Saras vardag
NOV
24
2012

Tidigt i morse satt mamma, pappa och jag i bilen på väg mot Maui. Vi stannade på Gekås på vägen ner, och jesus amalia, sååå mycket folk! Vi anlände redan tjugo i åtta i morse, och redan då var parkeringen nästan full. Lönehelg, men ändå?! Mamma och jag fyndade på den stora hästavdelningen, bland annat ridstrumpor, grimskaft, broddar, kylgel och massa mer.

Åkte sedan vidare till lilla Maui. Med betoning på lilla. Vi mätte henne och hon var bara 148cm i mankhöjd och 149cm på rumpan. Får hoppas hon växer sent bara..

Gick ut och promenerade lite med henne, och när vi precis gått ut från lösdriften visade lilla damen attityd och sparkade.. Fastän jag ledde henne och gick bredvid så träffade hon mig rätt på rumpestumpen. Tur att man fyllt på med massor av godis så att den är mjuk och go'..

Skällde lite på henne och sedan höll jag henne hårt en liten stund till hon lugnade sig. Då kunde vi promenera utan problem.



Lilla damen i full karriär!


Läst 11094 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
24
2012

Nu har vi varit och hälsat på Maui! Ska iväg på clear-round på Kungsbacka med Rivica, så får visa bilder och skriva mer om lilla Maui ikväll :) Bjuder så länge på en film från när vi var där idag och BamBam kaxade mot hästarna! Hästarna var så nyfikna på honom, men han nästan attackerade dem, den lille rackaren. Han tycker att hästarna ska akta sig, inte han. Han förstår nog inte hur liten han är..

Tror förresten att jag tar med mig Hedda till clear-rounden också. Hade tänkt hoppa henne hemma i paddocken imorgon, men vi kan lika gärna ta en runda på 90 cm inne i manegen, så slipper vi regnet :)




Liten, men tuff!


Läst 9557 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
23
2012

Då var det dags för en liten årsresumé av årets tävlingar!

Började året med att bara ha Hedda, som var skadad. I slutet på november förra året fick hon en liten blödning på gaffelbandet på ett bakben efter att ha varit alldeles för vild i hagen. Hon behövde aldrig vila helt, utan skrittades varje dag och läkte ovanligt snabbt. Vi bestämde efter nyår att vi skulle köpa en till häst till mig, en unghäst, och åkte runt och tittade på flera olika. I mars flyttade Marco in hos oss (hela hans historia kommer i ett annat inlägg) och i samma veva började Hedda ridas som vanligt.

På grund av Heddas skada blev inte första tävlingen förrän i april, och det var i Råda med både Hedda och Marco. Detta var Marcos allra första tävling, och det blev en rivning i 90 cm. Tanken var från början att Rivica skulle följt med, men hon var svullen i ett ben, så då tog jag Hedda och hoppade 1 meter som första tävling efter skadan. Hon var dubbelt felfri och blev 3:a.



På första tävlingen med Marco

I år har det totalt blivit 34 starter.

13 starter med Hedda varav det blev 9 placeringar och tre av dem var vinster.

Med Marco blev det 17 starter, och 11 av dem var felfria rundor.

Med Rivica blev det bara fyra starter i år, tre som unghäst där två av rundorna var felfria och en med fyra fel. Den fjärde rundan var hennes första i avd. A som blev dubbelt felfri och en andraplacering.



Seger i nationell 120cm med nästan 100 starter i Björbäck i somras :)

Åkte till Gäsene med Hedda som fjärde tävling för att hoppa 125 och 130. Hade ett ner i 125 och bestämde mig för att skita i 130 och hoppa 140 cm istället. Hade debuterat 140 förra hösten med ett ner och var sugen på att testa igen. I vintras hade jag aldrig trott att Hedda ens skulle kunna hoppa igen. Vi var felfria de sju första hindren, rev sedan b-hindret i trekombinationen, hoppade sedan nio och tio felfritt och de tre sista hindren på långsidan åkte i backen då mjölksyran var total. Men tror ni jag var glad att vi tog oss runt? Jag som trodde att vi aldrig mer skulle få tävla..



140 cm i Gäsene i somras :)

Åkte till Himledalen med Marco för att göra första starten på gräs (blev enda grästävlingen för honom dessutom i år). Hoppade 95 och 100, och oj så spänd han var i första klassen. En stor gräsbana med massor av spännande att kika på. Det blev två rivningar i 95 och ett tidsfel (felfri i 100 cm däremot). Totalt 9 fel, vilket är det sämsta resultat vi haft i år, vilket känns som en rätt bra lägsta nivå på en fyraåring :) Annars har det bara varit felfria rundor eller ett ner. Han har varit bussig och aldrig stannat i år.



