Saras vardag
AUG
13
2014

I morse åkte jag ner till Thomas för lite träning med Marco. Tanken var att vi skulle hoppa lite, men vi fastnade med markarbetet och tog bara några få språng på slutet ;) Jag började att rida och han kändes jättebra i traven! Sedan kom det svåra. Avsaktningen till skritten! Då börjar han takta och steppa åt sidan och greja. Fastän jag då "ger upp" själv och släpper på tygeln för att bara få honom att skritta på fram så "fortsätter han mucka", som Thomas uttrycker det. Där är han alltså lite skarp, men vi kom överrens om att inte lägga så mycket energi på det, utan fokusera på trav och galopp, eftersom det är det viktigaste, och självklart försöka med skritten, men låser det sig så är det bättre att antingen börja trava/galoppera igen eller bara skritta på lång tygel under en liten paus. 

Thomas hoppade upp och red lite och tyckte faktiskt att han kändes bättre och mer framme mot förra veckan. Jag kände också skillnaden, bara mot igår så tycker jag att galoppen kändes mycket bättre! Så även om han muckade och fjantade runt i skritten så var det skönt att känna att det gick bättre i gångarten som är viktigast för oss när vi ska hoppa :)

Så det blev som sagt väldigt mycket fokus på marken idag och jag tyckte att det räckte att bara hoppa igenom serien i mitten som jag hoppade med Rivica igår. Hoppade igenom den cirka fyra, fem gånger, på lagom höjd. Kändes bra :)

Pratade förresten med Ewa igår och med Thomas idag om betäckning. Jag är nämligen väldigt inne på att betäcka Hedda till våren. Jag har länge sagt att jag vill ha en fölis efter henne och nu känns det som att tiden är rätt. Hingsten jag vill ha tyckte båda var ett superbra val! Finns ju hur många fina som helst, men kan ni gissa vilken? Ni får svar snart!

 


Läst 6019 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
12
2014

Idag när jag kom hem från jobbet skyndade jag mig in och bytte kläder för att hinna ut och rida på Marco innan hoppträningen. Red ett kort, men intensivt, "Thomas-pass" i paddocken. Började bra i skritten, han tog stöd i bettet och skrittade på bra framåt. Likadant i traven så gick han på fram bra och jag hade ordentligt stöd och när jag lättade lite då och då så låg han kvar. I galoppen är det svårare. Klarar bara av ett, max två, varv innan det blir för jobbigt och han smyger ur form. Blir många övergångar där. Han protesterade en del när vi saktade av från galoppen och skulle skritta. Då vill jag direkt att han ska skritta på framåt och ta stöd i bettet igen, precis som när vi skrittade innan traven och galoppen, men eftersom han var taggad samtidigt som han började bli lite trött så försökte han slingra sig genom att steppa omkring i sidled..

Det blev Rivica som fick åka på hoppträning för Ewa ikväll. Började med en liten serie med travbom, kub, ett galoppsprång grind, två galoppsprång oxer. Hon kändes lite ouppmärksam de första gångerna, men sedan hittade hon fokus och hoppade fint. 

Hade sedan på ena långsidan en kub och fem galoppsprång fram till en oxer och på andra sidan två räcken med fem galoppsprång emellan. Hon hoppade jättefint på långsidan med oxern och även på den med räckena, men hade lite svårt att få henne helt rak fram till första räcket, då hon sköt ut bogen i svängen.

Är nöjd med träningen och tycker att Rivica hoppade bra! Film nedan.

 







Dimarco, 120cm, ut ur ena tvåkombinationen

 

Dimarco, 120cm, omhoppning

 

Rivica, 120cm, Ackumulatorhoppning 


Läst 6515 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
10
2014

70%

Åh, vad jag längtar till mamma och pappa kommer hem imorgon kväll. Det är äna jobbigt att hålla igång fyra hästar samtidigt som man jobbar. Respekt till de som jobbar heltid och samtidigt hinner med flera hästar. Varje dag, hela året. För mig räcker det med en vecka ;) Igår fick jag i alla fall hjälp av Titti. Vi åkte till skogen tidigt på morgonen och red ut en runda med Hedda och Rivica. Skönt att komma ut så tidigt när det var lugnt och stilla.

