Saras vardag
OKT
16
2012

Jaha, då har föräldrarna övergett Henrik och mig.. Gran Canaria, sol och bad blir det för dem i en vecka. Lyxlirare! Men i skrivande stund är det faktiskt sol utanför fönstret, så jag tänker inte hänga läpp.

Veckan kommer säkert gå hur snabbt som helst, då jag ska jobba och motionera fyra hästar istället för två. Dagens planer är att longera Natalie, markarbete med Marco och åka bort till galoppbanan med Hedda. Rivica ska jag hoppträna. Kommer säkerligen somna gott ikväll!

Förresten, konversation från frukostbordet i morse. Mamma kände sig smickrad över att jag skrivit att hon hade "briljanta idéer" igår här på Hippson (jag hoppas att det var någon som förstod ironin, annars får jag försöka ändra mitt skrivsätt).

Jag: Mamma, du är den smartaste jag känner.
Pappa: Stackars dig..

Aj då!Marco i lördags :)


Läst 10195 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
15
2012

Kungsbacka Ridklubb har unghästtävlingar varannan onsdag. Hade för några veckor sedan tänkt vara med nu på onsdag med Marco, men jag skulle jobba, så fick strunta i det. Nu blev det bestämt att jag inte ska börja förrän klockan två på onsdag, så jag ringde till KRK nu ikväll och frågade om jag kunde få anmäla ändå, och det gick så bra så. Impulsanmälan! Eller kan man kalla det impuls om det är två dagar innan? Annars brukar jag vara den som sitter redo inne på TDB samma tid som en tävling öppnar för att ta emot anmälan (ja, jag är efterbliven och tror att alla tävlingar ska bli fulla två minuter efter att de öppnat).

Anmälde i alla fall Marco till 90cm och 100cm. Eftersom han verkar ha överdrivet mycket energi nu för tiden så kan vi lika gärna göra av med den på ett roligt sätt. Rivica ska jag hoppträna imorgon, så för henne blir det ingen tävling.

Tog förresten en mobilbild på pokalen som jag skrev om i inlägget under. Så vacker så man blir tårögd (lite emotionell så här på kvällskvisten)..Den enda stilhoppningen jag vunnit :)Läst 10395 ggr Kommentarer Kommentera

Låt mig berätta om hästarna i mitt liv, i tur och ordning.

Det hela började med cowboyhästen. Jag är född 1990, och just det året var det tvunget att födas en hel drös med flickor och pojkar som alla vid samma tidpunkt några år senare skulle ha varsin B-ponny. Det var nästintill omöjligt att hitta en B-ponny alltså, och min smarta mamma tänkte slå två flugor i en smäll. Istället för att slåss med massa andra om B-ponnyerna så kom hon på den briljanta idén att vi skulle köpa en C-ponny direkt och hoppa över B-ponnystadiet. På så sätt skulle jag kunna ha min första ponny längre också.

Mamma hittade en C-ponny till salu som stod på Kungsbacka Ridklubb. Nära och bra, den kunde vi åka och kolla på. Det var en vallack, korsning, på 13 år som hette Kid. Han var vit och brun, med svart och vit man och svans. Den sötaste cowboyhäst jag någonsin sett. Jag var väl åtta/nio år och ville ha en ponny. En söt ponny. Kid var söt och jag minns att vi lånade hem honom på prov. Han skötte sig och vi köpte honom.Fina Kid!

Till en början gick det bra, Kid var bussig och hade hoppat L:A med sin tidigare ryttare, vilket är 100cm. Själv var jag jättehöjdrädd och hoppade helst inte högre än 60-70cm. Kid var 138cm och jag var nog bara 130cm själv när vi köpte honom. Minns att jag i början inte kunde se över honom när jag stod och borstade.

