Saras vardag
OKT
23
2013

Igår åkte jag med Hedda och hoppade med min kompis Malin för hennes mamma. Hade en studs på två sockerbitar som vi värmde upp på och sedan en serie med galoppbom, litet räcke, ett galoppsprång till en liten oxer och sedan två galoppsprång till ett räcke och sedan två galoppsprång till en oxer som höjdes successivt. Kanonbra övning där hästarna fick jobba och Hedda hoppade väldigt fint på serien! Hade sedan kort väg från hörnet upp på ett vågplank med vattenmattor och sedan böjt spår ner till en oxer. Satte ihop allt till en liten bana på slutet.




Suck, nu fungerar inte filmen.. Den gick att titta på igår, men nu vill den inte alls.


Läst 5425 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
22
2013

Vilket tråkigt väder det är. Bara regnar och blåser. Hua! I morse gick jag upp och gav hästarna frukost, la ut hö i hagarna och släppte ut dem. Gick sedan in och gjorde frukost och kollade på Dessertmästarna, som jag spelade in igår. Efteråt somnade jag faktiskt om i sängen med både Fia och Skrållan bredvid mig. Så skönt! Nu ska jag gå ut till stallet och mocka och i eftermiddag ska jag lasta in Hedda i transporten och åka och hoppträna med Malin. Ikväll blir det kalas för Isabell, Fredriks lillasyster.

Här är båda filmerna från tävlingen i helgen med Rivica. 100cm och 110cm.

 





Läst 5477 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
21
2013

Igår var jag på hopptävling med Rivica. Det var Onsalas Ryttarförening som anordnade tävlingen, fast på Kungsbacka Ridklubb. Skönt när det är nära! Eftersom mamma och pappa åkte till Gran Canaria tidigt på morgonen fick Fredrik agera hästskötare till första klassen. Som tur är så är Rivica snäll att ha med sig på tävling, så han behövde egentligen bara filma. Min kompis Sara hoppade samma klasser som mig, så i första klassen, 100cm, fick jag hjälp av hennes mamma Lena på framhoppningen. Tack!!

Rivica kändes fin på både framridningen och framhoppningen till 100cm. Inne på banan var hon också fin och inte alls så spänd som hon var på förra veckans tävling. Vi var felfria i grunden och fick sedan ett ner i omhoppningen. Man kunde göra en snäv sväng innanför ett hinder, och jag tänkte att om vi var felfria i grunden skulle jag chansa och göra den svängen. Fick svängt innanför, men tappade tyvärr lite galopp i svängen och rev därför räcket efteråt, men är väldigt nöjd med rundan ändå.

 




Det var många starter, så åkte hem i mellan och gav hästarna lunchhö, åt lunch själv och fixade lite. Fick dessutom ställa mig och laga trådar, då Maui hade gått ut ur sin hage. Suck!

Åkte sedan tillbaka till Kungsbacka, men själv denna gång då Fredrik skulle åka till Stockholm. Startade precis före min träningskompis, så tog hjälp av hennes mamma på framhoppningen. Himla bra! Dessutom filmade hon oss, så filmen från 110cm kommer upp lite senare. Rivica var lika fin på framridningen och framhoppningen i denna klass och inne på banan blev det en dubbelnolla. Det var tolv placerade och vår tid räckte till en åttonde plats. Riktigt skoj! 


Läst 6059 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
19
2013

Hej! Här är en bild på de nya stigbyglarna från Börjes som är till Marcos hoppsadel. Kommer bli så fint, hans gråa päls och rosa stigbyglar :) Kommer dock inte sätta på dem förrän han är fit for fight igen. Nu när vi bara skrittar får de gamla duga. Jag ledde honom förresten i paddocken i morse igen. Han var inte lika uttråkad idag som igår. Mamma lånade Hedda när hon och Titti skulle rida ut i skogen. De hade hållit igång ordentligt och Hedda hade varit alldeles svettig efteråt. Hon är som en nalle i pälsen nu, så får klippa henne snart.

