Saras vardag
SEP
17
2013

Jag ska sova middag nu. Är så SJUKT trött efter dagens hoppträning med Marco för Thomas. Ska börja kalla honom för TT. Tortyr-Thomas. Skämt å sido, han är grymt bra att träna för då han är extremt noga och ingenting lämnas åt slumpen. Men som sagt, nu är jag halvt död. Marco också förmodligen. Vi har inte hopptränat sedan i början på sommaren, men jag har hoppat några småhinder här hemma. Dagens träning var inga höga hinder och inte allt för svåra övningar, men mycket jobb för mig och Marco mellan hindren. Vi har verkligen lagt av oss under sommaren då han vilade, och vi har fått börja om från ruta ett, där vi var när vi tränade första gången för Thomas, tidigt i våras. Jag måste få honom bättre mellan hand och skänkel och "spänna bågen" mer. Jag har blivit mycket bättre på att hålla handen still över hindren och inte slänga fram två meter eftergift, men jag måste mellan och fram till hindren också hålla handen still och tygeln sträckt och trycka på fram. Mer tryck i galoppen alltså och inga glappande tyglar! Lättare sagt än gjort dock, men nu ska det nötas.. 

I början var han lite spänd och laddad och gjorde några småskutt. Fick några språng som var ganska bra på vågplanket med vattenmatta under. Då höll jag stöd i tygeln och han hoppade upp ordentligt. Eftersom han inte hopptränat ordentligt på ett tag så blev han lite längre in på passet lite tröttare, men han hoppade fortfarande ganska bra, dock blev det svårare för mig att hålla i tygeln och trycka på fram. Han protesterade med lite bocksprång, men gick sedan fram igen. Har fått massor med tips hur jag ska rida honom hemma. Nästa gång vill Thomas hoppa upp och känna lite på honom själv, så att han kan ge mig ännu bättre tips, när han själv vet hur han är att sitta på och jobba med.

Sista språnget vi gjorde var på en oxer, ur sväng. Jag fick galoppera på ordentligt upp på långsidan, men hålla i tyglarna och inte låta honom bli lång. Höll ihop det genom svängen och fick ett bra språng på oxern. Efter det fick det räcka. Jag är nöjd med dagens träning och kroppen känns nu som spaghetti och hjärnan är så fylld med info att det snart kommer rinna ut saker ur öronen på mig..

När jag kom hem spolade jag benen på honom och sedan blev det massage med balsamliniment. Han stod och halvsov på stallgången och jag är ganska säker på att han kommer sova gott ikväll. Jag med för den delen. Ska dessutom hoppträna Hedda för Ewa ikväll. Tur att det är lite mer motor i henne.. Puh!

 

Trött Marco 


Läst 13190 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
16
2013

Höstrusk! Var jättemysigt i morse att tända ljus, göra frukost och kolla lite på TV medan jag åt. Dock inte lika mysigt när jag skulle gå ut till stallet sedan. Men vad är det man säger? Inget dåligt väder, bara dåliga kläder? Mockade för Hedda och Marco och tog sedan in Hedda. Silvertejpen på ena hoven var borta, så den måste åkt av i hagen nu på morgonen, för hon hade den igår när hon gick in i boxen. Tog i alla fall av tejpen på andra hoven och sedan longerade jag henne i paddocken. Efteråt åkte liniment och tandborste fram. Fick tips av Dennis att borsta med liniment på kronranden, eftersom hennes hovar växer så långsamt. Värt att testa :)

För ett år sedan var Fredrik och jag på vår road trip i USA i fem veckor där vi bilade genom 11 delstater. Vi har rest till USA ganska många gånger och alla resor har varit grymma, men på den här resan fick vi verkligen se och uppleva mycket. Här kommer ett axplock av bilder (blev över 1000 klick på kameran). Känner mig lite nostalgisk idag, i regnet.



Laguna Beach, California



L.A., California



Santa Barbara, California



San Francisco, California



Sacramento, California



Crater Lake, Oregon



Forks, Washington



Seattle, Washington



Shoshone Falls, Idaho. Väldigt uttorkat efter en het sommar och höst!




Salt Lake City, Utah



Wyoming. Vi bodde över i Cheyenne.



Mount Rushmore, South Dakota



Vilda Buffalos i South Dakota



Nebraska. Där stannade vi bara över dagen



Garden of the Gods, Colorado



Santa Fe, New Mexico



Four Corners Monument, Colorado, New Mexico, Arizona och Utah



Horseshoe Bend, Arizona



Phoenix, Arizona



Palm Springs Street Fair, California



Malibu, California



Oceanside, California



San Diego, California

Update
Jag gick och köpte en Red Bull idag på min rast. Och en kanelbulle. Hon i kassan ber att få sin min legitimation. Förstod inte riktigt varför först, men sedan gick det upp för mig. Man måste vara 15 år för att få köpa Red Bull. Och jag ser uppenbarligen ut som 14. Langade fram mitt fyra år gamla körkort som hon noga granskade. Bara att tacka och ta emot, för det måste varit en komplimang ändå? Tänk när jag är 39 och närmar mig 40-årskrisen. Då kan jag gotta mig i att jag bara ser ut som 30. Typ.


