Saras vardag
JUL
31
2014

Igår hoppade jag clear-round med Ratzia igen. Förra veckan hoppade vi en runda på 60cm och igår en runda på 70cm. Förra veckan blev hon lite orolig när jag satt upp och skulle skritta till framridningen, men igår gick hon snällt och vi skrittade även på deras lilla skogsslinga på vägen dit. Hon skötte sig jättefint på framridningen och framhoppningen och hoppade lugnt. Hon har nämligen i veckan varit väldigt, väldigt pigg och stark. Märks att kondisen och styrkan blir bättre.. Men som sagt, kändes lugnare igår när vi hoppade fram och hon lyssnade bra.

Gick in på banan när det var två stycken före, för att visa henne runt och visa några vägar. Var lite svårare mot förra veckan, med två stycken ganska skarpa svängar (i alla fall för en ung och grön häst) och igår hade de även lagt in vattenmatta. Det har vi inte hoppat innan, men trodde inte att hon skulle reagera.

Plötsligt blev hon väldigt spänd och stissig när ryttaren innan oss hoppade. Jag vet inte varför eller vad hon blev rädd för, men hon började studsa runt och till och med ställde sig upp en gång och var helt uppe i varv. Mamma sa att det körde förbi en motorcykel då när hon blev så uppjagad, så kanske var det den hon reagerade på? Ingen aning..

Hon lugnade i alla fall ner sig snart och vi kunde starta. Förra veckan drog hon ju järnet mot första hindret, så jag var mer beredd och försökte hålla ett lugnt tempo när vi vände upp. Hon var väldigt taggad igår också, men lite lugnare och efter ettan drog hon inte iväg till tvåan, utan väntade. På trean taggade hon till igen och försökte dra iväg och sedan var det böjt spår ner till fyran där det blev lite studsigt. Så de fyra första hindren låg hon på lite väl mycket, sedan blev det mycket bättre flyt :) Synd att detta var sista clear-rounden för den här sommaren, men nu börjar unghästhoppningarna snart, så får träna så att vi eventuellt kan vara med på någon sådan.

 
Och ni kanske undrar hur det gick att transportera henne, med tanke på den helt böjda mellanväggen som Hedda fixade på morgonen? Eftersom goda råd var dyra och mellanväggen behövde bli rak pronto (ska iväg på tävling med två hästar) så fick egna idéer tas till.

En hästkraft böjde till den totalt. Flera hästkrafter tog det för att göra den rak igen. Nu är den som ny!

 


Läst 12681 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
30
2014

Hej. Igår åkte jag på hoppträning direkt efter jobbet med Rivica. Kände att vi behövde ett till genrep innan tävlingen. Hon var så stark och tung för mig på torsdagens träning. Kändes bara helt okej då, ville ha en till träning och försöka få en bättre känsla. Och så blev det! Tycker att det gick mycket bättre igår. Hade mer snurr på galoppen men utan att hon blev lång och framtung. Kändes bra, så nu hoppas jag att det går fint på tävlingen också.

Efter träningen åkte vi till restaurang Ester med farmor för att fira att hon har fyllt år. Som Thomas sa "ni har då alltid något att fira". Det är väl härligt det! :) Blev jättegod mat med både förrätt, varmrätt och dessert. Mums!

 Rivica på hoppträning igår


Tidigt i morse åkte mamma och jag till Bunketorp med Hedda och Marco för att bara skritta en lugn runda. När vi lastade hemma fick Hedda frispel och blev helt galen. Hon gick på transporten först och vi stängde bakom henne. Sedan gick Marco på och Hedda blev fullkomligt vaaansinnig. Jag vet inte vad som tog åt henne men hon började sparka bakut som en galning och slutade inte förrän Marco några sekunder senare backat ur transporten igen, helt förvirrad över vad som precis hände. Eftersom hon började sparka så fort han klivit in så vågade jag inte gå bakom och stänga bakom Marco, och det var nog bra det så att han lugnt kunde backa ut och inte få panik av att vara där inne med den galna surkärringen. 

