Saras vardag
APR
12
2013

Den här helgen har Kungsbacka Ridklubb nationella tävlingar i dagarna tre med Kopparbergs Grand Prix. Jag var där idag med Hedda och hoppade en klass, 125 cm. Både mamma och pappa jobbade, så jag fick köra dit själv. Som tur var så hade jag hjälp av världens bästa Ewa och Thomas :) Ewa höll Hedda medan jag gick banan och Thomas hjälpte mig och sa vad jag skulle tänka på m.m. och vilka klurigheter banan bjöd på. Det var bedömning A/A:0 med totalfel, vilket innebär att först hoppar man en grundomgång, och även om man skulle få en rivning eller två så får man hoppa omhoppning efteråt. Säg att man till exempel får 4 fel i grunden, men är felfri i omhoppningen, då slutar man alltså på totalt 4 fel. Som en A:0, fast tiden börjar efter typ halva banan. Det var första gången jag hoppade den här bedömningen :)

Ewa hjälpte mig sedan på framhoppningen, och det var samma tänk som på träningen sist. Hålla henne rak mot hindren och sedan ha stöd även över hindret och inte slänga fram hand och överliv. Inne på banan var jag väldigt fokuserad och jag kände att Hedda var med på noterna. Hon var pigg och ivrig, men väntade ändå och sladdade inte iväg. Sista hindret var en kombination med räcke-oxer, och där rev vi oxern. Hon var i och touchade frambommen, den rullade och låg nästan kvar, men rullade sedan av bakåt. Rackarns! Både Ewa och Thomas tyckte att det var en jättebra runda och att jag red som jag skulle. Är själv väldigt nöjd med rundan och min ridning! :) Jag frågade om jag kunde gjort något annorlunda in i kombinationen, men de sa att den rivningen kunde jag sätta på oturskontot. Jag tyckte själv att jag kom bra in.

Ewa filmade rundan med sin mobil, så hon skulle lägga upp den lite senare. Jag lägger upp den här när jag ser att den är klar :) Så länge får ni en bild från sista tävlingen 2011 som Hedda och jag gjorde på Kungsbacka :)Tummen upp för tävling på hemmaklubben :) Haha, min lugg sticker alltid ut på sidorna under hjälmen.


Läst 6504 ggr Kommentarer Kommentera

APR
11
2013

En liten bild på Heddis från i morse :)


Läst 5789 ggr Kommentarer Kommentera

APR
10
2013

Mys

Go'kväll! Har idag varit med båda hästarna i Bunketorp. Blev två mysiga promenader i solen :) Bara skritt med både Hedda och Marco, men det var skönt att bara ta det lugnt. Lite klättring i backarna och lite skritt på asfalt också. Nu verkar det som att golfsäsongen har börjat också, för i helgen så var det inte en golfare ute, men idag kryllade det av dem! :)

Imorgon ska Marco vaccineras och med Hedda blir det markarbete i paddocken innan jobbet. Ikväll ska jag kolla på finalen av Sveriges Mästerkock. Heja Carl! :)Hedda ute i skogenFia tog en tupplur i min säng när vi kom in från stallet :)


Läst 6302 ggr Kommentarer Kommentera

APR
09
2013

Go'kväll! Vilken rackarns huvudvärk jag har, men lika glad för det, för kvällens hoppträning med Hedda kändes awesome!! Var jättenoga med att ha henne rak så fort jag vänt upp på hindret, och idag sa Ewa att jag skulle testa att hålla stöd även över hindret. Marcus Ehning style, ni vet. Jag är annars den som ger 40 meter eftergift över hindren och blir snabb med överlivet, men idag var det helt tvärtom. Det fungerade verkligen superbra och Hedda var mycket lugnare i sina språng och väntade fram till hindren och slängde sig inte över. Fortfarande pigg och glad, men på ett mer sansat sätt. Jippie!!

