Saras vardag
JUN
14
2014

I morse åkte mamma och jag till Strekered med Marco och Ratzia för att rida ut en lite längre runda. Jag red Marco och mamma fick rida Ratzia för första gången. Hon är lite "orolig" och går hela tiden med öronen spända framåt och frustar. Hon smyger sig fram när hon ser något som är lite läskigt, men stannar inte eller försöker vända, utan skrittar snällt på framåt. Marco var däremot jättefjantig idag och såg spöken överallt. Hoppade till för stenar, stubbar och allt möjligt, och då har han gått den här vägen hur många gånger som helst. Säkert påverkad av att Ratzia kikade på saker och ting, så då såg han plötsligt spöken i allt.

Vi red hela nya ridspåret bort, mest i skritt och trav. Vi gick sedan ner till sjön för att gå i svalka av dem lite. Ratzia har varit väldigt sjåpig med vattenpölar när vi ridit i Bunketorp och hela tiden velat gå på sidan, så detta skulle bli intressant. Marco har gått i sjön flera gånger, men då har alltid Hedda eller Rivica (som alltid går i utan tvekan) gått i först, så idag var han tveksam när han var den som skulle ta täten. Tur att jag är envis. Vi bråkade lite, men jag sa till honom att "vi går inte här ifrån förrän du gått i", och då plaskade han i. När han väl är i tycker han alltid att det är jätteroligt och skönt och drar hela mulen i vattnet och frustar och rör runt.

Mamma och Ratzia väntade vid kanten till Marco och jag gått ut en liten bit. Ratzia backade och gick åt sidan några gånger, men ganska snabbt tog hon mod till sig och travade till och med i vattnet. Riktigt duktig tjej!

 

Härligt att svalka benen lite 

Vi red sedan ridspåret tillbaka och galopperade upp för den långa backen och sedan blev det skritt och trav tillbaka. Ratzia var inte alls lika svettig som hon blivit de två tidigare uteritterna, och då red vi ändå längre och höll igång lite mer den här gången. 


Läst 7172 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
12
2014

Igår var jag som sagt på grästräning med Marco hos Ewa och Thomas och det var Thomas som fick vara mentor. Förutom en liten studsserie i helgen så hade Marco inte hoppat på drygt två veckor, så det skulle bli intressant att se vilket humör han var på. Han har bara hoppat ute på deras stora, fina gräsbana någon gång innan förra året, så där är han inte så hemma som i paddocken och ridhuset. Vi bestämde oss för att först hoppa fram på två hinder och sedan hoppa en runda på tio språng. Då blev det lite som på tävling, först framhoppningen på vanliga bomhinder och sedan hoppa lite mer spektakulära hinder. 

När vi började hoppa fram hade vi ett litet räcke med galoppbom innan och efter. Kändes bra och vi höjde successivt och gjorde sedan om till en oxer. Hoppade sedan banan och då låg hindren på cirka 110cm. Marco hoppade fint, låg på och var pigg, och det kändes bra. Linjen med räcket och sju galoppsprång ner till kombinationen fick vi konstig distans på (faaasen vad svår den linjen var, hade problem även med Rivica dagen innan), så där rev han inhoppet men tog sig ändå ut. Hoppade resterande hinder jättebra.

Thomas höjde sedan upp linjen med kombinationen så fick vi komma den igen och då fick vi åtta galoppsprång, men utan att det blev konstigt, och han hoppade försiktigt och fint. Han höjde sedan alla hinder så att de kanske låg på 120-125cm och så fick vi hoppa hela banan igen. Han hoppade jättefint

Det jag måste vara noga med är när vi vänder upp mot hindren att bogarna inte sticker iväg, speciellt i högersvängar. Jag måste träna upp mig själv och försöka bli mer liksidig.

Efteråt skulle vi bara hoppa fyra hinder till och eftersom jag var där själv och tränade så hade jag ingen som kunde filma. Fick be Thomas filma dessa sista språng så jag hade något material att titta på sedan. Känslan var väldigt bra, och det är kul att se efteråt på film också :)

 




En väldigt tråkig nyhet har jag också.. Gamla, fina Natalie springer nu på de evigt gröna ängarna. Hon fick svår kolik för någon vecka sedan och de kämpade och kämpade i flera timmar och till slut blev hon bra. I förrgår hände det tyvärr igen och gamla tanten gick inte att rädda.. :'(

Här kan ni läsa ett inlägg om bara Natalie som jag skrev när Titti precis tagit över henne http://www.hippson.se/blogs/SaraEkman/natalie.htm



Natalie med nyfödd Maui



Nu blir det galopp i det gröna varje dag..