Läst 13797 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Hedda var frisk och kry hos Dennis. Det hade inte kommit in något grus innanför sulorna, men sulorna hon hade nu var lite för mjuka, så gissningen är att hon trampat rätt på en sten och fått som en enkelstöt. Dennis skodde henne runt om och så fick hon nya sulor som var hårdare. Sprutade dessutom in silikon också, så det blev alltså ingen tävling idag, eftersom det ska torka nu. Hade nog redan i morse bestämt mig för att inte åka och tävla. Finns fler tävlingar att åka på framöver och nu är hon ordentligt fixad och fin i fossingarna. Dennis tog silvertejp runt hovarna när vi var klara, så att silikonen inte ska rinna ut. Snyggt, va? Han sa att om han visste att jag skulle ta kort så hade han gjort det lite finare, men jag tycker det ser jättefint ut. Pedikyr deluxe! Sprang och kollade igenom henne också för säkerhets skull och Hedda och jag är nu redo att ladda för inomhussäsongen :) 

 

Snygg Hedda!

 

Detta är vad jag kallar en riktig pedikyr!

När vi kom hem igen red mamma och jag Marco och Rivica i paddocken.  Marco kändes jättefin och jag fick en bra bjudning. Speciellt traven kändes bra och han gjorde jättefina skänkelvikningar. Mamma tyckte att han såg väldigt trevlig ut. Skulle så gärna vilja hitta någon dressyrclear-round att åka på. Hade varit kul att se hur han skulle sköta sig innanför staketen. Han har ingen nämnvärd gång, men jag tycker att han tuffar på rätt trevligt och är positiv i markarbetet. Får försöka hitta någon clear-round som passar in med jobb och tävlingar.

 

Han är ju rätt söt att titta på, eller vad tycker ni? 


Läst 13393 ggr Kommentarer Kommentera

Idag blev det en knepig tävlingsdag för Hedda och mig. Åkte till Ale för att rida sista utomhustävlingen för i år. Hoppade först 120cm, som var en tidshoppning, och Hedda var jättepigg och fräsch. Hon hoppade fint, vi rev dock ett räcke där hon blev lite för ivrig och jag inte fick tillbaka henne helt. Kände mig ändå nöjd med rundan och hur hon hoppade. Hon var försiktig på de andra hindren och fastän jag kom för fort in i kombination så löste hon det.

Gick sedan banan till 130cm och tyckte det såg bra ut och var väldigt taggad. Tog ut Hedda och började värma upp. Efter att vi hade travat en stund så kände jag från ett steg till ett annat att hon inte kändes som hon brukade. Hon haltade inte, men det var något orytmiskt i steget. Tog bort henne till veterinären som fick titta på henne. Hedda är ömfotad och har därför gummisulor fram. Dock är de inte helt tilltäppta, så veterinären gissade på att det kommit in grus under en av sulorna. Det vet man ju själv hur jobbigt det kan vara om man får in ett gruskorn i skon. Jag startade givetvis inte i klassen och är glad att jag kände av det innan vi började hoppa.

Ska åka till Dennis imorgon förmiddag så ska vi ta av sulorna och kika och sedan sätta på nya och täppa till så det absolut inte kan komma in något. Jag är anmäld till 130cm imorgon också, men hur det blir med det får vi helt enkelt se efter besöket hos Herr Hovslagare :) (ni håller väl tummarna imorgon att det bara är detta och inget annat?)

 




Heddas runda i 120cm idag, pigg och glad, och fin i knoppar dessutom :)

Erica, som bor här denna helgen och har sin häst hos oss, tävlar på Kungsbackas tävling Unga Hästars Hopp. Igår hade hon lite stolpe ut, men idag gick det kanonbra och hon och Cassador satte en felfri runda i 130cm och är kvalade till finalen imorgon! Jag var med henne igår på tävlingen och hjälpte till och i morse åkte vi bort tillsammans och kollade på semifinalen för 4-åringarna som försöker kvala till Flyinge. Har fått se många fina unghästar både igår och idag! Kul initiativ med en tävling endast för fyra, fem och sexåringar. Hoppas Kungsbacka har det nästa år också så kan Marco och jag vara med. Då är han sex år.. Tiden FLYGER!!