Skulle berätta om lektionen för Thomas också. Det gick över förväntan! Jag tycker att jag har haft svårt att spänna bågen och verkligen få ihop honom i tävlingstempo, eller ha honom ärligt framme överhuvudtaget. Då blir det istället att jag släpper handen och ökar på tempot, men då försvinner ju energin och han blir längre och språnget blir inte lika bra.

Jag vet att Thomas har velat rida och känna på honom när jag tränat för honom tidigare, men det har aldrig blivit av. Den här gången fick Thomas börja med att rida och på slutet fick jag sitta upp. Superbra när jag kunde stå på backen och se hur han red honom och fick massor av power i honom, för att sedan sitta upp och känna själv och då kunde  Thomas ge mig bättre tips och råd eftersom han visste hur han var att rida.

Jag var lite nervös hur Marco skulle reagera när Thomas red, i och med att han skulle komma åt honom bättre och rida med mer press, men han skötte sig jättebra. Inga bocksprång eller sparkar i protest.

Thomas tyckte dessutom att jag ändå kommit en bra bit på väg och gav omdömet 70% välriden häst. Det var ju riktigt bra, så petig och kritisk som han är!! Haha, jag hade nästan förväntat mig innan att han skulle ge oss tävlingsförbud och tycka att han var vedervärdig på marken. Bara för att vi har hoppat felfria rundor ute på tävling så behöver ju hästen inte vara välriden, men thank God så fick vi gott betyg. Thomas trodde att vi skulle vara på 100% om en till två månader om jag verkligen arbetar intensivt med detta nu, att få honom ordentligt fram till bettet och hålla ett lite högre tempo nu i början. Kommer att ta fler markarbetslektioner för honom. Tror nog att det kommer ta lite länrge tid i och med att jag reser bort snart, men är så taggad inför den här hösten och vintern och förhoppningsvis märka skillnad.

Här är bara en liten snutt när Thomas galopperar. Vi ska jobba korta, intensiva pass och inte sitta och galoppera runt för länge, utan jag ska fatta galopp och ha honom väl framme och med mycket energi, och sedan bryta av och pausa INNAN det blir för jobbigt för antingen mig eller Marco. Kass på att förklara som vanligt, men nu vet jag i alla fall hur jag ska gå tillväga :)

 




Fredrik och jag hade förresten två kompisar hemma igår på kvällen för lite middag, och vi spelade in en liten video när vi förberedde efterrätten. Har ni sett videon på den norske lille killen "Erre herre er party?". Jag älskar den videon, så jag körde min egna lilla miniversion, i ridkläder och allt.

 


Läst 8366 ggr Kommentarer Kommentera

Nu har Vivi skrivit ett inlägg på sin egna blogg om Bodybalance för hästar, där hon inte bara med text beskriver, utan också med flera olika videos visar. Marco och Hedda fick agera modeller, vilket de gjorde utmärkt :)

Läs inlägget HÄR! Mycket intressant som vanligt när Vivi knappar på tangenterna.

En liten print screen här nedan bara från inlägget:



Jag var borta hos Thomas idag på morgonen med Marco för att få hjälp med markarbetet och verkligen få honom att ta stöd på bettet och bjuda ärligt framåt. Jag vill kunna spänna bågen mer och Thomas är ju proffs på det där, enligt mig. Perfektionisten himself! Jag skriver mer om det ikväll eller imorgon, ögonen går i kors nu.


