Saras vardag
FEB
20
2013

Idag började jag inte jobba förrän klockan två, så hann rida både Hedda och Marco i lugn och ro innan jobbet. Tog först Hedda och åkte bort till manegen för att trimma dressyr. Hon var väldigt pigg, men höll sig på mattan och gjorde allt fint. Mycket skänkelvikningar, öppnor och slutor. Blev mycket galopp, halt, ny galopp osv. Hon var duktig och lydig både på att göra halt lugnt och fint och sedan fatta galopp med bara något skrittsteg utan att slänga sig iväg.

Åkte sedan hem för att rida Marco. Eftersom han hopptränade igår tänkte jag att jag skulle rida lite lugnare ute på fältet. När vi precis klivit in i skogen började Rivica gnägga och ha sig i hagen, så då tänkte jag att han skulle börja protestera och att jag absolut inte skulle komma över det där jäkla diket. Han skrittade lite motvilligt framåt och försökte hela tiden kolla åt Rivicas hage, men han försökte inte vända eller dumma sig. Framme vid diket sänkte han ner huvudet och blåste ur näsborrarna, men skrittade lugnt och stillsamt över utan att tveka. Duktig!!

Väl ute på fältet blev han lite yster och spände upp sig och började takta. Längst bort på fältet har vi gjort som ett fyrkantsspår, och det gick bra att trava där idag, även om det är lite isigt. Han är broddad i alla skor och det var bara att trava lugnt och sansat så gick det fint.

Mitt knä är för övrigt lite stelt idag. Jag kan gå som vanligt och det gör inte ont att rida. Om jag däremot böjer benet lite mer så gör det ont. Avvaktar några dagar och ser om det går över. Hade knäskydd på mig när jag red och har smort in med tigerbalsam.



Här är Marco på 3-årstestet :) Han hoppade 8-9 och fick hoppdiplom :)


Läst 5978 ggr Kommentarer Kommentera

Idag har jag hopptränat med både Rivica och Marco. Har köpt en hoppsadel till Marco som han får ha själv. Heddas hoppsadel ligger jättebra på honom, men det kan vara bra att ha två nu när tävlingarna drar igång. Vi köpte i alla fall sadeln av Marcos uppfödare, så han har haft sadeln tidigare. Det är en Stübben Roxane från 2010, jättefin :)

Skrittade ut med Hedda på fältet en runda, och då tog jag nya sadeln bara för att känna på den innan hoppträningen och se så att jag fått in stiglädren rätt osv. Tillbaka i stallet började jag göra i ordning Rivica som jag skulle hoppa först. När jag satt ner på huk och borstade ena bakbenet så knäckte plötsligt mitt knä till och det gjorde så fruktansvärt ont så jag bara skrek där inne i boxen. Det var en sådan sjuk smärta och jag vet inte om knät hoppade ur led, låste sig eller vad sjutton som hände, men efter några minuter när det värsta smärtan lagt sig så försökte jag stödja på benet, vilket inte gick. Jag kunde absolut inte böja på det, så istället testade jag att räta ut knät, och då gick det som en elchock genom knät, och efteråt kunde jag stödja på benet igen. Say what?! Någon läkare där ute som vet vad sjutton som hände? Det känns fortfarande lite i knät, men jag har genomfört två hopplektioner utan problem och jag kan både böja och räta..

Men tillbaka till hoppträningen! Började som sagt med Rivica, och idag var det åt helvete (nej, här förfinas inget). Det senaste har jag haft ett vanligt, tredelat bett, som har fungerat jättebra. Nu hade dock mamma tagit det bettet när hon var på dressyrclear-round i helgen, så jag fick ta det mjuka gummibettet som jag har haft tidigare. Det fungerade inte alls idag och hon var döstark, drog tyglarna ur händerna på mig och gjorde små luftsprång så att jag kom ur balans.

 

I början av träningen kändes hon fin på studsen och den andra gymnastikövningen. I mitten däremot, när vi skulle hoppa en liten bana, så drog hon bara iväg med mig. Så fort jag tog i tygeln för att bromsa så hoppade hon bara iväg framåt. Fick ta tag i henne ordentligt en gång, sedan börja om från början och få henne att lugna ner sig. På slutet gick det bättre igen, men det är lätt att man bara fokuserar på det som kändes piss. Ska i alla fall ha det vanliga bettet på tävlingen i helgen, så får hoppas att det känns bättre då.

