Saras vardag
NOV
20
2012

Nu är Hedda 5 kg lättare och ser inte längre ut som en tjock shetlandsponny. Annelie har nämligen varit här idag och klippt henne. Hedda har varit jättesvår att klippa när vi har använt vår egna maskin, som är så högljudd. Då har benen sparkat åt alla håll och kanter och hon har bara stått och ryckt i skinnet. Idag ska ni veta att hon fick en guldstjärna! Det var bara någon gång hon lyfte på benet, men överlag var hon väldigt lugn och snäll. Huvudet gick fint att klippa, det var bara när vi ville ta tofsarna i öronen som hon blev stressad, men lite grand försvann i alla fall.

Efteråt åkte vi bort till hopp-Ewa och red på galoppbanan. Riktigt skoj tyckte Hedda, och två varv fick hon gå med full gas runt. Jesus vad fort det går då!

Nu har jag gett hästarna lunchhö, mockat alla boxarna och fyllt på vatten. Ska äta lite lunch själv, sedan städa. I eftermiddag ska jag rida Marco här hemma i paddocken och ikväll är det hoppträning hos Ewa med Rivica :) Fullt ös medvetslös!



Ena sidan rakad!




Det blev en liten hög..




Här dundrade vi fram i förmiddags :)


Läst 9585 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
19
2012

Det här med bett.. Det finns en hel djungel att välja bland, men jag tycker att jag har hittat bett som passar mina hästar bra. Det finns ofta mycket åsikter om just bett också, vissa tycker inte att man ska rida med det ena och vissa tycker inte man ska rida på det andra. Förhoppningsvis känner alla sina hästar och huvudsaken är att den trivs med det den har i munnen :)

På Hedda varierar jag mellan tre olika. När jag rider dressyr har jag ett vanligt tredelat. När jag hoppar varierar jag mellan ett tredelat med äpplesmak eller ett ponnyhackamore (hade det på min ena c-ponny och det passade Hedda fint också:)) . När jag rider hemma eller rider ut så tar jag något av dessa tre, är inte så noga med vilket. Hedda är en ganska nervig häst och när man hoppar blir hon alltid väldigt ivrig. På henne fungerar det inte att ha skarpa bett, för då vet hon inte vart hon ska ta vägen för hon blir så stressad. Känner jag att hon är lite extra ivrig och het med det tredelade så byter jag till hackamoret och hoppar med det ett tag istället. Efter några gånger med det byter jag sedan till det tredelade och så varierar vi så. Hon trivs bra med båda :)



På Marco har jag endast ett träns och på det sitter ett litet tredelat bett. Han är fyra år och inte speciellt komplicerad i munnen. Lätt och fin i munnen, vilket jag hoppas att han alltid kommer vara :)



På Rivica brukar jag ha ett rakt gummibett när jag hoppar (mamma rider alltid på vanligt eller tredelat). Det är ingen stång eller så i bettet, så man kan böja och vrida på det hur som helst. Jag har hoppat henne på tredelat också, men hon verkar trivas bäst med gummibettet :)

Vilka bett trivs era hästar bäst med?


Läst 11442 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
19
2012

Här kommer filmen från när jag hoppade Hedda i lördags. Det var första gången jag hoppade henne sedan augusti. Sist var på Laxhoppet i Lilla Edet, 130cm. Veckan efter sprang hon som en dåre i stora gräshagen och busade. Kom in från hagen och var väldigt halt..

Nu äntligen är hon på G igen (peppar peppar ta i trä) och i lördags fick hon som sagt ta några små språng i paddocken. Satte upp lägsta murdelen som är max 50 cm och sedan ett litet räcke.

Gissa om hon var glad att få hoppa igen! :)



Nu ska jag gå ut till stallet och mocka alla boxar samt motionera Hedda. Marco ska åka till Dennis idag och få nya skor. Han drog dessutom av sig en sko i hagen i helgen, så han får vänta med att bli riden till imorgon, den lille busen!