Så fort Marco hade backat ut slutade hon. Hon måste verkligen hata honom samt vara dunderbrunstig, för när hon åker med något av stona så gör hon aldrig så. Och hon har aldrig fått något sådant här ryck innan. Då har hon lyft ett bakben och kickat i dörren en gång, sedan har det varit bra. Idag var det sparkar som förmodligen väckte hela grannskapet. 

Mamma fick sedan stå framme i transporten och hålla i Hedda medan Marco gick på och sätta fast honom. Åkte sedan bort till skogen och då var det helt lugnt. Skrittade vår runda och när vi skulle lasta och åka hem gjorde vi likadant och då gick det också bra. När vi nästan är hemma dock får hon ett frispel igen. På en helt vanlig raksträcka, och eftersom båda hästarna satt fast så kunde Marco inte ha retat henne. Men hon börjar sparka som en galning igen och slutar inte, så vi fick köra in till kanten och jag fick rusa bak till transporten och hoppa in. Hedda var helt uppjagad men slutade sparka när jag klev in till henne. Hon hade lagt hela sin tyngd mot mellanväggen, så nu är den helt böjd. Tur att stackars Marco inte blev klämd och att han stod helt lugnt och inte fick panik.

Jag förstår inte alls varför hon var så galen idag. Det har hon som sagt inte varit innan, och det kan inte ha varit några insekter. Såg inte en enda så tidigt på morgonen. Ja ja, får hoppas att hon bara hade en riktigt dålig PMS-dag.. För några år sedan gav vi henne hokuspokuspiller för att hon var så grinig. Kanske borde börja med det igen.. Hon är ju väldigt sur mot andra hästar när det kommer till hage, box och transport. Det är därför hon inte står inne i stallet utan har sin utebox. Står hon inne i stallet sparkar hon sönder väggarna och är fly förbannad på grannen hela tiden. Likadant får hon bara gå i hage tillsammans med andra när det är stor yta, annars står hon bara och skriker och viftar med frambenen i ett hörn. Däremot är hon ALDRIG sur på andra hästar när man rider. Hon har aldrig sparkat mot någon annan häst på tävling eller träning eller ute i skogen. Man kan rida in i rumpan på henne och hon lägger max öronen bakåt, men sparkar aldrig. Då är hon fokuserad på annat och aktiveras..


Läst 13481 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
28
2014

Hej! Har haft fullt upp hela helgen. Har ridit ut, ridit markarbete, hoppat lite. Ja, lite gott och blandat har det blivit med hästarna. Och värmen håller i sig, så har mest blivit ridning antingen tidigt på morgonen eller senare på kvällen. I lördags kväll däremot kom världens åskoväder för en liten stund, men igår var det lika fint väder som innan.

Vi var förresten ute på Marstrand i lördags kväll för att fira att min morbror fyllt 60 år och att mormor fyller 85 om en vecka. Jättetrevligt! God mat och trevligt sällskap. Min kusin som bor på Hawaii och hennes man var med. Träffade dem på bröllopet för några veckor sedan, men innan dess var det ett par år sedan sist. Ska bli så himla kul nu när vi åker dit i september och får träffa dem lite mer. De jobbar som surfinginstruktörer, så de ska försöka lära oss. Måste träna upp mina mag- och ryggmuskler innan dess, är tydligen helt sjukt jobbigt att ligga där ute och paddla och invänta vågorna.

Idag jobbar jag hela dagen och har hästledigt. De brukar få vila på måndagarna, men eftersom min moster är här så ville hon rida, så mamma och hon var ute och red i skogen i morse.

Här nedan är film från Rivicas hoppträning förra veckan.

