placerade oss alltid i kombinationstävlingen också.

Med Lufsen blev det många rosetter, men som sagt, en hel del avfallningar också. Gick vi till omhoppning så gick det alltid snabbt, och den lille ponnyn visste hur man vände på en 50-öring!Seger i Himledalen. Här ser man lite hur mankammen liksom ligger på sidan.

En gång var vi med i en maskeradhoppning i Viskadalen, Varberg. Då kom min dåvarande tränare, Maria Erneholm, på att jag skulle vara Barbie. På med lång, blond peruk under hjälmen och med rosa tights och rosa Barbie-tshirt. Vi färgade ett vitt schabrak rosa och Lufsen hade rosa rosetter i manen och svansen. Visst låter det som en vinnare? Tyvärr inte, utan min klubbkompis som var utklädd till utomjording och hade lindat in både henne och hästen i folie vann. Däremot kom jag tvåa i maskeraden med Kid, som jag var utklädd till indian med.

Med Lufsen tävlade jag upp till L:B, högre än så vågade jag inte. En gång var vi i Jonstaka på tävling och då var det bedömning A:1A, så de höjde 10 cm till omhoppningen. Högt som bara den tyckte jag! Luffe var på G och vi var nolla i både grunden och omhoppningen och tog hem segern. Lycka!Har ni sett så söt ponny?!


Läst 11345 ggr Kommentarer Kommentera

Hej alla lördagsglada (hej alla lördagssura också om det skulle finnas någon bitter person där ute)! Fredrik hjälpte ju mig i stallet så snällt igår med vatten, men idag måste jag bara skryta lite! Efter att jag varit ute och gett hästarna frukost så gjorde jag i ordning Hedda. Samtidigt som jag red mockade Fredrik alla grushagarna (snarare lerhagarna nu tack vare allt jäkla regn. Nä, ja' ä inte bitter...), fyllde på vatten inne och ute och mockade Heddas box.

Jag har börjat jobba Hedda lite mer nu, eftersom hon har känts bra och vi har kommit upp i cirka 20-25 minuter trav per pass. Idag gjorde vi lite skänkelvikningar, tog något varv på mittvolten då och då och gjorde tempoväxlingar. Galopperade även två varv i varje varv idag, och gissa om någon var glad! Imorgon åker vi till galoppbanan och rider.

När jag gjort i ordning Hedda släppte jag ut henne i hagen och Fredrik gav henne hö. Jag gjorde i ordning Rivica och tog upp henne i paddocken för att longera. Då mockade Fredrik hennes box också. Sådana killar växer inte på träd! Släppte sedan ut Marco och Rivica tillsammans och gav dem hö och släppte Natalie i sin hage. Fredrik mockade Marcos box medan jag gjorde i ordning höpåsarna till lunchen och kvällen. Sedan gick han in och gjorde frukost medan jag mockade Natalies box. Trots att jag sparade massor med tid tack vare Fredrik så hann jag ändå inte motionera Natalie innan jobbet, men jag slutar sex idag, så gör det när jag kommer hem.

Fick förresten en snygg Hippson-väst igår, så när jag invigde den idag var jag så klart tvungen att ta lite glamorösa "today's-klädsel-bilder".Superwoman!! Eller jaa... Det värmande hårbandet känner ni igen från sist, det är från någon butik i New York. Myströjan köpte jag i Dubai och västen är från Hippson. Ridbyxorna vet jag inte vart de kommer från då jag haft dem i säkert fem år, om inte mer. Det har dessutom börjat gå hål i skrevet på dem, men jag inbillar mig att det inte kommer bli större och att ingen ser det ändå. Fasar för den dag då jag måste slänga dem, de är ju så sköna.. Ridstövlarna är från Mountain Horse och dagens accessoar, en orange vattenkanna, är säkert från Plantagen eller Granngården eller något annat ställe där man kan köpa vattenkannor.
Fredrik hade redan fyllt på vatten, men han, som fotograf, ville ha en naturlig bild på Hippson-västens baksida. Visst ser det naturligt ut när jag låter lite vatten sippra ner i vattenhinken? Hoppsan, upptäckte lerfläckarna på tröjärmen också. Kanske skulle leka hemmafru ikväll och tvätta lite? Blir så trött på all lera som blir nu av allt regn..
Försökte ta en hoppbild också. Den första blev mindre lyckad..
Denna får duga. Tjohej! Trevlig helg!


Läst 10315 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
19
2012

Nu när mamma och pappa är bortresta och jag jobbar så blir det att Fia får vara ensam lite mer än vanligt. Henrik är visserligen hemma på dagarna, men spelar man dataspel så glömmer man allt annat. Därför försöker jag leka med henne så mycket som möjligt när jag är hemma. Hennes nya favoritleksak är en handboll, så det räcker att kasta den några gånger så hon får springa och hämta den, sedan leker hon själv hej vilt medan jag grejar i stallet.

