Saras vardag
JUN
12
2013

Unghästtävlingen med Marco idag gick bra. Vi hoppade en runda på 110 cm, och det blev felfritt :) Dock tog det väldigt mycket längre tid till vår klass startade än vad jag hade räknat med. I morse när jag kollade på Equipe så var det jättefå anmälda och jag skulle starta som nummer fyra i 110 cm. När tävlingen började klockan tio hade det kommit in hur många efteranmälningar som helst. I klasserna innan, som de knappt var några starter i alls, var det plötsligt jättemycket starter och jag hade nu nummer 12 istället för fyra i 110. Jättebra för klubben så klart med mycket starter, men jag undrar varför vissa har så dålig framförhållning? Eftersom jag kollade Equipe i morse så måste alla dessa människor ha ringt idag på morgonen och anmält sig eller möjligen sent igår kväll. Eftersom jag ändå skulle vara där klockan åtta och hjälpa till att bygga banan så gjorde det inte mig något. Jag fick låna en box till Marco som han fick ta det lugnt i medan vi väntade på vår klass. Lite segt dock för de som kom dit lagom till tävlingen började och hade räknat med att starta rätt så snart, och plötsligt får vänta jättelänge. Ja ja, skit samma, alla kan ju inte vara som mig och typ sitta redo så fort anmälningstiden börjar på TDB ;)

Fine Marco :) Rundan kändes bra och han hoppade fint och var med. Kändes dessutom väldigt lugn och fokuserad :)


Läst 7522 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
11
2013

God kväll!! :) I förmiddags kom distriktsveterinären hit för att vaccinera Maui. En spruta på varje sida halsen. Snabbt och smidigt, hon stod så fint :) På eftermiddagen var det dags för dressyrlektion med Marco för Eva. Han gick jättefint idag och jobbade på toppenbra. Riktigt stadig och fin i traven med jämnt stöd på båda tyglar. Både öppnorna och skänkelvikningarna gjorde han mycket enklare än vad han har gjort tidigare. Galoppen var han också fin i. Vi tränade lite byten, och Marco har väldigt lätt för att byta galopp och gör det alltid för hjälpen. Eva sa dock att han är efter bak. "Strunt samma" sa jag, "han ska ändå inte bli någon St: Georges-häst". Eva skrattade och sa att nu ska vi minsann träna rena byten för hon tycker att Marco ska bli dressyrhäst. Har ni hört på maken, va? Hon har flera gånger tidigare sagt att han är så otroligt fin att titta på, men både denna lektionen och förra har hon börjat tjata om att jag måste starta lite lättklassdressyr med honom. Även om han inte har någon direkt gång så tycker hon att han rör sig trevligt och att han ser "elegant" ut. Hoppsan! Jag ska nog ta en kik i TDB och se om jag kan hitta någon clear-round eller liten tävling. Hade varit kul, men kanske blir totalfiasko om Marco får för sig att hoppa över de vita staketen..?!
Hoppträning på gräs med min underbara Hedda

När vi kom hem från dressyren fick jag snabbt som tusan ställa mig och brodda Hedda. Var grästräning på kvällens schema. Perfekt eftersom vi ska tävla på gräs till helgen :) Hedda är jättesnäll att brodda, men typiskt nog, när jag hade bråttom, så hade det fastnat en jäkla liten sten i ena broddhålet. Stod och lirkade med sömmen fram och tillbaka i flera minuter innan det rackarns gruskornet trillade ur. Säger alltid att jag känner mig som en pensionär. Lite extra när det kommer till att brodda..

Träningen gick jättebra och Hedda tyckte det var superkul att hoppa på gräs. Jag med för den delen. Älskar gräs! Ewas gräsbana är så himla fin också med massor av fina, spektakulära hinder och både vattengrav, bank med olika höjder och pulverman. Toppen!! Hedda var på hugget och kändes väldigt fin. 

Dock har jag planerat väldigt dåligt den här veckan. Som sagt så är det dags för grästävling till helgen, och det är inte bara Hedda som ska gå, utan även Marco. Jag har bara tävlat honom på gräs en gång tidigare, och det var förra året när han var fyra. Då hoppade han 95 cm och 100 cm. Kommer ihåg att han var jättespänd och undrade vad sjutton som hade hänt med underlaget. Var liksom inte alls som det skulle. Trots att han var spänd så gick det ändå helt okej. I 95 blev det två ner och i 100 var vi felfria :) Som sagt så är det enda gången vi hoppat på gräs, så jag är aningen nervös inför helgen. Jag ska tävla imorgon på Kungsbackas unghästhoppning, men då är det på grus. Vill gärna rida lite på gräs innan, så bestämde med snälla Ewa att jag ska komma bort på lördag med Marco och rida på deras gräsbana. Blir ingen vanlig hopplektion, utan vi kör markarbete på gräset och så hoppar vi bara några små hinder så vi får känna på det.

