Saras vardag
MAR
22
2013

God förmiddag på er denna underbara, soliga fredag! Idag har jag varit effektiv på morgonen. Både Hedda och Marco skulle ridas innan jobbet, så istället för att åka med dem var och en för sig till manegen så lastade jag in båda. Pappa och Fia hängde med också.

Började med att rida Marco. Hade bestämt innan att det skulle galopperas mycket idag. Hans kondition måste förbättras, men jag är förvånad över att han orkade så mycket som han gjorde idag. Han kändes mycket starkare idag än sist vi körde mycket galopp. Skoj! Dessutom busade han ingenting, alla galoppfattningar satt som en smäck. Han blev rätt svett efteråt, och imorgon kommer han nog vara lite mör.

Lastade sedan in honom och gav honom hö att sysselsätta sig med medan jag red Hedda. Var samma plan för henne, att galoppera mycket. Skuttade även över två kuber mellan varven. Hedda har bra kondis och skulle kunna fortsätta galoppera länge till. Hon var inte ett dugg trött när vi var klara, även om hon också var lite svett. Längtar till det blir vår och vi kan ut och galoppera i skogen!



Hedda i hagen efteråt


Läst 6638 ggr Kommentarer Kommentera

God förmiddag! Idag har jag invigt min nya väst. Jippie! Red ut en sväng på Hedda i morse och då åkte den på. Bekvämt! Testade den även med min kavaj och jag kände mig rätt snygg! Inte som en uppstoppad fågelskrämma.

Har förresten glömt visa bild på min nya hårfärg. Fick mersmak för det rosa, så jag bestämde mig för att färga hela håret ljusrosa. Även om det fortfarande är vinter när man tittar ut så ville jag piffa upp med något vårigt.



Tummen upp!



Bubbelgumsrosa hår. Varför inte?


Såg förresten i kalendern att Marcobus varit hos oss i över ett år nu! Tiden bara rusar iväg! Vi hämtade hem honom i snöstorm den 8 mars förra året.



Stannade på McDonald's på vägen hem och köpte morötter ;)

En månad efter att vi hämtat honom, den 7 april, så startade vi vår första tävling ihop. Marcos första tävling någonsin dessutom :) Det blev 90 cm i Råda. Tävlingen gick bra, men snacka om att utvecklingen har gått framåt sedan dess :)





Marcos första tävlingsstart för snart ett år sedan :) 90 cm och väldigt "bäbis"



110 cm för några veckor sedan. Vilken skillnad :)


Läst 10912 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
20
2013

Idag har jag varit på västjakt! Åkte först till Hööks i Kållered och provade västar. Hittade dock ingen som kändes hundra. Åkte till Kungsbacka till Börjes, men hittade inget där heller. Sista stoppet var Svensk Ridsport i Kungsbacka, och där hittade jag den, the one and only! När jag provade den så satt den som en smäck! Den var bra mycket dyrare än vad som var tänkt, men oh my, jag är lyrisk så bra som den satt! Kommer inte ihåg vad märket hette, men de hade så att man antingen kunde välja en väst med Short Back eller Long Back, och jag behövde en Short. De tidigare västarna jag provade var för långa i ryggen och när jag satte mig ner tog de liksom emot. Denna däremot; perfekt!

Känns dessutom inte "tråkigt" att behöva lägga mer pengar än tänkt när det kommer till sådana här saker. Snart ska också Maui börja hängas på och senare i år börjar inridningen av henne. Då är väst ett måste (kommer ha den jämt) och då vill jag ha en som jag känner mig bekväm i. Kan knappt vänta till jag får inviga den!! :)



Vildhästen Maui!!


Läst 6836 ggr Kommentarer Kommentera

Ikväll var det hoppträning med både Marco och Hedda, och både Ewa och jag var överens om att detta var Marcos bästa träning hittills. Han var avspänd från början till slut. Inget bus en endaste gång. Fokuserad och samspelt. Ja, det är ju så man blir tårögd! Lille gubben! Känslan idag var verkligen super! Han kände nog själv att han var duktig också, för så fort vi inte hoppade satt jag och klappade på honom. Han spände inte till en enda gång, utan var lugn som en filbunke, men ändå med på hoppningen med bra engagemang och var ambitiös. Nu får jag sluta ösa beröm, kan hålla på halva natten, för så nöjd är jag!

Blev sedan själv i nästa grupp med Hedda, denna vecka också. Vilken lyx! Dock blev det ingen film på henne eftersom mamma ledde omkring Marco samtidigt. Ville inte att han skulle stå själv ute i transporten nu när det är stormväder. Hua!

Hedda hoppade i alla fall också jättebra, och det var synd att jag inte fick det på film. Hade varit kul att se, för det kändes väldigt, väldigt bra. Jag fick träna på att verkligen ha henne rak mot hindren och inte låta henne bli för ivrig genom svängen och ligga ett steg före. Fick även träna på att hitta det rätta tempot med rätt tryck. Hon får liksom inte ha för högt tempo så att hon blir för ivrig och kvick, och slarvar. Lite långsammare, men ändå med en spänd båge. Det kändes som att vi lyckades!

