Saras vardag
APR
30
2014

Go'kväll! Här nedan är filmen från Marcos runda i 120cm i söndags på tävlingen :)

Jag hade egentligen tänkt att åka ner till Hoppcentrum i Glommen idag för att träna för Amanda Ericsson på gräs, men tyvärr fick jag lämna återbud igår. Mamma hade möte på jobbet i förmiddags och kunde inte åka med och jag fick inte tag på något lätt släp som jag kunde låna. Attans. Ska ju ta den utökade behörigheten, men det är väldig väntan på trafikskolan.. Istället får jag åka till bästa Ewa imorgon och hoppa på deras gräsbana. Trodde inte att de hade flyttat ut hindren på gräset än, men det visade sig att de också ska till Falkenberg i helgen och behövde ett genrep. Så imorgon bitti blir det att brodda Hedda. Mamma följer med och hoppar Rivica och pappa har lovat att agera kamerman.

Förresten så red mamma ut helt själv på treåriga lilla Maui idag. Har alltid haft någon mer häst med, men idag lastade hon in henne alldeles ensam och red en sväng i Bunketorp. Hon hade skött sig så bra som det bara gick :)

 


Läst 10243 ggr Kommentarer Kommentera
APR
29
2014

I söndags var vi som sagt på löshoppningsträning med lilla Maui. Hon tycker det är superkul och vet precis vad hon ska göra, så hon galopperar på som bara den. I söndags var hon dock lite för laddad. Det var ganska många gånger som hon hade svårt med taxeringen in, vilket hon inte haft innan, och Tord trodde att det berodde på att hon var för ivrig och fokuserade för mycket på hindren längre bort, och inte på galoppbommen i början. Fastän hon är väldigt liten så har hon inga problem med att räcka till i kombinationen, och hon fick till och med trångt och kom nära på sista hindret några gånger så att hon rev för att hon inte var tillräckligt kvick upp.

Hon får beröm av Tord för att hon har ett bra huvud och viljan. Hon försöker och tycker det är kul. Det var en gång hon stannade (det har hon nog aldrig gjort innan), då hon först hade problem med taxeringen in och direkt efter halkar till. Stackaren, då var det inte så lätt att reda ut det. Positivt var i alla fall att hon inte blev rädd, utan när hon kom på det nästa gång så hoppade hon precis som vanligt.

 Vi har förresten bestämt oss för att sälja henne, annonsen hittar ni HÄR. Hon är tyvärr för liten för mig med sina 155cm. Man vet ju aldrig om hon växer mer, men hon ser helt färdig ut i kroppen och har sett likadan ut sedan september. Får hoppas att någon liten ryttare vill ha henne. Hon har ju hittills varit otroligt lätt att rida in och hantera. Både mamma och jag har ridit på henne i alla gångarter i paddocken och jag har galopperat först i skogen i full fart med henne och även hoppat några små hinder på cirka 50cm. Okomplicerad!


Läst 12058 ggr Kommentarer Kommentera
APR
28
2014

I lördags hoppade Hedda fint i Lilla Edet och tog en placering och igår gjorde Marco fina rundor på Troya Horse Arena. Det var hans första tävling sedan Kungsbackas nationella, så det var ett tag sedan han var ute sist. Trodde att han skulle vara lite stissig, men dels så åkte han ju själv och så tror jag även att den heta sommarvärmen påverkade honom. Skönt med en lugn häst ;)

Han skötte sig jättebra och första hoppade vi 110cm, bedömning två faser med totalfel (orka den bedömningen, kan man inte bara ha vanlig två faser eller A:0?). Marco hoppade felfritt i både grunden och omhoppningen och knep till och med en 5:e placering. Fanns inte så mycket att göra i omhoppningen, så ökade bara på tempot lite och vände innanför till sista hindret. Vill inte svänga för snävt med honom än eftersom han fortfarande är ung, men han var så med på noterna så den sista svängen ansåg jag att vi skulle klara av, och han vände jättefint och vi hade gott om tid på oss fram till hindret.120cm var bedömning A:0, men här var planen bara att rida runt som om det vore en grundomgång. Kände att han var lite matt pga värmen, men han kämpade på fint ändå. Han hoppade fint inne på banan och gjorde ännu en felfri ritt. Duktig kille!

Åkte hem och släppte ut honom i hagen för att sedan plocka in Maui och åka med henne på löshoppningsträning. Mer om det senare!

Här är video från 110cm igår, 120cm kommer!

