Saras vardag
JAN
23
2013

Åkte bort och hoppade med Hedda idag, samma övningar som igår :) Tog det tredelade gummibettet idag, och även om var jättepigg och tyckte det var döskoj så fungerade det bra. På årets första tävling kommer jag nog ta hackamore i första klassen och eventuellt ta detta bettet i andra klassen, beroende på hur pigg hon är :)

Hon kändes i alla fall fin idag, och väldigt på hugget. Fick hoppa några lite högre hinder, och nu är det en och en halv vecka kvar till Alingsås, så blir ingen mer hoppning innan dess. Vill ha med mig den här känslan från idag :)




Piggelin :)


Marco longerade jag bara idag. Märktes att han var lite trötter efter gårdagens hoppning. Han hade glimten i ögat, men idag orkade han inte busa, utan joggade runt lugnt :)


Läst 7612 ggr Kommentarer Kommentera

Hoppträning med Marcobus ikväll. Han är kaxig och har attityd, men det är därför jag älskar den lille häst. Han har personlighet och är rolig att rida, och även om han håller på och sparkar och har sig så krånglar han inte på hinder (än, får jag väl tillägga, och säga peppar peppar ta i trä (tar i skrivbordet)).

Började med att galoppera runt så att han fick busa av sig, sedan var det jobba som gällde. Körde samma övning som förra veckan med travbom, litet räcke och sedan ett galoppsprång till en oxer (räcke första gången). Jag gillar den övningen. Man kommer liksom alltid rätt :) Han hoppade fint, och när vi höjde upp oxern lite till så var han nonchalant första gången och drog ner frambommen. Nästa gång var han noga med att inte göra om samma misstag, och gjorde ett jättefint språng.

På räckena kan han ibland bli lite nonchalant, men han rättar sig alltid fint om han har varit i och tallat på en bom.

Det var kul på dagens träning att få testa på lite högre hinder. Hela förra året, när han var fyra och tävlade 100 cm, så var det även den höjden vi körde på träning. Något enstaka språng lite högre. När vi hoppade bana idag låg den nog på 105-110, och det kändes bra. Knappt två veckor kvar till årets första tävling!

Han är fokuserad när vi hoppar, och det är mest när vi ska fatta galopp som han ska kaxa lite med att sparka. Jag är nöjd med dagens träning, vi har inte hopptränat sedan i slutet på november, bara skuttat lite smått. Han verkade tycka att det var kul (viktigast), men vad jag måste vara mer noggrann med är ytterskänkeln! Annars glider han gärna ut.

Ewa öser beröm över honom, vilket är jättekul och jag blir superglad! Det blev rätt mycket hoppat idag på träningen, så imorgon ska han få softa lite på linan.

Här nedan är en stillbild på oxern, efter att han hade rivit den. Då drog han upp tassarna lite extra :) Kika gärna på filmen också :)



Läst 7387 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
22
2013

Tisdagar är min enda hellediga dag i veckan (förutom vissa helger, men då brukar jag oftast tävla), och denna tisdag har börjat bra. Fia och jag tog sovmorgon till klockan tio, sedan gjorde jag mig en rejäl frukost. Jag kokade ett ägg, stekte bacon, pressade egen juice av clementinerna vi hade hemma och en kopp te med smak av "vintersaga" slank ner också. Inte så dumt va?

Nu ska jag gå ut och ge hästarna lunchhö, sedan ta itu med städningen. Har lovat mamma att städa köket "kliniskt rent", dammsuga hela nedervåningen, ta hand om tvätten och göra badrummet där uppe rent och snyggt. Storstädardag!

Senare i eftermiddag ska jag rida Hedda här hemma i paddocken (som för övrigt är kanonbra att rida i då mamma harvat massor) och ikväll är det hoppträning med Marco hos Ewa. Längtar!

