Saras vardag
JAN
10
2013

God kväll vänner! Mamma harvade paddocken innan, så hoppas att den är lite bättre imorgon :) I vilket fall som helst så tänker jag åka bort till manegen med Hedda och rida. Marco ska jag kolla om han är okej, och om han känns bra så blir det bara lite skritt och trav. Känns paddocken inte för knagglig så tar jag honom där, annars blir det en vända till till manegen.

Förresten, när mamma kom hem från jobbet idag så hade Marco bara två av fyra benskydd på sig i hagen. De på frambenen hade han roat sig med att dra av. Det ena skyddet överlevde, det andra vilar nu i frid i soptunnan.. Ska testa att sätta på ett par andra imorgon som jag tror att han inte kommer få av lika lätt. Den lille busen!

Kvällen här hemma hos oss Ekmans har annars bestått utav nya humorprogrammet "Sveriges roligaste klipp" och torsdagslyx i form utav en smarrig efterrätt. Jag gjorde en chokladmousse på mörk blockchoklad, grädde, ägg och kesella som sedan toppades med smaskiga hallon. Någon som vill smaka tro?


Läst 6592 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
10
2013

Paddocken har varit mjuk och bra att rida i sedan jag kom hem, men i morse när jag kom ut var det minusgrader och hårt i backen. Eftersom mamma hade bilen med dragkroken (längtar till hon börjar köra motorcykel till våren) så kunde jag inte åka bort till manegen och rida. Tog Hedda på linan uppe i paddocken, men den var lite knagglig, så hennes motion idag blev lite halvdan.. Mamma skulle se om hon hann harva paddocken i eftermiddag/kväll. Hoppas det, annars får jag försöka åka bort till manegen imorgon innan jobbet.

Snälla, bli vår nu!Alltså den här filmen, Tangled (Trassel), är bara klockren på alla sätt! Jag kommer aldrig bli för gammal för Disney.


Läst 6610 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
09
2013

Halv tio i morse anlände pappa och jag till Dennis med Marco i transporten. Dennis kände över honom och hittade snabbt vad felet var, vilket inte satt i hoven, som teorin var. Högre upp på benet, på baksidan, kände han att han fått ett slag. När han klämde där reagerade han och tyckte att det var obehagligt, men när jag sedan sprang med honom visade han ingenting. Dennis trodde att han antaligen sparkat till sig själv strax innan jag tog in honom igår, eftersom han inte gick helt rent. Marco är väldigt busig och kan bralla ordentligt i hagen, och titt som tätt kommer han in med småsår från hagen. Ofta har det bara varit ytligt, och även om det inte verkade så allvarligt den här gången heller så kanske han sparkar sig värre nästa gång. Fick rådet av Dennis att ha på honom benskydd i hagen ett tag, så när jag släppte ut honom när vi kom hem fick han ha ett par av Heddas gamla fälttävlansskydd. Direkt drog han iväg en liten brallrunda, så då var jag glad att skydden satt på :)

Nu ska han vila idag och imorgon och på fredag ska jag skritta och trava honom i paddocken och se hur han känns. Eftersom han var haltfri idag så borde han vara det på fredag också. Får klämma lite på benet och se om han fortfarande reagerar då eller om det lagt sig. Hoppas!Marcobus!


När Marco var utsläppt i hagen igen tog jag in Hedda och gjorde i ordning henne. Åkte bort till första skogen i Bunketorp för en promenad medan pappa gick på motionsspåren med hundarna. Det regnade, men inne i skogen märkte man inte av det. Det blev en rätt lugn skogstur. När vi kom ut från stigen i skogen på grusvägen tänkte jag att vi skulle trava och galoppera fram och tillbaka där några gånger, men då körde en traktor omkring och forslade grus, så det blev bara en vända innan vi red tillbaka. Vid parkeringen finns en lång, sluttande backe, så vi tog en galopp i den när vi kom tillbakav istället.