Läst 10879 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
06
2014

Mamma och pappa åkte till Gran Canaria i måndags, så nu har jag hand om stallet och hästarna själv i en vecka. Sova, äta, jobba, rida + posta något blogginlägg mellan varven :) 

Vivi var här i morse och gav Marco BioLight och massage. Det var han förtjänt av efter helgens meeting tycker jag. Hon tyckte som vanligt att han kändes jättefin. Han behöver egentligen inte BioLight mer än kanske två, tre gånger per år, men det fick bli han som fick idag ändå då Hedda går lite på halvfart för tillfället. Han tyckte bara det var skönt och ställde sig och stretchade några gånger på stallgången :)

Efteråt tog vi först upp Marco i paddocken och sedan Hedda. Vivi ville att jag skulle filma när hon testade lite saker med dem. Hon hade en typ longerlina, fast lite tyngre och kortare, som hon hade hästarna i. Hon longerade inte som vanligt, utan hade dem närmre sig och testade deras balans, tittade så att de spårade, stretchade osv. Hon tyckte att både Marco och Hedda var superduktiga och liksidiga, så det var kul att höra. Marco misstänkte jag skulle göra detta bra och visa god balans, liksidighet (är det ens ett ord?) och rörlighet, vilket han gjorde. Hedda däremot trodde jag skulle få lite mer "kritik", men Vivi tyckte att hon var klockren och stretchade fint och var liksidig. Jättekul att höra!

Vivi kommer nog att skriva om detta och lägga ut filmsnuttar på sin blogg snart, så då postar jag det här. Jag är så kass på att förklara, så vad det hela gick ut på blir nog lite tydligare med hennes ord.



En bild på Marco från helgen i Eksjö. Har några till som kommer i nästa inlägg :)

Igår kväll åkte jag på hoppträning med Ratzia nere hos Ewa. Vår andra "riktiga" hoppträning tillsammans. Det började fint med att hon var avslappnad och tog stöd när vi värmde upp. Travhoppade sedan med en bom och liten grind, som hon gjorde fint. Sedan blev det dock kaos. En människa med hund gick upp och satte sig på läktaren, och då blev hon helt blockerad. Ni vet ju hur lustiga hästar kan vara.. Det var tomt på läktaren när vi började träningen och plötsligt sitter det någon/några där som enligt hästen kan vara livsfarliga. Jag har själv varit med om detta så många gånger tidigare med Rivica och Marco och sett många andra hästar göra precis likadant i just denna manege. Läktaren är ganska mörk och man kommer upp bakifrån upp för en trappa i stål som låter mycket. Är det liv och rörelse från början på läktaren så är det aldrig någon häst som reagerar, men är det tomt från början och det plötsligt kommer någon så blir det väldigt läskigt. När detta har hänt tidigare med bland annat Rivica och Marco så har personen/personerna på läktaren börjat prata med hästen och röra på sig så att de fattar att det bara är en helt vanlig människa. Inte ett hästätande monster. Sedan har det varit helt lugnt. Det gjorde dock inte personen igår, men gick ganska snabbt eftersom Ratzia totalt tappade fokus. Tyvärr hjälpte det inte, eftersom personen försvann ner för trappan bakom och hästarna inte såg var denne tog vägen. Båda två var jättespända och ville inte gå förbi läktaren, för monstret skulle ju kunna hoppa fram någonstans.

Det gjorde att jag blev riktigt irriterad och frustrerad. Inte på Ratzia så klart (det är så mycket nytt för henne hela tiden), utan på själva situationen och den som orsakat den (inte avsiktligt ofc). Jag vill ju att hon ska lägga allt fokus och sin energi på hoppningen och min ridning. Nu blev det att hon steppade omkring och var jättespänd och orolig. Hon hoppade snällt (motigt ner mot läktaren), men många gånger spänt och inte helt fokuserat. Speciellt med henne vill jag bara att hon ska få en så bra och behaglig upplevelse som möjligt. På slutet lugnade hon sig, men det var nog helt enkelt för att hon var så trött. Stackaren, hon är så duktig och sköter sig så fint i övrigt, så synd att hon skulle bli så stressad av en människa och hund på läktaren. Men men, det är sådant som blir bättre med tiden ju mer hon får komma ut. Marco var helgalen vid den där läktaren ett tag, utan att det ens var någon där, och nu bryr han sig inte för han är så "hemma" och van där.