Marco på gräsbanan i Himledalen

Den stora höjdpunkten och the best day of my life var så klart Falsterbo med Hedda. Vi var med och red Sydsvenskan Falsterbo Hunting förra sommaren för första gången, och då gick allt jättebra till näst sista hindret, som jag nämligen glömde bort!!! Red glatt iväg mot sista hindret istället, och vi vet alla vad som händer då. Diskad... I år blev det revansch så det stod härliga till! Hade bara i tankarna att komma ihåg den förbannade banan i år, och det gjorde jag! Hedda gick som en klocka, och fort och felfritt blev det. Startade redan som nummer fem, och stod sedan på framhoppningen och hörde hur de andra ryttarna var långsammare eller rev. Till slut stod vi där som segrare, Hedda och jag. Lipar bara jag tänker på det. LYCKA!!!





Här sitter jag och lipar på min bästa vän

Det har varit ett bra tävlingsår, och jag hoppas att nästa blir riktigt bra det också, med friska och glada hästar :)


Läst 10805 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
23
2012

Idag verkar det bli fint väder, för omväxlings skull! Red Hedda innan jobbet i paddocken, markarbete. Hade egentligen tänkt hoppa några språng, men hade ingen som kunde hjälpa mig, så får göra det på söndag istället.

Senare idag ska jag göra en liten årsresumé av årets tävlingar :)



Kolla så fin himmel i morse, och Heddas söta öron :)


Läst 9714 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
22
2012

Här kommer en liten bildbomb på världens sötaste Maui, när hon bara var någon timma gammal :) Så söt så man får hål i tänderna!!



Hon hittade inte ljuvret först, så då tog vi saken i egna händer. Lite senare kunde hon dia själv. Tänk om de alltid kunde få vara så här små och söta? Då hade hon fått bo inne med mig i min säng. Tänk vad mysigt vi skulle haft!


Läst 10077 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
22
2012

På lördag ska mamma, pappa och jag ut på äventyr. Vi ska åka och hälsa på Maui! För er som inte vet så är alltså Maui vår egna uppfödning (gamla Natalie är mamma och King Louie är pappa). Hon är snart 1,5 år och går just nu på lösdrift med några andra småttingar. Tanken är att hon ska bli min hopphäst, så vi får se om hon fått ärva några bra gener från sin padre :)

Namnet Maui var det jag som hittade på och hon är döpt efter en av världens vackraste platser, Hawaii-ön Maui som vi var på förra sommaren :)



Här ligger Maui och myser i ligghallen :)


Läst 10593 ggr Kommentarer Kommentera

Blev en effektiv morgon/förmiddag innan jobbet. Började med att rida Rivica i paddocken. I traven kändes hon fin och det blev mycket öppnor och skänkelvikningar. Gick bra i båda varven. I galoppen däremot märkte jag direkt vilket som var hennes lätta resp. svåra varv. Jag tränade mycket på att få tillbaka och samla henne, och i vänster varv kunde jag bara samla några få steg innan jag var tvungen att släppa fram henne igen för att hon inte skulle bryta av till trav. I höger varv däremot gick det superenkelt och det kändes som hon skulle kunna galoppera i samlad form i evigheter. Konstigt att jag aldrig märkt att hon är så oliksidig i hoppningen.. eller?



Nöjd häst!

Efteråt var det dags att bygga hinder till Marcobus. Var så lat, så jag tog en murdel (den som är ca 1 meter hög), en kub och ett litet räcke med en plastmatta under. Han förstod så klart direkt vad det var frågan om när vi kom upp till paddocken och det var hinder där. Red som vanligt först, lite skänkelvikningar och öppnor. Varje gång vi red förbi ett hinder var öronen spikrakt fram! :)

Galopperade en stund och skuttade över kuben några gånger. Lite bocksprång blev det allt när vi landade, han verkade riktigt glad över att få hoppa. Skoj! Hoppade sedan räcket och muren några gånger, och han sög verkligen tag i hindren. Det är verkligen skillnad på honom nu mot i början av sommaren. Då hade han en jämn galopp hela vägen fram till hindret som jag inte riktigt kunde reglera, och han hade huvudet in mot bringan så det kändes som att han uppfattade hindret sista metern. Idag när jag vände upp mot hindret så kände jag hur han verkligen sög tag och laddade på. Han börjar söka hinder mer och mer, och det är sååå kul att känna! Han hoppade riktigt fint idag och jag är jättenöjd! :)



Min lille prins!


Mockade sedan alla boxarna, gick in och gjorde en smoothie och åt en macka, sedan var det Heddas tur. Eftersom det blev mycket och intensivt på galoppbanan igår så åkte jag med henne till Bunketorp idag och red en promenad i första skogen. Mest skritt och trav, och en liten galopp upp för en backe. Pigg och glad som vanligt :) Hade på hackamoret, vilket går bra när man rider ut själv. Är man två däremot kan jag inte hålla henne på det, eftersom hon blir så ivrig och vill gå först.



