Saras vardag

Har precis ätit pannkakslunch och sitter nu här och pausar en stund. Det blev först ett 50 minuter långt dressyrpass med Heddis i manegen. Hon jobbade på bra och idag behövde jag inte driva som en gnu i slutorna, utan nu äntligen flöt de på! Hon var dessutom lagom pigg och försökte inte smita iväg när det blev jobbigt, utan kämpade på bra. Nöjd ryttare, och hemma i stallet innan hon fick gå ut i hagen igen var det en nöjd Hedda som rullade sig i boxen :)



Efteråt var det dags för Marco att få gå ut och promenera i skogen. Jag har aldrig ridit ut med honom här hemma tidigare, utan bara på de riktiga ridspåren, dit vi kör. Han var i alla fall inte så pigg på att kliva in i kohagen, som man måste rida igenom för att komma till skogen. Det är nämligen ett litet vattenfyllt dike som man måste gå över för att komma in i kohagen, och nu var det väääldigt läskigt med all is över. Vi bråkade en bra stund innan jag fick över honom (jag ger mig INTE), och då blev det beröm så klart. Skrittade sedan lugnt och fint genom kohagen och ut i skogen. En lagom liten promenad innan vi vände och gick tillbaka. Framme vid diket igen trodde jag att han bara skulle traska över, dels eftersom han redan gått över det en gång och dels eftersom vi var på väg hem. Tji fick jag. Nu när vi kom från andra hållet var diket om möjligt ännu läskigare. Jag red dessutom i mina vinterkängor utan sporrar och med ett löjligt litet hoppspö, så jag fick banka på ordentligt med benen för att få honom i närheten. Jag hoppade av och tog tyglarna över huvudet, sedan ställde jag mig själv på isen i diket och visade att det var väl inget farligt. Då traskade han lugnt över och på andra sidan hoppade jag upp igen och så red vi över diket några gånger åt båda håll. Fjanthäst.. Men beröm efteråt till honom som gick över flera gånger och beröm till mig som inte gav mig och lät honom vinna :)


Läst 9489 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
12
2013

God förmiddag! Ska strax åka till manegen med Hedda och rida. Marco ska få ta det lugnt hela denna vecka, så jag funderar på att bara skritta ut en promenad med honom här hemma. Med Rivica blir det hoppträning ikväll, så det blir fullt upp som vanligt på min lediga dag :)

Här är några bilder från tävlingen i helgen som Nelly fotade :)



Efter mycket bus på framridningen satt inte den röda rosetten så bra längre.. Får fläta in den i svansen nästa gång!



Läst 7950 ggr Kommentarer Kommentera

Häst nummer sju var Hella, min allra första stor häst. Vi bytte Ramson mot henne, och jag hade alltså Hella och min c-ponny Mimosa samtidigt.



Hella

Hella var den bästa, första stor hästen, då hon var lätt att rida och jättesnäll. Hella hade tävlat hoppning innan och med mig blev det både hoppning och fälttävlan. Hon var rolig att rida då hon hade ett jätteregister i galoppen och antingen kunde gå på två galoppsprång mindre i hoppningen eller lägga in fyra extra. Hella gick att vända på en femöring!




Hoppning i Uddevalla

Med Hella blev det många priser i hoppningen, vi hade placeringar upp till 120 cm, och vi hann starta en 125 cm innan hon såldes, där vi rev sista hindret. I fälttävlan blev det också en del placeringar. Hon gick fint i dressyren och hoppningen och älskade terrängen. Vi började rida debutant fälttävlan, sedan Lätt klass och till sist red vi flera enstjärniga fälttävlan.





Enstjärnig fälttävlan i Tranemo. Hon var felfri i alla terränger förutom en :)

Hade en jättekul tid med Hella, men tyvärr höll hon inte. Hon hade inte bästa benställningen och efter en enstjärnig fälttävlan i Gärds, då vi var felfria, så blev hon halt. Det var bara ytterst lite, så vi trodde att hon kanske trampat snett i terrängen. Efter en vecka var det fortfarande samma och vi tog henne till veterinär där hon fick behandlas. Hon behandlas några gånger, men det var alltid det där lilla kvar, och vi insåg att hon inte skulle hålla som hopphäst längre..