Jag jobbar till klockan sex ikväll och sedan blir det middag hemma med familjen och farmor. Mamma, pappa, farmor, mormor och morfar åker till Gran Canaria imorgon. De lyxlirarna! Så nu blir det en vecka med full djur- och stallskötsel för min del :)


Läst 6720 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
18
2013

I morse ledde jag Marco i paddocken i 20 minuter. Det är synd att vi inte bor så att jag hade kunnat gå ut och gå på några trevliga grusvägar med honom. Närmsta vägen är den stora, trafikerade 80-vägen, och den känns inte helt optimal ;) Det får duga med paddocken till jag börjar skritta honom uppsuttet, då åker vi bort till skogen.

När jag hade lett honom i tio minuter i morse blev Marco uttråkad och började bita och vifta med grimskaftet, skrapa med framhovarna och göra någon egen variant av spansk skritt samt småstegra och bocka lite på stället. Hade velat släppa honom lös så att han hade fått göra av med sin busenergi, men så kul får vi inte ha än på ett tag. Blir i alla fall roligare på söndag när jag börjar skritta honom uppsuttet och kan åka till skogen :)

Förresten såg jag ett par så fina stigbyglar på Börjes när vi var där i tisdags. Ljusrosa metallic. Tänkte att de skulle passa så bra till gråe Marco, så det fick bli en sjukpresent till honom. Har ett par mörklila metallic på Heddas hoppsadel. Gillar de stigbyglarna! Jag ska visa en bild senare på de rosa.



Busig liten häst!


Tycker förresten det är tråkigt med alla kommentarer på Facebook mot Astrid. Jag rider med hjälm och säkerhetsväst för det känns bäst för mig, men inte kallar jag henne dum i huvudet bara för att hon inte gör det. Alla gör sina egna val och jag tror knappast att någon ändrar sig och sätter på en hjälm på huvudet bara för att andra säger åt en att göra det. Speciellt inte när de uttrycker sig med elaka ord. Sedan tycker jag inte att argumentet håller att "du är en förebild, så därför måste du rida med hjälm". Jag själv skulle aldrig påverkas om min förebild, till exempel Meredith Michaels Beerbaum, rider utan hjälm. Inte nu, inte när jag var 12 och inte i framtiden. Detta med hjälm kan man diskutera i evigheter, men i vilket fall som helst så tycker JAG att man ska använda hjälm och jag gör det själv, men jag tänker inte sitta och vara otrevlig och läxa upp folk på Facebook som inte gör det. Då är det väl bättre att sitta ner IRL och diskutera som vuxna, men som sagt, jag tror inte det hjälper. De som rider utan hjälm har gjort det valet, och kanske behöver det tyvärr ske en olycka innan de sätter på sig den.


Läst 7055 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
16
2013

Igår eftermiddag var mamma och jag på Särö Hästklinik med Marco. Fick ställa in honom i en box när vi kom dit och vänta en stund innan det var vår tur. Marco fick mycket beröm av många för sitt utseende. Charmknutte! Även Johan sa att han var en snygg häst och fin i typen. Berättade för Johan vad som varit och började med att böja honom och longera på volt. Han visade 0,5 på vänster fram och 1 grads hälta på höger fram, lågt. Han tyckte att han kändes väldigt torr och fin i alla ben, och trodde att han var öm i sulorna och därför trippat lite och belastat kotorna. Det har ju som sagt varit på asfalt/hårda underlag som han stapplat och inte på mjuka underlag. Han klämde med en sådan där tång på sulorna och Marco la öronen bakåt, speciellt på höger fram, och tyckte inte att det var helt mysigt.