Han var egentligen alldeles för stor för mig i början, och efter ett tag tog han över. Minns så väl när min kompis Frida och jag var ute och red på Skåregärde. Hon hade en jättehet B-ponny, och Kid var egentligen en rätt slö ponny om man inte bankade på ordentligt. I vilket fall som helst så red vi på en grusväg och en bil körde förbi. Båda våra ponnyer blev rädda och stack iväg hem mot stallet. Frida fick stopp på sin ponny, men jag hade inget att säga till om, så det var full galopp ända fram till gårdsplanen. Efter det fick vi order om att ha jaktbett på Kid, för jag hade ingen koll på honom alls.Hoppla!

Jag tävlade L:D och L:C med Kid, men det gick inte speciellt bra. Jag hade ju aldrig tävlat innan och var både liten och oerfaren. Kid var en räv och smet på sidan lite som han ville och jag hade som sagt inget att säga till om. Han var inte lika bussig längre, och om vi ändå kom runt banan felfritt så var det alldeles för långsamt, så några fina rosetter fick vi inte. Åkte av gjorde jag många gånger också..

Mamma insåg att hennes briljanta idé inte var så himla briljant längre. Jag var ledsen som aldrig kunde få hoppa felfritt och få pris som de andra kompisarna i stallet. Han var helt enkelt för stor för mig och dessutom en lite äldre herre som visste precis vad han sysslade med.

Mamma beslutade sig därför för att köpa en B-ponny till mig ändå, och sälja Kid. Vi hittade en B-ponny Skåne, som hette Lufsen II, som vi köpte. Nu skulle vi alltså sälja Kid, men den lille rackaren måste blivit väldigt svartsjuk och kanske lite ledsen i ögat över att jag fick en annan ponny. Han skärpte därför till sig ordentligt och plötsligt fick vi massor av placeringar, så vi behöll både Kid och Lufsen.Här kom vi tvåa i en L:C i Himledalen, Varberg.

Jag vågade till och med hoppa L:B på Kid och 90 cm var inte att leka med! Jag kommer ihåg vår debut som om det var igår. Vi var på Skultagården, i Varberg, och det var en jättesvår bana. Det var bedömning två faser (A:1C på den tiden) och det gick nästan inga till omhoppning, och de som kom till omhoppning bara rev och stannade. Kid och jag hoppade felfritt i grunden och hoppade sedan felfritt i omhoppningen också! Vilken lycka! Det var bara en dubbelnolla tidigare, så vi gick in på andra plats. När de sedan ropar in till prisutdelning säger de aldrig mitt namn. Mamma springer till domartornet och frågar varför de inte ropade upp oss. Kid och jag hade fått ett tidsfel i grunden, men de avbröt mig aldrig utan lät mig rida omhoppningen också. Tror ni jag var ledsen? Fastän rundan fortfarande var lika bra så blir man så ledsen och besviken..

Efter vår debut blev det åtminstone många fler starter i L:B med många placeringar och vinster. En vinst kommer jag ihåg extra väl! Kid och jag var det enda felfria ekipaget i L:B i Hermanstorp, och jag var superglad att vi vann. Vad händer då? Speakern ropar ut att på grund av strykningar (det ösregnade) så ska kategori C och D slås ihop. Jag som trodde att jag vunnit skulle nu behöva stå och kolla på alla duktiga D-ponnyekipage. Jag var helt övertygad om att vi knappt skulle få placering, eftersom vi inte gjort snäva svängar och Kid var som sagt lite slö. Flera D-ponnyer gick till omhoppning, men en efter en rev, och till slut stod det klart; Vi vann som enda felfria ekipage, och jag var så stolt att vi slog de stora, duktiga D-ponnyerna!

