Saras vardag

Kolla in den här videon som jag spelade in igår kväll! Vi har lärt Fia att hon ska vänta innan hon äter sin mat. När vi lägger upp mat i skålen säger vi "vänta" så att hon inte ska kasta sig över maten, och då sitter hon snällt och väntar till man säger "varsågod". När Erica bodde hemma hos oss berättade hon att de lärt sin hund att vänta med maten i munnen. Helt otroligt tyckte jag, så har försökt lära Fia det nu också. Fick börja med att lägga till exempel en ostbit på nosen. När jag sa "varsågod" tog hon tassen och drog ner ostbiten på golvet och åt upp den. Igår tog jag en brödskiva och sa "vänta", satte in brödskivan i mungipan på henne och sa "vänta" en gång till. Väntade några sekunder innan jag sa "varsågod" och hon åt upp den. Så duktigt tycker jag! :) Kanske är en onödig grej att lära henne egentligen, men varför kasta sig över maten?

Hon ser måttligt glad ut innan hon får lov att äta ;)


Läst 14044 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
29
2013

Jag jobbar idag och ikväll när jag kommer hem ska jag motionera Hedda. Mamma frågade om hon fick låna Marco när hon och en kompis skulle rida ut i morse. Hon ska nämligen tävla med Rivica i eftermiddag. Ridturen hade gått bra, men jag var så klart lite nervös att han skulle bocka med henne nu när det är kallt, men han hade skött sig. Puh!

Tårtan som jag bakade i fredags blev förresten jättegod, så jag tänkte ta och dela med mig av det receptet. Den gick jättesnabbt att göra och sedan skulle den stå i kylen några timmar.

Krossa 150g digestivekex och smält 75g smör. Blanda smöret och kexen och tryck sedan ut i en form med löstagbar kant. Öppna en burk 230g med konserverade päron och ta 1½ dl av vätskan och lägg i en kastrull. Lägg ner 3 gelatinblad i lagen i kastrullen. Vispa sedan 2dl grädde rör sedan i 1dl turkisk yoghurt och 2 askar med Philadelphia Marabou. Blanda till en slät smet.

Värm päronspadet så att gelatinet precis smälter. Det ska sedan röras ner i gräddblandningen, men det får inte vara för varmt när det rörs ner. När allt är ihopblandat ska det hällas i formen, över kexblandningen. Ta sedan päronen ur konservburken och skär i klyftor och lägg ned i smeten. Ställ sedan in tårtan i kylen i minst fyra timmar.Smaskens!

Jag köpte förresten två bilder från förra helgens tävling i Halmstad. En bild från 115cm och en från 125cm. Det var även en fotograf på tävlingen igår i Borås, så får hålla utkik på Equipe om det blev någon bild på Hedda och mig. Tycker det är så kul med bilder och videos från träningar och tävlingar :)115cm i Halmstad. Foto: Fredrik Jonsving http://www.jonsvingphoto.se/B-hindret i trekombinationen i 125cm. http://www.jonsvingphoto.se/


Läst 14712 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
28
2013

Att jag aldrig lär mig att jag inte ska åka till Borås och tävla, haha! När jag tävlade fälttävlan gick det alltid jättebra för mig och hästarna på Borås Fältrittklubb och vi vann jättemånga fina priser i olika klasser under flera år. På deras hopptävlingar som jag varit med i har det dock alltid gått dåligt och det har alla gånger varit plockepinn. Har endast en placering därifrån i en 120cm, och då har jag ändå varit där några gånger och hoppat. Idag åkte jag dit för att hoppa en 130cm med Hedda, och fortsätta traditionen med plockepinn! Hedda var jättetaggad och det var ingen dålig runda egentligen. Vi fick tre rivningar, men vi hade ett bra tempo och fick fina distanser. Hade dock inte höjden i oss idag. Försöker vänja oss vid den höjden igen och idag tyckte jag själv inte att hindren var höga, utan det kändes som en väldigt bra bana. Nu måste bara Hedda vänja sig också :) Förra och förrförra året hoppade vi felfria rundor i både 130cm och 135cm och startade även två 140cm som var bra. Efter skadan har det dock varit att börja om lite, men det är bara att köra på :) Tycker som sagt ändå inte att dagens runda var dålig, hon hoppade helt enkelt bara någon centimeter för lågt.