Tänkte också uppdatera lite om vad som händer på resefronten. Den 29 juli åker pappa och jag till London i två dagar för att den 31 juli åka vidare till Rio de Janeiro, Brasilien (min Falsterbovinst, jippie), och vara där i två veckor. Kommer även att göra en liten avstickare från Rio till Foz do Iguazu, de gigantiska vattenfallen som binder samman Brasilien, Argentina och Paraguay. Ska försöka spendera en dag i Argentina när vi väl är där, och jag håller på att övertyga pappa om att vi ska prova på forsränning. Han är inte helt exalterad, men jag jobbar på det..

Detta är alltså sommarens planer, och nu har Fredrik och jag smidit klart planerna om vart vinterns resa ska gå. Eftersom det redan är pensionärsvarning på mig så hamnade valet på... *trumvirvel*... Kryssning i Karibien!!! Jippie! Vi har nu varit på Resia två gånger och nästa vecka ska vi boka (måste vänta in lönen). Hittade en kryssning som är på 11 nätter och då får vi besöka öarna Aruba, Bonaire, Grenada, Barbados, St Lucia och Antigua. Nu är det typ ett år kvar, men planerar redan att ta med mig massor av böcker och bara relaxa!


Läst 5768 ggr Kommentarer Kommentera

I morse fick jag säga hej då till BamBam. Nu i eftermiddag ska mamma ta honom till veterinären och han ska få somna in.. :(










Läst 6622 ggr Kommentarer Kommentera

Har ni kollat på världscupen i Leipzig idag? Det har jag! :) Alltid lika kul att kolla på alla duktiga ryttare och fantastiska hästar! Det började riktigt bra för svenskarna när Jens och Lunatic nollade grunden med en grym runda. Det såg så himla lätt och fint ut! Malin och Tore gjorde också en fin runda och var felfria på hinder men fick ett förargligt tidsfel.. Roffe och Carusso fick ett ner och Henrik och Gotha fick med sig hela tre bommar.. Får dock inte glömma att Henrik inte ridit Gotha så länge, så det går säkert bättre när de lärt känna varandra ordentligt (även om jag tycker att Ludger och Gotha är match made in heaven).

Det blev tio ekipage till omhoppning (Malin slutade på elfte plats) och Jens och Lunatic gick ut först. En snabb runda, men tyvärr ett nedslag. De slutade på en sjätteplats. Det kändes ändå som en svensk seger idag i och med Christian Ahlmann. Han körde på blågul kavaj, blågult på hjälmen och även blågult på schabraket. Svensk medborgare nästa?

I övrigt då? Meredith Michaels Beerbaum och hennes Bella Donna gjorde en jättefin runda, men de fick precis som Malin ett tidsfel. Synd, de är ett favoritekipage hos mig. Den hästen är fantastisk!!

Robert Whitakers häst stannade upp rejält innan trekombinationen i grunden, men Robert är en jäkla fighter och lyckades på något vis ta sig igenom kombinationen felfritt ändå. Dock slutade de på sex fel när de kom i mål.

Det brukar vara spännande omhoppningar i världscupen, men dagens sista ryttare, Kevin Staut, bjöd verkligen på ett rafflande slut. Missförstånd mellan häst och ryttare på tredje hindret vilket gjorde att de kraschade igenom och Kevin trillade av på andra sidan. Det såg ut att gå bra och han landade på fötterna.

Nu längtar jag till jag ska få se världscupfinalen live i Göteborg!!!! :)



Blågula Ahlmann, dagens segrare!


Läst 6772 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
20
2013

Hej vänner! Igår kväll när Fredrik och jag åkte hem från våra vänner visade termometern på -17 grader. -17!!!! Det är rena istiden för oss här i Kungsbacka, men säkert piece of cake för er som bor i Norrland??