Läst 9663 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
18
2012

Nu ÄNTLIGEN har jag lyckats ladda upp båda filmerna. Först ut är Rivicas runda från igår. 95 cm alltså och dubbelt felfritt i hennes första avdelning A. En andraplats blev det och mamma var så stolt så hon kunde spricka!

Rundan kändes bra, förutom på ett hinder som var med i både grunden och omhoppningen (nr fem och tolv). I grunden drog hon iväg lite och lyssnade inte tillbaka, men det blev ändå helt okej. I omhoppningen blev det samma sak, kom dock väldigt nära, men hon löste det ändå.

Hon är rätt stark när jag hoppar henne, men brukar vara väldigt lydig ändå. På träningen sist tyckte jag att hon lyssnade jättefint både fram och tillbaka, och på en linje som redan var lite tight fick vi in ett extra galoppsprång. På tävlingen igår kändes det dock som att det bara var framåtpedalen som fungerade. Skyller på att mamma har trimmat henne för dåligt i dressyren i veckan (det är väl helt okej bortförklaring?).

Framåt lyssnade hon väldigt bra och hon var inte rädd för att ta av stort. Kom stort på sexan, en oxer, men eftersom jag känt på hindret innan att bromsen inte riktigt var fullt fungerande idag, så smackade jag på istället och höll i manen. Hon klippte hindret utan tvekan :)

Hon drar tyglarna lätt ur händerna på mig när vi hoppar, så funderar på om jag ska byta och köpa ett par likadana tyglar som jag har på Heddas hoppträns. Tycker de fungerar bra!

 


Läst 9749 ggr Kommentarer Kommentera

Jag blir stressad när teknik inte fungerar som det ska. Försökte ladda upp två filmer igår på kvällen; tävlingsrundan med Rivica och när jag hoppade Hedda några små språng i paddocken igår på förmiddagen. Det ville sig inte och idag har jag försökt hela morgonen och förmiddagen. Internet vill inte samarbeta för tillfället.. Hoppas det kommer igång snart igen så jag kan visa er filmerna.

Kan så länge berätta om gårdagens rabalder här hemma. Nackdelen med att en tävling börjar på eftermiddagen är att det hinner hända så mycket hemma innan..

Jag skulle som sagt hoppa lite med Hedda hemma (första gången sedan augusti, då hon skadade sig i hagen, gissa om hon var glad!!!). När jag kom upp till paddocken och hade suttit upp fick Marco och Rivica psykbryt i hagen som är precis bredvid paddocken.

Det var inte lite vanligt bus och lek i hagen, utan de måste fått någon knäpp i skallen båda två, för de bockade, stegrade och sparkade bakut som galnaste rodeohäst. Jag fick panik och tänkte att de skulle skada sig och dö båda två (hysterisk är förnamnet). Rivica sparkade bakut flera gånger jättenära tråden och nuddade den. Jag blev skitnervös att hon skulle fastna i tråden och skada sig.

Jag skriker (hysteriskt igen) till mamma att hon får ta in dem, sära på dem eller göra vad fan som helst! Vad gör kioskmongot då?! (ursäkta ordet mamma, men det är befogat). Hon tar upp sin mobil och börjar filma galenskaperna...

Marco bockade till och med så att han gick omkull! Benen sprattlade åt alla håll och kanter och plötsligt glömde han väl sträcka ut dem, så pladask sa det så låg han på marken i leran (nu var jag om möjligt ännu mer hysterisk och övertygad om att han skulle dö).

Jag, sittandes på Hedda i paddocken, skriker till mamma och hotar med att inte tävla med Rivica om hon inte tar in henne och sätter Marco i en annan hage. Då fick hon snällt lägga ner mobilen i fickan och ta hand om vildhästarna.

Nu kan man tro att historien  skulle vara slut, men icke.. Marco fick gå i en grushage så länge och när jag var klar med Hedda tog jag in henne i stallet där Natalie och Rivica stod. Rivica skulle vara kvar inne eftersom hon skulle tävla, men Natalie och Hedda skulle ut i hagarna igen. Jag flyttade Marco till sin vanliga hage, och eftersom han var själv ute, innan vi hunnit släppa ut Hedda och Natalie, så sprang han omkring och gnäggade. Jag gick och hämtade hö, och när jag är några meter från hagen så kommer han galopperandes mot tråden. Lugn och fin galopp. Goppetigopp.. Hoppla! Ett litet skutt så hade han hoppat över tråden, den rackaren!

