Saras vardag

Go' kväll Sverige! Passar på att blogga mellan träningarna. Är nyss hemkommen från dressyr-Eva. Idag fick Hedda gå dressyrlektion. Måste varit första gången sedan augusti?! Det var ju någon gång där som hon blev skadad, men idag fick hon komma tillbaka. Hon verkade riktigt glad att få komma ut och träna igen, skit samma om det "bara" var dressyr.

Hon kändes i alla fall riktigt fin och mjuk, och även Eva kommenterade att hon såg väldigt lugn och mjuk ut. Hedda är världens snällaste häst och skulle inte hitta på något dumt när man rider, men hon är rätt nervig och kan lätt bli stressad om hon inte förstår. Hon vill alltid göra sitt bästa :)

Riktigt nöjd med lektionen i alla fall och hon var jättefin i munnen. Behövde knappt krama med tygeln. Blev mycket ridning på stora volter och längs fyrkanten. Sa att jag inte ville nöta för mycket på volten och absolut inte på för små. Så stora volter fick det bli, lite serpentiner, öppna på långsidorna och skänkelvikningar på snett igenom.

Nu tar jag en kort paus innan det är dags för hoppträning med dressyrhästen (Rivica).



Tummen upp till dagens dressyrpass!


Läst 10729 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
13
2012

God morgon vänner! Vaknade för drygt en timma sedan och släppte ut hästarna. Natalie var riktigt brötig, då jag skulle ta henne sist. Mamma hade "glömt" att byta täcke på henne, så hon stod med fleecetäcke på sig ute i stallet. Fick ställa upp henne på gången och byta till utetäcket, och det var inte populärt att stå där när de andra redan var ute. Gamla tanten, inget hyfs på henne.

Nu ligger jag i min varma, goa säng igen. När mamma läser detta kommer hon bli jätteirriterad, för jag har ju lovat att städa massa hemma idag. Så lilla mamma, här kommer en hälsning till dig: Jag ska bara ligga och dra mig en stund på min lediga dag, sedan kommer jag städa som bara den. Oroa dig inte!

Mamma var förresten hos Dennis igår med Hedda så att hon fick nya sulor och skor. När hon var på väg hem därifrån ringde hon och berättade att han hade böjt henne också för att se om hon var okej. Knöt sig i magen direkt på mig. Hatar böjprov, då det känns som även den friskaste hästen alltid visar hälta av det. Men glädjande besked blev det istället denna gång, Hedda stod helt stilla när han böjde och visade sedan ingen hälta. Friskförklarad à la friskförklarad!



I somras


Läst 11124 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
12
2012

God förmiddag! Vill börja med att skriva att Marcos svullnad hade gått ner riktigt mycket igår när jag var ute och lindade honom på kvällen. Skoj! I morse när jag hade lindat av ena bakbenet slängde jag bara lindan och magnetpadden i krubban medan jag skulle linda av det andra benet. Det tog två sekunder innan en nyfiken Marco stoppat lindan i munnen. Den lille bushästen, aldrig kan man ha något framme utan att han ska börja tugga på det!



Buse! :)

När jag släppte ut honom i hagen tog han en liten galopp, så han verkar inte ha ont längre i alla fall. Imorgon ska jag rida lite försiktigt på honom.

Hedda red jag i morse innan jobbet, och imorgon ska jag åka med henne till dressyr-Eva. Blir kul att komma igång igen, lagom till säsongen är slut. Skämt å sido, nu kan vi träna hela vintern så vi är redo att komma ut på tävlingsbanan igen i början av året :)


Läst 12116 ggr Kommentarer Kommentera

Idag var det världscup i Verona. Alltid lika kul att kolla på alla duktiga ryttare och fina hästar. Så många ekipage med olika stilar och ridsätt, vissa effektivare än andra, även om det kanske inte är stiligaste rundan :)

Dagens hiss
var så klart att Malin och Tornesch var felfria i både grunden och omhoppningen och knep tredjeplatsen. Sååå skoj! Vill också hissa segraren, Sergio Alvarez Moya. Vilken häst!!