 


Mumsiga efterrätter från i lördags :)


Läst 13494 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
25
2014

Igår var jag på hoppträning på morgonen med Marco och Rivica borta hos Ewa. Suuupervarmt, och det märktes att hästarna var påverkade. Började med Marco, och Rivica blev helt förtvivlad när han gick iväg, så hon fick låna en box hos Ewa. Höll på att välta transporten.. Marco svarade ibland när hon gnäggade när jag värmde upp honom ute på gräset och var något spänd, men när vi väl började hoppa så fokuserade han på det och kunde inte bry sig mindre om henne.

I början hade han mycket energi och hoppade fina språng, men på slutet märktes det att värmen tog på honom och han kändes mattare. Han blev då väldigt stark, eftersom han la sig i handen och inte riktigt orkade bära sig. Rev några räcken, så sänkte ner och lät honom bara hoppa ett lägre räcke så att det skulle kännas enkelt. Filmen nedan är på honom. Mycket nöjd!

 
Marco fick sedan spolas av och låna en box medan jag hoppade Rivica. Det jobbiga med henne är att hon går och gnäggar och inte fokuserar 100% när en av de andra hästarna är med. Som jag skrev så skiter Marco i den andra hästen så fort han får börja hoppa, och det är likadant med Hedda, hon kan gnägga när man rider fram men när hoppningen börjar är det fullt fokus på det. Rivica släpper aldrig riktigt helt att den andra hästen är någonstans i närheten. 

Tyckte ändå att hon hoppade bra och lyssnade helt okej ändå. Blev också lite trött på grund av värmen mot slutet, men kämpade på bra. Film på hennes träning kommer! 


Läst 13780 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
23
2014

Ikväll var jag på pay & jump på Kungsbacka med Ratzia för första gången. Mycket spännande! :) Hon gick på transporten direkt här hemma och skötte sig bra när vi lastade ur. När jag skulle skritta bort till framridningen mellan alla stallar och maneger så blev hon väldigt orolig och tittig. Mamma fick leda henne mellan två byggnader och sedan kunde vi skritta resten själva. Var väldigt mycket nytt att titta på.

Inne i framridningsmanegen var det många unga och gröna hästar, men med rutinerade ryttare. De flesta hästarna var lite på tårna, men det blev aldrig något kaos. Ratzia var lite orolig i början när de kom hästar i trav eller galopp bakifrån, men hon slappnade av fort och slutade bry sig. Travade över lilla tre gånger och hoppade räcket och oxern i galopp två gånger var. Hur cool som helst!

Fick gå in på banan tidigt och rida omkring när några före oss hoppade. Kändes bra att få visa henne runt. Hon tyckte att hinderförrådet på ena kortsidan var lite läskigt och även en brunn på långsidan där publiken är. Kommer ihåg när Marco var fyra och skulle tävla en gång på Kungsbacka. Då var första hindret precis vid den brunnen, och han var jättefjantig och tyckte den var livsfarlig. Kom knappt igenom starten men fick till slut övertalat honom och han gjorde en felfri runda.

Hoppade 60cm med Ratzia idag, en runda. När jag vände upp mot första hindret hade vi galopp och jag tänkte att jag skulle hålla om med benen och rama in henne ordentligt. Hon har ju varit lite småtittig när hon hoppat nya hinder första språnget. Inte så att hon har stannat, men liksom tittat till lite. Jag blev riktigt paff när vi vände upp på oxern och hon taggade järnet och drog iväg över hindret. Inte riktigt vad jag hade väntat mig! Öronen spikrakt fram i jakt på nästa hinder. Försökte bromsa upp henne till tvåan, ett räcke, men gick lite fort även där. Sedan blev det lite mer sansat och hon hoppade resten av banan kanonfint. Jättetaggad och med hela tiden!

Sista hindret var en kombination med två galoppsprång. Den var frivillig. Jag tänkte att vi skulle hoppa den om hon kändes framme och positiv, vilket hon verkligen gjorde, så den styrde vi givetvis på. Inga problem!

Det blev alltså en felfri runda och jisses så pigg och glad hon var. Jag vet ju att hon har motor och tycker det är skoj när vi har hoppat, men idag kändes hon verkligen exalterad. Superkul! :)

Film här nedan, of course!