Tipsen jag fick av Ewa för att stärka Rivica i galoppen var att göra mycket övergångar och jobba mycket med bommar och lägre hinder. Vi hade en bra övning igår som kändes att den var jobbig. Först trav in på ett litet räcke med travbom framför. Därefter landar hästen i galopp, och då gäller det att snabbt få tillbaka till trav, då det kommer två stycken travbommar och några meter efter dem kommer ytterligare ett litet räcke med travbom. Att lägga ut bommar som en solfjäder på en volt var också ett bra tips. Galoppera runt på volten, bryt av innan bommarna och trava över, fatta sedan galopp efter osv. Det kommer bli mycket bommar för Rivica alltså! :)


Läst 6903 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
08
2013

Dressyrträningen med Hedda i eftermiddags gick som sagt jättebra. Det var jobbigt som in i bänken, men kändes jättebra! På hoppträningen med Rivica var det också jobbigt som in i bänken, men jag hade en kass känsla idag. Att hoppa en dressyrhäst är inte alltid det lättaste..

Det var några veckor sedan vi hoppade nu, och träningen började bra. Mycket travbommar och övergångar, så att hon fick tänka själv och ändå lyssna ordentligt. När vi sedan hoppade hinder i följd i galopp blev det mycket jobbigare. Hon hoppade fint och bra på hinder, men mellan hindren kändes det katastrof. Jag kämpade på som ett as, men ändå kändes hon så svag i galoppen idag. Rivica hoppar väldigt mycket med ryggen, även på små, låga hinder, och då kommer jag ur balans när vi landar och då passar hon på att dra iväg. Tidigare har jag ändå fått tillbaka henne snabbt och hittat en bra galopp igen, men idag orkade hon inte. Antingen drog hon ut halsen och älgade iväg eller så bröt hon av till slängtrav och jag fick fatta galopp på nytt. Det var så frustrerande, då hon hoppade väldigt bra på hindren, men känslan mellan var inte alls bra. Vill ju att det ska vara perfekt, fast hur kul hade det varit då, om det alltid varit det? Ibland måste det kännas dåligt också, och som Ewa sa, kurvan pekar aldrig bara uppåt. True story!

Fick också många bra tips av Ewa på övningar som vi kan göra hemma i markarbetet för att stärka henne, med mycket övergångar och bommar.

Lånade brorsans kamera då min hade dåligt med batteri, men det visade sig att hans också var urladdad när vi kom till träningen. Här nedan är i alla fall några språng som mamma fick filmat med mobilen.

Jo just det ja! Pratade som sagt med Dennis innan om Marco, och han misstänkte att han antingen var öm i sulan eller att en söm böjt sig. Det är nämligen höger fram som spökar, och det var den skon som han drog av sig i hagen och gick utan någon dag innan han fick åka till Dennis och få en helrenovering av hovarna. Ska åka dit imorgon förmiddag och ta av skon så att Dennis får klämma och känna. Hoppas att han hittar något som har med skoningen/hoven att göra :)


Läst 6509 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
08
2013

Hemkommen från dressyrträning med Hedda och har bara slängt i mig lite mat nu innan det bär iväg till hopp-Ewa med Rivica!

Dressyrträningen idag gick kanon och både jag, dressyr-Eva och mamma var nöjda. Mamma tyckte att hon såg jättefin ut och jag var väldigt nöjd, men satan i gatan vad jag fick rida idag. Jag brukar ha mina sporrar på dressyrträningarna, men eftersom minnet är sämre än vanligt så glömde jag sätta på dem. Kommer ha en jäkla träningsvärk i ben och mage imorgon, men det är det värt! I galoppen kändes hon jättebra, och travarbetet efter att vi galopperat blev riktitg bra. Det enda som jag inte är helt nöjd med under dagens träning var slutorna till vänster. Vi började göra till vänster, och det har aldrig varit något problem förr, men idag gick det riktigt segt. Till höger däremot gick det som på räls. Får helt enkelt träna på det i veckan. Vi gjorde förresten fyra byten idag, och alla var rena, även de till vänster. Jippie!

Nu måste jag rusa ut och borsta Rivica. Tiden går för snabbt ibland!! Pratade med Dennis innan också om Marco, men det får jag ta i nästa inlägg ikväll efter hoppträningen.Marco vilar ögonen en stund.. :) Se vad vit han börjar bli nu i ansiktet! Inte på kroppen än som tur är. Vill ha honom grå så länge det går :)


Läst 6404 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
08
2013

Idag när jag skulle rida Marco märkte jag att det var något som spökade. När jag tog in honom från hagen och vi kom precis framför stallet, där det är asfalt, så stapplade han till. Borstade rent benen ordentligt, kände och klämde, men hittade inget. Han var inte varm eller svullen i något ben, eller i någon hov. Jag kunde inte hitta något sår heller och när jag kratsade hovarna såg det bra ut. Tog upp honom på linan i paddocken och började i vänster varv. Då tyckte jag mig inte se någonting. Bytte till höger varv, och då syntes det att han inte ville trycka till ordentligt med höger fram i marken. Dock var det väldigt konstigt, för han kunde trava på några steg normalt, sedan stappla till ett steg, trava normalt, halta till ett steg, normalt osv. Det var som att det bara gjorde ont ibland..?