Läst 9465 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
11
2014

Igår efter jobbet skyndade jag mig hem så åkte mamma och jag till Bunketorp med Hedda och Ratzia. Jag red Ratzia (har kommit på att jag ska kalla henne för Kajsa i tal nu, det ligger gött i munnen. Ratzia i text däremot.) och mamma Hedda. Det var jättemycket folk vid motionsspåren och på fotbollsplanerna på andra sidan vägen, så hon var precis som förra gången väldigt stissig när hon kom ur transporten och steppade omkring. Fick hoppa upp fort och rida in på ridspåren. Vi skrittade bara första slingan i skogen bort och vände sedan och travade lite tillbaka. Skulle nämligen på hoppträning efteråt med Rivica, så hann inte med någon längre tur.

Blev hoppträning på gräset hos Ewa med Rivica. Förra veckan hoppade jag henne på jaktbettet, eftersom det var första gången hon hoppade på cirka en månad. Då brukar hon vara lite mer på och stark, speciellt när det är utomhus på stor gräsbana. Hon fungerar bra på jaktbettet, men hennes hoppning blir lite sämre. Använder det oftast bara första gången när hon inte hoppat på länge och byter sedan tillbaka till ploppbettet, som jag hoppar henne på i vanliga fall. Igår hade dock mamma plockat bort ploppbettet, så fick ta vanligt tredelat. Hon blir lite i starkaste laget för mig då, men det fungerar ändå helt okej. Ska fixa ploppbettet till nästa vecka, det är precis lagom.

Hon hoppade bra, men blev som sagt lite för stark för mig vissa tillfällen så ibland blev det lite dragkamp, men tycker att det blev bättre ju mer vi red. Hade lite problem på en linje med räcke och sedan sju galoppsprång ner till en kombination. Det lutade neråt och då rumlade hon bara på, så då hade jag svårt att få tillbaka henne. Fick några dåliga distanser, men sedan bestämde jag mig för att efter räcket bromsa upp ordentligt och göra som en ny anridning in i kombinationen. Blev mycket bättre.

Har även varit och hoppa Marco på gräsbanan idag för Thomas, men det skriver jag om ikväll. Måste rusa till jobbet nu!!!

 





Läst 9479 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
08
2014

Idag åkte jag till Vänersborg med Hedda för att hoppa 125cm. Var anmäld till 135cm också, men eftersom hon hoppade så himla fint förra helgen i Gäsene så tyckte jag det räckte med en klass, och då 125cm för att inte gå på max hela tiden. Det var en tidshoppning och en rolig bana där man kunde välja olika vägar på flera ställen och även hade galoppsträckor. Kul! 

När vi red fram försökte jag tagga till själv, men jisses så trött jag var. Ni vet känslan när det känns som att ögonen ska slutas när som helst. Hade jag blundat hade jag nog slumrat till där på hästryggen. Nu undrar ni säkert vad jag sysslade med igår, men nej, jag somnade i vanlig ordning innan tolvslaget. Det som gjorde mig så trött är min gräsallergi. Trött, nyser ut halva hjärnan och ögon som kliar. Gotta love it!

Lyckades i alla fall hålla mig vaken och efter lite galopp piggnade jag till. Inne på banan var Hedda taggad för oss båda, så det var bara att visa vägen så skötte hon resten. Hon tyckte verkligen det var superkul! Vi var felfria över hinder och fick med oss en fin, blå rosett hem :)

 






När vi kom hem gjorde mamma och jag i ordning Rivica och Ratzia och lastade in dem i transporten och åkte bort till Bunketorp för att rida ut en liten tur. När vi lastade ur på parkeringen var Ratzia lite stissig. Mycket trafik (bilar och motorcyklar) och annat att titta på. Inget hon är van vid. När jag hade hoppat upp lugnade hon sig lite och vi red in på ridspåren. Fastän hon aldrig gått där innan skulle hon bestämt skritta på först. Allt gick bra och vi såg folk som motionerade på motionsspåren och golfare ute på banorna. Det enda hon inte gillade där ute i skogen var vattenpölar. Det märkte jag även i paddocken igår, där det är en stor pöl, att hon inte vill gå i. Sådan var Marco också i början när jag red ut, men det är bara att träna bort och gå i varenda pöl som kommer i ens väg. Vi red i både skritt, trav och lite galopp. En lagom vända nu i början. Ratzia jättesvett när vi var klara. Rivica torr som en öken. Dröjer nog inte länge innan Ratzia får upp flåset också. Funderar förresten på att ge henne ett smeknamn, är så jobbigt att säga Ratzia hela tiden. Förslag, någon?