Detta är Instagrambilder från senaste veckan. Hon har somnat som en stock varje kväll ;)Favoritleksaken!


Tröttis


Bollen i sängen så klart!Läst 10609 ggr Kommentarer Kommentera

God förmiddag i stugan! Precis inkommen från stallet och ska hoppa in i duschen nu. Red Hedda i paddocken (fem varv trav, tre varv skritt x5) och longerade Marco. Fredrik hjälpte mig i stallet i morse så att det gick lite fortare. Medan jag mockade fyllde han på vatten inne i stallet och ute i hagarna. Sååå gött att slippa göra det själv, för att fylla på vatten är helt klart det tråkigaste. Man står där med slangen i handen (vattenslangen alltså, tro inget annat) och ser på hur vattnet i snigelfart börjar fylla hinken. Nästan så man tror ibland att det är ett osynligt hål i botten som gör att vattnet rinner igenom istället. Mocka är tio gånger så roligt! Eller åtminstone fem..

När Fredrik var klar med vattnet hämtade han även in massor med hö till stallet och tömde skottkärran åt mig. Det kallar jag en gentleman!

Förresten, en liten undersökning:
Om ni skulla få välja att antingen mocka eller fylla på vatten inne och i hagarna under en månads tid, vad hade ni valt?
Handyman!


Läst 10639 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
18
2012

Slutade jobbet vid åtta idag och åkte hem och gav hästarna kvällshö. Henrik fick ta in dem vid halv fem idag, så var lite orolig att boxarna skulle stå tomma, men nej då, han fixade det! De stod till och med i rätt boxar. Fantastiskt!

Har käkat lite marängswiss nu på kvällskvisten och kollat ett avsnitt av Glee. Har även sms:at med päronen på Gran Canaria. Pappa skickade från mammas telefon att hon hade gått in i ett glasfönster, medan mamma strax därpå skickar att så var det visst inte. Vet inte vem jag ska tro på, då båda versionerna låter sannolika. Borde inte släppt iväg dem på semester själva..

Pappas favoritord har jag strukit över, då alla inte har samma skruvade humor :)

Imorgon blir det ingen sovmorgon. Börjar jobba klockan tolv och då ska både Hedda, Marco och Natalie vara motionerade. Bäst att krypa till kojs nu alltså!


Läst 11154 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
18
2012

Såå, då har jag laddat upp filmerna från tävlingen igår med Marco. Både han och Natalie får vila idag, men ska ge mig ut till stallet nu och motionera Hedda och Rivica.

Hade för övrigt en väldigt trevlig kväll här hemma igår med lite för mycket marängswiss. Blev rätt sent också, så jag har haft en underbar morgon! Hästarna lät mig sova till sju, då började Hedda sparka i väggarna efter mat. Sprang ut, gav dem mat, la ut hö i hagarna, släppte ut dem. Gick sedan in och la mig igen och sov till tio. Huuuur skönt som helst när man får somna om! Nästan så det är värt att varje dag ställa klockan onormalt tidigt, springa ett varv runt huset, för att sedan gå in och lägga sig igen. Men bara nästan!Börjar bli bättre på att pricka mitten :)


Läst 10261 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
17
2012

Idag, gott folk, är jag stolt matte! Åkte till Kungsbacka Ridklubb i morse, strax innan åtta, i spöregn och storm. Fick låna en box till Marco eftersom jag skulle hjälpa till att bygga banan. Trodde att han skulle vara väldigt på tårna, men han gick så fint bredvid mig bort till stallet.

Enligt Equipe skulle jag starta som nummer tre, så jag började rida halv tio. Det fina är att det finns en skjutdörr mellan stallet och manegen, så vi behövde inte ge oss ut i blåsten igen, utan smög så fint in. Dessutom var vi helt ensamma i manegen den första kvarten, så Marco var väldigt lugn. Inga dumheter eller bus!

När vi hade galopperat lite gick vi till framhoppningsmanegen (det går ju bara att älska de anläggningar som har TRE maneger när det är ruskväder ute), men då hade det tillkommit tre stycken innan oss, så fick ta en liten skrittpaus.

Framhoppningen gick sedan bra. Inga konstiga avstånd eller språng.

Som vanligt var det Lennart Lindelöw som byggde banan. Han brukar bygga ganska klurigt och med lite svåra vägar, men idag var han snäll, i alla fall i de klasserna jag red. I 90cm rev vi näst sista hindret, ett räcke, där Marco slarvade lite med bakbenen. Annars kändes det bra!

