Saras vardag
JAN
31
2014

Åkte till manegen tidigt i morse för att hoppa lite med Marco. Hade egentligen tänkt att hoppa lite igår, men det blev ändrade planer då ett TV-team höll på att spela in någon reklamfilm och sprang upp och nedför trapporna till läktaren i manegen. Det gjorde att Marco var ganska spänd, så ville inte hoppa och eventuellt få en dålig känsla och spända språng.

Idag var det inte en kotte i manegen, så kunde hoppa några språng och känna på formen. Han var pigg och glad, kändes fräsch och fin :) Fredrik följde med och filmade.

 


Fia var också med i manegen :) 


Läst 9550 ggr Kommentarer Kommentera

Här är filmen från gårdagens hoppträning med Rivica. Kändes väldigt bra, som tur var :) Sist vi hoppade var på clear-round för några helger sedan, och då kändes det katastrof. Har inte tränat sedan dess då mamma haft dressyrträningar med henne och sedan trampade hon av sig skon när vi skulle på clear-round i helgen. Skönt att få träna igår i alla fall och känna att hon var som vanligt igen :)

Hade en serie på ena långasidan med räcke - ett galoppsprång kub - ett galoppsprång kub - ett galoppsprång räcke. Hon hoppade fint och försiktigt. Hade sedan två diagonaler, en med räcke - räcke och en med oxer - räcke. Tight att vända upp från väggen, men det gick bra och flöt på fint mellan hindren.

På andra långsidan hade vi en kombination med oxer - räcke som hon också hoppade fint på. Satte ihop allt till en bana och det flöt på bra, inget tjafs med munnen. Kändes som vanligt :)

Film från träningen nedan :) Tack Maria som filmade :) 

 


Läst 11070 ggr Kommentarer Kommentera

I morse åkte jag bort till manegen för lite hoppning med Hedda. Har kommit massor med snö, men Forden brummade på så fint ändå och inga problem att komma upp för backen hemma.

Hedda kändes jättefin och hoppade bra och försiktigt. Hade på nya tränset, som alltid sedan vi fick det :) Åkte sedan hem och bytte häst och lastade in Rivica i transporten för hoppträning för Ewa, men det skriver jag om i nästa inlägg där även film kommer upp. Filmen här nedan är från gårdagens dressyrträning. På slutet kan ni även se när vi red igenom programmet en gång. Drygt två veckor kvar till clear-rounden, så vi får ligga i hårdträning till dess :)


Läst 10689 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
28
2014

Idag var jag hos dressyr-Eva för träning med Marco. Har som sagt lite svårt att få ihop det nu med nya schemat, men skippade hoppträningen ikväll då jag lyckades få tid för dressyrträning.

Träningen gick bra och vi tränade lite delar ur programmet och på slutet fick jag rida upp det. I vänster varv i traven slinker gärna rumpan åt sidan, och även när vi rider rätt upp, så det måste jag tänka på och träna, träna, träna. I höger varv och i galoppen i båda varven är rumpestumpen på plats.

Inser också att jag är kass på att känna om en halt är bra eller ej. Om det är väldig skillnad mellan benen så känner jag ju hur jag sitter ojämnt, men annars sitter jag och tror att han står fint med benen, och så är det inte alls särskilt bra. "Titta på bogarna" säger Eva. Jag tittar och tittar men ser ingenting (skyller på att jag har synfel. ingen behöver veta att jag använder linser). I övrigt gick det bra och han var lugn och fin. På slutet hängde han lite och kom då och då bakom hand, kanske lite trött? 

Mamma filmade ganska mycket så håller på att ladda upp en video nu med massor av klipp. Tar nog en stund då det blev några minuter. Kan väl vara kul att få se lite dressyr(aktig) video och inte bara hopp och lek, eller vad tycker ni? :) Nyttigt för mig själv att se på film också. Tyckte att jag ökade på så himla friskt och bra i både trav och galopp idag och vågade "satsa" lite mer än vad jag gjort innan. Tittar på filmen och ser ingen skillnad. Eller gick det till och med långsammare? Okej, kanske inte långsammare, men vi får nog ta och brassa på lite mer nästa gång så man åtminstone ser liiite skillnad.