Läst 12350 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
12
2013

Tänkte dela med mig av ett recept som jag provade ikväll. Jag är väl inte den enda hästtjejen som uppskattar en god efterrätt, eller två? Hittade det i tidningen Hemmets Journal (nej, det är inte bara pensionärer som läser den tidningen. eller? jag är trots allt 80 bast på insidan) och det är till sex personer.

12 oreokex
25 g smör
200 g philadelphiaost
2 dl nutella
1 tsk vaniljsocker
3 dl grädde

Krossa kexen till smulor och smält smöret för att sedan blanda med smulorna. Lägg smulblandningen i glas och tryck till den så att det blir en kompakt botten.



Vispa philadelphiaosten, nutellan och vaniljsockret fluffigt med elvisp. Vispa grädden fluffigt i en annan bunke och vispa sedan ner lite av grädden i nutellablandningen. Vänd sedan försiktigt ner resten av grädden. Sedan är det bara att sleva över fluffet i glasen, ovanpå kexbotten. Eller så kan man, som jag, använda en spritspåse för att få det att se lite extra fint ut. Enligt receptet skulle man sedan toppa med en liten jordgubbe, men i brist på det så la jag på hallon och blåbär. Fungerade utmärkt! 

Cheesecaken ska sedan stå i kylen i tre timmar, men börjar man inte göra den förrän åtta på kvällen och inte orkar vänta till klockan elva så kan man glupskt sluka den på en gång, vilket vi så klart gjorde. Fungerade utmärkt det också och alla tyckte att det smakade ljuvligt!

 

Sugen, någon? 


Läst 17503 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
12
2013

Solig torsdag! Jag jobbar alltid heldag på torsdagar (10-20) så då brukar det antingen bli markarbete eller longering i paddocken med Hedda (måste börja ta upp tömkörningen igen). Marco har som sagt alltid vila på torsdagar. Jag började morgonen med att mocka alla boxarna och sedan mocka Heddas hage. Gjorde sedan i ordning henne för longering. Försökte göra många övergångar från trav till skritt, men det är inte det lättaste. Hon är duktig på att ta mina röstkommandon, men just att sakta av till skritt är klurigt. När jag säger "trava" så vet hon att hon ska trava och när jag säger "galopp" så fattar hon direkt utan att jag behöver hjälpa till att smacka eller göra ljud med pisken. Att bryta av från galopp till trav är inte heller några problem. Dock är som sagt pro-ljudet för att få henne att skritta inte helt övertygande. Hon saktar ner traven mycket och ibland saktar hon av till skritt, men börjar nästan trava direkt igen. Ja ja, det är väl skönt med en häst som tänker framåt? :)

Känner mig förresten grymt cool idag i min jeansjacka med stars and stripes på ryggen. Och trivs så bra i det långa håret!! :D


Läst 10233 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
11
2013

Vet ni? Igår var jag så slut på kvällen, så efter Hollywoodfruarna gick jag och la mig. I sängen. Med ridkläderna på. Jag var så trött så jag bara orkade inte ta av dem helt enkelt, och när jag väl lagt mig i sängen slocknade jag på stört. Hade säkert ett och annat höstrå på kläderna, så ikväll får jag se till att byta lakan innan läggdags. Om jag orkar.

I morse gick jag upp klockan sju. Skulle rida både Hedda och Marco innan jag började jobba klockan 12. Hade tänkt ta Hedda till Bunketorp och rida Marco i paddocken, men eftersom jag gick upp i tid så hann jag ta båda till skogen. Eftersom Marco fick kämpa på i klätterbacken igår så skrittade jag bara en lugn promenad med honom. Med Hedda blev det också lite lättare, fast i alla gångarter.

Det var jättehärligt höstväder på morgonen/förmiddagen. Soligt, men kyligt. Jag tycker inte om att rida med handskar och gör det bara när det är riktigt kallt. Idag satt jag hela tiden och försökte dra ner jackan över händerna, så nu märks det att det börjar bli kallare. Åtminstone på morgnarna och kvällarna.

För att slippa älglössattacker idag fick båda hästarna ha ett lättare ridtäcke på sig. Då slapp de älglöss på rygg och rumpa och vad jag såg så kom de inga och satte sig fram på halsen heller. En dag fri från älglöss. Hallelujah!

Från det ena till det andra och som inte alls har med detta att göra: idag satte jag i tejpextensions i håret. Jättefint!



Hedda i skogen

Update! Här är en snabb bild på håret. Det är tejpextensions från Toupema Belgal som jag beställde genom jobbet :)



Typ Maria Montazami junior. Eller Rapunzel, den otecknade versionen :)


Läst 9084 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
10
2013

Idag har det varit non-stop hela dagen! :) Började morgonen med att åka till jobbet och få utväxten färgad. Lyxmorgon med andra ord! Efteråt åkte jag till Börjes för att handla spån och när jag kom hem bytte jag om till ridkläder och gick ut till stallet. Målade färdigt insidan av den nya boxen. Mamma målade häromdagen, men det behövdes ett lager till. Mockade och fyllde på vatten till hästarna och sedan var det dags för lunch. Vi hade verkligen ingenting hemma, så brodern min och jag åkte till pizzerian och köpte med oss pizza hem. Passade på att hämta min nya telefon som hade kommit på posten också.