Detta är ju en vardagsblogg, och eftersom hästarna är en stor del av min vardag plus att detta är en hästsajt så blir det så klart mest om det i mina inlägg. Men tro det eller ej, jag har många andra intressen också. Förutom hästarna och att resa (som man kanske inte gör varje månad direkt) så älskar jag att ta kort. Jag är ingen mästerfotograf, men skoj är det! Jag är en stor missbrukare av Instagram och lägger upp ett flertal bilder om dagen, så jag tänkte att jag varje vecka ska lägga upp min "Instaweek". Alltså bilder från veckan som gått. Då får ni lära känna den riktiga vardagsSara bättre. Smink, smycken och annat girly älskar jag (att ta bilder på mig själv tycker jag också är kul, även om det är tabu enligt vissa).

Här kommer alltså Instaweek vol. 1








Läst 6922 ggr Kommentarer Kommentera

I morse åkte mamma och jag till manegen tidigt. Eftersom jag jobbar idag och är bortbjuden ikväll så var mamma snäll och red Hedda i manegen samtidigt som jag red Marco. Jag lät Marco galoppera av sig i början och det fungerade idag igen, då han skötte sig jättefint efteråt.

Det stod lite småhinder framme som vi skuttade över. Jag ska hoppträna honom för Ewa på tisdag, men det var ett tag sedan vi hoppade så det var skönt att känna lite på honom idag också. Vi hoppade inte så många språng, men de han gjorde var bra och sista språnget på en oxer som vi höjde upp lite gjorde han kanonfint! :) Är riktigt taggad för träningen på tisdag och hoppas att han går lika bra då.



Favoritkillarna! :)

Nu tänkte jag skriva lite om hur det har gått när vi har köpt hästar. Vi har haft väldig tur med alla vår köp och allt har känts bra. För att vara ärlig så har vi faktiskt varit rätt "slarviga", fast å andra sidan har det alltid känts rätt med säljaren. Jag har jättebra kontakt med Heddas gamla ägare, och då var det ändå sju år sedan jag köpte henne. När vi har ridit i Falsterbo nu de två senaste åren har hon båda gångerna kommit dit och kollat och hejat på oss :) Med Marcos uppfödare har vi också jättebra kontakt (tack Facebook att du finns) och de är jättegoa och intresserade av hur det går för oss.

Jag har haft sex ponnyer som alla gått igenom besiktningen, men alla har besiktigats hemma hos säljaren. Dock var det bara en av dessa sex gånger som vi själva var med på besiktningen, alla andra gånger ringde säljaren efteråt och berättade att det hade gått bra. Min första stor häst, Hella, bytte vi mot Ramson (dem har vi också jättebra kontakt med fortfarande). Vi tog hem distriksveterinären och besiktigade Ramson hemma, och Hellas ägare gjorde det samma, vilket gick bra.

Hela Heddas historia ska ni få i ett annat inlägg, men henne hade jag redan bestämt mig för innan vi åkt och provat henne. Hon besiktigades när vi var utomlands och gick igenom. Det var första gången jag verkligen kände att "den här hästen, det är den rätta!!

 

Det hade alltså gått bra alla åtta gånger, men när jag skulle köpa häst sist höll det på att inte gå så bra. Detta var i januari/februari 2012 och innan jag hade köpt Marco. Jag hade haft bara Hedda i några år och nu beslutade vi oss för att köpa en unghäst till mig också. Jag hittade en trevlig femåring som var inriden men bara hoppad uppsutten några få gånger, så hon låg efter i sin utbildning. Jag och en kompis åkte ner själva och jag provred. Hon var rolig att rida och jag gillade henne. Åkte ner med mamma också och provred och vi bestämde oss för henne. Vi mötte upp säljaren på klinik när det var dags för besiktning. Bara någon dag innan hade hästen trampat sig på ett bakben i hagen, och hon gick därför inte igenom besiktningen då hon markerade på det benet. Veterinären ville att hon skulle ridas i alla tre gångarter (det var alltså inte så allvarligt) i cirka två veckor innan vi besiktigade henne igen. Säljaren var gravid och kunde därför inte rida henne, och hon hade ingen annan som kunde göra det heller. Säljaren var väldigt nojig och ville nog egentligen ha henne hemma, men veterinären sa att om hon bara vilade kanske hon skulle gå igenom nästa besiktning, för att sedan "gå sönder" igen när man sätter igång på riktigt.. Vi fick ta med henne hem och motionera henne fram till nästa besiktning.