Hittade ett par av Rivicas vita senskydd i stallet innan träningen. Satte på dem på Marco så att han skulle se lite extra snoffsig ut. Tycker det är så tjusigt när man ser dressyrhästarna med sina vita benlindor :)Klara med kvällens dressyrträning! :)


Läst 10771 ggr Kommentarer Kommentera

I eftermiddags var det dags för clear-round med Hedda och Rivica på GFRK (Göteborg). Rivica fick ju på sin tappade baksko i morse, men vad tror ni jag ser när jag ska ta in henne på eftermiddagen? Ja, precis, en framsko är nu borta.. Haha, hur lyckas hon? Hon och Marco busade runt i hagen med bocksprång och galopprepor, så då trampade hon av sig den. Hade tänkt hoppa en runda med henne på 100cm och en med Hedda på 120cm, men nu fick Hedda istället åka dit och hoppa två 120cm :)

Mamma beställde för ett tag sedan ett svart träns från Perfect Sit of Sweden. Hon har ett sådant till Rivica och tyckte att även Hedda behövde ett (jippie, då kan jag köpa fina pannband till det). Jag red med det igår och hade det även på hoppningen idag. Hon kändes väldigt lugn när jag red fram och hoppade fint och försiktigt idag. Ingen aning om det har med tränset att göra, men vill så klart tro det när hon känns bra med nya prylarna :) Blir kul att höra vad Vivi säger nästa gång hon kommer, om hon känner någon skillnad på henne? Har läst om andra vars hästar känts bättre efter att de bytt till ett sådant träns. I vilket fall som helst så är det kul att testa nya saker :)

Första rundan på 120cm var felfri och andra rundan blev det ett ner. Första rundan var hon lugn och hoppade fint, andra rundan lite mer taggad och före mig i svängarna. Rev hinder nummer två, ett räcke, med bakbenen. Är nöjd med dagens rundor och längtar till tävlingarna börjar!

Förresten så hade de skrivit och målat på höbalarna utanför manegen. Trodde jag skulle kissa ner mig av skratt när jag såg vad de hade tecknat för något!! Hahaha! Humor!Klättra på höbalarna och du är dödens ;)Hedda i sitt nya träns :) Pannbandet står rätt ut, men ska införskaffa något fint med lite bling eller pärlor. Inte bara Marco som ska ha ädelstenar på utrustningen ;)

 
Här ovan är film på båda dagens rundor :)

Tänkte också förtydliga att våra hästar går ute från ungefär sju på morgonen till fem på eftermiddagarna (om det inte är storm typ), även Maui, så ingen behöver oroa sig över att hon eventuellt skulle vara instängd i en box och bara rastas i paddocken ;) Nä då, hästarna går alla i hagar där de kan röra sig i alla gångarter, men eftersom det tidigare varit så lerigt och nu frusit på så är det ganska knaggligt i backen. Därför tog jag upp Maui till paddocken så hon kunde få springa av sig på plant underlag och slippa vrickningar.


Läst 12796 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
26
2014

I förmiddags när mamma skulle åka till hovis med Rivica så släppte hon av mig och Marco på vägen vid manegen. Det tog ett tag innan han fattade att Rivica inte hade följt med, utan åkt vidare. Gick in i manegen, plockade av honom sitt täcke och sedan stod han snällt och väntade medan jag själv plockade av termobyxor och satte på mig stövlar. Satte upp och hann nog skritta fem varv runt på spåret innan Marco insåg att Rivica var borta och började gnägga. Som tur var blev det inte mer än så och när vi började trava slappnade han av och fokuserade.