Tog sedan in honom i rummet för att röntga frambenen och hovarna för att utesluta annat. Började med vänster fram och det såg fint ut. Tog sedan höger fram och röntgade först kotan/benet, som såg bra ut. Sist ut var höger framhov. Assistenten kollade på skärmen och rynkade pannan. Mycket. Jag blev skitnervös och tänkte att nu har han en spricka i hovbenet. Precis vad jag har fasat för! Hon tog upp hoven och granskade den noga. Tog fram ett verktyg och började lirka och ha sig. Jag förstod ingenting. Till slut fick hon ut en stor sten (ingen bumling, men så pass stor att den inte borde tagit sig in mellan hov och sko), som suttit fastklämd mellan hoven och skon. Den har inte synts när man har kratsat hovarna och det var först på röntgen den syntes. Hur sjutton har den tagit sig in där? Och den måste ha gjort ont, för som sagt, den var stor. Inget litet gruskorn direkt. Jag har den faktiskt i min jackficka. Souvenir liksom.

Efteråt behandlades Marco i bägge framkotorna och jag ska nu leda honom för hand några dagar och sedan skritta uppsuttet. Om tre veckor ska vi på återbesök. Jag känner mig väldigt lättad och glad. Har oroat mig för att han skulle haft någon spricka eller något jätte, jätteallvarligt. Vågar inte ropa hej än, men förhoppningsvis räcker det med denna behandling och Johan verkade positiv. Ska även gå och köpa sulor till Marco som jag ska be hovis slå på.



Marco i boxen hos veterinären, pigg och alert innan undersökning påbörjats.



Marco, lite groggy efter sprutorna. Han skötte sig exemplariskt!



Tjusigt!


Läst 7289 ggr Kommentarer Kommentera

Hej, här är det fullt upp som vanligt! I förmiddags var jag på Thomasträning med Rivica. Det gick jättebra och vi hoppade lite olika böjda spår, kombination, relaterade avstånd m.m. Rivica kändes bra och jag kom ihåg från förra veckan hur jag skulle rida henne. På marken i traven är hon väldigt mycket enklare i vänster varv, medan höger varv är svårare då hon känns ganska mycket svagare där. I galoppen däremot känns hon mer liksidig. Är mycket nöjd med träningen och taggar inför nästa tävling med henne. 





Film från hoppträningen med Rivica i förmiddags

När jag kom hem red jag Hedda i paddocken. Markarbete och lite studshoppning. Hon var väldigt lugn och mjuk. Hade studsen lite kortare än vanligt så att hon var tvungen att komma lugnt in för att få plats till nästa. Hoppade jättelugnt och fint redan från start!

Efteråt var det dags för veterinärbesök med Marco, men det får ett eget inlägg imorgon. Kan i alla fall andas ut nu och 511 kilo har lyfts från mina axlar (ni kan tänka er vad tungt!).

När vi kom hem från veterinären testade jag att rida på Maui för första gången. I somras, innan betet, hängde jag på henne några gånger och satt vanligt på henne en gång. Började med att leda henne runt i paddocken med stigbyglarna nere. Hängde sedan över ryggen på henne medan mamma ledde henne ett varv på volten. Jättesnäll! Gled av för att testa att sitta upp på riktigt. Hon stod snällt och jag låg fram på halsen på henne men kunde sedan räta på mig och sitta rakt. Mamma ledde henne sedan två, tre varv runt i paddocken medan jag satt på. Riktigt duktig!

 

Ser ut som om jag sitter på en liten ponny!!

 

Spännande att påbörja inridning av lilla damen nu! 


Läst 7021 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår kväll var vi som sagt hos Tord och Ruth på löshoppningsträning för första gången med Maui. Åkte dit flera gånger med Rivica som unghäst och jag har även löshoppat Hedda där en gång för skoj skull.

Maui var jättesnäll när vi lastade hemma och gick på direkt. När vi kom fram är det en bit från parkeringen ner till manegen. Även där var hon snäll och inga problem att leda. Fick trafikträna lite också då det kom några bilar. Inne i manegen var hon väldigt lugn och cool. Hon fick löshoppa med två stora treåringar (Maui själv är två år och väldigt liten) som visste precis vad det var frågan om och bockade efter serien. Maui blev aldrig uppjagad utan stod bara snällt och väntade.

