Saras vardag
MAJ
14
2014

Idag åkte jag på tävling med Marco på Kungsbacka RK. De har unghästhoppningar varann onsdag, och förra året var jag med på en hel del av dem, men efter att mitt jobbschema ändrades har det inte blivit något. Kände dock efter helgen att vi behövde ut och hoppa igen, så tog några timmar ledigt idag. Hade anmält till en 110cm, så att det förhoppningsvis skulle kännas enkelt och kul och ge en bra känsla.

Jag var lite nervös, dels för att det dåliga från helgen satt kvar i huvudet (har redan glömt bort vilken fin och felfri runda han gjorde i 120cm) plus att det hade regnat massor så paddocken var fylld med vattenpölar. Marco är ju väldigt sjåpig när det kommer till just vattenpölar och försöker alltid gå på sidan av dem, vilket kanske inte blir så bra om det är någon i anslutning till hindret.

I vilket fall som helst så kändes han bra på framhoppningen. Hoppade honom ganska mycket, men på låga höjder. Låg och rullade över lilla hindret i mitten flera gånger och sedan räcket och oxern ett par gånger för att känna flytet.

Inne på banan var han avspänd och brydde sig inte alls om vattnet. Plaskade bara på. Kombinationen gick jättebra. Det blev en felfri runda. Skönt! Inte för att det alltid är viktigast. Det roligaste och mitt mål är så klart alltid att vara felfri, men allra viktigast är att känslan är bra, och det var den idag.

 


Läst 6999 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
11
2014

Go'kväll! Idag åkte jag bort till skogen med Marco för att rida ut och ha lite skoj. Eftersom han den senaste veckan inte varit helt tillfreds i munnen så testade jag idag att rida honom med ett mjukt gummibett (rakt, men mjukt så att det kan böjas som man vill). Rider honom alltid annars med vanligt tredelat vilket fungerat super, men nu är det uppenbarligen något som händer där inne och varför inte testa något nytt. Han verkade trivas väldigt bra och även om vi red ute i skogen var jag noga med att han gick i form och bjöd fram ärligt, och jag tyckte han tog bra stöd på bettet och det var inget tjafs. Ska testa att hoppa med detta i veckan tror jag och se om det fungerar lika bra då. Blir lite annorlunda bjudning i honom när det kommer fram hinder :) 

Hedda red jag en mil på i ridspåren igår, med mycket galopp, så för hennes del blev det ett lite lugnare pass i paddocken. Inspirerades av texten här på Hippson med tips för att förebygga ryggstelhet och efter att vi travat en stund lät jag henne galoppera länge och lågt på långa tyglar. Gjorde sedan mycket sidvärtsrörelser som Gerd Heuschmann tipsade om och Hedda kändes mjuk och följsam. 
 


Läst 8271 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
11
2014

Får väl börja med att skriva att Maui åkte till sin nya ägare igår. Lycka till Amanda, hoppas ni får det roligt ihop :) Vi har redan fått massa uppdateringar. Himla bra med Facebook!

Har varit på tävling med Marco idag som började toppen och slutade botten. Hoppade först en runda på 120 cm. Han var lite tjafsig i munnen på framhoppningen, men hoppade fint. Han tjafsade även på träningen i veckan, och det är något han inte brukar göra. Han raspades för bara några veckor sedan.. Kan det vara så att han har någon tand på G eller är han för gammal för det? I vilket fall som helst.. Inne på banan kändes han fin och vi gjorde en felfri runda. Han var inte i en bom och hoppade bra. Fick beröm från flera olika personer efteråt som tyckte att han hoppade så himla fint, någon sa att hon aldrig sett honom hoppa så bra.

Det var sedan dags för Marcos debut i 130 cm, och med tanke på dagens tidigare start så kändes det bra. Banan såg också bra ut och förutom någon trixig väg så var det fint. På framhoppningen kändes han bra, men eftersom han fått vänta i transporten ett tag så var han lite mattare än till 120 cm. På oxern på framhoppningen tog han i som bara den och hoppade jättestort. Aj aj..