När vi fick ut Hedda och Natalie lugnade han sig och vi kunde åka till tävlingen hyfsat lugna... En händelserik morgon, det där..



Bambam bryr sig inte om när vi andra är hysteriska. Han lägger sig och sover i höet så länge..


Läst 9373 ggr Kommentarer Kommentera

Idag har Rivica gått sin första avd. A någonsin! Det blev 95 cm på hemmaplan, Kungsbacka Ridklubb. Målet var så klart att komma till omhoppning, och jag tänkte att är vi felfria i grunden så är det bara att köra i omhoppningen.

Dubbelt felfritt blev det, och inte nog med det, vi knep andraplatsen!! Hoppsan vad lilla dressyrhästen kunde! Vi blev dessutom bara slagna med sex hundradelar.

Tyckte att jag gasade på rätt bra i omhoppningen, men trodde absolut inte att vi skulle få så bra tid. Rivica äter mark! Detta var riktigt roligt, speciellt eftersom det var hennes första omhoppning (hon tyckte det var himla kul att få gå fort!) och även årets sista tävling. Härligt avslut :)

Film kommer senare!



Lite överdrivet glad innan start. Skoj skoj!




På prisutdelning. Ett schabrak fick vi i pris :)


Läst 10236 ggr Kommentarer Kommentera

Jag hade de två c-ponnyerna Kid och Daim, men eftersom jag vill komma upp lite i klasserna bytte vi in gamle Kid mot en annan c-ponny, nämligen Strätes Ramson. Strätes Ramson var en smäcker New Forest på cirka 138 cm.

Med honom blev det mängder med vinster och placeringar i både hoppning, dressyr och fälttävlan. Han var riktigt snabb och kunde svänga på en femöring. På en tävling en gång hörde en kompis mamma hur några på läktaren hade sagt "åh nej, Sara och Ramson är med idag, de vinner alltid". Vi vann så klart inte alltid, men det var kul att höra att man var ett hot för de andra.



Söte Ramson


På Ramson ställde jag upp i GP-ponnyn en gång. Vi gick vidare till semifinalen och var en ynka poäng från att komma till Scandinavium. Rackarns!

En gång var vi i Himledalen och tävlade hoppning. Jag skulle hoppa L:C och L:B med Ramson. I L:C var vi felfria i grunden och satsade rejält i omhoppningen. Plötsligt försvann marken i en sväng och vi gick omkull! Funktionärerna var snabbt framme och jag låg halvt mosad, halvt chockad kvar på backen, så de ropade efter sjukvårdare och bår för att bära ut mig från banan. Dock blev det inget med det, för då kommer mamma springandes in på banan "Nej, nej!!! Ingen bår behövs!!! Hon kan gå!! Hon kan gå!!!". Där ligger jag i sanden i manegen och har skitont, men någon bår är det inte tal om, för det tyckte mamma var för pinsamt. Hon slutar då aldrig förvåna... I vilket fall som helst så fick vi revansch i L:B och vann den klassen!



På Ramson hoppade jag MsvB med placeringar, tävlade L:B dressyr med vinster och red även medelsvår fälttävlan med placeringar. Det var på honom som jag började tävla i fälttävlan, och han tyckte terrängen var jätterolig!

På Ramson red jag även mitt första SM i fälttävlan, som gick på Gotland av alla ställen. Dock gick det sådär. Vi hade en rätt bra dressyr och var felfria i banhoppningen, men i terrängen när vi skulle hoppa ned i vattnet så var det inte bara ett dropp, utan en liten stock också. Ramson hoppade ner i vattnet med frambenen, men fastnade på något vänster i stocken med magplattan, så han fick snällt kravla sig upp igen och vi fick styra på på nytt, och då gick det bättre.

Red även lag-SM i fälttävlan med Ramson och vi var placerade både individuellt och med laget.