Jag är jättenöjd med båda två, men lite extra med Marcobus, som snarare var Marcolugn idag. Nedan är hans film :)


Läst 6701 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
19
2013

God förmiddag! Tisdag idag, och min lediga dag :) Ska strax gå ut och mocka och fylla på vatten hos hästarna, sedan städa lite inne innan jag åker och hälsar på min kompis som fick en liten bebis för snart två veckor sedan :)

Ikväll blir det hoppträning med både Hedda och Marco. Fick tips om att korta stiglädren, så jag ska göra lite fler hål i dem. Köper alltid ponnyläder och får ändå göra fler hål. Jag måste ha väldigt korta ben och väldigt långt överliv?

Förresten fyller jag år om knappa två veckor, och jag har redan fått utrustning till Marco i födelsedagspresent av mamma, men av pappa har jag faktiskt önskat mig en säkerhetsväst. Han är ju med mig borta i manegen ibland när jag rider, och vissa dagar när jag rider Marco är han lugn som en filbunke och andra dagar lite av en rodeohäst. Pappa frågade mig varför jag inte rider med väst, och det hade jag självklart inget svar på, så nu har jag önskat mig en och en sådan bra önskan är pappa villig att uppfylla :) Har spanat in en på Hööks som både verkade bekväm, snygg och godkänd, så den ska jag åka och prova inom det närmsta. 

Bjuder på två bilder från igår kväll, då det blev måndagslyx hemma :)



Läst 6668 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
18
2013

Hejsan! I morse gick jag upp och mockade för Hedda och Marco, för att sedan ta Hedda på linan en stund. Hon skulle bara få jogga runt lite lätt, röra på sig :) Paddocken börjar bli bättre nu, men enligt vädret ska det tydligen komma snö imorgon kväll igen.. Usch.. :( Jag vill ha plusgrader och sol!

Hedda tyckte i alla fall det var skönt att lulla runt lite i paddocken. Lugn galopp blev det också, fast hon ruskade på huvudet ibland och tyckte att tempot var för långsamt, men rusade inte iväg. Hon är bra lydig på linan :) Jag säger åt henne vilket tempo/gångart hon ska ha, och sedan har hon det till jag säger något annat.



Den här bilden tog jag på Hedda i morse. Visst blev den häftig? :)


Läst 6956 ggr Kommentarer Kommentera

Med Hedda idag har det varit väldigt blandade känslor. Vi är verkligen inne i en svacka just nu, men i dagens sista klass kändes det mycket bättre, även om det inte blev felfritt! Det finns bara en sak att göra, fortsätta träna och tävla, och till slut kommer det släppa. Hoppas jag! 

Började med 120 cm som var en tidshoppning. Jag tänkte inte på tiden, utan red utanför överallt men med ett bra tempo. Hon hoppade bra i början, men in i kombinationen, hinder 7, så river hon bakbommen på inhoppet. River sedan också hinder nummer nio, ett räcke. Jag var sååå besviken när jag kom ut! Vi hade bra distanser överallt, bra tryck, och ändå blev det 8 fel. Jag var jätteledsen och kände att hon bara var nonchalant..

Sedan var det dags för 130 cm, vilket vi inte hoppat sedan augusti på Laxhoppet i Lilla Edet. Det var bara någon vecka efter den tävlingen som hon blev skadad. Jag tycker det är jättestor skillnad på 120 och 130, och tycker att 120 cm är lågt, och att 130 cm är monsterhögt

Hinder 5 i 130 cm var ett räcke, sedan var det en kort väg på böjt spår in i första kombinationen. Här blev jag aldrig klar och fick inte till någon bra distans, så vi kom för nära på inhoppet och rev. Resten av rundan var felfri och jag kände mig väldigt nöjd efteråt. Nu var det liksom inte ett slarvriv från Heddas sida, utan det var istället jag som fick till en halvdan väg och inte blev klar i tid. Då känner jag att det är okej med ett nedslag. 

Så trots besvikelsen från 120 cm fick jag avsluta dagen med en bra runda som jag är nöjd över. Bara att träna och tävla vidare, så släpper det nog för oss snart. Förra året var ju kanon med massa vinster och placeringar i 120 cm och även placeringar i 125 och 130. Året innan dess var också ett toppenår med massa placeringar från 120 cm - 135 cm. Även debut i 140 cm med ett riv. Kanske är det dags för ett år med lite mindre framgångar? Nä... Det hoppas jag inte. Får tänka positivt. Keep calm and ride on, som man säger.