Så lustigt egentligen. Med Hedda älskar jag att hoppa på gräs och tycker det är superkul. Med Marco har jag liksom dragit mig för det. Säkert för att han är lite mer wild and crazy. Det blir ju inte bättre av att jag undviker det, utan vi måste ut på gräset så vi kommer in i det. Helgens tävling får helt enkelt ses som träning. Hur det än går så kommer vi vara minst en erfarenhet rikare! 

Jesus vad jag jiddrar, ingen orkar läsa allt detta. Klockan tickar dessutom iväg, så nu får jag allt släcka ner och gå och lägga mig. Ska vara på Kungsbacka klockan åtta imorgon och hjälpa till att bygga banan :)

 

Hedda med öronen framåt, så klart! :)


Läst 8166 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
10
2013

Det blev longering med Maui ikväll, och idag var det inte så lugnt och stillsamt som allt annat har varit med henne. Vi har longerat henne en gång tidigare, och då utan sadel. Idag testade vi med sadel, och när hon skrittade gick det bra. När hon började trava och stigbyglarna slog mot sadeln och gjorde ljud, då jäklar blev det åka av! Hon bockade à la Marco, och det vet ni ju hur det brukar se ut. Haha! Stackars Maui! Fick lugnat ner henne till slut och hon insåg snabbt att stigbyglarna inte var farliga, utan de bara lät och gjorde inte ont. Travade på bra sedan i båda varven, så hon vande sig fort. Dock vill hon sakta av vid utgången hela tiden, så där får man smacka på och göra lite ljud med longerpisken så att hon inte stannar :)Detta var den enda bilden jag hann ta under dagens aktivitet. Inte så snygg, men jag tog den i farten och hade linan i andra handen. Den duger!


Läst 8859 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
10
2013

Hejsan underbara, soliga, varma måndag! Idag blev det visst hästfritt för mig. Marco vilar idag och jag hade tänkt rida ut på Hedda ikväll efter jobbet, men mamma frågade om inte hon kunde få låna henne för en uteritt. Rivica har ju tävlat och Natalie är inte helt fräsch. Blir skönt för Hedda att få springa av sig i skogen :)

Så ja, denna dag blir nog rätt lugn. Mockade för Marco och Maui i morse och nu jobbar jag till klockan åtta ikväll. Får se om vi hittar på något med Maui efter att jag har slutat jobba eller om det blir helt hästfritt. Imorgon blir det i alla fall dressyrlektion med Marco och hoppträning med Hedda :)Blommor i håret idag :)Svenska jordgubbar och Nutella. Mums!


Läst 8156 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
09
2013

I morse åkte jag bort till Bunketorp med Marco och red en liten promenad. Mest skritt och trav, men tog galopp upp för en backe :) Hedda ska jag rida ikväll efter jobbet.

Igår hoppade jag Marco i paddocken på kvällen. Hade samma hinder framme som när jag hoppade Hedda. Ett räcke på ena långsidan, muren på andra och en sockerbit snett igenom. Han kändes fin, men jag fick inte riktigt samma tryck i honom som vanligt. Ändå tycker jag att han hoppade bra, och han var duktig på muren. Först hoppade vi den stora delen, som han har hoppat någon gång innan. La sedan på nästa murdel, som stod på sidan som infångare tidigare (kolla videon). Hade inga infångare längre, och nu när den blev högre kändes den genast smalare också. Marco bjöd fint på muren ändå och hoppade bra. Hoppas det kommer någon mur på tävling snart, nu när vi har hoppat det hemma :)
Hoppning med Marco hemma i paddocken igår :)


Läst 6916 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
08
2013

Har ni kollat på bröllopet idag? Madeleine var lika vackar som vanligt, men finast av alla var ju lilla Estelle. Söt som socker!! Jag har bara varit på bröllop en gång. Det var när min kusin gifte sig för två år sedan. Kan inte fler som jag känner gifta sig? 

Efter jobbet idag hoppade jag Marco i paddocken, men mer om det berättar jag imorgon. Dagens stora händelse var med lilla Maui. Efter att jag hade ridit Marco kom mamma upp med Maui i paddocken med sadel och träns. Hon ledde runt henne lite, sedan provade jag att hänga på henne igen. Gjorde det häromdagen, men barbacka. Nu när sadeln var på hängde jag lite bättre och Maui verkade inte bry sig något nämnvärt. Mamma ledde henne ganska långt medan jag hängde över ryggen. Jag gled av och skulle göra om det en gång till, men bestämde mig för att slänga över benet och faktiskt sitta på henne. Hon har varit så cool hittills, så jag vågade testa. Slängde över ena benet och lutade mig fram på mankammen. Hon var jätteduktig och stod still så vi till och med fick några bilder. Innan jag gled av rätade jag lite försiktigt på mig också. Hon överraskar varje dag den lilla damen!Ser ganska cool ut va?Hej hej! :)

Om tre veckor ska hon åka tillbaka till Tina och lösdriften för att gå på bete hela sommaren. Fram till dess ska vi fortsätta pyssla med henne, longera, eventuellt sitta någon mer gång och förhoppningsvis prova löshoppning någon dag. Blir skoj att se vad hon tycker om lite bommar :)


Läst 5843 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
08
2013

Morgonen började lugnt och fint med att mamma och jag red ut med Hedda och Rivica. Vi åkte bort till Strekered och red i en timma. 7 kilometer enligt RunKeeper. Höll igång med mycket trav och galopp inne på ridspåren och sedan red vi på den hårda grusvägen tillbaka. Där blev det mest skritt, men lite trav. Avslutade med att klättra en gång i en lång och brant backe.