 
Tycker hon visar trevliga framben hittills :)


Läst 14691 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
22
2014

Igår vilade hästarna, men jag själv fick bekänna färg. Medan mamma gick elljusspåret, 2,5km, så sprang pappa och jag 3,5km. Klockan var runt nio på kvällen och det var varmt som satan. När jag kom i mål såg det ut som jag tagit mig ett dopp. Sååå svett.. Jag måste ha grymt dålig kondis som känner mig mer död än levande efter 3,5 kilometers jogg. Har i alla fall varit ute i motionsspåren tre gånger på en vecka nu, så förhoppningsvis ska den förbättras. Är alltid noga med hur hästarna ska förbättra konditionen och bli starkare. Sedan går jag in och lägger mig på soffan, dricker några glas mjölk (önskar mig en kossa i julklapp, älskar mjölk), äter ett gäng karameller. Slöar. Får bli ändring på det nu. Jag måste också komma i form. Igen. Tränade på som bara den för cirka två år sedan. Hade till och med lite synliga muskler. Slackade av totalt, men nu känner jag mig motiverad igen :)

Förresten verkar det som att silvret hjälper på Marcos svans. När jag gjorde i ordning honom idag så såg den jättefin ut. Såg inte ut som att han hade skrubbat den någonting. Grymt! Jag red markarbete med honom i paddocken på kvällskvisten och jobbade lite med travbommarna. Vi var båda rätt svettiga efter 30 minuter. Gjorde sedan i ordning Hedda och red även henne i paddocken samtidigt som mamma red Ratzia. Lät henne skritta fram länge och red henne sedan i både trav och galopp. Mest på raka spår, men in på volten något varv här och där. Hon tycker det är kul att få springa igen och inte bara lufsa omkring i skritt.

Brukar träna hoppning på tisdagar, men var ingen träning idag, så blir istället privatlektion på torsdag med både Rivica och Marco. Snart dags för meeting igen! :) Här nedan är film från Rivicas sista runda i Björbäck, när hon hoppade 115cm. Tyckte hon kändes jättebra!

 


Marco i sjön i helgen :)Zebran :)


Läst 12752 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
20
2014

Till att börja med - tack för alla tips till Marcos kliande svans. Hade inte räknat med så många kommentarer, både här och på Facebook. Oftast när jag ställer en fråga här i bloggen eller vill ha tips om något så kanske det plingar in en eller två kommentarer, haha. Nu blev det nästan svårt att välja vad jag ska prova, eftersom det var så många olika förslag. Har i alla fall börjat med att badda med kolloidalt silver, eftersom jag har en sådan flaska hemma (ett MÅSTE hemma i stallet, mirakel på sår). Får hoppas det hjälper, annars har jag nu mängder med produkt- och husmorstips. Tack!

Både igår och idag har mamma och jag varit ute i skogen och ridit på Marco och Ratzia. Igår red vi nya ridspåret fram och tillbaka och tog den långa galoppbacken två gånger. Blev mycket hålligång :) Idag tog vi det lite lugnare. Red grusvägen bort i skritt och trav till sjön. Gick i lät dem svalka sig en stund. Red sedan nya ridspåret tillbaka och galopperade upp för långa backen och sedan blev det skritt och trav tillbaka :)

 

På grusvägen

 

I sjön 

Hedda red jag i paddocken sent igår kväll. Är så himla varmt om dagarna nu så försöker rida antingen på morgonen eller sent på kvällen. Svettas ihjäl annars! Pappa har varit ute och skrittat på henne två gånger till efter veterinärbesöket, men igår började jag trava henne. Lät henne skritta fram länge, jobbade henne sedan lite i skritten och lät henne sedan trava på raka spår några minuter i varje varv :)  

Var dessutom hurtig själv igår. Pappa och jag åkte bort till motionsspåren och tog en PW/jogg runt elljusspåret. Kändes som jag hade duschat när vi kom tillbaka till bilen. Sweat. Sweat everywhere!