 


Läst 11510 ggr Kommentarer Kommentera

Måste först och främst berätta att igår gick jag och köpte mig den vackra hjälmen som jag visade i ett inlägg här för ett tag sedan. En Samshield med massor av Swarovskikristaller. Har varit och tittat och känt på den flera gånger, och igår när det var payday så kunde jag bara inte låta bli att lägga över halva min lön på denna vackra huvudbonad. Jag menar, den är så snygg så jag nästan tappar orden och dessutom hur bekväm som helst! Kan knappt sluta titta på den.. Nu blir det vatten och bröd i en månad (kanske mer), men så värt!

 

Åkte i eftermiddags till Lilla Edet för att starta första utomhustävlingen för i år med Hedda. Hoppade en 130cm, bedömning två faser. Hon hoppade jättefint på framhoppningen och kändes verkligen bra, så hoppades att det skulle gå lika fint inne på banan. Hon hoppade första hindret, en oxer, fint och kändes med och uppmärksam. Sedan var det en linje med räcke och sedan sju galoppsprång ner till en oxer. På räcket klankade hon i, men vi hade tur och den låg kvar och efter detta blev hon lite mer uppmärksam och hoppade jättefint på oxern.

Vände sedan upp på ett räcke med vattenmatta under som hon hoppade fint på. Böjt spår ner till en kombination med oxer - ett galoppsprång - räcke. Även här hoppade hon jättefint! Vände upp på nästa räcke, där var hon lite väl på men kvick och uppmärksam. Böjt spår ner till en oxer som hon också hoppade jättefint på. Vände upp på sista hindret i grunden, en oxer, och ett fint språng även här.

Galopperade ner på sju språng till första räcket i omhoppningen. Jag tappade höger stigbygel i ladningen, men fick fatt i den ganska fort. Vände upp på hinder tio, en oxer, som hon hoppade jättefint på, sedan böjt spår ner till ett vågplank som hon hoppade försiktigt på. Vände innanför till sista hindret i omhoppningen som var en kombination med räcke - ett galoppsprång - oxer. När vi vänder upp ser jag att vi ligger mitt emellan och försöker trycka på henne fram. Dessvärre fick jag inte fram henne ordentligt, så hon fick ta ett steg till, vilket blev för nära. Rev inhoppet men hoppade stort och fint över uthoppet.

Gick alltså i mål med 0+4 fel och jag var väldigt nöjd över hennes runda. Lite synd att vi fick dålig distans till sista, men så kan det gå när man chansar i omhoppningen. Det visade sig att vi hade väldigt snabb tid i omhoppningen och det blev väldigt mycket rivningar i klassen. Det var totalt 11 placerade och Hedda och jag blev 9:a. Kul att starta utesäsongen med en placering, det var hon värd, hon kändes fin! :)

 

 


Läst 13428 ggr Kommentarer Kommentera
APR
23
2014

Började morgonen med att rida ett lugnt pass med Hedda i paddocken. Få henne mjuk och avslappnad och sänka sig. Hon kändes jättebra! Åkte sedan bort till Bunketorp för att rida på ridspåren med Marco. Hade planerat att intervallträna i backen, det var ett tag sedan sist.

Började med att skritta upp och ned två gånger. Sedan fem gånger trav och fem gånger galopp. När vi travade uppför backen var det plötsligt en himla massa fotgängare med hundar som skulle störa oss i varje intervall. Antingen mötte vi någon när vi nästan skrittat ned för backen och skulle vända och trava upp igen, så att vi fick vänta där nere en stund för att fotgängaren skulle hinna gå upp, eller så mötte vi någon när vi var på väg upp i trav för backen så att vi var tvungna att sakta av när vi passerade. Irriterande..

Känner mig som en riktigt bitter kärring nu, men när dessa fotgängare har motionsspår på åtta kilometer som börjar i närheten av den här backen, kan de då inte gå på dem?! Den här backen tillhör ridspåren i Mölndals kommun och snål som jag är så tycker jag att vi som rider/kör häst kan få ha dessa spår för oss själva. Vid motionsspåren sitter en skylt med en överkryssad häst. De har inga problem med att gå på våra spår medan det skulle bli ett jäkla liv om vi red på deras (känner verkligen att det är VI och DEM nu, hehe). Kanske ska jag göra en egendesignad skylt med en överkryssad fotgängare och sätta vid ridspåren. Skämt å sido, det går väl inte att förbjuda dem att gå där, men jag hade bra gärna velat göra det. (Nä, ja ä inte bitter).

Nog klagat för ikväll, åter till att berätta hur det gick. När vi skulle ta backen i galopp fick vi som tur var ha den för oss själva. De två första gångerna galopperade vi ett ganska samlat tempo. Så grymt kul att känna hur Marco blir starkare hela tiden. Han hade inga problem med att samla ihop sig och galoppera i form upp för backen. Kände verkligen power och hur musklerna jobbade. Fett! För ett år sedan hade han förmodligen brutit av till trav eller slått sig fri och ökat på tempot.