Film från dagens 130cm:

 

Efter tävlingen åkte vi direkt till Gislaved/Anderstorp för att hämta hem Maui från betet. Nu är det dags att börja så smått med inridning. Oj, oj så spännande! Vi tränade en hel del lastning med henne i våras, som gick väldigt bra, och idag visade hon att hon kom ihåg hur man gjorde, och traskade rätt in till Hedda i transporten :)

 

Köpte en Rosa Bandet grimma från Hööks på tävlingen idag till Maui :)

Marco red jag i morse innan vi åkte till tävlingen. Det blev markarbete i paddocken och han var verkligen supertrevlig! Inget bock och bus och jobbade på toppenbra :)


Läst 11957 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
27
2013

Vilken hemmafru jag var i morse! Först gick jag upp tidigt för att gå ut till stallet. Red Marco och longerade Hedda. Det var minusgrader ute och jättekallt, så blev att ta på sig ordentligt. Både Marco och Hedda var jättepigga och Marco är jag van vid att han busar runt lite ibland, men när Hedda plötsligt under longeringen började bocka.. Eh, what? Gamla tanten blev visst lite yster också :)

När jag kom in från stallet svängde jag ihop en tårta i all hast. Klippte ut ett recept ur Hemmets Journal (eller var det Året Runt?) igår. En chokladtårta med päron. Den ska stå i kylen i minst fyra timmar, så jag var tvungen att göra den på morgonen för att kunna servera den ikväll. Efteråt gjorde jag frukost till Fredrik och mig innan jag åkte till jobbet. En morgon som gick i ett med andra ord!Frost när jag gick ut till stalletTårtan, redo att stå i kylen några timmar. Återkommer med recept, om den blev god vill säga :)På med hårbandet nu när det blev kallt!


Läst 11296 ggr Kommentarer Kommentera

Jippie, idag fick Marco ut och tävla för första gången på lääääänge! Sist vi tävlade var i början av sommaren i Munka Ljungby. Då gick han 110 och 120 cm på gräs. Idag fick han hoppa 100 cm på Kungsbackas unghästtävling. Jag åkte dit själv, så jag plockade ut honom i god tid i fall han skulle vara stissig över att få komma ut igen, men jag tycker att han skötte sig jättebra. Skrittade ett varv på deras travbana och gick sedan bort till framridingsmanegen. Ridskolehästarna i hagen bredvid manegen drog en repa när vi gick förbi, så då blev han lite skraj och på tårna, men så fort vi kom in i manegen var han lugn. Han kändes jättefin när jag red fram och jag tog bara några få språng inne på framhoppningen. Han fäller som en dåre nu och är lite mattare än vanligt, så ville inte trötta ut honom. Vann ett flytande kosttillskott på tävlingarna i Björbäck i somras med Hedda som han ska få nu. Den skulle vara bra vid fällning och det är dessutom ingen karens på den :)

Inne på banan skötte han sig också fint och hoppade väl. Rev näst sista hindret, ett räcke, där jag inte fick tillbaka honom, så då missade han med ena bakbenet. Han tyckte det var kul att få komma ut igen och jag hoppas han håller sig fräsch nu så vi kan komma igång. Thomas filmade vår runda och han tyckte att det var en bra runda och att han hoppade upp sig fint. Han tyckte att jag skulle tagit ett extra galoppsprång från väggen till hindret innan det vi rev, för då hade jag haft lättare att få tillbaka honom efteråt och kommit bättre på det hindret vi rev. Längtar till vi ska ut och hoppa nästa gång :)

Här nedan är rundan från idag :)


Läst 11760 ggr Kommentarer Kommentera

Igår var en dag då jag verkligen inte ville rida. När klockan ringde på morgonen struntade jag i den och sov vidare. Sedan jobbade jag 10-18 och när jag kom hem hade jag inte alls lust att gå ut och rida. Jag ville göra te och macka och kura upp mig i soffan och kolla på någon feel-good-tjosan. Så vet ni vad? Jag gjorde det. Utan dåligt samvete. Båda hästarna fick en icke planerad vilodag. Det är kul nästan jämt, men några dagar om året släpar jag ut mig själv i stallet (typ när det monsunregnar eller är -20 grader och tre meter snö) och rider ändå. Igår gjorde jag dock inte det, och det var så skönt att få komma helt utvilad till jobbet och sedan komma hem och bara titta lite på TV innan det blev sängen tidigt. Idag är det en ny dag, ny vecka och jag känner mig mer motiverad. Gick upp strax före sju, pigg och glad, och red markarbete på Hedda i paddocken. Hon var samarbetsvillig, solen sken och det regnade inte. Nu kör vi hårt resten av veckan!Ett spindelnät som jag fångade på bild uppe i paddocken i morse :)