Sedan var även Meredith och Bella Donna dubbelt felfria. Meredith är min favorit, så håller alltid en extra tumme för henne, och Bella Donna är verkligen fantastisk!

En sista hiss vill jag ge till den italienska hemmaryttaren, vars namn jag inte kommer ihåg nu. Hon och hennes fux var i alla fall felfria i grunden, hon hade militärutstyrsel på sig. Jag blev nästan tårögd när hon kom i mål efter grunden. Hon såg så lycklig ut och klappade hästen som bara den, kramade om den runt halsen och var bara jätteglad. Jag blir alltid så blödig när jag ser sådant.

Kan inte ha ett inlägg med enbart hissar, utan en rejäl diss blir det till Richard Spooner. Han gjorde en rejäl tabbe när han gasade på efter hinder fem, en oxer, för att nå fram till räcket på ett steg mindre. Syntes redan när han landat att detta kommer bli pannkaka, och hästen tyckte inte att det var någon bra idé att hoppa av alldeles för långt ifrån hindret och stannade därför. Jag är ingen expertkommentator, men enligt mig var det där en ryttarmiss som herr Spooner borde tagit på sig själv, och inte rappat upp hästen på baken efteråt. Efter stoppet var det en orytmisk och hetsig runda runt banan med några nedslag och tidsfel. Var nog inte en go' känsla att gå ut från banan med den rundan..

Nu är det mänskligt även för dessa proffsryttare att göra misstag (Edwina Alexander klantade också till det rejält för sig och sin häst idag), men jag gillar inte när hästen får ta skiten. Det ser så oerhört illa ut när ryttaren rappar upp hästen inne på banan (utanför också så klart), speciellt dessa duktiga ryttare som har många fans och tjejer och killar som ser upp till dem.

Jag har ingen aning om hur det fungerar på dessa enormt stora tävlingar, men jag har ju ridit i Falsterbo två gånger och båda gångerna har det sänts på Eurosport. Då har vi ryttare blivit tillsagda när vi haft möte innan att nåde den som slår sin häst! Det är inget publiken vill se och osportsligt uppträdande ska inte förekomma. Helt rätt tycker jag!

Jag kanske överreagerar, men nej tack till sura, buttra ryttare som inte kan ta på sig felet och ja tack istället till de glada ryttarna som visar hur glada de blir och inte håller inne med känslorna :)



Bildlänk Malin och Tore idag :)


Läst 12901 ggr Kommentarer Kommentera

Vaknade idag när det var kolsvart ute av att jag var kissinödig. Hade ingen aning om vad klockan var, men hoppades innerligt att den bara skulle vara ett, två på natten någon gång, så att jag skulle få sova några timmar till. Displayen på mobilen bländade mig med siffrorna 06:24.. Damn it.. Gick i alla fall och la mig i sängen igen för att halvsova till mamma väckte mig 06:50. Försökte känna efter om jag inte hade lite ont i magen eller om något ben var brutet i kroppen, för idag var det INTE roligt att gå upp.

På med ridbyxor och annan utrustning. Mina goa thermobyxor slängde jag i tvätten igår, och idag regnade det så klart. Underbart!

Lastade in Hedda och Rivica i transporten och åkte till Strekered idag igen. Blev samma runda som igår, och vi höll igång bra. Mamma ville att jag ska skriva att hon galopperade jättefort med Rivica upp för galoppbacken, så nu är jag snäll och skriver det. Dressyrtanten är inte så mesig som man kan tro!!

Väl hemma igen blev det god frukost med pappa, för ingen har väl missat att det är Fars Dag idag? Jag bjöd till och med på prinsessbakelser. Mumma! Nu sitter jag på jobbet (helg, vad är det?) och inväntar mina kollegor. I eftermiddag ska Fredrik och jag gå på restaurang och fira att vi har ettårig förlovningsdag. Att han dels stått ut med mig i fem och ett halvt år och sedan som förlovade i ett år, det är verkligen värt att fira!



Pigg (?) och glad (?) i ösregnet (!) i morse :)




Lille pappa med sin prinsessbakelese. Han är ju en liten prinsessa!