Gjorde likadant som sist att vi värmde upp i skritt och trav med mycket övergångar och tempoväxlingar. Satte mig sedan ner och red upp programmet. Det blev ganska mycket missar. Första travdelen med volt, vända över ridbanan och volt kändes vinglig och rumpan svängde lite hit och dit. Mellantraven gick bra och jag kunde trycka på lite utan att han fattade galopp. Den ökade skritten gick fint, men när jag skulle samla upp tyglarna började han trippa. Svårt!!!! Första galoppfattningen gick bra och volten blev fin. Vågade inte öka på på diagonalen, och han bytte inte. Nästa galoppfattning, till höger som är svårast, gjorde han ett litet skutt och det blev fel galopp. Bara att sakta av och fatta ny. Volten blev bra och på diagonalen ökade vi på lite och det blev inget byte. Nästa mellantrav på långsidan gick bra utan galoppinslag och halten och uppridningen gick också bra. Lät honom skritta en stund och red sedan upp det en gång till. Då stämde allting mycket bättre och det blev ingen trav i skritten och galoppfattningarna var bra båda två. Inga byten i galoppen och ingen galopp i mellantraven :) Nöjd!

 


Läst 11492 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
25
2014

Idag har mamma varit på MC-mässan hela dagen, så jag har haft hand om hästarna och stallet själv. Red både Hedda och Marco i paddocken på förmiddagen och gjorde i ordning stallet för att sedan få finbesök av Lissan, Martin och deras två barn. Melina, snart sex år, älskar hästar och har länge velat komma och rida, så idag var det dags för premiärturen och jag lovade att hon skulle få rida på den största hästen (som också är den snällaste och mest bekväma att rida); Rivica. 

När jag tog in Rivica satt dock ena bakskon med snösula helt skevt på hoven.. Kunde som tur var dra loss den och har fått tid redan imorgon för att slå på den (japp, han är bäst vår hovis). Eftersom hon inte är ömfotad och paddocken inte är isig så blev det lite ridning ändå. Melina var verkligen superduktig och inte det minsta rädd. Hon har bara ridit på någon shettis tidigare ett fåtal gånger och idag kastade vi upp henne på stora Rivica. Jag gick bredvid och ledde men fick släppa så att hon fick styra lite själv. Tuff som hon är så blev det även en del trav (puh, konditionsträning för mig) och jag var riktigt imponerad. Brukar ju ofta vara en del skumpande i sadeln när man är liten och nybörjare, men hon ställde sig och satte sig precis som jag visat henne innan vi började trava. Blir nog en liten ryttarinna av henne! :)

Maui har vintervila men nu är det nog snart dags att sätta igång henne igen. Vet dock inte om jag ser fram emot det.. Släppte henne en stund i paddocken idag så att hon fick leka av sig lite. Hon visade tjusiga bocksprång och bakutsparkar. Dags att gå och köpa hockeymundering..?

Har för övrigt anmält till en dressyrtävling med Marco (vi ska ta oss igenom en pay and ride först...). Mamma sa att det alltid blir fullt fort på dressyrtävlingarna, så prick 18:00 när den öppnade var jag inne och anmälde. Klockan 18:03 var hälften av platserna tagna. Helt crazy! Inte bara jag som suttit och vaktat då med andra ord.. Har nog aldrig varit med om att en hopptävling blivit full på bara en dag..

 

Galen Maui! :)


Läst 11205 ggr Kommentarer Kommentera

Tidigt i morse åkte jag bort till manegen med Marco för att fortsätta traggla dressyrprogram. Värmde först upp och gjorde mycket övergångar mellan skritt och trav. Ofta blir han extra "taggad" efter att vi har galopperat och fattar då galopp bara jag råkar snudda vid honom, fastän vi ska trava, så idag testade jag att bara skritta och trava och sedan rida upp programmet utan att ha galopperat innan. Det gick ganska bra, fast ena galoppfattningen blev fel galopp, men annars kändes galoppen bra och traven efteråt fungerade också. Klarade dessutom av att galoppera båda diagonalerna utan att han bytte galopp. Vågade inte öka på något särskilt, det får vi börja träna på lite senare när jag känner att han är med mig mer och inte taggar för att byta.