Det känns inte som om det är något allvarligt, men jag vill att Dennis tittar på honom. Ringde honom innan men fick inget svar, så ska prova lite senare igen. Kan det ha att göra med att han är nyskodd tro? Hoppas på något icke allvarligt.. Lindade honom med magneterna nu som han får stå med i natt.

Även om det är något som spökar i benet så är han minst lika busig för det. När jag testade att ringa Dennis stod jag uppe i paddocken med honom. Det tog en sekund innan han blev rastlös och fick för sig att äta longerlina till middag..


Läst 5999 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
07
2013

Första arbetsdagen gick bra, mjukstart med lagom mycket att göra plus att det är tisdag imorgon vilket alltid är min lediga dag. Efter jobbet blev det kvällsmat (semla och te) med pappa hemma och kolla på Sveriges Mästerkock. Det programmet är så himla bra!! Jag är kass på matlagning (baka är mer min grej), men det är nästan så jag vill slänga fram stekpannan när jag tittar på det.

Mamma är förresten på symöte ikväll med sina tantkompisar (pantertanterna). Inte för att det sys speciellt mycket på deras träffar nu för tiden.. God mat, hästprat och skvaller roar de sig med. Jag skulle också vilja gå på symöte!

Jag har även anmält mig till ytterligare en tävling. Som jag skrev för ett tag sedan så har jag anmält Marco, Rivica och Hedda till Alingsås den första helgen i februari, vilket blir första tävlingen för i år. Jag har anmält dem till två klasser var. Helgen därpå har jag anmält till Trollhättan med Hedda och Marco, men då blir det en klass var. Jippie, vad skoj det är när tävlingar och propositioner trillar in på TDB!! :)


Läst 6249 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
07
2013

Då var man tillbaka på jobbet också! Fick tvinga mig i säng igår kväll så att jag kommer in i rätt dygnsrytm igen. Gick upp tidigt i morse för att rida Hedda. Kolsvart ute fortfarande, men snart ska det väl börja ljusna??

Idag blev det markarbete med Hedda i paddocken, och Marco fick vila. Imorgon ska jag på dressyrträning med Hedda, rida Marco hemma och hoppträna Rivica på kvällen. På onsdag tänkte jag rida ut med både Hedda och Marco och på torsdag får jag rida Hedda i paddocken och Marco får vila. På fredag tänkte jag rida ut med Hedda och rida markarbete med Marco hemma och på lördag ska Hedda få hoppa clear-round på Kungsbacka och Marco får gå i skogen. På söndag tänkte jag rida ut med båda.

Så ser veckans ridplanering ut just nu. Vi får se när veckan är slut om det blev så här eller några förändringar i planeringen :)En bild från i somras. Ljust och grönt, hoppas våren kommer snabbt i år :)


Läst 5924 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
06
2013

God kväll vänner! Landade i Sverige klockan tre idag på Landvetter. Flyget från Chicago till Köpenhamn landade hela 20 minuter tidigare, så vi kunde ta det lugnt bort till nästa gate. Dessutom hände något toppenbra när vi satt på flygplatsen i Chicago! Några minuter innan vi skulle kliva på planet så ropade de ut mitt och Fredriks namn i högtalarna. Fredrik blev jättestressad medan jag trodde att det bara skulle röra sig om ett platsbyte. Jag hade rätt, och riktigt bra blev det! Vi blev av någon okänd anledning uppgraderade och fick sitta på de "lyxiga" sätena, helt gratis!! Extra benutrymme, extra stort säte, värsta duntäcket istället för en liten filt. Sådant tackar man inte nej till på ett långflyg som dessutom var under nattetid. Jag sov som en liten bebis :)