 


Läst 8334 ggr Kommentarer Kommentera

Då var sista tävlingsdagen gjord i Eksjö och i skrivande stund sitter jag hemma. Kom hem ganska tidigt, vilket var skönt. Har packat ur allt ur transport och bil. Bara slappa resten av kvällen och ta en välbehövlig dusch. Har svettats något kopiöst idag. Kvavt som satan!

Idag hoppade Marco 120cm. Gjorde en fin runda, men rev tyvärr näst sista hindret. Ett räcke som han tog med en bakhov. Tycker att vi kom bra och fastän det var i omhoppningen så tog jag ut svängen. Men men, så blir det ibland. Är nöjd med rundan!

Var 15 språng och både tre- och tvåkombination. Därför valde jag att inte hoppa Rivica idag. Detta var den lägsta klassen för dagen och jag tyckte att den kändes för mastig för oss. Behöver träna mer på den höjden på träning  så kanske vi snart är mogna att testa 120cm på tävling igen.

Är väldigt nöjd med meetinget i Eksjö och tycker att hästarna har hoppat bra. Blev fyra placeringar på sju starter, vilket känns bra. Åker gärna dit igen nästa sommar :)

 


Läst 8913 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
02
2014

Idag har det inte gått lika bra som igår, men helt okej och jag är ändå nöjd :) Började förmiddagen med att skritta ut på dem en stund så de fick röra på sig. Sedan var det dags för Rivica att hoppa 110cm. Bedömning med två faser. Hon var dubbelt felfri och knep den sista placeringen, så det var jättekul! Sista hindret i omhoppningen var en mur med bommar över som hon var jättetittig på när vi red förbi innan vi startde, så jag vågade inte gå innanför till den i omhoppningen, utan ville få en rak, lite längre väg så jag verkligen kunde rama in henne. Gick  bra!




Blev sedan en kort paus innan det var dags för 120cm Ackumulator. Rivicas första ackumulator och hennes tredje start någonsin i 120cm. De två första gjorde hon i vintras, så det var ett tag sedan. Totalt blev det tre ner, men helt okej ändå. Första rivningen kom på den otäcka muren. Den stod på samma ställe som innan och den här gången gick jag innanför, eftersom hon redan hade hoppat den en gång. Dock var hon ännu tittigare nu och försökte smita på sidan, men jag klämde på och hon trampade om, så där rev hon rejält med fram. Sedan rev hon ett räcke och en oxer på raken. Två riv där hon ändå kom bra men helt enkelt att hon inte är helt inne på höjden än. Hoppade inte jokerhindret med henne, med tanke på att det är 10cm högre.




Marco var nästan sist ut och kändes jättefin på framhoppningen och hoppade fint. Blev tyvärr två ner inne på banan. Rev först en oxer, bakbommen med ett bakben. Måste vara minsta touchen någonsin. Hade behövt hoppat pyttelite längre. Rev sedan det förbaskade jokerhindret ;) Hade fläskat på rätt bra på oxern innan, så kom i ett högt tempo och fick inte till distansen att få av honom stort. Hade behövt rätat på mig ordentligt efter oxern och spänt bågen på nytt och fått honom lite längre ifrån. Men kändes helt okej ändå. Marcos första ackumulator också :)




Åkte in till fina trästaden ikväll igen och åt middag och gick sedan till ett café för lite glass. Mums!


Läst 7816 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
01
2014

Hej! I morse åkte mamma och jag med Marco och Rivica bak i släpet in i de småländska skogarna. Meeting den här helgen i Eksjö! Har aldrig varit här innan, men jättetrevligt och bra hittills :) Vi kom fram i god tid och besiktigade hästarna och ställde in dem i stallet. Jättefräscht och fint stall, fick höra av en funktionär idag att det var tre år gammalt bara.