Läst 14874 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
22
2013

Igår när vi hade kommit hem från tävligen åkte mamma och jag bort till Strekered med Marco och Rivica. Jag har fått order från Thomas att även när jag rider ut ska jag rida ordentligt. Inte rida omkring på halvlånga tyglar som någon liten skogsmulle. Antingen är det skritt på lång tygel som gäller eller korta tyglar och rida honom med stöd i handen och ärlig framåtbjudning. Marco tog täten igår och var inte alls spänd eller tittig. Han travade och galopperade på jättefint. Vi svävade fram som ett dressyrekipage där ute bland stockar och stenar. Mamma och Rivica däremot, som ska föreställa det riktiga dressyrekipaget, höll på med något helt annat. Rivica var helvild och när jag galopperade först med Marco hade hon bara studsat där bakom och hamnat efter, så jag hörde bara ett eko av hur mamma skrek där bak. Var snäll och stannade till slut för att vänta in dem. Rivica var heltossig och inte alls så lydig som hon brukar vara. Mamma menade att hon kunde lika gärna rida i grimma, för hon hade ingen koll alls..Lille MysMarco skötte sig så fint i skogen igår :)


Läst 16864 ggr Kommentarer Kommentera

Idag blev säsongens första inomhustävling för Hedda och mig. Tävlingarna började klockan åtta i morse och jag tyckte att vi skulle åka klockan sex, eftersom det tar en och en halv timma ner. Mamma tyckte vi skulle åka halv sex eftersom det tar två timmar ner. Jag var 100% säker och det var mamma också, så till slut gav jag upp och ställde klockan på väckning klockan fem. Behöver jag berätta att det tog en och en halv timma ner, och att de inte ens hade tänt i manegen när vi kom fram? Nog för att man ska vara ute i god till om något oväntat skulle inträffa, but still..

Började inomhuspremiären med att hoppa 115 cm med, som var bedömning två faser med totalfel. Vi var dubbelt felfria och slutade på en sjätteplats. Cajsa, här på Hippson, berättade att de hade jättefina segertäcken, så det satsade vi på, men jag missade en sväng i omhoppningen (fick i alla fall en bra till sista hindret, se film) och hade lite för mesigt tempo. Är i alla fall glad över att det blev en felfri ritt. Tycker det är så svårt när man kommer in från utomhustävlingarna. Väggarna försöker liksom äta upp en och utomhus får man tempot gratis, medan inne blir det lite svårare. Som i första klassen idag hade vi lite för dåligt tryck i galoppen, men det blev det ändring på till nästa klass. Jag trivs bäst utomhus, och Hedda också, men vi gjorde det bra inne idag.

I 125 cm var det vanlig bedömning två faser. Hade bättre tryck i henne i den här rundan och hon hoppade bättre. Rev tyvärr trippelbarren i grunden. Tyckte att vi kom bra på den, men den trillade ner ändå. Trippelbarrar är ju det absolut lättaste hindret tycker jag, och det var nog första gången någonsin som vi rev det. Trodde nästan inte det gick ;) Tyckte ändå att den rundan var bättre och hon lyssnade fint och var inte springig. Trekombinationen hoppade hon jättefint :)

Fick låna en box av Erica som Hedda fick vila i mellan klasserna. Supersnällt! Var många starter både igår, idag och även imorgon. Jag kunde bara åka idag tyvärr, men en väldigt trevlig tävling :)

 

Efter prisutdelningen :) Hoppade dock inte på hackamoret, utan vanligt tredelat.  
Heddas runda i 125cm :)

Hedda runda i 115cm :)


Läst 14807 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
20
2013

Nu börjar det bli kyligare och i morse var det rätt kallt ute, men väldigt soligt och fint. Marco reagerar på kylan och blir yster. I morse var han en riktig tokstolle i början och hade benen både här och där. Var lite svårt att rida först då han var som ett krutpaket, nära att explodera vilken sekund som helst. Jag försökte trycka på honom framåt, vilket resulterade i en del hopp och skutt. Fick till slut bara rida fram runt fyrkanten och låta honom springa av sig. Efter att överskottsenergin fått komma ut fick jag ordentligt stöd i handen och då kändes det verkligen som att jag fick till det. Hade bra tryck i honom och lika (och mycket) stöd på båda tyglarna. Kunde båda öka och minska tempot utan att han slog sig fri. Så början av passet var alltså mindre lyckat, medan slutet var desto bättre :)Tokstollen!