Väl hemma blev det köttfärslimpa som pappa lagat, och sedan raka vägen ut till stallet! Jag valde att börja rida Marcobus. Han har vilat sedan början av december, så lite spännande skulle det allt bli. Efter hans sensommar vila var han rätt galen när jag satte igång honom. Jag började med att ta honom på linan några varv i trav. Förutom att han hade ett högt tempo så var det inga bocksprång eller annat bus. Satte snabbt upp och skrittade en stund. När jag väl började trava var det lite bocksprång till en början, men han lugnade sig snabbt. Jag satt en del ner i traven, då det känns som han spänner av bättre då. Marco har så skön trav att sitta i, så jag stör honom antagligen mindre. I galoppen gjorde han bara någon liten kick precis när jag fattade, men annars skötte han sig väldigt bra idag och var mycket lugnare än jag väntat mig.

Nu är Marco dessutom fem!! Eller ja, han är född på sommaren, så egentligen är han fortfarande fyra, men nu räknas han som femåring. Förra året red jag honom cirka fyra dagar i veckan och nu när han är fem tänkte jag växla upp till cirka fem dagar i veckan. Den här första veckan som han är igång blir det så klart att ta det lite lugnare dock.

Efter Marco var det Heddas tur. Hon skulle egentligen vilat nu när jag var borta, men mamma fick hålla igång henne för att slippa hennes PMS. Så jag kunde rida precis som vanligt, vilket var skönt. Slippa tänka på om man pressar på för hårt i början, utan bara rida som vanligt. Blev mycket öppnor och skänkelvikningar. Eftersom hon var ganska pigg så struntade jag i att träna byten idag, då hon blir ännu ivrigare av det. Red mycket serpentiner och stora volter för att få henne att slappna av.

Det blev alltså två bra ridpass ikväll utan större överraskningar. Skönt! :)


Läst 6535 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
05
2013

Då var dagen kommen, dags att resa hem till Sverige igen efter ca tio dagars rolig, trevlig, härlig semester :) Klockan är åtta på morgonen här i Chicago och vårt plan går inte förrän tio ikväll, så vi har hela dagen på oss att njuta av staden och solen här i Windy City.

Igår kväll åkte vi förresten upp i Willis Tower, som är USA's högsta byggnad. Här kommer ett gäng bilder:

Jag står ute i glasburen. Ca 400 meter ovanför marken :)


Ikväll kommer vi att flyga från Chicago till Köpenhamn, vilket tar drygt åtta timmar. Jag lär sova som en stock som vanligt. Väl framme i Köpenhamn har vi bara 50 minuter på oss till planet till Göteborg går, så vi får hoppas att vi landar i tid och att det inte blir som när vi mellanlandade i Paris när vi skulle hem från vår road trip. Då skulle vi ha lite drygt en timma på oss att byta plan. Planet landade i tid, men stod ute på landningsbanan jättelänge innan det "parkerade" vid gaten. När vi väl kommit ur planet hade vi riktigt bråttom och självklart skulle planet till Sverige avgå från den terminal som låg allra längst bort mot var vi befann oss. Vi sprang till bussen som skulle ta oss vidare. Väl framme vid rätt terminal var det inte ens fem minuter kvar till vårt plan skulle gå. I högtalarna ropade de "Miss Sara Ekman, Mr Fredrik Lekander, please go to gate bla bla bla". Jag har aldrig sprungit så fort i hela mitt liv, med både datorväska och stor handbagageväska slängande efter mig. Precis när vi kommit fram till gaten håller de på att stänga dörrarna. Jag skriker allt vad jag orkar att de ska vänta, och vi kastar oss ut mot planet och hinner med nöd och näppe med. På vägen hem kändes det som om jag satt i en swimmingpool. Bra kondis? Nja..

Trots att vi har mindre tid på oss den här gången så kommer det nog ändå inte bli lika stressat. Vi kommer nämligen landa på samma terminal som planet ska avgå från, och skulle vi nu missa det så kan vi antingen ta tåget till Göteborg eller så går nästa plan bara två timmar senare.

Jag hoppas vi hinner med det, för i så fall kommer vi landa i Göteborg ca kl 15 imorgon (söndag) och då ska jag hem och rida Hedda och Marco på studs :)


Läst 7424 ggr Kommentarer KommenteraSaras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggenMest lästa


Arkiv