Allt gick i alla fall jättebra med hästen och hon kändes fin att rida och markerade inte. Dock började säljaren kännas lite skum då hon skickade ett förköpsavtal som hon ville att vi skulle skriva på. Om vi skrev på detta förköpsavtal så skulle vi alltså bli tvungna att köpa henne hur det än gick på nästa besiktning. Detta sa vi att vi absolut inte tänkte skriva på. Även om hon verkade bra i benet nu så vet man aldrig hur det går på nästa besiktning. Så vi skrev alltså aldrig på detta förköpskontrakt, och när det närmade sig besiktningen, som vi skulle göra på klinik här uppe hos oss denna gång, så skickade säljaren upp ett köpeavtal. Detta innehöll samma som det vanliga standardavtalet, fast med tillägg att hästen skulle köpas i befintligt skick och att veterinärbesiktningen inte skulle garantera att hästen var felfri. Vad som var riktigt fult av denna säljare var att avtalet såg exakt likadant ut som ett standardavtal och att hon bara lagt till dessa två punkter, utan att ens nämna det för oss. Nu läste vi så klart igenom det innan och upptäckte det själva, men någon annan kanske trott att det bara var det vanliga standardavtalet och skrivit på utan att läsa igenom ordentligt..? Så även detta sa vi att vi inte ville skriva under, utan vi ville ha ett vanligt standardavtal. Nu var det ändå dags för besiktning och vi åkte dit, säljaren var inte med. Även denna gång markerade hästen lite grand, fast på ett annat ben. Veterinären trodde att hon vrickat till sig lite i hagen nu när det var hårt ute och började berätta för mig hur vi skulle rehabilitera henne.. Tredje gången gillt är inget för mig och jag ville inte köpa en häst som inte gått igenom två besiktningar. Säljaren kom upp och hämtade henne dagen efter..

Även om det var tråkigt att hästen inte gick igenom, eftersom jag gillade henne, så var det samtidigt skönt. Det kändes som att säljaren misstänkte att hon inte skulle gå igenom andra gången heller, då hon pushade på med det där förköpsavtalet och ville att denna femåring skulle köpas "i befintligt skick".. Vem vill förresten köpa en häst som man ska börja med att rehabilitera..?

Strax därpå hittade vi Marco, och då tackade jag gudarna att den förra hästen inte gick igenom. När jag kom in i deras stall och han stod där i boxen, då visste jag direkt att det var den hästen jag skulle köpa. Eftersom vi bodde så långt ifrån så var vi inte med på besiktningen och jag kommer ihåg att jag jobbade den dagen. Jag kunde inte sova på nätterna efter att jag provridit honom och den dagen han skulle besiktigas var jag nära att kräkas av nervositet flera gånger. Jag satt i personalrummet i princip hela tiden till klockan tre då jag fick beskedet... Han hade gått igenom!! (Alla andra ponnyer och hästar vi köpt har varit av privatpersoner, men Marco är köpt av näringsidkare, och han besiktigades också hemma).

Det är så det ska kännas när man vet att man hittat rätt! :)


Läst 7605 ggr Kommentarer Kommentera

Har fått många bra och tänkvärda kommentarer i inlägget om hästtvisten, bland annat dessa två:

Varför inte sätta samman en köp och säljmanual för Checklista med saker
man skall gå igenom?
Inte för att det skyddar mot allt men det kanske
gör att man tar sig tid och tänker efter noga.


Mitt råd är att lyssna på varingssignalerna innan man slår till, det är lätt att bli blind för en fin häst och en kunnig säljare som är framstående i branschen..