Vi fick vara "modeller" för Honda MC i Ridsport

Hella såldes som promenadhäst upp till Norrland, och var först hos en familj och såldes sedan till en annan, också i Norrland. Där fick hon spendera sina sista hår och hade det jättebra och fick massor av kärlek. Förra året fick Hella tas bort, pga problem med benen.. :( Nu får hon springa på de evigt gröna ängarna!



Så fin och snäll!


Läst 8172 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
10
2013

Här kommer filmerna från dagens tävling. 110 cm med Marco och 120 cm med Hedda. Är som sagt lite purken över min ridning, men nu ska jag sluta gräma mig, tänka framåt och ladda om! :) Har pratat med Ewa också och analyserat lite. Med Marco är det egentligen bara att tuta och köra. Han är fortfarande väldigt ung och sköter sig egentligen jättebra, så han kommer förhoppningsvis att så småningom börja fokusera på rätt saker.

Med Hedda får det bli mycket gymnastik och nästa tävling tänka "ett till", så att det inte går för fort så att hon blir flack/för ivrig och river. Jag vet ju att jag kan få lite djävulshorn när det är tidshoppning, för jag vill så gärna vinna, men nu får jag helt enkelt taktika om. Äsch! Det blir nog bra till slut :)

Här nedan är Marcos runda. Pannkaka på femman, men som Jana Wannius skrev till mig en gång; Shit happens! Får inte glömma bort att av tio språng så var det faktiskt nio bra..



Heddas runda här under. Vi får helt enkelt försöka tagga ner lite istället!



Läst 9765 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
10
2013

I bilen på väg hem från Trollhättan.. Ingen bra tävlingsdag idag, så nu sitter jag här och är förbannad på mig själv.. Jag var övertaggad med Hedda och gick in för att vinna, men istället blev det två ner (hoppade 120 bedömning A:0 idag). Hade jättesnabb tid, men när det går fort måste jag hjälpa Hedda extra för att hon ska hinna med med sina ben, eftersom hon inte är så försiktig. På nästa tävling med henne (2 mars) så SKA jag rida lugnt och sansat! Inte vara så övertaggad..

 

Med Marco idag, som hoppade 110, var det lite spänt inne på banan, men han hoppade bra på alla hinder förutom på femman. Hinder fem var en oxer ur sväng där han plötsligt började sparka bakut. Jag fortsatte rida mot hindret ändå, för när han sparkar är det bara framåt som gäller. Blev så klart pannkaka på det hindret och bommarna trillade. Dock är han väldigt cool som direkt efter kom tillbaka och hoppade resten av banan som om inget hade hänt. Egentligen är jag nöjd med Marcos runda trots ofokus. Det var hans andra 110 och han verkar inte märka att hindren har höjts, vilket är skönt. Denna vecka som kommer ska han bara få ta det lugnt. 

 

Filmer kommer när jag kommit hem. Inget fint att titta på, men jag delar med mig av både med- och motgångar :)


Läst 9699 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
09
2013

Henke och Gotha kom tvåa i kvällens världscuphoppning i Bordeaux! Superbra! Snopet att det inte blev vinst, då jag tycker att deras rundor (både grund och omhoppning) var bra mycket finare än segrarens, Hans-Dieter Dreher.

Skoj att titta på hoppningen då det var en bana som gav utspridda fel, och många riktigt bra som rev bort sig. Att det dessutom blev några stopp under kvällen var ju intressant. Även de bästa gör alltså misstag ibland. Mänskligt! :)

Nu är det lååång väntan till nästa omgång som är 17 mars. Sedan är det finalen i Göteborg. Hoppas verkligen alla fyra svenskarna kommer dit. Hade varit såå kul! :)

Dags att sova för min del nu. Imorgon vankas tävling. Jippie! :)



Så här såg ställningen ut innan kvällens omgång! :)



Den här tårtan bakade jag ikväll som vi åt under världscuphoppningen :)