Galopperade sedan två gånger upp i ett friskare tempo, men fortfarande i form, och avslutade med en gång i samlad galopp. Kändes riktigt bra! 

Här nedan är förresten videon också från när vi hoppade i helgen!

 

På väg ner för backen efter en galoppvända

 

Skyltar som den här (och stora runda) sitter lite här och var på ridspåren. Cyklar och fordon får inte vistas här, men tyvärr får fotgängare gå på dessa ridspår..


Läst 17333 ggr Kommentarer Kommentera
APR
23
2014

Igår var det hoppträning med Hedda och vi var ute för första gången i år. Underbart! Så härligt med större yta och att man kan galoppera på mer :) Längtar till vi kan gå ut på gräsbanan och hoppa.

Igår körde vi inga gymnastikövningar, utan det var relaterade avstånd som gällde. I början var vi fortfarande lite inne på inomhustempo, men snabbt kom vi in i utetempot och satte distanserna. Hedda hoppade bra och tyckte det var kul att vara utomhus. Där trivs hon bäst!

På slutet byggde Ewa om till en kombination med oxer - ett galoppsprång - räcke. Hoppade först en oxer, vände upp på kombinationen och vände sedan runt och hoppade ett räcke. Dessa hinder var lite högre än de vi hoppade tidigare och Hedda hoppade jättefint!

 
Video från hoppträningen :)


Läst 16338 ggr Kommentarer Kommentera
APR
21
2014

I morse åkte mamma och jag bort till nya ridspåren med Hedda och Maui. Första gången jag red ut på Maui så skrittade vi på de nya ridspåren, men eftersom hon var barfota då så blev hon öm efter en stund. Nu har hon fått på små framskor och mamma har ridit henne i Bunketorp två gånger i skritt och trav. Idag var alltså hennes fjärde tur i skogen och jag red henne medan mamma red Hedda.

Vi skrittade och travade på grusvägen ner till ridspåren, och väl inne på ridspåren fattade vi galopp nästan direkt. Jag ville gå först med Maui och det var inga problem, hon bjöd på fint framåt. Visst bröt hon av ibland om hon såg något som såg knepigt ut, men det var aldrig tvärnit och vända, utan kika lite och sedan fram igen.

Vi galopperade en bra bit på ridspåret och det var så klart mer motor i henne nu än i paddocken. En gång gjorde hon en brall, men jag drev bara på framåt. Huvudet höll hon uppe och inte nere i gruset. Riktigt kul! Nu får vi försöka rida ut en del och långsamt förbättra konditionen.

Här är videon från när vi hoppade cirka 50 cm igår :)

 


Läst 18906 ggr Kommentarer Kommentera
APR
20
2014

Idag var det hoppning på schemat hemma och jag hoppade både Hedda, Marco och lilla Maui :) Började med att hoppa igenom studsen igen med Hedda några gånger. Vi byggde sedan om och ställde tre kuber längs med medelinjen så att man kunde hoppa som ett S eller en åtta runt (se film) och sedan gjorde vi en kombination på långsidan. Hoppade henne inte så många språng, men hon kändes jättebra. Längtar till vi ska börja tävla ute snart!

 
Jag gjorde sedan i ordning Marco. Jobbade mycket med kuberna runt på en åtta med honom. Försökte forma honom och känna att han var med. Sedan blev det även lite kombination med honom, först med oxer in och räcke ut. Vände sedan på det och tog räcke in och oxer ut. Han hoppade super och fastän det blev lite höjd på det på slutet så bara studsade han över som ingenting! :) Film kommer, men här är en bild så länge:

 

Måste börja träna själv så att jag blir starkare i rygg och mage och kan räta upp mig bättre. Ligga i fosterställning på hästryggen över hindren, vad är det för stil?!

Sist ut var lilla Maui som jag skulle hoppa lite uppsuttet för andra gången. Innan när man har galopperat på henne har hon tagit ner huvudet i backen och försökt bocka, vilket har gjort att det inte gått så mycket fram. Idag gick det mycket bättre, men jag fick verkligen driva på ordentligt innan jag fick upp lite fart på henne. Vi travade över de låga kuberna och galopperade sedan över en hög kub (cirka 50cm). Hon är väldigt bussig och det var bara för mig att styra och driva på. Film kommer!