Läst 13726 ggr Kommentarer Kommentera

Varning för blodig bild längre ned!

Vilken eftermiddag det blev igår. Jag låg inne och slumrade på soffan när mamma ringer och säger att jag måste komma, för Natalie har fått kolik. Fick eld i baken och rusade ut. Mamma ringde veterinären, som var i Frillesås. Skulle ta kanske en timma innan hon hann komma. Vi fick leda henne så länge, och hon försökte flera gånger att lägga sig ner. När vi hade gått med henne länge ringde vi veterinären igen, och hon sa att hon kunde få lägga sig ner i boxen och vila. Så fort vi hade släppt in henne la hon sig raklång ner i boxen, huvudet på marken och blundade med ögonen. Jag var helt övertygad om att hon skulle dö, där och då. Mamma också uppenbarligen, då hon plötsligt började prata om hur vi skulle få ut Natalie ur boxen efter att hon hade dött.. Strax innan veterinären kom så reste hon sig plötsligt upp och piggnade till. Började leta efter höstrån i boxen..

När veterinären kom och kände igenom henne så var det gaskolik. Hon slangade henne och gav henne både det ena och det andra. Natalie verkade mycket piggare. Veterinären trodde att koliken berodde på att vi fick nytt ensilage förra vecken. De har ätit det nya i en vecka, men det borde ändå varit det som hon reagerat på.

Förra veckan fastnade förresten Natalie med ena framhoven under boxdörren, och skar upp en stor flik. Mamma trodde att den skulle fästa fast igen, men eftersom den inte hade gjort det och veterinären ändå var på plats så fick hon skära bort den och sedan sy. Natalie fick lokalbedövning och det var en stor bit hud som hon skar bort. Det forsade blod och jag var grymt imponerad över hur veterinären med nål, tråd och sax kunde sy ihop det när hon knappt såg något för allt blod. Vad hade man gjort utan alla dessa duktiga veterinärer?

 

Denna stora bit fick veterinären skära bort

 

Herregud vad det blödde. Jag fick vara veterinärassistent och hjälpa till med tryckförband m.m. Ganska spännande! Hade varit kul att få följa med en veterinär en heldag.

När veterinären hade åkt på kvällen gjorde jag i ordning Hedda för hoppträning. Som ni vet så hade jag förväntat mig en betydligt mindre jobbig träning en den jag hade på förmiddagen för Thomas. Dock hade väl Ewa inspirerats av förmiddagens träning, så hon var minst lika tuff som Thomas och vi körde samma övningar och jag fick rida Hedda på samma sätt som Marco. Vilket inte uppskattades, haha! Jag brukar mest jamsa med och låta saker och ting ske på hennes villkor, vilket har fungerat bra. Glad häst = Glad Ryttare = Jätteglada! Igår däremot fick jag sätta lite mer press på henne, och då blev hon förbannad och började stutsa och springa på tvären. Vi hoppade en oxer ur sväng, och en gång ville Ewa att jag skulle ligga kvar på volten några varv innan jag styrde på oxern, för att få henne att runda sig runt innerskänkeln och inte skjuta ut bogen och dra iväg. Ni kan se på filmen hur arg och hetsig hon blev när hon inte fick hoppa hindret, utan ligga kvar på volten och jobba. I vilket fall som helst så är jag jättenöjd med lektionen, även om jag hade kramp i varenda muskel efteråt. Hedda hoppade väldigt väl och fint och det var bra att jag fick sätta lite mer press och komma åt henne. Ska försöka rida henne och Marco likadant nu, så blir det nog bra i slutändan :) Jag brukar skoja om att Marco och jag ska hoppa OS 2020 (get real, please) och jag gissar att det är därför Thomas och Ewa har blivit så tuffa, haha!

 

Deras nya öknamn har jag gett dem med kärlek, och glimten i ögat!
 

Hedda på träningen igår :)


Läst 17312 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.