När vi kom hem föreslog mamma (hon och hennes briljanta idéer...) att vi skulle prova att släppa ihop Maui och Marco igen. Marco har fått gå själv eftersom Rivica har gått med Maui och Hedda och Natalie har gått ihop. Vi tog Marco och Maui till den stora gräshagen och ledde ut dem till gräset så att de skulle börja beta. Istället fick Maui psykbryt och började galoppera som en galning fram och tillbaka i hagen, och på hängde så klart Marco. Marco stannade några gånger, men Maui bara fortsätta springa och då sprang Marco efter igen. Fattar inte vad det är för fel på dem?? När de går ihop med de andra hästarna går de bara och betar, men här springer de som galningar och har ingen tanke på att stanna. Det ser inte heller ut som att de leker med varandra, utan de bara springer och springer. Till slut fick jag fångat in Marco, som var alldeles svettig och andfådd. Jag ska rida honom ikväll efter jobbet, men han fick nog tillräckligt med motion nu egentligen. Fick släppa honom i en egen hage och släppa över Rivica till Maui. Får helt enkelt ha dem så här, för jag vägrar släppa ihop Maui och Marco igen. De passar helt enkelt inte ihop. Han kan få gå med gamla Natalie i fortsättningen..Hedda i morse i skogen


Läst 6139 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
07
2013

Det blev visst lite kvällsaktivitet med Maui ändå, denna härliga fredagskväll. Hittills har vi hanterat henne genom att borsta och kratsa hovar, och aktiviteterna vi provat har varit leda och longera, tränsa samt hänga en kort stund på ryggen. Idag provade vi på att sadla. Mamma var så långsam ut till stallet efter middagen, så jag tog Marcos sadel, med magplatta o tjosan, och gick in i hennes box och la på den. Hon rörde inte en min. Såå cool! Spände magplattan löst först för att se hur hon reagerade, men det var noll reaktion, så jag höjde upp några hål till. Verkligen över förväntan!! 

Mamma köpte ett eget litet träns, storlek Cob, och ett litet bett till henne idag, så de fick hon också inviga. Riktigt tjusig med all utrustning! :) Ser ut som en liten ponny! Tog sedan ut henne på gårdsplanen så hon fick gå lite med sadeln och släppte sedan ner stigbyglarna också. Fortfarande hur lugn och cool som helst. Duktig, duktig!! :)Min lilla ponny och jag :) 
Som ni vet älskar jag att dokumentera så mycket det går, så givetvis har jag det på film när jag leder henne med sadel på, stigbyglar hängandes :)


Läst 6504 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
07
2013

Nu verkar Hedda lite mer tillfredsställd. Stod lugnt och betade i hagen när jag kom ut i morse och vandrade inte omkring och var irriterad. Red henne i paddocken och hoppade några språng. Det gillas, och då var det ingen sur häst längre. På tisdag ska vi hoppträna för Ewa. Längtar!

Marco vilar idag efter tre dagars intensiv ridning. Imorgon får han gå ut i skogen. Jag jobbar till åtta ikväll, så får se om vi hittar på något med Maui efter jobbet eller om hon också får ledigt idag. Hon är förresten grymt social och när jag var uppe i paddocken i morse gick hon ifrån Rivica i hagen för att komma och hälsa vid staketet. I boxen sticker hon alltid ut huvudet och vill prata lite :)Lite gladare :)Rivica och Maui :)


Läst 6164 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
06
2013

Woho! Maui var precis superduktig! Mamma kom nyss hem från dressyrtävling (hon kom 2:a med Rivica och 4:a med Natalie i LA:3), så då passade vi på att lasträna Maui. När mamma och pappa hämtade hem henne från lösdriften fick de ta lina bakom och likadant när mamma och jag lasttränade häromdagen så tog vi linan och då gick hon på snällt. Idag ville jag prova utan. Jag bad mamma att filma fall i fall hon skulle gå på snällt, och gissa vad? Det gjorde hon!! Det finns många olika tips och trix för hur man ska lasta, och jag körde helt enkelt på muta. Jag höll en morot i ena handen som Maui suktade efter. Hon fick en liten tugga när hon klev på lämmen och resten när hon var inne i transporten. Hon gick verkligen på superfint och backade av jättebra också! Varken mamma eller jag trodde det skulle gå så här lätt! :)

Checka in filmen :)Läst 6418 ggr Kommentarer KommenteraSaras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggenMest lästa


Arkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Lär hästen byta för hjälpen
Jessica Nordin svarar
Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.