 

Marco longerade jag på kvällen med equiband. Hade en studs med två hinder som han fick leka över ett par gånger. 


Läst 10139 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
07
2014

Idag hände som sagt en spännande grej. Mamma och jag åkte i morse ner till Ängelholm för att hämta en häst, Ratzia. Ratzia är ett sexårigt sto efter Cartier (som är efter Contender) och morfar är Irco Mena. Även om hon är sex år så har hon inte gjort något speciellt. Förra året var hon på en tävling, 90 cm, men sedan i oktober har hon bara gått i hage och käkat gräs. Vi har inte köpt henne, utan ska låna henne och försöka få henne i form igen och träna och tävla. Hennes ägare är nämligen skadad och kan inte rida, men eftersom det är hennes egna uppfödning (den sista hon har kvar efter ett helt gäng) så vill hon inte sälja henne då hon eventuellt vill ta föl på henne i framtiden.

Eftersom vi sålde Maui som vi tyckte var lite för liten så ville vi ha en ny unghäst att jobba med, och eftersom pengar inte växer på träd så känns det kul att få förtroendet att låna Ratzia. Jag var nere och provred för några veckor sedan, men med tanke på att hon inte är riden sedan oktober och väger typ 100kg för mycket så red jag bara en kort stund och hoppade inget. Jag har alltså ingen aning om hur hon hoppar, så detta blir helt klart spännande. Kändes i alla fall som hon var positiv och arbetsvillig!

Hon stod som ett ljus hela vägen hem i transporten och jag red även en liten stund på henne i paddocken på eftermiddagen. Red lite i både skritt, trav och galopp, men inte så länge då kondisen inte är den bästa. Ändå känns det som att hon har motor och vill jobba på. Nu blir det alltså några veckor med projekt banta och komma i form, bygga muskler och få upp konditionen. Beach 2014 gäller inte bara mig längre ;)

Har satt ihop en liten filmsnutt från ridningen idag, kan vara kul att jämföra och förhoppningsvis se skillnad om ett tag. Här är en bild också!

 

 


Läst 11331 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
06
2014

Igår åkte jag bort till Bunketorp för att intervallträna och klättra med Hedda. Det var jättekvavt och Hedda blev riktigt svettig och det vita skummet mellan benen bara rann. Dessutom var hon lite på tårna och rutinerade damen lekte lite busig unghäst. Vet inte hur många gånger vi ridit upp och ned för galoppbacken, men igår skulle hon vara lite tittig vid en gran i slutet på backen och galoppera så långt åt sidan hon kunde från den och sedan gasa på järnet så fort vi passerat. 

Efter skogen blev det markarbete med Marco. Oj, så mycket jobb jag har med honom nu. Är så klart alltid jobb och saker man behöver träna och förbättra, men nu är vi inne i en period där det är mycket som händer och behöver tränas på. Han är så himla rörlig och vig och som ni har sett på vissa videos kan han verkligen vända ut och in på sig själv. Går jättefint att böja åt båda håll, rida öppna, sluta, skänkelvikningar m.m. Men att rida rakt. DET är det svårast av allt. Den där lilla rumpan har jag inte mycket koll på nuförtiden, men det är det vi tränar på. Klämmer jag minsta lilla med t.ex. höger skänkel så åker rumpan till vänster, och jag är inte med på att stoppa upp med andra skänkeln. Mycket hula hula dans i våra ridpass för tillfället. Bara träna till det blir bättre!

I morse åkte mamma och jag till Strekered med Hedda och Marco. Först red vi nya ridspåret bort, mamma red först med Hedda och jag lyckades hålla Marco i schack en bit bakom i galopp utan att han brallade iväg. Vände sedan och tog galopp upp för långa backen tillbaka, den här gången fick Marco gå först och gasa på. Snabba Hedda flåsade oss dock i nacken, hon är som en raket och gillar inte att galoppera bakom. Mamma hade fullt sjå att hålla henne på ridspåret. När vi hade ridit ridspåret tillbaka tog vi en ganska lång och brant klätterbacke som avslutning. 