Läst 16532 ggr Kommentarer Kommentera
APR
19
2014

Glad Påsk på er! I morse var jag inte lika morgonpigg som igår, så mamma fick ringa och väcka mig. Hade velat sova flera timmar till, men var bara att masa sig ut. Vi började med att åka bort till Strekered och de fina ridspåren med Hedda och Rivica. Först red vi de nya ridspåren hela vägen bort. Där ville mamma att vi skulle skiljas åt, så att hon och Rivica kunde fortsätta på grusvägen och Hedda och jag skulle rida ridspåret tillbaka. Hon har nämligen fått order från dressyr-Eva att rida ordentligt även när hon är ute i skogen, inte bara flängrida. Mamma tyckte väl inte riktigt att det fungerade när Hedda och jag brassade på före dem. Så vi skiljdes åt helt enkelt och Hedda och jag satte fart på ridspåret igen, full galopp hela vägen! Hon brydde sig inte det minsta om att Rivica hade fortsatt åt andra hållet, utan galopperade på som en 100-meterslöpare som sprang för livet. Det var allt gamla fälttävlans-Hedda som tittade fram.


När vi hade ridit ridspåret tillbaka gick vi ut på grusvägen och travade bort för att se om vi skulle möta mamma och Rivica. Efter en bit såg vi hur de kom travandes mot oss. Mamma undrade hur jäkla fort Hedda och jag hade ridit eftersom vi hunnit hela ridspåret tillbaka och en bra bit på grusvägen. Hedda goes racer horse!Åkte sedan hem med Hedda och Rivica och släppte ut dem, sedan lastade vi in Maui och Marco i transporten och åkte till det korta ridspåret i Bunketorp. När vi hade lastat ur dem så fixade jag med sadelgjorden och stiglädren, och när jag hade suttit upp var mamma och Maui puts väck. I början av ridspåret är två branta backar, och eftersom Maui är så ung och inte så balanserad än så leder vi henne upp och ned för dem, så mamma hade gått i förväg. Marco blev helt stissig när han upptäckte att Maui var borta och steppade omkring, bockade och försökte dra iväg. Jag hade fullt sjå med att sitta kvar innan vi kom ikapp dem. Schysst mamma. Schysst.
Här är en snutt från när Marco hoppade studs igår. Han känns alltid så förvirrad när han ska göra det, haha! Oftast när jag bygger upp studs så har jag antingen två, tre eller kanske fyra hinder. Någon gång när det bara har varit två så har han tagit både i ett för att han inte har fattat att han ska studsa i mellan. Jag får alltid rida långsamt in och hålla honom första gången så han fattar vad han ska göra. Dessutom brukar han vara rädd om sig, så han studsar verkligen som en liten gummiboll. Hedda till exempel, som har hoppat studs hundra gånger, kan jag gasa på som bara den eller rida jättelångsamt in genom studsen. Hon vet precis vad hon ska göra medan Marco som sagt kan kännas lite förvirrad. Den här gången hade jag sex hinder och Marco fattade direkt. Lite spänd första gången, men gjorde det fint :)


Läst 16666 ggr Kommentarer Kommentera
APR
18
2014

Igår och idag har det varit studsigt med hästarna. Igår hoppade jag studs med Hedda på morgonen, som var jättelugn och försiktig. Hon kan ju lätt bli lite ivrig och talla på bommarna så jag försöker göra mycket gymnastikövningar så hon får jobba med tekniken.

Jag hade förberett studsen redan i onsdags så att jag skulle slippa bygga hinder igår morse eftersom jag skulle iväg till jobbet sedan. Dock hade mamma rivit ned och flyttat på allt när hon skulle longera på onsdag eftermiddag. När man för en gångs skull förbereder och försöker spara in lite tid.. Tur att Fredrik var hemma igår morse så att han kunde bygga upp mina sex studshinder igen medan jag red fram Hedda :)

 
Video på Hedda och studsen igår

I morse var det Marcos och Rivicas tur att få studsa. När klockan var sju hade jag sadlat och tränsat Marco och var redo att börja rida. Mamma syntes inte till, så jag fick ringa och väcka henne. Ovanligt. Det brukar vara tvärtom.

Jag gick upp och började värma upp Marco och strax kom mamma upp med Rivica. Inte helt vaken ställer hon sig på pallen för att sitta upp, sätter foten i stigbygeln och.. trillar ner på backen igen. Hoppsan, så kan det gå om man inte spänner sadelgjorden innan. Långt bak i mitt huvud har jag för mig att jag skrivit om en liknande händelse här på bloggen för inte allt för länge sedan.. Nåja, mamma vaknade till efter detta och det gick jättebra när hon och Rivica hoppade studsen. Marco skötte sig också fint! Filmer på Marco och Rivica kommer senare.

 

Fullt sjå att försöka spänna upp gjorden och sadla om! 


Läst 15486 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.