Finns en hel drös historier att berätta, men jag ska bara dra en till! Vi åkte till Himledalen för att jag skulle rida finalen i Agria Minior Cup med både Kid och Lufsen. Finalen var uppdelad som så att det var både grundomgång och omhoppning, och som vanligt var det snabbast med minst fel vinner. Det som var skoj var att de hade stilbedömning i finalen också i grundomgången. Mamma hade knoppat Lufsen i hopp om att vi skulle vinna stilfinalen, då han alltid galopperade på så käckt. Kid fanns det ingen chans att jag skulle vinna med då han dels hade huvudet högt upp och dels inte hade ren galopp, utan ofta travgalopperade med bakbenen.

Med Lufsen kom jag första utanför placering i finalen och tog inte heller hem stilpriset. Då hängde det nu på Kid att göra en snabb och felfri runda så att vi kunde bli placerade i finalen. Stilpriset var inte att tänka på. Vi gick in och nollade och la oss på placering, men blev sedan utputtade. Även med Kid kom jag alltså första utanför placering, och jag var jättebesviken och ledsen då jag blev första utanför placering med båda hästarna. Vi stod utanför banan och de som blev placerade skulle gå in på prisutdelning, och då ropar de upp vem som vann stilhoppningen. Sara Ekman och Kid. Det gick liksom inte att tro! Korsningsponnyn med oflätad man och som jag fick driva som bara den för att få att galoppera ordentligt. Jag blev jätte, jätteglad och ännu gladare när jag fick ta emot priset. Det var nämligen, en för mig, gigantisk pokal!! Den gick inte att jämföra med de andra i prisskåpet hemma och var helt enorm! Idag känns den inte lika stor som den gjorde då, men den står fortfarande på hedersplatsen i prisskåpet och glänser, och den kommer alltid vara den finaste pokal jag fått.


Läst 11073 ggr Kommentarer Kommentera

Ni vet miniklippen som mamma filmade från uppvärmningen på tävlingen igår? Jag kunde ju inte sätta ihop dem till en enda film på min dator, men min genialiska bror fixade det på sin dator. Alltid kul att ha lite "bakom kulisserna". Självklart blev det mest klipp från när jag rider Rivica, eftersom mamma tycker att hon är såååå tjusig...!

Fick varsitt toksprång på framhoppningen med båda hästarna. Ena gången på räcket med Marco kändes det som att han hoppade jämfota. Ser inte ut som ett riktigt jämfotahopp på filmen, men något trassel med benen blev det i alla fall.

Med Rivica blev det plockepinn på oxern första gången. Hon är ganska rädd om sig, men första gången kom vi lite nära, och då rev hon ner både fram- och bakbom. Hoppade den sedan två gånger till, och då var hon väldigt försiktig, fastän vi kom för nära. Inne på banan sedan kändes hon som sagt väldigt fin.
Och lilla Heddis då, hur går det med henne? Igår var jag borta hos hopp-Ewa (min hopptränare heter Ewa och min dressyrtränare heter Eva, i bloggen är de helt enkelt hopp-Ewa och dressyr-Eva) och red på galoppbanan. Det var ruggigt väder ute och där är det helt öppet och blåser en del. Tog mitt vanliga träns med tredelat bett, men satte på thidemantygeln så hon inte skulle dra upp huvudet och dundra iväg. Vilken häst som håller på att sättas igång blir liksom inte helt överlycklig att få komma till en go' galoppbana? Speciellt när det blåser ute.. Blev totalt 11 varv på banan. Sex i skritt och fem i trav. Kändes bra, ska åka dit fler gånger nästa vecka.

Idag hade jag egentligen tänkt att skippa att motionera henne. Dels för spöregn och dels för mitt knä. När jag kom hem från jobbet ändrade jag mig och gick in för att byta om. Har knäskydd på benet och orkade inte krångla med ridbyxor, så tog ett par mjukisbyxor. Har ni någonsin testat att rida i det? Inte? Man får superbra fäste i sadeln! Glider inte runt alls! Helt säkert!...

Och för er som undrar "hur gick det med ditt knä då?" (för det undrar väl alla?), så gick det bra! Jag fick använda en pall för att masa mig upp, men det gick. Hedda är så snäll och står blickstilla. Precis när jag satt mig till rätta i sadeln börjar jag fundera på hur sjutton jag ska komma av sedan?!