Vi kikade på unghästarna som hoppade (alla unghästarna går på förmiddagen och avd A på eftermiddagen) och sedan började jag göra i ordning Marco. Både han och Rivica hoppade 110cm idag och Marco hoppade även 120cm efteråt.



Det fanns tre olika ställen att hoppa fram på; i manegen, i en paddock precis utanför stallet och nere vid tävlingsbanan. Eftersom de flesta var nere vid tävlingsbanan valde jag att rida och hoppa fram uppe vid stallet, med tanke på att Marco kan bli lite stissig när det är många hästar både här och där. Fungerade jättebra och när det var några kvar till oss gick jag ner till den andra framhoppningen och red runt där och tog ett språng innan vi gick in på banan.

110cm var bedömning A:0 och Marco startade ungefär som nummer sex och blev första dubbelnollan i klassen. Hoppade lätt och fint genom banan och gjorde en lugn omhoppning. Mycket nöjd!



Gjorde sedan i ordning Rivica när Marco blivit fixad och fått gå in i boxen och vila. Red även henne i paddocken utanför stallet. Där var jag ibland själv och max två stycken andra ibland. Lugnt och skönt! :) Gjorde likadant med henne att jag några ryttare innan gick ner till den riktiga framhoppningen och tog ett språng där innan vi gick in på banan.

Rivica var lite tittig för publiken på kortsidan, men hoppade bra och var felfri i grundomgången. På ett hinder som man hoppade rätt upp mot publiken stod hon emot lite, men hoppade snällt ändå. I omhoppningen var dock det hindret med igen och fastän hon hoppat det en gång innan så stod hon emot nästan ännu mer den här gången och rev tyvärr då det inte blev så mycket fokus på just hindret. Sista hindret var en kombination och där rev vi inhoppet också. Vet inte riktigt vad som blev fel där. Tycker i vilket fall som helst att hon gjorde en bra runda.



Resultatet i 110cm var att Marco knep sjätte placeringen (var endast sex dubbelnollor) och Rivica knep den sista och elfte placeringen. Kul att båda hästarna fick rosett :)



Blev sedan en liten paus och gå banan till 120cm. Marco startade på slutet så det var nog skönt för honom att få lång paus mellan starterna. Denna klass var också bedömning två faser. Hörde en del som fick tidsfel och de sänkte även tiden i grunden efter några ryttare, så tänkte att vi behövde höja tempot lite och spara in på vägarna. Var ju nära att få tidsfel i grunden med Marco i första klassen.

Marco kändes något mattare på framridningen (har varit riktigt varmt idag också), men inne på banan taggad han till igen. Hoppade fint och felfritt även denna runda! I 110cm var han inte i en bom och i 120cm var han i inhoppet i kombinationen i omhoppningen, där det blev lite springigt och jag inte hann spänna bågen riktigt, men som tur var låg den kvar. Det blev en placering även i denna klass (12 av 16 placerade), så det var riktigt kul att det blev tre placeringar på tre starter idag! :)





Marco njuter i sin fina box :)



Ibland klipper han till över hindren :)

Vi bor på ett värdshus endast 500 meter från tävlingsplatsen. Jättefin grusväg bort till stallarna som vi går på, och där får även hästarna gå. När jag skrittade av Marco skrittade jag bort till värdshuset och in på en annan liten stig. Fanns massor med små trevliga ridstigar, så imorgon förmiddag när unghästarna hoppar ska vi ut och skritta dem i skogen.

Nu på kvällen åkte vi in till centrum och åt på en pizzeria och sedan gick vi omkring lite i staden. Eksjö är ju hur fint och mysigt som helst! Massor av fina, gamla trähus och kullerstensgator med mysiga affärer och caféer och restauranger med uteserveringar. Mamma tyckte att det påminde lite om Kungsbackas innerstad, men här var det mycket större och finare. Har ju tyvärr brunnit ned en del i Kungsbacka och det som byggts upp har så klart varit nya, moderna hus. Här i Eksjö kändes allt så "gammalt" och mysigt. Åker in imorgon kväll också :)


Läst 7843 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.