Sedan kom mamma in med Marco i manegen och jag bytte häst. Tyckte att det gick jättesmidigt då Marco inte såg Rivica, men precis när mamma skulle gå ut med Rivica ur manegen så gnäggar hon. Marco spände sig direkt, men jag tog tag i honom och sa att nu har vi nte tid med dumheter, så fastän Rivica gnäggade flera gånger så svarade han inte en enda gång och även om han var spänd så gjorde han inga konstigheter. Duktig kille!

När vi sedan började hoppa var han jättetaggad och tyckte det var superkul. Det var så skönt att sitta upp på honom, då han är så okomplicerad på hinder. Styra och smacka/hålla så fixar han resten. Sadeln var dessutom superskön att rida i!

Marco kändes fin och han lyssnade jättefint både fram och bak. Ewa tycker också att han är kanonfin och säger att ju högre hindren blir, desto bättre hoppar han. Över kuber och små hinder kan han leka plockepinn, men blir det lite högre så skärper han till sig. Nu har vi inte testat några jättehöjder hittills, men vi fick en lite högre oxer på slutet idag som kanske var uppåt 120 cm. Den hoppade han lätt och okomplicerat över, så det kändes verkligen fantastiskt bra!!

Här nedan är film från Marcos träning idag :) En gång körde han bowling över en kub som han tyckte var för låg att hoppa över, så han tyckte uppenbarligen att det var bättre att galoppera igenom den ;) Är i alla fall jättenöjd med honom. Så glad i min lille Marcobus!! :)





Marco på hoppträning





Rivica på hoppträning


Läst 6620 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
18
2013

Idag har Hedda varit på besök hos Farbror Tandläkaren. Hon får nämligen vassa kanter och har skevt bett, så hon har en hake som växer lite hejsansvejsan då den inte slits ner som den ska. Ungefär var åttonde månad har det varit tandläkarbesök, men idag tyckte han att det var mycket bättre så nästa gång blir om tio månader. Detta går nämligen inte att göra hemma (om man inte har utrustningen så klart) och bara raspa, utan här behövs en slipmaskin för att komma åt haken längst in i munnen. När vi började åka med henne till tandläkaren för några år sedan så hade hon två hakar, den där bak och en snett fram, men den där framme är inget problem längre utan slits ner som den ska naturligt.

Här är några bilder från idag, innan sliperiet satte igång.



Hedda har precis fått lugnande



Mr. Tandläkare vill att det ska vara en så behaglig upplevelse som möjligt för hästarna. En liten mössa sätts på för att stänga ute maskinljudet.



Beställa tid för tandblekning tro?



Här har de vassa kanterna börjat skava på stackars Hedda.


Läst 7266 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
17
2013

Bilder från veckan som gått :) Mycket smaskigt har som vanligt slunkit ner i magen på mig!








Läst 7440 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
17
2013

God förmiddag! Var borta i manegen tidigt i morse med Marco och Hedda. Jag red Marco och mamma tog Hedda. Marco har bara tagit det lugnt hela veckan, men idag blev det vanlig ridning igen. Han skötte sig fint, och var pigg. Låg tre galoppbommar på ena långsidan som vi galopperade över ibland, och fastän de bara låg på marken så laddade han på mot dem och tyckte det var jättekul!

Jag jobbar till klockan sex ikväll, och när jag kommer hem så blir det att kolla på Ponnyakuten på TV. Det är så underhållande, men även lärorikt!



Hedda, mamma och Marco


Läst 7041 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
16
2013

Hej gott folk! Tror att jag börjar bli sjuk (mer än i huvudet alltså..). Var jättetrött och hängig igår på kvällen och gick och la mig direkt efter middagen. I morse var huvudet fortfarande tungt och det blev några vändor till toan för att  snyta mig. Var jättelänge sedan jag var sjuk, så det kanske är något på G nu? Hoppas inte.. Jag ska motarbeta allt vad jag orkar..

Bjössar på mina five minutes of fame på Eurosport från i somras. Inte alla som får fem minuter i TV på en av de största sportkanalerna, så den är jag lite stolt över! :)

 




PS. Jag blir skakis i kroppen varje gång jag ser detta och vill börja storböla. Ja, av lycka alltså.


Läst 7129 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
15
2013

Fredag idag, jippie! I och för sig jobbar jag till åtta ikväll och jag jobbar dessutom hela lördag och hela söndag, men ändå. Är något visst med fredagar!

Hade från början tänkt åka bort till manegen i morse och trimma Heddis, men jag blev lat och tog en tur i skogen istället. Red över fältet, sedan upp i skogen och ner på grusvägarna. Mest skritt och trav. Lugnt och skönt en fredagsmorgon :)

Här är förresten två bilder på vår lille stallkatt, Bullen :)



Gosar lite med Natalie
..