 

Fia fick hänga med 


Läst 12700 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Tänkte höra med er om ni har något bra tips på antiklimedel? Marco skrubbar svansen nu på sommaren och jag behöver köpa någon ny salva. Använde Bio N'itch förra sommaren och även nu, men jag tycker tyvärr inte att den hjälper..

Här är filmen också från när jag hopptränade Ratzia för första gången tidigare i veckan. Hon var superduktig! Det regnade massor, så vi fick vara inne i manegen. Hon klev in snällt och skötte sig bra. Gnäggade och kändes lite "orolig" när vi skrittade omkring, men gjorde inget, och slappnade av ganska fort.

Började med att bara trava över en bom på marken, sedan travhoppade vi två små räcken åt båda håll och galopperade över en liten grind åt ena hållet. Hoppade sedan dessa tre hinder i följd i galopp två gånger. Blir lite korsgalopp ibland, eftersom hon inte är så stark än och behöver hjälp med balansen, men det kommer. Märks redan att hon har bättre kondis i alla fall, då hon inte alls var trött efter detta. Jag är jättenöjd och tyckte att hon skötte sig jättebra :) Ewa var också väldigt positiv och tyckte att det verkade lovande!

 


Läst 15704 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
16
2014

Hej. Var ett par dagar sedan jag bloggade. Var ju på fjällbröllop fredag till söndag och har haft fullt upp sedan jag kom hem. Bröllopet var helt fantastiskt fint och roligt! Fick massor av god mat, se vacker natur, umgås med roliga människor och på själva bröllopsdagen var det roliga lekar, en jättefin vigsel ute på fjället och grym bröllopsmiddag med massor av bra och roliga tal. Kan bara inte alla jag känner gå och gifta sig nu så jag får gå på bröllop titt som tätt???

 

Annars på hästfronten då?

Pappa har bestämt sig för att börja lära sig rida så att han kan hjälpa till att motionera hästarna så att vi kommer in tidigare från stallet. Han har både igår och idag varit ute och skrittat på Hedda i skogen. Heja!

 

På tal om Hedda så har hon varit på återbesök hos veterinären och blivit friskförklarad! Får nu trava och galoppera lite lätt och göra det i två veckor innan vi börjar jobba lite mer ordentligt och får börja hoppa. Tänker dock inte åka på någon tävling med henne förrän sent i höst, efter att jag kommit hem från semestern, så låter henne komma igång ordentligt innan hoppning.

På tal om hoppning så har Ratzia varit på sin första hopplektion nere hos Ewa och Thomas. Tränade för Ewa och Ratzia skötte sig exemplariskt. Film och mer text om detta kommer i ett eget inlägg.

 

På tal om inlägg så postade jag en bild på Marco och mig på min Twitter för ett tag sedan. En snubbe som målar hörde av sig och frågade om han kunde få måla av bilden. För all del, gör vad du vill. Här nedan är resultatet. Är det inte tjusigt, så säg?

 


Läst 13413 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
10
2014

Gick upp tidigt idag för att försöka hinna rida innan det blev riktigt varmt men fastän jag satt på Marco innan klockan åtta så var det superhett. Red honom i paddocken och hoppade igenom fem och en halvan några gånger. Han kändes fin, men lite matt pga värmen. Hedda skrittade jag ut på en runda.

Nu håller vi på och packar och förbereder inför imorgon. Vi ska börja bilresan till Åre klockan fyra imorgon bitti. Holy shit så tidigt! Kommer ta cirka 12 timmar att köra.. Tur att vi alla har körkort så vi kan turas om. Ska i alla fall bli väldigt kul med bröllop. Jag har bara varit på ett innan, när en av mina andra kusiner gifte sig. Då var det  hederligt bröllop i kyrkan. Nu blir det uppe på ett fjäll. Skoj! :)


Läst 14456 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.