Läst 8837 ggr Kommentarer Kommentera

Eftersom jag ska tävla imorgon så blir det Instaweek idag istället :) Men först vill ni väl så klart veta hur det gick i morse när mamma skulle rida Marco?!?! Jag var förmodligen mer nervös än mamma och hoppades att Marco inte skulle hitta på något bus. Det gick bra när mamma satt upp och när hon började skritta, men i början när de travade skulle Marcobus testa henne och bockade iväg några gånger. Mamma lyckades klamra sig fast och då gav han upp och skötte sig riktigt fint resten av passet :)

Ni missar väl förresten inte Världscuphoppning ikväll i Bordeaux? :) Den visas kl 20:30 på SVT-Play och jag kommer sitta bänkad som vanligt! :) http://www.svtplay.se/video/1007570/9-2-20-30 Knappt tio timmar kvar ;)






Läst 8345 ggr Kommentarer Kommentera

Mamma är snäll och ska hjälpa mig att rida imorgon innan jobbet. Hon tar alltid Hedda och jag Marco, men jag fick en smärre chock vid middagsbordet när hon sa att hon ska rida Marco imorgon (nej, hon frågade inte ens, utan hon SKA). Eh, jaha? Frågade på skämt för ett tag sedan om hon ville rida honom en dag, men då sa hon något i stil med att hon inte ville trilla av och dö..

Nu har hon i alla fall bestämt sig för att rida honom imorgon och lämna trygga Heddas rygg. Kan i alla fall meddela att detta inte är första gången hon kommer att rida Marco, utan det har skett två gånger innan. Första gången var typ två veckor efter att vi hämtat hem honom. Då fick jag influensan och mamma longerade honom och testade även på att rida i paddocken. Andra gången var i somras ute på en promenad i skogen. Båda gångerna gick bra, men bör tilläggas att detta var innan han kom in i sin bus- och bockfas som började i höstas. Nu har han i och för sig varit lugn i nästan två veckor, men jag börjar ändå redan bli nervös inför imorgon.. Får nog gå och lägga mig nu innan jag stressar upp mig totalt..



I somras, på väg ut på ridspåren..


Läst 9727 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
08
2013

Marco brukar vara snäll i hagen och inte göra så mycket väsen av sig. Ibland när han blir rastlös brukar han försöka få igång Rivica genom att bita i hennes grimma eller täcke. Tydligen fungerade inte detta idag när han var uttråkad, så då fick han hitta på något annat att roa sig med, nämligen att bita i tråden!! Det har jag aldrig sett honom göra innan. Aja baja! Vi brukar sällan ha ström på då hästarna håller sig i hagarna, men nu när Marco fick för sig att börja käka på tråden så fanns det bara en sak att göra; sätta i kontakten..

Kändes lite elakt, men what to do? Nu är det väldigt svag ström till den hagen som han och Rivica går i idag, men när strömmen gick på ryckte han till och backade tvärt undan. Sedan stod han länge och väl och granskade tråden innan han bestämde sig för att gå och äta hö istället. Good choice! Kanske att han låter bli trådarna nu? Får i alla fall ha på strömmen ett tag..



Vill inte kompisen leka får man underhålla sig själv..



.. även om jag vet att jag egentligen inte får..



Vad hände????


Läst 9280 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
07
2013

Idag blev det ordentlig motion för både Hedda och Marco i manegen. Åkte först bort med Marco och red. Inte ett bocksprång idag heller! Så duktig så. Han kanske har insett att det är bäst att spara sina krafter till det riktiga arbetet? Jag vill att han ska få upp flåset och galopperade mycket med honom idag. Han var pigg och orkade mycket, men han var rätt svettig när jag skrittade av honom. Blir skönt när våren kommer och vi kan ut och galoppera i skogen! :)

Åkte sedan hem och bytte häst. Dags för Hedda att röra på sig! Skrittde först fram ett varv på galoppbanan. Isande kallt ute och blåsigt, men Hedda tyckte det var skoj. Inne i manegen blev det sedan lite plock med bommar. Trava och galoppera över kuber och små hinder på max 70 cm. Hon var lugn och fin hela tiden och taggade inte mot hindren, utan hade ett jämnt tempo. Ska försöka åka bort med henne imorgon innan jobbet också och rida markarbete.



Marco, pappa och Fia :)


Läst 7853 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.