Nu på kvällen var mamma och tävlade dressyr med Rivica. De startade LA:3 och fick drygt 70% vilket gav dem en tredjeplats. Mycket bra! Här nedan är förresten filmen från Rivicas hoppträning i tisdags. Det gick som sagt lite sisådär, men nu ska vi komma igång och träna ordentligt.

Imorgon händer en spännande sak (hoppas jag)!



Läst 8261 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
04
2014

Började med att rida dressyr på Hedda i paddocken i morse och efteråt åkte jag till skogen med Marco. Red först i galoppbacken några gånger i skritt, trav och galopp och skrittade sedan bort till en brantare backe och klättrade upp och ner tre gånger för den. Var väldigt kvavt ute och Marco blev svett, men kändes ändå som att han hade mycket energi.

Imorgon blir det tvärtom. Intervaller i backen och klättra med Hedda, markarbete med Marco!

Här är några bilder från tävlingen i Gäsene i helgen som är fotade av Annki Modig :)



130cm

 

140cm

 

140cm

 

140cm

 



Här är filmen från 130cm där Hedda var dubbelnolla. Så fin :)


Läst 8021 ggr Kommentarer Kommentera

Har fått så mycket grattis i och med helgens tävling, både IRL och här på nätet. Så himla kul, jag blir jätteglad när andra tycker att det är kul när det går bra för mig. Sedan finns det alltid en liten (ytterst liten som tur är) grupp människor som har svårt att unna andra framgång, men det är bara att försöka ignorera. Så trist bara när det ska vara "vänner".. Själv tycker jag bara det är roligt när det går bra för vänner och bekanta och andra som man känner till :)

Idag gjorde mamma och jag ett hästbyte. Hon tog Marco på dressyrlektion för Eva och jag tog Rivica på hoppträning för andra Ewa. Mamma var kritisk och tyckte att Marco var ofokuserad och skulle hålla koll på andra hästar m.m. och att han var oliksidig. Hon har blivit bortskämd med Rivica som jobbar på så bra. Skämt å sido, jag har mycket att jobba på med Marco. Ska träna för Thomas nästa vecka, då blir det ord och inga visor. Var ett tag sedan sist, jag behöver hitta tillbaka till hur jag red honom då. Har legat på latsidan och bara jamsat runt tror jag.

För Rivica blev det hoppträning på gräset. Hon har inte hoppat på cirka en månad, förutom några språng jag tog i slutet på förra veckan i paddocken. Hon ska åka med till Björbäck i slutet på juni, så nu måste vi börja träna och komma i form igen. Blir ofta att hon bara hoppar i perioder, innan jag ska tävla henne. Hade behövt hoppa lite mer regelbundet så att vi inte behöver börja om från början varje gång, men är svårt att få till när jag har de andra två och mamma har sina dressyrträningar och tävlingar. Nåja, får försöka pussla ihop det.

Rivica verkade tycka det var kul i alla fall och det gick helt okej. Vissa språng var fina, andra okej och några gånger rev hon då jag inte riktigt orkade få tillbaka henne. Vi får ligga i hårdträning nu. Håller på att ladda upp videon från kvällens träning, här är så länge några språng från paddocken förra veckan!

 


Läst 7605 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
03
2014

I söndags när vi åkte hem från tävlingen så stannade vi och hälsade på lilla Maui på vägen. När vi körde förbi deras stora gräshage på stora vägen så körde vi långsamt för att se var vi skulle svänga in. Vi såg Maui i hagen, och hon såg oss. Hon tittade upp när bilen och transporten rullade förbi på vägen och jag är 100% säker att hon kände igen ekipaget. Jag drog ner bilrutan och innan jag hann ropa på henne så gnäggade hon och när jag ropade tillbaka så började hon springa efter transporten. Då blev man alldeles lycklig i mammahjärtat, för det är ju min lilla bebis!

Vi körde in på gårdsplanen och gick in i hagen och gosade lite med Mausan. Hon och hennes nya vän verkade trivas jättebra ihop i hagen.