Inne på banan började det på sämsta tänkbara sätt (eller nästan). Rev första hindret. Marco gillar ju inte att riva och gör det inte allt för ofta. River han en gång så blir han väldigt försiktig efteråt och både tvåan, trean och fyran tog han i väldigt på för att inte göra om det. När vi vänder upp på femman, en oxer, så står han emot i svängen och vi får ett mittemellan läge. Jag försöker ta tillbaka honom, men tappar energin och han stannar. Vänder bara runt och rider an på nytt varpå han tar i för kung och fosterland och nästan hoppar över hinderstöden.. Efter detta var den lite kluriga vägen på böjt spår in i trekombinationen. Den var snällt byggd med räcke, räcke, oxer. Dock orkade inte Marco mer här. Vi kom bra in, men på B-hindret smet han ut. Likadant en gång till. Hoppade ettan och återigen tog han i mycket mer än vad han behövde.

Han orkade helt enkelt inte med denna uppgift, vilket så klart kändes jättetråkigt efteråt, då han gjort många fina rundor i 120cm. Nu blev det snäppet större och han trodde att han behövde ta i mer än vad han egentligen behöver, och då fanns kraften inte där för att klara en hel bana. Nästa tävling går vi ner och hoppar 110 och 120 igen, och när han får gå in i 130 cm igen så får det nog bli direkt, så att han kommer till tävlingsplatsen och har all energi till den klassen och har sluppit stå och vänta i transporten.

Analyserade med Ewa som sa att om det till exempel varit Hedda som blivit trött och fått ta i mer än i vanliga fall så hade hon kämpat på ändå och kanske rivit några hinder istället, men Marco vill ju inte vara i bommarna, och då stannade han istället, eftersom kraften inte fanns där att trycka av.

Deppar lite, men nu får jag move on, träna vidare och komma tillbaka :) Riiiiiise like a Phoeniiiiix. Så, nu fick jag in vinnaren i ESC i detta inlägg också. Heja Conchita Wurst, en värdig vinnare. Grym låt (som borde få vara med i nästa Bond-film), grym röst och snyggast på scen ikväll! 


Läst 9008 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
09
2014

Jag är fortfarande lite krasslig, men det börjar bli bättre. Ridningen den här veckan har varit lite halvdan och jag har mest fokuserat på Marco medan mamma har varit snäll och motionerat Heddis. Tänk, vad hade jag gjort utan lilla mamma? När jag skulle hoppa Marco för Ewa så frågade mamma om hon inte kunde få följa med och hoppa Hedda. Det gick jättebra och Hedda tyckte nog det var superkul. Mamma planerar att hon och Hedda ska ut och tävla massa hoppning när jag reser bort i höst. 

Marco hoppade riktigt bra och på slutet fick han hoppa två lite högre hinder. Han flög över! Ibland känns han som en liten gummiboll :) Se video här nedan.





Idag är en lite konstig dag. Maui ska besiktigas i eftermiddag. Är man lite skrockfull, som jag är, så ska man väl inte skriva ut en sådan sak i förväg, men jag gör det ändå. Är blandade känslor och en del av mig vill så klart att hon ska gå kvar i hagen när jag kommer hem från jobbet ikväll. Det är ju ändå vår egna lilla bebis, och den gosigaste och mysigaste av alla hästarna i stallet. Samtidigt kan vi inte ha kvar henne bara för att. Hon får det roligare hos en lite mindre ryttare som kan fortsätta att utbilda henne och ut och ha skoj med henne. Jag har varit ute och sagt hej då till henne i hagen nu, men som sagt, vi får se hur besiktningen går.


Läst 8333 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
06
2014

Suck, jag är fortfarande sjuk. Fick till och med kasta in handduken igår och gå hem från jobbet. Jag som inte sjukanmält mig på nästan två år. Är hemma idag och eventuellt imorgon också, får se hur jag känner mig i eftermiddag. Hade behövt piggna till fort så att jag kan vara med på hoppträningen ikväll med Marco. Mirakelkur, någon? Ska göra lite mer te nu och ladda med nässpray så att jag kan sova en stund sedan. 



Otrivin Comp, bästa vännen när man är förkyld. Hade inte blivit mycket sömn annars..
 




Fattar inte vad det är med Marco och skor? Varje gång jag går ut och hälsar på honom i hagen så ska han äta upp dem. Shoeaholic!


Läst 8904 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
04
2014

Tidigt i morse åkte mamma och jag till Skultagården med Rivica bak i transporten och bilen laddad med snytpapper. Den här säsongen har hittills inte gått så bra för mamma och Rivica, då Rivica varit väldigt spänd och tittig inne på banorna. Mamma pratade för bara någon vecka sedan att sluta tävla eftersom det ändå bara gick skit. Skam den som ger sig, idag bjöd de på två riktigt fina ritter!