I Bunketorp på promenad :)


Läst 10532 ggr Kommentarer Kommentera

God morgon i stugan! Börjar jobba klockan två idag, så innan dess ska Marco, Hedda och Rivica ridas. Marco ska få leka med lite bommar och kuber, Hedda åker jag antingen till galoppbanan eller skogen med och Rivica och jag ska dressyra i paddocken :)

Här är filmen från gårdagens hoppträning med Rivica. Satan vad kämpigt det var. Vi hade en linje med två små kuber med ett galoppsprång i mellan. Sedan var det tre korta galoppsprång fram till en kombination med räcke oxer som det var ett galoppsprång i. Rivica har ju jättegalopp, och som sagt så lyssnade hon inte tillbaka ordentligt igår, så det blev trångt varenda gång in i kombinationen.



Läst 10251 ggr Kommentarer Kommentera

Kära vänner, detta är ett pressmeddelande. Jag är numera ägare till fyra hästar, medan mamma bara har en kvar. Vi bestämde ikväll att Rivica nu ska tillhöra mig, då mamma har slarvat. Förklaring följer nedan..

Hopptränade med Rivica idag, och det gick sådär tycker jag. Hon var väldigt tjafsig i munnen och ville inte lyssna tillbaka. Ni kommer väl ihåg att jag skrev att det bara var gasen som fungerade på tävlingen i helgen? Likadant kändes det på träningen idag.

Jag kände mig smått frustrerad, då hon varit så himla fin och lydig de senaste träningarna. Nu fick jag ta i henne ordentligt, men hon fortsatte bara som en ångvält..

Beklagade mig för mamma under lektionen, och vad luskar jag fram då? Jojjomen, den lilla tanten har fuskat med ridningen! Efter förra veckans lektion red hon bara ut på henne innan tävlingen, och efter tävlingen i lördags lät hon henne vila både söndag och måndag! Vad är detta för fasoner? Inget markarbete någonstans, utan bara flängridning i skogen. Inte konstigt att hon bara brötade på framåt i lördags och idag, när Beata "vilda-uteritts-tanten" Ekman är i farten.

Rivica är (numera var) ju mammas häst och jag hoppar henne bara, så de andra dagarna litar jag på att hon rider henne ordentligt (både skogen och markarbete). Eftersom mamma slarvat så med dressyren så tyckte både Ewa och jag att det inte är mer än rätt att jag tar över Rivica helt och hållet. Mamma kan få låna henne ibland för uteritter, men numera är det jag som tänker trimma dressyr, med start imorgon.

Så nu är jag stolt hästägare till Hedda, Marco, Maui och Rivica. Mamma får helt enkelt nöja sig med gamla Natalie. Henne borde hon väl ändå klara av?

Film från dagens träning kommer upp imorgon!




Rivica och jag på terrängträning i Hermanstorp när hon var fyra :)


Läst 10538 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
20
2012

Var ett tag sedan jag skrev om Marcobus, men efter att han fick smällen och såret på benet (exakt två veckor sedan idag) så har han haft lite halvvila. Mest skrittat och longerats, men nu är han helt okej igen, så idag har jag ridit.

Hann knappt komma upp i sadeln innan han började busa, den lille räven! Ner med huvudet mellan benen och skjuta med rumpan. Lite vackra stotjut fick han till ibland också.. Märks att han är ensam kille här hemma. Istället för att bli mer manlig så beter han sig som en riktig liten flicka..

Skrittade en bra stund och jobbade honom ordentligt. Efter en liten stund lugnade han ner sig och jobbade på bra. I traven kändes han som en spänd pilbåge, som kunde skjutas iväg när som helst. Red runt på åttvolten och försökte få honom att slappna av och fokusera. Mycket skänkelvikningar och öppnor också. Han höll sig på mattan hela tiden i traven, men när jag fattade galopp första gången sköt han iväg och brallade lite. Hade som tur var dressyrsadeln, så mig kunde han inte rubba.

Galopperade
på stora volter och gjorde en del tempoväxlingar i galoppen. Blev ett lite kortare pass, men intensivt och han jobbade bra. Nästa vecka tänkte jag åka på pay n jump hos Sven Ingvarsson med honom, så imorgon ska jag plocka fram lite kuber och leka med :)

Nu ska jag gå ut och göra i ordning Rivica för hoppträning! Jippie!



Jättevit i pannan nu, men som ni ser där bak på kroppen så är han fortfarande mörkgrå.




Nöjda och glada efter kvällens pass :)


Läst 10119 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.