Efter att vi hade ätit kom mamma hem. Vi gjorde i ordning Marco och Natalie och åkte bort till Bunketorp för att rida i klätterbacken. Jag höll inte riktigt koll på antal gånger, men jag tror att det blev fem gånger trav och fem gånger galopp upp för backen. Både Marco och Natalie var vita mellan bakbenen och rejält svettiga. Var ett tag sedan Marco körde intervaller i klätterbacken, men han kändes ändå pigg och stark. Kommer nog ha lite go' träningsvärk imorgon.

På kvällen var det sedan dags för hoppträning med Hedda. Det var jättelänge sedan jag hopptränade! Innan semestern var senaste gången, för sedan skadade jag ju mitt knä, så då har jag fått stå över några gånger. Hedda och jag var själva på träningen idag, så det var intensivt. Jag tycker att hon hoppade väldigt fint och försiktigt idag. Inomhussäsongen är inte vår starkaste sida, då vi båda trivs bättre utomhus på de stora banorna, antingen grus eller gräs, men idag kändes det toppenbra inomhus. Känner mig taggad för inomhussäsongen, men vi har en utetävling kvar innan vi går in :)

Kolla in filmen från kvällens träning :)  

 



Läst 7928 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
09
2013

Mamma var snäll igår och följde med ut i skogen med hästarna. Vi åkte bort till Strekered och red på de nya, fina ridspåren. På ett ställe i skogen blev vi fullkomligen attackerade av älglöss. Såååå vidrigt!!!! De satte sig både på hästarna och oss. Som tur var så var både Hedda och Marco snälla och flög inte i luften. Det märktes dock att de var irriterade och de viftade med sina svansar och ryckte i kroppen för att bli av med odjuren. Mamma och jag satt och plockade älglöss för glatta livet och klämde ihjäl. Låter riktigt brutalt.. Tur att både Hedda och Marco är korta i pälsen så vi lätt såg dem.

I övrigt var det en väldigt trevlig ridtur. Enligt mammas Runkeeper red vi sex kilometer. Höll igång med både mycket trav och galopp. Marco var superduktig hela tiden och inte det minsta spänd. Hedda fick gå först när vi galopperade och istället för att spänna sig och börja bocka så rullade Marco bara på efter. Vi red dessutom ner till sjön också och Marco gick i utan att blinka. Det var till och med så att han knappt ville gå upp ur vattnet efteråt. Tror nog att han egentligen var lite sugen på att rulla sig..

Idag vilar båda hästarna och jag ska jobba till åtta ikväll. Är fortfarande tung i huvudet, men proppar i mig både det ena och det andra för att motarbeta eventuell förkylning.



De fina ridspåren i Strekered, kuperat och bra :)


Läst 9505 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
08
2013

Usch. Är alldeles tung i huvudet idag och fryser. Vill gå och lägg mig och sova och vakna om tre dagar, typ. Fast då kanske man skulle missa någon världsnyhet? Frågan är vad jag ska göra med hästarna idag. Noll inspiration, så kanske blir det bara en promenad i skogen? Tror det hade uppskattats av både dem och mig.

Mauis utebox är färdigbyggd nu och väntar på att hon ska komma hem. Vi tar hem henne när det börjar bli sämre väder och betet tar slut. Ska bli spännande att börja så smått med inridning. Jag hängde några gånger på henne i början av sommaren och satt och skrittade på henne en gång några meter.

Förresten. Nu till helgen ska Kungsbacka RK ha unghästtävlingar fredag-söndag och då ska en tjej, Erica, som jag lärt känna genom bloggen vara med. Hon ska få ha sin häst hemma hos oss och själv bo här. Ska bli jätteroligt! Alltid kul när man lär känna nya människor med samma intressen :)

Från början hade jag själv tänkt vara med på Kungsbackas unghästmeeting med Marco, men eftersom han inte är igång till dess så åker jag på en annan tävling med Hedda istället. Har en del tävlingar inplanerade nu under höst och vinter. Ska bli så roligt! Hoppas hästarna och jag håller oss friska och fräscha :)

Här nedan är en video på sist när Marco tävlade. Det var i Munka Ljungby i början på sommaren. Ösregnade som in i bänken och både Marco och jag var dränkta. Blev i alla fall en felfri runda i 120cm och han var jätteduktig.




Läst 8948 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.