Red bara programmet en gång, sedan tränade vi en hel del galoppfattningar på raka spår och även diagonalerna några gånger till.  Gick bra! :)Läst 11644 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
22
2014

Nyss kollat på Sveriges Mästerkock (love it) och sitter nu och trycker i mig det sista ur chipspåsen. Januari brukar väl annars vara den månad då man äter som nyttigast eftersom det är starten på ens "nya liv" efter alla nyårslöften, men själv har jag nog slagit rekord i ohälsosam kost.. Hm.. Gott är det i alla fall!

Idag var jag borta i manegen och red markarbete. När jag kom in med Hedda hördes ett surrande ljud och jag trodde att det var radion som var på med dålig mottagning. Gick in till mitten för att sitta upp från pallen och blev... blöt. Visste att det inte regnade ute men var ändå tvungen att titta upp mot taket för att se om det regnade in. Sprinklersystem igång? Check! De hade harvat manegen och höll alltså även på att vattna lite. Fick klartecken att stänga av och kunde därefter börja rida i nypreparerad manege :) 

Glömde skriva igår att mamma lånade Marco till dressyr-Eva för träning. Eftersom jag har nytt schema på jobbet så kan jag tyvärr inte åka på dressyrlektionerna längre på min tid. Som tur är så är Eva så snäll så hon har lovat att vi ska försöka pussla ihop det ändå med träning lite senare någon kväll och eventuellt även på helgen. Får ju inte sluta träna dressyr, speciellt inte nu när jag anmält mig till clear-round! Dessutom är Eva så bra att träna för. Barsk och rolig på samma gång! Nu tappar jag dock tråden, jag skulle ju berätta hur lektionen gick igår..

Mamma tyckte att Marco gick bra, lite spänd då och då när han ser eller hör något konstigt, men annars trevligt. Lite trippig i sin trav, och det stämmer, han har inte bästa traven, och speciellt inte jämfört när man brukar rida på Rivica. Skritten och galoppen däremot är bättre, men galoppen är rätt stor och kan vara lite svår att sitta ned i. De hade tränat på att vända snett igenom i galoppen, som det är i dressyrprogrammet, och inte få honom att byta. Det hade tydligen gått jättebra! Imorgon ska jag rida hemma i paddocken och träna på programmet igen.

 


Läst 12996 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
21
2014

Ikväll blev det en fartfylld hoppträning med Hedda :) Ofta blir det gymnastikövningar och tekniskt, men idag fick Linda och jag brassa på och rida i ett högre tempo. Vi hade en trekombination på långsidan med två galoppsprång mellan varje. De första gångerna kändes det enormt långt mellan hindren och man fick lägga upp en högre galopp. När det sedan höjdes blev det bättre och man kunde sitta mer stilla då hästarna fattat galoppen (haha) och var väl framme. 

Hade sedan två linjer på snett igenom. Båda med oxer ur sväng och ner till ett räcke. Den ena med sex galoppsprång och den andra med fem. Eftersom vi hoppat kombinationen några gånger var hästarna som sagt uppe i tempo, så man kunde vända upp mot oxern ur sväng med bra galopp och sedan sitta stilla ner till räcket.

Riktigt kul att "rida fort" och även nyttigt, då det är den här galoppen jag brukar ha på tävling, men kanske inte så ofta på träning. Nyttigt för Hedda också att hålla ordning på tassarna i ett högre tempo. Hon hoppade väldigt fint på linjerna, men vi behöver träna mer kombinationer. Det är ofta där rivningarna kommer för oss (vilket jag tidigare skrivit) då hon blir så ivrig och antingen blir det för mycket fokus på inhoppet eller på uthoppet. Hon rev inget i trekombintionen idag, men antingen var hon i och tallade på A, B eller C-hindret. Det sista vi gjorde var att göra om det till en tvåkombination med oxer in och räcke ut, med ett galoppsprång i mellan. Då hoppade hon riktigt fint. Vi får försöka träna mer kombinationer i år och mycket studs :)


Film från kvällens fartfyllda hoppträning nedan. Hade dessutom glömt mina vanliga ridhandskar så red med ett par vantar som bara gjorde att tyglarna gled. Tyglarna blev längre och längre och Hedda gick fortare och fortare ;)


 


Läst 12249 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.