Det tog några gånger innan hon kom in i det och i början var det en blandning av trav och galopp. De två stora hästarna fick trångt i serien med ett galoppsprång mellan hindren medan Maui i början fick in två utan problem. På slutet däremot kom hon igång med galoppen och fick också in ett galoppsprång. När vi skulle åka hem gick hon raka vägen in i transporten igen.

Hur har era unghästar varit när ni har löshoppat dem första gångerna? När vi löshoppade Rivica som unghäst var hon helvild och tyckte det var jätteskoj och drog på som sjutton in i serien. Maui var mycket lugnare och bjöd inte på ett enda bocksprång efter serien. Vi tänkte att vi ska åka till Tord på löshoppningsträning lite då och då nu under hösten. Nästa gång hoppas jag att hon är lite mer taggad, när hon vet vad det är frågan om.

Här är en video från igår med alla Mauis språng. Från första gången till sista :)


Läst 7525 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
13
2013

I morse åkte mamma och jag till Nordhalland då jag skulle tävla Rivica 110 cm. Tyvärr fick jag inte alls någon bra känsla och det var Rivicas första innetävling nu i höst. Hon var väldigt spänd och jag hade svårt att få fram henne ordentligt. Vi rev trean och fyran. Trean hoppade man mot ena kortsidan, och där stod hon emot väldigt, medan fyran vände man ifrån kortsidan, så då drog hon istället iväg för att komma bort från det "läskiga". Efteråt släppte det åtminstone lite och resten av banan var helt okej. Hoppas det känns bättre nästa helg.

Åkte sedan hem och red Marco i paddocken. Mamma filmade. Vill ha med och visa veterinären, eftersom det är så himla mysko med hans hälta (eller vad det nu är). När jag red honom i skritt och trav, på både raka och böjda spår, visade han ingen hälta och kändes väldigt fin. När jag däremot tog ner honom på asfalten utanför stallet och skrittade runt på böjda spår så stapplade han ibland. Mysko, va? Snart tisdag i alla fall!

Åkte sedan tillbaka till Nordhalland för att hoppa 130 cm med Hedda. Hade i åtanke att rida lugnt, som på träning, och det lyckades vi med. Hon hoppade superfint inne på banan de åtta första sprången. Sedan kom en kombination med räcke-oxer, och då plockade jag bort lite väl mycket av galoppen så då kom hon lite kort in och rev räcket och det blev långt ut så hon fick ner bakbommen på oxern också. Det var synd, men helt klart en miss av mig. Är i alla fall jättenöjd med hindren innan och den första kombinationen, med oxer-räcke, hoppade hon superbra.

Nu ska vi åka till Tord Börjesson i Billdal på löshoppning med Maui. Kan bli spännande!

 




Heddas runda idag :)


Läst 6805 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
12
2013

Gick upp tidigt i morse för att rida Hedda innan jobbet. Hon måste haft en älglus på sig, för hon var jätteirriterad, nästan hela passet. När jag borstade henne kände jag över henne efter älglöss, men hittade inget. När jag började rida viftade hon vilt med svansen och i galoppen lättade hon med rumpan flera gånger. Jag hoppade till slut av och kände över henne igen, men hittade ingen lus..

När jag skulle leda ut Marco till hagen i morse filmade mamma, så att vi kan visa veterinären hur han stapplar på morgonen när han är alldeles stel. Oj, oj vad han stapplar. Lille stackaren :( När man däremot tar in honom från hagen, när han varit ute hela dagen och rört på sig, då visar han ingenting. Skulle ju inte spekulera, men eftersom det känns som en evighet kvar till veterinärbesöket så är det svårt att låta bli. Mammas ena häst, Natalie, har haft hovledsinflammation några gånger, och då har hon varit som Marco är nu. Kanske kan det vara det? Ja ja, på tisdag får vi förhoppningsvis veta..



Hedda i morse :)


Läst 8676 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.