Läst 12547 ggr Kommentarer Kommentera

Mamma och jag åkte bort till Strekered i morse och red ut med Hedda och Rivica. Red en runda så att vi först red inne på ridspåren och sedan kom ut på den hårda grusvägen. I början när vi skrittade maskade Hedda och masade sig fram, men väl inne på stigarna i skogen så var hon pigg som bara den och steppade omkring. Blev mycket galopp inne i skogen och sedan travade vi mycket på den hårda grusvägen.

I en av de branta backarna på ridspåren lät vi hästarna sträcka ut ordentligt i galopp. För att slippa skrik och protester från dressyrtanten så fick hon gå först med Rivica, och jajjemen, de kutade på rätt bra. Jag väntade lite med Hedda så att hon sedan fick explodera iväg. Satan vad snabb hon är den hästen! Man liksom känner hur hon sänker hela ryggen och fullkomligen äter mark :)

Hon var rätt svettig när vi kom tillbaka, så hemma i stallet satte jag på henne fleecetäcket, så fick hon stå inne och torka en stund.

När jag ledde ut Marco i hagen sprang jag med honom bara några meter och då lyfte han på benet ordentligt, så det verkar gå åt rätt håll i alla fall :)



Mamma smygfotar ute i skogen. Paparazzi numero uno!


Läst 12768 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
09
2012

En liten update om Marco! I morse svabbade jag rent såret och kände på benet. Det kändes dock lite mer svullet idag än innan..

Tog honom sedan på linan uppe i paddocken och ledde runt honom en stund. I skritten går han på bra och det syns ingenting. Lät honom sedan trava lite och han haltade inte, men han släpade liksom hoven på det bakbenet och lyfte inte ordentligt.

Ringde Dennis för att höra vad han hade att säga. Han sa att det var inte konstigt alls att han inte ville lyfta benet ordentligt i traven, eftersom han fått sig en riktigt ordentlig smäll. Jag berättade även att det var mer svullet idag, och fick svar på varför. De andra nätterna har jag lindat honom, men i natt gjorde jag inte det av någon anledning, och då var det inte konstigt att det var mer svullet. Han sa att det tar säkert en vecka innan svullnaden gått ner.

Vi får fortsätta promenera helt enkelt och hoppas att han är okej snart igen :)



Skulle ta av mig vanten för att ta en bild på honom, och vips hade han snott den! Han är som ett barn som ska stoppa allt han kan hitta i munnen!


Läst 12704 ggr Kommentarer Kommentera

Jag har blivit riktigt duktig på att rida innan jobbet numera. Tidigare var det lite blandat, ibland på morgonen och ibland på kvällen, men nu har jag ändrat min dygnsrytm. Har blivit en riktig pensionär och trivs bra med det! Mamma och pappa tror att jag har blivit sjuk då jag de två senaste veckorna somnat innan tio, oftast nio, varje dag.

Idag red jag i alla fall Hedda i paddocken på morgonen. Känns bra att kunna rida henne lite mer som "vanligt" i markarbetet nu. Inte bara fyrkanten, snett igenom, fyrkanten. Nu går jag in på volten något varv, rider serpentinbågar osv. Blev en del skänkelvikningar och öppnor också. Hon känns fin!

När jag var klar med Heddis tog jag Marco i grimskaftet och ledde honom en stund, både i paddocken och på gårdsplanen där det är asfalt. Han är fortfarande lite svullen i benet, men jag tycker att han skrittar på bra. Imorgon tar jag nog honom på linan och ser hur han rör sig i traven. Får hoppas att han inte är för halt..



Pappa i sitt fina segertäcke från Falsterbo i somras ;)


Läst 12774 ggr Kommentarer Kommentera

Jag red Hedda i paddocken i morse innan Vivi kom för att behandla henne med BioLight. Red mer på volt idag än vad jag gjort innan, i både trav och galopp, och red rätt intensivt. Ville se på värmekameran sedan om det syntes något på benet som hon varit skadat i, nu när jag belastade henne mer. Hade ju tänkt börja med bommar och små kuber nästa vecka annars, eftersom hon känts så bra.