Blev i alla fall mycket skritt och jag provade sedan på att trava. Eftersom jag hade hoppsadeln med korta läder så var ju knäna böjda hela tiden, och då gjorde det inte alls ont, så det blev åtminstone tio varv trav. När vi var klara parkerade jag henne bredvid pallen, och hasade mig försiktigt, försiktigt ner. Återigen, Hedda är för snäll som står helt stilla när jag hänger, klänger och har mig.


Läst 11717 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
14
2012

Today's Klädsel är ungefär detsamma som Dagens Outfit, fast lite mindre glamoröst.

 

Så här såg jag i alla fall ut i stallet igår. Stövlar från Mountain Horse, ridbyxor som jag köpte på Gekås för säkert fem år sedan (kroppshyddan håller sig jämn trots alla onyttigheter jag stoppar i mig), tjock och go' jacka som jag fick av mamma för några år sedan, vantar från Hööks och det otroligt vackra hårbandet köpte jag i New York i januari då jag höll på att frysa öronen av mig.

Som accessoarer har jag min vackra Hedda och en oförstörlig grep som vi köpte i Falsterbo. Och just det ja, en skottkärra full med skit!

 The glamorous life of Sara Ekman


Läst 11285 ggr Kommentarer Kommentera

I morse skulle jag så fint sätta ihop mammas miniklipp från framridningen och framhoppningen igår, men då gick filmerna inte att öppna i MovieMaker. Vi fick nämligen låna Henriks "riktiga" filmkamera igår, och visst hade jag i bakhuvudet att det blev så sist när vi lånade den. Filmar vi med min digitalkamera är det aldrig några problem, så i fortsättningen får vi använda den. Teknik alltså..

 

Tillåt mig nu berätta om Marcobus. Han var jättelöjlig igår när han skulle gå i från transporten och Rivica, eftersom de är sådana bundisar. När jag ledde honom bort mot manegen började han plötsligt hoppa och skutta, och slet sig från mig. Som tur var sprang han inte iväg, utan bockade bara lite i sidled, så jag slängde mig efter honom och lyckades fiska tag i en tygel. I fortsättningen blir det kedja och lina på den gubben till han har mognat. Han har aldrig gjort så här innan, men på alla tävlingar har jag bara haft med honom. Nu när Rivica är med trotsar han som bara den, men det är bara för honom att vänja sig, för de kommer åka på många tävlingar tillsammans framöver..

Vad som hände med mitt knä var att när jag skulle försöka (med betoning på försöka) sitta upp på vilden så steppade han bara omkring och minibockade på stället. Jag gjorde några tappra försök, men lyckades inte komma upp, då jag är smidig som ett kylskåp. Sista försöket gled foten ur stigbygeln när han skuttade omkring och när foten slog i marken vred knät till sig på något vänster. Det gjorde inte jätteont, men jag kände att jag hade gjort något. Jag red både Marco och Rivica utan problem, men när jag satte mig i bilen på väg hem så kände jag hur det gjorde ont. På kvällen blev det ännu värre, och jag kände mig som en åttioåring när jag hasade mig fram.

Smorde in knävecket och knäskålen med tigerbalsam i morse och drog på ett knäskydd. Gör jätteont om jag försöker sträcka ut benet, men jag hoppas det går över snart. Vill ju vara med på hoppträningen på tisdag :)Tjusigt va?


Läst 11749 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
14
2012

Här är filmen från Rivicas runda idag. Hon kändes väldigt fin och allt var så okomplicerat. Tryckte på startknappen och sedan var det bara att vrida på ratten så skötte hon resten själv.