Gick sedan in på framridningen igen och skrittade. Var några kvar i klassen och sedan skulle det vara 15 minuter paus innan nästa klass skulle börja. Cred till Mr Lindelöw som alltid bygger smart och inte ska flytta varje hinder tre meter.

Hade nummer fem i 100cm, så satte igång honom fem minuter innan klassen började och hoppade sedan bara ett räcke innan vi gick in på banan. Fick gå in på banan när ryttaren innan red, och då fick han ett litet ryck plötsligt från ingenstans, men som tur var störde det inte ekipaget.

Var sedan felfria i 100cm och han kändes pigg, fastän han blev riden rätt länge i och med att jag inte ställde in honom mellan klasserna. Det var nog bra att jag plockade ut honom lite tidigare än vanligt och jobbade honom ordentligt. Idag var det inga sparkar eller dumheter, så jag är väldigt nöjd med honom idag!

Lägger upp filmerna från rundorna imorgon, för nu ska jag minsann ha lite tjejer hemma på taconight. Det blir alltså tacogratäng till middag och inget mindre än marängswiss till efterrätt. Någon mer som vill komma tro? Just det ja, ska kolla på världens bästa film, The Notebook, också. Har förberett med varsin toarulle till oss. Det behövs!Nöjd, och lite trött, kille efter att ha lagt all energi på rätt saker idag :)


Läst 9585 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
17
2012

God morgon i stugan! Uppe med tuppen idag, dels för att hästarna snart vill ha mat och dels för att jag ska iväg på unghästtävling med Marco. Pratade förresten med Marcos uppfödare igår, som vi köpte honom av, och nu känner jag mig helt säker på hur jag ska hantera situationen med trotset i hanteringen. Hårdhanskarna åker på och uppdatering följer!

Hoppträningen med Rivica igår gick super! Vi brukar vara tre, fyra stycken i vår grupp, men igår var det bara jag som kom, så det blev privatträning. Lyx! Tog med Fia till träningen också så hon fick aktivera sig. Sprang fram och tillbaka i manegen och upp och ned för läktaren. Någon somnade gott igår kan jag lova!

Rivica fick i alla fall jobba på bra igår och jag märker grym skillnad på henne från förra året. Hennes galopp är mycket bättre och igår var det enkelt att både korta och länga. Fick till och med hoppa några riktigt höga språng (i alla fall höga för oss) och trekombinationen klarade hon av jättefint. Hon rev bara en enda gång igår, och det var b-hindret i kombinationen som hon rullade ner en gång när vi kom lite nära. Annars kändes hon väldigt försiktig.

När mamma kommer hem har hon ingen dressyrhäst kvar. Jag passar på att lägga beslag på henne!Läst 9507 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
16
2012

Okej, klockan är nu efter sex. Nyss var den tolv. Vart tog dagen vägen?! Började i förmiddags med att mocka boxarna och fylla på vatten inne och ute. Tog sedan in Marcobus och gjorde i ordning honom för ett ridpass. Han är som sagt i trotsåldern nu (fabulous four liksom) och har mycket attityd och energi. Att göra i ordning honom på gången är inte lika lätt som det var i somras. Nu ska han buffas, lyfta på benen när skydden ska på, gärna nafsa lite också och sadlingen ska vi inte prata om. Då är öronen numera spikrakt bakåt och han är skitförbannad. Detta är något han har fått för sig att sura över. I stallet sätter jag sadelgjorden löst, och spänner den sedan i paddocken. Då reagerar han inte alls. Han gick för övrigt väldigt bra att rida idag. Han gjorde bara ett litet skutt i början när vi skrittade, men sedan var han väldigt samarbetsvillig och tuggade nöjt på bettet. Som tur är (?) så är han mest trotsig i hanteringen och inte i ridningen.

Väl nere i stallet sedan när jag borstade av honom så var han som vanligt gosig och go'. Han är ju så söt också så då står man ju gärna och gosar en stund, kliar bakom öronen och pussar på mulen.

Detta är ett I-landsproblem. Vad sjutton ska jag göra? Innan ridpasset är han sur som en riktig gammal gubbe och är riktigt ouppfostrad med sina olater. Efter ridpasset, när han är lite trött och mör, då är han världens gosigaste. Jag måste få slut på de sura minerna, men det innebär väl att jag måste lägga ner goset ett tag och bli tuffare mot honom? Det är ju så svårt att motstå de där snälla ögonen..

Erfarenhet av surpuppor, någon? Lite tips och trix är mer än välkommet!En räv bakom örat på denna herren!


Läst 10026 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.