Kändes så sjukt bra och jag är riktigt jäkla nöjd! Nu ska jag se till att detta sätter sig i benmärgen. Kommer väl ta ett littet tag, men jag är envis. Nöta, nöta! :)Film från kvällens hoppning :)


Marco tömkörde jag idag (min nya hobby..hehe), och imorgon har jag planerat att rida ut med båda hästarna. Marco får en lite lugnare vecka då han ska vaccineras på torsdag och har gått rätt mycket det sista :)


Läst 6129 ggr Kommentarer Kommentera

APR
08
2013

God förmiddag! :) Gick upp vid sju i morse och mockade för Hedda och Marco. Marco vilar idag, men Hedda fick ett pass i paddocken. Mycket skänkelvikningar och öppnor, och i galoppen försökte jag bara få henne att slappna av. Var egentligen lite sugen på att tömköra idag igen, men nej, ridning fick det bli istället :) Nu är det jobba till åtta som gäller!

En smaskig bild på fruktsalladen igår, som vi glufsade i oss när vi kollade på Ponnyakuten. Linus är så himla söt så jag får hål i tänderna! Han var så glad när Grynet hoppade bra på hoppningen för Daniel Zetterman, och berömde massor. Gulle!!Jordgubbar, blåbär, mango, kiwi, banan och melon :)

När jag fyllde år fick jag förresten ett presentkort av mina arbetskamrater. För det presentkortet beställde jag den här uuuunderbara klänningen!! Lite annat än mina sketna ridkläder ;) Ni som känner mig vet ju att jag älskar klänningar och har garderoben sprängfylld av små bakelser. Måste dock rensa snart.. Hua! Dresses (and horses) are a girls best friend. Kommer kännas hårt att skiljas från några..Love it!!!! Kan inte någon bjuda mig på galamiddag eller något nu?:) !!!


Läst 7054 ggr Kommentarer Kommentera

APR
07
2013

Vet ni vad? Igår somnade jag strax efter åtta på kvällen. Hur skönt på en skala 1-10? 12!!! Var inte ens trött i morse när jag gick upp 06:30. Underbart! Mamma och jag åkte bort med Marco och Rivica till Bunketorp och red ut en lagom runda med lite klättring, en del trav och även lite galopp. Skoj för Marco dagen efter tävling :) Eller ja, det är väl skoj varje gång vi är ute och rider så klart.På parkeringen, redo att åka hem igen

För Heddas del blev det tömkörning när vi kom hem. Jag brukar för det mesta longera, och det är för att jag inte vet hur man tömkör. Ja, det är sant. Jag har tömkört någon gång för hundra år sedan, men annars är det som sagt longering för min del och mamma som tömkör. Idag däremot provade jag på det igen och i början var det lite svårt, men sedan fick jag in den rätta "knycken" och Hedda gick riktigt trevligt! Dessutom var det mycket roligare än att longera, så detta kommer jag göra oftare! :)

Efteråt blev det stor frukost inne. Stekt bacon, hårdkokt ägg, blåbärsfil, färska jordgubbar m.m. Snudd på hotellfrukost, bara våfflorna som saknades! Ikväll blir det Ponnyakuten på TV tillsammans med mamma, och jag har varit och handlat massor av frukt och bär så att vi kan äta fruktsallad med daimgrädde till det. MUMS!


Läst 6320 ggr Kommentarer Kommentera

APR
06
2013

God kväll vänner :) Har varit på Troya Horse Arena utanför Kungälv idag med Hedda och Marco på tävling. Började med att hoppa 120 cm med Hedda, som var bedömning A:0. Satsade inte, utan försökte göra en noggrann och felfri runda. Lyckades bra idag och Hedda koncentrerade sig. Felfritt blev det!

Tävlingarna skulle egentligen varit ute, men de flyttade in dem, och då bestämde jag mig för att stryka Marco i 115 cm och debutera 120 cm istället. Nu har han gått många inomhustävlingar i år med fina rundor och jag har haft bra känsla, så nu kände jag att han var redo. Hade det varit ute hade det varit helt annan atmosfär och annat runt omkring, så då hade jag nog inte velat debutera.

Det blev inte helt ultimat då ekipaget innan oss kraschade in i kombinationen, och Marco och jag redan var inne på banan. Det såg riktigt otäckt ut (men det verkade gå bra) och hästen kom lös. Den sprang omkring i manegen och Marco blev väldigt nervös och spänd när det plötsligt sprang omkring en lös häst och flera människor som försökte fånga in den. Till sist fick de tag i hästen, men då blev det ytterligare väntan för oss då de behövde bygga upp både A och B i kombinationen. Dessutom gick lite hindermaterial sönder till B-hindret, så det tog sin lilla tid. Försökte hålla igång Marco i trav och galopp och var jättenervös att han skulle tagga av.