..för att sedan ta en ridtur :)


Läst 6670 ggr Kommentarer Kommentera

Happy Valentine's Day allihopa :) Hästarna fick lite extra kärlek i morse i form av hästgodis (aka muta). Blev en lugn skrittpromenad med Hedda på fältet i morse, efter två dagar av intensivt markarbete. Imorgon är vi på't igen!

Ikväll ska mamma på "symöte" med sina unga, fräscha väninnor. Äta gott och skvallra! Jag hade inte tackat nej till det, men ikväll blir det bättre upp hemma. Då blir det kanongod middag med Fredrik, pappa och Henrik. Förrätt, varmrätt och dessert! Kurrar i magen redan..


Läst 7950 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
13
2013

I morse gick vi upp tidigt för att sjunga för brorsan som fyller år (tårta ikväll, jippie!). Åkte sedan med Hedda till manegen för att trimma lite. Mycket galopparbete, bland annat tränade vi mycket fattningar och galopperade över små kuber på mindre volter. Hon fick sätta under sig ordentligt och jobbade på bra.

Direkt från manegen åkte vi sedan till Dennis där det var dags för fröken Hedda att få lite pedikyr. Ja, dags för skoning alltså :)



Hedda hos Dennis

Väl hemma igen mockade jag för Marco och Hedda och sedan hämtade jag longerlinan och tog med mig Marco ut på en promenad på fältet. På så sätt fick han gå över det läskiga diket idag igen, and guess what? Inte en min rörde han! Jag gick några steg före över diket, och han traskade bara efter. Hoppade inte ens över, utan gick lugnt och fint över isen. Promenerade sedan ett varv runt på fältet innan vi gick tillbaka och jag gav hästarna lunchhö.



På promenad ute på fältet :)


Läst 8145 ggr Kommentarer Kommentera

Inne i värmen igen efter kvällens hoppträning och har nu pusslat ihop videoklippen som mamma filmade!

Var en riktigt bra träning idag och Rivica fick kämpa på. Började väldigt fint och jag hade en bra galopp på henne med bra tryck, men utan att hon älgade iväg. Körde en liten övning snott från världscupen i helgen. Ni som tittade såg kanske att i slutet av banan så var det en väldigt smal, hög oxer med, som många hästar rev eller hoppade knyckigt på. Smala oxrar är mycket svårare att hoppa tycker jag, åtminstone när det är lite höjd på dem. Känns ofta som att hästarna tror att det är ett räcke. Hade först en lägre oxer, men rätt så bred, på långsidan, för att sedan galoppera runt och vända snett igenom på en hög, smal oxer. Jag försökte komma ganska lugnt och sätta henne lite nära så att hon fick jobba, och på så sätt fick Rivica tänka till med var hon hade benen. Tyckte hon gjorde det jättefint!

På slutet märktes det att hon tyckte det var jobbigt att ha galopp med mycket tryck i, speciellt i höger varv. Det är hennes svaga sida och då slänger hon gärna med huvudet och försöker slå sig fri. Antingen försöker hon att springa ifrån mig och slippa jobba, eller så bryter hon helt enkelt av för att hon inte orkar bära sig ordentligt. De flesta hästar har en svagare sida, men idag märktes det mer än vanligt på Rivica att höger varv var jobbigt. Flera gånger dessutom när vi hade hoppat och landade i höger varv, så landar hon istället i vänster galopp för att sedan slänga sig iväg i ett byte. Så på slutet sänkte vi ner hindren och jobbade en del med detta.

Det var så roligt det sista vi gjorde. Då hoppade vi nämligen oxern på långsidan rakt fram i höger varv. Varje gång landade Rivica i vänster galopp för att sedan springa iväg och byta till höger. Jag fick henne inte att landa i höger, så Ewa föreslog att jag skulle låtsas att jag skulle svänga upp på vågplanket som stod på böjt spår ner till höger. Tanken var alltså inte att jag skulle hoppa vågplanket, utan bara svänga åt det hållet och rida förbi, men trögfattad som jag är så trodde jag så klart att vi skulle hoppa hindret. Tyckte att det var lite kort väg, men det var väl bara att köra. Sagt och gjort så hoppade vi oxern, hon landade i höger galopp, och sedan fortsatte vi ner på vågplanket där Ewa stod så att hon fick hoppa åt sidan. Tokigt det kan bli ibland, fast ändå stämde det så himla bra, trots att det inte var inmätt mellan de hindren.

I vilket fall som helst så var det en väldigt bra lektion och nu ska hon "bara" stärka upp sin högergalopp så blir det säkert kalas!


Läst 9383 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.