Ramson var supersnäll och go' på alla sätt, en riktig läromästare som tog mig upp i klasserna. Jag hade honom och Daim samtidigt och åkte på både hopp- och dressyrtävlingar. Min lille pärla!


Läst 11295 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
15
2012

I förmiddags åkte Hedda och jag bort till hopp-Ewa för att låna travbanan. Älskar att rida på den och det är där jag kommer befinna mig i vinter och konditionsträna. Blev mycket galopp idag. Travade ett varv, sedan två varv galopp, ett varv trav osv. några gånger. Slutade med att både Hedda och jag var svettiga och goa. Hedda tycker det är superkul att galoppa på travbanan och blir väldigt på tårna när man kommer dit. Brukar alltid ha mitt vanliga tredelade bett (tänkte göra ett inlägg om vilka bett jag brukar använda på vilka hästar sedan, om intresseklubben vill anteckna) och hade även det idag, men tillsammans med tidemantygeln. För så kul ska vi inte ha det och springa bort med matte på ryggen, hehe!



Öronen spetsade och redo att galoppa!



Svettig och go' efteråt!


Befinner mig nu på jobbet och har fått utväxten färgad. Som en helt ny människa ska ni veta!



Man är alltid så snygg med färg i håret!



Nämen hoppsan, inte bara nyfärgad, fick håret lockat också! Gillar mina frisörkollegor!


Läst 10619 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
14
2012

Go' kväll vänner! Idag leker vi fotbollsintresserade här hemma. Eller jag gick precis upp och la mig i sängen. Sverige ligger ju för sjutton under.. (men Zlatans mål var helt okej!)

När jag kom hem från jobbet idag blev det tomtegröt, vörtbröd och julmust till kvällsmat. Smygstartar lite smått med julen. Sjukt ändå att halva november redan gått..?! På Kungsmässan har de redan börjat julpynta och på fredag ska de ha någon slags inviga-julen-tjolahoppsan med tomte och allt. Kanske ska passa på att lämna en liten önskelista som han kan ta med till Nordpolen? Ett par nya ridstövlar skulle sitta fint till jul och ett tandläkarbesök till Hedda. Vad önskar ni er?

Var förresten på nattbio i natt (Breaking Dawn Part 2), så dagen idag har känts helt blurrig, då jag varit så trött. Berättade för pappa att jag hade lite huvudvärk nu på kvällen. Fick till svar att det var ju jäkligt bra, då finns det trots allt något där inne som jobbar. Han ska då alltid se allt från den positiva sidan, den gubben!

Har även kört lite Ruzzle mot mamma nu på kvällskvisten. Jag gav henne storstryk som vanligt! Det är dock svårt att avgöra om jag är riktigt bra, eller om mamma är riktigt dålig. Känner ni för att utmana mig så heter jag SaraEkman90 på Ruzzle.



I morse blev det mer storstryk än vanligt!


Läst 10363 ggr Kommentarer Kommentera

Rivica gick fint på hoppträningen igår. Vi hade först en serie med litet räcke, tre galoppsprång räcke och sedan tre galoppsprång till litet räcke. Hoppade igenom den några gånger och det kändes fint.

Tog sedan tag i de andra hindren. Alla var med kort anridning från väggen, vilket jag tycker passar Rivica bättre än när man får en lång anridning. Hon har så lång hals och rider man bara rakt fram mot ett hinder med flera meters anridning så känns det som hon inte vet vart hon ska göra av den och den åker bara fram och tillbaka. På korta vägar har jag enklare att hålla ihop henne, så gårdagens träning passade oss bra. Får träna på långa vägar någon annan gång.

På slutet blev det även lite lattjo lajban! På lördag ska Rivica nämligen gå sin första avdelning A någonsin. Det är 95 cm på Kungsbacka RK. Jag har aldrig provat några snäva svängar med henne, så igår på slutet gjorde vi tre lite kortare svängar, och det gick jättebra! Får väl hoppas att vi kommer till omhoppning på lördag!



Film från gårdagens hoppträning :)


Läst 10024 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.