Fick efter en stund startsignal och då var det bara att samla ihop sig och köra! Här nedan har ni rundan, och en liten analys där under.Marco DEBUT 120 cm

Ettan, en oxer, fick vi ett härligt språng på. Jag kände att han var framme och vaken. Var sedan en distans med räcke-oxer, där han hoppade fint på räcket och kom sedan något nära på oxern, men drog upp tassarna fint. Sedan var det dags för kombinationen, räcke-oxer. Jag var lite nervös eftersom det såg så otäckt ut med ryttaren innan. Hade bestämt mig för att rida på ordentligt och absolut inte backa. Hellre lite för fort in än att det blir bakåtläge och pannkaka. Han hoppade fint, men glömde ett bakben på räcket och rev det. Det tar jag på mig, eftersom jag "attackerade" in. Hoppade sedan femman, en oxer, med böjt spår ner till ett räcke utan problem. Ur sväng upp på hinder sju, ett räcke, och sedan böjt spår upp till en oxer. Fint där också! Sista hindret var räcke med vattenmatta ur sväng, och det gick också bra.

Summering: Supernöjd!!! Vilken kanondebut, tycker jag :) Fick beröm för honom av andra, jättekul! En ridkompis som stod på banan tyckte att han var superfin och att han hade hoppat luftigt över alla hinder. Skoj att höra! :)

Avslutade sedan med att hoppa 125 cm med Hedda. Dock två slarvriv efter varandra i början av banan, sedan skärpte vi båda till oss. Hon var verkligen supertaggad och drog på, och då glömmer hon gärna ett framben i all iver. Jag lät henne gå på, men efter andra rivet bromsade jag upp henne och hon taggade ner. Åtminstone lite. Jag borde bromsat upp henne redan efter första hindret, då jag kände att hon var galet het på gröten, men det är lätt att vara efterklok. Gjorde det istället efter riven. Bara att träna och tävla vidare! Är ändå nöjd med dagen :)Hedda 120 cm


Läst 7126 ggr Kommentarer Kommentera

APR
04
2013

Nu skulle man ju kunna tro att det är Marcos tur att få sin berättelse nedskriven, men vi får inte glömma lilla Maui! Hon är häst nummer nio i mitt liv, och vår första (och enda) egna avkomma. Vi betäckte Rivica (med Baltimore) något år innan, men tyvärr var fölisen död när hon fölade... :(

Vi ville inte betäcka Rivica igen utan betäckte Natalie (efter Napoleon och Karlsdal), mammas gamla dressyrhäst. Vi valde King Louie (efter Irco Marco) som hingst och den 8 juni 2011 fölade Natalie hemma i stallet. Det gick säkert jättebra, men jag kommer bara ihåg att mamma och jag var hysteriska och fastän man var väl förberedd och hade läst på så var allt som bortblåst när det väl var dags.

Mamma hade ställt ut tältsängen i stallet och sov där när det kändes som att det började närma sig. Natten till den 8 juni ringer min mobil och då visste jag direkt att det var dags! Mamma låter hysterisk i luren och säger att jag måste ta med pappa ut till stallet. Springer ut i pyjamasen med pappa i släptåg. Natalie orkar inte trycka på själv, så mamma och jag får ta tag i varsitt framben och dra för kung och fosterland. Jag var så rädd att vi skulle dra så att benen skulle lossna på stackars fölisen, men plötsligt sa det plopp och ut kom en liten fölunge. Frid och fröjd trodde jag, men då börjar mamma yra om att fölet inte andas. Full panik, vi kan ju inte få ännu ett döfött föl?! Jag börjar lipa, men plötsligt andas den lilla fölisen. Vilken lättnad!!!Nyfödd bäbis

Vi var fortfarande halvhysteriska (sämsta barnmorskorna) och tyckte det tog alldeles för lång tid innan Maui reste sig. Hon ålade omkring inne i boxen på knäna och klarade inte av att resa sig. Panik igen.. Till slut reste hon sig, men då klarade hon inte av att dia själv, så då fick vi mata med nappflaska ett tag innan hon lyckades äta själv. Låter väl som en lugn natt? Ja ja, hysterisk får man väl lov att vara när det är första gången..Tittut!Ute i hagen