En sådan köp- och säljmanual är verkligen ett bra tips! Man borde skriva en lista med saker som är viktiga att gå igenom innan man köper/säljer häst. Är en hel del att tänka på och ibland är det inte lätt att ha allt i huvudet, och om man dessutom är exalterad och ivrig över att köpa en ny häst så kanske man inte tänker på alla viktiga detaljer. Då hade det varit perfekt att veckla upp en lapp och checka av!



Detta var i mars när vi hämtade hem Marco :)

Jag tänkte att jag ska skriva ett inlägg senare om hur det har gått när vi köpt hästar. En gång var det en som försökte "lura" oss, men som tur var så anade vi ugglor i mossen och det blev inget köp.


Läst 8580 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
18
2013

Hej alla glada! Vad kul att det är så många som skickar mail och vill läsa domen. Visste inte om så många skulle vara intresserade, men det är väldigt intressant läsning och det visade det sig att fler tycker :) Dock var det väldigt tråkigt att läsa i nästan alla mail jag fick att flera var i samma sits. Både köpare och säljare, men i de flesta fallen köpare. Detta verkar helt klart vara vanligare än vad jag trodde.. Lycka till allihopa och hoppas det löser sig!

Just det ja, min mailadress står inte här på Hippson, så ni som undrade: saraekman_@hotmail.com

I morse åkte jag bort till manegen med Hedda och red. Var där tidigt, så det var inte en kotte i närheten :) Pappa och Fia följde med och Fia fick hoppa över kuberna som stod framme. Bra för henne att få leka av sig lite också!

Väl hemma igen så bytte jag till ett annat vintertäcke på Hedda. Såg nämligen igår att det hon brukar ha har gett lite skav på bringan. Kommer ihåg att jag fick lära mig på ridskolan när jag var liten att man skulle spraya pälsglans om hästen fått skav. Vet inte om det fungerar, men alltid värt att prova. Bytte för säkerhets skull till ett annat täcke :)

Efteråt var det dags för Marcobus att bli riden. Gjorde samma som sist, att jag tog galoppen innan traven. Fungerade skitbra (rent ut sagt) idag igen!! Galopperade några varv där han fick bocka av sig lite, sedan började vi om från början med skritt och trav och mer galopp på slutet. Inte en spark eller tendens till bockande. Glad jag blir!! Vill inte ta ut något i förskott, eftersom jag bara provat detta två gånger, men hoppas att det fortsätter fungera. Han är så lugn och fin efteråt.

Nu tänker säkert några som läser att "varför longerar hon inte knäppisen först?". Tro mig, jag har provat, men det fungerar inte. Han springer runt så fint på linan då och även om han kan busa runt lite så är det som att han har en reservtank med bocksprång sparade till jag sitter upp :)



Min lille hjälpreda, bär omkring på spöt :) Goaste Marcobus!!


Läst 7691 ggr Kommentarer Kommentera

Att köpa häst. Det är både roligt och spännande. Det är kul att åka och provrida, och ännu roligare när man hittar "den rätte". Dock kan det ibland gå fel efter köpet, till exempel dolda fel eller att man inte alls passade så bra ihop som man trodde. I vissa fall kan det bli så tråkigt att det blir en tvist som går hela vägen till domstol. Detta hände Sofia, som nu varit i domstol för att försöka få sin häst reklamerad. Domen är offentlig (Mål T 720-12), dock väääldigt lång, så är det någon som är intresserad och vill läsa hela så mailar jag den gärna till er, eftersom detta inlägg kommer bli milslångt annars. Här nedan följer en sammanfattning om vad som hänt (det fetmarkerade tycker jag är det viktigaste i denna tvist):

Sofia hade letat häst i nästan ett år, när hon ser en annons på Hästnet. Det är en lovande dressyrhäst, vallack på fem år från Tyskland. Han har bra stam och i annonsen finns även en film där hästen rids av en tysk beridare och ser väldigt fin ut.

Sofia, som bor i Stockholmstrakten, åker en helg ner till Halmstad där hästen står uppstallad. Sofias man och en god vän åker med för att titta och provrida. Sofia och hennes man var ute efter en häst som de båda skulle kunna rida.  Sofia är mest intresserad av dressyr och hennes man vill hoppa lite på en lägre nivå.