Förresten, det jag skrev om att Maui måste känt igen bilen och transporten, det är väl ändå lite häftigt? Det är precis likadant med Hedda. Alltid när mamma är ute och kör med transporten och jag är hemma med Hedda så hör hon långt innan mig när de ska svänga upp på vår uppfart. Då gnäggar hon alltid och några sekunder senare ser jag hur bilen och transporten svänger in genom granhäcken och kör upp för backen. Det måste vara att de känner igen ljudet av just det ekipaget, eller? Med tanke på att hon gnäggar innan hon ens ser dem. Hur det än ligger till så är det rätt häftigt tycker jag :) När jag kommer hem från jobbet, eller var jag nu har varit, med min lille blå bil så gnäggar hon alltid också, fast då när vi nästan kommit upp för backen och hon ser bilen. Då är det som att hon vet att det är jag som kommer, för när det kommer andra bilar bryr hon sig inte. Min lilla Heddis!



Lilla Mauiskruttan



Mamma och Maui

 

Nosa lite på skorna 


Läst 7341 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
01
2014

Vilken grym tävlingsdag det blev! Åkte till Gäsene med Hedda för att hoppa 130cm och även testa på 140cm igen. Hedda och jag har startat två stycken 140cm tidigare. Den senaste var för exakt två år sedan, också i Gäsene. Debuten var hösten innan. Så ja, det var ett tag sedan sist, dels pga skada och dels att vi inte kommit tillbaka dit riktigt och varit redo. Nu var det dags igen.

Först var det som sagt 130cm, bedömning A:0/C, alltså att rivningarna i omhoppningen görs om till tid. Hedda kändes jättefin och gjorde både en felfri grundomgång och omhoppning. Det fanns ett ställe där man kunde chansa och vända innanför, men jag valde att rida runt. Tiden räckte alltså inte till placering, men hon hoppade kanon.

Laddade sedan om till 140cm, som var Winning Round. Min plan var bara att gå in och försöka göra en runda med bra flyt, förhoppningsvis inte med allt för många rivningar, hehe. Något som var väldigt skönt var att när jag gick banan så tyckte jag att hindren var stora och det var något trixig väg, men det kändes inte omöjligt. Innan har jag varit spynervös när det kommit upp på den här höjden och det är egentligen först i år som jag vant mig vid 130cm och inte tycker det är högt längre. Trodde att jag skulle vara jättenervös inför 140cm, men jag kände mig lugn och tänkte bara att om det inte känns bra så är det ju bara att utgå.

Hedda och jag red på slutet och då var det hittills bara en felfri. Trekombinationen ställde till det för många. Man vände först tillbaka och hoppade en rätt stor oxer, sedan var det ganska så tvärt in i trekombinationen med oxer in.

Hedda var som vanligt pigg och positiv och kämpade och gjorde sitt bästa. I trekombinationen rev vi oxern in, vi kom något nära och hon var inte tillräckligt kvick upp. Resterande hinder felfritt! Jag var såååå nöjd och glad när vi kom i mål. Visst, hon var i några hinder, men hon nuddade dem på rätt sätt som tur var så att de låg kvar. Kändes jättebra!

När jag gick ut från banan sa de att vi var snabbaste fyrfelaren, så vi låg tvåa av tre stycken som skulle gå vidare till Winning Round. Jag hade inte en tanke på tempot, men Hedda är ju snabb och vi brukar ha en bra grundgalopp. Ryttarna efteråt rev också och hade sämre tid, så det visade sig att vi blev klara för omhoppning, och där med hade säkrat en placering!! TJOHOOOO!!!! Placering i 140cm!!!!! Inte riktigt vad jag hade räknat med i morse när vi satte oss i bilen och styrde mot tävlingen.

Eftersom jag visste att vi skulle bli sämst trea och Hedda gått både 130 och 140 så tänkte jag att vi går in och hoppar och så ser jag vad hon orkar med. I omhoppningen rev vi andra hindret, en oxer där hon rev bakbommen, så då hoppade vi bara tvåkombinationen som var efteråt och sedan valde jag att utgå. Ryttaren före hade gjort en felfri omhoppning och hon som skulle gå ut sist var den enda med noll fel med sig och hennes häst såg så säker ut så misstänkte att den inte skulle riva. Kändes onödigt att hoppa fler språng när det redan var klart och hon varit så fin hela dagen.

Jag är supernöjd med dagen och hade hoppats på att knipa en placering. Blev inte i den klassen jag hade trott, utan bättre upp! Bästa lilla Hedda, gör alltid sitt bästa och kämpar på! :)








Film från 140cm. Grundomgång, omhoppning och prisutdelning. Film från 130cm kommer!


Läst 7210 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.