Tror jag har skrivit det förut, men någon kanske undrar hur hon fick sitt namn? Pappa, Henrik, Fredrik och jag skulle åka till Hawaii några dagar efter att hon fötts och då skulle vi bland annat besöka ön Maui. Eftersom jag är USA-tokig så hade jag redan innan bestämt att om det blev ett sto skulle hon heta Maui och om det blev en hingst skulle han heta Washington.Maui, Natalie och Hedda i hagen hemma

I början var man helt fascinerad över det lilla underverket och kunde sitta och bara titta på henne i evigheter. Så liten och söt!!!Maui och jag

I augusti var det dags för fölvisning! Jag jobbade, så mamma och pappa åkte på fölvisning med Maui och mamma fick hjälp av sin kompis Catharina att visa Natalie och Maui. Hon fick 44 poäng, och för att bli klass 1 föl behövs 45 poäng. Rackarns!Knoppad och redo att visa upp sig!

I september skulle mamma och pappa åka på semester, men samma dag som de skulle åka så blev Maui sjuk. Jättesvullen från ganaschen och ner på halsen och hade feber. Hon hade ont och ville inte dia :( Mamma fick snällt stanna hemma och veterinären fick komma ut. Hon fick en kanyl i halsen och vi fick ge lilla stackaren sprutor.. Veterinären misstänkte att hon hade fått ett ormbett ute i hagen.En äkta Honda-fölis! Fick ha en buff över kanylen iblandSom att vara ute och gå med en stor hund ;)Till vintern fick hon en egen box hemma :)Tittar ut ur sin ponnybox :)

Till vintern fick Maui åka till Tina och leka med andra hästar och föl. Där är hon fortfarande och vi har hälsat på henne några gånger. Nu till våren ska vi ta hem henne och börja pyssla :) I sommar kommer hon få åka dit igen på bete och sedan tar vi hem henne för att påbörja inridning :)I somras och hälsade på MauiI vintras :)


Läst 8489 ggr Kommentarer Kommentera

APR
03
2013

God eftermiddag! Åkte bort till manegen i förmiddags med Hedda för lite hoppning :) Bra övningar stod uppbyggda och hon kändes riktigt fin! Lite het på gröten, men hon hoppade bra och lyssnade ändå. På ena långsidan var tre räcken med två respektive tre galoppsprång i mellan. Andra långsidan hade två oxrar med fyra galoppsprång i mellan. Några böjda spår stod uppbyggda också. När jag kom hem sedan blev det linan för Marco och röra på sig lite.Heddis

Fredrik och jag har ändrat lite i reseplaneringen. I december ska vi åka på kryssning i Karibien, och båten ska komma tillbaka till hamnen tidigt på morgonen den 23 december. Vi har varit lite kluvna om vi ska våga ta ett flyg samma eftermiddag så att vi kommer hem till julafton eller ej. Nu blev det dock helomvändning och vi kommer stanna i Florida en vecka extra och fira jul i Key West och nyår i Miami :) Efter denna långa, kalla vinter hoppas jag på en varm december i år! :)


Läst 7535 ggr Kommentarer Kommentera

APR
02
2013

Idag har det varit underbart väder och Marco har fått en härlig uteritt. Åkte bort till Bunketorp och red en ganska lugn runda, men ändå i alla gångarter. Han var pigg och glad och skötte sig fint. På vissa ställen började han trava av sig själv, och då lät jag honom fortsätta. Som jag skrivit tidigare så kan han vara lite tittig ut i skogen och "smyga" sig fram, så vill han gå från skritt till trav så är det mer än välkommet :)Rider förbi lite golfbanor, tillhörande Mölndals Golfklubb

Hedda fick sig ett pass i paddocken. Kändes bättre idag än igår! Imorgon ska jag åka bort till manegen och hoppa med henne. Med Marco har jag inte riktigt bestämt mig än. Antingen galoppbanan eller markarbete i paddocken. Vi får helt enkelt se imorgon. To be continued...


Läst 7133 ggr Kommentarer KommenteraSaras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggenMest lästa


Arkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar
Tips på ridövning för häst med stora gångarter
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.