Både Sofia, hennes man och hennes vän (som är dressyrtränare) provred hästen och tyckte att han var fin och trevlig. De kom överens med säljaren om att de ville köpa hästen, men de påpekade att det skulle stå i köpeavtalet att hästen skulle gå att A1-försäkra , vilket säljaren inte hade något emot.

När Sofia kom hem till Stockholm igen kontaktade de stället i Tyskland där hästen kom ifrån för att få reda på mer om hästen. De fick då ett luddigt besked om att hästen ägdes av uppfödaren i utlandet och inte av säljaren i Sverige. När de frågade säljaren i Sverige sa hon att hästen var hennes (här tycker jag att varningsklockorna börjar ringa).

Hästen besiktigades av en gårdsveterinär i Halmstad utan anmärkning och säljaren fixade en transport till Stockholm redan på tisdagen trots att inget köpeavtal var uppgjort.

När Sofia fick hästen till sig ringde säljaren och sa att hon måste betala hästen, och som godtrogen, ärlig medborgare betalade hon hästen. I köpeavtalet som följde med hästen stod det att den köptes i befintligt skick (?!)  och ej gick att returnera. Detta var inte alls vad de kommit överens om. Passet följde också med hästen och strax därpå kom även det utländska ägarbeviset. Sofia kontaktade säljaren och sa att köpeavtalet inte stämde med vad de kommit överens om och att hon ville ha ett nytt innan hon kunde skriva på.

När Sofia började rida hästen kände hon tämligen direkt att hästen inte kändes okej. Han bjöd inte fram av sig själv och stod emot väldigt. Sofia kontaktade säljaren och ville reklamera köpet, dels för att hästen inte kändes okej och dels för att köpeavtalet inte var som de kommit överens om.

Sofia bokade en tid hos en veterinär i Stockholm för att gå igenom hela hästen då han inte kändes bra. Hon hade haft hästen några veckor och han ville fortfarande inte bjuda fram. Veterinären röntgade ryggen då de misstänkte att det var där problemet satt, och mycket riktigt! Hästen hade både kissing spines och skleros. Veterinären sa att hästen inte hade någon framtid som tävlings- eller ridhäst.

Sofia kontaktade säljaren på nytt och skickade med röntgenbilder och veterinärutlåtande. Agria gick inte heller med på att A1-försäkra hästen på grund av ryggproblemen, vilket Sofia och säljaren kommit överens om att det var ett måste för att de skulle köpa hästen.

Säljaren ville inte ta tillbaka hästen och hänvisade till sin advokat, varpå Sofia kontaktade en egen advokat. Jaha, då var cirkusen igång.

Eftersom hästen tydligt visade att han hade ont i ryggen och inte gick att rida på så lät Sofia honom gå på lösdrift så att han ändå skulle få röra på sig, men utan att ha ryttare på ryggen. Där gick han i ett par månader medan tvisten pågick.

I början av sommaren kallades parterna till ett "förlikningsmöte" i tingsrätten. Detta möte sköts upp ett par veckor då säljaren inte kunde närvara. Säljaren erbjöd sig sedan att ta tillbaka hästen mot en ersättning av 20.000:- då han inte längre var värd mer enligt henne. Detta bud kunde Sofia inte acceptera då hon själv betalat säljaren 125.000:- från början och dessutom haft hästen uppstallad i drygt sex månader. Nu var det alltså bara att vänta på den riktiga rättegången.

Advokaternas kostnader steg i höjden. Den som förlorar i rättegången får dessutom betala både sina egna och den andras advokatkostnader.

I november 2012, alltså nästan ett år efter köpet, blev det äntligen rättegång i Halmstads Tingsrätt. Två dagar var avsatta till förhandlingarna och Sofia hade med sin veterinär från Stockholm som vittne. Säljaren hade kallat alla möjliga som vittnen.