Mamma filmade även lite "bakom kulisserna", så att säga. På framridningen och framhoppningen. Ska sätta ihop de klippen till en liten film och visa imorgon, och då även berätta om hur hästarna betedde sig utanför banan (jag har ett knä som gör ont och skinn som ryckts bort från ett finger..).

God natt och hej John Blund!

 


Läst 10165 ggr Kommentarer Kommentera

Det blev två felfria rundor på 90 cm idag med både Marco och Rivica. Inne på banan skötte de sig fint båda två, men hur de betedde sig utanför är en historia för sig, och den kommer jag dela med mig av senare ikväll eller imorgon, för nu ska jag iväg på festligheter hos min kära vän som fyller år!

Här är i alla fall filmen från Marcos runda, Rivicas får ni senare. Vill alltid bli filmad på både träning och tävling, är så kul att kolla på efteråt. Nyttigt också! Till exempel ser man att jag på båda hästarna, på många hinder, hoppar på vänster sida. Aja baja! Det gör jag med Hedda också, så detta problemet ligger hos mig. Bara att nöta mitten, mitten, mitten!
Hoppla Marco, din busige räv! Ni ska bara höra sedan vad han sysslade med innan jag kom upp..


Läst 10126 ggr Kommentarer Kommentera

Morsning Korsning! Jag har fått sovmorgon idag, och ska nu fixa frukost till övriga familjen. Mamma har redan varit ute och ridit Natalie och pappa är på väg hem från tennisen. Hurtiga familjen, förutom jag som ligger och sover. Henrik gick också upp tidigt för att jobba idag. Mamma har dock ingen koll och frågade mig igår kväll om jag ville ha matlåda med mig idag. "Eh, vi ska åka på tävling imorgon, hoho?". För övrigt när jag kom hem igår kväll, till färdiglagad middag (lyxen med att bo hemma), så hade mamma lyckats skära sig i fingret. Hur då? Hon skulle bära matberedaren från punkt A till punkt B...Så kan det gå..

Idag är det som sagt dags för tävling. Den hålls på hemmaplan, Kungsbacka Ridklubb, men det är Onsala RF som anordnar tävlingen och hyr in sig där. På Equipe står det dock också Kungsbacka RK. Sist jag tävlade var i slutet på augusti, så det var ett tag sedan. Marco gick kvalitetstävlan senast, och då skötte han sig fint. Ni kan se hans hoppning + bedömning här http://www.videofy.me/v/608960. Nu har han vilat ett tag, så får se vad han hittar på idag. Har varit gaaanska busig i veckan!

Rivica tävlade jag också i slutet på augusti (hennes två starter kan ni se här http://www.videofy.me/v/608926 och här http://www.videofy.me/v/608940) och kändes fin, och i tisdags på hoppträningen var jag jättenöjd med henne. Båda två ska gå en runda på 90 cm :)

Önska oss lycka till! Den som vill kan följa via världsbästa uppfinningen Equipe!


Läst 10449 ggr Kommentarer Kommentera

Hur underbart höstväder har det varit idag då? I alla fall här i Göteborgsområdet. Riktigt kallt ute, men strålande sol. Då är hösten helt okej! Hoppas ni också haft det fint idag och sluppit regn och tråkigheter?

Red Hedda i morse innan jobbet. Ökade som sagt på traven med tio varv, så körde fem varv trav, fem varv skritt x 5 istället för tre. Kändes bra! Åker bort till min hopptränare imorgon och rider på deras galoppbana med Hedda. Roligare än att strutta omkring i paddocken. Nästa vecka ska jag börja åka bort till skogen om hon fortfarande känns bra :)

Ha en go' fredagskväll. Ät gott, drick gott (jag är lite sugen på julmust faktiskt) och kolla på något skoj på TV, det ska i alla fall jag göra. Vampire Diaries hade säsongspremiär i USA igår, så ska kolla på första avsnittet idag. Men nog tjötat nu. Vi hörs imorgon!

Lilla Heddis i höstsolen :)


Läst 10342 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.