Först red de MsvC:2 och Rivica såg inte det minsta spänd ut. Nu börjar hennes travökningar bli riktigt fina och galoppen ser jättehärlig ut. Det blev 66,7% och när klassen var slut stod det att mamma och Rivica kommit 2:a. Det var prisutdelning och frid och fröjd. Nu på kvällen såg vi dock på Equipe att de hade räknat fel på en tjej, så hon hade tydligen haft högst procent, vilket gjorde att mamma och Rivica blev 3:a. Spelar så klart ingen roll för dem om de blir tvåa eller trea, men stackars hon som stod som segrare från början och till och med fick ta emot förstapriset på prisutdelningen..

Efteråt red mamma och Rivica även MsvC:1 och där gick det till och med ännu bättre. Rivica såg jättefin ut och där blev det hela 68,7%. Bra jobbat! Det var många kvar i klassen och på slutet skulle även de som red i lag rida, så mamma trodde inte att det skulle räcka till placering, men jodå, det blev en femteplats. Två fina ritter som gav fin utdelning. Grattis!

Här nedan är film från båda ritterna :)

 








Efter prisutdelningen, med fel färg på rosetten


Läst 8896 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
03
2014

Då var gräspremiären avklarad och Hedda kändes jättefin. Åkte ner till Falkenberg och hoppade en klass, 130cm Ackumulator. Banan var bra och underlaget också. Älskar att tävla på gräs med Hedda! Hon hoppade jättefint och försiktigt de sju första sprången. Ner till åttan, en oxer, så kom vi bra, men ett bakben var inte riktigt med och rullade ner frambommen. Satsade så klart på Jokerhindret och kom tyvärr nååågot nära, så den bommen föll också. Blev bara 17 poäng på det, men jag är supernöjd med rundan. Hon hoppade fint och det flöt på bra. Hade velat åka dit och hoppa imorgon igen, men då ska jag med mamma på dressyrtävling.

 




Förresten så gick det jättebra med Maui i förmiddags. Först red jag lite i skritt, trav och galopp och sedan fick tjejen prova henne. Hon red henne också i alla gångarter och vi satte upp en liten sockerbit som hon fick skutta över några gånger. Maui skötte sig fint som vanligt och de verkade gilla henne. Får se vad de säger när de hör av sig :)

Nu ska jag dricka lite mer te och fortsätta snyta ut delar av min hjärna (känns i alla fall så..), sedan sova. Blir tidigt imorgon då mamma har första start redan klockan nio. 


Läst 7464 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
03
2014

Har dragit på mig en jäkla förkylning. Skit också.. Jag som ska tävla idag, men det får gå ändå! Red markarbete på Marco igår och var helt slut efteråt, så mamma var snäll och tömkörde Hedda. Har sovit kasst i natt, men nu ska jag dra på mig ridkläderna och dricka en kopp te innan jag ska gå ut till stallet. Det kommer nämligen en tjej och tittar på Maui idag. Spännande! Får hoppas att hon är lika snäll som vanligt..

Här nedan är filmerna från grästräningen i torsdags, den första på Hedda och mig och den andra på mamma och Rivica.

 




Läst 6468 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
01
2014

I morse var det grästräning hos Ewa med Hedda. Mamma var också med och hoppade Rivica. Det gick lite blandat för oss båda. Hedda var laddad och tyckte det var superkul att få komma ut och hoppa på gräs. I början hoppade hon fint och försiktigt, sedan i mitten så blev hon för ivrig och pigg, och då glömde hon bort tassarna och både rev och var i och tallade. På slutet fick jag samlat ihop henne igen och då hoppade hon bäst. Avslutade även med att hoppa över deras vattengrav. Tjohooo, kul!

För mamma och Rivica var det lite likadant. Bra i början, knackigt i mitten, bra på slutet. Mamma låter gärna Rivica galoppera på och bli lång. Hon fångar inte upp energin, så när hon kommer fram till hindret blir hon liksom tom och hoppar antingen långt ifrån och flackt eller nära och lite kråka. Hon fick samla ihop henne och få mer tryck i henne, då hoppar hon bättre och det blir dessutom lättare att reglera avståndet fram till hindret. 

Pappa var snäll och följde med och filmade. Här är när Hedda skuttar över vattengraven. Resterande kommer!

 


Läst 6007 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.