Läst 6807 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
17
2013

Åkte i morse till Nordhalland för att hoppa 110 cm med Rivica. Hennes tredje start på den höjden och detta var första gången som vi tävlade på jaktbettet. Har tränat på det några gånger och det har fungerat bra. Idag kändes hon dock lite platt i sina språng.

Inne på banan blev det 4 fel. Vi rev hinder tre, som var ett räcke. Hinder två och tre stod på linje snett igenom, och det blev lite vingligt fram till trean. Hon kändes som sagt lite platt, men annars tycker jag det var bra. Ska nog testa att byta tillbaka till det tredelade bettet.

Åkte hem direkt efter vår start, så vi var hemma strax efter tio igen. Om knappt en timma ska vi åka dit igen, fast med Hedda i transporten. Skönt när man bor så nära så man kan åka hem och byta häst och även lata sig inne en stund :)





En rätt trevlig runda ändå


Läst 6338 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
16
2013

Har idag varit i Alingsås med Marco. Hoppade sista klassen, 115 cm, så det gick väldigt fort idag. Åkte bara dit, lärde mig banan, red fram och hoppade, skrittade av och åkte hem. Härligt! :)

Det var Marcos debut i 115 cm, och jag tyckte det var en riktigt svår bana. Det var många hinder som stod med kort väg ur sväng, böjda spår, två stycken kombinationer (den ena med oxer-räcke och den andra räcke-oxer) och en trippelbarr. Jag var riktigt nervös!! Speciellt från hinder tre till fyra, men mer om det längre ner.

Det blev en rivning på hinder nummer två, ett räcke. Inget pet, utan han rev rätt ordentligt, men resten hoppade han fint. Jag tycker att jag hade för dåligt tempo, och borde egentligen haft lite högre tempo och mer tryck i galoppen. Lätt att vara efterklok, men det tar vi med oss till nästa tävling. Då får jag gasa på lite mer :)





Jag tycker att jag hade en bra galopp till ettan och även till tvåan. Blev dock något nära till tvåan och då rev han den. Var sedan kort väg upp på trean, där vi också kom lite nära, men då var han väldigt försiktig och rättade sig verkligen efter rivningen. Efter trean var det böjt spår och kort fram till första kombinationen, med oxer ett galoppsprång räcke. Såg en del i avdelning A som hade problem fram till den kombinationen. Det blev en bra distans för oss, men jag fick smacka på lite då det kändes som att vi landade i för dåligt tempo efter trean.

Efter kombinationen var det oxer ur sväng, och där tyckte jag att vi hade en bra galopp och att han gjorde ett fint språng. Sedan böjt spår från oxern ner till ett räcke med vattenmatta. Inga konstigheter, blev en bra distans.

Transportsträcka fram till hinder sju, som var nästa kombination med räcke två galoppsprång oxer. Kändes lite vingligt när jag vände från väggen och red mot kombinationen, men det löste sig bra ändå.

Hinder åtta var trippelbarren, och där kom vi med för långa galoppsprång genom svängen. Jag skulle samlat upp honom tidigare och fått tryck i galoppen så hade jag kunnat rida bättre mot trippelbarren, nu blev det istället att jag agerade för sent och såg att vi låg mitt emellan, så jag fick bromsa upp honom och komma lite nära.

Hinder nio, sista hindret, hoppade från utgången. Fick en bra sväng och han var med mig, så det blev ett bra språng.

Överlag var det bra tycker jag, och Marco skötte sig fint. Nästa gång får jag försöka ha lite mer tryck i galoppen och inte komma med för långa kliv genom svängarna :)


Läst 6261 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
15
2013

 


Grattis mamma på födelsedagen!


Idag fyller mamma år, så ett stort grattis till henne. Hon har inte fått något uppvaktande nu på morgonen, utan det blir det ikväll, med god middag :) Pappa har gjort lakritspannacotta kvällen till ära. Mums!

Ingen missade väl Plus på TV igår? Vad ska man säga.. Helt sjukt.. Vad är det för veterinärer som inte berättar för köparna exakt vad de ser? Jag menar, de får ju betalt hur besiktningen än går, så varför inte vara ärliga? Riktigt obehagligt också hur säljaren och tysken var så otrevliga, och jag uppfattade det som hotelser de kom med. Camilla Andersson Füller lär ha grävt sin egna grav, eller är det någon som är sugen på att köpa en häst av henne?

Över till något trevligare! Dagens ridning. Det blev markarbete tidigt i morse med båda hästarna i manegen. Mycket galopp med Marco och han blev ganska svettig. När jag var klar med honom la jag på ylletäcket och så skrittade vi ett varv runt galoppbanan, dels så att han fick skritta av sig ordentligt och dels för lite miljöträning. Det gick fint!

Nu ska jag göra mig i ordning och sedan åka till jobbet. 11-20 står det i dagens kalender!



Marco på galoppbanan :)




Fia ligger och sover i solen utanför stallet :)


Läst 7440 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.