I rättegången framkom det nu att säljaren fått hem hästen under sommaren 2011 från Tyskland. Han hade varit avställd på grund av ringorm och säljaren skickade iväg honom till ett spa rehabstall för att få honom igångsatt, så att hon kunde sälja hästen. På detta rehabstall hade hästen blivit riden sex dagar i veckan i två månaders tid innan säljaren fick tillbaka hästen och satte ut honom på annons.

Säljaren hade under året haft flera olika hästar utannonserade och Sofia och hennes advokat ansåg att hon var näringsidkare och inte privatperson, som hon själv menade på. Detta nekade säljaren till och hävdade att hon var privatperson som endast handlade med hästar på hobbynivå. Säljaren hade endast deklarerat en ytterst låg inkomst. Hon hävdade att hon hade en snäll man och därför hade råd att hålla sig med sina hästar.

Efter ytterligare några veckor kom domen. Sofia vann tvisten och säljaren ska nu ta tillbaka hästen och betala tillbaka köpeskillingen samt kompensera Sofia för kostnaderna hon haft för hästen under året. Säljaren ska dessutom betala båda advokaternas kostnader, vilket uppgick till en summa av 340.000:- tillsammans. Säljaren var också att betrakta som näringsidkare då hon under året sålt ett flertal dyra hästar.

Domen har vunnit laga kraft!

Sofias advokat har nu begärt att hästen ska hämtas och att beloppet ska betalas. Säljarens advokat svarar med att "så vitt han vet" så har säljaren inga tillgångar. Nu återstår alltså att skicka säljaren på inkasso och Sofia får själv betala sin advokat så länge och sedan försöka driva in pengarna av säljaren.

Detta är mycket olyckligt och tråkigt, att sådant här händer. Det handlar faktiskt om en häst, ett livs levande liv.

Jag har sällan hört om hästförsäljningar med sådana här tråkigheter, men det händer säkert oftare än vad man tror, men kanske inte alltid att det går så långt som till domstol.

Så vad kan man lära sig av den här tvisten då? Handla inte en häst av någon som inte har råd att ta tillbaka hästen vid eventuell reklamation. Det är något jag själv aldrig tänkt på förrän nu, men hästar är dyra och hur kul är det att "slänga pengarna i sjön"? Det blir dessutom ännu dyrare om det går till domstol och man måste anlita advokater. Det är bara advokaterna som vinner på det.

Dessutom bör man provrida hästen flera gånger och inte bara prova en gång samt förlita sig på en film från tidigare. Det är också väldigt viktigt att själv närvara vid besiktningen. En annan viktig faktor är att inte bara fatta tycke för hästen, utan även för säljaren som man ska handla av.

Kanske viktigast av allt är att vara extremt noga med köpeavtalet. Det är viktigt att man är överens om detta INNAN leverans och betalning av hästen. Man skulle kunna säga att det är köpeavtalet man köper och att hästen är en biprodukt (ni förstår vad jag menar?).

Jag har själv haft tur med alla mina hästköp och sluppit tråkigheter som denna. Jag har absolut inte tänkt på allt som jag skrivit här ovan, men det är något jag verkligen kommer att göra vid framtida hästköp.

Om det är någon som undrar vem säljaren är så skriver jag gärna det till er på förfrågan. Domen är som sagt offentlig och jag vill varna andra från att köpa häst av denna säljare. Hon har säkert haft flera nöjda kunder, men att sälja en häst som "lovande dressyrhäst" som visade sig både ha kissing spines och skleros och att vägra ta tillbaka den, det finner jag inga ord för. Detta är ingen leksak, det är en häst, ett liv..  Att dessutom driva en tvist när man vet att man inte har några tillgångar att betala med..?

Ja, som ni kanske förstår så tyckte jag att detta var helt rätt domslut, att Sofia vann.

Har ni några åsikter, tankar eller funderingar kring denna tvist?
Har ni själva varit med om något liknande eller haft någon vän som varit?


Läst 25263 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.