Även om hon har känts bra så var det så klart nervöst när Vivi plockade fram värmekameran och började kika. Kunde pusta ut när hon sa att allt såg fint ut och på benet som hon skadade sig på i slutet av sommaren syntes ingenting onormalt. Sååå skönt!!

Hedda fick sedan BioLight och massage. Hon njuter varje sekund och får det en gång i månaden. Hade jag haft råd hade hon fått det varje vecka. Hon verkligen älskar det!!



Oj, så skönt!




Fina ben! :)


Sedan fick Natalie en omgång med BioLight och massage över rygg och rumpa. Vivi tyckte att hon kändes bra för sin ålder. Gamla klumpedunsen, snart 19 år!



Sover lite, hon med, under behandlingen :)

Rivica fick likadan behandling som Hedda, och när Vivi körde med värmekameran såg hon att hon faktiskt var kallare i höger fram. De andra benen såg normala ut. Hon trodde att detta bara var något tillfälligt och visade hur vi kunde stretcha för att få igång cirkulationen. När mamma red dressyrlektion för Stefan Jansson idag kunde hon inte känna att det var något som störde henne i alla fall :)



Så har hon aldrig sett ut innan, så antagligen bara något tillfälligt :)

När jag kom hem från jobbet idag gjorde jag rent Marcos sår och lindade honom med magneterna. Ösregnade ute, så gick bara en liten stund med honom ute på gårdsplanen. Nu släpade han inte benet en enda gång, så det var ju skönt. Hoppas svullnaden går ner snart också! Lille gubben!



Detta är på insidan av Marcos ben, och det syns att det är varmare just kring såret.


Detta blev ett himla långt inlägg, men jag avslutar med att lägga upp en videohälsning som jag fick av min pappa idag, som han gjorde i den superroliga appen som jag visade igår. Vissa tycker säkert att jag är lite konstig, och inte att undra på när jag är dotter till den här gubben! Många av mina vänner och arbetskamrater kallar min pappa för efterbliven, och jag kan inte annat än att hålla med :)



Om någon undrar så berättar han att vi ska äta rostad macka med lax till kvällsmat. Jättesmaskigt! Jag skrattar så jag vet inte vad!!


Läst 15286 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
07
2012

Om vi börjar med lille Marco.. När jag kom ut till stallet igen i morse och det var ljusare ute tog jag mig en närmare titt på såret som jag hade hittat på insidan benet. Såg nu att det var därifrån det kom och att det var torkat blod runt omkring. Förstår inte hur jag kunde missa det igår kväll??

I vilket fall som helst så tvättade jag rent ordentligt med jodopax och tänkte att jag skulle prova att gå ut och leda honom. Trodde att han skulle hoppa på tre ben som igår, men nu gick han med ut ur stallet utan problem. De första stegen tog han försiktigt, men sedan skrittade han på rätt normalt. Ibland släpade han med bakbenet och ibland gick han som vanligt.

Ringde Dennis och skickade även en bild på såret. Kunde konstatera att det inte sitter vid någon sena i alla fall och att han nog bara fått sig en rejäl smäll. Att han släpade benet i vissa steg sa han inte var något konstigt när han fått sig en smäll där.

Sedan kom Vivi (http://www.careofewards.se/) och kände på honom. Hon hade nog förväntat sig en halvdöd häst efter att ha läst här på Hippson, men jag blir så nojig när hästarna är sjuka/skadar sig och förbereder mig alltid på att de kommer få avlivas. Jag vet, jättehemskt!

Marco var i alla fall bara svullen på insidan benet och inte speciellt mycket. På värmekameran såg man att han var lite varmare just runt såret, men inte jättefarligt. Han fick lite BioLight på insidan benet och nu går han ute i en liten grushage. Ska promenera med honom när jag kommer hem från jobbet ikväll också.

Vågar inte ta ut något i förskott, men det känns som det kunde varit värre. Hoppas han är helt kry snart!!



Ute och gick i morse :)


Läst 13338 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.